Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Koncept "Duše i Duha"

power_settings_newLogin to reply
+11
simply
hrvoje hrki
jony
Istina
Euro
Feba
10
Konin
dominik
imhotep
crusader
15 posters

descriptionKoncept "Duše i Duha" - Page 5 EmptyRe: Koncept "Duše i Duha"

more_horiz
Naomi je napisao/la:
Duh i duša? Kome uopće to može pomoći i da zna koncepirati?
Pa to je veliki misterij, toliko jednostavan da ga je nemoguće skužiti tek tako.

lol!

Ljubazna Naomi, kako tako jednostavno i prijatno me iznenadis ovakvim odgovorima, da sam ja ostao bez texta... Bog neka te blagoslovi u svemu sto radis.

I vrati boju... cheers

more_horiz
I Pavao je bio "tvrd orah". Prigrlio je religiju u kojoj je rođen svih svojim bićem. Odgojen je u najboljim vjerskim školama, bio je među najboljim teolozima onog vremena. Za svoju vjeru bi učinio sve, pa čak i ubijao "krivovjerne". Ali na putu za Damask - sreo je Krista. "Zašto me progoniš" - upitao je Isus Pavla. "Tko si ti Gospodine" - upita Pavao, koji je od silne traumatičnosti susreta sa Kristom pao s konja. "Ja sam Krist, kojeg ti progoniš" - reće mu Isus. (Djela 9,1-5)

Društvo u kojem smo rođeni, država u kojoj živimo, narod kojem po rođenju pripadamo - sve je to "blato" u koje smo upali ne svojom krivnjom. Ali je tragično da nas to društvo, država i narod u kojem se rađamo (a negdje se moramo roditi) - od rođenja drži zarobljene u svojim "čeličnim kanđama" religioznosti, nacionalizma i mržnje prema drugima i drugačijima. Ako se rodiš u Indiji - nameće ti se da budeš hinduist. Ako si rođen u Švedskoj - nameće ti se da budeš protestant. Ako si rođen u Hrvatskoj - nameće ti se da budeš katolik. Ako si rođen u Rusiji - društvo, država i narod u kojem si rođen - nameću ti da budeš pravoslavac.

Kada se rodimo netko nas uvijek nastoji priključiti tradiciji, prošlosti - kojoj i sam pripada. Tako nas roditelji "priključuju" crkvi kojoj i sami pripadaju. A da smo rođeni na drugom kraju svijeta - roditelji bi nas priključili sasvim drugoj religioznosti. I uopće ne bismo bili to što sada jesmo, nego ono što možda sada omalovažavamo, ismijavamo, mrzimo.

Krist nema ništa sa nacijama, društvima i državama koje postoje na Zemlji. Krist je iznad nacije, iznad države, iznad društva. Zato "pravi kršćanin" ne može biti ponosan na nešto društveno (npr. slavne junake iz prošlosti), niti želi biti ponosan na svoju nacionalnu pripadnost ("Ponosan sam što sam Hrvat"), niti nema volju veličati državu u kojoj živi (jer će poput svih drugih ljudskih tvorevina nestati onog trenutka kada Krist dođe ponovno na Zemlju).

"Sve smatram blatom, da Krista dobijem" - rekao je Pavao kasnije, kada je bio osvjedočen o bezvrijednosti svega što je dobio rođenjem na ovoj planeti (Filipljanima 3,8 ). Narod u kojem je rođen, religioznost kojoj je propadao, država kojoj je služio - sve je to prepoznao kao "blato". I odbacio je sve to "da bi Krista dobio". Pravo kršćanstvo je iznad nacije, iznad države. A obilježja lažnog kršćanstva su ispreplitanje sa nacionalizmom, miješanje u politiku, veličanje državnih "svetinja", .......

Samo ako se susretnemo sa Kristom, (a ne sa crkvom, državom, tradicijom, obredima) - možemo prepoznati da je sve to "blato". Samo Krist može slomiti nepopustljiv stisak "čeličnih kanđi" tradicije, nacionalizma, religioznosti - kojoj po svom rođenju pripadamo. Samo Krist može otkupiti nas "zemljane", da budemo stanovnici "nebeskog kraljevstva".

I Pavao je bio "tvrd orah", čak mnogo, mnogo tvrđi. Da je on slušao što mu govore njegovi "istomišljenici" (kao što ti imaš savjete poštovanog Hrkija) - nikada se ne bi izdigao iznad prolaznog i bezvrijednog. Sve dok se ne susretneš sa Kristom možeš činiti što god ti srce želi. Ali susret s Njim pokazat će da li si dostojan ostaviti sve radi Krista i postati Božje dijete (i osloboditi se tradicionalizma, religioznosti i društva u kojem su - ne svojom krivnjom - rođen).

Odgovornost za tvoj život je u tvojim rukama. Samo je pitanje u čijim rukama su tvoje ruke? U Kristovim? Ili u "čeličnim kanđama" nacionalnog, tradicionalnog i religioznog???
Pozdrav

more_horiz
Jesus! Doista i da sam tamo neki kosooki sigurno bih nekoga ganjaao
mačetom, jer kod mene predaje nema. A kad mi netko tekstom želi
nabaciti da je moja vjera pogrešna, onda sam lud čovjek, onda sam Savao
prije obraćenja. To se vi poigravate samnom? Nikoga se ja ne bojim, jer
gospodin je tvrđava moja, on me štiti, krijepi i daje mi snagu. Marija
majka je moja, u krilo ću njezino poslije smrti, u Krista se pouzdajem
od zore pa do noći...

more_horiz
crusader je napisao/la:
Jesus! Doista i da sam tamo neki kosooki sigurno bih nekoga ganjaao
mačetom, jer kod mene predaje nema. A kad mi netko tekstom želi
nabaciti da je moja vjera pogrešna, onda sam lud čovjek, onda sam Savao
prije obraćenja. To se vi poigravate samnom? Nikoga se ja ne bojim, jer
gospodin je tvrđava moja, on me štiti, krijepi i daje mi snagu. Marija
majka je moja, u krilo ću njezino poslije smrti, u Krista se pouzdajem
od zore pa do noći...

Amen, brate, Bog dragi neka te blagoslovi u tvojoj iskrenoj veri.

more_horiz
"Praznovjeran je tko stavi svoju vjeru u propise. Ali je ohol tko im se ne podvrgne"

more_horiz
crusader je napisao/la:
"Praznovjeran je tko stavi svoju vjeru u propise. Ali je ohol tko im se ne podvrgne"

Vera je "svetima" vec predana, zar nije to zapisano u Bibliji??. Praznoveran je onaj koji ne postuje to, a ohol je onaj koji smatra da ima nesto bolje, kazao bih.

No, svejedno, hvala Bogu da smo zivi i zdravi, pa sad, ko sta veruje=valjda je to stvar licnog izbora.

Pozdrav.

more_horiz
crusader je napisao/la:

Mnogi ljudi pogrešno razumjevaju da je s dolaskom vjere - došlo do prestanka važenja Božjih zapovijedi, pravila i propisa. A kada te iste ljude pitaš: "Da li je nakon Kristovog uskrsnuća postalo dozvoljeno (i moralno) - krasti, lagati, ubijati, klanjati se idolima - odmah će reći da nije!!!" I time će sami pobiti svoju izjavu.
Pavao piše: "Ukidamo li vjerom Zakon? Naprotiv, vjerom Zakon utvrđujemo." Rimljanima 3,31
Dakle, zakon i propisi idu zajedno sa vjerom!!! Išli su zajedno i u Starom zavjetu (jer je Abraham opravdan vjerom, i on je Otac vjere - a djeluje u vrijeme Starog zavjeta). Isto tako idu zajedno i u Novom zavjetu.

Radi toga je prvi dio izjave - zabluda i neistina. Dok je drugi dio izjave točan.
Ohol čovjek je previše ponosan na sebe, da bi mu trebao itko ili išta dati. On sve zaslužuje, zbog svoje (umišljene) veličine. On se ne može i ne namjerava poniziti pred Kristom, jer bi radije umro. Ne namjerava se pokoriti ničijim propisima - kada je on sam sebi najveća vrijednost, vrhunski propis. Kada bi se za obračenje dobivala medalja - on bi ga prihvatio, jer bi to bilo prema njegovim zadlugama. Ali budući da se mora tada poniziti, on to s gnušanjem odbacuje.
Pozdrav

more_horiz
Pa dobro, malo sam se kasnije ukljucio ali evo malo o telu, duhu i dusi.

Telo je nas zemaljski dom i ima pet kanala preko kojeg mi kontaktiramo ovaj svet. Ti kanali su opste poznati: vid, sluh, dodir, ukus, miris.

Ono sto je mnogo manje poznato, da je duh mesto gde prezivljavamo stvarni mnogo kompleksnije nego samo u telu. Takodje i duh ima pet kanala ili pet izlaza a oni su sledeci: razum, masta, savest, osecanja, secanja.

No dusa je ustvari nasa sustina i ona je ta koja je spasena, posto telo i krv nece naslediti Kraljevstvo Bozije, ali nasa otkupljenja dusa hoce. Pismo kaze da je Isus prolio svoju Krv za nase duse. A dusa za razliku od ostalih kanala naseg trojedinog bica ima samo jedan kanal a to je Slobodna volja koja bira, odnosno koja veruje Boziju Rec ili koja ne veruje Boziju Rec, i ona je odraz naseg karaktera.

Eto samo ukratko o tome.
Brat Aladin
www.nevesta-hristova.org

more_horiz
Aladin je napisao/la:
Pa dobro, malo sam se kasnije ukljucio ali evo malo o telu, duhu i dusi.

Telo je nas zemaljski dom i ima pet kanala preko kojeg mi kontaktiramo ovaj svet. Ti kanali su opste poznati: vid, sluh, dodir, ukus, miris.

Ono sto je mnogo manje poznato, da je duh mesto gde prezivljavamo stvarni mnogo kompleksnije nego samo u telu. Takodje i duh ima pet kanala ili pet izlaza a oni su sledeci: razum, masta, savest, osecanja, secanja.

No dusa je ustvari nasa sustina i ona je ta koja je spasena, posto telo i krv nece naslediti Kraljevstvo Bozije, ali nasa otkupljenja dusa hoce. Pismo kaze da je Isus prolio svoju Krv za nase duse. A dusa za razliku od ostalih kanala naseg trojedinog bica ima samo jedan kanal a to je Slobodna volja koja bira, odnosno koja veruje Boziju Rec ili koja ne veruje Boziju Rec, i ona je odraz naseg karaktera.

Eto samo ukratko o tome.
Brat Aladin
[url=http://www.nevesta-hristova.org
www.nevesta-hristova.org[/quote[/url]]

ovo s 5 kanala duha mi se jako sviđa
moguće da je to područje duha koje smo detektirali do sada:D

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply