Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

power_settings_newLogin to reply
+24
šalome
Van_Helsing
Mi-Ha-El
estera
usamljena
dr.gog
Muatez
sunshine
kainos
Izrail
jakob
markecb
tetova
prana
Hristov
Medeni
apostol
Alem
Konin
Euro
RahatLokum
Velikomucenik
Sejfudeen
Jasmin(Jason)
28 posters

descriptionIsus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 6 EmptyRe: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

more_horiz
Da pripomognem Apostolu u teoloskom dijalogu sa bracom muslimanima .Naime, Nestorije (oko 386-451), koji je pripadao antiohijskoj Crkvi, postao je 428. carigradski patrijarh. Nastojeći racionalno protumačiti i razumijeti utjelovljenje božanskog Logosa, druge osobe Presvetog Trojstva, to jest Isusa Krista, naučavao je da su ljudska i božanska bit u Isusu podijeljene, tako da bi u njemu postojale dvije osobe: čovjek Isus Krist i božanski Logos. Stoga su Nestorije i njegovi sljedbenici, tvrdili da se ne može reći da je Bog patio ili da je Bog razapet. Isto tako, nisu prihvaćali da je Marija mogla roditi Boga, nego samo čovjeka Isusa. Zbog toga su odbijali Marijin naslov »Bogorodica« (grč. Theotokos), a predlagali da joj se pripiše naslov »Kristorodica« (grč. Christotokos). Takvo učenje, koje je naglašavalo ljudsku dimenziju u Isus a umanjivalo božansku, naziva se nestorijanstvo.
Takav je antiohijski način razmišljanja nailazio na oštre kritike u aleksandrijskoj teološkoj školi, čiji je glavni predstavnik bio Ćiril Aleksandrijski. Između 26. siječnja i 24. veljače 430. Ćiril piše pismo Nestoriju u kojem iznosi svoje učenje o Utjelovljenju i Mariji kao Bogorodici.
Danas se misli da je, više nego pitanje vjere i nauka, ovdje bilo pitanje različitih mentaliteta i kultura. Usto, u Antiohiji se koristio sirski jezik koji pripada semitskoj skupini jezika, pa se mnogi grčki nazivi na njega nisu mogli točno prevesti. Tako ni razlikovanje između biti, osobe i naravi nije u Antiohiji imalo isto značenje kao u Carigradu ili Aleksandriji.
Osim nestorijanstva, u sjevernoj Africi pojavilo se i krivovjerje nazvano pelagijanstvo koje je naučavalo da istočni grijeh nije utjecao na ljudsku narav, nego je Adamov grijeh samo pružio loš primjer čovječanstvu. Sam čovjek, prema tome učenju, mogao je i dalje, bez Božje pomoći, izabrati dobro ili zlo. Tome se učenju usprotivio sveti Augustin, te je ono već bilo osuđeno na mjesnim sinodima.

descriptionIsus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 6 EmptyRe: Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik?

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
Ne znam da li postoji veci slijepac od onoga koji tvrdi za Isaa a.s. ono sto on nije nikada rekao.

Ti neces da vjerujes sta ja vjerujem,zato tebi tvoja vjera,meni moja vjera.Ti cekaj,a i ja sam od onih sto cekaju.

Nauka,koja je dokazala da su svi ljudi stvoreni od 1 covjeka i 1 zene,mi samo vjerujemo a nauka je to dokazala,nauka je opovrgla niz biblijskih tvrdnji.
Gle cuda,ni najmodrenija nauka ne moze da opovrgne niti jednu Kur´ansku tvrdnju.Zar to nije dokaz za ljude koji razmisljaju?
Allah dz.s. vam daje izazov,ako Kur´an nije od Allaha dz.s. opovrgnite ga.1400 godina pokusavate-pa nista.
Pa ko je slijepac?Osim toga i silnik je.Toliko dokaza i koji vam je na kraju odgovor:Sta je,mi necemo da vjerujemo,pored tolikih dokaza glave okrecu,jos pljuju.

Sam Isa a.s. kaze:
Nece svaki koji mi govori:Gospodine,Gospodine uci u kraljevstvo nebesko,nego onaj koji vrsi volju moga nebeskog Oca.
Mnogi ce mi u onaj dan reci:Gospodine,Gospodine,zar nismo pomocu tvog imena prorokovali,pomocu tvog imena izgonili zle duhove,pomocu tvog imena cudesa cinili?
Tada cu im kazati:Nikad vas nisam poznavao.Odlazite od mene zlotvori.Matej 7:21-24

Sin covjeci ima vlast na zemlji oprastati grijehe.
Matej 9:6.

Ja nisam govorio sam od sebe,nego mi je Otac koji me posla zapovjedio sto da reknem.Ivan 12:49

Ima jedan jedini Bog koji ne voli da se na Njega lazi iznose, i kazniti ce svakog ko bude lagao.Pa ko je ovdje slijepac,i ko govori za Isaa a.s. ono sto on nije ni pomislio reci??

Nauka i Biblija - Primjer sa ovcama

Citiram jednog teologa ucenjaka:

Evo, sad ćemo da ilustrujemo. U 30.glavi Prve Knjige Mojsijeve, knjige Postanja, opisan je jedan zanimljiv slučaj, gde možemo da vidimo jasno razlike između tvrdnji Biblije i neke nesavršene tvrdnje određene ličnosti, čiji je život opisan u Bibliji. To je ličnost koja se zvala Jakov. Ta ličnost je jedno vreme živela kod svoga tasta, služila mu, i jednoga dana odlučila je da zaradi nešto i za svoj život. On je bio pastir i čuvao je stado svoga tasta. To stado je imalo i svetle i tamne ovce. Naravno, više je imao svetlih ovaca, zato što je svetla boja vune dominantna, dominira u odnosu na tamnu boju.

I sada je dogovor bio ovakav: da se ovo stado podeli tako, što će se razdvojiti svetle i tamne ovce. Po zakonima genetike, odnos svetlih i tamnih ovaca je trebalo da bude 3:1. Ova dva stada su bila razdvojena na tri dana hoda, a to je negde oko 100 Km. Stado sa svetlim ovcama je čuvao Jakov, dakle ta ličnost o kojoj govorimo, a ovo stado tamnih ovaca su čuvali sinovi od tasta. I sada, dogovor je bio: ako se u svetlom stadu pojave tamne ovce, one idu u vlasništvo Jakova.(sl.3)
<BLOCKQUOTE>

</BLOCKQUOTE>

Isus/Isa a,s -Bog ili Božiji poslanik? - Page 6 BIBLIJA%20I%20NAUKA%203Budući da je Jakov želeo da se obogati, dadobije što više tamnih ovaca, pitao se kako sada od svetlih ovaca da dobije tamne? Tri dana hoda su razdvojena stada. On je pristupio jednom eksperimentu koji je bio primeren opštem mišljenju ljudi toga doba. Šta je on uradio? Kada su dolazile njegove svetle ovce na pojilo, on je pobadao pruće, tako da su one gledale u crne ili šarene štapove, i onda bi trebalo da se preko njihovog čula vida doživljeno prenosi preko mozga na žlezde, i na kraju na plod, ne bi li on dobio tamne ovce. Dakle, on misli da postoji prenatalni uticaj majke na plod. To verovanje nije opravdano nazvati primitivnim.

Zašto to nije opravdano? Pa, izađimo na ulicu i pitajmo ljude koji ne poznaju rezultate nauke. Možda 80% njih bi reklo da postoji stvarno takav oblik uticaja majke na plod. "Majka posmatra nešto u sredini, pa se to reflektuje na plod." Naravno, savremena nauka je pokazala da to nije tačno. Ne postoji uopšte nervna veza između majke i ploda, naročito kod tih biljojeda. Kod njih uopšte ne postoji ni tako čvrsta veza kao, recimo, kod čoveka. Nauka je pokazala da ne postoji takav prenatalni uticaj majke na plod. I onda naučnici, naročito pre, kada je bilo vrlo moderno kritikovati Bibliju, kažu: "Evo vidite, u Bibliji piše nešto što je nauka pokazala da nije tačno." I stvarno, kad mi čitamo 30.glavu, dobijamo utisak da Biblija zagovara tako nešto.

Jer stvarno, iz Jakovljevog stada su se pojavile tamne ovce, i Jakov, sav srećan, zaključuje da je to posledica pobadanja štapova, a kritičari dobijaju čitav materijal na osnovu koga mogu da kritikuju Bibliju. Međutim, kad pogledamo sa čisto naučnog aspekta, uopšte nema potrebe da se pobadaju ti prutevi, a opet će se pojaviti tamne ovce. Kako? Budući da je svetla boja vune dominantna, sve svetle ovce su ovakve: A/-. Sa "A" označavamo genski oblik na hromozomu koji se dobija od jednog od roditelja, a nije bitno šta je na drugom hromozomu. Sve tamne ovce moraju obavezno biti ovakve: a/a. Dakle, na oba hromozoma mora biti recesivni karakter, da bi bila tamna boja. Dalje, nije važno kod svetlih ovaca šta se nalazi na drugom od hromozoma, ako je na prvom "A".

Šta može biti? Može biti A/A, dakle, od oca je ta jedinka dobila gen koji označavamo sa "A", i od majke je dobila "A". Uslovno rečeno, od oba roditelja je dobila "dominantne" genske oblike. Ali može biti i ovako: A/a i a/A. Sve one su svetle. I sada, kad se ukrste A/a i A/a, dobijamo: A/A, A/a, a/A, ali dobijamo i a/a. Kakve su one (a/a)? Tamne!

Vidimo da iz ukrštanja dve svetle jedinke možemo da dobijemo tamnu jedinku, ali iz ukrštanja dve tamne jedinke nikada ne možemo da dobijemo svetlu. Drugo je to što Jakov misli da ti prutevi vrede. Ali rezultat tog procesa, rezultat zbivanja uopšte nije nenaučan. To je vrlo važno. I naravno, Biblija čak daje i objašnjenje. Kritičari bi trebalo da prevrnu jedan list, i da vide kako anđeo koji se javlja Jakovu kaže: "Bio si u zabludi, nije tako, nego si dobio tamne ovce zato što su se potencijalno tamni ovnovi parili sa belim ovcama." Kako su ovnovi potencijalno tamni? Samo u mendelovskom smislu.

Zar je moguće? Jeste, jedan anđeo zna genetiku!

Kako da razlikujemo ono što je sigurno i tačno u Bibliji? To je, recimo, kad govori anđeo, kad piše ovako: "I reče anđeo." Iza toga je apsolutna istina. Ili kad prorok kaže: "Ovako veli Gospod." A kad neka ličnost nešto kaže, to treba meriti u kontekstu prethodnog. Recimo, Jovovi prijatelji govore o mnogim stvarima, tako da kad se to stavi u kontekst Biblije, vidi se da se radi o zabludama. Bila bi prava nesreća kada bi te zablude izvadili i kazali: "Ovako nas uči Biblija." Ne, moramo da čitamo sa razumevanjem da ne bi vršili svojim umom nasilje nad Biblijom, da menjamo Bibliju.

DOMEN ARGUMENTABILNE VERE. On pokriva pitanja i probleme koji nisu dostupni naučnoj metodologiji, ali su otkriveni u Bibliji. Koja su to pitanja? To su pitanja postanka. Sad će materijalistički naučnici govoriti protiv jedne ovakve konstatacije. Oni bi kazali da nauka ovde nije nemoćna, nege da ona pretenduje da i na njih odgovori.

Znači, naučnici bi tvrdili da nauka može da odgovori na ova pitanja. Mi zastupamo stanovište da nauka ne može da odgovori na ova pitanja, zato što konvencionalnom, uobičajenom naučnom metodologijom mi ne možemo da priđemo tim problemima i da odgovorimo na ta pitanja.

Ilustrovaćemo to jednom ekstremnom tvrdnjom (uzećemo poreklo vrsta): "Čak i da mi naučnom metodologijom konstatujemo da su vrste promenljive (to je vrlo važno), opservacijom i eksperimentom potvrdimo da su vrste promenljive, da se menjaju (što niko do sad nije utvrdio), mi opet ne možemo da tvrdimo da su vrste evoluirale, da su nastale abiogenim putem." Zbog čega? Zato što bi jedan takav dokaz podrazumevao u sebi dokaz da stvoreno ne može da evoluira.

Znači, čak i da vidimo da se vrste menjaju jedna u drugu, to nije dokaz da je život nastao evolutivno, jer to podrazumeva automatski i dokaz da stvoreno ne može da evoluira? Gde to piše? Zar ne može Bog da stvori, pa da ono što je Bog stvorio evoluira evoluira?

Dakle, ne možemo konvencionalnom naučnom metodologijom da to dokažemo. Šta nam onda ostaje? (Nauka ne može da negira postojanje Boga, ali ne može ni da ga dokaže.) Onda nam ostaje da verujemo. Ali, naša vera nije slepa, to nije "skok u pomrčinu", nije to skok u maglu pa šta bude.

Dakle, pitanje porekla sveta, pitanje porekla života, pitanje porekla bioloških vrsta, sve to pripada prošlosti. Zato to nije dostupno običnoj naučnoj metodologiji. Ne možemo mi sada, ovde, prošlost da reprodukujemo pa da gledamo šta je bilo u prošlosti. To je nemoguće. Međutim, baš na tim pitanjima nauka želi da nas uveri kako je apsolutno kompetentna. Ali, mi ćemo se time detaljnije baviti u nastavku.

Sa druge strane, to je sve otkriveno u Bibliji, ali nas niko ne tera da mi u to slepo verujemo. Zato smo mi ovde kazali "domen argumentabilne vere", jer to ne možemo pouzdano znati, u smislu kao što možemo znati zašto se dešava neki fizički fenomen u našem svetu. To ne može biti domene neke dokazane vere, ali to je domen argumentabilne vere. Mi ne možemo da dokažemo istinitost nekog odgovora na prethodna pitanja, ali možemo da se bavimo nečim drugim.

Šta možemo da uradimo kad se nađemo u takvoj situaciji? Pa nismo baš u beznadežnoj poziciji. Mi možemo da pravimo modele. Recimo, bavimo se pitanjem porekla života, ili porekla bioloških vrsta. I sada imamo dva modela koja su u osnovi dosta stara.

Nas spasava to što možemo da pravimo određene modele. Jedan od njih je evolucionistički, a drugi je kreacionistički. Zašto su modeli značajni? Modeli su značajni zbog svojih funkcija. A dve su glavne funkcije modela. Prva funkcija modela jeste eksplikativna, a druga funkcija modela jeste predikativna. Eksplikativna funkcija modela znači da model ima sposobnost da prirodno-naučne činjenice do kojih smo došli naučnom metodologijom (dakle, ne apstraktne činjenice) da složi, integriše u jednu koherentnu sliku i pokušava da objasni ovaj svet. Znači, eksplikativna, objašnjavalačka funkcija.

E sada, tu je borba, koji model može više činjenica da integriše, da slika bude čvršća, a da što manje informacija "štrči". Onaj model ili koncept koji integriše više prirodno-naučnih činjenica, on zaslužuje veći kredibilitet, on zaslužuje da se njemu više veruje, on je argumentovaniji. Zapazimo, pitanja porekla su vrlo značajna, ali mi opet tvrdimo da se mi ne nalazimo u beznadežnom položaju. Mi ne možemo da damo apsolutnu verifikaciju, ali je sasvim razumno da se razumno biće, čovek, opredeljuje za model, ili za shvatanje, ili za koncept koji je argumentabilniji. Znači, moćniji je onaj model koji ima veću, jaču, snažniju objašnjavalačku moć da saturiše, da pokrije što veći broj činjenica, a da pri tome napravi koherentnu sliku..

Mozete pogledati na adresi:
http://www.svetlostistine.com/Knjige/BiblijaINauka/SADRZAJ.htm

more_horiz
Molim pogledajmo zajedno:

more_horiz
Pa dobro Dina,sestro,kako ja to uzimam sagovornike?
Sto se tice ostalih komentara,ako nauka potvrdi nesto iz Biblije onda se likuje,a kada nesto opovrgne onda se vade na razne nacine.
Gledao sam neku emisiju.U Americi pokusavaju da izbace Darvinovu teoriju iz skola.
Neki pop je sakupio istomisljenike,otisli su negdje i dan citav izgubili iskopavajuci.Pred samu noc pop je iskopao otisak stopala nekog dinosaurusa,pored tog otiska su pronasli otisak ljudskog stopala.To im je bio dokaz da covjek nije nastao evolucijom Smile
Mislim da je Darvinu neko pokazao ajet iz Kur´ana gdje pise da su sve zivotinje nastale iz vode,naravno tip nije procitao cijeli Kur´an pa da vidi da nije ista "voda" od koje su ljudi i voda od koje su zivotinje,a zna se da je Adem a.s. stvoren od ilovace,ne bilo koje zemlje nego samo ilovace.
Sada jedva-cekam komentatore koji ce pokusati da pobiju ovu tvrdnju.Izvolite Very Happy

more_horiz
abraham je napisao/la:
Pozdrav svima

Sura koju je naznacio Sejfudeen - 83 ili 84?
Zavisi o prijevodu ili..

Jah,ovo zaboravih.
Abrahame,Dina i ja govorimo o 26-oj suri.Sura "Pjesnici"

Za prvi video,sta reci?
Propaganda.
Al imate pravo na to,radite sta hocete.Samo je glavni glumac mogao bar nauciti kako se uzima abdest Smile

Da dodam:
Hajde da se dogovorimo kada cemo se okupljati,ovako je lose.Ja vazda sam Smile Recimo 18:00?-To je samo primjer,recite vi,ja sam vazda ZA Very Happy

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
abraham je napisao/la:
Pozdrav svima

Sura koju je naznacio Sejfudeen - 83 ili 84?
Zavisi o prijevodu ili..

Jah,ovo zaboravih.
Abrahame,Dina i ja govorimo o 26-oj suri.Sura "Pjesnici"

Za prvi video,sta reci?
Propaganda.
Al imate pravo na to,radite sta hocete.Samo je glavni glumac mogao bar nauciti kako se uzima abdest Smile

Da dodam:
Hajde da se dogovorimo kada cemo se okupljati,ovako je lose.Ja vazda sam Smile Recimo 18:00?-To je samo primjer,recite vi,ja sam vazda ZA Very Happy

Ovdje nije nas cilj propaganda vec dijalog.Ovi videi su primjeri ekstremnih
stavova ..
Potrebno je racionalno istrazivati.
Citao sam podosta materijala o kreacionizmu i evoluciji.Zanimljive su adrese o kreacionizmu, posebno ona od Petrovica:

http://www.cps.org.yu/

i
http://www.creation6days.com/news.php

i od Sliskovica:
www.cps.hr

-----------
Biblija i Kur an
Od istog prevoditelja:
Biblija u prijevodu Dretara:
http://bs.wikisource.org/wiki/Biblija_%28Tomislav_Dretar%29
kao i Kur`an Casni:
http://bs.wikisource.org/wiki/Kur%27an_%C4%8Dasni_%28Tomislav_Dretar%29

Sura Pjesnici:
Sura 26. - Pjesnici (As-Shuaraa)

Na koga silaze demoni:
221 Hoću li vam ja reći na koga će sići demoni? 222 Oni silaze na svakog grješnika klevetnika.
Za razumijevanje ovih pitanja o demonima u velikoj borbi dobra protiv zla
navodim materijal koji je nadam se zanimljiv za muslimane.
To je stav adventista sedmoga dana:
8. Velika borba

teologija velike borbe:

27. Velika borba

more_horiz
Sejfudeen napisao;
Pa dobro Dina,sestro,kako ja to uzimam sagovornike?

Nemoj tako Dino, vidis da te Sejfudeen posestrio! Very Happy

Dino, mozda imas dobru poentu u nekim stvarima. Kaze se "srca hrdjaju ko i zeljezo pa ih treba cistiti". Niko nije savrsen. Svi smo ljudi i cinimo sto ljudi cine. U ovome nema razlike izmedju krscana, muslimana, zidova, budista ili hindusa. (OK, Fazlija bi izuzeo mozda budiste Smile )

Svi smo ljudi i djeca ljudska. Sinovi covjecji, sto bi rekla Biblija.
Bog nije covjek da laze, ni sin covjecji da se pokaje. (4. Mojsijeva 23:29)

Dakle sin covjecji nije Bog te stoga treba uzeti u obzir to i ne zamjerati jedni drugima zbog nasih razlicitih odnosa.

-------------------------------------------------------------------

A sad bih se vratio na dijalog (ili mozda polemiku) izmedju muslimana i krscana. Ne mogu sve pobrati sto je pisano.Jedan sin covjecji nema vremena da stigne. Ali primijetio sam citajuci ovaj topik jednu bitnu razliku krscana i muslimana.

Ne radi se o osnovama ucenja vec pristupu. Najvise mi upada u oci da kod krscana zavisno od denominacije prihvatamo i razlicito tumacenje Biblije. Kod muslimana postoji razlicitost tumacenja ali se uvijek konacno znanje znacenja ostavlja Bogu.

Kod muslimana sam nailazio na neke tefsire (tumacenja) po kojima dzehennem mozda nije vjecan. Vecina ce reci da je vjecan itd. Ali bez obzira sta smatrali mi konacno tumacenje ne uzimamo i ne podvajamo se po tom pitanju. Jer na neki nacin nije bitno znati (nemojte me pogresno shvatiti) je li pakao vjecan, sta je dusa, imamo li dusu koja zivi nakon smrti ili cemo pri prozivljenju tek dobiti ponovo dusu, jesu li andjeli ovakvi ili onakvi i dr. Bitno je vjerovati i zivjeti kako je Bog rekao. Sve ostalo su nijanse.
Kod krscana ako smo Adventisti prihvatamo adventisticka tumacenja. Ako smo Jehovini Svjedoci prihvatamo njihova tumacenja. Katolici njihova itd. OK, razumijem da u osnovnim dogmama jedan Jehovac mora tumaciti drugacije te osnove od Katolika. Ali ne razumijem zasto razdvajanja po pitanju razlicitaih tumacenja iz (recimo) knjige Otkrovenja? Zasto podvajanja po pitanju vjerovanja u vjecnost ili nevjecnost pakla? Zasto podvajanja po nekim (po meni) diskutabilnim pitanjima. Zasto jedan Adventist nebi po tim pitanjima mogao prihvatati mogucnost drugacijeg tumacenja (kao recimo Katolik) ili obrnuto?

U ovome mi djeluju muslimani drugaciji. Nemojte shvatiti da izdizem muslimane. Nije mi namjera ovdje dizati religiju. Nije mozda u pitanju religija? Mozda je vise to ljudski faktor? Faktor sinova covjecjih? Mozda vise pristup prema religiji? Da li je to mozda mentalitet odredjene skupine?
A mozda ipak ovo dolazi od religije u odredjenoj mjeri ili ucijelo? Ne znam?!
Da li vrijedi o ovome diskutirati?
Sad vidim da sam skrenuo s teme, ali mozda bi valjalo otvoriti novi topik!

Ako ste ZA!?

more_horiz
Abraham,procitao sam temu "velika borba"
Mi muslimani vjerujemo da sejtan(sotona) nije jak,nego je covjek slab da mu se odupre.Naravno sejtan nema vlasti nad ljudima,osim nad onima koji ga slijede.
Evo sta u Kur´anu pise o tome:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli: "Poklonite mu se!", i oni su se poklonili, osim Iblisa, on nije htio da se pokloni.
"Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio?" - upita Allah. - "Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače" - odgovori on.
"E onda izlazi iz Dženneta" - reče On - "ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!"
Daj mi vremena do Dana njihova oživljenja!" - zamoli on.
Daje ti se vremena!" - reče Allah.
E zašto si odredio pa sam u zabludu pao" - reče - "kunem se da ću ih na Tvom Pravom putu presretati,
pa ću im sprijeda, i straga, i zdesna i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti!”
"Izlazi iz njega, pokuđen i ponižen!” - reče Allah. "Tobom i svima onima koji se budu povodili za tobom doista će Džehennem napuniti!
Al-A´raf:11-19.

A kad smo rekli melekima: "Poklonite se Ademu!" - svi su se poklonili osim Iblisa, on je bio jedan od džina i zato se ogriješio o zapovijest Gospodara svoga. Pa zar ćete njega i porod njegov, pored Mene, kao prijatelje prihvatiti, kad su vam oni neprijatelji? Kako je šejtan loša zamjena nevjernicima! Al-Kehf:50

"O Iblise," - reče On - "zašto se ti ne htjede pokloniti?"
"Nije moje" - reče - "da se poklonim čovjeku koga si stvorio od ilovače, od blata ustajalog.
"Onda izlazi iz Dženneta"- reče On - "nek si proklet
neka se prokletstvo zadrži na tebi do Dana sudnjeg!"
"Gospodaru moj," - reče on - "daj mi vremena do dana kada će oni biti oživljeni!"
"Daje ti se rok" - reče On -
"do Dana već određenog."
"Gospodaru moj," - reče - "zato što si me zabludi prepustio, ja ću njima na Zemlji poroke lijepim predstaviti i potrudiću se da ih sve zavedem,
osim među njima Tvojih robova iskrenih."
Onda Allah rece:"Eto k Meni Puta pravoga:
Ti nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim, osim nad onima koji te budu slijedili, od onih zalutalih."
A Dzehennem je stjeciste svima njima odreda.Al-Hidzr:32-44

Tako Mi Gospodara tvoga,sigurno cemo sakupiti njih i sejtane,a onda cemo ih,sigurno,privesti da klece oko Dzehennema;Maryam:68

I kada im je šejtan kao lijepe njihove postupke predstavio i rekao: "Niko vas danas ne može pobijediti, i ja sam vaš zaštitnik!” - onda je on, kada su se dva protivnička tabora sukobila, natrag uzmaknuo, i rekao: "Ja nemam ništa s vama, ja vidim ono što vi ne vidite, i ja se bojim Allaha, jer Allah strašno kažnjava",Al-Anfal:48

Sejtan je mogao pokusavati da zavede Isaa a.s. jer je bio covjek.
Vi i mislite da sejtan ima toliku moc zato sto Isaa a.s. drzite za Boga.
Najbolji primjer vam je exzorcizam.Popovi galame,prijete,tjeraju da izadje pa nista.Dosta je ljudi umrlo.
To bi vam mogao biti i dokaz.Ako poznajete nekoga ko je opsjednut javite,pa da se uvjerite.Zovite samo za najteze slucajeve.

more_horiz
Sejtan je mogao pokusavati da zavede Isaa a.s. jer je bio covjek.
Vi i mislite da sejtan ima toliku moc zato sto Isaa a.s. drzite za Boga.
Najbolji primjer vam je exzorcizam.Popovi galame,prijete,tjeraju da izadje pa nista.Dosta je ljudi umrlo.
To bi vam mogao biti i dokaz.Ako poznajete nekoga ko je opsjednut javite,pa da se uvjerite.Zovite samo za najteze slucajeve

http://www.lijecenje-kuranom.com Rolling Eyes

pozdrav

Euro

more_horiz
[/quote]Biblija u prijevodu Dretara:
http://bs.wikisource.org/wiki/Biblija_%28Tomislav_Dretar%29[quote]

Procitao sam ovo i posebno mi za oko zape "Indzil po Jahiji" gdje pise malo Isa pegamber,malo Isus..
Odmah sam se sjetio 72-og ajeta sure Al-Imran:

Neki sljedbenici Knjige govore: "Pokažite da i vi vjerujete u ono što se objavljuje vjernicima, i to na početku dana, a pri kraju dana to porecite ne bi li i oni svoju vjeru napustili.
Za takve je Allah dz.s. spremio posebnu "nagradu":

A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju! Al-Baqara:79
Spominju se i ovde:

Mnogi sljedbenici Knjige jedva bi dočekali da vas, pošto ste postali vjernici, vrate u nevjernike, iz lične zlobe svoje, iako im je Istina poznata; ali vi oprostite i preko toga pređite dok Allah Svoju odluku ne donese. - Allah, zaista, sve može. Al.Baqara:109
Najbolje rjesenje Very Happy :
Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!" Al-Imran:64

more_horiz
Kratko bi prokomentarisao ona dva video materijala koje je postavila Dina.

Prvi film je prikazao jedan sterilan i amaterski pokušaj da se musliman prikaže kao neznalica sopstvene vjere!?
Zašto sam to zaključio?

Jednostavno zbog mnogih nelogičnosti i neistina,koje su u istom filmu prikazane,a koje opet ne pristaju učenom muslimanu.

Što se tiče nelogičnosti one su između ostalog slijedeće:

1. Zašto bi Halilov otac koji je bio "učevan" musliman zahtijevao od svog neukog sina da napiše knjigu za koju ovaj nije osposobljen?
Zašto je on sam nije napisao,oslobađajući sina teškoća ?

2. Halilov otac ,"garantuje" sinu da će to biti "veliko dijelo" i neko "islamsko ostvarenje" o kojem se uopšte prije toga "malo pisalo"!?
Ne znamo u kojem vremenu se to zbilo,jer nam autor tog filma ne govori da li se radi o istinitom događaju,kao što nas ne upoznaje ni sa vremenom istog!?
U filmu vidimo da je Halil "istraživao" Bibliju pod stolnom lampom,pa se pitam da li je isti ikada pročitao mnogobrojna dijela islamskih učenjaka koji su pisali o < Muhammedu a.s u Bibliji>, pod svijećama prije njega?

3. Smiješna mi je uistinu i molitva kojom Halil moli Boga ,da mu otkrije jeli On Bog hrišćana ili muslimana(pokornika,poniznika Božijih)!?
Ne mogu zamisliti muslimana koji je spreman da piše tako ozbiljno dijelo,a koji sa druge strane nije upoznat ni sa svojom vjerskom knjigom Kur'anom koja mu je već dala odgovor na to pitanje;

"I sa sljedbenicima Knjige (kršćanima i židovima) raspravljajte na najljepši način,ali ne i sa onima među njima koji su nepravedni-i recite :"Mi vjerujemo što se objavljuje nama i ono što je objavljeno vama ,a naš Bog i vaš Bog jeste-jedan , i mi se Njemu pokoravamo.(Kur'an 29:46)

Biblija koju je Halil "proučavao" ovo isto potvrđuje na više mijesta,pa navodim samo dva primjera;

4.čuj, Izraele! Gospod je Bog naš, Gospod jedini!

5. Ljubi Gospoda, Boga svojega, svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom!

6. Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu u srce upisane!
(Ponovljeni zakon 6:4-6)

Isus/Isa a.s ovo potvrdi;

Isus odgovori: "Prva glasi: "Čuj, Izraele, Gospodin, Bog naš , jest jedini Gospodin.
(Marko 12:29)

4. Nakon svog "istraživanja" po pitanju Muhammedovog a.s najavljenja u Bibliji,Halil odmah počinje sumnjat u Kur'an,pa odluči da piše ;Da li je Kur'an Božija riječ?

Po meni na takav potez se može odlučiti samo neuka osoba koja vara druge da je spoznala bilo šta od onoga ,što zagovara.
Na ovakav način se ne spoznaje istina,a nema se očito ni želje za istom.

Interesuje me gdje su Halilove oči bile kada su prelazile preko Ponovljenog zakona 18:18!?

5. Nejasno mi je i to da osoba koja odraste u islamu čitav svoj život ,nezna ni pripremu za molitvu izvršiti -uzeti abdest,kao što brat Sejfudin već prije reče!?

6. Šta reći o trenutku kada Halil pokazuje svoje islamsko znanje o shvatanju Isa a.s u Kur'anu,pa njegove mudžize koristi kako bi ga proglasio božanstvom?
Na sve to prevodilac ovog video materijala,u trenutku kada Halil na arapskom za Isa a.s kaže Mesih ,ovaj prevodi kao "bogočovjek"!?

Jeli isto biti Mesija(pomazanik) i bogočovjek odlučite sami!

Zašto ne pustimo Isusa/Isa a.s samog da nam kaže (bar po tvrdnjama evanđelista) u Bibliji na koji način je mogao činiti takva čuda:

Ja ne mogu ništa činiti sam od sebe. Sudim, kako čujem. Moj je sud pravedan; jer ne tražim volje svoje, nego volju onoga, koji me je poslao. (Ivan 5:30)

Kako Kur'an uistinu opisuje Isa a.s imaćete ako Bog da ovdje prilike da spoznate,za razliku od Halila.

Što se tiče neistina one su prisutne u trenutcima kada Halilu u glavi odzvanjaju kur'anske zapovjesti o "ubijanju nevjernika".
Nema potrebe ovo ni pojašnjavati,kada je bilo kojem iole upućenom čovjeku u islam jasno da je ratovanje i ubijanje dozvoljeno samo u cilju samodbrane.
Ali kako nebi previše odstupili od teme (a već svi jesmo),o ovome problemu možemu pisati na temi islam.

Na kraju bih naglasio ,da žalim ovakve osobe koje su skrenule sa pravog puta samo zbog toga što nisu željele da pitaju učene(što Kur'an nalaže) o onome što ne znaju.

Jedan hadis glasi;

Pametan i razuman čovjek pita,a neznalica i budala uvijek zna bolje od drugih.

Uistinu je neznanje jedan od najvećih neprijatelja čovjeku.

Što se tiče drugog filma,nemam šta dodati jer sam istog gledišta i orijentacije po pitanju spomenutog,osim da mi se jedino ne sviđa ton kojim je ova osoba vodila govor.

Muslimani treba da snize svoj ton pri sličnim situacijama,a ne da se dreče.

Pozdrav svima.

more_horiz
Jasmin je spomenuo Ponovljeni zakon 18:18,ja dodajem i 18:19:
Podignut cu im proroka izmedju njihove brace,kao sto si ti.
Stavit cu svoje rijeci u njegova usta,da im kaze sve sto mu zapovjedim.
A ne bude li tko poslusao mojih rijeci sto ih prorok bude govorio u moje ime taj ce odgovarati preda mnom.18:18.19

Na koga se odnose ove rijeci??

more_horiz
Sejfudeen

Tačno tako,i 18:19.

Smile Selam.

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:
A ne bude li tko poslusao mojih rijeci sto ih prorok bude govorio u moje ime taj ce odgovarati preda mnom.18:18.19

Kako razumjeti Rimljanima 9,8:
This means that children born by natural descent from Abraham are not necessarily God's children. Instead, children born by the promise are considered Abraham's descendants.
1 Istinu govorim u Kristu, ne lažem; susvjedok mi je savjest moja u Duhu Svetom: 2 silna mi je tuga i neprekidna bol u srcu. 3 Da, htio bih ja sam proklet biti, odvojen od Krista, za braću svoju, sunarodnjake svoje po tijelu. 4 Oni su Izraelci, njihovo je posinstvo, i Slava, i Savezi, i zakonodavstvo, i bogoštovlje, i obećanja; 5 njihovi su i oci, od njih je, po tijelu, i Krist, koji je iznad svega, Bog blagoslovljen u vjekove. Amen.
6 Ali ne kao da se izjalovila riječ Božja. Jer nisu Izrael svi koji potječu od Izraela; 7 i nisu svi djeca Abrahamova zato što su njegovo potomstvo, nego po Izaku će ti se nazivati potomstvo; 8 to jest: djeca tijela nisu i djeca Božja, nego - djeca obećanja računaju se u potomstvo. 9 Evo doista riječi obećanja: U ovo ću doba doći i Sara će imati sina. 10 Ali ne samo to! I Rebeka je s jednim, s Izakom, ocem našim, zanijela. 11 Pa kad još blizanci ne bijahu rođeni niti učiniše što dobro ili zlo - da bi trajnom ostala odluka Božja o izabranju: 12 ne po djelima, nego po onome tko poziva - rečeno joj je: Stariji će služiti mlađemu, 13 kako je pisano: Jakova sam zavolio, a Ezav mi omrznu.
14 Što ćemo dakle reći? Možda da u Boga ima nepravde? Nipošto! 15 Ta Mojsiju veli: Smilovat ću se komu hoću da se smilujem; sažalit ću se nad kim hoću da se sažalim. 16 Nije dakle do onoga koji hoće ni do onoga koji trči, nego do Boga koji se smiluje. 17 Jer Pismo veli faraonu: Zato te upravo podigoh da na tebi pokažem svoju moć i da se razglasi ime moje po svoj zemlji. 18 Tako dakle: smiluje se komu hoće, a otvrdnjuje koga hoće.
19 Da, reći ćeš mi: Što se onda još tuži? Ta tko se to volji njegovoj odupro? 20 Čovječe, tko si ti zapravo da se pravdaš s Bogom? Zar da djelo rekne tvorcu: Što si me ovakvim načinio? 21 Ili zar lončar nema vlasti nad glinom da od istoga tijesta načini posudu sad časnu, sad nečasnu. 22 A što ako je Bog, hoteći očitovati gnjev i obznaniti svoju moć u silnoj strpljivosti podnosio posude gnjeva, dozrele za propast, 23 da obznani bogatstvo slave svoje na posudama milosrđa, koje unaprijed pripravi za slavu, 24 na nama koje pozva ne samo između Židova nego i između pogana?

Djela 3,12 i dalje:
. 12 Kada to vidje Petar, obrati se narodu: Izraelci, što se ovomu čudite? Ili što nas gledate kao da smo svojom snagom ili pobožnošću postigli da ovaj prohoda? 13 Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev, Bog otaca naših, proslavi slugu svoga, Isusa kojega vi predadoste i kojega se odrekoste pred Pilatom kad već bijaše odlučio pustiti ga. 14 Vi se odrekoste Sveca i Pravednika, a izmoliste da vam se daruje ubojica. 15 Začetnika života ubiste. Ali Bog ga uskrisi od mrtvih, čemu smo mi svjedoci. 16 I po vjeri u njegovo ime, to je ime dalo snagu ovomu kojega gledate i poznate: vjera u Njega vratila je ovomu potpuno zdravlje naočigled vas sviju.
17 I sada, braćo, znam da ste ono uradili iz neznanja kao i glavari vaši. 18 Ali Bog tako ispuni što unaprijed navijesti po ustima svih proroka: da će njegov Pomazanik trpjeti. 19 Pokajte se dakle i obratite da se izbrišu grijesi vaši 20 pa od Gospodina dođu vremena rashlade te on pošalje vama unaprijed namijenjenog Pomazanika, Isusa. 21 Njega treba da nebo pridrži do vremena uspostave svega što obeća Bog na usta svetih proroka svojih odvijeka. 22 Mojsije tako reče: Proroka poput mene od vaše braće podignut će vam Gospodin, Bog vaš. Njega slušajte u svemu što vam god reče. 23 I svaka duša koja ne posluša toga proroka, neka se iskorijeni iz naroda. 24 I svi Proroci koji su - od Samuela dalje - govorili, također su navijestili ove dane. 25 Vi ste sinovi proroka i Saveza koji sklopi Bog s ocima vašim govoreći Abrahamu: Potomstvom će se tvojim blagoslivljati sva plemena zemlje. 26 Vama najprije podiže Bog Slugu svoga i posla ga blagoslivljati vas da se svatko obrati od opačina svojih.

more_horiz
Sejfudeen napisao:
Za prvi video,sta reci?
Propaganda.
Al imate pravo na to,radite sta hocete.Samo je glavni glumac mogao bar nauciti kako se uzima abdest.

Pa meni se nekad stvarno cini da oni nemaju nista opipljivo. Prvo stripovi, sad videa. Kad vec koriste neke prelaznike na njihovu vjeru sto bar ne stave nesto lako provjerljivo.

Evo npr. ja cu vam navesti neke lako provjerljive prelaznike na islam:

-Znamo svi za Muhammeda Alija bivseg boksera.
-Znamo svi za Kerima Abdul-Dzabara bivseg kosarkasa.
-Culi ste mozda za Ket stivensa odnosno sada Jusuf Islama.
-Culi ste i za Malcolm X-a.
-Culi ste mozda prije koji mjesec da je onaj Aleksandar Litvinenko sto je podlegao u Britaniji radijaciji da je prije smrti presao na Islam.
-Culi ste mozda za Ahmeda Rashada sportskog voditelja na NBC-u, bivsa zena mu je glumila u Cosby Showu sa Bilom Kozbijem. Ako ste culi za sampone Johnson & Johnson, e vlasnik (ili mozda kovlasnik) te firme mu je punac.
-Culi ste za glumca Omara Sharifa -samo mislim da je on bio zidov prije prelaska na Islam, a ne krscan.
-Mozda ste culi da je stariji brat Majkla i Dzenet Dzekson musliman koji je isto tako pjevac, a ime mu je sad Muhammed Abdul Aziz.
-Culi ste mozda da je ona britanska novinarka Ivonne Ridley presla na islam nakon sto je pustena na slobodu od strane Talibana.
-Ko prati americku politiku mozda je cuo da je nedavno (mozda prije koju godinu) prvi i jedini musliman izabran u kongres tj. u kucu reprezentativaca a on je presao na islam i ime mu je Keith Ellison.

ITD. ITD. (naveo sam samo deset)

Ovo su samo neki...
---------------------------------

Za abrahama!
Abraham, nesto ne znam da je ijedan od tih Pavla i Pavlova iza Isusa naveden kao Boziji poslanik.

more_horiz
Sejfudeen je napisao/la:

Na Isusa.
Ne na Muhameda, ako si to mislio.

more_horiz
Alem

Na Isusa.
Ne na Muhameda, ako si to mislio.

Pozdrav.
O ovome je već bilo riječ na temi Biblija ili Kur'an,ali pošto se tiče Biblijskog proročanstva koje smatrate da se odnosi na Isusa mislim da se opet može dublje prostudirati ovdje.

Reci mi molim te Aleme na osnovu čega ti zaključuješ da se ovo proročanstvo odnosi upravo na Isusa?

more_horiz
Abraham

Kako razumjeti Rimljanima 9,8:

Pozdrav Abrahame.

Molim te Abrahame,možeš li bar jednom u svom postu biti konkretan i jasan,a ne samo prostirati biblijske tekstove koji su svima dobro poznati?

Naime ,šta ti ustvari želio sa ovim da kažeš?
Preciziraj brate lijepo,izjasni se i navedi poveznice(ako ih imaš) sa pitanjima i materijom o kojoj je riječ.

Postavljena su ti neka bitna pitanja na koja se ne obazireš,osim što lijepiš biblijske tekstove.

Mislim imaš pravo ,ali ipak to po meni nije ispravan način sa kojim se vodi debata.

Ako imaš želje za otvorenom i jasnom debatom,brate onda i jasno iznosi svoje stavove.

Pozdrav.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply