Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

power_settings_newLogin to reply
+24
šalome
Van_Helsing
Mi-Ha-El
estera
usamljena
dr.gog
Muatez
sunshine
kainos
Izrail
jakob
markecb
tetova
prana
Hristov
Medeni
apostol
Alem
Konin
Euro
RahatLokum
Velikomucenik
Sejfudeen
Jasmin(Jason)
28 posters

descriptionIsus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 5 EmptyRe: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

more_horiz
E,vidis apostol,namjerno nisam stavio ime sure,jos sam vam napisao da pitate nekoga ko zna.Zasto??
Da pokazem kako se ljudi olako prihvate necega bez razmisljanja.
Ti si napisao djelomicno tacan prevod sure
Al-Mutaffifun-Oni koji na mjeri zakidaju,sura ima 36 ajeta,a pazi,ono sto sam ja napisao ima 83,jos sam napisao:21,46,63,64,69,70-to je sura Ya-sin:

21. Ittebi´u men la jes´elukum edzren
ve hum muhtedun.
21.Slijedite one koji od vas nikakvu nagradu ne traze,jer su na Put pravi upuceni.

46. Ve ma te´tihim min ajetin min ajati rabbihim
illa kanu anha mu´ridin.
46. Ne dodje im ni jedno znamenje od znamenja Gospodara njihova,a da mu nisu ledja okrenuli.

63. Hazihi dzehennemu-lleti kuntum tu´adun.
63. Ovo je Dzehennem vama obecani.

64. Islevhe-l´jevme bima kuntum tekfurun.
64. Danas se przite u njemu zato sto niste vjerovali.

69. Ve ma´allemnahu-ssi´re ve ma jenbegi
lehu in huve illa zikrun ve kur´anun mubin.
69. Mi nismo Poslanika naucili poeziji niti mu je potrebna- ovo nije nista da Opomena i Kur´an jasni.

70. Li junzire men kane hajjen ve jehikka -l´kavlu
´ale-l´kafirin.
70. Zato da upozorava onoga u kome zivota ima i da se Rijec o nevjernicima obistini.

Sta me potaklo da napisem sta sam napisao?
Text velikomucenika i odgovor R.lokuma.
Toliko dokaza ima,a kada se neki od njih iznesu vecina glave okrece a mnogi i osporavaju.

descriptionIsus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 5 EmptyRe: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

more_horiz
Sto se tice onoga koji se predstavlja kao Medo napomenuo bih mu da se Kur´an kao i Biblija pise velikim slovom.

Nema dobra stabla koje rodi zlim rodom,niti zla stabla koje rodi dobrim rodom.Svako se stablo prepoznaje po svome rodu.Ne beru se s trnja smokve,niti sa drace grozdje.
Luka 6:43,44. Ili:

Cuvajte se laznih proroka sto vam dolaze u ovcjem runu,a unutra su grabezljivi vuci.Prepoznat cete ih po njihovim rodovima.Zar se s trnja bere grozdje ili s drace smokve?
Tako svako dobro stablo radja dobrim rodom,a zlo stablo radja zlim rodom.Ne moze dobro stablo roditi zlim rodom a zlo stablo dobrim rodom.Svako stablo ako ne radja dobrim rodom sijece se i baca u oganj.Dakle,prepoznat cete ih po njihovim rodovima. Matej 7:15-21.

Primjeni ovaj text na Muhammeda s.a.w.s.
Dali je bio sasjecen u korjenu,ili je svoje ucenje prenjeo na 1,5 mil. ljudi?
Dali je napravio drzavu koja je zauzimala veci prostor nego Rimsko carstvo,i to za samo nekih 70-tak godina?
G.B.Shaw kaze:
Ako bi covjek kao Muhammed preuzeo zapovjednistvo modernog svijeta,on bi uspio u razrijesenju njegovih problema i donio mu mir i srecu.
Nedeljnik Time je objavio temu:Najvece vodje u istoriji
koji su osigurali dobrobit naroda,socijalnu organizaciju u kojoj se ljudi osjecaju sigurnim,osigurati ih odredjenim uvjerenjima.
I tko je bio na prvom mjestu??
Ponovo Muhammed a.s.,slicno njemu je uradio Mojsije.
Isus i Buda su bili samo u 3-oj kategoriji.

Konacni kriterij istinskog proroka je moralni karakter njegovih ucenja.
Pa procitajte Kur´an i uvjerite se sta uci.

Evo sta kazu Bizantinci,koje je Islamska vojska pokorila,i njih i mocnu Persiju:
Mi smo se uvjerili da je to narod ciji svaki pojedinac vise cijeni smrt od zivota,skromnost od isticanja,i nijednom od njih ovaj svijet ne pruza nikakve privlacnosti.Oni sjede na goloj zemlji,jedu samo na svojim koljenima.
Njihov je vojskovodja-emir kao i svaki drugi izmedju njih ,nema razlike izmedju nizih i visih,niti izmedju gospodara i roba.Kada dodje vrijeme molitve niko joj se ne uklanja svi peru svoje udove i ponizno obavljaju molitvu.
Znaci skromni,bez isticanja kao i njihov vodja Muhammed a.s.,a ko im je najslicni??-Isa a.s.

Kakvi su bili svjedoci i patrijah Sofronijus koji je obecao da ce kljuceve Jerusalema predati samo halifi Omeru ibn Hattab.
Ovaj se spremio i sa slugom dojahao u Jerusalem,imali su 1 kamilu pa su se citav put mijenjali u jahanju,na ulasku u grad jahao je sluga.
Omer r.a. im je garantovao slobodu ispovjedanja vjere, sloboda raspolaganja imovinom,naravno i zastita.
Zabranio je rusenje krscanskih bogomolja.

To je ukratko opis Muhammedovih a.s. prvih nasljednika, naravno vecina danasnjih muslimana je takva,izroda ima kao u svakoj vjeri,ali gleda se vecina.
Na forumu nas je troica,i rado cemo odgovoriti na svako pitanje,naravno da cemo demantovati svaku laz-sa valjanim dokazima.

more_horiz
Ya-sin

1. Ya-sin
2. Ve-l´kur´ani-l´hakim
2. Kunem se Kur´anom mudrim.
3. Inneke le mine-l´murselin.
3. Uistinu si Muhammede Allahov poslanik.
4. Ala siratin mustekim.
4. Na pravom putu.
5. Tenzile-l´azizi-rrahim.
5. Po objavi Mocnog,Samilosnog.
6.Li tunzire kavmen ma unzire
abauhum fehum gafilun.
6. Da opominjes narod,ciji blizi preci nisu bili opominjani,pa je ravnodusan i nemaran.

16. Kalu rabbuna ja´lemu inna ilejkum le murselun.
16. Gospodar nas zna da smo vam zaista poslani,rekose poslanici.
17. Ve ma ´alejna ille-l´belagu-l´mubin.
17. I na nama je da vam samo jasno priopcimo.

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
Primjeni ovaj text na Muhammeda s.a.w.s.
Dali je bio sasjecen u korjenu,ili je svoje ucenje prenjeo na 1,5 mil. ljudi?
Dali je napravio drzavu koja je zauzimala veci prostor nego Rimsko carstvo,i to za samo nekih 70-tak godina?

Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 5 3d-danse-lunettes

1,5 mil. slijepaca:

A ako slijepac slijepca vodi, obojica će u jamu pasti.

Sejfudeen je napisao/la:

Ako bi covjek kao Muhammed preuzeo zapovjednistvo modernog svijeta,on bi uspio u razrijesenju njegovih problema i donio mu mir i srecu.
Nedeljnik Time je objavio temu:Najvece vodje u istoriji
koji su osigurali dobrobit naroda,socijalnu organizaciju u kojoj se ljudi osjecaju sigurnim,osigurati ih odredjenim uvjerenjima.
I tko je bio na prvom mjestu??
Ponovo Muhammed a.s.,slicno njemu je uradio Mojsije.
Isus i Buda su bili samo u 3-oj kategoriji.

Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 5 Docteur-prend-notres

"Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već
planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to
ne izvrši!"

more_horiz
Ne znam da li postoji veci slijepac od onoga koji tvrdi za Isaa a.s. ono sto on nije nikada rekao.

Ti neces da vjerujes sta ja vjerujem,zato tebi tvoja vjera,meni moja vjera.Ti cekaj,a i ja sam od onih sto cekaju.

Nauka,koja je dokazala da su svi ljudi stvoreni od 1 covjeka i 1 zene,mi samo vjerujemo a nauka je to dokazala,nauka je opovrgla niz biblijskih tvrdnji.
Gle cuda,ni najmodrenija nauka ne moze da opovrgne niti jednu Kur´ansku tvrdnju.Zar to nije dokaz za ljude koji razmisljaju?
Allah dz.s. vam daje izazov,ako Kur´an nije od Allaha dz.s. opovrgnite ga.1400 godina pokusavate-pa nista.
Pa ko je slijepac?Osim toga i silnik je.Toliko dokaza i koji vam je na kraju odgovor:Sta je,mi necemo da vjerujemo,pored tolikih dokaza glave okrecu,jos pljuju.

Sam Isa a.s. kaze:
Nece svaki koji mi govori:Gospodine,Gospodine uci u kraljevstvo nebesko,nego onaj koji vrsi volju moga nebeskog Oca.
Mnogi ce mi u onaj dan reci:Gospodine,Gospodine,zar nismo pomocu tvog imena prorokovali,pomocu tvog imena izgonili zle duhove,pomocu tvog imena cudesa cinili?
Tada cu im kazati:Nikad vas nisam poznavao.Odlazite od mene zlotvori.Matej 7:21-24

Sin covjeci ima vlast na zemlji oprastati grijehe.
Matej 9:6.

Ja nisam govorio sam od sebe,nego mi je Otac koji me posla zapovjedio sto da reknem.Ivan 12:49

Ima jedan jedini Bog koji ne voli da se na Njega lazi iznose, i kazniti ce svakog ko bude lagao.Pa ko je ovdje slijepac,i ko govori za Isaa a.s. ono sto on nije ni pomislio reci??

more_horiz
A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

46. Ve ma te´tihim min ajetin min ajati rabbihim
illa kanu anha mu´ridin.
46. Ne dodje im ni jedno znamenje od znamenja Gospodara njihova,a da mu nisu ledja okrenuli.

63. Hazihi dzehennemu-lleti kuntum tu´adun.
63. Ovo je Dzehennem vama obecani.

64. Islevhe-l´jevme bima kuntum tekfurun.
64. Danas se przite u njemu zato sto niste vjerovali.

more_horiz
RahatLokum:

Znaci nakon svih desavanja na Zemlji i nakon svih tvrdnji krscana koji ce se desiti docice do Dana kad budemo prozivljeni, a kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin...

ODGOVOR:

Pa zavisi iz kog se ugla gleda. Meni Kuran nije Bozja objava, i u skladu s tim, imam neke predpostavke oko toga kako je doslo do "objave" ovakvog stiha Kurana:

A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" - on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

Alah Isusu Hristu postavlja pitanje: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’".

Hriscanstvo tako nikad nije tvrdilo (niti tvrdi) da je Isus Hrist drugi Bog, vec da su Otac i Sin jedno ("Ja i Otac jedno smo"). Hristos svakako nije tvrdio da je dugi Bog, i tu je Kuran u pravu. smjeh

Ali, takodje, on nije ucio druge, niti su ljudi bili nauceni, da je on drugi Bog. Prema tome ova optuzba nema realan, teoloski i istorijski temelj/kontekst. Hriscani se optuzuju za nesto sto se nikada nije (teoloski) tvrdilo.

Sejfudeen:

Sta me potaklo da napisem sta sam napisao?
Text velikomucenika i odgovor R.lokuma.
Toliko dokaza ima,a kada se neki od njih iznesu vecina glave okrece a mnogi i osporavaju.

ODGOVOR:

Dakle, ja sam varalica...?

Pozdrav

more_horiz
Necu ti odgovarati dok ne budes tu pa da ti i postavim par pitanja.Imam osjecaj da bjezite na savjetovanje kod nekog ucenog,pa brzo napisete to sto vam je rekao i kidanac.
Pa dovedite te ucene valjda je vrijeme da pocne prava diskusija,ovo je bilo "zagrijavanje" Smile

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
Necu ti odgovarati dok ne budes tu pa da ti i postavim par pitanja.Imam osjecaj da bjezite na savjetovanje kod nekog ucenog,pa brzo napisete to sto vam je rekao i kidanac.
Pa dovedite te ucene valjda je vrijeme da pocne prava diskusija,ovo je bilo "zagrijavanje" Smile

Ponos nije dobra odlika jednog diskutanta.

more_horiz
Alem je napisao/la:
Sejfudeen je napisao/la:

Ponos nije dobra odlika jednog diskutanta.

Ok.Vidis,ima stvari gdje se slazemo Very Happy

more_horiz
Velikomucenik, pa sama molitva Isusu je prihvatanje Isusa kao boga pored Boga.

Kur'an kaze:
[45.23] Pa vidiš li onog ko je bogom svojim uzeo
strast svoju
, a zaveo ga je Allah znanjem, i
zapeèatio sluh njegov i srce njegovo i postavio na
vid njegov pokrivku? Pa ko æe ga uputiti mimo
Allaha? Pa zar se neæete pouèiti?

Niko ne kaze da su oni koji su uzeli svoju strast za boga i tvrdili "moj bog je moja strast". Ali djelima svojim tako rade. E sad kad bih ja takvoj osobi rekao: "Da li ti je Bog rekao da uzmes strast svoju za boga? I da li ti je iko od poslanika (npr. Musa, Isa ili Muhammed) tako rekao?", da li bi sta vrijedilo to sto bi on tvrdio da to nikad nije rekao.

Isto tako mnogi krscani uzimaju Isusa za Boga. Neki tvrde da on nije Bog ali ipak jest sin Boziji. Koje li zbrke? Onda dolaze treci i nazivaju Merjemu (Mariju) majkom Bozijom. I jos joj se mole! Dolaze pred kip "njezin". Nije li to uzimanje Merjeme bogom. Tako isto ko moli od Isusa uzima njega bogom.

To je sve uzimanje boga pored Boga. A ti tvrdi da nije tako, mi tvrdimo da jeste tako!

Onaj ajet je svakako ispravan. I hriscani se optuzuju za ono sto rade. Te stoga Bog i postavlja pitanje Isau, "jesi li ti govorio ljudima", a ne krscanima "jeste li vi govorili", da nebi bilo da vas je Isa tome poducio.

Znas, sudac na sudu postavlja pitanja, da sve bude nacisto.
Tako isto Najvisi Sudac na Velikome Sudu postavlja pitanja, da bude sve nacisto.

more_horiz
2 RahatLokum:

...Onda dolaze treci i nazivaju Merjemu (Mariju) majkom Bozijom. I jos joj se mole! Dolaze pred kip "njezin". Nije li to uzimanje Merjeme bogom...

Slazem se s tobom po pitanju Marije; ali ti postavljas to pitanje pogresnoj osobi. Rimokatolici su prava adresa, mada je ni oni ne smatraju baš, baš Bogom.

Nego, Biblija, nas hriscane, uci da postoje duh, duša i telo.

Molim te, reci mi sta o tome govori Kuran.

Pozdrav

more_horiz
Pa ne znam jesu li samo rimokatolici prava adresa. Izbacio si prve i druge koje sam naveo. Smile

Niti sam rekao da je bas smatraju Bogom. Djela koja rade pokazuju da su je digli na taj nivo. Oni joj se klanjaju. (nemoj i ovo "klanjaju" opet shvatiti pogresno)

Sto se tice duha, duse, evo sta Kur'an kaze onima koji pitaju:
[17.85] I pitaju te o Duhu. Reci: “Duh je po naredbi
Gospodara mog, a vama je od znanja dato samo
malo.”

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:

Dragi Sejfudeen,kako objasnjavas tvoje rijeci i ovo sto cu sad kopirati?

83. Gospodaru moj, podari mi znanje i uvrsti me među one koji su dobri
84. i učini da me po lijepom spominju oni što će poslije mene doći,
85. i učini me jednim od onih kojima ćeš džennetske blagodati darovati -
86. i ocu mome oprosti, on je jedan od zalutalih -
87. i ne osramoti me na Dan kad će ljudi oživljeni biti,
88. na Dan kada neće nikakvo blago, a ni sinovi od koristi biti,
89. samo će onaj koji Allahu srca čista dođe spašen biti.

Hvala Allahu na svakom stanju i neka je salavat i selam na Miljenika ummeta, Muhammeda s.a.w.s.!

Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 5 StoneheartMi - ljudi, često smo zadovoljni svojim stanjem. Samodopadljivo gledamo na sebe i svoja djela, iako znamo da neće niko zbog djela uči u džennet, nego samo zbog Allahove milosti. Gospdar se kune dušom koja sama sebe kori tj. mufesiri kažu da takvi ajeti zapravo naglašavaju bitnost onoga čime se naš Stvoritelj kune. Znak živog i zdravog srca je da samo sebe kori i ispravlja, a mi zadovoljni.

Mnogi Allahovi robovi koji imaju visok stepen zikra i trude se da svoje emanete ispune često, kao i mi svi, zaborave, da ima još bolje i još više. Pa ko je onda spašen? Gospodar nam veli da je to ona koji čista srca dođe pred Allaha. Vječni nam je dao tjelo i usadio dušu, tada smo bili bebe. Pri povatku njemu tjelo je drugačije, ali srce bi opet trebalo biti čisto kao kod bebe.

Mnogo je napisano o tome šta čisti srce, a sve su knjige iz jedne Knjige. A najčešći naziv za zadnju objavu je Zikr, onda Kitaab, tek onda Kur'an i onda Furqan. Jasno Gospodar svoje znakove ostavlja onima koji ih čitati znaju.

Na kraju da vam ispričam događaj iz vremena iza mene. Sjedih sa jednim mudracom i tako je opisujem svoje stanje u kojem mi vrijeme nekako brže prolazi i nikako da stignem sve što sam nanijetio. Na to me upita mudrac: "Vrijeme ti ide brzo?", rekoh "Da!". Veli ti on meni: "Onda klanjaj sporo.".

A vremena i nema ...

more_horiz
Sura Pjesnici:83-90.Dodaj samo 90 i 91 ajet:
90. I Džennet će se čestitima približiti,
91. a Džehennem zalutalima ukazati,

A procitaj i ove prije:
5. I njima ne dođe nijedna nova opomena od Milostivoga, a da se od nje ne okrenu

6. Oni poriču - pa, stići će ih sigurno posljedice onoga čemu se izruguju.

Puno si tema stavila,ako hoces tumacenje svih treba mi puno,pa izaberi jednu po jednu.
Ako hoces mene da povezes-tesko je,znam sta smijem a sta ne Smile
Najvažnije je da covjek spozna koja je njegova uloga na ovom svijetu. A to je da bude istinski rob Gospodaru i da se stavi na raspolaganje ljudima u ime Gospodara.

Muhammed a.s. rekao je: Uci ce u dženet svako, izuzev onog ko nece Smile

Allah vam je vec poslao slavu – Poslanika koji ce im uciti ajete da bi izveo one koji vjeruju i dobra djela cine iz tmina na svjetlo. (Talak, 10-11) Very Happy
Kategorije muslimana:
musliman ili si mumin, što je vec visa kategorija od muslimana Ili si muhsin, dobrocinitelj ,tj. treca kategorija, cetvrta kategorija, onaj koji je stalno svjestan,i peta kategorija, onaj koji je zahvalan na svakom stanju.

One koje vjeruju i čine dobra djela i molitvu obavljaju i zekat daju čeka nagrada kod Gospodara njihova; i ničega se oni neće bojati i ni za čim oni neće tugovati.2:277
Pricamo dalje kada potvrdis ovo:
U ime Allaha,Milostivog,Samilosnog
3. Uistinu si-Muhammede Allahov poslanik
4. Na pravom putu.
5. Po objavi Mocnog,Samilosnog Very Happy

more_horiz
Sejfudeen
Puno si tema stavila,ako hoces tumacenje svih treba mi puno,pa izaberi jednu po jednu.
Ako hoces mene da povezes-tesko je,znam sta smijem a sta ne

Samo sam te htjela upozoriti da cinis ono sto smijes,a svakako da nesmijes sugovornika ovako uzimati kako ti, ni po Bibliji ni po Kur'anu.
89. samo će onaj koji Allahu srca čista dođe spašen biti.

more_horiz
Pozdrav svima

Sura koju je naznacio Sejfudeen - 83 ili 84?
Zavisi o prijevodu ili..
No , navodim prijevod 84:
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. Teško o­nima koji pri mjerenju zakidaju,
2. koji punu mjeru uzimaju kada od drugih kupuju,
3. a kada drugima mjere na litar ili na kantar - zakidaju.
4. Kako ne pomisle da će oživljeni biti
5. na Dan veliki,
6. na Dan kada će se ljudi zbog Gospodara svjetova dići!
7. Uistinu! Knjiga grješnika je u Sidždžinu,
8. a znaš li ti šta je Sidždžin?
9. Knjiga ispisana!
10. Teško toga dana o­nima koji su poricali -
11. koji su o­naj svijet poricali -
12. a njega može poricati samo prijestupnik, grješnik,
13. koji je, kada su mu ajeti naši kazivani, govorio: "Izmišljotine naroda drevnih!"
14. A nije tako! o­no što su radili prekrilo je srca njihova,
15. uistinu, o­ni će toga dana od milosti Gospodara svoga zakonjeni biti,
16. zatim će, sigurno, u oganj ući,
17. pa će im se reći: "Eto, to je o­no što ste poricali!"
18. Uistinu! Knjiga čestitih je u Ilijjunu,
19. a znaš li ti šta je Ilijjun?
20. Knjiga ispisana! -
21. nad njom bdiju o­ni Allahu bliski.
22. Dobri će, zaista, u nasladama boraviti.
23. sa divana gledati,
24. na licima njihovim prepoznaćeš radost sretna života,
25. daće im se pa će piće zapečaćeno piti,
26. čiji će pečat mošus biti - i neka se za to natječu o­ni koji se hoće natjecati! -
27. pomiješano sa vodom iz Tesnima* će biti,
28. sa izvora iz kojeg će Allahu bliski piti.
29. Grješnici se smiju o­nima koji vjeruju;
30. kada pored njih prolaze, jedni drugima namiguju,
31. a kada se porodicama svojim vraćaju, šale zbijajući vraćaju se;
32. kada ih vide, o­nda govore: "Ovi su, doista, zalutali!" -
33. a o­ni nisu poslani da motre na njih.
34. Danas će o­ni koji su vjerovali - nevjernicima se podsmijavati,
35. sa divana će gledati.
36. Zar će nevjernici biti drugačije kažnjeni nego prema o­nome kako su postupali!
(Kur'an Časni)

Zapazio sam o sudnjem danu jer i adventisti sedmoga dana propovijedaju opomenu o casu suda u okviru troandjeoske opomene iz Otkrivenja 14 glave i naglasavaju vaznost iskustva opravdanja vjerom i posvecenje kao djelo Bozje u nama ..
Citiram Kur`an Casni:
Al-Infitar
Rascjepljenje

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. Kada se nebo rascijepi,
2. i kada zvijezde popadaju
3. i kada se mora jedna u druga uliju,
4. i kada se grobovi ispreturaju,
5. svako će saznati šta je pripremio, a šta je propustio
6. O čovječe, zašto da te obmanjuje to što je Gospodar tvoj plemenit,
7. koji te je stvorio - pa učinio da si skladan i da si uspravan -
8. i kakav je htio lik ti dao?
9. A ne valja tako! Vi u Sudnji dan ne vjerujete,
10. a nad vama bdiju čuvari,
11. kod Nas cijenjeni pisari,
12. koji znaju o­no što radite.
13. Čestiti će, sigurno, u Džennet,
14. a grješnici, sigurno, u Džehennem,
15. na Sudnjem danu u njemu će gorjeti
16. i više iz njega neće izvedeni biti.
17. A znaš li ti šta je Sudnji dan
18. i još jednom: znaš li ti šta je Sudnji dan?
19. Dan kada niko nikome neće moći nimalo pomoći, toga Dana će vlast jedino Allah imati.
(Kur'an Časni)
Dobavljeno iz "http://bs.wikisource.org/wiki/Al-Infitar"

Jeste li citali stihove iz Otkrivenja 14 glave o casu suda
koji je zapoceo 1844 godine?

more_horiz
U najmanje tri slučaja biblijski pisci jasno govore o Isusu kao Bogu. U jednom od prvih (Heb 1,8.9 – DF) pisac je uzeo Psalam 45,7.8 u kojem Bog govori Sinu: "Prijestolje je tvoje, Bože, u vijek vjekova, i pravedno žezlo – žezlo je tvog kraljevstva. Ti ljubiš pravednost, a mrziš bezakonje, stoga Bog, Bog tvoj, tebe pomaza uljem radosti kao nikog od tvojih drugova." U ovom ulomku je Sin, koji je uzvišeniji od anđela (Heb 1,4–2,9), Mojsija (Heb 3,1-6) i levitskog velikog svećenika (Heb 4,14–5,10), oslovljen kao Bog. Kao Otac i Isus posjeduje božansku narav.

Drugu izričitu tvrdnju nalazimo u Ivanu 1,1: "U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga – i Riječ bijaše Bog." Premda je istina da postoje izuzeci od pravila, uporaba riječi "Bog" u 1,1c ("Riječ bijaše Bog") bez člana razlikuje predikat od subjekta glagolom "bješe" i time potvrđuje "i Riječ bijaše Bog" (DF). Osim toga, izostavljanje člana naglašava kvalitetu i karakter Riječi. Nakon što je prikazao razliku Riječi i Boga Oca (r. 1b), Ivan potvrđuje da Ona dijeli narav s Ocem. U prvoj od tri kratke rečenice u prvom retku Ivan potvrđuje apsolutno, nadvremensko postojanje Riječi. Ona postoji od početka, prije vremena i stvaranja. Ovo vječno postojanje, međutim, nije bilo u osami, jer Ivan dodaje da "Riječ bijaše kod Boga". Ona se razlikovala od Boga, ali je bila u zajedništvu s Njim, u pravom smislu istovjetna s Bogom. Ovo apostol potvrđuje nedvosmislenom izjavom da "Riječbijaše Bog". Predikat "Bog" u trećoj rečenici ove izuzetne objave stavlja je u položaj naglašavanja, vjerojatno da se izbjegnu neodgovarajući zaključci o naravi Riječi. Vječno preegzistirajuća i u osobnoj uzajamnoj zajednici s Ocem, Riječ je u četrnaestom retku prepoznata kao Isus iz Nazareta, suštinski božanska.

Nigdje u Novom zavjetu Isus nije jasnije prepoznat kao Bog nego u posljednjem ulomku, u kojem u odgovoru na Isusov poziv da dotakne Njegove rane, Toma, sumnjičav učenik, izgovara riječi: "Gospodin moj i Bog moj!" Iv 20,28 Ovo priznanje je to značajnije što ga zbog njega Isus nije prekorio (r. 29; usp. Otk 19,10). Kao što je Izrael iskazivao štovanje Jahvi riječima: "Gospod, naš Bog" (Ps 99,8 – ŠA), tako su kršćani za Isusa mogli reći: "Gospodin moj i Bog moj!" i "[poštujte] Sina kao što [poštujete] Oca" (Iv 5,23).

U Ivanovom Evanđelju sačuvan je niz Isusovih izjava koje svjedoče da je bio svjestan svoje božanske naravi. On je uvijek iznova tvrdio da je više nego zemaljskog podrijetla i naravi. Naučavao je da je "sišao s neba" (Iv 3,13). Ustvrdio je: "Vi potječete odozdo, ja potječem odozgo. Vi potječete od ovoga svijeta, ja ne potječem od ovoga svijeta." (Iv 8,23) Ovi tekstovi ukazuju na preegzistenciju koja je još izričitija u pitanju: "A još da vidite Sina Čovječjega kako uzlazi gdje je prije bio…?" (Iv 6,62) ili u Njegovoj molitvi: "A sada, Oče, proslavi ti mene kod sebe samog slavom koju imadoh kod tebe prije nego postade svijet." (Iv 17,5)

Ovu svjesnost da je ontološki bio božansko biće nalazimo izraženu u više značajnih "Ja sam" kazivanja: "Ja sam kruh života" (Iv 6,35), "Ja sam svjetlo svijeta" (Iv 8,12), "Ja sam vrata ovcama" (Iv 10,7), "Ja sam pastir dobri" (r. 11), "Ja sam uskrsnuće i život" (Iv 11,25), "Ja sam put, istina i život" (Iv 14,6), "Ja sam pravi trs" (Iv 15,1).

Isus ne samo što donosi ili daje kruh, život, svjetlo ili uskrsnuće; On je svako od toga. U židovskim ušima su ove "Ja sam" izjave morale izazvati asocijacije na božansko, jer u LXX, grčkom prijevodu hebrejskog Starog zavjeta, ovim se naglašenim "Ja sam" često služi sam Bog (usp. Pnz 32,39; Iz 41,4; 43,10 i drugi). Isto razumijevanje jasno ističu drugi ulomci u kojima Gospodin rabi formulu "Ja sam" bez dodavanja modifikatora predikata, kao na primjer u Ivanu 8,24.28 i 13,19. Najočitiji takav primjer nalazimo u Ivanu 8,58: "Zaista, zaista, kažem vam, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam." Razbješnjeli, Njegovi protivnici "digoše kamenje da ga bace na njega" (r. 59), očito smatrajući Isusovu izjavu bogohulnim iskazom o izjednačenosti s Bogom, o nepromjenljivosti, tvrdnjom da je Bog.

Nakon što smo zaključili da Novi zavjet uči kako je Isus iz Nazareta bio istovremeno božanske i ljudske naravi, još uvijek se nalazimo pred najvećim od svih kristoloških problema i predmetom od najveće važnosti. Kako mogu postojati dvije naravi, a samo jedna osoba? Premda možemo zaključiti da je teško naći odgovor na ovo pitanje, Sveto pismo nas poziva da razmatramo Božju tajnu, Krista (Kol 2,2.3); sam Isus nam kaže da je prava spoznaja Njega moguća samo putem otkrivenja (Mt 11.25-27; 16,17).

Prvo moramo utvrditi da je gledište, po kome Isus ima dvije naravi sjedinjene u jednoj osobi, ono što zahtijeva samo Pismo. Već smo zamijetili da Sveto pismo prikazuje Krista kao osobu s božanskom i ljudskom naravi. Stalno se podrazumijeva da su one sjedinjene u jednoj osobi, premda to formalno nije izrečeno u Novom zavjetu koji prikazuje Isusa kao jednu osobu, jednu nepodijeljenju ličnost, u kojoj su dvije naravi nerazdvojno sjedinjene. Tako Pavao govori o Kristu da je po svojoj ljudskoj naravi Davidov potomak (Rim 1,3), a "po Duhu Svetom… sin Božji" (r. 4) – dvije naravi u jednoj osobi. U Poslanici Hebrejima od samog početka nalazimo sistematski razvoj Kristove dvije naravi u jednoj osobi. Prvo poglavlje proglašava Kristovo božanstvo (rr. 2.3.6.8.10-12), dok drugo raspravlja o Njegovoj ljudskoj naravi (rr. 9.14.16.17). Pavao govori o istoj osobnoj zajednici u svom opisu Krista, koji ima lik (odnosno narav) Boga, ali koji se zbog svoje ljudske naravi ponizio, uzimajući narav (ponovno "lik") sluge, postavši sličan ljudima Fil 2,6-8. Ivan na sličan način potvrđuje da je Riječ, koja bješe Bog, postala tijelom i da se Krist, imajući božansku i ljudsku narav, nastanio među ljudima Iv 1,1-18.

Ovo je osvjedočenje među prvim vjernicima bilo tako snažno da apostoli bez i najmanjeg oklijevanja na istu osobu primjenjuju karakteristike ljudske i božanske naravi. Tako je Onaj koji svemir uzdržava svojom silnom riječi napredovao u mudrosti i rastu. Onaj koji je bio prije Abrahama, rodio se u štalici. Onaj koji umire je Onaj koji ispuni sve. U nekim su slučajevima obje naravi zadržane u napetosti u jednoj jedinoj, zgusnutoj frazi, kao kad čitamo da su "Gospodina slave razapeli" 1 Kor 2,8 Izjave ove vrsti nisu ni proturječne ni apsurdne kad ih promatramo u svjetlu ljudsko-božanske zajednice kako je prikazana u Pismima. One imaju smisla samo ako su ove obje naravi bile sjedinjene u jednoj osobi, u Bogočovjeku.
Jos jedna napomena - i prije no je napisan Kuran , i prije 610 -632, pruzan je otpor obozavanju Marije ..Vidi sabor u Efesu

Zadnja promjena: ; sub 02 vel 2008, 20:13; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply