Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Mariologija

power_settings_newLogin to reply
+9
bumbar
otpadnik
UČENIK10
Domenika
emanuel
Moderator
servus dei
Medeni
misliti
13 posters

descriptionMariologija - Page 7 EmptyRe: Mariologija

more_horiz
Braco ja se ispricavam sto ovako upadam na ovu temu ali valjda razumijete da mi se ne da procitat toliko postova,pa bih nekoga zamolio da mi ukratko napise o cemu se raspravlja jer vidim da ste se malo odmakli od teme,a to vidim po vasim zadnjim postovima,dakle o cemu se radi.Hvala pozz braco

more_horiz
[quote="misliti"]

Kada je Hans Kueng napisao svoju knjigu neslaganja sa određenim učenjima KC nitko mu nije išao dokazivati zabludu več je naprosto bio isključen, i onemogučen da govori i uči.

ne, on je idalje član KC i svećenik, samo što mu je zabranjeno da uime KC iznosi neistine, to je biblijski utemeljeno, i nema Crkve ni denominacije koja bi mu dozvolila takvo što. ništa njemu privatno nije zabranjeno

Ta farizejska metoda još je uvijek aktuelna svagdje tamo gdje je vlast . U nedostatku argumenata počinje se izvršavati sila i restrikcija. Čest puta u nedostatku valjanih apologetskih argumenata na ovom forumu poseže se za takvim metodama koja uglavnom pokazuju i dokazuju tko je kakvog duha.
Nemože se jedan vjernik RC pozivati na Bibliju kao osnovno vjerovanje kada to crkva ne uči. Isto kao što se ne može jedan protestant pozivati na svetkovanje nedjelje i pokušavati to dokazati Biblijom kada je posegao za ustanovom RC.

i ne poziva se samo na Bibliju, no između ostalog, može se pozivati na Bibliju, jer upravo je KC i dala svijetu Bibliju.

Najtužnije je od svega kada oni koji revnuju za KC vjerujući da je spasenje samo u njoj pokazuju teški duh netrpeljivosti prema vlastitoj braći koji misle i vjeruju drgačije oslanjajući se na Bibliju .

ovo nije istina, KC to ne tvrdi, dapače, prema njezinim vjernicima pokazuje se netrpeljivost, i niječe im se kršćanstvo

more_horiz
Haim je napisao

jer upravo je KC i dala svijetu Bibliju.

Najtužnije je od svega kada oni koji revnuju za KC vjerujući da je spasenje samo u njoj pokazuju teški duh netrpeljivosti prema vlastitoj braći koji misle i vjeruju drgačije oslanjajući se na Bibliju .

ovo nije istina, KC to ne tvrdi, dapače, prema njezinim vjernicima pokazuje se netrpeljivost, i niječe im se kršćanstvo[/quote]

Nije točno da je rimokatolička crkva svijetu dala Bibliju jer nikada ni jedan rimokatolik nije napisao ni jedan redak svetog teksta. "Spasenje dolazi od Židova " veli Isus. Bibliju su svijetu dali Židovi.

Drugo doista bi bio zahvalan da me informiraš tko to proganja crkvu i iz kojih razloga????

more_horiz
Prema Kološanima 1,13-20:
u Kristu je nastanjena sva punina i po Njemu pomiriti za nj sve što je na zemlji ili na nebu uspostavljajući mir krvlju Njegova križa..kako i na osnovu ćega u toj božanskoj punini dolazi još dodatni dio Marijina - kecharitomene - kao da je Prvosvećeniku , začetniku vjere i uzročitelju spasenja potrebna majka pomoćnica u odvjetništvu u službi u Pomirilištu tj u Danu Pomirenja kao dijelu suda pred Bogom..Kada Isus kaže u Ivanu 16,24 - 25 učenicima da će dobiti od Oca sve ako zatraže u ime Isusovo - Isus je jedini Zagovornik kao što je jedini Otkupitelj..Čemu je potreban u biblijskoj teologiji i soterilogiji i kristologiji dodatak Su :
suspasiteljica, suotkupiteljica ...tj. suoblikovateljica suslićnosti sa Kristom..?To potvrđuje i poslanica Hebrejima 7,25-27..
Tu je naglasak na direktnom neposrednom dolaženju ka Bogu po Isusu..U ceremonijalnom zakonu ima supomagača svećenicima po redu Aronovom, no njihove majke ne dodaju ništa njihovoj svećeničkoj službi kao roditeljice..
Može biti zanimljivo Protoevanđelje Jakobljevo i Pseudo Matej..Govor Svetog Ivana o počinku Svete Majke Božje iako stavovi nisu službeni dio stavova KC..Kada uporedimo stavove apostolskih otaca sa apokrifnim stavovima vidimo da je poticaj za uporedbu Eva -Marija došla od Irineja i Tertulijana..Eva je povjerovala zmiji a Marija Gabrijelu te je grijeh Evin bio poništen vjerom Marijinom..Zato Augustin ustvrđuje da je Marija prvo začela u duhu a onda u tijelu - Cristiumprius mente quam ventre concipiens..tako u Augustin u svom djelu De Sancta Virginitate tj svetom djevičanstvu piše da je Marija bila Majka u duhu a ne naše Glave, od koje je ona sama duhovno rođena, već njegovih udova , kao što smo mi; zato što je svojom ljubavlju doprinijela da se u Crkvi rode vjernici , koji su udovi te Glave, dok je svojim tijelom bila majka te Glave"
Kada sada pokušamo odgovoriti na pitanje konkretizacije načina opravdanja koje izaziva površno čitanje Pavlove uporedbu ulaska grijeha u ljude po jednom i opravdanju po novom Adamu lako prihvatamo Augustinov odgovor o duhovnom materinstvu vidimo da se slavljenje Marije od V st. povezivao sa kristologijom jer je utjecaj arijanizma potiskivan i naglašavanjem Kristovog božanstva te je oslabljeni smisao utjelovljenog Sina Božjeg nadoknađen "posrednicom" koja povezuje Krista s vjernicima..tako sve do danas..
U kulturama psihe prauzora - uzor majke kao prvi uzor posebno u mediteranskim narodima ima veliku ulogu u poimanju Novog Adama i teologiji utjelovljenja ... Žali se i osuđuje jadna majka Eva a slavi Nova majka..

more_horiz
[quote="misliti"]

Nije točno da je rimokatolička crkva svijetu dala Bibliju jer nikada ni jedan rimokatolik nije napisao ni jedan redak svetog teksta. "Spasenje dolazi od Židova " veli Isus. Bibliju su svijetu dali Židovi.

samo si izokrenuo moje riječi, ja nisam rekao RKC, nego KC, cjelovita Kristova univerzalan Crkva zasnovana na petru, koje je RKC jedan dio. židovi koji su bili, kao kršćani pokršteni, dakle dio KC, kao i SZ-ni, jer je i to KC u zametku. uostalom, prema predaji, Luka je bio nežidov.

Drugo doista bi bio zahvalan da me informiraš tko to proganja crkvu i iz kojih razloga????

da počnem od ovog foruma? kleveta o idolopoklonstvu, nijekanju kršćanskog statusa katolicima..

more_horiz
abraham je napisao/la:
Prema Kološanima 1,13-20:
u Kristu je nastanjena sva punina i po Njemu pomiriti za nj sve što je na zemlji ili na nebu uspostavljajući mir krvlju Njegova križa..kako i na osnovu ćega u toj božanskoj punini dolazi još dodatni dio Marijina - kecharitomene - kao da je Prvosvećeniku , začetniku vjere i uzročitelju spasenja potrebna majka pomoćnica u odvjetništvu u službi u Pomirilištu tj u Danu Pomirenja kao dijelu suda pred Bogom..Kada Isus kaže u Ivanu 16,24 - 25 učenicima da će dobiti od Oca sve ako zatraže u ime Isusovo - Isus je jedini Zagovornik kao što je jedini Otkupitelj..Čemu je potreban u biblijskoj teologiji i soterilogiji i kristologiji dodatak Su :
suspasiteljica, suotkupiteljica ...tj. suoblikovateljica suslićnosti sa Kristom..?To potvrđuje i poslanica Hebrejima 7,25-27..
Tu je naglasak na direktnom neposrednom dolaženju ka Bogu po Isusu..U ceremonijalnom zakonu ima supomagača svećenicima po redu Aronovom, no njihove majke ne dodaju ništa njihovoj svećeničkoj službi kao roditeljice..
Može biti zanimljivo Protoevanđelje Jakobljevo i Pseudo Matej..Govor Svetog Ivana o počinku Svete Majke Božje iako stavovi nisu službeni dio stavova KC..Kada uporedimo stavove apostolskih otaca sa apokrifnim stavovima vidimo da je poticaj za uporedbu Eva -Marija došla od Irineja i Tertulijana..Eva je povjerovala zmiji a Marija Gabrijelu te je grijeh Evin bio poništen vjerom Marijinom..Zato Augustin ustvrđuje da je Marija prvo začela u duhu a onda u tijelu - Cristiumprius mente quam ventre concipiens..tako u Augustin u svom djelu De Sancta Virginitate tj svetom djevičanstvu piše da je Marija bila Majka u duhu a ne naše Glave, od koje je ona sama duhovno rođena, već njegovih udova , kao što smo mi; zato što je svojom ljubavlju doprinijela da se u Crkvi rode vjernici , koji su udovi te Glave, dok je svojim tijelom bila majka te Glave"
Kada sada pokušamo odgovoriti na pitanje konkretizacije načina opravdanja koje izaziva površno čitanje Pavlove uporedbu ulaska grijeha u ljude po jednom i opravdanju po novom Adamu lako prihvatamo Augustinov odgovor o duhovnom materinstvu vidimo da se slavljenje Marije od V st. povezivao sa kristologijom jer je utjecaj arijanizma potiskivan i naglašavanjem Kristovog božanstva te je oslabljeni smisao utjelovljenog Sina Božjeg nadoknađen "posrednicom" koja povezuje Krista s vjernicima..tako sve do danas..
U kulturama psihe prauzora - uzor majke kao prvi uzor posebno u mediteranskim narodima ima veliku ulogu u poimanju Novog Adama i teologiji utjelovljenja ... Žali se i osuđuje jadna majka Eva a slavi Nova majka..

Kristov status i Njegovo posredništvo ne negira nitko, no gdje piše koji su načini vršenja tog posredništva? tko tvrdi da Marija oduzima od Krista? nadalje, koje bi onda bilo tumačenje Eve i Marije? nadalje što s Hebr? jedan pokušaj tumačenja kristova otajstva terminologijom SZ-og kulta, no ne i sustavna teologija.

more_horiz
[quote="haim"]
misliti je napisao/la:

samo si izokrenuo moje riječi, ja nisam rekao RKC, nego KC, cjelovita Kristova univerzalan Crkva zasnovana na petru, koje je RKC jedan dio. židovi koji su bili, kao kršćani pokršteni, dakle dio KC, kao i SZ-ni, jer je i to KC u zametku. uostalom, prema predaji, Luka je bio nežidov.

da počnem od ovog foruma? kleveta o idolopoklonstvu, nijekanju kršćanskog statusa katolicima..

Dragi Haime nema klevete o idolopoklonstvu.Neki na forumu žele shvatiti klečanje rimokatolika pred kipovima.Onaj rimokatolik koji je spoznao istinu to ne čini.Pitanje je zašto toliko mnogo rimokatolika to čini?Tko im je to prenio?Tko ih je to naučio?Kad se gleda sa strane,vidi se da čovjek kleći pred kipom i automatski se smatra da se klanja kipu.Eto to je problem.Kako to tumačiti?Mi ako smo u Kristu svi smo braća i sestre,nemojmo se izjedat međusobno.Mene osobno isto zanima to klečanje pred kipovima,ne mogu to shvatit?Jedan katolik mi rekao kad sam mu svjedočila o Kristu:"Meni je Marija ipak Marija."Na moje pitanje zašto?Rekao je:"Izgubila je sina,ona je majka.Zamisli njenu bol....."Ona jeste blažena,ona jeste izgubila sina i voljela je Boga svim srcem,bila poslušna...No,ja gledam da su mnoge majke izgubile sinove,djecu,ali njoj je pripala čast da izgubi dijete,Sina Božjeg da se čitav svijet po njemu spasi." Zar to nije čast,dana od Boga?Naš ljudski um toliko toga gleda drugačije nego bi trebalo,no kad vjeruješ Bogu shvaćaš neke stvari drugačije od svijeta.Mene osobno zanima Zašto kleče pred kamenim kipom?Je li to simbol?Kako RKC gleda na to?Kako KC teorija gleda na to?
Haime,brate nemoj misliti da itko sudi.Svatko od nas će biti suđen prema djelima i stavu srca.Ne razumijemo mnogo toga,to je sve.
Za tebe osobno znam da imaš toplo i dobro srce da ne skačeš na prvu,da si ispunjen ljubavlju i strpljivošću,pa te molim objasni to svojim riječima.Nemoj puno komplicirat jer moj mozak nije razvijen za velike nauke.
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

more_horiz
[quote="magdalena"]

Dragi Haime nema klevete o idolopoklonstvu.Neki na forumu žele shvatiti klečanje rimokatolika pred kipovima.Onaj rimokatolik koji je spoznao istinu to ne čini.Pitanje je zašto toliko mnogo rimokatolika to čini?Tko im je to prenio?Tko ih je to naučio?Kad se gleda sa strane,vidi se da čovjek kleći pred kipom i automatski se smatra da se klanja kipu.Eto to je problem.Kako to tumačiti?Mi ako smo u Kristu svi smo braća i sestre,nemojmo se izjedat međusobno.Mene osobno isto zanima to klečanje pred kipovima,ne mogu to shvatit?Jedan katolik mi rekao kad sam mu svjedočila o Kristu:"Meni je Marija ipak Marija."Na moje pitanje zašto?Rekao je:"Izgubila je sina,ona je majka.Zamisli njenu bol....."Ona jeste blažena,ona jeste izgubila sina i voljela je Boga svim srcem,bila poslušna...No,ja gledam da su mnoge majke izgubile sinove,djecu,ali njoj je pripala čast da izgubi dijete,Sina Božjeg da se čitav svijet po njemu spasi." Zar to nije čast,dana od Boga?Naš ljudski um toliko toga gleda drugačije nego bi trebalo,no kad vjeruješ Bogu shvaćaš neke stvari drugačije od svijeta.Mene osobno zanima Zašto kleče pred kamenim kipom?Je li to simbol?Kako RKC gleda na to?Kako KC teorija gleda na to?
Haime,brate nemoj misliti da itko sudi.Svatko od nas će biti suđen prema djelima i stavu srca.Ne razumijemo mnogo toga,to je sve.
Za tebe osobno znam da imaš toplo i dobro srce da ne skačeš na prvu,da si ispunjen ljubavlju i strpljivošću,pa te molim objasni to svojim riječima.Nemoj puno komplicirat jer moj mozak nije razvijen za velike nauke.
Mariologija - Page 7 Icon_lol Mariologija - Page 7 Icon_lol Mariologija - Page 7 Icon_lol Mariologija - Page 7 Icon_lol Mariologija - Page 7 Icon_lol Mariologija - Page 7 Icon_lol

ima, magdalena draga, puno puta sam se susreo s takvim izjavama, provjeri postove, pa ćeš vidjeti, a najgore je da oni koji iznose takve stvari, uopće ne žele slušati dokaze i argumente.
naprotiv, onaj katolik, ne samo rimok., koji je spoznao istinu, može to činiti, jer se kipu ne klanja. zar ti misliš da je netko toliko lud da ne shvaća da u kamenu nema Boga? kipovi su simbol, znak. čin pripada prauzoru kojeg kipprikazuje, a ne kipu ili slici.
druga stvar koju moraš znati, je to da klečanje pred nekim ili nečim neznači automatski klanjanje iliti obožavanje nekoga. klečalo se u povijesti pred vladarima, plemićima, autoritetima, to je jedan znak čašćenja, to je druga stvar što su neki ljudi u neznanju to krivo protumačili.
glede Marije, Pismo i Predaja su jasni:ona je svojim sudjelovanjem omogućila Krista i Njegovo djelo. ona je svovom slobodnom voljom rekla Bogu, posredstvom Gabrijela "da", kao što je Eva anđelu Pakla rekla svoj "da". Marijina slobodna volja nam je omogućila spasenje, jer Bog nikada ne spašava protiv slobodne volje čovječje. zato je ona majka obnovljenog čovječanstva, i zaslužuje našu čast.
to ne umanjuje Krista, naprotiv, odnosi Krista, Marije i nas su odnosi ljubavi i razumjevanja. to ti je bit kršćanstva, ne robovati Bogu, već biti njegov sin , surađivati s njim, i tu nam je Marija uzor.
ti si majka? neki kaž:"ona je samo rodila Isusa". samo? ako si majka, onda znaš da se dijete nemože "samo" roditi, da između majke i djeteta jest sržna povezanost. a koliko neće biti između majke i Sina kojim je Bogočovjek i njezin stvoritelj. to su krupne stvari. to je logika koju i SZ nije mogao i ne može nositi. da tvoje dijete jednom postane predsjednik države, i ti vidiš nepravdu, pa ga zamoliš da nešto poduzme, zar neće posebnu težinu kod njega imati tvoj "zagovor"?
krupne su to stvari. nitko ne tvrdi da je Marija Bog, ali da ima posebnu ulogu, ima. jesam bio kompliciran?Very Happy Very Happy Very Happy

more_horiz
Nisi Haime,bio si jasan Smile
Majka sam i imam sinove.Da zamolila bih sina da je predsjednik da učini nešto što bi ispravilo nepravdu,ali moji sinovi nisu Bogovi.Marija je bila žena,ljudsko stvorenje.Tko kaže da je uznesena u nebo?Katekizam ili ? Marija je bila posebna žena,poslušna....treba biti uzor,ali ne mogu nju moliti išta jer Isus je jedini put do Oca.On je direktni i jedini posrednik.On je put,istina i život.
U RKC ima toliko molitava raznim posrednicima da ih ni sami vjernici ne mogu nabrojiti.Sv.Marta,Veronika,Ante,......Svaki svetac zaštitnik negog i za nešto.Kako to da shvatim?Ja sam griješnik ali Isus mi je dao put do Oca.Zašto da se molim preko nekog kada mogu i (Šta god zamolite u moje ime...)moram preko jedinog zagovornika a to je Isus.Netko mi je rekao od katolika da smo pregrešni da bi se molili direkrno Isusu,ali zašto je on onda morao umrijeti?Mogli smo imati razne posrednike do Boga i bez Njegove žrtve.
Nauk KC je kompliciran za prostog čovjeka,a nisu svi ljudi ovog svijeta obdareni za nauk.Zbog toga i dolazi do toga do čega dolazi.Ljudi ne razumiju.Svi bi trebali na naučavanja,poučavanja...i opet ne bi razumijeli.
Nekada davno kao dijete i ja sam klečala pred kipom nekog sveca i Marijinim i znala sam da je to kamen,ali opet sam žarko molila da me usliša,ne taj kip već taj svetac.No,taj svetac je nekada bio isto samo čovjek,ljudsko biće kao i ja.Mnogo je danas živih svetih,a gdje će sutra biti ?Tko osim Boga može odrediti je li netko svet ili nije?Čovjek?Sumnjam.

more_horiz
[quote="magdalena"]

Nisi Haime,bio si jasan Mariologija - Page 7 Icon_smile

eto!Very Happy Very Happy

Majka sam i imam sinove.Da zamolila bih sina da je predsjednik da učini nešto što bi ispravilo nepravdu,ali moji sinovi nisu Bogovi.

ali njezin jest-sličnost

Marija je bila žena,ljudsko stvorenje.Tko kaže da je uznesena u nebo?Katekizam ili ? Marija je bila posebna žena,poslušna....treba biti uzor,ali ne mogu nju moliti išta jer Isus je jedini put do Oca.On je direktni i jedini posrednik.On je put,istina i život.

uznesenje? to ti je logična posljedica svega-bezgršnost-uznesenje-biblijski utemeljeno, mogu rastumačiti. on jest jedini posrednik, no gdje je propisano na koji način on vrši to posredništvo? nisi li i ti, kad nekome govoriš o Bogu, posrednica? ima li religije bez posrednika? ako možeš ti, što nebi i Marija?Very Happy

U RKC ima toliko molitava raznim posrednicima da ih ni sami vjernici ne mogu nabrojiti.Sv.Marta,Veronika,Ante,......Svaki svetac zaštitnik negog i za nešto.Kako to da shvatim?Ja sam griješnik ali Isus mi je dao put do Oca.Zašto da se molim preko nekog kada mogu i (Šta god zamolite u moje ime...)moram preko jedinog zagovornika a to je Isus.Netko mi je rekao od katolika da smo pregrešni da bi se molili direkrno Isusu,ali zašto je on onda morao umrijeti?Mogli smo imati razne posrednike do Boga i bez Njegove žrtve.

kult svetaca u KC i nije toliko raširen koliko se čini, dapače, većina katolika ih zaobilazi ( i ja). ovo o svecima zaštitnicima, na to se danas više nitko ne obazire, to su običaji, a ne nauk Crkve, to je odraz jednog nepismenog vremena. tko kaže da u KC nemožeš doći do Isusa izravno? Onoga tko ti je ono rekao, reci mu, kako se onda pričešćuje, ako se nemože direktno do Isusa? reci mu da je u zabludi, i nek se informira, a ne da drugi zbog njega ulaze u zabludu.

Nauk KC je kompliciran za prostog čovjeka,a nisu svi ljudi ovog svijeta obdareni za nauk.

ma nije, samo kad bi si svećenici dali truda da objasne i pokažu primjerom, ako toliki obični ljudi shvaćaju, možeš i ti, pametna si ti:D

Zbog toga i dolazi do toga do čega dolazi.Ljudi ne razumiju.Svi bi trebali na naučavanja,poučavanja...i opet ne bi razumijeli.
Nekada davno kao dijete i ja sam klečala pred kipom nekog sveca i Marijinim i znala sam da je to kamen,ali opet sam žarko molila da me usliša,ne taj kip već taj svetac.No,taj svetac je nekada bio isto samo čovjek,ljudsko biće kao i ja.Mnogo je danas živih svetih,a gdje će sutra biti ?Tko osim Boga može odrediti je li netko svet ili nije?Čovjek?Sumnjam

tu je problem, nitko te nije poučio da se moliš Bogu! nemože te svetac uslišati, već Bog, no to ne isključuje sveca kao molitelja, uzor, i hvalevrijednog čovjeka. nisu sveti samo oni koje Crkva proglasi, dapače, nas dvoje, ako ustrajemo u Kristovom nauku, bit ćemo sveti, ovo su samo od Crkve odobreni uzori, a ne bogovi. krivo su te učili magdalena. nakraju, Biblija nam svjedoči da ćemo svi biti pobožanstvenjeni jednoga dana.
krivo su te učili magdalena, njima na dušu.bounce

more_horiz
Haim :
kao što je Eva anđelu Pakla rekla svoj "da". Marijina slobodna volja nam je omogućila spasenje, jer Bog nikada ne spašava protiv slobodne volje čovječje. zato je ona majka obnovljenog čovječanstva, i zaslužuje našu čast.
to ne umanjuje Krista, naprotiv, odnosi Krista, Marije i nas su odnosi ljubavi i razumjevanja. to ti je bit kršćanstva, ne robovati Bogu, već biti njegov sin , surađivati s njim, i tu nam je Marija uzor.
ti si majka? neki kaž:"ona je samo rodila Isusa". samo? ako si majka, onda znaš da se dijete nemože "samo" roditi, da između majke i djeteta jest sržna povezanost. a koliko neće biti između majke i Sina kojim je Bogočovjek i njezin stvoritelj. to su krupne stvari. to je logika koju i SZ nije mogao i ne može nositi. da tvoje dijete jednom postane predsjednik države, i ti vidiš nepravdu, pa ga zamoliš da nešto poduzme, zar neće posebnu težinu kod njega imati tvoj "zagovor"?
krupne su to stvari. nitko ne tvrdi da je Marija Bog, ali da ima posebnu ulogu, ima.

Kako bi natsavio tražiti dokaze za smisao Marijinog Su-n..tj Su-spasiteljice, su-odvjetice itd..a u odnosu prema Pavlovoj nauci o opravdanju vjerom i njegovom shvaćanju Pomirilišta i Dana pomirenja kao i o ulozi Krista kao Prvosvećenika potrebno je ukazati na još jednu ženu koja je direktno u svezi sa sjemenom nepropadljivim tj sa sjemenom obećanja - sa Sarom koju Pavle u poslanici Galaćanima 4,21-31!Tu kaže u svezi Sjemena i Saveza o Sari kao Novom Savezu iako slikoviti rećeno ali suštinski toćno.Zato Pavao naziva gornji Jeruzalem - Majkom našom jer smo svi kao Izak djeca obećanja..
"To je slika. Doista, te žene dva su Saveza: jedan s brda Sinaja, koji rađa za ropstvo - to je Hagara. 25 Jer Hagara znači brdo Sinaj u Arabiji i odgovara sadašnjem Jeruzalemu jer robuje zajedno sa svojom djecom. 26 Onaj pak Jeruzalem gore slobodan je; on je majka naša."Glaćanima 4,23-26

Tu Augustin zaobilazi taj vid osobne angažiranosti u doktrini o opravdanju vjerom radi toga što mu je stalo da pokaže kakav je ulazak svetosti tj milosti po Mariji kao što je ulazak grijeha pošao kroz Evu..No !: Ne samo i ili kroz Evu ...!Da, Ali tek onda kada je Adam sobom otvorio vrata ulasku grijeha - svjesno se dao u ropstvo..Adam je imao šansu !ali ju je propustio 100 % šansu ne pustiti grijeh u svijet.....Zato mu je i pripalo biti Svećenikom - kako bi krenuo plan spasenja dolaska Prvosvećenika -Dolasaka Novog Adama - koji će se roditi od žene i biti rođen pod Zakonom - kaže Pavao, dakle svet a pod zakonom ?!!!
Zapazimo - svet a pod zakonom! Zašto? Zato da bi mogao osuditi grijeh za grijeh u tijelu - u sebi nemajući grijeha..Izlazak iz ropstva grijehu - istjerivanje robovanja tek je omogućeno po sjemenu nepropadljivom koje je počelo sa Sarom ali tek kada je Abraham bio u poslušnosti prinašanja Izaka - djeteta Obećanja..Dakle veza Abrahamovog opravdanja kao oca vjere sa opravdanjem kroz vjeru i vjeru i djela u sebi ne krije završnicu toga puta sjemena nepropadljivog iako se može misliti na Mariju ako se pretpostavi potreba supomagaća svrhe utjelovljenja - primanje nasljeđa - život vjećni po Sudu tj po Danu pomirenja..U ceremoijalnom zakonu nagovješten je dolazak Prvosvećenika po redu Melhisedekovom ali nigdje nema mjesta za Majku žrtve koja se prinašala ..Takav starozavjetni oblik euharistije nalazi izbor žrtve u zakonu te svaki griješnik treba sam pribaviti žrtvu...

Zar nije Sara začetnica ispunjenja Novog Saveza - tj. anticipatorka utjelovljenja preko kojega je i Abraham opravdan po vjeri u Iskupitelja koji će doći kad se završi vrijeme kletve tj vremena starog saveza ...Dakle bez Sare je neopravdano gvoriti o Marijinoj ulozi u Novom Savezu..:
<hr color=#ddeeff SIZE=1>
"1 Hoću reći: sve dok je baštinik maloljetan, ništa se ne razlikuje od roba premda je gospodar svega: 2 pod skrbnicima je i upraviteljima sve do dana koji je odredio otac. 3 Tako i mi: dok bijasmo maloljetni, robovasmo počelima svijeta. 4 A kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan 5 da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo. 6 A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: Abba! Oče! 7 Tako više nisi rob nego sin; ako pak sin, onda i baštinik po Bogu.
8 Onda dok još niste poznavali Boga, služili ste bogovima koji po naravi to nisu. 9 Ali sada kad ste spoznali Boga - zapravo, kad je Bog spoznao vas - kako se sad opet vraćate k nemoćnim i bijednim počelima i opet im, ponovno, hoćete robovati? 10 Dane pomno opslužujete, i mjesece, i vremena, i godine! 11 Sve se bojim za vas! Da se možda nisam uzalud trudio oko vas!
12 Postanite, braćo, molim vas, kao ja jer i ja postadoh kao vi. Ničim me niste povrijedili. 13 Znate: prvi sam vam put za bolesti navješćivao evanđelje. 14 Svoju kušnju, moje tijelo, niste ni prezreli ni odbacili, nego ste me primili kao anđela Božjega, kao Krista Isusa. 15 Gdje je sada ono vaše blaženstvo? Svjedočim vam doista: kad bi bilo moguće, oči biste svoje bili iskopali i dali mi ih. 16 Tako? Postadoh li vam neprijateljem propovijedajući vam istinu? 17 Oni revnuju za vas, ne časno, nego - odvojiti vas hoće da onda vi za njih revnujete. 18 Dobro je da se za vas revnuje u dobru uvijek, a ne samo kad sam nazočan kod vas, 19 dječice moja, koju ponovno u trudovima rađam dok se Krist ne oblikuje u vama. 20 Htio bih sada biti kod vas, pa i jezik promijeniti, jer ne znam što bih s vama.
21 Recite mi vi, koji želite biti pod Zakonom, zar ne čujete Zakona? 22 Ta pisano je da je Abraham imao dva sina, jednoga od ropkinje i jednoga od slobodne. 23 Ali onaj od ropkinje rođen je po tijelu, a onaj od slobodne snagom obećanja. 24 To je slika. Doista, te žene dva su Saveza: jedan s brda Sinaja, koji rađa za ropstvo - to je Hagara. 25 Jer Hagara znači brdo Sinaj u Arabiji i odgovara sadašnjem Jeruzalemu jer robuje zajedno sa svojom djecom. 26 Onaj pak Jeruzalem gore slobodan je; on je majka naša.
27 Pisano je doista: Kliči, nerotkinjo, koja ne rađaš, podvikuj od radosti, ti što ne znaš za trudove! Jer osamljena više djece ima negoli udana.
28 Vi ste, braćo, kao Izak, djeca obećanja. 29 I kao što je onda onaj po tijelu rođeni progonio onoga po duhu rođenoga, tako je i sada.
30 Nego, što veli Pismo? Otjeraj sluškinju i sina njezina jer sin sluškinje ne smije biti baštinik sa sinom slobodne.
31 Zato, braćo, nismo djeca ropkinje nego slobodne."

U tijeku pobožanstvenja putem susličavanja Kristu sve dok se Krist ne oblikuje u nama - služba Duha ima suverenitet u preobraženju jer su naše molitve nesavršene, one se očišćavaju krvlju milosti Kristove Duhom iako smo sinovi i Duhom Kristovim zazivamo Aba Oče - kako kaže Pavao u Galaćanima 4,6..Mi po Duhu iz vjere išćekujemo nadu - pravednost..
Ako je Marija presudna da je Isus rođen u mesijanskom odnosu prema grijehu tada bi morala biti i prenositeljica Njegovovog rođenja pod zakonom ..
Isus je prije utjelovljenja bio pripravljen za utjelovljenje - jer je bio sjeme nepropadljivo kako bi otkupio one koji su pod zakonom i kako bismo primili posinjenje.Marija je prihvatila službu Duha, pitam što je u toj službi dala za Novog Adama..?
Služba Duha i posinjenje:

"7 Pa ako je smrtonosna služba, slovima uklesana u kamenju, bila tako slavna da sinovi Izraelovi nisu mogli pogledati u lice Mojsijevo zbog prolazne slave lica njegova, 8 koliko li će slavnija biti služba Duha. 9 Jer ako je služba osude bila slavna, mnogo je slavnija služba pravednosti. 10 I zbilja, nije ni bilo proslavljeno ono što je u toj mjeri proslavljeno, ako se usporedi s uzvišenijom slavom. 11 Jer ako je ono prolazno bilo slavno, mnogo je slavnije ovo što ostaje.
12 Imajući dakle takvo pouzdanje, nastupamo sa svom otvorenošću, 13 a ne kao Mojsije koji je stavljao prijevjes na lice da sinovi Izraelovi ne vide svršetak prolaznoga. 14 Ali otvrdnu im pamet. Doista, do dana današnjega zastire taj prijevjes čitanje Staroga zavjeta: nije im otkriveno da je u Kristu prestao. 15 Naprotiv, kad god se čita Mojsije, do danas prijevjes zastire srce njihovo. 16 Ali kad se Izrael obrati Gospodinu, skinut će se prijevjes. 17 Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda. 18 A svi mi, koji otkrivenim licem odrazujemo slavu Gospodnju, po Duhu se Gospodnjem preobražavamo u istu sliku - iz slave u slavu."

Treba još reći , da bi pojasnio vezu ceremonijalnog zakona sa služom Duha
kako Zakon ne bi mogao biti ćuvar do dolaska sjemena nepropadljivog da nije bio i učitelj kroz cereonijalni zakon - putem službe svećenstva u zemaljskoj svetinji koja je slika prave prilike - Nebeske..Često se u komentarima poslanice Galaćanima naglašava da se radi samo o moralnom zakonu kao učitelju i čuvaru..a ne i o ceremonijalnom zakonu koji se Kristom ispunio..Dakle koja je uloga Marije u ispunjenju ceremonijalnog zakona kroz Krista?

more_horiz
Sljedeće stvari nigdje nisu zapisane u Bibliji. Rimokatolička institucija uvjerava svoje pripadnike da to veruju. Ona kaže: Isus je na Nebu kao sudija bez milosti. Nikome nije dozvoljeno da s molbom dođe k Njemu. Pred Njegovim prijestoljem sjedi Marija kao milosrdna majka, puna milosti i razumijevanja. Ona moli svog sina da oprosti i ima samilosti prema onim rimokatolicima, koji joj se vjerno mole, i vjeruju da je ona 'suspasitelj' i 'suotkupitelj'. To rade s uverenjem da je Marija prolila svoju krv istovremeno kad je i Isus umro na križu, zbog svojih bolova i trpljenja za čovečanstvo. Marija je njihova ulaznica za Nebo, nakon dolaska u čistilište. Zato oni nikad neće napustiti Mariju, jer se boje za svoje duše. Sistem je jednu zemaljsku majku preobrazio u božanstvo. Ali, Marija je kao i svako drugo ljudsko biće grešnik. Kao što stoji napisano: ni jednoga nema pravedna. Jer svi sagrešiše i izgubili su slavu Božju, i opravdaće se zabadava blagodaću njegovom, otkupom Isusa Krista. Kojega postavi Bog očišćenje vjerom u krvi njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha, u podnošenju Božjemu, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je On pravedan i da pravda onoga koji je od vjere Isusove. (Rimljanima 3, 10.23-26)

Evo što se biblijski suprotstavlja marijologiji.

Samo Isus je rođen bez grijeha: Koji grijeha ne učini, niti se nađe prijevara u ustima njegovim. (1. Petrova 2, 22) A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da ga Bog bije i muči. Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na njemu našega mira radi, i ranom njegovom mi se iscelismo. Svi mi kao ovce zađosmo, svaki od nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas. (Isaija 53, 4-6) Čitao sam Ivanovo evanđelje: Isus joj reče: što je meni do tebe ženo? (Jovan 2, 4) Dok on

još govoraše k ljudima, gle, mati njegova i braća njegova stajahu napolju i čekahu da govore s njime. I neko mu reče: evo mati tvoja i braća tvoja stoje napolju, radi su da govore s tobom. A on odgovori i reče onome što mu kaza: ko je mati moja, i ko su braća moja? I pruživši ruku svoju na učenike svoje reče: eto mati moja i braća moja. Jer ko izvršuje volju oca mojega koji je na nebesima, onaj je brat moj i sestra i mati. (Matej 12, 46-49) I ponovo u Jovanovom jevanđelju: A Isus vidjevši mater i učenika koga ljubljaše gdje stoje reče materi svojoj: ženo! eto ti sina! Po tom reče učeniku: eto ti matere! I od onoga časa uze je učenik k sebi. (Ivan 19, 26.27)

more_horiz
Amen!! Aleluja!! Pravo zboriš John Coffey!

more_horiz
[quote="John Coffey"]

Sljedeće stvari nigdje nisu zapisane u Bibliji.

točno, ni u Bibliji, ni u Predaji, ni u nauku KC. jedino u tvom postu8)

Rimokatolička institucija uvjerava svoje pripadnike da to veruju.

"rimokatolička institucija" ne postoji na ovom svijetu. ako je negdje osnovana, prosvijetli nas

Ona kaže: Isus je na Nebu kao sudija bez milosti. Nikome nije dozvoljeno da s molbom dođe k Njemu.

netočno. svaki katolik ga prima u pričesti i direktno mu se moli. moraš se bolje informirati. KC vjeruje upravo u Njegovo milosrđe.

Pred Njegovim prijestoljem sjedi Marija kao milosrdna majka, puna milosti i razumijevanja. Ona moli svog sina da oprosti i ima samilosti prema onim rimokatolicima, koji joj se vjerno mole, i vjeruju da je ona 'suspasitelj' i 'suotkupitelj'. To rade s uverenjem da je Marija prolila svoju krv istovremeno kad je i Isus umro na križu, zbog svojih bolova i trpljenja za čovečanstvo. Marija je njihova ulaznica za Nebo,

prepojednostavljeno i propagandistički, da ne kažem namjerno iskrivljeno.

nakon dolaska u čistilište.

tko kaže da će svi u čistilište?

Zato oni nikad neće napustiti Mariju, jer se boje za svoje duše.

možda se tebi priviđa, ali nitko nije u KC zbog straha

Sistem je jednu zemaljsku majku preobrazio u božanstvo.

ne, u KC nitko ne tvrdi da je Marija božanstvo, dokaži suprotno.

Ali, Marija je kao i svako drugo ljudsko biće grešnik. Kao što stoji napisano: ni jednoga nema pravedna. Jer svi sagrešiše i izgubili su slavu Božju, i opravdaće se zabadava blagodaću njegovom, otkupom Isusa Krista. Kojega postavi Bog očišćenje vjerom u krvi njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha, u podnošenju Božjemu, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je On pravedan i da pravda onoga koji je od vjere Isusove. (Rimljanima 3, 10.23-26)

ljudsko biće jest, ali nije grešnik, zbog svog posebnog sudjelovanja u spasenju. ovaj tekst ne ruši Marijinu bezgrešnost, jer je iona očišćena Kristovom Žrtvom, samo unaprijed

Samo Isus je rođen bez grijeha: Koji grijeha ne učini, niti se nađe prijevara u ustima njegovim. (1. Petrova 2, 22) A On bolesti naše nosi i nemoći naše uze na se, a mi mišljasmo da je ranjen, da ga Bog bije i muči. Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na njemu našega mira radi, i ranom njegovom mi se iscelismo. Svi mi kao ovce zađosmo, svaki od nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas. (Isaija 53, 4-6) Čitao sam Ivanovo evanđelje: Isus joj reče: što je meni do tebe ženo? (Jovan 2, 4) Dok on

još govoraše k ljudima, gle, mati njegova i braća njegova stajahu napolju i čekahu da govore s njime. I neko mu reče: evo mati tvoja i braća tvoja stoje napolju, radi su da govore s tobom. A on odgovori i reče onome što mu kaza: ko je mati moja, i ko su braća moja? I pruživši ruku svoju na učenike svoje reče: eto mati moja i braća moja. Jer ko izvršuje volju oca mojega koji je na nebesima, onaj je brat moj i sestra i mati. (Matej 12, 46-49) I ponovo u Jovanovom jevanđelju: A Isus vidjevši mater i učenika koga ljubljaše gdje stoje reče materi svojoj: ženo! eto ti sina! Po tom reče učeniku: eto ti matere! I od onoga časa uze je učenik k sebi. (Ivan 19, 26.27)

nipošto, dapače, potvrđuje je.

more_horiz
[quote="haim"][quote="John Coffey"]

Sljedeće stvari nigdje nisu zapisane u Bibliji.

točno, ni u Bibliji, ni u Predaji, ni u nauku KC. jedino u tvom postu8)

Rimokatolička institucija uvjerava svoje pripadnike da to veruju.

"rimokatolička institucija" ne postoji na ovom svijetu. ako je negdje osnovana, prosvijetli nas

Ta igra sa izrazom katolički kao (sveopči) je novokomponirana politička igra.U Hrvatskoj se dugo vodila borba između popova glagoljaša i latinaša, borba za narodni jezik, gdje god je Rimokatolička Crkva provela pokrštavanje misa je uvijek bila na latinskom a narod se držao daleko od svakog Biblijskog smisla kroz neobrazovanje i neznanje Pisma.

Ona kaže: Isus je na Nebu kao sudija bez milosti. Nikome nije dozvoljeno da s molbom dođe k Njemu.

netočno. svaki katolik ga prima u pričesti i direktno mu se moli. moraš se bolje informirati. KC vjeruje upravo u Njegovo milosrđe.

Molbe upučene svecima i Mariji tvrde da to nije istina, čak i svečenik ima posredničku ulogu kada ON prašta grijehe

Pred Njegovim prijestoljem sjedi Marija kao milosrdna majka, puna milosti i razumijevanja. Ona moli svog sina da oprosti i ima samilosti prema onim rimokatolicima, koji joj se vjerno mole, i vjeruju da je ona 'suspasitelj' i 'suotkupitelj'. To rade s uverenjem da je Marija prolila svoju krv istovremeno kad je i Isus umro na križu, zbog svojih bolova i trpljenja za čovečanstvo. Marija je njihova ulaznica za Nebo,

prepojednostavljeno i propagandistički, da ne kažem namjerno iskrivljeno.
Nema se tu šta iskrivljavati Biblija je potpuno jasna po tim pitanjima, sva iskrivljenja dolaze zahvaljujući ljudskim dogmama, poput farizeja koji su potpuno iskrivili smisao subote.

nakon dolaska u čistilište.

tko kaže da će svi u čistilište?

Nitko. Osim tebe koji vjeriuješ u čistilište.

Zato oni nikad neće napustiti Mariju, jer se boje za svoje duše.

možda se tebi priviđa, ali nitko nije u KC zbog straha

Sistem je jednu zemaljsku majku preobrazio u božanstvo.

Suspasiteljica .

Ali, Marija je kao i svako drugo ljudsko biće grešnik. Kao što stoji napisano: ni jednoga nema pravedna. Jer svi sagrešiše i izgubili su slavu Božju, i opravdaće se zabadava blagodaću njegovom, otkupom Isusa Krista. Kojega postavi Bog očišćenje vjerom u krvi njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha, u podnošenju Božjemu, da pokaže pravdu svoju u sadašnje vreme da je On pravedan i da pravda onoga koji je od vjere Isusove. (Rimljanima 3, 10.23-26)

ljudsko biće jest, ali nije grešnik, zbog svog posebnog sudjelovanja u spasenju. ovaj tekst ne ruši Marijinu bezgrešnost, jer je iona očišćena Kristovom Žrtvom, samo unaprijed

Ovo trebaš pojasniti jer vjerovatno ni tebi nije jasno što si napisao

nipošto, dapače, potvrđuje je.[/quote]

Ostavi se frazeologije i počni razmišljati jer je inače ova rasprava besmislena.

Vidim da se prestavljaš kao stručnjak pa imam par pitanja za tebe.
Objasni mi kontradikcije iz katekizma po pitanju zakona

Katekizam str.539. TREĆA ZAPOVIJED “Spomeni se da svetkuješ dan subotnji. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Gospodinu, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi (Izlazak 20,8-10.)

Katekizam str.518.čl.2066. “Razdioba i nabrajanje zapovijedi mijenjalo se tijekom povijesti. Ovaj katekizam slijedi diobu sv. Augustina, koja je postala tradicionalna u Katoličkoj Crkvi. Nju su prihvatile luteranske crkve. Grčki su oci izvršili ponešto drugačiju razdiobu, koju nalazimo u pravoslavnim Crkvama i reformiranim zajednicama.”

Katekizam str.519.čl.2072. “Budući da izriču osnovne čovjekove dužnosti prema Bogu i prema bližnjemu, Deset zapovjedi, u svom bitnom sadržaju, objavljuju teške obveze. One su u suštini nepromjenljive, i obvezuju uvijek i svagdje.”

Katekizam str.519.čl.2069. “Dekalog je nerazdruživa cjelina. Svaka ‘riječ’ upućuje na svaku drugu i na sve skupa: one se međusobno uvjetuju. Dvije se ploče uzajamno osvjetljuju: tvore organsku cjelinu. Prekršiti jednu zapovjed znači povrijediti sve ostale...”

Katekizam str.516.čl.2058.2059. govore jasno da je Bog autor i pisac zapovijedi.

Katekizam str.520.čl.2076. “Isus je svojim djelovanjem i propovjedanjem posvjedočio trajnu vrijednost Deset zapovijedi.”

Katekizam str.520.čl.2079. “...Prekršiti jednu zapovijed znači prestupiti sav zakon.”

more_horiz
[quote="misliti"]

Ta igra sa izrazom katolički kao (sveopči) je novokomponirana politička igra.U Hrvatskoj se dugo vodila borba između popova glagoljaša i latinaša, borba za narodni jezik, gdje god je Rimokatolička Crkva provela pokrštavanje misa je uvijek bila na latinskom a narod se držao daleko od svakog Biblijskog smisla kroz neobrazovanje i neznanje Pisma.

netočno, Crkva se oduvijek smatrala katoličkom, RKC je jedan njezin dio. latinski jezik je spasio Europu, kao univerzalni jezik diplomacije, kulture i religije. on je bio potreban za tadašnje vrijeme. nije istina, naprotiv, povijest pokazuje da se upravo kroz neuko tumačenje Pisma rađalo zlo. KC je očuvala kulturu europe, a moraš imati u vidu i tadašnje siromašno i tehnički primitivno vrijeme, koje nije dozvoljavalo masovno obrazovanje, čim je izašao tiskarski stroj, KC je počela izdavati Biblije na narodnom jeziku, davno prije Luthera.

Molbe upučene svecima i Mariji tvrde da to nije istina, čak i svečenik ima posredničku ulogu kada ON prašta grijehe

te molitve nisu naređene nikome, ona su baština tradicije, svatko može oblikovati duhovni život kakav želi. varaš se ako misliš da se katolici mole samo svecima i Mariji. ne oprašta ON, nego KRIST, on je samo posrednik. formula odrešenja mijenjala se kroz povijest, postojale su razne tradicije glede toga.

Nema se tu šta iskrivljavati Biblija je potpuno jasna po tim pitanjima, sva iskrivljenja dolaze zahvaljujući ljudskim dogmama, poput farizeja koji su potpuno iskrivili smisao subote.

ima. Biblija je jasna u njezinu kontekstu Crkve i Predaje. Dogme nisu ljudske nego božanske, za svaku dogmu KC nalazi uporište u Pismu i Predaji.

Nitko. Osim tebe koji vjeriuješ u čistilište.

on je rekao da će svi u čistilište, a KC to ne uči. u čistilište vjeruju milijuni, ne samo ja.

Suspasiteljica .

točno, suspasiteljica, ne božanstvo. da je suspasiteljica, to tvrdi Biblija kad govori o tome kako je Marija slobodnom voljom omogućila Kristovo Utjelovljenje, i preko toga, djelo spasenja. Božanske atribute joj ne pripisuje nitko, čak ni da je spasiteljica, nego su-, što upućuje na Krista.

Ovo trebaš pojasniti jer vjerovatno ni tebi nije jasno što si napisao

što nije jasno? Marija nema bezgrešnost sama po sebi, nego po unaprijed predviđenim zaslugama Kristovim, da bi bila dostojan stan Sinu. nema razlike između tvog očošćenja i njezinog, samo što je na nju to primjenjeno već od začeća

Ostavi se frazeologije i počni razmišljati jer je inače ova rasprava besmislena.

zašto tako kažeš? čovjek je napisao koji citat i na temelju njega, bez ikakva pojašnjenja ustvrdio da pobijaju mariologiju. ako on, koji je započeo, nije dao tumačenje, zašto bi ja? ja sam jednostavno opvrgnuo

drugi dio posta se razlikuje pa odgovaram zasebno u sljedećem

more_horiz
[quote="haim"][quote="misliti"]

te molitve nisu naređene nikome, ona su baština tradicije, svatko može oblikovati duhovni život kakav želi. varaš se ako misliš da se katolici mole samo svecima i Mariji. ne oprašta ON, nego KRIST, on je samo posrednik. formula odrešenja mijenjala se kroz povijest, postojale su razne tradicije glede toga.
Nisam baš siguran

1. Svećenik može opraštati grijeh što ne može ni svetac ni anđeo

2. Jedina ruka koja ima pravo i moć da uvodi duše iz stanja grijeha u kraljevstvo milosti i svjetla jest ruka svećenika

3. Opraštanje za grešnika zavisi od svećenikove volje

4. Svećenik posvećen od Katoličke Crkve viši je nego svi sveci i anđeli Božji

5. Svećenik zaključuje mir između uvrijeđenog Boga i uvreditelja čovjeka

6. On je sudac

7. Svećenik... u ruci drži ključeve neba da u njega dovodi duše

8. On može otvoriti nebo i učiniti da na zemlju siđe Gospod nad vojskama jer ima vlast da tako kažemo i nad samim Bogom

9. Svećenik zapovijeda Bogu da siđe s neba

10. Sam se, dakle, Bog pokorava svećeniku te mu stavlja na raspolaganje svoje tijelo i krv, svega sebe

11. Moć se, pak, svećenika diže iznad zemlje i nad oblake, siže sve do neba

12. O neshvatljive li moći svećenika u okviru Katoličke Crkve, oduševljava se sv. Augustin

13. Što je svećenik? Namjesnik Božji opremljen svim Božanskim moćima

14. Kada svećenik oprašta grijehe u ispovijedi ne veli “Bog ti oprašta” nego “ja te odrešujem”. Kada u misnoj žrtvi pretvara kruh u tijelo, a vino u krv Isusovu, on ne veli “ovo je tijelo Isusovo”, nego ”ovo je tijelo moje... ovo je krv moja

15. Iza Boga svećenik je sve u životu svake duše.

more_horiz
[quote="misliti"]

Vidim da se prestavljaš kao stručnjak pa imam par pitanja za tebe.
Objasni mi kontradikcije iz katekizma po pitanju zakona

nema kontradikcija u katekizmu

Katekizam str.539. TREĆA ZAPOVIJED “Spomeni se da svetkuješ dan subotnji. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Gospodinu, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi (Izlazak 20,8-10.)

stoji. zapazi, dan "šabata" počinka

Katekizam str.518.čl.2066. “Razdioba i nabrajanje zapovijedi mijenjalo se tijekom povijesti. Ovaj katekizam slijedi diobu sv. Augustina, koja je postala tradicionalna u Katoličkoj Crkvi. Nju su prihvatile luteranske crkve. Grčki su oci izvršili ponešto drugačiju razdiobu, koju nalazimo u pravoslavnim Crkvama i reformiranim zajednicama.”

točno. hebrejski tekst nema glava ni redaka, naslova ni podnaslova, tako da je svaki popis kroz povijest i danas interpretacija. štoviše, egzegetski gledano, postoje dva, potpuno različita dekaloga, svaki još u dvije varijante. uz tarjag micvot

Katekizam str.519.čl.2072. “Budući da izriču osnovne čovjekove dužnosti prema Bogu i prema bližnjemu, Deset zapovjedi, u svom bitnom sadržaju, objavljuju teške obveze. One su u suštini nepromjenljive, i obvezuju uvijek i svagdje.”

zapazi: u bitnom sadržaju i u suštini. izričaj se mijenja, što nam pokazuje i povijest, uostalom , kako sam rekao, svaki oblik jest proizvoljna interpretacija.

Katekizam str.519.čl.2069. “Dekalog je nerazdruživa cjelina. Svaka ‘riječ’ upućuje na svaku drugu i na sve skupa: one se međusobno uvjetuju. Dvije se ploče uzajamno osvjetljuju: tvore organsku cjelinu. Prekršiti jednu zapovjed znači povrijediti sve ostale...”

točno. naglašavam, u suštini obvezuju, ne u izričaju. ovdje se govori o skladu među zapovijedima.

Katekizam str.516.čl.2058.2059. govore jasno da je Bog autor i pisac zapovijedi.

točno

Katekizam str.520.čl.2076. “Isus je svojim djelovanjem i propovjedanjem posvjedočio trajnu vrijednost Deset zapovijedi.”

točno, premda ih nigdje nije citirao u svom izvornom obliku, niti ih proglasio vrhovnim mjerilom. dapače, zakon ljubavi je vredniji, dekalog je samo tumačenje toga zakona. dakle njihov sržni dio:Bog, odnos prema čovjeku, sveti dan..vrijedi, ali u svjetlu novog zakona ljubavi.

Katekizam str.520.čl.2079. “...Prekršiti jednu zapovijed znači prestupiti sav zakon.”

točno, jer čovjek mora biti dosljedan u svom vjerskom životu, nemožeš kršiti jedno a držati drugo.

što je tu kontradiktorno?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply