Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Jasenovac - Bleiburg

power_settings_newLogin to reply
+8
Aladin
Bhakti
Sinke
Caesar
Ruta
ILIJA
Istina
Velikomucenik
12 posters

descriptionJasenovac - Bleiburg - Page 4 EmptyRe: Jasenovac - Bleiburg

more_horiz
https://www.youtube.com/watch?v=32Df_GJMdmo&mode=related&search=

https://www.youtube.com/watch?v=32Df_GJMdmo&mode=related&search=

https://www.youtube.com/watch?v=yHMAQKSJFhI&mode=related&search=

https://www.youtube.com/watch?v=nnHksDFHTQI&mode=related&search=

https://www.youtube.com/watch?v=4Fu8YIG8uyQ&mode=related&search=

https://www.youtube.com/watch?v=md-ws6knYkE&mode=related&search=

more_horiz
Sinke opet nesto iskrivljujes,nije istina,izdavacka kuca "Dani"je objavila intervju sa Jakovom Fincijem povodom proglasenja Alojzija Stepinca blazenim.Onda je Jaokov prenio sazeto kakav stav je imala Jevrejska organizacija "Cetar" i Simon Wiesenthal o tom pitanju.Ja nisam citala pismo ali sam citala izjvestaj.Molim te novine u ruke i na citanje. Cool

more_horiz
Naravno Dina da si u pravu u potpunosti.Mi kao krscani moramo sagledati stvari prvenstveno u duhu krscanstva i s tim se u potpunosti slazem,ali nemogu podjenti tezu koja se prozima i kroz ovaj forum i u Hrvatskoj da se izjednaci antifasizam i fasizam i to je za mene nemoguce i s tim se pljuje po jednom dijelu nase ponoseo povjesti i ne samo nase nego svijetske...Zamislite samo kako bi na bilo da je Hitler uspio u svom naumu?Vjerojatno mnogih od nas nebi bilo jer nisamo arijevci, a svi koji nebi mislii kao on bi bili spaljeni u ubijani...Pa jeli ko citao Hitlerove memoare?Jeli ko bio u Dahu, Treblinki?Pa ja bi vas sve koji opravdavate fasizam tamo poslala pa da vidimo kako bi se od tamo vratili.....
Druga stvar o undercover itd.Pa necemo sad valjda pocinjati i lova na vjestice, krizarskih ratova, Pape Pija koji je otvoreno podrzavo Hiltlera i svecenika koji su u Njemackoj sa propovjedaonica govorili kako treba sve Zidove pobiti i otvoreno opodrzavali Hitlera, pa da nastqvimo sa nasim svecenicima u nasem ovom ratu koji su sa propovjedaonica (ja sam ga osobno cula)govorili kako sve Srbe i Muslimane treba pobiti i uspostaviti NDH...I TO JE SVE DOKUMENTIRANO!!!!Dajte molim vas ljudi....Bolje mi je da ne govorim vise o ovoj temi, jer se nemogu nacuditi ponekad ljudskoj gluposti......
Pozdrav!

more_horiz
Ruta je napisao/la:
Sinke opet nesto iskrivljujes,nije istina,izdavacka kuca "Dani"je objavila intervju sa Jakovom Fincijem povodom proglasenja Alojzija Stepinca blazenim.Onda je Jaokov prenio sazeto kakav stav je imala Jevrejska organizacija "Cetar" i Simon Wiesenthal o tom pitanju.Ja nisam citala pismo ali sam citala izjvestaj.Molim te novine u ruke i na citanje. Cool

Cinjenicu da je Alojzije Stepinac spasavao zagrebacke Jevreje priznala je i komisija Yad Vashem institucije koja u Izraelu proglasava "Pravednike medju narodima", ali Stepinac tamo nije proglasen za pravednika najprije zato sto je ocijenjeno da u spasavanju Jevreja nije riskirao vlastiti zivot, a to je jedan od uvjeta da bi se bilo pravednikom. Yad Vashemu su Stepinca preporucili neki vrlo ugledni izraelski drzavljani, te zagrebacki jevrejski intelektualci tako da je cijela stvar politicki nesumnjiva, kao sto je izvan sumnje i to da je Stepinac sudjelovao u spasavanju srpske djece s Kozare i da je osudjivao zlocince nad pojedincima.

Taj dio slike vide ljudi koji iz dobrih namjera o Stepincu misle samo dobro. Naravno, Tudjmanova vlast i televizijsko stado u Stepincu vide nesto drugo, ali to, kao sto se vec dalo zakljuciti, s njegovom osobom nema puno veze.

Nezavisni magazin "Dani", broj 86

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Istina je napisao/la:
Naravno Dina da si u pravu u potpunosti.Mi kao krscani moramo sagledati stvari prvenstveno u duhu krscanstva i s tim se u potpunosti slazem,ali nemogu podjenti tezu koja se prozima i kroz ovaj forum i u Hrvatskoj da se izjednaci antifasizam i fasizam i to je za mene nemoguce i s tim se pljuje po jednom dijelu nase ponoseo povjesti i ne samo nase nego svijetske...Zamislite samo kako bi na bilo da je Hitler uspio u svom naumu?Vjerojatno mnogih od nas nebi bilo jer nisamo arijevci, a svi koji nebi mislii kao on bi bili spaljeni u ubijani...Pa jeli ko citao Hitlerove memoare?Jeli ko bio u Dahu, Treblinki?Pa ja bi vas sve koji opravdavate fasizam tamo poslala pa da vidimo kako bi se od tamo vratili.....
Druga stvar o undercover itd.Pa necemo sad valjda pocinjati i lova na vjestice, krizarskih ratova, Pape Pija koji je otvoreno podrzavo Hiltlera i svecenika koji su u Njemackoj sa propovjedaonica govorili kako treba sve Zidove pobiti i otvoreno opodrzavali Hitlera, pa da nastqvimo sa nasim svecenicima u nasem ovom ratu koji su sa propovjedaonica (ja sam ga osobno cula)govorili kako sve Srbe i Muslimane treba pobiti i uspostaviti NDH...I TO JE SVE DOKUMENTIRANO!!!!Dajte molim vas ljudi....Bolje mi je da ne govorim vise o ovoj temi, jer se nemogu nacuditi ponekad ljudskoj gluposti......
Pozdrav!

Draga Istina,ja bi voljela da mi se pokaze gdje ja to izjednacavam fasizam i antifazima.Kad glasno i jasno kazem,ZLO je zlo,bez obzira s koje strane doslo,ubica je ubica,strasno je prebrojavanje mrtve na bilo kojoj strani,ja o tome govorim.Mi kao krscani bi trebali mir graditi,i meni je zao neduzne djece,i svih strahota,i kao sto svi skoro imamo ljude iz tih doba ,s traumama u obitelji,tako i ja imam,i razumijem sve,ali sto cemo dobiti s tim,ako pocnemo ciniti dvije zaracene strane,i pokrecemo nase iracionalne snage,bit cemo gori nego nasi predci,jer cemo koristiti i njihove strategije i nase,zato kazem,svjesni smo zlocina sa obije strane,zalimo za prosloscu,jer mrtve podici ne mozemo a nadajmo se buducnosti.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Pa jeli ko citao Hitlerove memoare?

Ovo je presudan dio diskusije koji bi nam mogao puno toga pokazati o ljudima koji ovdje nekoga optužuju.

Tko je izdao, i u svijetu i kod nas, Hitlerove memoare? Kako mi je poznato, navedeni memoari uopće ne postoje.

Zahtjevam odgovor!!!!

Pape Pija koji je otvoreno podrzavo Hiltlera i svecenika koji su u Njemackoj sa propovjedaonica govorili kako treba sve Zidove pobiti i otvoreno opodrzavali Hitlera,

pa da nastqvimo sa nasim svecenicima u nasem ovom ratu koji su sa propovjedaonica (ja sam ga osobno cula)govorili kako sve Srbe i Muslimane treba pobiti i uspostaviti NDH...I TO JE SVE DOKUMENTIRANO!!

Stoga bih cijenio dokumente koji govore o otvorenom podržavanju Pape Pija XII Hitleru da ubija Židove, koji danas Pija XII smatraju svojim braniteljem.

U interesu rasprave, objaviti ime i prezime svećenika koji je tvrdio da Srbe i Muslimane treba ubiti, njegovu župu i godinu izjave kako bih je mogao prosljediti Crkvenom vodstvu Katoličke Crkve koja će slučaj ispitati. Kako cijenjena suprotna strana tvrdi da je propovjed dokumentirana, cijenio bih navod dokumenta, a po mogućnosti i kopiju.

I ako se desi da ne dobijem tražene podatke u vezi svih gore navedenih izjava, nisam dužan ne smatrati pojedine osobe na ovome forumu lažovima i u skladu s time neprijateljima istine.

Te ću dati krunski dokaz tko širi Evanđelje ISTINE a tko samo želi ljude uvući u svoju sektu na osnovi LAŽNOG SVJEDOČANSTVA.

Očekujem odgovore.

more_horiz
Jasenovac - Bleiburg - Page 4 Spacer
Hrvatska katarza
Više se ne postavlja začetno pitanje kako da hrvatsko društvo uspije smoći snagu i pamet i svijest da se trijezno, objektivno i s jednakom količinom nužne kritičnosti postavi prema svim pojavama u prošlosti, da jednako snažno osudi svaki zločin bez obzira tko ga i u ime koje ideje počinio i da neideološki vrednuje komunističku revoluciju neovisno o zločinima koje su počinjeni u ime revolucije i zataškavani i skrivani.Hrvatska je na tragu tog katarzičkog razlikovanja kao doprinos kršćanskoj Europi koja je još pod hipotekom negativnosti komunizma i kapitalizma koje je kritikovao papa Benedict XVI.Jedni drže da je jedan od osnovnih katarzičkih pridonosa vizionarsko moguće precizno izjašnjavanje kardinala Josipa Bozanića o neizjednačavanju fašizma , antifašizma , nacizma i komunizma .Antikomunistička struja oblikovanja katarze drži da Hrvatsko društvo mora, što prije to bolje, smoći snagu i prokazati i stvarno osuditi komunističku revoluciju i sve njezine zločine, kao što su opravdano prokazani i osuđeni i svi nacistički i fašistički zločini.
Potrebno nam je i oslobođenje o mitu revolucije.Zar nije kršćanstvo samo po sebi revolucija - najdublja izmjena svijeta?
Da li se hrvatski narod s jednakom katarzičkom odlučnošću distancira od fašizma, nacizma i komunizma i svih njihovih tragičnih posljedica a da ih ne izjednačava kako bi mu masoni htjeli nametnuti ?Da li bi propovijed kardinala Bozanića u Svetvinčentu mogla pomoći u sazrijevanju svih članova suvremenoga hrvatskog društva za objektivno i ispravno razumijevanje mučne i krvave prošlosti da bi to razumijevanje bilo temelj odlučnosti da se sada i ubuduće spriječi svaki pokušaj totalitarizma i zločinaštva u ime bilo koje ideje i pod bilo kojom izlikom?
Namjernim nerazlikovanjem pojmova i njihovom zloporabom podržava se mit o neupitno dobrima, čak usprkos činjenici da su baš neki od tih, koji se danas skrivaju iza pojma antifašisti, demokrata, počinili strahovite zločine iz ideoloških razloga.Povijesno katarzično razlikovanje je ono koje je istinito a ne ideološko.Treba znati da je narod suveren svoje katarze.Hrvatska se oslobodila talaštva osude zločina.Ona ima viziju demokracije koja ne robuje zloupotrebi revolucija i raznim varijantama antagonizama.Ona ne smije biti žrtva društvenoekonomskih poredaka..
Isto tako nabrajanje žrtava od strane onih koji su se odvojili od Boga dobija lustracijski nedorečenu konotaciju:na primjer:
Biskupa Župan: »Na početku borbe protiv Boga, pa zato i protiv onoga što je za čovjeka dobro, stoji umišljenost i oholost. Biti kao Bog ali bez Boga je đavlov grijeh. Od toga proizlazi izvrtanje Božjega plana, plana njegove dobrote upravo do smiješnih poteza i stvari. Do upravo glupih planova i do protuprirodnih izmišljotina, do protuprirodnog poimanja braka, ženidbe, obitelji, čovjeka, svega. To znači ustati protiv Boga. Onda se sve to okreće protiv samoga čovjeka. To ne ostaje bez posljedica. Statistike pokazuju da je komunizam urodio sa 100 milijuna mrtvih, Hitler sa 20.900.000 mrtvih. Radi se o ljudima, a ne brojkama. Ni Tito nije daleko od toga sa 1.129.000 mrtvih. Okrenutost protiv Boga i laž plaća se skupo.«
Osuda svakoga zločina ne daje pravo izjednačavanja komunizma , fašizma, nacizma jer politizira i ideologizira tragediju ..Oni se trebaju osuditi ali ne povijesno izjednačiti..Demokratska vizija slobode mora biti oslobođena njihove hipoteke koja služi kao antidemokratsko sredstvo ometanja naroda..
Crkva treba pomagati suverenitetu naroda nad svojom sudbinom i ne gospodariti nad slobodom savijesti već se zalagati za nju.Ona nije politička stranka te zato treba olakšano pridonositi svladavanju katarze kako bi odvojenost crkve i države bila moderna kako ne bi postali taoci ideoloških i vjerskih koncepcija izvan slobode savjesti čime bi se umrtvila snaga pojedinca:
Pogledajmo komentar Đurđice Ivanišević Lieb :
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_zapazanja.html?broj_ID=12429

Zadnja promjena: ; sri 12 ruj 2007, 20:59; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Neki elementi odrednice razlike između fašizma i komunizma:
Fašizam je najreakcionarniji politički oblik diktature jednog dijela građanske klase u nastupu imperijalizma.Nastao je u Italiji 1922, Njemačkoj 1933, zatim i u Španiji..Ideologija je antiparlamentarizam, diktatura fašističke partije, zastupanje interesa krupnog financijskog kapitala, glorifikacija vođe i države.U Njemačkoj je jedna od ideoloških osnova fašizma bio rasizam i nacizam.Poraz fašizma je povijesno vezan za drugi svjetski rat...

Prema Oxfordskom Filozofskom riječniku od Simona Blackburna komunizam je:
"Društvenoekonomski sistem zasnovan na zajedničkom vlasništvu i proizvodnji dobara, zajedničkoj samoupravi i ponekad zajedničkom životu.
Slogan - " od svakoga prema njegovim mogućnostima, svakome prema njegovim potrebama" sažima iščezavanje tržišnih mehanizama razmjene..."

No dosadašnji putevi u komunizam su nanijeli veliku nesreću mnoštvu ljudi.

Zadnja promjena: ; čet 13 ruj 2007, 19:28; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Molim, pročitajte :
Nisu svi partizani mrzili crkvu:

http://www.glas-koncila.hr/rubrika_arhiva.html?news_ID=12465

No još strašnije novopojavna -Rezignacija prema istini:

A isto tako činjenicu strahovite pojave u Europi i svijetu - Rezignaciju prema istini.Dodali bi i rezignaciju prema proroštvu, prema Božjoj Riječi.Čiji je interes ta rezignacija.Tko to potiskuje Božju Riječ i Crkve, jesu li to masoni ili neke tajne organizacije koje manipuliraju sa medijima i suverenitetima naroda..?Ostanite svjetlo u mraku koji dolazi na narode!
Čitajmo:
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_komentar.html?broj_ID=12600

more_horiz
U potrazi za mogućnostima uklanjanja hipoteke povijesti našao sam:

Marko Oršolić, direktor Internacionalnog multireligijskog i interkulturnog centra iz Sarajeva

Religije u nas još nisu reagovale ni na Francusku revoluciju

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 Vikend3_1

Zlodusi nam zamračuju perspektive: Marko Oršolić

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 SpacerŽužana Serenčeš
Unapred se zahvaljujem onima koji će pronaći novi poticaj za promenu ovog lošeg sveta i za borbu protiv zloduha vremena - poručuje čitaocima u uvodu svoje najnovije knjige katolički sveštenik franjevac Marko Oršolić, direktor sarajevskog Internacionalnog multireligijskog i interkulturnog centra. Naslov ove knjige, promovisane nedavno i u Novom Sadu, je "Zlodusima unatoč", a obuhvata intervjue ovog angažovanog intelektualca, teologa i politikologa od 1988, kada su započinjale velike promene i u Evropi, i na ovim prostorima. Sagovornik Danasa je u čitavom ovom periodu bio jedan od najpoznatijih teoretičara i zagovornika ekumenizma i međureligijskog dijaloga, "unatoč zloduha".

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 B_box </IMG>Ko su i šta su zlodusi naših života?
- Pre svega, zagriženi nacionalizmi koji su oživeli devedesetih godina prošlog stoleća i pretvorili se u političke stranke i žestoke ideologije, a zatim se delimično povezali sa kriminalom u ratu. Manje vidljiv, ali jako opasan, je zloduh autarhičnosti i izolacionalizma, razdvajanja, koji se i u Bibliji često spominje, zatim zloduh lažnih etiketiranja, nerazumevanja drugoga, dakle rušenja svih pretpostavki za dijalog među ljudima, pripadnicima različitih nacija, religija i ideologija.

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 B_box </IMG>Posle tolikih godina i teških posledica do kojih su u celom ovom našem području doveli, koliko su ti zlodusi - po vašem sudu - u današnje vreme prevladani?
- Politički ciljevi tih zagriženih nacionalizama su neutralizovani novim poretkom koji se ovde uspostavlja. Dakle, oni koji su a priori mrzeli bilo kakvo ujedinjenje naroda ovde na ovom južnoslovenskom geopolitičkom prostoru, oni su već videli da Pakt stabilnosti ne samo da podrazumeva to ujedinjenje, već ga i proširuje. Jugoistočna Evropa kao pojam širi se sve do Azerbejdžana, tako da je već postalo jasno da razbijanje, fragmentalizacija ovog prostora nikako ne dolazi u obzir. Ovi koji su odbijali Jugoslaviju su to hteli. Na kraju su dobili suprotno od onog što su tražili - povezivanje još šireg prostora. To je sasvim prirodno i normalno, ako se žele napraviti normalni odnosi na celom ovom prostoru koji zovemo Jugoistočnom Evropom. Drugi kratkoročni nacionalni ciljevi bili su stvaranje mini državica, ali svi su već shvatili da te mini državice još nisu ni dovršene, a vidi se da one, u stvari, ne mogu opstati jedne bez drugih, ne samo iz ekonomskih, već političkih, kulturoloških, saobraćajnih, kojih god hoćete razloga. Svi su već, mislim, shvatili da ne mogu jedni bez drugih. Teško je jednim sa drugima bez demokratije, bez dijaloga, otvorenog i iskrenog, ali je još teže sa ovakvom situacijom kakvu su oni nametnuli. Taj prosec usitnjavanja još nije ni dovršen, neki misle da treba i dalje ići - do dna. A čemu sve to?
Zloduh je i onaj koji se ne apostrofira kod nas, a to je militaristički duh. Mnogi naši ljudi misle da mogu nešto postići silom, a ništa se silom ne može postići. Upotrebom sile samo se perpetuira zlo. Sve su to zlodusi koji nas spopadaju i koji nam zamračuju poglede i perspektive, i koje nažalost nekada ni pametni ljudi ne vide, nego uvek žele taj zloduh svesti na jednog čoveka. A nije reč o tome, upravo zlodusi jesu pojave koje se ne daju personificirati i koje se ne daju svesti na pojedince, nego su to pojave koje zahvataju mase i poput neke kuge razorne, ili, ‘ajde recimo blaže, poput neke gripe prolećne - mada možda treba težu reč naći - one se jako šire, isto tako vrlo brzo i nestanu. Ali, kada nestanu, ostavljaju pustoš i nemogućnost kod mnogobrojnih, pa i pametnih ljudi, da se o toj prošlosti odrede.

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 B_box </IMG>Koliko onda prošlost može poprimiti ulogu zloduha?
- I to bavljenje prošlošću je isto jedna vrsta zloduha. Treba se okrenuti budućnosti, vrlo jasno i odmereno i preći preko mnogih opterećenja prošlosti. Ne preći, nego jednostavno odbaciti tamnicu istorije. Sve mi ovo nismo ovde u stanju sami učiniti, iz različitih razloga, a i zbog toga što mi hteli-ne hteli rešavamo ovde velike civilizacijske probleme, jer smo na čvorištu svetskih civilizacija. Sve što se ovde događa je na neki način od svetskog značenja. Mi smo mali da bi igrali neku ulogu u svetskim razmerama, ali smo na takvom položaju da, u stvari, igramo ulogu nekog svetskog poligona. Jer, ovde će se ili stvoriti multietničnost, ili će se kroz dijalog rešavati stvari, ili ćemo se istrebiti. Nema ovde nikakvog trećeg rešenja. To još mnogi ljudi kod nas, i pametni, ne vide. Kod jedne linije bosanskih franjevaca uvek se govorilo o "našem narodu", a to je narod bosanskohercegovački, koji se posle verom i nacijom podelio. Takav koncept u modernoj istoriji imaju Sjedinjene Američke Države. Insistiranje na nacionalnom određenju, i religijskom, pomalo je smešna stvar, pogotovu što smo mi, jezički gledano, ako hoćete čak i etnički, južnoslovenska grupa naroda. Znači, to su sve konvencije, običaji, i jako je čudno da mnogi ozbiljni ljudi, političari, takvim slučajnostima pridaju neko svetsko istorijsko značenje. Fašizam je već pokazao kako je opasno kada se spoje dve inače jako važne ideje i pokreti posle Prvog svetskog rata, to su nacionalni pokreti i socijalistički. Mnogo takvih spajanja, legura koje su stravične, fuzija i fisija jezikom fizike govoreći, u stvari, stvaraju atomske i hidrogenske bombe, sve je to moguće. Zato je veoma važno da se stvari stave na svoje mesto.

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 B_box </IMG>Kada kažete da je važno da se stvari stave na svoje mesto, moram vas tu pitati i o mestu religije?
- Religije se moraju modernizovati, moraju se odvojiti verske zajednice od države, da ona bude potpuno sekularna, i u odnosu na religiju i u odnosu na naciju, jer inače nema izlaza. A da se onda iz ljudskih prava izvode sva druga prava. I pravo na razliku u naciji, religiji, ideologiji. Dakle, važno je držati se tih principa, sve stvari staviti na svoje mesto. I drugo što je važno, da ono što smo mi stolećima nazivali urođenom tolerancijom, ta tolerancija mora biti učena tolerancija. Nije dovoljno samo nešto tolerisati, prihvatati, ili dopuštati, nego treba i iznutra shvatiti i drugačiju religiju, jer to je pravi dijalog, pa videti da u toj religiji možda ima mnogo toga zajedničkog. Jer, kada su u pitanju naše nacije i nacionalne kulture, to je smešno, jer vi i ne možete to svrstati u neku fioku. Recimo Andrića, u koju ćete njega svrstati? A on je naš, prvo što je veliki književnik, drugo što piše jezikom koji svi razumeju i zašto on ne bi bio naš, zašto bi on bio samo nečiji?

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 B_box </IMG>Koliko je u Bosni i Hercegovini danas multietničnost, odnosno multikonfesionalnost samo ljuštura, forma i fraza, a koliko je ima istinski u svakodnevnom životu?
- Multietničnost kod nas postoji, ali je problem kod nas u Bosni i Hercegovini, kao i na celom ovom prostoru, što je religija redukovana na obrede i na neke emocije i tradicije. A ona nikad nije na pravi način zaživela kao - ja ću reći blago - kao neka vrsta filozofije života. Ili, kao što je Isus tražio, da to igra ulogu svetla u kojem čovek bolje vidi stvari. Ona nije stvar sama, nego svetlo koje pomaže da se čovek bolje orijentira u životu. A kod nas se religije doživljavaju kao neke određene "regule vivendi", pa čak i regule filozofiranja i razmišljanja. To je izuzetno opasno, to je jedna vrsta religijskog fundamentalizma i potcenjivanja čak i samog Boga. Jer, čovek je sličan Bogu po slobodnoj volji i razumu. Ako vi dovodite u pitanje nekog filozofa, dakle, koji se isključivo služi razumom, dovodite u pitanje i onog ko mu je taj razum dao. Ta neadekvatna religioznost kod nas je u stvari pogodno tlo za sve vrste religijskih fundamentalizama i zloupotreba. Moglo bi se reći i da od kada čovečanstvo postoji, da su religije neprestano bile upotrebljavane i instrumentalizovane, a vrlo često i zlopotrebljavane, da bi bili instrumenti moći, održavanja ili čak legitimiranja neke politike i vlasti, što je jako opasno u krajnjoj liniji, jer religija treba da služi afirmisanju dostojanstva ljudske osobe i njenih prava, i, kao što sam rekao, stvaranju takvog ambijenta u kojem se stvari bolje vide. A kod nas naši političari kada nemaju argumente za ono što rade, onda posežu često za nekim ideološkim kvaziargumentima ili, čak, u poslednje vreme se pozivaju i na samu religiju, što je totalno nedopustivo, ali i za politiku čak krajnje opasno.

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 B_box </IMG>Koji je vaš sud i kritički stav o ulozi verskih zajednica i crkvenih hirerarhija u odnosu na vremena zloduha i u odnosu na prevladavanje prošlosti?
- Naše su religije jako tradicionalističke. One se pravdaju sa 60 godina komunizma, Turcima, sa ovima, onima, ali to nije nikakvo opravdanje. Jer sve te naše religije imaju toliko školovanih ljudi da bi oni mogli neke stvari promeniti, ali one to ne dopuštaju i neće. Tako da su religije u nas još uvek jako tradicionalističke, izuzetno konzervativne i još nisu nisu na pravi način reagovale ni na Francusku revoluciju, ni na vreme socijalizma, niti su nešto naučile iz marksističke kritike religije, ili vrlo malo. One su se samo ponašale apologetski i nikada se nisu na iskren i otvoren način susrele, čak ni ušle u dijalog sa znanošću. To je gledano an blok, u celini. Ali, naravno da ima teologa i pojedinaca koji su tu mnogo toga uradili. Tako da kod ljudi koji su odgovorni u verskim zajednicama sigurno da ima teških razloga za zabrinutost. Za položaj vere u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi sigurno da su, u dobroj meri, oni sami krivi zbog svog nerazumevanja stvari. Ja ću reći da su u nas u ovom ratu, devedesetih godina, organizovane verske zajednice dosta doprinele pobedi određenih nacionalističkih stranaka. Iz tog konzervativnog spoja religije i nacije izvelo se, prirodno, podupiranje nacionalnih ili nacionalističkih stranaka od strane verskih zajednica. A kada su se verske zajednice htele iz toga povući, već je bilo kasno. Mislim da su se one razočarale u te vladajuće strukture, od kojih su mislili dobiti nešto što je protivustavno i što mislim da je protiv i modernog mentaliteta.

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 B_box </IMG>Po vašem mišljenju, koliko je suočavanje sa ratnim zločinima važno za dalji iskorak u celom ovom regionu i gde su verske zajednice u tom procesu?
- Verske zajednice su tu poklekle, kao što su poklekle i u mnogim drugim stvarima. Verske zajednice na celom ovom prostoru su otvoreno ili manje otvoreno štitile one koji su osumnjičeni za ratne zločine, a to nipošto nisu smele. One su mogle davati neku pomoć, u smislu advokatske odbrane tih ljudi, ali nikako dovođenjem u pitanje samih procesa. To je bolno za mnoge, ja znam da ti procesi imaju i političku dimenziju jer oslikavaju ideologije čiji su oni bili nosioci, ali, ipak, oni svi koji su osumnjičeni za ratne zločine treba da budu privedeni pravdi, a da to istovremeno prati proces desatanizacije pojedinih naroda ili religija.
Mogu vam samo reći da sam čuo od mnogih običnih ljudi da kažu: da nema političara, da se nama prepusti, mi bismo se začas sporazumeli svi, znali šta je ko uradio i kakvu bi mu kaznu trebalo odrediti i na koji način se prema njemu treba postaviti. Mislim da je važno da se što pre ti procesi završe, da se raskrinkaju te ideologije i njihovi nosioci, i da se onda uistinu može, ne tragati više za tim pojedinicima, jer nema od toga ništa, nego ući u proces određenih katarzi, suprotstaviti se tim zlodusima i, naravno, okrenuti se budućnosti. Kroz samu akciju koja vodi dobrom mogu nekad i loši ljudi postati dobri. Jezuitima se prigovaralo da su formirali princip da dobra namera posvećuje sredstva, ali ja sam siguran da dobra namera i dobri planovi opravdavaju i mnoge grešnike, ukoliko se oni iskreno i otvoreno u taj proces uključe i nastoje sami popraviti ono što su zlo naneli.

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 B_box </IMG>Druga reč u naslovu vaše knjige, pored zloduha, je ono "unatoč". Koliko je po vašem sudu bilo dovoljno civilne hrabrosti da se krene u to "unatoč", kada je sve počinjalo...
- Puno hrabrih ljudi je bilo kod nas. Nevolja je bila što smo se svi iznenadili 90-ih godina i što nismo verovali u dimenziju zla. I što se to zlo ovaploćuje tako što ne možete razaznati stvari, čak ni informisani ljudi, a kamoli obični ljudi koje dezinformišu sredstva javnog informisanja, političke politokratije ili oligarhije. Tako da je jako teško bilo suprotstaviti se svemu tome i zato se ne treba time previše ni baviti. Ljude koji su u dobroj nameri radili nešto, pa i pogrešili i nisu znali kako će se postaviti, dokle će to dovesti, dakle, obične ljude ja bih odmah sve amnestirao, jer oni nisu odgovorni za ono što se dogodilo. Isto tako, krivci neka odgovaraju Hagu, ali, onda većina onih koji su odgovorni - kao intelektualci, mediji, verske zajednice i ostali, oni sad svoju odgovornost treba da preuzmu i uđu u neke katarzične procese. To je normalan proces koji su izveli Nemci i mnogi drugi narodi koji su prolazili kroz slične nevolje kroz koje smo mi prolazili u poslednje vreme. Još će biti sličnih dilema u koje ćemo mi ući kao ljudi na ovom geopolitičkom prostoru i toga moramo biti svesni i samo se treba pripremiti za razgovor, za pravi svestrani dijalog, fundiran, argumentovan. A verujte, čim stavite neke verske naočare, ili nacionalne, vi ćete sigurno videti u krivom svetlu i krivoj boji i sebe samog, a kamoli druge. I zato je veoma važno da se mi vratimo svome pravom entitetu, a to je ljudski entitet.
Mi nosimo sa sobom određene tradicije i sve ostalo, ali tome ne smemo robovati. To je izlaz i za nas i za celi svet kod ovih teških procesa i izazova pred kojima se nalazi čovečanstvo. Jedno od njih je savremeni terorizam koji je ipak, iznad svega, obojen religijski, to je religijski fundamentalizam. I to je ono čega treba biti svestan, jer to je svetska opasnost broj jedan. I time bi se morali više baviti, jer će nas opet neka budućnost zateći. Dok se mi bavimo našom prošlošću, mi ćemo najednom videti da gubimo perspektivu za budućnost. Na takvom smo prostoru na kome će se to sigurno događati i ne smemo svoju sudbinu prepustiti drugima, nego sami pokušati, uzimajući u obzir sve moderne tekovine, političke i svake druge, i evropske i svetske. Ali, ipak, sudbina je u svakom slučaju u našim rukama.

more_horiz
Još jedan intervju:
http://www.slobodnadalmacija.hr/20060625/nedjeljna-prilog01.asp

"Hrvatski su biskupi neozbiljni

Ovoga tjedna hrvatski su biskupi Dan antifašističke borbe obilježili misom na Golom otoku, a ne u Jasenovcu. To, pogotovo kad se zna da je čak i papa Benedikt XVI. prije nekoliko tjedana posjetio Auschwitz i tamo zavapio: Gospodine, zašto si šutio?, govori o neozbiljnosti hrvatskih biskupa i neshvaćanju vremena u kojemu žive
Rekao bih da je problem crkvenih hijerarhija što su one 1990., u želji da smijene komuniste, dale podršku opoziciji - a to su bile nacionalne stranke. Dakle, vjerske zajednice nisu aktivno širile nacionalizam, ali su propustile reagirati i ukazati ljudima na pogubnost tog zla

piše [email]Damir PILIĆ[/email]
Protekloga tjedna u Splitu je boravio fra Marko Oršolić (63), ugledni franjevac iz provincije Bosne Srebrene. Ovaj istaknuti teolog, politolog i publicist - ujedno i magistar filozofije znanosti i fundamentalne teologije i teologije dijaloga koji je dosad objavio tri knjige i više od 200 znanstvenih članaka - tom je prilikom u Europskom domu predstavio svoju novu knjigu "Zlodusima nasuprot: religija i nacionalsocijalizam" u kojoj kritički progovara o pasivnom odnosu Katoličke i drugih kršćanskih crkava prema najvećim zlima 20. stoljeća: nacionalsocijalizmu i fašizmu.
Ovaj sin Matere Crkve - kojeg smatraju jednim od najboljih poznavatelja marksizma na ovim prostorima i kojega zbog njegovih stajališta zovu i "crveni fratar" - dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, međunarodne nagrade Abt Emanuel i Povelje slobode. Osnivač je i direktor Internacionalnog multireligijskog i interkulturnog centra (IMIC) u Sarajevu. Bio je član komisije za državne simbole BiH i raznih međunarodnih i domaćih gremija. Živi i radi u Sarajevu i Münchenu.
Pitanje komunizma

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 Ned1aU predgovoru svoje knjige pišete da Katolička crkva u Hrvatskoj nikada nije jasno osudila nacionalsocijalizam i fašizam - uključujući i njihove domaće protagoniste - kao što to nisu učinile ni druge kršćanske crkve na "slavenskom jugu" Europe. Kako to objašnjavate?
- Hrvatska biskupska konferencija jest nešto rekla povodom 50. obljetnice pobjede nad fašizmom, ali je to učinila dosta blijedo i nedovoljno jasno. To pogotovo upada u oči jer je fašizam u svojoj biti antikršćanski, budući da zastupa rasizam. Zato sam u predgovoru morao napisati kako je zastrašujuća istina da na slavenskom jugu ni do 60. obljetnice pobjede nad fašizmom hijerarhijski predstavnici vjerskih zajednica nisu jasno osudili nacionalsocijalizam kao tešku zabludu.
Čini se da Crkva nema tih problema kad je u pitanju osuda komunizma?
- Pitanje komunizma je nešto sasvim drugo, jer je komunizam u bivšoj Jugoslaviji bio nešto sasvim drugo od komunizma u SSSR-u i ostalim zemljama Varšavskog pakta, o čemu sam još 1973. godine govorio u Vatikanu. Tito je još 1948. raskrstio sa Staljinom i staljinistima, tako da se kod nas nikada nisu događale strahote kao u SSSR-u. Grešaka komunističke politike je bilo i u bivšoj Jugoslaviji, ali se to ne može izjednačavati s fašizmom i nacionalsocijalizmom.
Mesić - pozitivna iznimka

U predgovoru također ističete predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića kao "pozitivnu iznimku" jer se jasno ogradio od nacifašističke ideologije i njihovih domaćih epigona, dok s druge strane pišete kako su religijski zvaničnici i u tom procesu "nevoljko kaskali za sasvim ispravnom dnevnom politikom". Kako će na te vaše stavove reagirati većinski dio Katoličke crkve u Hrvata?
- Neka reagiraju kako hoće, jer to je istina. Ako ja nisam u pravu, tj. ako su oni osudili ove zločinačke ideologije, neka me demantiraju. Bit će mi drago. Inače, ja smatram da je to više problem teologa nego same crkvene hijerarhije, jer bi teolozi morali svojim istraživanjima "pripremiti teren" kako bi se hijerarhija mogla jasno odrediti prema nečemu. A naši teolozi naprosto izbjegavaju ovu temu.
Citiram dalje iz vašeg predgovora: "Izborom mjesta i publike s kojom će proslaviti važnu obljetnicu (misli se na 60. obljetnicu pobjede nad fašizmom, op. D.P.) neki najviši katolički dostojanstvenici su i ovog puta otposlali jasan signal da ih još uvijek zanima druga strana s kojom su se napola identificirali". Dakle, govorimo o Bleiburgu?
- Da. Istine radi, treba reći da je Katolička crkva tom prilikom poslala svoje izaslanstvo i u Jasenovac, ali to su bili drugorangirani crkveni velikodostojnici, dok je u Bleiburg išla puno "jača" delegacija. A to je jasna poruka. Kao da ih, ponavljam, još uvijek zanima druga strana.
Odnosno, ustaše?
- Ne bih rekao baš ustaše, ili samo ustaše. Bilo je tu i domobrana i drugih.
Crkva i Bleiburg

U jednom ranijem intervjuu izjavili ste da se Katolička crkva u Hrvatskoj bavi Bleiburgom, odnosno Križnim putem, umjesto da istraži uzroke koji su doveli do Križnog puta?
- To je točno, oni se stalno bave parcijalnim stvarima, a treba se baviti cjelinom procesa. Njemački biskupi i katolici su to davno završili jer su počeli još 1945. godine. I Vatikan je to završio, svi osim nas.
Zašto mi još nismo?
- Zato jer se to kod nas pokušava preskočiti. A ništa u životu ne možete preskočiti. Ne možete iz prvog razreda u četvrti.
Što su za Vas ustaše: "borci za hrvatsku stvar" ili nešto drugo?
- Ustaše su već 1941. usvojili sve njemačke zakone. Ne samo da su bili bliski s nacistima, nego su se pokušali potpuno identificirati s njima. Dakle, ne samo da je NDH bila kvislinška tvorevina, nego se željela potpuno izjednačiti s Trećim Reichom. Druga je stvar što su se neki od njih u vrijeme "hladnog rata" uspjeli prikazati kao žrtve komunizma.
Poznata je teza povjesničara Erica Hobsbawma da fašistički režimi u malim zemljama ne mogu uspjeti bez značajne podrške lokalne crkve. Bi li NDH uopće bila moguća bez "supporta" Katoličke crkve?
- Ne treba miješati dvije stvari. Jedno je podrška Crkve - valja reći da Stepinac, osim u početku, nije podržavao NDH. Međutim, NDH je uzela katolicizam kao podršku i pozivala se na njega, a vrhuška Crkve nije dovoljno reagirala na tu zloupotrebu - uzmite samo molitvenik koji je Crkva radila za te "hrvatske vojnike".
Dr. Vjekoslav Perica u svojoj knjizi "Balkanski idoli" piše da su u 90-ima na prostoru bivše Jugoslavije sve velike vjerske zajednice poticale nacionalizam i međunacionalnu mržnju, osim vaših franjevaca iz Jasenovac - Bleiburg - Page 4 Ned1aaBosne Srebrene i derviša iz Prizrena. Slažete li se s tom ocjenom?
- Dobro, to je možda malo paušalna tvrdnja. Crkva je "narod Božji", tako ju je definirao Drugi Vatikanski koncil. Ja bih rekao da je problem crkvenih hijerarhija što su one 1990. godine, u želji da smijene komuniste, dale podršku opoziciji - a to su bile nacionalne stranke.
Dakle, vjerske zajednice nisu aktivno širile nacionalizam, ali su propustile reagirati i ukazati ljudima na pogubnost tog zla.
Grijeh propusta

Znači, nije u pitanju "grijeh činjenja" nego...?
- Grijeh propusta, da. I pasivizma. Crkva je morala biti puno jača u obrani međunacionalne tolerancije i zaštiti ljudskih prava, a ne u nacionalnim ideologijama.
Zašto ostatak Katoličke crkve nije 1941. postupio onako kako je postupila franjevačka provincija Bosna Srebrena, koja se već početkom NDH ogradila od ustaškog pokreta, osudila ga i, štoviše, svim pripadnicima reda zabranila suradnju s ustašama pod prijetnjom isključenja iz reda?
- Istina je, Upute generalnog definitorija Franjevačkog reda od 24. lipnja 1941., kao i Izjava Bosne Srebrene od 1. svibnja 1945. - dokumenti koje objavljujem u svojoj knjizi - jasan su dokaz da se moglo boriti protiv fašizma i suprotstaviti mu se. E, sad, zašto i ostali nisu postupili tako - pa ja zato i pišem ove knjige.

Fratar marksolog
Smeta li Vam kad Vas zovu "crveni fratar"?
- Ne smeta mi, a ne znam ni što to znači. Pa svi smo crveni ispod kože. Mislim da me zovu tako jer sam se bavio studijem marksizma, ja sam više marksolog.
Imate li problema u crkvenoj hijerarhiji zbog svojih stajališta?
- Nemam nikavih problema unutar Crkve. Zašto bih imao, zar govorim nešto krivo? Neka me demantiraju - bit će mi drago.

Stepinac je blaženik
Je li Stepinac blaženik ili nacifašistički kolaborant?
- Stepinac je blaženik jer ga je papa takvim proglasio, i to je osobno zaslužio. Međutim, bio je čovjek koji nije shvatio svoje vrijeme, ni tada ni kasnije. Vjerojatno ga nije trebalo osuditi, ali on ima svoj dio odgovornosti jer je bio dio te šutljive Crkve pape Pija XII."
Slobodna Dalmacija

Zadnja promjena: ; sri 12 ruj 2007, 22:46; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Zatim:

Katolička crkva u Hrvatskoj nikada nije jasno osudila ustaštvo i nacizam

Jasenovac - Bleiburg - Page 4 Spacer_white

Bosanski franjevac Marko Oršolić: Njemački biskupi su bili dobro zastranili, ali su se već 1945. pokajali za grijehe koje su počinili, a ovdje se to nije dogodilo, ovdje se skrivaju notorne činjenice koje dokazuju toleranciju prema fašizmu

http://www.skdprosvjeta.com/lib/img.news.php?id=446

Kada je prije dvije godine bosanski franjevac Marko Oršolić prvi put u "Novostima" objavio tekst "Religija i antifašizam" nismo ni pomišljali da bi taj tekst mogao pokrenuti nekoliko naučnih rasprava na tu temu i rezultirati knjigom "Zlodusima nasuprot" s podnaslovom "Religija i nacionalsocijalizam". A tko je Marko Oršolić? Rođen je 1943. godine u Tolisi u bosanskoj Posavini, gdje se i zaredio u čuvenom samostanu franjevačke provincije. Završio je studij teologije, političkih nauka, historiju i filozofiju. Magistrirao je filozofiju znanosti i fundamentalnu teologiju, a doktorat, za koji je dizertaciju napisao 1990, nikada nije obranio zbog rata koji je započeo na ovim balkanskim prostorima. Zbog njegovih objektivističkih i realnih pogleda na svijet u narodu ga zovu i "crveni fratar". On je svoju ljudskost i ekumenizam nebrojeno puta dokazao humanitarnim radom u Internacionalnom multireligijskom i interkulturalnom centru, kao simbolu svih vjera koje se prakticiraju u BiH, a kojeg je osnivač.

Obje vaše knjige - prva nosi ime "Zlodusima unatoč", a druga "Zlodusima nasuprot" - obrađuju društvena zbivanja na ovim našim prostorima. U prvoj knjizi objavljeni su intervjui koje ste dali štampi krajem raspada bivše države i početkom stvaranja novih balkanskih država i državica, a druga ima ciljanu temu - uloga religije u doba nacionalsocijalizma.
- U prvoj knjizi su moji intervjui dati dnevnom tisku u razdoblju od 1988. do 2002. Objavio sam ih zbog toga što je bilo jako puno objeda da sam nešto rekao što nisam rekao i da nisam kazao što sam kazao, tako da je trebalo da ljudi u jednom širem kontekstu, ja bih rekao ex-jugoslavenskom, sve to vide. Neki od tih tekstova bili su objavljeni u Srbiji, neki u Hrvatskoj i na drugim mjestima, pa ih je tim izborom mogla vidjeti većina ljudi u raznim krajevima naše bivše države.

I Hitler i Pavelić bili su katolici

Ova druga knjiga posvećena je aktualnoj temi, kojom se ja bavim još od 1979. godine, a to je odnos crkve prema nacionalsocijalizmu. Tu sam temu morao ponovno aktualizirati, jer u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, a dobrim dijelom i u Hrvatskoj, ni 60 godina nakon poraza fašizma - osim politike koja se pozitivno odnosi prema pobjedi antifašizma - šira znanstvena javnost, a pogotovo ne vjernička javnost, uopće nisu konfrontirane sa temom odnosa crkve, odnosno religije prema nacionalsocijalizmu. Kako mene otkad postojim zanima odnos religije i modernog društva, normalno da je na tapet došla i tako osjetljiva tema: odnos religije, prije svega katoličke i protestantske kršćanske, prema nacionalsocijalizmu. I Hitler i Pavelić bili su katolici. Hitler je plaćao i crkveni porez u mjesecu kada se 1945. ubio, a s druge strane je, što sam pokazao, tvrdio da se ne može biti Nijemac i katolik, jer je Isus bio Židov. Zbog toga, i mnogo drugih stvari, trebalo je da se raskrinka nacionalsocijalizam i njegova najgrublja narav, a to je rasizam. Zbog toga je on u svojoj naravi, osim antijudeistički, što se pokazalo, i antikršćanski, što se skrivalo.
Za naše prilike tragično je to što Drugi svjetski rat u glavama mnogih ljudi, ni nakon proteka 60 godina, nije završen, i to stvara mnogo političkih problema na ovim prostorima. Stvara problem iskrenom i otvorenom ekumenizmu. Jednostavno ne mogu da shvatim zašto se skrivaju notorne činjenice koje dokazuju toleranciju prema fašizmu na ovim prostorima, dok su se njemački katolici već 1945. godine pokajali za grijehe koje su počinili. Problem ovdje je bilo držanje papa Pia XI i Pia XII.

Za razliku od Nijemaca, Katolička crkva u Hrvatskoj nikada se nije ogradila od nacionalsocijalizma ili ustaštva?
- To nije uradio ni papa Pio XI, kao ni Pio XII. On je šutio i tu šutnju kasnije pretvorio u antikomunizam. I ova šutnja Katoličke crkve, ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini, se nastavlja, pa se ne proučava uloga crkve u Drugom svjetskom ratu, kao da ona ne postoji. To je nedopustivo i to treba obraditi. Neki svjetovniji povjesničari, kao pokojni Ljubo Boban i kasnije Ivo Goldštajn, to su uradili.

Teolozi zaobilaze te teme

Da, ali sama se Katolička crkva time nikada nije bavila!
- Ne samo crkva, nego ni teolozi, jer da bi crkva na pravi način kazala svoju riješenost, moraju prethodno postojati istraživački radovi teologa. Ja ovdje puno više krivim teologe koji zaobilaze te teme, ili ih samo dotiču izvana. Vidite, vi ne možete doći do Stepinčevog dnevnika. Vi ne možete doći do nekih crkvenih arhiva u Sarajevu ili Mostaru, a Vatikan je 2003. otvorio svoju arhivu. Tek nakon Pia XII počelo se govoriti u ulozi crkve u tim mračnim vremenima i negdje 60-ih je uzburkana javnost, kada su se osvijestili mnogi intelektualci, ne samo crkveni ljudi. Znači, treba istraživati. Prije svega, nama su potrebna poštena naučna istraživanja i da crkva, odnosno teologija, tako konačno stupi u dijalog sa suvremenom historiografijom.
Drugi problem u Hrvatskoj jest taj što je na poznatom suđenju Stepincu stvorena predodžba - iako je ona kasnije u dobroj mjeri ispravljena - o njegovoj šutnji. Tako da se danas ne može u širem kontekstu sagledati sve što se događalo, mladim ljudima na pravi način kazati što je u stvari fašizam, i pokajati se za ono što je bilo pogrešno. To je tim važnije što je pobjeda nad fašizmom omogućila stvaranje Evrope. Vi ne možete biti član ujedinjene Evrope ako tolerirate rasizam. I kada priznate da su ljudi jednaki, opet imate problema zbog kulturne razjedinjenosti.

Uostalom, Dan Evrope je upravo 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom.
- Apsolutno! I to je jako važno, ali to se kod nas ne shvaća! Čak i neki koji spominju katolike kao ujedinitelje Evrope, što je istina, zaboravljaju reći da su oni, prije svega, jaki antifašisti. Njihova prva odrednica jest ta da su antifašisti, pa tek onda katolici.

Spomenuli ste Alojzija Stepinca. Kakva je, prema vašem mišljenju, bila njegova uloga u to vrijeme kada je provođena ideja Mile Budaka da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu protjerati u Srbiju, a jednu trećinu prekrstiti na katoličku vjeru?
- Crkvena hijerarhija nije bila pripremljena za to, i to je prava riječ. U svojoj ih knjizi čak nisam spomenuo nijednom riječju, zato što su oni ipak bili članovi Svetog uficija i pape Pia XII, a njegovu sam ulogu ocrtao na temelju onoga što je moderna nauka saznala i što nam je dao uvid u otvoreni vatikanski arhiv, jer je itekako važno da to ljudi znaju. Bilo je iluzorno očekivati od nadbiskupa Stepinca, ili bilo koga drugoga, da on u ovom dijelu koji je bio pod fašističkom čizmom, u to vrijeme nešto veliko kaže.

Franjevci ipak dušu spasili

Jedino je franjevačka konferencija od 10. do 12. srpnja 1941. na svoj način pokušala osuditi fašizam i zabraniti franjevcima sudjelovanje, pogotovo prekrštavanje i otimanje imovine. Međutim, činjenica je da bitnog odjeka od toga nije bilo, jer je franjevaca bilo i u ustaškom pokretu i u vladi. Budući da provincijali to nisu mogli provesti, dokumente su poslali u Rim. Potvrdio ih je i general franjevačkog reda, međutim, vlast je to progonila i ljudi nisu smjeli javno istupati. Tih dokumenata ima u Mostaru i arhivu franjevačkog reda u Zagrebu, tako da o tom stavu franjevaca ima traga. Franjevci su ipak dušu spasili. Tu su liniju pokušavali provesti i uz neke žrtve. A vidite, imate katolika kojima to nije bilo dovoljno. Jedan od njih je bio Konrad Adenauer, koji je bio praktični katolik i jedan je od tvoraca suvremene Evrope. On je 1947. napisao jedno pismo u kojem se jako ljuti što osuda fašizma nije bila glasna. Dakle, ne napadaju fašizam samo ljevičari, već i katolici koji su jako ljuti što biskupi nisu na vrijeme progovorili protiv fašističkih zločina, makar završili i u zatvoru.

Ponovno bih se vratio Stepincu - mislim da on nije bio toliko pozitivan lik kao što se sada govori. Čak i vi u jednom dijelu svoje prve knjige kažete da ne ulazite u zagrebačku katedralu "jer u njoj između vas i Boga stoji Alojzije Stepinac"?
- Znate što, ja sam sa Stepincem završio dok se na uvid ne dobije njegov dnevnik! Taj dnevnik je u nekom arhivu, vjerojatno u policiji, i njega treba vidjeti. Istina je da sam to rekao. Stepinca je Papa proglasio blaženikom vjerojatno zbog njegove odanosti prema univerzalnoj crkvi. Dakle, to je čisto religijska sfera. Druga je stvar to što je tadašnja politika to iskoristila i u političke svrhe. Objektivno govoreći, njegova je uloga bila dvojbena. On nikada nije osudio zlo fašizma i ustaškog pokreta, ali je pomagao Židovima. Možda nije mogao, ali je bilo vrijeme i kada je mogao, pa opet nije osudio to zlo. To je bilo 1945. I to je razlika između njega i njemačkih biskupa. Njemački biskupi su bili dobro zastranili, ali kada se u vrijeme slobodarske Evrope pokazala prilika, oni su odmah izrekli glasnu riječ protiv zla, a ovdje se to nije dogodilo. Petnaest godina nakon toga, kada se održavala biskupska konferencija na kojoj su imali priliku da nešto kažu, oni su sve razvodnili i iskoristili za antikomunizam. Nikada nisu jasno osudili ustaštvo i nacizam, i to godinama stvara teškoće.

Strah SPC-a od "lijevog"

Tu bih nešto rekao i o Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Koliko je god ta crkva ovdje bila žrtva fašističkog terora, ona isto tako ima i drugih djela, ona se nikada nije, sve od straha prema modernom, prema lijevom, a kod nas je sve "lijevo", javno svrstala prema socijalnom pitanju. Mislim da taj problem proizlazi iz nedovoljnog poznavanja stvari, nedovoljnog teološkog istraživanja unutar samih crkava, a koja su nužna pretpostavka za čista istraživanja da bi se došlo do prave istine.

Pripadnik ste franjevačkog reda provincije Bosne Srebrene. Vaša provincija je jedna od rijetkih koja se početkom NDH ogradila od ustaškog pokreta, osudila ga i svim pripadnicima reda zabranila suradnju sa ustaštvom pod prijetnjom isključenja iz reda.
- Da, vodstvo naše provincije je bilo jako antifašistički usmjereno. U Bosni Srebrenoj je bilo samostana koji su već vrlo rano bili na oslobođenom teritoriju. Jajce, na primjer. Vrhovni štab NOB-a je često boravio u samostanima i mnogi franjevci su bili blisko vezani uz mnoge vodeće ličnosti partizanskog pokreta i postojalo je međusobno povjerenje. Ali, primijetio sam da su mnogi franjevci to krili, od straha da ih se ne strpa u red komunista. Kod nas se i inače antifašizam poistovjećuje s komunizmom, što je smiješno. Dakle, oni su to krili zbog straha od jednog nasrtljivog, globalnog antikomunizma, koji je bio nerazuman, koji nije želio vidjeti da ima jugoslavenskih komunista koji su 1948. raskrstili sa Staljinom i koji su se ogradili od zabluda staljinističkog komunizma i pokušali izgraditi nešto drugo, i koji su na određeni način poštivali i slobodu vjere. Dakle, tu ima puno nerazumijevanja i zato još uvijek kod nas postoji neki strah od antifašizma. Jer ako tako misliš, odmah si strpan u red "crvenih". Kada se Čerčil zajedno sa Staljinom borio protiv fašizma, ne znam zašto bi se onda mi bojali time dičiti! Jer borba sa svjetskim fašizmom nije bila samo ideološka borba, nego i praktična borba - borba za goli život. Žalosno je da ti crkveni arhivi još uvijek nisu dostupni. Žalosno je da i neke političke struje to bojkotiraju do dana današnjeg. Tu se nema što kriti.

Poseban put hercegovačkih franjevaca

Međutim, kada govorimo o franjevcima u BiH, kao da postoje dvije vrste. Između vaše provincije Bosne Srebrene i one hercegovačke velika je razlika?
- Nisam to nikada istraživao, samo znam da su se od 1892. godine, dakle krajem devetnaestog stoljeća, hercegovački franjevci odijelili od bosanskih. Tek je kasnije to postala posebna provincija. Oni si imali neku svoju posebnu ulogu. Nekada su imali jaku projugoslavensku liniju i onu drugu, potpuno hercegovačku. Nijedna od tih linija u njih nije potpuno prevladala. U Bosni Srebrenoj toga nije bilo, zato što Bosna Srebrena ima svoje samostane i danas u Srbiji, Banja Luci i na Kosovu, a i jaka je tradicija fra Luke Martića koja je solidarizirana sa Štrosmajerom. On je bio vrhbosanski biskup, i utjecaj njegove ideje o južnoslavenstvu uvijek je bio jak, što se i danas vidi.

Pogledi hercegovačkih fratara sasvim su suprotni.
- Oni si išli na jednu drugu liniju. Surađivali su s hercegovačkim vezirom Rizvanbegovićem, koji ih je jako podupirao i dao im zemlje i dozvolio da grade samostane i hrabrio ih da se odcijepe od Bosne Srebrene. Tako da su oni išli nekim svojim putem. Tu nije problem samo u fratrima, već i u teškoj situaciji. Hitler je u Hercegovinu poslao jednu od najokrutnijih SS divizija zvanu "Vražja", a i neki partizanski dokumenti pokazuju da su tu uvjeti bili teški ne samo za hijerarhiju, već i za svakog čovjeka. I među fratrima je bilo ideoloških razlika i podjela na "lijeve" i "desne". Tako da je to veoma složeno i zbog toga zahtijevam "hladna" znanstvena istraživanja po kojima čovjek na temelju dokumenata sve može rekonstruirati. Bosanski franjevci govorili su hercegovačkima da moraju zauzeti stav o partizanima i razgovarati s njima i prije, ali većina je te pregovore jako izbjegavala, tako da su stradali poslije oslobođenja 1945.

Govori se da su se oni svrstali uz ustaški pokret.
- Pa dobro, neki pojedinci sigurno jesu.

Zadnja promjena: ; sri 12 ruj 2007, 22:40; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Govori se da su se oni svrstali uz ustaški pokret.
- Pa dobro, neki pojedinci sigurno jesu.

Eksponirani pojedinci i šutljiva većina

Osim toga, njihov rad u iseljeništvu, pogotovo u Americi i Kanadi, je čisto proustaški.
- Znate što, ti koji su bili svrstani uz ustaški pokret otišli su u Ameriku, a stradali su oni koji nisu bili svrstani, tako da je tu nastao veliki problem. Ali, ja govorim da je bosanski nadbiskup Šarić sam otišao s Pavelićem. Zbog toga ga ni papa Pio XII nije htio primiti u audijenciju. Ima takvih još, ali kada se danas to rekonstruira, sve se može svesti samo na pojedince. Većina klera, koliko sam ja vidio kada sam se time bavio, šutila je i čekala da sve prođe, a samo su pojedinci bili eksponirani. Zato je to žalosnije da te eksponirane pojedince hijerarhija nije kasnije sankcionirala, kako bi ljudi imali lakšu orijentaciju. U Njemačkoj vi danas imate objavljeno 50 svezaka na tu temu, a kod nas ne možete naći takvu literaturu. A to je važno za cijele postojeće institucije. Mnogi se ovdje bave krivim stvarima. Bave se posljedicama, na primjer Križnim putem. Dobro, i to treba istražiti, ali za crkvu je puno važnije da počne istraživati uzroke koji su doveli do Križnog puta. To se ne može preskočiti, kao što ne možete završiti četvrti razred ako niste prvi. Mora se istražiti sve i reći jasna istina i onda će u glavama nekih napokon završiti Drugi svjetski rat.

Kada će to biti?
- Ja nemam čarobni štapić! Evropa će to sve dovesti u red. Kada odgajate svoje dijete i preskočite da mu objasnite neku stvar, ono će kasnije doći i ukazati vam na to, a kamoli ne javnost. Ništa se ne smije preskočiti, crkva to ne smije i zbog toga je jako dobro da se vidi koliko je crkva napravila poslije Drugog crkvenog sabora, kolike je hrabre korake napravio papa Ivan Pavao II, i to iskreno. Ne samo da je otišao u Aušvic i Jad Vašem, već su mu ljudi vjerovali da je to iskreno učinio. A kada će naši to učiniti i kada će se moći vjerovati u iskrenost njihovog čina?

Kod nas je sada postala moda otići u Izrael i pokloniti se žrtvama holokausta. Evo, nedavno je tamo bio i predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić.
- Ha, ha, ha..., ali da li mu se vjerovalo? Danas je isto tako moda da se sve nekako pomiruje. Ne može se ništa pomiriti bez niza predradnji kako povijest ne bi kao mora opterećivala nove generacije. Mi moramo povijest istražiti, a ne bježati uvijek u neke druge teme i sve preskakati. Tek nakon tih predradnji, hijerarhija može da da svoj konačni sud. Najviše krivim teologe, jer nakon smrti Šagi Bunića, Turčinovića i Bajsića ne vidim hrabrih istraživanja u katoličkoj teologiji u Hrvatskoj. Ne vidim! Možda sam neinformiran, volio bih da me netko o tome informira.

Važnost ustavnih promjena u BiH

Vratimo se današnjici. Kakav je položaj BiH danas i kakva je njezina budućnost?
- U konstelaciji ovih državica koje su nastale raspadom Jugoslavije, Bosna i Hercegovina je osigurana. Ona nije nacionalna država, a jest historijska tvorevina, što je već davno kazano i što odgovara historijskoj istini. Sada je samo pitanje njezinog uređenja. Ona ne može opstati ovakva kakva je trenutno i sa susjedima kakvi su joj donedavno bili, ali može opstati zbog međunarodne podrške koja joj je osigurana. O tome se više nema što razmišljati. Međutim, ovaj drugi dio poslije Dejtona, ove ustavne promjene, jako su važne, jako dobre i odmjerene, i prihvatile su ih ključne stranke. Čude me argumenti onih koji to ne prihvaćaju. Ljudi hoće nešto preko noći, a to se u BiH ne može. Dakle, ove ustavne promjene su optimum koji se može postići u ovom trenutku. Kada one budu završene, kao i izbori 1. oktobra ove godine, onda ćemo vidjeti koja je politička konstelacija i što bi se dalje moglo učiniti. Mnogi ljudi ne znaju da je u politici, kao i u životu, najveća pogreška napraviti drugi korak prije prvog.

Koje stranke prave najviše problema?
- Najviše problema pravi, što začuđuje, stranka koju je osnovao gospodin Haris Silajdžić, Stranka za BiH. Bojim se da ta stranka ima problema sa orijentacijom, jer je predsjednik te stranke u Vašingtonu potpisao takvu vrstu promjena koje će afirmirati centralnu vlast, a ostaviti unutarnje podjele na entitete kao drugorazredno pitanje o kojem će se razgovarati kasnije. Od srpskih stranaka nitko to nije doveo u pitanje, međutim, ovi o tome ne žele razgovarati, nego nešto opstruiraju.

Što zapravo žele?
- Oni žele da se već sada ukinu entiteti, da se vrši preraspodjela.

To je onaj drugi korak prije prvog?
- Tako je. Ovdje se razgovara o centralnoj vlasti, o državi Bosni i Hercegovini, koja je uistinu slaba i gotovo nikakva, a ovim amandmanima jača. Tko to ne vidi, politički je slijepac.

Kod nas ne postoji centar

Kakva je uloga tzv. Alternativne vlade koje ste i vi član?
- To nije takozvana, to je prava Alternativna vlada.

Kako je uopće došlo do stvaranja te vlade?
- Mi smo u stvari jedna nevladina organizacija koju podupire stranka Radom za boljitak. To je multietnička stranka. Predsjednik te vlade je gospodin Stojanov. To je vlada eksperata koji apsolutno žele evropsku integraciju, ali ne samo na riječima, nego konkretno. S tim će se suočiti i naši političari, jer samo doslovno prepisivanje svih evropskih propisa u potpunosti uništava našu samostalnost i našu samobitnost, jer mi smo mala zemlja i dobrim dijelom razorena i zato je jako osjetljivo na koji način treba izvršiti evropsku integraciju.

Kako je prihvaćena vaša vlada?
- Mislim da nije naročito prihvaćeno. U javnosti ima odjeka, ali to je ipak vlada eksperata i to mnogi birači dovoljno ne razumiju.

Tko su članovi te vlade?
- Uglavnom mlađi ljudi. Da nabrojim neke: tu je Salko Selimović, nekad poznati političar i gradonačelnik Sarajeva, pa prorektor zeničkog sveučilišta Pavlović, imate stručnjaka iz Banja Luke, bivših ambasadora i sveučilišnih profesora. Problem ove vlade je da se nitko od nas ne zalaže ni za jednu stranku, a većina od nas podržava neku vrstu lijeve koalicije, lijevi centar. E sad, centar kod nas ne postoji. To je žalosno, jer su kod nas u centru uglavnom nacionalisti. Oni bi željeli da to ne budu, ali i ja bih želio da budem mršav! Jedno su želje, a drugo je stvarnost. Ipak, vjerujem da su se ljudi u strankama uozbiljili, da žele dobro narodu i da imaju neku viziju kako da to naprave.

Entitetska podjela je nepraktična

Što će biti s Republikom Srpskom?
- Mislim da to uopće nije problem. Dvije-tri godine prije Republike Srpske nastala je Federacija i nitko ne pita "Što će biti s Federacijom?". Moj profesor Omer Ibrahimagić, koji je bio predsjednik Ustavnog suda BiH, rekao je da je Federacija nastala prije, pa prema tome ako govorite o Republici Srpskoj, a ne spominjete Federaciju, vi želite federalizirati cijelu BiH, a to je upravo uzrok zbog kojeg je tu rat i nastao.
Dakle, u demokraciji, a pogotovo u BiH, ništa se ne može raditi na silu i preko noći. BiH je uvijek bila zemlja u kojoj su jako vidljivi ekstremi i vi od nje možete napraviti ili anđeosku ili đavolsku, ili najbolju ili najgoru. Zbog toga moramo težiti za demokratičnošću i razrješavanjem svih stvari o kojima smo govorili, a koje još ni izdaleka nisu razjašnjene. O Republici Srpskoj svoj sud trebaju dati sami Srbi iz BiH, a ja mislim da je entitetska podjela potpuno nepraktična iz puno razloga i to trebaju da shvate svi ljudi. Ali vi to ne možete tražiti od njih dok im ne vratite puno povjerenje. Kod nas još uvijek kola ili ne kola neka priča da ukoliko bude 50 posto jednog naroda, da će onda država biti ovakva ili onakva, sekularna ili nesekularna. Najgore u BiH je da neki ljudi misle da su nacionalne države izlaz, a ja vam kažem - samo u Bogu postoje tri osobe i to je najviša misterija vjere.
Ninoslav Kopač

Zagrebačka promocija knjige "Zlodusima nasuprot"

U Zagrebu je u organizaciji Srpskog demokratskog foruma 24. aprila održana promocija knjige "Zlodusima nasuprot - Religija i nacionalsocijalizam" Marka Oršolića koja je, prema riječima učesnika promocije, jedina u Katoličkoj crkvi imala hrabrosti da se na ovim prostorima ako već ne suprotstavi, onda barem ogradi od ustaškog terora u NDH, te zločina koji su su u zadnjem ratu činjeni s hrvatske strane.
Kako je u svojoj uvodnoj riječi ocijenio Ninoslav Kopač, Katolička crkva u Hrvatskoj zaslužna je što i danas postoje podjele na "vaše" i "naše" jer je, s časnim izuzetkom bosanskih franjevaca, propustila značajnije osuditi zločine i ograditi se od njih, bilo da je šutjela, bilo da su riječi osude bile preblage i šifrirane. Historičar Ivo Goldštajn naglasio je da je osnova knjige u samopreispitivanju te da bi, da je ono sprovedeno 1945, pa čak i tokom 90-ih, stvari danas izgledale drugačije. Konstatirao je da je Katolička crkva od početka 30-ih osuđivala nacizam kao zabludu, ali je još više, kao zlo, osuđivala komunizam. Bogdan Denić s njujorškog univerziteta rekao je da se kritički treba osvrnuti i na Srpsku pravoslavnu crkvu čiji su svećenici takođe bili antisemiti, na čelu s vladikom Nikolajem Velimirovićem, a da su neki od svećenika bili i istaknuti četnici. Rekao je i da su franjevci Bosne Srebrene pokazali da se moglo suprotstaviti fašizmu, za razliku od uobičajenoga nesuprotstavljanja Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, dodajući da je u borbama za oslobođenje bilo relativno malo pripadnika i jedne i druge. Književnik Miljenko Jergović istaknuo je odnos prema pojedinim katoličkim velikodstojnicima, rekavši da se kardinal Stepinac, koji je prema ustašama imao ambivalentan stav, proglašava blaženikom, dok se fra Jozo Markušić, koji se u to ratno vrijeme zalagao za suživot i komunikaciju vjernika i ateista, tretira skoro kao izdajnik, dok se o poborniku ustaštva, vrhbosanskom nadbiskupu Ivanu Šariću, koji je 1945. pobjegao u emigraciju, ili šuti ili ga se naziva "žrtvom komunizma".
Knjigu su uz podršku norveške ambasade u BiH izdali nakladnička kuća "Adamić" iz Rijeke i Internacionalni multireligijski i interkulturalni centar iz Sarajeva. Promociji je prisustvovao veći broj nevladinih aktivista i ličnosti iz javnog i kuturnog života, uključujući Budimira Lončara, savjetnika predsjednika Mesića, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera, režisera Lordana Zafranovića i druge.
N. J.
Prenio iz:
http://www.skdprosvjeta.com/news.php?id=446

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Sinke je napisao/la:

I ako se desi da ne dobijem tražene podatke u vezi svih gore navedenih izjava, nisam dužan ne smatrati pojedine osobe na ovome forumu lažovima i u skladu s time neprijateljima istine.

Te ću dati krunski dokaz tko širi Evanđelje ISTINE a tko samo želi ljude uvući u svoju sektu na osnovi LAŽNOG SVJEDOČANSTVA.

Očekujem odgovore.

Dragi Sinke,ne mozemo i necemo,ljude drugacijih misljenja ucjenjivati,ili prihvatamo to ili ne,ali ucjene nesmije biti.A jos manje koristiti ucjenu kao osobno vrijedjanje,mozes prihvatiti misljenje sugovornika ili odbaciti.Svako ima pravo na to.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
<BLOCKQUOTE>

<BLOCKQUOTE>
Dragi Sinke,ne mozemo i necemo,ljude drugacijih misljenja ucjenjivati,ili prihvatamo to ili ne,ali ucjene nesmije biti.A jos manje koristiti ucjenu kao osobno vrijedjanje,mozes prihvatiti misljenje sugovornika ili odbaciti.Svako ima pravo na to.</BLOCKQUOTE>

Draga Dina,

Ovdje ne reagiram na suprotno mišljenje već na činjenicu da se šire lažne informacije koje narušavaju sklad i dijalog ovog foruma. Suprotna strana se poziva na knjige koje nikada nisu napisane ( Hitlerove memoare ),i na izjave koje nikada nisu dane ( da je papa Pio XII hvalio Hitlera radi ubijanja Židova ).

Nisam poslao nikakve ucjene niti ultimatume, već izričito zatražio izvore informacija u koje sam 99% siguran da uopće ne postoje.

Ako suprotna strana ne preda svoje dokaze, optužujem je pred cijelim forumom da laže i po objektivnim mjerilima. Ne koristim taj naslov u svrhu uvrede, već objektivnog iskazivanja da vrlo konkretni forumaši tvrde vrlo konkretne neistine u vezi Katoličke Crkve.

Ne smatram da svojim zahtjevom ugrožavam slobodu i toleranciju na ovome forumu. Ako ispadne da sam u pravu, neće biti prvi put da sam dokazao istinitost svoje Crkve nasuprot lažima i podvaljivanjima par članova.

Drugim riječima, ako mi se ne predaju traženi podaci, tražim ispriku tih članova. Ako sam ja u krivu, ja ću dati ispriku.

Dakle, tražim odgovore na pitanja.

Inter-religijski dijalog nije izmišljanje, već poštovanje razlika.

</BLOCKQUOTE>

more_horiz
<BLOCKQUOTE>Sinke,i ostali,ja samo molim naucno-teoloski pristup problemu bez ideoloskih prebacivanja.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Sinke je napisao/la:
( da je papa Pio XII hvalio Hitlera radi ubijanja Židova ).

ne znam je li ga hvalio, ali činjenica jest da nije rekao niti jednu jedinu riječ protiv toga što je hitler činio. ako je papa doista Božji poslanik, zar ne bi prvi trebao upozoravati i osuđivati nemoralne postupke? da je faca, digao bi se i rekao: "ljudi, to što hitler radi, a italija mu je saveznik u tome, jest odvratno pred Bogom! stanimo dok nije prekasno!" ne, pio je šutio. to je u startu već jedan jaaako veliki minus za katoličku crkvu. umjesto što se pape bave time je li moralno koristiti kontracepciju, mogli su se rađe baviti time je li moralno činiti genocid.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>

Bhakti je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
( da je papa Pio XII hvalio Hitlera radi ubijanja Židova ).

ne znam je li ga hvalio, ali činjenica jest da nije rekao niti jednu jedinu riječ protiv toga što je hitler činio. ako je papa doista Božji poslanik, zar ne bi prvi trebao upozoravati i osuđivati nemoralne postupke? da je faca, digao bi se i rekao: "ljudi, to što hitler radi, a italija mu je saveznik u tome, jest odvratno pred Bogom! stanimo dok nije prekasno!" ne, pio je šutio. to je u startu već jedan jaaako veliki minus za katoličku crkvu. umjesto što se pape bave time je li moralno koristiti kontracepciju, mogli su se rađe baviti time je li moralno činiti genocid.

Bhakti, brate, nije Sinke napisao vec netko drugi:
Draga Dina,

Ovdje ne reagiram na suprotno mišljenje već na činjenicu da se šire lažne informacije koje narušavaju sklad i dijalog ovog foruma. Suprotna strana se poziva na knjige koje nikada nisu napisane ( Hitlerove memoare ),i na izjave koje nikada nisu dane ( da je papa Pio XII hvalio Hitlera radi ubijanja Židova ).
</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply