Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 12 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
ziger je napisao/la:
Opcenito o zakonu:
U rim 3:20 pise da se nitko nece opravdati pred Bogom vrseci djela Zakona i da je :"Uistinu, po Zakonu- SAMO SPOZNAJA GRIJEHA"(Rim 3:20b).
U 23 stihu pise da smo svi sagrijesili i da smo liseni Bozje slave.
Citajuci dalje 24 stih pokazuje rjesenje:
"opravdani su besplatno, njegovom miloscu po otkupljenju u Kristu Isusu"
Rim 3:28 potencira sve receno naglasavajuci da se covjek opravdava vjerom bez djela Zakona.
Dalje listajuci poslanicu Rimljanima obratimo paznju na 4:5, onda Rim 5:1.
Vratimo se nakratko na 4 poglavlje i pogledajmo 2 stih:
"Doista, ako je Abraham po djelima opravdfan, ima se cime diciti-ALI NE PRED BOGOM"
Listajuci poslanice okrenimo Efezanima 2:8-9 gdje jasno pise da smo spaseni miloscu Bozjom po vjeri, a ne djelima da se ne bismo hvalisali.
Kratko cu se zaustaviti: kada primimo milost Bozju t.j. kada se pokajemo obracajuci se Bogu u molitvi i vjerom primimo Krista-taj dar milosni od Boga zbilja tada nastaje promjena u zivotu, nismo se sami promjenili vec nas je Bog promjenio svopjm miloscu. Tada umiri stari gresni covjek, ne zivimo vise mi nego Krist u nama.
Efezani 2:10-plod vjere-povjerenja t.j. pouzdanja u Boga jesu kasnije i djela koja pocinjemo ciniti ne da se spasimo, vec zato sto smo spaseni.
Mnogi kazu da su Pavlove poslanice u suprotnosti sa Jakovljevom, a zapravo nisu. Vjerom smo opravdani pred Bogom- ne i djelima vec samo vjerom, a djela jesu svjedocanstvo pred ljudima-opravdani pred ljudima dajuci im svjedocanstvo.
Ako mi kazemo da smo obraceni i primili milost, a djelima nijecemo onda je vjera mrtva, tada moramo doci u poniznosti se kajuci moleci Boga za obnovu. Ako molimo iskreno Bog ce dati obnovu u nas zivot cak cemo biti jaci. Ako je potrebno reci cemo i braci da mole t.j. javno ispovjedanje gdje svi mole za osobu koje se ispovjedila javno.

O SUBOTI
Isus je svojim ucenicima rekao da ce se RADOST obratiti u radost.
Dan kada se to desilo jeste dan njegova uskrsnuca.
Posdtoje dva saveza: Stari i Novi:
mi smo sluge Novom Savezu, a ne Starom (Galacanima 54:21-31).
Matej 27:51 jasno pokazuje da je stari Savez ukinut.
Cijeli sustav predsliki i simbola je ukinut Kristovom smrcu-Kolosanima2:17
Tako zakljucujemo: tko kaze da se trebamo drzati subote zaboravio je zbilja na [preokret koji se desio.
Marko 2:27: subota postoji radi covjeka, a ne covjek radi subote.
Stari Zavjet je samo sjenka, a stvarnost je KRIST (Kol 2:16-17).
Onaj koji je u kristu umro je Zakonu i oslobodjen je sluzenja Zakonu (Rim 7:4,6).
Naglasiti cu: NIJE ZAKON MRTAV ZA KRSCANE, NEGO SU KRSCANI MRTVI ZAKONU (pogledati Gal 2:19).
Tko je pod Zakonom taj io pod prokletstvom-Gal3:10(citati do14).
KRIST nas je oslobodio od prokletstva i sa Crkvom sklopio Novi Savez u kome nema zapovijedi o svetkovanju subote.
Nitko ne smije mjeriti nasu poboznost po tomu sto jedemo (1Tim4:15).

Vratimo se na subotu: U Postanku 1:3 pise da je Bog stvorio SVJETLOST.
Otvorimo Sveto Pismo i procitajmo Psalam 118:22-24- prorocanstvo o raspecu i uskrsnucu.
Poslije odbacivanja KAMENA dosao je dan koji je stvorio Bog, dan u komu se treba radovati-DAN KRISTOVA USKRSNUCA.
TO JE DAN U KOMU SE BOG PROSLAVIO I ZATO JE PRVI DAN TJEDNA DAN GOSPODNJI.
U taj dan Krist Isus donese radost i mir, a takodjer i odmor (Ivan20:19-20).
Mi svaki dan imamo pocinak u gospodinu Isusu Kristu (Matej 11:28-29).
DOKAZI da su prvi krscani okupljali se, svetkovali ovaj dan, tako u 1 Korincanima 16:2 vidimo da se u nedjelju (prvi dan ) obavljao duhovni posao - u ovom konkretnom slucaju sakupljanje dragovoljnih priloga za pomoc siromasnima u Jeruzalemu.
Van Biblijski dokazi t.j. jasna svjedocanstva. Navodim primjer Polikarpa koji je bio osobni prijatelj apostola Ivana, onda Tertulijan svjedoce da je rana crkva prihvatila nedjelju kao dan u koji su se skupljali i slavili Boga.
polikarpov prijatelj Justin mucenik pise:
"Nedjelja je dan kada se svi sastajemo i imamo zajednistvo . To je onaj prvi dan kada je Bog stvorio svijet unijevsi promjenu u tamu i materiju: a Isus Krist nas Spasitelj ustao iz mrtvih.
Na taj dan..."-dalje nastavlja Justin:"...koji se zove NEDJELJA svi, i oni u gradovima i oni po selima, sakupljaju se negdje zaqjedno te se citaju uspomene apostola ili spisi proroka tako dugo dok vrijeme dopusta."
Onda Djela 20:7-NOVOZAVJETNI KRSCANI SU SE SKUPLJALI U NEDJELJU (PRVI DAN) NA BOGOSLUZJE I VECERU GOSPODNJU.
To ukazuje na njihov obicaj da to cine prvog dana u tjednu t.j. na nedjelju-dan KRISOVA USKRSNUCA.
Oni koji svetkuju subotu kao jedan od argumenata navode u Danijela 7:25 govoreci da se to odnosi na cara Konstantina i tadasnje Rimske pape, ali to se uopce ne odnoi na njih. Dapace, bilo je mnogo pogresnih poteza od njih koji su crkvu odveli od IZVORA,ali to prorocanstvo se konkretno odnosi na antikrista (vidjeti: Otkrivenje 13:1-10).

Provjeri iskustvom opravdanja vjerom - u Tvom će srcu biti upisan Zakon jer svetosti pripada život vječni..Svetost osuđuje svako javljanje grijeha - ono je stalna osuda pojavljivanja zla ..Život vjećni ima u sebi silu pravde - silu ispunjenog zakona u afirmativnom obliku -- u istom obliku koji je imao Krist osuđujući grijeh za grijeh u tijelu..kako bi nam dao tu silu pobjede nad grijehom...</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Joshua je napisao/la:

Cubela,prije svega hvala što si postao naš član i što razmjenjuješ svoje postove sa svima nama.Nemam ništa protiv dugih postova,ali nekako je ipak lakše čitati kad su kraći i sažetiji,a nadasve pisani normalnim slovima.Bilo bi lijepo kad ne bi isticao svoje postove na takav način.Hvala.
Božji blagoslov

Evo, sada sam tekst umanjio i sve je uredu. Nije mi bila nakana nekoga preplašiti ili se napuhati s velikim slovima. Razlog je bila moja nesmotrenost, brzina i čisto amaterstvo u prebacivanju teksta. Hvala za razumijevanje i sad sam naučio.

Božji blagoslov iz Paradisa.
Ćubela:lol:

more_horiz
Ma nema problema.A gdje si to sad izvadio iz naftalina moj post lol!

more_horiz
Joshua je napisao/la:
Ma nema problema.A gdje si to sad izvadio iz naftalina moj post lol!

Nigda nije kasno kad se radi o iskrenosti, poštenju i dobrim nakanama.
Neki su s početka moga pisanja o Suboti, a navlastito velikim slovima napisano, pomislili drukčije od onoga što je bio moj naum. Sad je sve na svom mjestu.
Pozdrav.

more_horiz
Takav je dobri Pastir. On i subotom radi za ovcu koja je pala u jamu.
Što je subota? To je dan u koji spasenje ne smije mirovati, oklijevati, čekati.
Oni koji shvaćaju da su od Boga rođeni i da u sebi posjeduju život darovan od Boga, počivaju -odmaraju u božanskoj punini, a ta je Isus Krist Gospodin.

Pozdrav iz Paradisa.
Ćubela.

more_horiz
cubela je napisao/la:
Takav je dobri Pastir. On i subotom radi za ovcu koja je pala u jamu.
Što je subota? To je dan u koji spasenje ne smije mirovati, oklijevati, čekati.
Oni koji shvaćaju da su od Boga rođeni i da u sebi posjeduju život darovan od Boga, počivaju -odmaraju u božanskoj punini, a ta je Isus Krist Gospodin.

Pozdrav iz Paradisa.
Ćubela.

Brate,
to je sve divno i krasno...
Ali mi se stalno vrtimo u krug...
Jer, prema ovoj logici, nije uopće ni potreban biblijski "dan od odmora", jer se svaki dan ODMARAMO.

Joj...od tolikog odmaranja ova tema postaje zamorna...

Vidite ljudi, činjenica je da čovjeku TREBA dan od odmora. I da taj dan mora biti SEDMI. Znanost to danas potvrđuje (kronobiologija).

Međutim - pitanje je samo koji dan i kako se treba svetkovati.
Biblija ima stotine odgovora i svi su isti: SUBOTA. POSVETI TAJ DAN BOGU, BLIŽNJIMA I SEBI.

Zašto ljudi kompliciraju ovu stvar?
Zašto stalno nešto muljavimo i dopuštamo si da izvrćemo JASNU biblijsku zapovijed, koja je dio samog DEKALOGA?

Zašto???? Kakvo opravdanje imamo? Kakav TEOLOŠKI razlog???

Jer, nadam se da shvaćate koliko jaka i potkrijepljena teologija mora biti, koja će subotu prebacivati na nedjelju!

I molim vas da prestanete kao razlog navoditi nekakve apokrifne spise, koji su napisani pod lažnim imenom i koji sadržavaju ništa više nego bezvezna ljudska naklapanja... Tako sam umoran od objašnjavanja toga...

BIBLIJA!!!!!!!!!!
BOŽJA RIJEČ!!!!!!!!!!!

Kako Biblijom potvrditi promjenu subote u nedjelju???? Braćo moja draga, to vam je mission impossible!

I nisam ljut, samo sam umoran i jedva čekam subotu.

more_horiz
Joj...od tolikog odmaranja ova tema postaje zamorna...

Smile Prijatelju, pa zato postoji dan odmora...Smile

Poz.

more_horiz
[quote="Justin
I nisam ljut, samo sam umoran i jedva čekam subotu.[/quote]

Ni ja, samo čekam nedjelju da se odmorim.

more_horiz
Brate, kako ti svetkuješ nedjelju?

Svetkuješ li nedjelju na taj način, na koji je Izlasku 20:8-11 opisano da se treba svetkovati subota?

more_horiz
I ja cekam nedelju. Smile

more_horiz
No Nick je napisao/la:
I ja cekam nedelju. Smile

U kome smislu?
Nedjeljom često misioniramo.. odmaramo , radimo, ..

more_horiz
U kom god. Smile

more_horiz
Justin je napisao/la:

Svetkuješ li nedjelju na taj način, na koji je Izlasku 20:8-11 opisano da se treba svetkovati subota?

E brate kad hoćeš evo odgovora:

"Židovi staviše pred sud Isusa zbog toga što je to učinio u subotu. A Isus im odgovori: Otac moj neprestano radi, zato i ja radim. Stoga su Židovi još više nastojali da ga ubiju, jer je ne samo kršio subotu nego ..." (Iv 5,16-17).

E kad naš Otac nebeski radi, kad Naš Gospodin krši i radi, onda ni ja ne mogu ne raditi. Ali pitanje je što raditi? Tko ima uši neka čuje!
Subota je svršetak, nedjelja je početak. Amen?!

Svako ti dobro želim.
Ćubela.

more_horiz
Ne želim se upuštati sad u egzegezu ovog teksta, možda kasnije...
Ali hajde, molim te objasni mi to do kraja, kad si počeo... ŠTO RADITI?

more_horiz

"Židovi staviše pred sud Isusa zbog toga što je to učinio u subotu. A Isus im odgovori: Otac moj neprestano radi, zato i ja radim. Stoga su Židovi još više nastojali da ga ubiju, jer je ne samo kršio subotu nego ..." (Iv 5,16-17).

E kad naš Otac nebeski radi, kad Naš Gospodin krši i radi, onda ni ja ne mogu ne raditi. Ali pitanje je što raditi? Tko ima uši neka čuje!

Svako ti dobro želim.
Ćubela

A sta je ovde problem, ne razumem??

Justin, kad kazes:

Ne želim se upuštati sad u egzegezu ovog teksta, možda kasnije...
Ali hajde, molim te objasni mi to do kraja, kad si počeo... ŠTO RADITI?

E jedva cekam da raspalimo po egzegezi, da vidimo jesmo li ili nismo dream team. Smile

Uh, sto ovo nije postavljeno danas pre podne, recimo...Smile|

Poz.

more_horiz

"The authority of the church could therefore not be bound to the authority of the Scriptures, because the Church had changed the Sabbath into Sunday, not by command of Christ, but by its own authority." Canon and Tradition, p. 263

"Is not every Christian obliged to sanctify Sunday and to abstain on that day from unnecessary servile work? Is not the observance of this law among the most prominent of our sacred duties? But you may read the Bible from Genesis to Revelation, and you will not find a single line authorizing the sanctification of Sunday. The Scriptures enforce the religious observance of Saturday, a day which we never sanctify." -James Cardinal Gibbons, The Faith of Our Fathers (1917 ed.), pp. 72, 73.

Question - Which is the Sabbath day?
Answer - Saturday is the Sabbath day.
Question - Why do we observe Sunday instead of Saturday?
Answer - We observe Sunday instead of Saturday because the Catholic Church, in the Council of Laodicea (A.D. 364), transferred the solemnity from Saturday to Sunday." The Convert's Catechism of Catholic Doctrine, p. 50, 3rd ed.

"The Bible says, Remember that thou keep holy the Sabbath day. The Catholic church says, No! By my divine power I abolish the Sabbath day, and command you to keep the first day of the week. And lo, the entire civilized world bows down in reverent obedience to the command of the holy Catholic church!" Father Enright, C.S.S.R. of the Redemptoral College, Kansas City, History of the Sabbath, p. 802

"Perhaps the boldest thing, the most revolutionary change the Church ever did, happened in the first century. The holy day, the Sabbath, was changed from Saturday to Sunday. "The day of the Lord" was chosen, not from any direction noted in the Scriptures, but from the Church's sense of its own power .... People who think that the Scriptures should be the sole authority, should logically become Seventh-day Adventists, and keep Saturday holy." (Saint Catherine Church Sentinel, Algonac, Michigan, May 21, 1995.)

"Sunday is a Catholic institution and its claim to observance can be defended only on Catholic principles .... From beginning to end of Scripture there is not a single passage that warrants the transfer of weekly public worship from the last day of the week to the first." (Catholic Press, Sydney, Australia, August, 1990.)

"The Church has always had a strong sense of its own authority. ...Perhaps the boldest thing, the most revolutionary change the Church ever did... the holy day, the Sabbath, was changed from Saturday to Sunday, "The Day of the Lord" (dies Domini) was chosen, not from any directions noted in Scriptures, but from the Church's sense of its own power. "...People who think that the Scriptures should be the sole authority should logically become 7th Day Adventists, and keep Saturday holy." -St. Catherine Catholic Church - Sentinel...-Volume 50, #22, Algonac Mich. May 21, 1995

"Of course the Catholic Church claims that the change (Saturday Sabbath to Sunday) was her act... And the act is a MARK of her ecclesiastical authority in religious things." H.F. Thomas, Chancellor of Cardinal Gibbons.

"Sunday is our MARK or authority. . .the church is above the Bible, and this transference of Sabbath observance is proof of that fact" Catholic Record of London, Ontario Sept 1,1923.

"The Pope is not only the representative of Jesus Christ, he is Jesus Christ himself, hidden under the veil of flesh." Catholic National July 1895.

"We hold upon this earth the place of God Almighty" ...Pope Leo XIII

"For thou art the shepherd, thou art the physician, thou art the director, thou art the husbandman, finally thou art another God on earth." Labbe and Cossart's "History of the Councils." Vol. XIV, col. 109

The title "Lord God the Pope" is found within a gloss of Extravagantes of Pope John XXII, title 14, chapter 4,

Roman Catholic Canon Law stipulates through Pope Innocent III that the Roman pontiff is "the vicegerent upon earth, not a mere man, but of a very God;" and in a gloss on the passage it is explained that this is because he is the vicegerent of Christ, who is "very God and very man." Decretales Domini Gregorii translatione Episcoporum, (on the transference of Bishops), title 7, chapter 3; Corpus Juris Canonice (2nd Leipzig ed., 1881), col. 99; (Paris, 1612), tom. 2, Devretales, col. 205

The rector of the Catholic Institute of Paris, H.M.A. Baudrillart, revealed the attitude of the church and her leaders toward persecution. "When confronted with heresy," he said, "she does not content herself with persuasion, arguments of an intellectual and moral order appear to her insufficient, and she has recourse to force, to corporal punishment, to torture." The Catholic Church, The Renassance, and Protestantism, pp. 182-183

The Church of Rome has shed more innocent blood than any other institution that ever existed... It is impossible to form a complete conception of the multitudes of her victims." W.E.H. Lecky, History of the rise of rationalisim in Europe 1910, vol. 2, p.32

"For teaching faith contrary to the teaching of the Church of Rome, history records the martyrdom of more than 100 million people." Brief Bible Readings p. 16

Rome also states, "The Church never erred, (made a mistake) nor will it according to the Scriptures ever err." John L. VonMosheim. Institute of Ecclesiastica History Book 3, Century 11, part 2, chapter 2, section 9, note 17.

Mr. Raywood Frazier, in the booklet "Catholic Words and Actions," presents documentary proof of the intensive persecution of Protestants and non-Catholics in Columbia, South America, between 1949 and 1953. The Catholic Church had the support of the Colombian government in the destruction of many churches, and the liquidation of more than 1,000 documented cases -- some of whom were shot, drowned, or emasculated. He says there is evidence of over 60,000 killed. Pope Pius XII awarded the President of Columbia with one of the highest awards which the Church bestows, and praised Columbia for its example of the Catholic faith." (Pp. 59,60)

"The Catholic Church has persecuted ... when she thinks it is good to use physical force she will use it... Will the Catholic Church give bond that she will not persecute?... The Catholic Church gives no bonds for her good behavior." -Western Watchman, Dec. 24, 1908

molim vaša mišljenja o ovim citatima!

lp svima

[size=12]

more_horiz
cubela je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Svako ti dobro želim.
Ćubela.

PITANJE JE SAMO DALI JE KRSCANIN SLOBODAN OD ZAKONA???

more_horiz
Kršćanin je slobodan od Mojsijeva zakona, ali ne i od Božjeg Zakona. Božji zakon je deset zapovjedi. One su vječno mjerilo. One će trajati i vrijediti zauvijek.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply