Amen!! Aleluja!!
inliner je napisao/la:Gle, pod pretpostavkom da je svima jasno da u Bibliji ne postoji zapovjed o svetkovanju nedjelje, a postoji o svetkovanju subote, mislim da je ova diskusija gotova.... Subota je Dan Gospodnji!
"Ako nogu svoju u subotu ustaviš, tako da na sveti dan moj ne obavljaš svojih poslova i subotu prozoveš milinom, a sveti dan Gospodnji poštovanja dostojnim i stim ga slaviš..." (Izaija 58,13)
misliti je napisao/la:U Bibliji ne postoji riječ nedjelja. Pa je upravo nevjerovatna sposobnost ljudske gluposti da od onoga što izrijekom ne postoji ,napravi teologiju koju sljedi milijarda nazovi krščana koji nisu u stanju da poboljšaju ovaj dekadendni svijet ni za milimetar za raziku od dvanajestorice poslušnih koji su to uspjeli. zasolili su ovaj bljutavi svijet, i ta sol još uvijek ima slanost. A vi osim što teologizirate koliko ste vi sol ljudima oko sebe. O tome mi malo svjedočite. Osupnite me svojim poznavanjem Boga što na ovom topiku zaista nedostaje. Osim informativne faktografije nisam uspio zamjetiti razmišljanje . Dakle MISLITI
misliti je napisao/la:Već sam negdje napisao o tome da mi subota i nedjelja znače isto kaoEvo malo literature za Medenog haima i Eutanazija molim komentarRAZLOZI ZA PRAZNOVANJE
NEDJELJE
Eutanasije je napisao/la:Hristos nas nije vezao da ne mozemo da mislimo svojom glavom. Seti se kako je apostol Pavle posvadjao fariseje i sadukeje kada su ga izveli na sud. Rekao je da je farisej i da mu se sudi za veru u vaskrsenje. Izmedju njih je nastala rasprava, a on se vratio svom poslu propovedanja jevandjelja. Da li je Hristos rekao da apostoli treba da zavade fariseje i sadukeje???
Na drugo pitanje ne mogu da odgovorim jer nisam kompetentan.
Eutanasije je napisao/la:Znaci apostol Pavle je video kako bi se oslobodio i ucinio je to. Sada mi mozemo da komentarisemo to i da moralisemo, ali on je zavadio dve struje i oslobodio se.
Mi treba da mislimo svojom glavom. To sto Biblija kaze "ne oslanjaj se..." znaci ne oslanjaj se na svoj pali um i pala osecanja. Misliti svojom glavom uz konsultaciju citavog Crkvenog iskustva i predanja.
Eutanasije je napisao/la:Crkva je vec prozivela tu Rec i iskustveno dozivela. Nemas se cega plasiti.