Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 11 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
A ja mislio ima samo dva Saveza.

Pa i ako ih ima vise, dva su najvaznija.

more_horiz
svi su važni jevrejine...idemo na novu temu...

more_horiz
Daniel je napisao/la:
svi su važni jevrejine...idemo na novu temu...

Postanak 1,28.29
Što znači da je Bog blagoslovio.Bog je ponudio čovjeku da bude gospodar nad svim stvorenjima koje je stvorio.Kakva je mogla biti zajednica Boga i čovjeka?
Da li je Božja zapovijest -Postanak 2,16.17
bila teška?U čemu je bila "greška" u čovjeku?
Da li je ta Zapovijest bila u srcu Čovjeka?

more_horiz
Duboko verujem da jeste. Bila je upravo tako kako je Bog danas zeli ponovo staviti u nasa srca.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Duboko verujem da jeste. Bila je upravo tako kako je Bog danas zeli ponovo staviti u nasa srca.

Ako je zapovijest bila u srcu čovjeka , kako da je zgriješio.U čemu je "greška"?Da li je imao silu poslušnosti? Zapovijest i poslušnos ..

more_horiz
Imao je nesrecu da bude vrlo neiskusan, i ujedno slobodnu volju.

more_horiz
[quote="Jevrejin"]Ziger, daj molim te, pa ti nemas nikakav dokaz za to sto govoris.

Sorry ak sam te povrijedio.
Polako:
Kaj je Bog stvoril prvi dan: svjetlost
Kad je Krist uskrsnuo:prvi dan
Tko je svjetlost Istinka: ON

more_horiz
Imate super flash prezentaciju na tu temu ovdje.

more_horiz
Ziger, stvarno interesantno kako ti tumac dokaz o nedelji. Ma ok, ali ja hocu da kazem nigde nije receno od Boga da svetkujemo taj dan svetlosti, kao za Subotu sto je to naglaseno jasno i glasno.

Na to sam mislio kada govorim o dokazima.

Svako dobro moj prijatelju.

more_horiz
Ujedno dragi prijatelju,

Dali si ikada procitao da je Bog napisao nesto licno u Bibliji?

Posebno, kada citamo Bibliju jesili video kako to Bog cini govoreci da svetkujemo Nedelju? Ja to nisam video? A ti?

Veoma je vazno, ovo je posten zakljucak, znati sta je u Bibliji Bogu vazno i na sta On stavlja poseban naglasak.

Kada je On hteo da postavi POSEBNOST na neku svoju misao ili volju On je to i ucinio.
Pogadjas na sta mislim, zar ne?

more_horiz
Prijatelju,
ak bi svetkovao subotu morao bih opsluživati Stari Savez, pa onda bih ispao iz milosti.
Nedjelja? Krist uskrsnu, svjetlo pobjedi tamu!
Ak bih svetkovao subotu, morao bih i kamenovati onog tko pređe određenu kilometražu do crkve, koji slučajno što radi...
Krist nas oslobodi.
Slažem se s tobom, trebamo nasljedovati Krista, a ne "jeftina milost", a činjenica je da smo spašeni milošću (Ef2:8-9) i da kada Isus dođe u nas život t.j. kada primimo milost postajemo novi ljudi koji počinju činiti dobra djela ne da se spase već zato što su spašeni.

more_horiz
Ako ti tako verujes, ja ti zelim svako dobro.

Ne zaboravi da ce ti po delima biti sudjeno. Iako te Bog spasava po milosti, vera bez dela je mrtva.

Jer ce nam Bog gledati po delima da li smo primili silu milosti. Jer milost nas oslobadja od greha.

A kako se zna sta je greh? Pa po zapovestima!

Sila milosti je od mene alkoholicara nacinila trezvenjaka. Hajde molim te dragi brate, razmisli sta bi bilo od takve milosti koja nije nista ucinila od mog zivota danas? Sta bi to i kakva bi to milost bila ako bih ja kao imao Hrista a i dalje bio alkoholicar?

Kada bi Isus dosao, pitao bi me: Zar ti nisam udelio Moju milost i spasio te? Sto je onda nisi iskoristio i prestao piti, ona ti je bila data kao SILA oslobodjenja od greha i svakog poroka.

Dela ce pokazati koje primio milost, i postao spasen a ko je nikada nije ni okusio.

Ako ti tako zivis da milost u tebi cini spasenje, iako takvo oslobodjenje dozivljavas kao ja do dana danasnjeg, na dobrom si putu.

Ali ako i dalje stara priroda divlja u tebi, dok je ti samo trenutacno gusis i guzvas u svom srcu, onda ne samo da milost nije dotakla tvoje srce vec jos uvek narav gresna zivi u tebi. Tako ce na kraju maska sa tvog srca pasti i On ce ti na osnovu onoga sto je u tvom srcu suditi.

Jesili slobadan od greha. Imas li slobodu od cigareta, alkohola, zlih i losih misli, i zivi li u tebi neka sila radosti samo dok je u tebi, a kada ona ode opet si stari covek, onda si vec osudjen i Hristos svojom miloscu nista nije ucinio za tebe.

Veruj ovom coveku koji je doziveo da gleda Hristovu silu koja cini i menja, to jest silu milosti koja spasava. Koja ne spasava za sutra vec danas, i to svaki dan. I to i onda kada je sve tiho ili buce valovi ovog zivota.

Pozdrav.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:

Jesili slobadan od greha. Imas li slobodu od cigareta, alkohola, zlih i losih misli,

Zaboravio si svinjsko meso i kalamare. pivo

Ups, opet sam off topic. ya

more_horiz
Zaboravio si svinjsko meso i kalamare. pivo

Ups, opet sam off topic. ya

victory dobra fora...

By the way, zigeru, nadji mi tu analogiju u novome zavetu. Nadji mi takvu analogiju kod apostola. To jest: gde/kada su oni povezivali prvi dan sa svetloscu i Hristovim vaskrsenjem. To me zanima. Onda cemo dalje pricati.

more_horiz
Opcenito o zakonu:
U rim 3:20 pise da se nitko nece opravdati pred Bogom vrseci djela Zakona i da je :"Uistinu, po Zakonu- SAMO SPOZNAJA GRIJEHA"(Rim 3:20b).
U 23 stihu pise da smo svi sagrijesili i da smo liseni Bozje slave.
Citajuci dalje 24 stih pokazuje rjesenje:
"opravdani su besplatno, njegovom miloscu po otkupljenju u Kristu Isusu"
Rim 3:28 potencira sve receno naglasavajuci da se covjek opravdava vjerom bez djela Zakona.
Dalje listajuci poslanicu Rimljanima obratimo paznju na 4:5, onda Rim 5:1.
Vratimo se nakratko na 4 poglavlje i pogledajmo 2 stih:
"Doista, ako je Abraham po djelima opravdfan, ima se cime diciti-ALI NE PRED BOGOM"
Listajuci poslanice okrenimo Efezanima 2:8-9 gdje jasno pise da smo spaseni miloscu Bozjom po vjeri, a ne djelima da se ne bismo hvalisali.
Kratko cu se zaustaviti: kada primimo milost Bozju t.j. kada se pokajemo obracajuci se Bogu u molitvi i vjerom primimo Krista-taj dar milosni od Boga zbilja tada nastaje promjena u zivotu, nismo se sami promjenili vec nas je Bog promjenio svopjm miloscu. Tada umiri stari gresni covjek, ne zivimo vise mi nego Krist u nama.
Efezani 2:10-plod vjere-povjerenja t.j. pouzdanja u Boga jesu kasnije i djela koja pocinjemo ciniti ne da se spasimo, vec zato sto smo spaseni.
Mnogi kazu da su Pavlove poslanice u suprotnosti sa Jakovljevom, a zapravo nisu. Vjerom smo opravdani pred Bogom- ne i djelima vec samo vjerom, a djela jesu svjedocanstvo pred ljudima-opravdani pred ljudima dajuci im svjedocanstvo.
Ako mi kazemo da smo obraceni i primili milost, a djelima nijecemo onda je vjera mrtva, tada moramo doci u poniznosti se kajuci moleci Boga za obnovu. Ako molimo iskreno Bog ce dati obnovu u nas zivot cak cemo biti jaci. Ako je potrebno reci cemo i braci da mole t.j. javno ispovjedanje gdje svi mole za osobu koje se ispovjedila javno.

O SUBOTI
Isus je svojim ucenicima rekao da ce se RADOST obratiti u radost.
Dan kada se to desilo jeste dan njegova uskrsnuca.
Posdtoje dva saveza: Stari i Novi:
mi smo sluge Novom Savezu, a ne Starom (Galacanima 54:21-31).
Matej 27:51 jasno pokazuje da je stari Savez ukinut.
Cijeli sustav predsliki i simbola je ukinut Kristovom smrcu-Kolosanima2:17
Tako zakljucujemo: tko kaze da se trebamo drzati subote zaboravio je zbilja na [preokret koji se desio.
Marko 2:27: subota postoji radi covjeka, a ne covjek radi subote.
Stari Zavjet je samo sjenka, a stvarnost je KRIST (Kol 2:16-17).
Onaj koji je u kristu umro je Zakonu i oslobodjen je sluzenja Zakonu (Rim 7:4,6).
Naglasiti cu: NIJE ZAKON MRTAV ZA KRSCANE, NEGO SU KRSCANI MRTVI ZAKONU (pogledati Gal 2:19).
Tko je pod Zakonom taj io pod prokletstvom-Gal3:10(citati do14).
KRIST nas je oslobodio od prokletstva i sa Crkvom sklopio Novi Savez u kome nema zapovijedi o svetkovanju subote.
Nitko ne smije mjeriti nasu poboznost po tomu sto jedemo (1Tim4:15).

Vratimo se na subotu: U Postanku 1:3 pise da je Bog stvorio SVJETLOST.
Otvorimo Sveto Pismo i procitajmo Psalam 118:22-24- prorocanstvo o raspecu i uskrsnucu.
Poslije odbacivanja KAMENA dosao je dan koji je stvorio Bog, dan u komu se treba radovati-DAN KRISTOVA USKRSNUCA.
TO JE DAN U KOMU SE BOG PROSLAVIO I ZATO JE PRVI DAN TJEDNA DAN GOSPODNJI.
U taj dan Krist Isus donese radost i mir, a takodjer i odmor (Ivan20:19-20).
Mi svaki dan imamo pocinak u gospodinu Isusu Kristu (Matej 11:28-29).
DOKAZI da su prvi krscani okupljali se, svetkovali ovaj dan, tako u 1 Korincanima 16:2 vidimo da se u nedjelju (prvi dan ) obavljao duhovni posao - u ovom konkretnom slucaju sakupljanje dragovoljnih priloga za pomoc siromasnima u Jeruzalemu.
Van Biblijski dokazi t.j. jasna svjedocanstva. Navodim primjer Polikarpa koji je bio osobni prijatelj apostola Ivana, onda Tertulijan svjedoce da je rana crkva prihvatila nedjelju kao dan u koji su se skupljali i slavili Boga.
polikarpov prijatelj Justin mucenik pise:
"Nedjelja je dan kada se svi sastajemo i imamo zajednistvo . To je onaj prvi dan kada je Bog stvorio svijet unijevsi promjenu u tamu i materiju: a Isus Krist nas Spasitelj ustao iz mrtvih.
Na taj dan..."-dalje nastavlja Justin:"...koji se zove NEDJELJA svi, i oni u gradovima i oni po selima, sakupljaju se negdje zaqjedno te se citaju uspomene apostola ili spisi proroka tako dugo dok vrijeme dopusta."
Onda Djela 20:7-NOVOZAVJETNI KRSCANI SU SE SKUPLJALI U NEDJELJU (PRVI DAN) NA BOGOSLUZJE I VECERU GOSPODNJU.
To ukazuje na njihov obicaj da to cine prvog dana u tjednu t.j. na nedjelju-dan KRISOVA USKRSNUCA.
Oni koji svetkuju subotu kao jedan od argumenata navode u Danijela 7:25 govoreci da se to odnosi na cara Konstantina i tadasnje Rimske pape, ali to se uopce ne odnoi na njih. Dapace, bilo je mnogo pogresnih poteza od njih koji su crkvu odveli od IZVORA,ali to prorocanstvo se konkretno odnosi na antikrista (vidjeti: Otkrivenje 13:1-10).

more_horiz
Samo usput dragi moj brate, kroz duboko istrazivanje i molitvu, ponizno zaviri svojim srcem u Nebesko Svetiliste ( Svetinju nad svetinjama, ili Sveto Svetiste ). Ono gde danas Isus danas pred Ocem moli za nas.

