[quote="hrvoje hrki"]
simply je napisao/la: ti si zaveden
zaveden si mržnjom prema Crkvi , koja možda potječe od tvojih starješina, a možda i ne
ti sam znaš, kako si došao do tih visokoumnih teza o KC i zavođenju Crkve prema nama neukima i naivnim katolicima
ja te opet pitam , kakav je to svemogući Bog kakva je to snaga Duha Svetoga , ako bi on čekao od 100-150 godine ( ti navodiš apostole , pa onda uzmimo te godine, neka ti) do 1500 ili 1800 godine da ustanovi valjanu crkvu ( bolje rečeno na 100-tine protest.crkvi) koja će biti ispravna i ispravno tumačiti Božju objavu
zašto je Duh sveti čekao 1500 godina da počme "govoriti preko ispravnih ljudi, starješina"???
Hrki,
ja nikoga ne mrzim, ni ljude, ni organizacije. nego nemam povjerenja u one koji mu lažu!!! A kako znam da me netko laže? Po tome što se to uvijek razotkrije kada ispitaš stvar! Uzmeš Bibiju u ruke i usporediš ono što kaže neka crkva ili neki čovjek - sa onim što kaže Biblija. I proučiš da li govore isto ili različito. I tada znaš da li te lažu ili ne. A ja pronašao gomilu neistina i poluistina u RKC (i u mnogim drugim crkvama). Npr:
1. Marija za sebe kaže da je grešnica: "duh moj kliče od radosti u Bogu Spasitelju mome" (Luka 1,47). Spasitelja trebaju samo grešnici, jer je On Spasitelj od grijeha. Vidiš, ja vjerujem Mariji, ali RKC vjeruje "u" Mariju. A to nije isto. Ja vjerujem Mariji kada ona kaže o sebi da je Bog njen Spasitelj, vjerujem da je Marija junak vjere (poput Mojsija, Abrahama, Davida, Pavla i dr). Ali Crkva ne vjeruje Mariji i suprotstavlja se njenoj izjavi da je grešnica i da treba Spasitelja. Crkva vjeruje "u" Mariju, pripisuje joj bezgrešnost, pripisuje joj slobodu od "ljage istočnog grijeha" - sve ono što je suprotno Božjoj objavi.
E sad vidi, kome ću ja vjerovati? Mariji, ili Crkvi? Božjoj riječi, ili Crkvenoj "istini"? Ja radije vjerujem Mariji, nego "u" Mariju. I znam da tada ne mogu biti zaveden.
2. Evo nekih perfidnih razlika i izvrnutih "istina" koje naučava RKC:
Božja riječ je zapisana...Biblija kaže:...
u Bibliji"Svako je Pismo od Boga nadahnuto" 2. Timoteju 3,16Katekizam katoličke crkve kaže: ...u Crkvi"Sveto Pismo je više napisano u srcu Crkve, nego u knjigama" Katekizam str. 45Na kršćanskom putu svijetli...Biblija kaže:...
Biblija"Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi" Psalam 119,105Katekizam katoličke crkve kaže: ...crkvene dogme"Dogme su svjetlo na putu naše vjere, one ga osvjetljuju i čine sigurnijim" Katekizam str. 41Božja milost je...Biblija kaže:...
dar "Milošću ste spašeni, po vjeri. To ne dolazi od vas, to je dar Božji" Efežanima 2,8Katekizam katoličke crkve kaže: ...plod (rezultat naših djela)"Milost je plod sakramenata" Katekizam str. 13Nakon Kristove smrti...Biblija kaže:...
nema više žrtve"On je, uistinu, jednim jedinim prinosom učinio zauvijek savršenim one koje posvećuje." Hebrejima 10,14 Katekizam katoličke crkve kaže:...žrtva nije prestala"Euharistija je beskrvna žrtva" Katekizam str 359Spasenje je u ...Biblija kaže:...
Kristu"Spasenja nema ni po jednom drugom, jer je pod nebom to jedino ime dano ljudima po kojem nam se treba spasiti" Djela apostolska 4,12Katekizam katoličke crkve kaže: ...Crkvi"Izvan crkve nema spasenja" (crkveni oci) "Samo je u Crkvi pohranjena punina sredstava spasenja" Katekizam str. 229Pa ti sada vidi kako da se takve iskrivljene "istine" prihvate.
3. stalno spominješ da prave crkve nije bilo stotinama godina, i ona se odjednom pojavila. To nije točno. Bog je oduvijek imao svoju
vjernu djecu, pa tako i od početka krščanstva. Ali ti pravi kršćani nisu bili politički angažirani, niti ih je zanimala borba za vlast i utjecaj u društvu - što je obilježje Rimske crkve. Pravi krščanin živi u svijetu, ali ne živi sa svijetom. Njega ne zanima tko je na vlasti (jer je poučen da poštuje svaku vlast - sve su jednake), njega ne zanima samoisticanje, nego život provodi u jednostavnosti i neprimjetnosti. Ti ljudi se ne bore za osvajanje vlasti, što je povijest zabilježila o RKC, i to tijekom cijele njene povijesti. I danas imamo dokaz za to: Vatikan je država. Koja to pobožnost traži državu za sebe???
Vjenih ljudi - pojedinaca (ne organizacija) je uvijek bilo. Bogu su bitni ljudi, a ne organizacije. Prava Božja crkva ne spašava, nego on vodi ka Spasitelju - Kristu. To nije stav RKC, jer ona tvrdi da bez nje - nema spasenja.
Tijekom povijesti RKC je uništavala i zatirala svaku istinu koje je bila drugačija od "njihove istine". Tako su uništavali sljedbenike Arija, nestorijance, bogumile, valdenžane i mnoge druge. Jednostavno su svako slobodoumlje proglašavali krivovjerjem. Zabranjivali su ljudima misliti!!! Nije se smjelo biti drugačiji, jer je odmah prijetilo istrebljenje. Tako u povijesti nema "organizacije" koja bi vukla nit sve do današnjih dana. Ali tijekom cijele nove ere postoje ljudi koji su vođeni Duhom Svetim i (nažalost u stalnoj opasnosti od istrebljenja) prenose Božju, a ne Crkvenu istinu. A Bog je i u tim teškim vremenima podizao ljude, ne organizacije. Organizacije su ljudska tvorevina. I njihov problem je što se one pretvaraju u crkve, a ne u zajednice pojedinaca vođenih Božjim Duhom. I zato imamo mnoštvo organizacija, ali malo je Božje djece, malo je pojedinaca koji s Bogom ulaze u Novi savez (Novi zavjet) na način kako to Bog poučava u Bibliji.
Zaboravio sam još spomenuti da je velika većina ljudi do prije samo 50 godina bila nepismena, pa još i misa na latinskom - šta su oni znali o čemu govori Krist ili Biblija. Pojma nisu imali. Nego su slijepo vjerovali "svojoj" crkvi. Ali danas kada je večina pismena - lako je razotkriti laži i prijevare.
Ja nikoga ne mrzim. Ja nemam povjerenja u onog tko mi ne govori istinu. Ja vjerujem Bogu, a ne "u" Boga. Ja vjerujem Mariji, a ne "u" Mariju.
Pozdrav