Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 15 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Eutanasije je napisao/la:
Zato mi preznujemo nedelju jer je Hristos pobedio smrt vaskrsenjem.

Da li to onda subotari subotom slave smrt?

Nedjelja nema niakve biblijske teološke veze sa uskrsnućem..Supstancijalno nema veze sa Zakonom ni sa ispunjenjem Zakona..

Bili ovi ili oni kako misliš da će oživjeti:

35 Ali reći će netko: Kako uskršavaju mrtvi? I s kakvim li će tijelom doći? 36 Bezumniče! Što siješ, ne oživljuje ako ne umre. 37 I što siješ, ne siješ tijelo buduće, već golo zrno, pšenice - recimo - ili čega drugoga....
42 Tako i uskrsnuće mrtvih: sije se u raspadljivosti, uskršava u neraspadljivosti; 43 sije se u sramoti, uskršava u slavi; sije se u slabosti, uskršava u snazi; 44 sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno. Ako ima tijelo naravno, ima i duhovno. 45 Tako je i pisano: Prvi čovjek, Adam, postade živa duša, posljednji Adam - duh životvorni. 46 Ali ne bi najprije duhovno, nego naravno pa onda duhovno. 47 Prvi je čovjek od zemlje, zemljan; drugi čovjek - s neba. 48 Kakav je zemljani takvi su i zemljani, a kakav je nebeski takvi su i nebeski. 49 I kao što smo nosili sliku zemljanoga, nosit ćemo i sliku nebeskoga.
50 A ovo, braćo, tvrdim: tijelo i krv ne mogu baštiniti kraljevstva Božjega i raspadljivost ne baštini neraspadljivosti. 51 Evo otajstvo vam kazujem: svi doduše nećemo usnuti, ali svi ćemo se izmijeniti. 52 Odjednom, u tren oka, na posljednju trublju - jer zatrubit će - i mrtvi će uskrsnuti neraspadljivi i mi ćemo se izmijeniti. 53 Jer ovo raspadljivo treba da se obuče u neraspadljivost i ovo smrtno da se obuče u besmrtnost. 54 A kad se ovo raspadljivo obuče u neraspadljivost i ovo smrtno obuče u besmrtnost, tada će se obistiniti riječ napisana: Pobjeda iskapi smrt. 55 Gdje je, smrti, pobjeda tvoja? Gdje je, smrti, žalac tvoj? 56 Žalac je smrti grijeh, snaga je grijeha Zakon. 57 A hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našem Isusu Kristu!

more_horiz
Ne znam od kuda ljudima hrabrosti ( ustvari znam ) da mijenjaju on što je Bog SVOJOM RUKOM upisao na kamen i to dva puta. Stari Zavjet nije ukinut, a najmanje deset Božjih zapovjedi.

" Žurimo se dakle ući u subotni počinak, da tko ne pogine pružajući primjer neposluha! "

more_horiz
Ako je subotu Bog uspostavio da bude poseban dan za ljudski rod već pri stvaranju svijeta, tko onda ima pravo mijenjati taj dan?

Pri stvaranju svijeta, Bog je učinio 3 izuzetno značajne stvari u vezi sedmog dana:

1. stao je sa stvaranjem
2. blagoslovio je sedmi dan
3. posvetio je sedmi dan.

Što znače ove Božje akcije?
Mogu li nam one pomoći da razumijemo koju svrhu je Bog namijenio suboti od samog početka?

more_horiz
Justin je napisao/la:
Ako je subotu Bog uspostavio da bude poseban dan za ljudski rod već pri stvaranju svijeta, tko onda ima pravo mijenjati taj dan?

Pri stvaranju svijeta, Bog je učinio 3 izuzetno značajne stvari u vezi sedmog dana:

1. stao je sa stvaranjem

Mogu li nam one pomoći da razumijemo koju svrhu je Bog namijenio suboti od samog početka?

A gde se kaze da je Bog blagoslovio subotu?
Koliko znam blagoslovio je sedmi dan.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Zato mi preznujemo nedelju jer je Hristos pobedio smrt vaskrsenjem.

Da li to onda subotari subotom slave smrt?

U pravoslavnoj Crkvi subota je dan mrtvih.
U secanje na Hristov boravak u Adu u subotu pre vaskrsenja subota je posvecena svim usnulim u Gospodu. Zadusnice kojih u pravoslavnoj Crkvi ima 4. sve padaju uvek u subotu.

more_horiz
Justin je napisao/la:

1. stao je sa stvaranjem

Gotovo svi skolari koji su se temeljito bavili tom temom, slažu se da je riječ o suboti. To uopće nije upitno, niti u katoličkoj, niti u pravoslavnoj teologiji. Sedmi dan kojeg je Bog uspostavio pri stvaranju jest subota. Samo je pitanje što znači da ju je Bog blagoslovio i posvetio?

Kako tumačite ove Božje akcije?

more_horiz
Justin je napisao/la:
Justin je napisao/la:

1. stao je sa stvaranjem

Gotovo svi skolari koji su se temeljito bavili tom temom, slažu se da je riječ o suboti. To uopće nije upitno, niti u katoličkoj, niti u pravoslavnoj teologiji. Sedmi dan kojeg je Bog uspostavio pri stvaranju jest subota. Samo je pitanje što znači da ju je Bog blagoslovio i posvetio?

Kako tumačite ove Božje akcije?

Hebrejski korijen iz kojega je "subota" izvedena je šbt, čije je primarno značenje "prestati" ili "odustati" od ranije aktivnosti. Imenični oblik je šabbat, a glagol je šabat..
U Hebrejima 4,9 nalazimo izraz sabbatismos u značenju subotni počinak.
Mislim da je pogrešno ukazivati na nedjelju kao neki drugi šabat , novi šabat ,jer je Krist obuhvaćen u prvom Šabatu koji je dio Zakona kao konkretizirane svetosti i pravednosti u povijesti do dolaska sjemena nepropadljivog, do mesijanskih vremena na Zemlji i sve do dovršetka Dana pomirenja i provedbe suda..

more_horiz
Koliko znam blagoslovio je sedmi dan.[/quote]

Ajmo ispočetka koji je sedmi dan??????

more_horiz
servus dei je napisao/la:
Ne znam od kuda ljudima hrabrosti ( ustvari znam ) da mijenjaju on što je Bog SVOJOM RUKOM upisao na kamen i to dva puta. Stari Zavjet nije ukinut, a najmanje deset Božjih zapovjedi.

" Žurimo se dakle ući u subotni počinak, da tko ne pogine pružajući primjer neposluha! "

Ako je Jahve kao što si napisao dva puta upisao na kamen svojom rukom
deset zapovjedi u kojima je napisano ne ubij,a sam je pobio toliko ljudi i
nagovarao druge na ubojstva otkuda ti ideja da će se ljudi držati tih zapovjedi ako ih se on sam ne drži?

more_horiz
Bog je tim ljudima život i dao, mi im nismo dali, pa ga nemam pravo ni uzet. Čovjek koji u izboru između života sa Bogom i smrti odabere smrt samo snosi posljedice svog izbora. Ništa drugo. Ljude ubija njihov grijeh.

more_horiz
dragan je napisao/la:
Bog je tim ljudima život i dao, mi im nismo dali, pa ga nemam pravo ni uzet. Čovjek koji u izboru između života sa Bogom i smrti odabere smrt samo snosi posljedice svog izbora. Ništa drugo. Ljude ubija njihov grijeh.

A Jahvu ubija njegov bijes jer da je pravedan bijesa ne bi imao.

more_horiz
Ne kužim šta si ovime htio da kažeš. Probaj bit malo jasniji.

more_horiz
Ako je Jahve kao što si napisao dva puta upisao na kamen svojom rukom
deset zapovjedi u kojima je napisano ne ubij,a sam je pobio toliko ljudi i
nagovarao druge na ubojstva otkuda ti ideja da će se ljudi držati tih zapovjedi ako ih se on sam ne drži?[/quote]

Zar je Jahve trebao kazati demonima budući da kroz svoj zakon želim zaštiti ljudski život nažalost ne mogu zaštiti svoj narod od vas jer ne bih bio dosljedan. Ti paganski narodi koji su obožaval sotonu i slavili demone kao svoje bogove, te prinosili vlastitu djecu njima na žrtvu, i živjeli u svakom obliku nečistoće.zar je Bog radi njih trebao žrtvovati svoj odani narod. Ti narodi su prelili čašu božje milosti i strpljenja, Zaštita ljudskog života prioritet je Božje Teokracije još uvijek, ali ipak Bog ne može zaštiti milione ljudi od pogibli radi Bezakonja..

more_horiz
misliti je napisao/la:

Zar je Jahve trebao kazati demonima budući da kroz svoj zakon želim zaštiti ljudski život nažalost ne mogu zaštiti svoj narod od vas jer ne bih bio dosljedan. Ti paganski narodi koji su obožaval sotonu i slavili demone kao svoje bogove, te prinosili vlastitu djecu njima na žrtvu, i živjeli u svakom obliku nečistoće.zar je Bog radi njih trebao žrtvovati svoj odani narod. Ti narodi su prelili čašu božje milosti i strpljenja,

Svako nalazi opravdanje za vlastite grijehe,Jahve je lijepo mogao
potamaniti svoje demone umjesto da se njima hvali.
misliti je napisao/la:

Zaštita ljudskog života prioritet je Božje Teokracije još uvijek, ali ipak Bog ne može zaštiti milione ljudi od pogibli radi Bezakonja..

Jahve je odavno mogao svoj narod preseli na neki drugi planet,ne vjerujem da nije imao mogućnosti za to.

Zadnja promjena: Medeni; sub 07 lip 2008, 19:22; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
dragan je napisao/la:
Ne kužim šta si ovime htio da kažeš. Probaj bit malo jasniji.

Ne kužim što ti nije jasno.Postavi pitanje pa ću ti odgovoriti.

more_horiz
Nije mi jasno šta ovo znači da Jahvu ubija njegov bijes, di si to pokupio?

more_horiz
dragan je napisao/la:
Nije mi jasno šta ovo znači da Jahvu ubija njegov bijes, di si to pokupio?

U knjigi znanja:

Bit će zbrisani zbog svoje zlobe. Jer, postat će poput vulkana i proždrijeti jedan drugoga dok ne iščeznu u ruci prvobitnoga roditelja. Kada ih on uništi, okrenut će se protiv sebe i sebe samoga uništiti dok ne prestane postojati.

more_horiz
I kakve veze taj tekst ima sa subotom i nedjeljom?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply