crusader je napisao/la: Ne mogu razlikovati covjekov "Duh" i "Dušu".
STO JE DUH, A STO DUSA???
Neznam baš koja je točna kršćanska definicija ovih pojmova, ali mogu probati objasniti kako ja to shvaćam.
Filozofski definirano, duša je naša bit, ono po čemu mi jesmo, po čemu postojimo. Duša je besmrtna, nema oblik, niti formu.
Duh je jedno od naših tijela, kao što imamo materijalno (fizičko) tijelo, tako imamo i duhovno tijelo, koje ima svoj oblik i karakteristike i vezano je uz naše tijelo. U duhu je dana naša životna energija (dah života), misli, osjećaji, želje i strahovi.... Vjerovatno ima i više "duhovnih" tijela, a ne samo jedno.
Nažalost kršćanska teologija se jako malo, odnosno, uopće se ne bavi tim podjelama i opisima.
Da vidimo što uopće Bibilija kaže o svemu tome:
Prva stvar koja je sigurna, je da su apostoli koristili sva tri pojma:
Sol 5:23
"A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista"
Dušom su dosta često znali nazivati same ljude, kao jedinke, kada su označavali njihovu brojnost, naprimjer:
Dj 27:37
"A svih nas je u lađi bilo dvjesta sedamdeset i šest duša."
Isto tako, očito je da je duša ta koja se spašava na kraju:
"što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša"
Također, kada je Bog stvarao Adama, stvorio ga je kao dušu:
Kor 15:45
"Prvi čovjek, Adam, postade živa duša"
Šta o duhovnom tijelu kaže Pavao:
Kor 15:40
"Ima tjelesa nebeskih i tjelesa zemaljskih, ali drugi je sjaj nebeskih, a drugi zemaljskih."
"sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno."
Nekakav zaključak, na osnovu Pavlovih poslanica, bi bio da imamo i duhovno i tijelesno tijelo, kao što imamo i dušu. Duša je naša biti, po njoj postojimo. Duša se "oblači" u duhovno i fizičko tijelo. Ovdje na Zemlji imamo i duhovno i fizičko tijelo. Nakon smrti, fizičko tijelo se raspada i propada, a duhovno tijelo ga nadživljava, odnosno uskršava.