Taj vecni presto, videces to, usadjen je na kovcegu zaveta po cijoj je slici Mojsije napravio onaj u Satoru od Sastanka.

Kada ti Divni nas Bog, bude otvorio sliku nebeskog Prestola, gledaces isti taj kovceg od zlata, samo sada originalni, pod Bozjim prestolom.

Znas li da taj presto nikada nece proci? Znam da znas.

Prema tome, taj isti Presto garancija je da ni kovceg od zlata nikada nece prestati postojati pod Bozjim prestolom.

Znas li sta je bilo u njemu?

Ako to razumes, onda ces i razumeti, da je Zakon vecan kao i sam Bozji presto. I da On nikada nece prestati da vazi ili da ce ikada biti ukinut.

O, molicu se za tebe, da ti Bog obasja um ( srce ), jos vecom i jasnijom svetloscu od ove koju vec imas.

Bratski pozdrav.

more_horiz
Hvala na pozdravu, i ja tebe srdačno pozdravljam.

Zakon jeste vječan-točno, ali on je samo da spoznamo grijehe i da potom primimo milost po Isusu Kristu.
Čuj, imamo različito mišljenje, ali želim ti reći: ti si jako dodra osoba i hvala Bogu za tebe.
Neka te bog bogato blagoslovi buraz.
Hvala ti na molitvama, i ja molim za tebe.
MIR KRISTOV!

more_horiz
Za dobra dela smo sazdani, zar ne?

Jeste, slazem se da si u pravu sto se tice tumacenja. Ipak, pokusajmo ici jedan korak napred.

Znaci zakon je tu da nam pokaze grehe. I dovede ka milosti Isusa Hrista. Ovo je savrseno tacno.

Ali ja sam to istrazivao i dublje.

Kada nas Zakon dovede Hristovoj milosti ta milost nas preobrazava i menja, oslobadja od greha, gresnih dela i onda nas vodi u pravdu i svetost.
Kao sto je receno u knjizi Otkrivenje: "Ko je pravedan neka jos cini pravdu, a ko je svet neka se jos vise posvecuje." (ala moja interpretacija.)

Tako nas milost sada Duhom zivota koji zivi u Isusu Hristu oslobadja zakona grehovnoga i smrti, cineci nas prvo pravednika a zatim i svetima.

Prema tome milost nas ne drzi u nekom staticnom stanju, vec radi za nas, bez dela, i preobrazava u pravedne pa zatim posle toga i u posvecene ljude.
Mozemo reci to i na drugaciji nacin.

Miloscu smo opravdani kroz Hristove zasluge, a miloscu se i posvecujemo. Pravda Hristova nas opravdava od greha, a posvecenje cini da hocemo i mozemo ziveti novim svetim zivotom.

Sada se ponovo vraca funkcija zakona, kao slova zakona, on nam ne pokazuje vise da smo gresnici. On u delu posvecenja obavlja funkciju rasta u svetosti.

Tako se Zakon Duha ljubavi usleljava u nama, dovodeci nas u sklad i jednistvo sa samim duhom Zakona.

Mi vise ne krsimo dakle taj Zakon, jer smo primili Duha Hristovog i cinimo po sili novog zivota miloscu Ljubav. A kao sto znas ljubav Bozja je ispunjenje Zakona.

Prema tome kao sto nam Zakon sluzi da dodjemo Isusu, tako nas Isus kada On dodje u nas, dovodi u sklad s tim Zakonom.

Jer On je dosao da ga ( zakon ) ispuni.

Gde da ga ispuni, samo na krstu kako bi platio za grehe? Ne samo na krstu, vec da ga (zakon) ispuni i u nama, ziveci u nasim srcima.

To znaci imati milost Hristovu u sebi. Hristos u nama je imati Duh Zakona Bozjeg.

Veliki pozdrav mom prijatelju, zigeru!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply