Joj, već sam zaboravio na ovo objašnjenje.
Ma naravno, jedno od najbitnijih teoloških pitanja ovisi o zarezu, koji su, baš pogodne za tu teoriju, apostoli napisali na krivom mjestu i to sva trojica.
Hau jes nou!
Nemoj zaboravljati tako važne stvari ...
Pa ne misliš valjda da su apostoli stavljali interpunkcije, tu i je problem, a problem je izgleda jer nisi pročitao što sam napisao ...
[/quote]
Iv 5:25 "Zaista, zaista, kažem vam: dolazi čas - sada je! - kad će mrtvi čuti glas Sina Božjega i koji čuju, živjet će."
Kada Isus govori o mrtvima, govori o mrtvima duhom, a ne tijelom. Na puno mijesta kaže da oni koji žive po tijelu su mrtvi, zato jer je težnja tijela smrt, a koji žive po duhu su živi, jer je težnja duha život. Mrtvi tijelom ne čuju!
Istina, ali govori i o uskrsnuću mrtvih što si čini se previdio, pročitaj 28 i 29 stih ...
Is coming, and now is. While the phrase "is coming" clearly applies to the literal resurrection in the future (see v. 28), the words "now is" seem to point to the experience to which Jesus had just referred, when the Christian "is passed from death unto life" (v. 24). Thus they are a reminder that a spiritual resurrection is immediately available to anyone who, though spiritually dead, will yet "hear the voice of the Son of God." See the similar use of these phrases in ch. 4:21, 23.
It is also true that the present verse appears to speak of only a partial resurrection, whereas v. 28 distinctly declares that in the future resurrection "all that are in the graves shall hear his voice." So understood, v. 25 may be seen as referring to the special resurrection of many "saints which slept," but arose at the resurrection of Christ as the first fruits of His victory (see Matt. 27:52, 53).
Što se tiče te ideje o mrtvima koji čekaju uskrsnuće. To je židovska ideologija, a Isus govori nešto sasvim drugo:
Oprosti, nisam znao da u bibliji postoje ideologije, ustvari cijela biblija je Židovska uključujući sve pisce pa i Isusa, znači li to da ih sve zato odbacuješ? Po meni je uskrsnuće mrtvih jedina nada pa i sam Pavle piše "Jer ako mrtvi ne uskršavaju ni Krist onda nije uskrsnuo. A ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je vjera naša, jer ste u grijehima svojim. Dakle tako i oni, koji usnuše u Kristu, izgiboše. 1.Kor.16-18
Iv 11:24 Kaza joj Isus: "Uskrsnut će brat tvoj!" A Marta mu odgovori: "Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću, u posljednji dan." Reče joj Isus: "Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?"
Vjeruješ li u ovo?
Isus nije rekao: "Tko vjeruje mene i dalje će živjeti, čak i ako umre", nego:
"Tko vjeruje mene, ako i umre, živjet će.
Izrecimo to na drugi način; "Tko vjeruje mene, čak i onda ako umre, uskrsnut će i živjeti."
Potom je Isus nastavio:
Tko god živi i vjeruje u me, sigurno neće nigda umrijeti.
U izvornom tekstu stoji: "Neće umrijeti za aeon". Aeon između ostalog znači i vječno ili uvijek. Dakle, tko vjeruje u Isusa neće umrijeti zauvijek, za vječnost. Ovu misao, da smrt za vjerne nije vječna, nalazimo i u sljedećim Isusovim riječima:
Zaista, zaista, kažem vam, ako tko drži riječ moju, sigurno neće nigda vidjeti smrti.
Tko vjeruje kako je to Marta izrazila zna da smrt nije kraj, jer postoji uskrsnuće:
Znam da će uskrsnuti - odvrati Mu Marta - o uskrsnuću, u posljednji dan.
Vjeruješ li ti u ovo?
[/quote]Također:
Mt 22:29 Odgovori im Isus: "U zabludi ste jer ne razumijete Pisama ni sile Božje. Ta u uskrsnuću niti se žene niti udavaju, nego su kao anđeli na nebu. A što se tiče uskrsnuća mrtvih, zar niste čitali što vam reče Bog: Ja sam Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev? Nije on Bog mrtvih, nego živih!"
Bog je Bog živih, ne mrtvih. Tijela umiru, duše žive! To je Isusov nauk!
BOG NIJE BOG MRTVIH
Za boga probuđenje mrtvih ne predstavlja problem, kao što za nas ne predstavlja problem buđenje iz sna. Isusov odgovor saducejima, koji su se nadali da će Ga pitanjem o uskrsnuću zbuniti, treba gledati u toj svjetlosti.
Prema evanđelju po Mateju 22,23,33; Marku 12,18-27; i Luki 20,27-40 saduceji su tvrdili "da nema uskrsnuća". Prije nego što se Isus pobliže pozabavio njihovim pitanjem, ukazao im je na njihov problem: " U zabludi ste - odgovori im Isus jer ne poznajete Pisma ni moći Božje." (Mat.22,29)
Prije svega, njima je nedostajala vjera u Božju silu da može probuditi mrtve. Isus je njihovu pogrešnu predstavu ispravio riječima: " O uskrsnuću niti će se ženiti niti udavati, nego će biti kao nebeski anđeli."
Poslije uskrsnuća "oni neće moći više ni umrijeti ..." Luka 20,36
Ovdje se radi o uskrsnuću onih koji dobiju besmrtnost i vječni život. Tko u tome bude imao udjela, doživjet će samo "prvu smrt", a "drugu smrt" neće okusiti. I ovdje Isus ne govori o stanju između uskrsnuća; za Njega postoji samo smrt, a zatim uskrsnuće. Poslije prvih riječi kojima je odgovorio na pitanje saduceja, Isus je pokazao da je i Mojsije, kojega su visoko cijenili, vjerovao u uskrsnuće. Ovo objašnjenje evanđelist Luka započinje riječima: "A da će mrtvi uskrsnuti, to i Mojsije kaza na mjestu o grmu" (37)
Sve što je tome slijedilo, prema Isusovim riječima, odnosilo se na uskrsnuće, a ne na neki nastavak života poslije smrti.
Iskaz: "... u kojem naziva Gospodina Bogom Abrahamovim, Izakovim i Jakovljevim. A Bog nije Bog mrtvih, nego živih", odnosi se - prema Isusovom izričitom objašnjenju - na uskrsnuće.Isus je pred saducejima naglasio uskrsnuće u koje uopće nisu vjerovali: U tom pogledu ništa ne mijenja ni nastavak koji nalazimo kod Luke: "Jer za Nj svi žive." Ova rečenica samo naglašava ono što je Isus rekao saducejima o "moći Božjoj".
Da su Abraham, Izak i Jakov stvarno živjeli u Isusovo vrijeme, onda bi to mogli zahvaliti samo djelovanju božanske moći, dakle uskrsnuću. I kad budu jednog dana opet oživjeli, to će biti zahvaljujući uskrsnuću pri Isusovom ponovnom dolasku. Rečenica: "Jer za Nj svi žive" ne odnosi se na umrle, nego prvenstveno na Boga. Bog može govoriti o onome što je predvidio i odredio kao buduća zbivanja, kao o nečemu što se već dogodilo. Bog može pozvati u postojanje ono što još ne postoji, a može govoriti o onome što ne postoji kao da već postoji. U posmrtnom govoru pri pokopu kneza Johannesa von Sachsena, Luther je rekao: "kršćanima ne odgovara naziv 'mrtvi ljudi', nego 'oni koji spavaju' a smrt više ne treba nazivati 'smrt', nego 'san' i to san u kojemu nitko ne sanja. "Od Luthera potječu i ove riječi: "Kad umremo, mi to nazivamo smrću; to i jeste. Ali za Boga je to tihi san, tiši ne može biti."
O Justinu Mučeniku (rođ. oko 100 poslije Krista) stoji u njegovom poznatom Dijalogu sa židovom Triphonom u 150. poglavlju:
Ne želim slijediti ni ljude ni ljudska učenja, nego Boga i objave koje dolaze od Njega. Kad upoznate ljude koji se nazivaju kršćanima, a ne priznaju i usuđuju se huliti na Boga Abrahamova, Izakova i Jakovljeva, koji niječu čak i uskrsnuće mrtvih i tvrde da su njihove duše odmah poslije smrti primljene u Nebo, nemojte ih smatrati kršćanima.