Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+9
bumbar
otpadnik
UČENIK10
Domenika
emanuel
Moderator
servus dei
Medeni
misliti
13 posters

descriptionMariologija - Page 5 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Ove slike itekako tjeraju čovjeka na razmišljanje.....

Ja bih otišao korak dalje i rekao da su uznemirujuće...

more_horiz
[quote="misliti"]

Teško se može voditi bilo kakav dijalog sa vjernikom RKC kada se on nalazi u političko religijskom sistemu koji ima pet ekskluzivnih ugovora sa Republikom Hrvatskom koji ne postoje nigdje drugdje u svijetu u ovoj mjeri zastupljeni ,monopol na medijsku promiđbu u odnosu na druge zajednice
Pravoslavlje, Islam. Židovi i Protestanti. Isus nikada nije učio da religija i politika idu zajedno, to su novokomponirana učenja i onda je raumljivo i ova propaganda RC i njenih vjernika i na forumima. Iz toga razloga ne može se povesti nikakav znanstveno korisna rasprava o učenjima Biblije jer je isti lobiraju.

što s ovim želiš reći, da je KC povlaštena, da drugima brani promidžbu, i da ugovori s drugim vjerskim zajednicama nisu sklopljeni? ono nije propaganda, nego istina, Isusova načela se moraju primjenjivati i u politici, uostalom SZ, kad ti odgovara, uzimaš ga, a kad ne odbacuješ?

more_horiz
inliner je napisao/la:
Ako ju ne smatraju Bogom, zašto je obožavaju, klanjaju joj se i mole joj se?

Mariologija - Page 5 Mary_worsip_is_crazy

Mariologija - Page 5 Catholic_idolaters

Mariologija - Page 5 Procession%20Our%20Lady

Mariologija - Page 5 Gospa_medjugorje_250
Meni ove slike nekako zaudaraju na idolopoklonstvo....
(pod pretpostavkom da 2. Božja zapovijed još uvijek vrijedi)

"Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi." (Izlazak 20,4-6)

"Pazite dobro! Onoga dana kada vam je Jahve, Bog vaš, govorio isred ognja na Horebu, niste vidjeli nikakva lika, da se ne biste pokvarili, te da ne biste pravili sebi kakva klesana lika, kipa muškog ili ženskog obličja ... ne daj se zavesti, da padneš pred njima i da im se pokloniš, jer ih Gospod, Bog tvoj, prepusti svima drugim narodima pod cijelim nebom." (PnZ 4,15-16.19)

tebi zaudaraju, ali ono što tebi zaudara, ne mora nužno tako i biti. u ovom slučaju Bog poriče sebe, jer baš on naređuje da se prave određeni likovi u SZ-u. kako rekoh već jednom, klanjanje nemora nužno biti iznak obožavanja. na Horebu ne, no u Kristu da, vidjeli smo lik. U KC nitko ne spominje likove kao bogove, osim vas koji to govorite.

more_horiz
haim je napisao/la:
inliner je napisao/la:
Ako ju ne smatraju Bogom, zašto je obožavaju, klanjaju joj se i mole joj se?

Mariologija - Page 5 Mary_worsip_is_crazy

Mariologija - Page 5 Catholic_idolaters

Mariologija - Page 5 Procession%20Our%20Lady

Mariologija - Page 5 Gospa_medjugorje_250
Meni ove slike nekako zaudaraju na idolopoklonstvo....
(pod pretpostavkom da 2. Božja zapovijed još uvijek vrijedi)

"Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi." (Izlazak 20,4-6)

"Pazite dobro! Onoga dana kada vam je Jahve, Bog vaš, govorio isred ognja na Horebu, niste vidjeli nikakva lika, da se ne biste pokvarili, te da ne biste pravili sebi kakva klesana lika, kipa muškog ili ženskog obličja ... ne daj se zavesti, da padneš pred njima i da im se pokloniš, jer ih Gospod, Bog tvoj, prepusti svima drugim narodima pod cijelim nebom." (PnZ 4,15-16.19)

tebi zaudaraju, ali ono što tebi zaudara, ne mora nužno tako i biti. u ovom slučaju Bog poriče sebe, jer baš on naređuje da se prave određeni likovi u SZ-u. kako rekoh već jednom, klanjanje nemora nužno biti iznak obožavanja. na Horebu ne, no u Kristu da, vidjeli smo lik. U KC nitko ne spominje likove kao bogove, osim vas koji to govorite.

Da jest ali u kojem kontekstu? Ti jednostavno ne želiš vidjeti cjelu sliku događaja na koje se pozivaš!! Ili želiš nazvati Boga nedosljednim? Ili nekako treće? Jer ti uopće registriraš što pišeš? A KC je kroz stoljeća zorno svojim djelima pokazala koliko do čega drži tako da je svaka riječ suvišna. Djela su ta koja govore i viču.

more_horiz
inliner je napisao/la:

Ako Bog zatvori vrata, nema te osobe u Svemiru koja bi ih mogla otvoriti....

...Nema u svemiru...ali u Nebu Da...lux ...

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Ove slike itekako tjeraju čovjeka na razmišljanje.....

..."Gubi" flower ...Tko Mariju ljubi...
taj se ne gubi...!!

more_horiz

Ok....onda mi navedi gdje se to implicitno govori u SP o marijanskoj dogmi?

naveo sam, ne dogmi, nego dogmama.

Pa zamolio sam te da mi navedeš....znači da neznam gdje si to naveo...da sam naime vidio gdje si to naveo onda bih se pozvao na taj navod i komentirao ga....

nitko u KC ne upućuje molitve Mariji kao božanstvu, nitko.

Onda budi ljubazan pa mi komentiraj slijedeću molitvu Mariji ,sv.Bernarda.
"...Tvoje je milosrđe, zapravo donijelo otkupljenje svijeta i isprosilo spasenje svim ljudima....
Zbog tebe se, o Marijo, ispuni nebo, isprazni pakao,bi podignut iz ruševina nebeski Jeruzalem i bi ponovno dat život jadnim smrtnicima na čekanju...
O milosrdna Djevice, neka na tvoj zagovor udijeli obilje svojih milosti onaj koji je tvoj Sin,Isus Krist, naš Gospodin,Bog blagoslovljen iznad svega u vijeke vijekova.Amen!"

Grignion de Montfort kaže:Ako je, kao što sam kazao, Sveta Djevica Kraljica i Gospodarica neba i zemlje:"Božjoj vlasti sve je podloženo, čak i Djevica; vlasti Djevice sve je podloženo, čak i Bog", kažu sv.Anzelmo, sv.Bernard, sv.Bernardino, sv.Bonaventura; nema li ona onoliko podanika i sužnjeva koliko stvorenja?

Ineffabilis Deus

"S izuzetkom Boga, Marija je najizvrsnije biće, po naravi časna i
predivna, svetija od keruba i serafa.Ni svi jezici - nebeski i
zemaljski - ne mogu je dovoljno uzvisiti."

Munificentissimus Deus

"Bog je milosrdnu pomagačicu našeg Spasitelja obasuo tako uzvišenim
počastima da osim nje ništa što je Bog stvorio, s iznimkom ljudske
naravi Isusa Krista, nije nikada doseglo toliki stupanj".

Auditricem populi

"Presveta Djevice, nitko ne može spoznati Boga osim po tebi.Majko Božja, nitko se neće spasiti ako ne traži spasenje od tebe, i nitko neće primiti
nikakav dar s prijestolja milosti osim po tebi".

Ad Diem

"Zbog takvog je jedinstva u volji i patnji s Kristom Marija zaslužila da
postane najdostojnijom Obnoviteljicom izgubljenog svijeta i
Udjeljiteljicom svih darova koja nam je naš Spasitelj svojom smrću i
svojom krvi pribavio".

Katekizam katoličke crkve

"Ištući od Marije da moli za nas, priznajemo se ubogim grešnicima te se
obraćamo "Majci milosrđa", presvetoj.Predajemo joj se "sada" u
današnjici naših života.I naše se pouzdanje širi da joj već od sada
pprepustimo "čas naše smrti".Da joj bude prisutna kao na samrti svoga
Sina na križu i da nas u času našeg prelaska primi kao majka i privede
svome sinu Isusu u raj"

Pitam se koliko je mjesta Isus Krist dobio u vašim crkvenim dokumentima u odnosu na Mariju.Pitam se također zar ovo nije obožavanje i divljenje koje zaslužuje jedino naš Spasitelj i Otkupitelj Isus Krist, Božji Sin i Mesija, Emanuel i Jaganjac Božji.

Mogu ti ispisati cijele stranice molitava, pa ćeš vidjeti. dapače, svaka misa i liturgijski čin, upućeni su Ocu po Sinu u Duhu Sv. nitko ne uči da se po samo po Mariji dolazi Isusu, ona jest jedan od puteva, ali ne isključivi. Bezbroj katolika moli se izravno Bogu, nio kao što vidim stanje u Kc ti baš i nije poznato.

Kada govorim o mariologiji ili nekoj drugoj dogmi onda se držim vjerodostojnih dokumenata iz katoličkih izvora.Tako da ne kažeš da je to neko protestantsko maslo.Ovo što sam gore naveo ne daje baš onakvu sliku koju nastojiš promicati u svojim odgovorima.

i na Justina u 2.st, čija su djela kristocetrična, no moraš znati da je katolička nauka općenito kristocenrična. Krist je temelj katoličanstva, ati brkaš između nauke i nekih problema u praksi, a problema ima u praksi svake crkve. ponavljam nitko mariju ne proglašava Bogom.

Ne dragi moj Haime....za sve svoje navode koji se tiču rimokatoličke doktrine služim se relevantnim katoličkim dokumentima i izvorima.Uz ono što je tamo napisano ja zaista nemam potrebe ništa nadodati već jednostavno sve to skupa usporediti sa SP.Problema u praksi će uvijek biti u svom crkvama na svijetu, ali ja ne govorim o problemima u praksi već o temeljnim učenjima RKC koja nisu u skladu sa SP.

točno, o apokrifima, no kad već govoriš o kanonu, njega je Crkva ozakonila i stvorila, što i priznaješ, no ono što je apokrifno, nemora nužno biti i heretično, ja se ne pozivam na njih kao na kanonska evanđelja, već tvrdim na temelju njihova postojanja i popularnosti i raširenosti da je postojao itekako interes za Mariju i slične teme u tim stoljećima, nadalje, kao vrijedno svjedočanstvo tradicije izvršilo je velik utjecaj na liturgiju i umjetnost. granica između apokrifnog i kanonskog, između pravovjernog i heretičnog bikla je mekana u to vrijeme.

Nigdje nisam tvrdio da su apokrifi heretični.Oni imaju svoju vrijednost ali ne u smislu nadahnuća i doktrine kršćanske vjere.Stoga se u pitanjima doktrina i vjere ne možeš pozivati na apokrife.

Primjerice u "Protoevanđelju" piše slijedeće:
Marija je čudom rođena od neplodne Ane, Joakimove žene, kao djevojčica je vrlo rano bila posvećena Gospodinu i ostavljena u hramu da služi:"Marija je bila odgajana u hramu Gospodinovu kao golubica i primala je hranu preko anđela".

bajke? neozbiljno? a Isusovo djevičansko rođenje? a rođenje neplodne Sare, Ane, Elizabete? a primanje hrane od anđela i gavrana kod Ilije? znači, ona svjedočanstva što je Crkva kanonizirala vrijede, druga ne? znači Bog nemože djelovati van tvojih okvira?

Oprosti ali stavljaš u istu razinu kanonizirane tekstove SZ i NZ sa apokrifima.
Naravno da je Bog veći od svoje riječi.Međutim, navodeći ovakve tekstove kao relevantne za potporu nekom učenju (u ovom slučaju stvaranje kulta o Mariji) tu postoji opasnost od manipulacije i dodavanja svega i svačega pod krinkom Crkve koja "jedina ima puninu objave", pa na taj način može tvrditi što god hoće.

ponavljam , i ne znam koliko ću puta morati: nitko u KC ne smatra Mariju Bogom. no ona ima sasvim specifičan položaj u povijesti spasenja, i zato zaslužuje našu čast, pomaže nam svojim zagovorom, i služi kao primjer. u čemu je problem?

Po čemu je ona suspasiteljica svijeta Haime?
Zar o tako važnoj stvari nebi govorili apostoli ili sam Isus?Zar bi nas ostavili u neznanju o tome ako bi to zaista bila istina?
Gdje mi možeš naći odlomak ili redak koji o Mariji govori kao zagovornici ili suspasiteljici?
Ja nemam problema s Marijom majkom Isusovom,koju poštujem i kojoj se kao vjernik divim iz razloga koje sam prije naveom.Jai govorim o biblijskoj Mariji a ne o Mariji koju ste vi stvorili kroz stoljeća.Sve mi to naliči na malu grudvu snijega koja se počme kotrljati i na kraju se pretvori u lavinu koja briše sve pred sobom .Vi ste upravo u toj fazi lavine....mariologija doživljava svoj najveći procvat u ovo naše vrijeme....vrijeme koje je pri kraju....pa se i zlo pojačava što idemo više prema svršetku svega.

more_horiz
[quote="Gubavac"]

Da jest ali u kojem kontekstu? Ti jednostavno ne želiš vidjeti cjelu sliku događaja na koje se pozivaš!! Ili želiš nazvati Boga nedosljednim? Ili nekako treće? Jer ti uopće registriraš što pišeš? A KC je kroz stoljeća zorno svojim djelima pokazala koliko do čega drži tako da je svaka riječ suvišna. Djela su ta koja govore i viču.

znam jako dobro što želim, nije problem u Bogu, nego u krivo poimanju objave i Pisma, kod onih koji napadaju KC zbog idolopoklonstva. točno, KC je kroz stoljeća dala milijune uvjerenih kršćana, mučenika, svetaca i svjedoka, i nebrojene zasluge. to sve najbolje govori o njoj.

more_horiz
[quote="emanuel"]

Pa zamolio sam te da mi navedeš....znači da neznam gdje si to naveo...da sam naime vidio gdje si to naveo onda bih se pozvao na taj navod i komentirao ga....

znači, ne čitaš pažljivo postove.

Onda budi ljubazan pa mi komentiraj slijedeću molitvu Mariji ,sv.Bernarda.
"...Tvoje je milosrđe, zapravo donijelo otkupljenje svijeta i isprosilo spasenje svim ljudima....
Zbog tebe se, o Marijo, ispuni nebo, isprazni pakao,bi podignut iz ruševina nebeski Jeruzalem i bi ponovno dat život jadnim smrtnicima na čekanju...
O milosrdna Djevice, neka na tvoj zagovor udijeli obilje svojih milosti onaj koji je tvoj Sin,Isus Krist, naš Gospodin,Bog blagoslovljen iznad svega u vijeke vijekova.Amen!"

ovo, prvo nije službena crkvena molitva, nego molitva toga sveca, koja vrijedi koliko i bilo čija privatna vjernička molitva. da si čitao moje postove, shvatio bi ju, jer Marija je svojom slobodnom voljom začela Bogočovjeka, te prouzročila čitavo spasenje. ovo je izrečeno na jedan pjesnički način, ali izriče u suštini isto što i SP, i sažima nauk KC o Mariji koja zagovara, i Sinu koji je Bog iznad svega. upravo ta moliva opovrgava ono što se imputira KC8)

Grignion de Montfort kaže:Ako je, kao što sam kazao, Sveta Djevica Kraljica i Gospodarica neba i zemlje:"Božjoj vlasti sve je podloženo, čak i Djevica; vlasti Djevice sve je podloženo, čak i Bog", kažu sv.Anzelmo, sv.Bernard, sv.Bernardino, sv.Bonaventura; nema li ona onoliko podanika i sužnjeva koliko stvorenja?

privatne izjave svetaca, malo pjesničke, ali u smislu cijele mariologije ništa krivovjerno, ovo "čak i Bog" treba shvatiti kao moć njezina zagovora pred Bogom
Ineffabilis Deus

"S izuzetkom Boga, Marija je najizvrsnije biće, po naravi časna i
predivna, svetija od keruba i serafa.Ni svi jezici - nebeski i
zemaljski - ne mogu je dovoljno uzvisiti."

točno, s obzirom na njene biblijske zasluge

Munificentissimus Deus

"Bog je milosrdnu pomagačicu našeg Spasitelja obasuo tako uzvišenim
počastima da osim nje ništa što je Bog stvorio, s iznimkom ljudske
naravi Isusa Krista, nije nikada doseglo toliki stupanj".

vrijedi kao i za citat prije

Auditricem populi

"Presveta Djevice, nitko ne može spoznati Boga osim po tebi.Majko Božja, nitko se neće spasiti ako ne traži spasenje od tebe, i nitko neće primiti
nikakav dar s prijestolja milosti osim po tebi".

također treba shvatiti u vidu njezinih zasluga, jer je ona svojom slobodnom voljom omogućila utjelovljenje i spasenje, i od nje je ljudska narav Bogočovjeka. dapače, čovjek Isus nije bio u prilici se slobodno odlučiti za sjedinjenje s Logosom, pošto nije postojao prije začeća;Marija je odučila mjesto njega8)

Ad Diem

"Zbog takvog je jedinstva u volji i patnji s Kristom Marija zaslužila da
postane najdostojnijom Obnoviteljicom izgubljenog svijeta i
Udjeljiteljicom svih darova koja nam je naš Spasitelj svojom smrću i
svojom krvi pribavio".

točno, svaka majka zna što to znači gledati trpljenje djeteta, kamoli ne ona svoga Bogočovječanskoga

Katekizam katoličke crkve

"Ištući od Marije da moli za nas, priznajemo se ubogim grešnicima te se
obraćamo "Majci milosrđa", presvetoj.Predajemo joj se "sada" u
današnjici naših života.I naše se pouzdanje širi da joj već od sada
pprepustimo "čas naše smrti".Da joj bude prisutna kao na samrti svoga
Sina na križu i da nas u času našeg prelaska primi kao majka i privede
svome sinu Isusu u raj"

dakle, sažima:ona moli za nas (nije Bog, kao što neki kleveću KC), grešnici smo (to je biblijska istina), ona nas prati ljubavlju, dok nas ne dovede svom Sinu, drugim rječima, Sin nas vodi preko nje, zar nije to baš divno!Very Happy

Pitam se koliko je mjesta Isus Krist dobio u vašim crkvenim dokumentima u odnosu na Mariju.Pitam se također zar ovo nije obožavanje i divljenje koje zaslužuje jedino naš Spasitelj i Otkupitelj Isus Krist, Božji Sin i Mesija, Emanuel i Jaganjac Božji.

očito ne poznaješ dovoljno dokumente, ili namjerno selektiraš izvjesne tekstove. nije obožavanje, to smo dokazali, KC se stvarno klanja Bogu, a Marija ne stoji kao nezavisno božanstvo, tako da čast data njoj zapravo posredno pripada Bogu, koji nam je dao takvu divnu Majku!Very Happy

Kada govorim o mariologiji ili nekoj drugoj dogmi onda se držim vjerodostojnih dokumenata iz katoličkih izvora.Tako da ne kažeš da je to neko protestantsko maslo.Ovo što sam gore naveo ne daje baš onakvu sliku koju nastojiš promicati u svojim odgovorima.

pokazao sam da daje, nego, nisi mi naveo ni jedan tekst, ni iz liturgijskih knjiga, ni iz misala, ni iz brevijara, ni iz obrednika, ni ikoje službene knjige, nego si naveo neke privatne svetačke molitve (koje nisu pogrešne, da se razumijemo), isto tako si preskočio cijelu biblioteku kristološke literature i citata.

Ne dragi moj Haime....za sve svoje navode koji se tiču rimokatoličke doktrine služim se relevantnim katoličkim dokumentima i izvorima.Uz ono što je tamo napisano ja zaista nemam potrebe ništa nadodati već jednostavno sve to skupa usporediti sa SP.Problema u praksi će uvijek biti u svom crkvama na svijetu, ali ja ne govorim o problemima u praksi već o temeljnim učenjima RKC koja nisu u skladu sa SP.

dokazao sam da su u skladu sa SP, nego trebam li još spominjati da je KC i stvorila SP kakvo danas imamo, ista ona Kristova univerzalna Crkva, sagrađena na Petru. prema tome, nije sve ni u Pismu, već i u Predaji, a Crkva svojom vlašću autentično tumači oboje.

Nigdje nisam tvrdio da su apokrifi heretični.Oni imaju svoju vrijednost ali ne u smislu nadahnuća i doktrine kršćanske vjere.Stoga se u pitanjima doktrina i vjere ne možeš pozivati na apokrife.

da si pažljivo čitao, vidio bi da se nisam na njih pozivao kao nea kanonske spise, nego kao svjedočanstva intersa za Mariju u prvim stojećima, za što mnogi tvrde da nije postojalo. tako da i to ostaje kao dragocjen svjedok tradicije.

Oprosti ali stavljaš u istu razinu kanonizirane tekstove SZ i NZ sa apokrifima.
Naravno da je Bog veći od svoje riječi.Međutim, navodeći ovakve tekstove kao relevantne za potporu nekom učenju (u ovom slučaju stvaranje kulta o Mariji) tu postoji opasnost od manipulacije i dodavanja svega i svačega pod krinkom Crkve koja "jedina ima puninu objave", pa na taj način može tvrditi što god hoće.

nije istina da mže tvrditi što god hoće, upravo su protestanti postupili samovoljno odbacujući Crkvu i Predaju. dodavanje? Pismo je i stvorila Crkva od svoje Predaje, a ad sam ti dokazao da se na ovakav način nemogu pobijati stvari. literarno gledano, ti spisi i jesu na istoj razini. kanonski nisu, no što je kanonski, odredila je Crkva.

Po čemu je ona suspasiteljica svijeta Haime?

rekao sam, po svojem prihvaćanju Utjelovljenja, rastumačio sam gore.

Zar o tako važnoj stvari nebi govorili apostoli ili sam Isus?Zar bi nas ostavili u neznanju o tome ako bi to zaista bila istina?
Gdje mi možeš naći odlomak ili redak koji o Mariji govori kao zagovornici ili suspasiteljici?

i rekli su, došlo je ne samo Pismom (u zametku) nego i predajom (rastumačeno)

Ja nemam problema s Marijom majkom Isusovom,koju poštujem i kojoj se kao vjernik divim iz razloga koje sam prije naveom.Jai govorim o biblijskoj Mariji a ne o Mariji koju ste vi stvorili kroz stoljeća.Sve mi to naliči na malu grudvu snijega koja se počme kotrljati i na kraju se pretvori u lavinu koja briše sve pred sobom .Vi ste upravo u toj fazi lavine....mariologija doživljava svoj najveći procvat u ovo naše vrijeme....vrijeme koje je pri kraju....pa se i zlo pojačava što idemo više prema svršetku svega

dokazah da je ova Marija ona biblijska. što se tiče zla, nije ništa veće ni manje, nego što je uvijek bilo, a posljednja vremena su započela već odavno, Kristovim djelom.

more_horiz
UČENIK10 je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
Blago siromasima duhom:
njihovo je kraljevstvo nebesko!

medo prijatelju, sto za tebe znaci biti siromah duhom?

Znači shvatiti da je svaki kip bilo koje vrste obična glupost kojoj ne treba
pridavati nikakvu važnost.

more_horiz
Martin Luther: „Mariju nikada ne možemo dovoljno poštovati.” Mnogi evanđeoski protestanti ne osporavaju činjenicu da je Luther štovao Mariju, ali smatraju da je njegov stav protivan Bibliji.

No , moje istraživanje cilja pokazati logičku opravdanost ili neopravdanost uloge Marije u opravdanju vjerom.
Na pr. apostol Pavao nigdje ne implcira u poslanici Hebrejima posrednički put vjernicima iza zavjese gdje je Isus došao za nas..Lenger duše se ne povezuje sa dodatnim posredovanjem majke Prvosvećenika tijelom po Duhu..
Mariologija - Page 5 220px-Madonna_and_Child_%28Filippo_Lippi%29

Služba pomirenja prema Svetom Pismu odvija se u Nebeskoj Svetinji sukladno ispunjenju ceremonijalnog zakona - u stvarnom Danu pomirenja, ali KC misli :
1461 Buduci da je Krist sluzbu pomirenjapovjerio apostolima, tu sluzbu nastavljaju vrsiti biskupi, njihovi nasljednici, i prezbiteri, suradnici biskupa. Snagom sakramenta Reda, biskupi i prezbiteri imaju vlast oprastati sve grijehe "u ime Oca i Sina i Duha Svetoga".
1462 Oprostenje grijeha pomiruje s Bogom, ali i sa Crkvom. Biskup, vidljivi poglavar mjesne Crkve, vec od starih vremena smatran je s pravom kao onaj koji poglavito ima vlast i sluzbu pomirenja: on je ravnatelj pokornicke prakse. Prezbiteri, njegovi suradnici, vrse tu sluzbu u mjeri u kojoj su je primili bilo od svoga biskupa (ili redovnickoga poglavara), bilo od pape na temelju crkvenog prava. 1463 Neki posebno teski grijesi kaznjavaju se izopcenjem (ekskomunikacijom), najstrozom crkvenom kaznom, koja zabranjuje primanje sakramenata i vrsenje odredjenih crkvenih cina; stoga, odrjesenje od njih, po crkvenom pravu, mogu podijeliti samo papa, mjesni biskup ili od njih ovlasteni svecenici.U slucaju smrtne opasnosti, svaki svecenik, pa i neovlasteni za ispovijedanje, moze odrijesiti od svakoga grijeha ..

Zadnja promjena: abraham; pet 13 lip 2008, 21:42; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
UČENIK10 je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
Blago siromasima duhom:

Biti siromašan duhom znači shvatiti da smo bespomoćni bez Krista , da bez njega nema ljubavi u nama, nema ni trunke dobra. Kada smo takvi mi odbacujemo svoje ja, svoje pravo, oholost, sebičnost i samodostatnost te dolazimo pred lice Božje ponizni i iskrena srca te onda Krist može zaokupiti naše srce , kada više nema ničega što bi mu stalo na put. Tako se čovjek mijenja u Kristu. Hvala.

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
UČENIK10 je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
Blago siromasima duhom:

Biti siromašan duhom znači shvatiti da smo bespomoćni bez Krista , da bez njega nema ljubavi u nama, nema ni trunke dobra. Kada smo takvi mi odbacujemo svoje ja, svoje pravo, oholost, sebičnost i samodostatnost te dolazimo pred lice Božje ponizni i iskrena srca te onda Krist može zaokupiti naše srce , kada više nema ničega što bi mu stalo na put. Tako se čovjek mijenja u Kristu. Hvala.

Biti siromašan duhom znači shvatiti da Isus kao osoba nije Istina,već da
je samo svjedočio za Istinu.
Za one koji mi ne vjeruju jedan mali pokus:

Isusove riječi:
"I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu.Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću."

Isusove riječi:
Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.

Otkrivenje:
Gle, dolazi s oblacima i gledat će ga svako oko, svi koji su ga proboli, i naricat će nad njim sva plemena zemaljska.

Isusove riječi:
I tada će proplakati sva plemena zemlje. I ugledat će Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim s velikom moći i slavom.I razaslat će anđele svoje s trubljom velikom i sabrat će mu izabranike s četiri vjetra, s jednoga kraja neba do drugoga."

Pokus se sastoji od ovoga:
Pozivam vas da se dvojica ili trojica saberete u Isusovo ime i zaištete da vam se Isus sada pojavi,ali naravno tako da ga vidi svako oko i tako da se pojavi kao što je obećao u svojim riječima.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
UČENIK10 je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
Blago siromasima duhom:

Biti siromašan duhom znači shvatiti da Isus kao osoba nije Istina,već da
je samo svjedočio za Istinu.
Za one koji mi ne vjeruju jedan mali pokus:

Isusove riječi:
"I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu.Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću."

Isusove riječi:
Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.

Otkrivenje:
Gle, dolazi s oblacima i gledat će ga svako oko, svi koji su ga proboli, i naricat će nad njim sva plemena zemaljska.

Isusove riječi:
I tada će proplakati sva plemena zemlje. I ugledat će Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim s velikom moći i slavom.I razaslat će anđele svoje s trubljom velikom i sabrat će mu izabranike s četiri vjetra, s jednoga kraja neba do drugoga."

Pokus se sastoji od ovoga:
Pozivam vas da se dvojica ili trojica saberete u Isusovo ime i zaištete da vam se Isus sada pojavi,ali naravno tako da ga vidi svako oko i tako da se pojavi kao što je obećao u svojim riječima.

To bi bilo kušanje Boga i sumnjanje u sve ono što je napravio za nas. Isto tako takvo nešto bi bilo krajnje nezahvalno . U Pismu lijepo piše da ne smijemo kušati Boga , Gospodara svojega!!! Na kraju krajeva Krist je i rekao blago onima koji vjeruju a ne vidješe....

more_horiz
Gubavac je napisao/la:

To bi bilo kušanje Boga i sumnjanje u sve ono što je napravio za nas. Isto tako takvo nešto bi bilo krajnje nezahvalno . U Pismu lijepo piše da ne smijemo kušati Boga , Gospodara svojega!!! Na kraju krajeva Krist je i rekao blago onima koji vjeruju a ne vidješe....

Ono što sam napisao zvala bi se realnost ili u prijevodu Istina.

more_horiz
Medeni je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:

A u čijim očima tvojim ili Božjim?

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
Medeni je napisao/la:
Gubavac je napisao/la:

A u čijim očima tvojim ili Božjim?

Istina Svetog Duha.

more_horiz
Onda neka ti bude po vjeri tvojoj. Bog te blagoslovio. Mir ti u Isusu Kristu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply