Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 7 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
Mir drage moje,mir,mozda momak ipak nekam nekaj dela,pa kad bu dosel,bu nam donesel nekaj novoga.Subota vs. Nedjelja - Page 7 100105_emYA58_prv

Subota vs. Nedjelja - Page 7 P

more_horiz
Nego kako ćete slaviti Subotu ili Nedjelju kad vam budu promjenili dane?
(Vidi novi svjetski kalendar www.theworldcalendar.org)
U toku povjesti su se mjenjali datumi, ali ne i dane. Tjedni ciklus nikad se nije promjenio.
Subota nije nikad bila nedelja, a nedelja ponedeljak itd.
Kalendarski datumi su se mjenjali ali ne i dani.
Npr. Ako je po Gregorijanskom kalendaru danas petak 12.01.2007 onda po Julijanskom je isto petak ali 29.12.2006.
Promjeniti kalender nije jednostavna stvar. Promjena kalendara mora doći od jednog autoritativnog tjela.
U povjesti su bili prema gore navedenim imenima Papa Gregor i Julijan. Imali su vlast da promjene vremena.

No pitajmo se odakle dolazi tjedni ciklus?
Kreacionisti bi rekli od stvaranja, evolucionisti nemaju konkretan podatak.
Ali da nađemo između te dve grupacije jedan zajenički jezik, da je sedmodnevni ciklus jedan prirodni zakon.
Ciklus odbrojavanja dana je promenjen i opće prihvačen.
Npr.
Prvi dan nije Nedjelja nego ponedeljak.
Drugi dan nije Ponedeljak nego utorak.
itd.
Sedmi dan nije Subota nego nedjelja.
Ali i odbrojavanje dana nije promjenilo dane.
Subota je ostala subota, a nedjelja je ostala nedjelja.

Knjiga proroka Danijela nam govori o promjeni vremena i zakone. Danijel 7, 25.

Prema Internacionalnog Kalendarskog Udruženja koje je osnovano 1953 god. (Bivša Jugoslavija je pristupila 1954 god.) postavila je termin 2012 god. da se uvede novi svjetski kalendar koji bi donio svjetu globalnu ekonomsku
HARMONIJU, RED, STABILNOST i SKLADNOST.

kratko rečeno "Novi svjetski poredak"

No ima jedan problem, netko treba to i s religiozne strane da blagoslovi, jer ubacivanjem jednog takozvanog "svjetskog dana" koji nije tjedni dan, a sastoji se od dan i noć, dovodi do promjene tjednog ciklusa tako da od subote postane nedjelja, a od nedjelje ponedeljak itd. Svake godine dolazi do pomeranja za jedan dan. Svake prestupne godine pomera se do dva dana. (Npr. od današnje nedelje bude po novom kalendaru utorak t.j. nedjelja u novom kalendaru je četvrtak po sadašnjem kalendaru.)
Tko bi to mogao da bude tako autoritativan da to blagoslovi???

Za 5 godina t.j. 2012 god. je dadline!

more_horiz
Interesantno Maki! Ne bi me iznenadilo. Praviti zbrku to im je zadatak.

more_horiz
Pa sta onda maki, mozemo i dalje sami racunati vreme. Vise nismo nepismeni.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Pa sta onda maki, mozemo i dalje sami racunati vreme. Vise nismo nepismeni.

Ali može bilti problema sa poslodavcem.

more_horiz
Mi znamo za to, i cekamo. Ako bude tako, amin, ja sam odavno odlucio da nemam nista na zemlji, kao ni svoj zivot.

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 7 EmptyŠTO STOJI PISANO?

more_horiz
U Bibliji piše... (u Knjizi izlaska 20. poglavlje) deset Božjih zapovijedi. Tamo piše da svetkujemo subotu, ako pretpostavimo da se Bog i njegove zapovijedi ne mijenjaju sa vremena na vrijeme, mislim da to važi i danas.

more_horiz
Ja sam nekako samostalno primjetio da mi je u subotu najbolje odmarati od posla i naglasenije se baviti duhovnim radom. A u nedjelju vec vise poceti s poslom, s obzirom da je neradni dan, onda malo vise za osobne potrebe, sredjivati stvari i pripremati se za 1. sl. radni dan.

more_horiz
Subota ima poseban prirodni bioritam, i biblija kaže: i posebno Jahve blagoslovi subotu...

Zanimljivo je da veliki dio praktikanata neke tehnike meditiranja i rada na sebi , većinom obavlja meditaciju na subotni dan, mole se Bogu, opuštaju svoj duh tragajući za božanskim iskustvom, mantraju itd. a kršćani ne mare za subotnji dan. Mislim da gube poseban blagoslov.

Kada ljudi koji nisu kršćani osjete posebnost subote, kako to da mnogi kršćani se čak i bune protiv subote?

KOja zbrka! lol!

more_horiz
A ne samo zbrka nego i neposluh Bogu! Sad

more_horiz
Ja se inace bavim yogom, pa sam eto mozda zato nanjusio subotu?

more_horiz
Valjda! Very Happy

Deset Božjih zapovijedi je osobno Jahve Bog dao ljudima i ako djeluju i žive u njima, imaju skladan život. Jer, sila Kristova daje nam unutarnju snagu da možemo i da želimo ugađati Bogu.

Ajde, pročitaj molim te zapovijedi, pa me zanima kako ćeš ih osjetiti. Al čitaj ih u mirnoći duha, bez ometanja sa strane, u tišini, sa strahopoštovanjem. Priđi im sa jednim lijepim stavom, jer to je vječna i sveta Riječ, koja ima moć da blagoslovi i otkrije zakone duha i oslobodi čovjeka od svega što može stojati između Stvoritelja i nas. Zapovijedi božje su slatke, natapaju dušu kao rosa s Hebrona.

Čitaj, uživaj, nek ti je slatko i onda nam reci, jesi li osjetio kolika je ljubav Božja kroz te Riječi. Ako nemaš Bibliju, nađi tu na forumu deset božjih zapovijedi.

Very Happy

more_horiz
Ja bih još o tome...cheers To mi je tako nadahnuto!

Jahve Bog poznaje nutrinu čovjeka i želi mu biti prijatelj. Zna što je čovjeku potrebno da bi bio sretan. Nije zapovjed uzaludna, nego nam govori kako je nam je Bog veliki drug, prijatelj. Zapovijedi otkrivaju duboko psihološko poznavanje kretanja svijesti u čovjeku.

Recimo, NE POŽELI. Čovjek koji je suočen sa žudnjom, željom, vezanošću nema unutarnji mir.

Subota... dan stapanja s Bogom, pohod Jahvin svome sinu/kćeri, obilazi svoj narod koji taj dan umjesto da bude preokupiran obavezama i trkom za zaradom ili mučenjem sebe cijeli tjedan, taj dan poslušati i prepustiti se da Jahve obnovi energiju u čovjeku, da ga odmaranje u Bogu očisti od napetosti, brzine, tjeskobe.

Taj dan su prirodne energije tihe i mirne. Tada imamo dubinski sastanak sa Bogom. Svaki dan mi hodamo sa Bogom, ali JAHVE POSEBNO blagoslovio subotnji odmor, kao predukus slave Krista koji kada dođe po nas oslobađa nas tereta ovog života i brige za tjelesno, materijalno koje je propadljivo.

more_horiz
Procitao sam svojedobno te zapovijesti, nisu lose uopce.

U yogi se to gleda kroz odredjene energetske centre u covjeku, od kojih svaki odgovara jednom planetu, a svaki dan u tjednu se tradicionalno povezuje s utjecajem jednog planeta. Subota je pod utjecajem Saturna, vladajuce planete (ako gledamo s te strane), a aktivan centar je onaj na vrhu kore vel.mozga u fizioloskom smislu. Tada je najbolji dan za duhovnost, kao sto kazes. To je nekako prirodno i vidis kako se i u toj tocci slazu dva velika ucenja. Ne gledam u tome neke velike zapovijedi pred kojima treba drhtati od strehopostovanja, vise ciste prirodne cinjenice.

more_horiz
Jeste. Very Happy Malo sam se krivlje izrazila, nisam mislila na onaj strah , znaš na koji hladno da se tresemo od straha. Sory. cv

Tamo pod raznom možemo nastaviti o centrima, da ovdje ostane slijed teme. vozi

more_horiz
Za one koji smatraju da trebamo svetkovati šabat evo argumenata:
5 Moj 5:1-3 - Zakon je dat SAMO izraelcima nakon izlaska iz ropstva

2 Moj 16:23-26- Izraelci prije nisu znali da treba svetkovati subotu dok im nije data zapovjed

Za argument da treba svetkovati subotu uzimaju Izaiju 56:6-7. Ovi reci se međutim odnose na prozelote- to su nežidovi koji su u to doba živjeli židovsku vjeru. Na njih se odnose reci.

Ez 20:12-13- Izraelci su zavjetni narod podložni zakonu
dok kršćani nisu robovi zakona (Gal 4:4-7; 24-26 reci) i nikada neće izginuti (Rim 8:33-39).

Jr 17:24-25- Jeruzalem će opstati ako ŽIDOVI budu svetkovali subotu, a ne i mi

Mt 27:51- kada je Isus umro zakon je kao sustav ukinut

"Neka vas dakle nitko ne sudi po jelu ili piću (ADVENTISTI ZABRANJUJU ODREĐENA JELA), po blagdanima, mlađacima ili subotama."(Kol2:16)
Što je navedeno odmah nalazimo odgovor u stihu 17:"To je tek sjena onoga što dolazi, a zbiljnost jest- tijelo Kristovo."
Teolog Dragan Simov kaže:
"Našodnos prema zahtjevima zakona prekida se ne Isusovim rođenjem, nego Njegovom smrću i uskrdnućem"
Prvi kršćani su svetkovali nedjelju i mi danas je svetkujemo zato što je to dan kad Krist naš Gospodin uskrsnu- vidite Dj20:7;A Kor16:2

Bog vas sve blagoslovio!
O.M. Ziger

more_horiz
Kaleb je napisao/la:
Evo jedne od top tema na drugim forumima, što mislite koji dan treba svetkovati, subotu ili nedjelju, ili ste pak mišljenja da nije važan nijedan dan...

Stav srca je bitan Wink

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
forestsilvy je napisao/la:
Kaleb je napisao/la:
Evo jedne od top tema na drugim forumima, što mislite koji dan treba svetkovati, subotu ili nedjelju, ili ste pak mišljenja da nije važan nijedan dan...

Stav srca je bitan Wink

Da li taj princip stav srca vrjedi i za ostalih 9 zapovjedi?</BLOCKQUOTE>

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply