Haim :
kao što je Eva anđelu Pakla rekla svoj "da". Marijina slobodna volja nam je omogućila spasenje, jer Bog nikada ne spašava protiv slobodne volje čovječje. zato je ona majka obnovljenog čovječanstva, i zaslužuje našu čast.
to ne umanjuje Krista, naprotiv, odnosi Krista, Marije i nas su odnosi ljubavi i razumjevanja. to ti je bit kršćanstva, ne robovati Bogu, već biti njegov sin , surađivati s njim, i tu nam je Marija uzor.
ti si majka? neki kaž:"ona je samo rodila Isusa". samo? ako si majka, onda znaš da se dijete nemože "samo" roditi, da između majke i djeteta jest sržna povezanost. a koliko neće biti između majke i Sina kojim je Bogočovjek i njezin stvoritelj. to su krupne stvari. to je logika koju i SZ nije mogao i ne može nositi. da tvoje dijete jednom postane predsjednik države, i ti vidiš nepravdu, pa ga zamoliš da nešto poduzme, zar neće posebnu težinu kod njega imati tvoj "zagovor"?
krupne su to stvari. nitko ne tvrdi da je Marija Bog, ali da ima posebnu ulogu, ima.
Kako bi natsavio tražiti dokaze za smisao Marijinog Su-n..tj Su-spasiteljice, su-odvjetice itd..a u odnosu prema Pavlovoj nauci o opravdanju vjerom i njegovom shvaćanju Pomirilišta i Dana pomirenja kao i o ulozi Krista kao Prvosvećenika potrebno je ukazati na još jednu ženu koja je direktno u svezi sa sjemenom nepropadljivim tj sa sjemenom obećanja - sa Sarom koju Pavle u poslanici Galaćanima 4,21-31!Tu kaže u svezi Sjemena i Saveza o Sari kao Novom Savezu iako slikoviti rećeno ali suštinski toćno.Zato Pavao naziva gornji Jeruzalem - Majkom našom jer smo svi kao Izak djeca obećanja..
"To je slika. Doista, te žene dva su Saveza: jedan s brda Sinaja, koji rađa za ropstvo - to je Hagara.
25 Jer Hagara znači brdo Sinaj u Arabiji i odgovara sadašnjem Jeruzalemu jer robuje zajedno sa svojom djecom.
26 Onaj pak Jeruzalem gore slobodan je; on je majka naša."Glaćanima 4,23-26
Tu Augustin zaobilazi taj vid osobne angažiranosti u doktrini o opravdanju vjerom radi toga što mu je stalo da pokaže kakav je ulazak svetosti tj milosti po Mariji kao što je ulazak grijeha pošao kroz Evu..No !: Ne samo i ili kroz Evu ...!Da, Ali tek onda kada je Adam sobom otvorio vrata ulasku grijeha - svjesno se dao u ropstvo..Adam je imao šansu !ali ju je propustio 100 % šansu ne pustiti grijeh u svijet.....Zato mu je i pripalo biti Svećenikom - kako bi krenuo plan spasenja dolaska Prvosvećenika -Dolasaka Novog Adama - koji će se roditi od žene i biti rođen pod Zakonom - kaže Pavao, dakle svet a pod zakonom ?!!!
Zapazimo - svet a pod zakonom! Zašto? Zato da bi mogao osuditi grijeh za grijeh u tijelu - u sebi nemajući grijeha..Izlazak iz ropstva grijehu - istjerivanje robovanja tek je omogućeno po sjemenu nepropadljivom koje je počelo sa Sarom ali tek kada je Abraham bio u poslušnosti prinašanja Izaka - djeteta Obećanja..Dakle veza Abrahamovog opravdanja kao oca vjere sa opravdanjem kroz vjeru i vjeru i djela u sebi ne krije završnicu toga puta sjemena nepropadljivog iako se može misliti na Mariju ako se pretpostavi potreba supomagaća svrhe utjelovljenja - primanje nasljeđa - život vjećni po Sudu tj po Danu pomirenja..U ceremoijalnom zakonu nagovješten je dolazak Prvosvećenika po redu Melhisedekovom ali nigdje nema mjesta za Majku žrtve koja se prinašala ..Takav starozavjetni oblik euharistije nalazi izbor žrtve u zakonu te svaki griješnik treba sam pribaviti žrtvu...
Zar nije Sara začetnica ispunjenja Novog Saveza - tj. anticipatorka utjelovljenja preko kojega je i Abraham opravdan po vjeri u Iskupitelja koji će doći kad se završi vrijeme kletve tj vremena starog saveza ...Dakle bez Sare je neopravdano gvoriti o Marijinoj ulozi u Novom Savezu..:
<hr color=#ddeeff SIZE=1>
"
1 Hoću reći: sve dok je baštinik maloljetan, ništa se ne razlikuje od roba premda je gospodar svega:
2 pod skrbnicima je i upraviteljima sve do dana koji je odredio otac.
3 Tako i mi: dok bijasmo maloljetni, robovasmo počelima svijeta.
4 A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan
5 da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo.
6 A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: Abba! Oče!
7 Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu.
8 Onda dok još niste poznavali Boga, služili ste bogovima koji po naravi to nisu.
9 Ali sada kad ste spoznali Boga - zapravo, kad je Bog spoznao vas - kako se sad opet vraćate k nemoćnim i bijednim počelima i opet im, ponovno, hoćete robovati?
10 Dane pomno opslužujete, i mjesece, i vremena, i godine!
11 Sve se bojim za vas! Da se možda nisam uzalud trudio oko vas!
12 Postanite, braćo, molim vas, kao ja jer i ja postadoh kao vi. Ničim me niste povrijedili.
13 Znate: prvi sam vam put za bolesti navješćivao evanđelje.
14 Svoju kušnju, moje tijelo, niste ni prezreli ni odbacili, nego ste me primili kao anđela Božjega, kao Krista Isusa.
15 Gdje je sada ono vaše blaženstvo? Svjedočim vam doista: kad bi bilo moguće, oči biste svoje bili iskopali i dali mi ih.
16 Tako? Postadoh li vam neprijateljem propovijedajući vam istinu?
17 Oni revnuju za vas, ne časno, nego - odvojiti vas hoće da onda vi za njih revnujete.
18 Dobro je da se za vas revnuje u dobru uvijek, a ne samo kad sam nazočan kod vas,
19 dječice moja, koju ponovno u trudovima rađam dok se Krist ne oblikuje u vama.
20 Htio bih sada biti kod vas, pa i jezik promijeniti, jer ne znam što bih s vama.
21 Recite mi vi, koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakona?
22 Ta pisano je da je Abraham imao dva sina, jednoga od ropkinje i jednoga od slobodne.
23 Ali onaj od ropkinje rođen je po tijelu, a onaj od slobodne snagom obećanja.
24 To je slika. Doista, te žene dva su Saveza: jedan s brda Sinaja, koji rađa za ropstvo - to je Hagara.
25 Jer Hagara znači brdo Sinaj u Arabiji i odgovara sadašnjem Jeruzalemu jer robuje zajedno sa svojom djecom.
26 Onaj pak Jeruzalem gore slobodan je; on je majka naša.
27 Pisano je doista: Kliči, nerotkinjo, koja ne rađaš, podvikuj od radosti, ti što ne znaš za trudove! Jer osamljena više djece ima negoli udana.
28 Vi ste, braćo, kao Izak, djeca obećanja.
29 I kao što je onda onaj po tijelu rođeni progonio onoga po duhu rođenoga, tako je i sada.
30 Nego, što veli Pismo? Otjeraj sluškinju i sina njezina jer sin sluškinje ne smije biti baštinik sa sinom slobodne.
31 Zato, braćo, nismo djeca ropkinje nego slobodne."
U tijeku pobožanstvenja putem susličavanja Kristu sve dok se Krist ne oblikuje u nama - služba Duha ima suverenitet u preobraženju jer su naše molitve nesavršene, one se očišćavaju krvlju milosti Kristove Duhom iako smo sinovi i Duhom Kristovim zazivamo Aba Oče - kako kaže Pavao u Galaćanima 4,6..Mi po Duhu iz vjere išćekujemo nadu - pravednost..
Ako je Marija presudna da je Isus rođen u mesijanskom odnosu prema grijehu tada bi morala biti i prenositeljica Njegovovog rođenja pod zakonom ..
Isus je prije utjelovljenja bio pripravljen za utjelovljenje - jer je bio sjeme nepropadljivo kako bi otkupio one koji su pod zakonom i kako bismo primili posinjenje.Marija je prihvatila službu Duha, pitam što je u toj službi dala za Novog Adama..?
Služba Duha i posinjenje:
"
7 Pa ako je smrtonosna služba, slovima uklesana u kamenju, bila tako slavna da sinovi Izraelovi nisu mogli pogledati u lice Mojsijevo zbog prolazne slave lica njegova,
8 koliko li će slavnija biti služba Duha.
9 Jer ako je služba osude bila slavna, mnogo je slavnija služba pravednosti.
10 I zbilja, nije ni bilo proslavljeno ono što je u toj mjeri proslavljeno, ako se usporedi s uzvišenijom slavom.
11 Jer ako je ono prolazno bilo slavno, mnogo je slavnije ovo što ostaje.
12 Imajući dakle takvo pouzdanje, nastupamo sa svom otvorenošću,
13 a ne kao Mojsije koji je stavljao prijevjes na lice da sinovi Izraelovi ne vide svršetak prolaznoga.
14 Ali otvrdnu im pamet. Doista, do dana današnjega zastire taj prijevjes čitanje Staroga zavjeta: nije im otkriveno da je u Kristu prestao.
15 Naprotiv, kad god se čita Mojsije, do danas prijevjes zastire srce njihovo.
16 Ali kad se Izrael obrati Gospodinu, skinut će se prijevjes.
17 Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda.
18 A svi mi, koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju, po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku - iz slave u slavu."
Treba još reći , da bi pojasnio vezu ceremonijalnog zakona sa služom Duha
kako Zakon ne bi mogao biti ćuvar do dolaska sjemena nepropadljivog da nije bio i učitelj kroz cereonijalni zakon - putem službe svećenstva u zemaljskoj svetinji koja je slika prave prilike - Nebeske..Često se u komentarima poslanice Galaćanima naglašava da se radi samo o moralnom zakonu kao učitelju i čuvaru..a ne i o ceremonijalnom zakonu koji se Kristom ispunio..Dakle koja je uloga Marije u ispunjenju ceremonijalnog zakona kroz Krista?