Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Koncept "Duše i Duha"

power_settings_newLogin to reply
+11
simply
hrvoje hrki
jony
Istina
Euro
Feba
10
Konin
dominik
imhotep
crusader
15 posters

descriptionKoncept "Duše i Duha" EmptyKoncept "Duše i Duha"

more_horiz
Ne mogu razlikovati covjekov "Duh" i "Dušu". Nedavno sam prisustvovao
jednoj smrti. Jos sada sam pod tim stresom. "Momento Mori". Covjek tada
ispusti svoj Duh. Ali mi nije jasno kako svecenik na pogrebu spominje
stalno Dušu. Cini mi se da se tim pitanjima do sad jos nitko nije bavio.

STO JE DUH, A STO DUSA???

descriptionKoncept "Duše i Duha" EmptyRe: Koncept "Duše i Duha"

more_horiz
po mom mišljenju duša je svjesno postojanje neovisno o našem tijelu, i ono što (prema učenju većine kršćana, ne i prema mom mišljenju) nastavlja živjeti i nakon naše smrti, dakle odlazi u raj ili pakao (otuda problem vječnih muka u paklu, jer je duša besmrtna). duh ili dah nas napušta u trenutku smrti, on predstavlja pojednostavljeno rečeno životnu silu u nama, odnosno motor koji nas pokreće. ako se mene pita, i duša prestaje postojati privremeno nakon smrti (do uskrsnuća), tako zaključujem prema propovjedniku, ali otvoren sam za raspravu

more_horiz
Dakle, Duh je ovozemaljski i boji se smrti. Znam da je Duša besmrtna.
No ovo s rajem, paklom i cistilistem je vec druga teorija. To su
preteska pitanja cak za i teologe, no nikad si nemogu predstaviti jasnu
predodžbu o svemu tome. Culi ste za one spiritiste koji preko
električnih aparata u 3:00 sata ujutro na ekranu vide duše pokojnika?
Naravano, ja to ni u ludilu nebi pokušavao, jer je opasno ako naiđe
zloduh.

*PS: Primjetio sam avatar Imhotep. To je onaj sto se stalno vraća od mrtvih?

more_horiz
Kenneth Hagin je napisao knjigu: Trodimenzionalna covjekova priroda...mislim da se tako zove...

Jedan od boljih pogleda na duh, dusu i tijelo.

Ukratko on tvrdi ovo:
tijelo - meso, hormoni
dusa - razum, emocije
duh

Tko zeli dalje neka si procita...knjizica je doista mala i kratka.

more_horiz
crusader je napisao/la:
Dakle, Duh je ovozemaljski i boji se smrti. Znam da je Duša besmrtna.
No ovo s rajem, paklom i cistilistem je vec druga teorija. To su
preteska pitanja cak za i teologe, no nikad si nemogu predstaviti jasnu
predodžbu o svemu tome. Culi ste za one spiritiste koji preko
električnih aparata u 3:00 sata ujutro na ekranu vide duše pokojnika?
Naravano, ja to ni u ludilu nebi pokušavao, jer je opasno ako naiđe
zloduh.

*PS: Primjetio sam avatar Imhotep. To je onaj sto se stalno vraća od mrtvih?

pa kažem, po meni je tako, dosta sam razmišljao o tome baš jer je to jedno od glavnih pitanja po meni, što se događa nakon smrti, je li duša besmrtna ili ne itd. a isto tako, nitko od nas neće na to dati definitivan odgovor dok sam ne doživi smrt pa onda vidi, iako su se mnogi veliki umovi bavili ovim pitanjem.
nisam čuo da se aleksandar vraća od mrtvih... stavi sam ga zato što je imao neke dobre vrline (daleko od toga da su sve dobre), a ne zato što ima neko veće značenje prema meni Smile

more_horiz
crusader je napisao/la:
Ne mogu razlikovati covjekov "Duh" i "Dušu".

STO JE DUH, A STO DUSA???

Neznam baš koja je točna kršćanska definicija ovih pojmova, ali mogu probati objasniti kako ja to shvaćam.
Filozofski definirano, duša je naša bit, ono po čemu mi jesmo, po čemu postojimo. Duša je besmrtna, nema oblik, niti formu.
Duh je jedno od naših tijela, kao što imamo materijalno (fizičko) tijelo, tako imamo i duhovno tijelo, koje ima svoj oblik i karakteristike i vezano je uz naše tijelo. U duhu je dana naša životna energija (dah života), misli, osjećaji, želje i strahovi.... Vjerovatno ima i više "duhovnih" tijela, a ne samo jedno.
Nažalost kršćanska teologija se jako malo, odnosno, uopće se ne bavi tim podjelama i opisima.

Da vidimo što uopće Bibilija kaže o svemu tome:
Prva stvar koja je sigurna, je da su apostoli koristili sva tri pojma:
Sol 5:23 "A sam Bog mira neka vas posvema posveti i cijelo vaše biće - duh vaš i duša i tijelo - neka se besprijekornim, savršenim sačuva za Dolazak Gospodina našega Isusa Krista"

Dušom su dosta često znali nazivati same ljude, kao jedinke, kada su označavali njihovu brojnost, naprimjer:
Dj 27:37 "A svih nas je u lađi bilo dvjesta sedamdeset i šest duša."

Isto tako, očito je da je duša ta koja se spašava na kraju:
"što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša"

Također, kada je Bog stvarao Adama, stvorio ga je kao dušu:
Kor 15:45 "Prvi čovjek, Adam, postade živa duša"

Šta o duhovnom tijelu kaže Pavao:
Kor 15:40 "Ima tjelesa nebeskih i tjelesa zemaljskih, ali drugi je sjaj nebeskih, a drugi zemaljskih."
"sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno."

Nekakav zaključak, na osnovu Pavlovih poslanica, bi bio da imamo i duhovno i tijelesno tijelo, kao što imamo i dušu. Duša je naša biti, po njoj postojimo. Duša se "oblači" u duhovno i fizičko tijelo. Ovdje na Zemlji imamo i duhovno i fizičko tijelo. Nakon smrti, fizičko tijelo se raspada i propada, a duhovno tijelo ga nadživljava, odnosno uskršava.

more_horiz
A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa.

tijelo + duh = duša živa

more_horiz
Onda svako zivo bitje ima Dusu. Svaka zivotinja ima dusu. Ali covjek je ipak jedinstven. Bog je stvorio covjeka na svoju sliku i priliku. Zato je ljudska Dusa besmrtna.

more_horiz
Koji jedini ima besmrtnost i prebiva u svjetlosti, kojoj se ne može pristupiti; kojega nitko od ljudi nije vidio, a niti može vidjeti; kojemu čast i vlast vječna! 1. Timoteju 6,16

Kao što biblija kaže besmrtnost ima jedino Stvoritelj, a glavni pobornik pojma o urođenoj besmrtnosti duše bio je Platon, što znači da takvo naučavanje nije biblijsko nego dolazi iz poganstva ...

more_horiz
Čovjek je duh koji živi u tijelu i ima dušu (volja, um, osjećaji).

more_horiz
Da li postoji duša (volja, um, osjećaji) i nakon smrti?
Pitanje je delikatno!!!

pozdrav

Euro

more_horiz
Biblija kaze da ne ...

more_horiz
10 je napisao/la:

Euro je napisao/la:

Da li postoji duša (volja, um, osjećaji) i nakon smrti?
Pitanje je delikatno!!!

Biblija kaze da ne ...

Gdje?

Nisam siguran, vjerujem da naša "svijest"(duša) sigurno postoji i nakon smrti, kao i neke naše "osobine", sada koje, to je već teže pitanje.
Pavao govori da imamo "zemljasko" tijelo i "nebesko" tijelo. Zemaljsko je raspadljivo i nestaje nakon smrti, dok je "nebesko" neraspadljivo i može baštiniti kraljevstvo nebesko. Također kaže da su ta tijela "različitog sjaja".
Isus je usporedio duhovno tijelo sa anđelima, a kako anđeli imaju svijest, misli, osjećaje... vjerujem da su to sve osobine koje mogu nadživiti smrt.

Ja bi zaključio da sve što je vezano za fizičko tijelo, umire zajedno s njim, a sve što je vezano za duhovno tijelo, postoji i nakon smrti.
Pravo pitanje je, šta je vezano za fizičko, a šta za materijalno tijelo?

more_horiz
Mislim da Duši neće trebati vode i hrane nakon smrti tijela. Ono s osjećajima i mislima, slažem se.

Zadnja promjena: ; uto 31 srp 2007, 21:53; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Napisao sam da je to delikatno pitanje, jer sam imao na umu slijedeće riječi Isusa Krista iz Mateja 10:28:

"Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti!
Bojte se radije onog koji može i dušu i tijelo uništiti u paklu.!

Eto, o ovakvoj koncepciji opisa duše vrijedi razmisliti!

pozdrav

Euro

more_horiz
Euro je napisao/la:
Napisao sam da je to delikatno pitanje, jer sam imao na umu slijedeće riječi Isusa Krista iz Mateja 10:28:

"Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a duše ne mogu ubiti!
Bojte se radije onog koji može i dušu i tijelo uništiti u paklu.!

Eto, o ovakvoj koncepciji opisa duše vrijedi razmisliti!

A to je, koja koncepcija?

more_horiz
Koncepcija da lijepo piše u Bibliji da se duša ne može uništiti smrću tijela. Može ju uništiti samo Bog.

Ovo pišem zato, jer su neki na topicu napisali da besmrtnost Duše potiče od Platona i to "iz poganstva".
Ovdje vidimo da sam Isus Krist kaže da se tijelo može uništiti, a duša ne osim ako ju ne uništi Bog u Paklu.
To je dakle Isusovo tumačenje, odnosno tumačenje Biblije, a ne nikakvo Platonovo pogansko.

pozdrav

Euro

more_horiz
Pa ja nikad nisam razumjela da covjek moze reci da poslije smrti niceg neam ili da postoji samo tijelo???Sve sto je oko nas i ono sto nas cini osobama nema nikakve veze sa tijelom.Zovemo li to dusom ili necim slicnim nije ni bitno,ali je bitno to koncepcija duse svakome tko gleda i slusa covjeka oko sebe jednostavno nemoze biti nepoznata a kamoli nepostojeca....

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply