Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Eshatologija-Otkrivenje:14-18-Babilon današnji-Bludnica

power_settings_newLogin to reply
+12
ILIJA
Domenika
dominik
Velikomucenik
jony
mikic
kainos
Izrail
Češljugar
Aladin
hrvoje hrki
laodikejac
16 posters

descriptionEshatologija-Otkrivenje:14-18-Babilon današnji-Bludnica - Page 6 EmptyRe: Eshatologija-Otkrivenje:14-18-Babilon današnji-Bludnica

more_horiz
jony je napisao/la:
jony je napisao/la:
Mislim da si ovdje dobro rekao: trebao bi biti u zajednici (s ostalim vjernicima). Međutim, ne vjerujem da bi trebao biti u organiziranom crkvenom sistemu.

Dakle, jedno je biti u zajednici s vjernicima. To i jesam. A drugo je biti član neke denominacije.

Stoga, ova zajednica nije podružnica neke denominacije ili slično, pa stoga i nema ime, osim kršćanska zajednica ili slično! Srećom, ima mnogo takvih zajednica i ljudi po svijetu za koje znam!

Što se tiče mnoštva kršćanskih zajednica koje nisu "denominacijske"
navodim materijal iz kojega možemo vidjeti njihov nastanak i odnos u Njemačkoj./:
http://suche.t-online.de/fast-cgi/tsc?context=redir&mandant=toi&device=html&portallanguage=de&userlanguage=de&ocontext=internet-tab&tpc=internet&ptl=std&channel=www&url=http%3A%2F%2Fde.wikipedia.org%2Fwiki%2FKategorie%3AFreikirche&dest=http%3A%2F%2Fde.wikipedia.org%2Fwiki%2FKategorie%3AFreikirche&rang=2&price=0&siteNum=1
Eshatologija-Otkrivenje:14-18-Babilon današnji-Bludnica - Page 6 Taufe_Syke

Zadnja promjena: ; pon 28 svi 2007, 10:32; ukupno mijenjano 1 put.

descriptionEshatologija-Otkrivenje:14-18-Babilon današnji-Bludnica - Page 6 EmptyRe: Eshatologija-Otkrivenje:14-18-Babilon današnji-Bludnica

more_horiz
Hvala sto si stavio link, i sto nisi copy paste hrpu teksta...

Inače, ne znam njemački - tako da mi ovaj put ni link neće pomoći!

more_horiz
jony je napisao/la:
Hvala sto si stavio link, i sto nisi copy paste hrpu teksta...

Inače, ne znam njemački - tako da mi ovaj put ni link neće pomoći!

http://en.wikipedia.org/wiki/Free_church
No nije dobro da se organizacija otuđi od Suvereniteta Svetoga Duha, jer tamo gdje je život - tamo je i organizacija života.Otuđenje od evanđelja vodi u otuđenje organizacije te nastaje hijerarhijski model oslonjen na autoritet čovjeka te tako takva hijerarhija vodi ka Čovjeku bezakonja..
u razvoj Babilona..

more_horiz
Antikrist:
http://whitehorsemedia.com/articles/list.cfm?cat=15

more_horiz
Inače, u Bibliji Bog nikad nije koristio organizaciju! Bog nikad nije djelovao kroz organizaciju! Primjer su Židovski narod kad se odlučio organizirati kao nacija (za vrijeme Samuela) - Bog na to kaže da su odbacili Njega!

Bog nikad nije uspostavio organizaciju - stoga sama denomonacija ili organizacija je otuđenje od Duha!

more_horiz
Eshatologija-Otkrivenje:14-18-Babilon današnji-Bludnica - Page 6 P

<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
jony je napisao/la:
Inače, u Bibliji Bog nikad nije koristio organizaciju! Bog nikad nije djelovao kroz organizaciju! Primjer su Židovski narod kad se odlučio organizirati kao nacija (za vrijeme Samuela) - Bog na to kaže da su odbacili Njega!

Bog nikad nije uspostavio organizaciju - stoga sama denomonacija ili organizacija je otuđenje od Duha!

Da li je Bog,Bog reda,ili nereda?Eshatologija-Otkrivenje:14-18-Babilon današnji-Bludnica - Page 6 020106NA3_prvEshatologija-Otkrivenje:14-18-Babilon današnji-Bludnica - Page 6 020106NA3_prvEshatologija-Otkrivenje:14-18-Babilon današnji-Bludnica - Page 6 020106NA3_prv</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

Zadnja promjena: ; sri 20 lip 2007, 16:40; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
jony je napisao/la:

Bog nikad nije uspostavio organizaciju - stoga sama denomonacija ili organizacija je otuđenje od Duha!

Ma daj molim te za takvu tvrdnju imaš samo tvoje tumačanje tog redka.
Krist je utemeljio crkvu i vrata paklena ju neće nadvladati.

more_horiz
Izrail je napisao/la:

Crkvu! Ne organizaciju! Nažalost, danas je pojam crkva izopačen (kao i mnogi drugi pojmovi, npr. ljubav, itd.) pa ljudi pod pojmom crkve misle na organizaciju. U Bibliji su ta dva pojma zapravo suprotnosti!

more_horiz
jony je napisao/la:

Crkvu! Ne organizaciju! Nažalost, danas je pojam crkva izopačen (kao i mnogi drugi pojmovi, npr. ljubav, itd.) pa ljudi pod pojmom crkve misle na organizaciju. U Bibliji su ta dva pojma zapravo suprotnosti!

Ajde molim te pa ispada da je s tobom sve počelo i da će svršiti.
Trebaš ti još žganaca jesti.

more_horiz
Radi jasnoće adventističkog stava o Babilonu današnjem i Zvijeri prvoj , Drugoj i Žigu zvjeri stavljamo ova poglavlja iz doktrine:

Postoji li nešto jednostavno, na osnovu čega će pripadnici Božjeg naroda, kada se, na kraju, svijet bude suočio s posljednjom prijevarom, moći kazati na čijoj se strani nalaze? Govoreći o središnjem pitanju u posljednjoj krizi, adventisti su, po tradiciji, upućivali na predmet subote/nedjelje. Adventisti su skloni stavu da oni koji svetkuju subotu neće biti prevareni kada dođe kraj.

Međutim, mlađi adventisti u sve većoj mjeri odbacuju taj tradicionalni stav, iz dva glavna razloga. Prije svega, riječ “subota” čak se i ne pojavljuje u knjizi Otkrivenja. Kako bi svetkovanje subote moglo biti središnje pitanje u posljednjoj krizi, ako se ta ijreč čak i ne pojavljuje u knjizi Otkrivenja.

Drugo, pitanje subote/nedelje nema toliki značaj u današnjem svijetu. Ako biste osobi svijetovnih pogleda kazali: “Trebaš ići u crkvu subotom, a ne nedjeljom”, ona bi vjerojatno odgovorila: “Kakvi su to ljudi koji raspravljaju o takvoj gluposti? Zašto bih ja razmišljao o odlaženju u crkvu?”

Mnogi adventisti se pitaju da li je naš naglasak na pitanju subote/nedJelje možda samo recidiv iskustva crkve s pitanjem državnog nedJeljnog zakona, o kojem se raspravljalo u američkom Kongresu 1890-ih godina. A sada, 115 godina kasnije, američke savezne države sve više uklanjaju nedJeljne zakone iz svojih ustava, dok se sekularno stanovništvo sve više ruga takvim temama. Da li je moguće da je ambijent 1890-ih godina učinio da su adventisti pogrešno čitali Otkrivenje? Da li je stvarno dan bogosluženja središnje pitanje posljetka, ili to adventisti žive u hermeneutičkoj zemlji mašte?

Primjedbe se također u tom smislu odnose i na indentifikaciju Babilona, Zvijeri..

Posebno na forumima je potrebna eshatološka i doktrinalna preciznost kako bi međuvjerski dijalog pridonio razumijevanju kroz bolje prikazano Vječno evanđelje nasuprot Sotoninim navalama pomutnjom …

Molim upoznajte se sa standardnim učenjem adventističke crkve o "vručim" temama:

http://www.svetlostistine.com/Knjige/StaBiblijaKazePaulien/9.htm
http://www.svetlostistine.com/Knjige/StaBiblijaKazePaulien/10.htm
http://www.svetlostistine.com/Knjige/StaBiblijaKazePaulien/11.htm
http://www.svetlostistine.com/Knjige/StaBiblijaKazePaulien/12.htm

more_horiz
abraham je napisao/la:
Otkrivenje 14-18

Babilonski grijesi danas - koji su?Da li su svi grijesi -Babilonski?
Kako ih prepoznati?Ostaviti, ne sudjelovati u njima, kako?

abraham

Babilon je današnji Rim, točnije Vatikan!

more_horiz
inliner..
Babilon je današnji Rim, točnije Vatikan!

Koje argumente imaš zato...ajde da ćujem...!

more_horiz
Izrail je napisao/la:
jony je napisao/la:

jeste Krist je utameljio crkvu ali to nije ni katolicka ni pravoslavna ni protestantska ili koja god sa svojim zrecima propovjednicima kardinalima....naprotiv opis te crkve je u Hebrejima 12 glavi:

Nego, vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu, Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu, Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika i Posredniku novog Saveza - Isusu - i krvi škropljeničkoj što snažnije govori od Abelove Hebrejima 12,22-24

Osim toga crkva koju je Krist osnovao nije neka zgrada sa slikama svetaca,niti je za njenu gradnju potrebna gradjevinska dozvola.

Ne znate li da ste vi crkva Božija, i Duh Božij živi u vama? 1. Korincanima 3,16

Ako pokvari ko crkvu Božiju, pokvariće njega Bog: jer je crkva Božija sveta, a to ste vi. 1. Korincanima 3,17

Ili ne znate da su tjelesa vaša crkva svetoga Duha koji živi u vama, kojega imate od Boga, i nijesta svoji? 1. Korincanima 6,19

To sto se svijet klanja idolima i onome sto sami zovu crkvama to samo pokazuje koliko je jasno i tacno opisano da svjet vise voli laz nego istinu.

Ili kako se udara crkva Božija s idolima? Jer ste vi crkve Boga živoga, kao što reče Bog: useliću se u njih, i življeću u njima, i biću im Bog, i oni će biti moj narod. 2. Korincanima

more_horiz
Krist je utemeljio crkvu - koja je Kristovo tijelo, a ne ljudska organizacija koju vodi nekakava ljudski postavljena hijerarhija...

more_horiz
...Dobro si rekao...!
Zaista je Krist utemeljio svoju Crkvu...
...na Petru-Stijeni...
i vrata je paklena, neće nadvladati nikada...!!

more_horiz
Domenika je napisao/la:
...Dobro si rekao...!
Zaista je Krist utemeljio svoju Crkvu...
...na Petru-Stijeni...
i vrata je paklena, neće nadvladati nikada...!!

Nisam prije bio na ovoj temi, ali mislim da malo griješiš.

Mislim da je taj termin pasus o Petru kao o stijeni malo pogršno protumačen iz više razloga.
a. Isus je vjerovatno govorio u Aramejski. Pa toga i protestanti ga pogrešno koriste za napad na instituciju Pape, a samim time i KC ga pogrešno koristi u odbranu istog. (znam da to nisu jedini pasusi ali je to onaj koji se najčešće upotrebljava, zar ne?)
b. Također, mislim da je to i u Aramejskom jeziku bila igra riječi (što nije neobično za Isusa da koristi.) Tako da moramo uzeti u obzir da kao i još neke parabolične izjave u NZu, ni ova nije bila namjenjenjena za potpuno shvatanje. Nezaboravimo da ima i takvih("ko' ima uho neka čuje...") a ima i onih koje je sam on objašnjavao (parabola o sijaču, Mt. 13; usput tu se nalazi i razlog za uporedbe, te usporedba o Ljulju; itd)
c. Efežani 2:19-22 - govori o Kristu kao ugaonom kamenu (nemogu da postiram sliku kao ilustraciju) ali ako je on "ugaoni kamen" a ostali se redaju iza njega, dali je bitno koji dolazi prije, a koji kasnije. Jer tekst to ne navodi kao bitno. Jer su svi ostali "u njemu zajedno sazdani..." bez razlike.

Ako napraviš skicu kako to izgleda (što je u suštini slika koju sam želio postirati) vidiš da su svi iza Isusa jednaki kada je u pitanju autoritet,(barem prema ovom tekstu) jer on je taj koji zauzima centralno mjesto u svemu.

Znam iz kojeg ugla nastupaš, tako da ovo nije nikav pokušaj "nečega", samo još malo informacija.

more_horiz
"Pozdravlja vas s vama izabrana crkva u Babilonu"
(1. Petrova 5,13)
Pozdrav nekome bratu u Kristu koji se nalazi u nekoj katoličkoj zemlji mogao bi glasiti jednako kao naslov ovog članaka. Da bi smo razotkrili koga predstavlja Babilon, prisjetiti ćemo se jedne mlade djevojke.

Alice Driver smrću je zapečatila svoju vjeru u Gospodina i Spasitelja. Po nalogu inkvizitora katoličke crkve spaljena je na lomači. prije svoje mučeničke smrti rekla je ove riječi...

„Imam li još što reći? Slava Bogu! Ne možete ubiti Duh Božji u meni, jadnoj ženi. Ja sam iskrena i siromašna djevojka, nikada nisam išla na fakultet, kao što ste vi bili ... sada stojim pred vama u obrani Božje istine i zbog svjedočanstva Isusa Krista“

"Vidio sam da je žena pijana od krvi svetih ljudi i krvi Isusovih svjedoka. Silno sam se začudio. 'Što se čudiš?' upita me anđeo..." (Otkrivenje 17,6)

Žena u Otkrivenju predstavlja Crkvu, Žena koja je pijana od krvi Isusovih svjedoka ista je ona koja 'sjedi' na "sedam gora" (Otk 17,9), tj. na sedam rimskih brežuljaka.

"I žena bijaše obučena u grimiz i skerlet i nakićena zlatom i kamenjem dragim i biserom" (Otk 17,4) Koja je to Crkva koja uživa u raskoši i bogatstvima ovog svijeta možete vidjeti ovdje!

Kada je Girolamo Savonarola shvatio da Babilon iz Otkrivenja zapravo predstavlja rimsku Crkvu rekao je sljedeće riječi: "Bježite iz Rima, jer Babilon znači zbrka, a Rim je pobrkao cijelo pismo, pobrkao je sve zablude, sve je pobrkao. bježite dakle iz Rima i pokajte se."

Svi biblijski komentatori slažu se sa time da Babilon iz Otkrivenja
predstavlja Rim. Ipak za razliku od poganskog Rima, papinski Rim nazvan
je u Otkrivenju "Babilon veliki" (Otk 17,5), koji je usput rečeno i mnogo rašireniji od poganskog Rima (u zemljopisnim okvirima).

Da je više nego jasno da Babilon predstavlja Rim jasno je iz riječi apostola Petra "Pozdravlja vas s vama izabrana crkva u Babilonu"
(1. Petrova 5,13), dakako Petar ne piše poslanicu iz nekog mjesta koje
se nalazi u drevnom Babilonu koji je već odavno uništen, nego iz nekog
mjesta pod upravom "Vrhovnog Svećenika" (Pontifex Maximus-a). Ta titula nekada je pripadala poglavaru rimskog imperija, a danas pripada poglavaru katoličke crkve.

Također današnji Rim, kao i drevni Babilon nekada središte je suvremenog idolopoklonstva.

Katolička crkva poznata je po čašćenju i štovanju kipova kojima je svima zajedničko to da ne predstavljaju Boga, ili ga predstavljaju na krivi način.

Npr. Isus iako se njegovo uskrslo tijelo nalazi na nebu, uvijek je prikazan razapet na križu ili kao mala beba. čašćenje njegovog kipa također je u suprotnosti sa Biblijom, zato jer Bog podjednako zabranjuje i čašćenje kipova i dočaravanje Boga kipom - Boga se dakako ne može dočarati kipom.

Martin Luther i John Knox, jedni od najvećih protestantskih reformatora također su djelili to vjerovanje te su i napisali više knjiga na tu temu.

Onome koji je šokiran ovime što čita preporučujem da pročita knjigu
"Babilonska misterijska religija" od Ralpha Woodrowa. Suguran sam da će
vam ona (pri)pomoći u identificiranju modernog Babilona - Rimske Crkve.

Moja poruka vama, ista je ona koju je vjernicima rimske crkve uputio
Savonarola, sa malim dodatkom - čitajte Bibliju, tamo vam sve piše!

Upravo je jasnoća Biblije, koja je više nego jednostavna i razumljiva svakome čovjeku glavni razlog iz kojeg katolička crkva skriva Bibliju, a 97% katolika ju uopće ne čita. Za razliku od njih onih 3% tumači ju u skladu sa Crkvenim učiteljstvom, koje je samo po sebi dio tog suvremenog babilonskog sustava.

Ako uistinu želite saznati "Što je istina?" kleknite na koljena, uzmite BIbliju u ruke, i molite Boga da vam da osvjedočenje Duha Svetoga, koji će vas, ukoliko ste spremni prihvatiti ono što će vas on osvjedočiti prema svom obećanju uvesti u svu istinu.

more_horiz
Inliner u svojoj ushicenosti bez dovoljno znanja siris antipatiju prema adventistickoj doktrini.
Ovdje cu navoditi rad prof. Ranka Stefanovica koji , vec vise desetaka godina klececi u molitvi i istrazujuci u Duhu Svetom, sa velikim timom istrazivaca..., predaje Otkrivenje studentima teologije na adventistickom fakultetu.
Ovaj se materijal ne moze koristiti bez dopustenja autora.

Bludnica Babilon

str. 503-522

BLUDNICA BABILON
I USKRSLA ZVIJER 17,1-18

Tekst u Otkrivenju 16,19 koji najavljuje propast ''Babilona velikog'' služi kao uvodni tekst. On predstavlja zaključak dijela o sedam posljednjih zala i uvod u Otkrivenje 17. i 18. poglavlje. Zato Otkrivenje 16,19 daje ključ za razumijevanje Otkrivenja 17–18 što je očito iz razmatranja uvodnog ovog teksta. On opisuje kako će se Božji sudovi izvršiti na Babilonu posljednjeg vremena.

Kad god je u Otkrivenju spomenuta neka nova sila, ona je isprva opisana općim izrazima. Prema ovom uzorku Otkrivenje 17 daje opis Babilona posljednjeg vremena da pokaže razlog njegovom suđenju; Otkrivenje 18 opisuje sud ovog otpadničkog vjerskog sustava i njegovu propast.

Bludnica Babilon (17,1-61)

Dvaput je Ivan najavio propast Babilona posljednjeg vremena, a da ga nije identificirao (Otk 14,8; 16,19). Sada opisuje i identificira Babilon kao bludnicu u zavodničkoj ulozi pri svršetku vremena.

1I dođe jedan od sedam anđela što nose sedam čaša i prozbori mi: "Dođi pokazat ću ti sud nad Bludnicom velikom što sjedi nad vodama velikim, 2s kojom su bludničili kraljevi zemlje i pozemljari se opiše vinom bluda njezina." 3I odnese me u duhu u pustinju. Tu vidjeh Ženu koja sjede na skrletnu Zvijer, punu bogohulnih imena, sa sedam glava i deset rogova. 4Žena bijaše odjevena u grimiz i skrlet, sva u zlatu, dragom kamenju i biserju. U ruci joj zlatna čaša puna gnusobe i nečisti bluda njezina. 5Na čelo joj napisano ime - tajna: "Babilon veliki, mati bludnica i gnusoba zemljinih." 6I vidjeh: Žena je pijana od krvi svetih i od krvi svjedoka Isusovih.

Bilješke

17,1. ''Sjedi nad vodama velikim.'' Ovaj je izraz uzet iz Jeremije 51,13 gdje fraza ''na velikim vodama'' opisuje posebno rijeku Eufrat. Značenje ovog simbola nalazimo u Otkrivenju 17,15 (vidi Bilješke na Otk 16,12).

17,1-2. ''Bludnicom velikom što sjedi nad vodama velikim, s kojom su bludničili kraljevi zemlje.'' Blud je u Starom zavjetu često uziman kao metafora saveza između otpalih gradova i naroda. Tako je, na primjer, Izaija nazvao Tir gradom koji se odao ''bludu sa svim kraljevstvima svijeta na licu zemlje'' (Iz 23,17). Nahum je objavio sud nad Ninivom: ''Eto plaće za razvrat bludnice, ljupke ljubaznice, vješte čarobnice koja je zavodila narode svojim razvratom i plemena svojim čaranjima.'' (Nah 3,4) Riječju blud je često opisan odnos između Izraela i okolnih naroda. Izaija žaluje: ''Kako li posta bludnicom tvrđa vjerna?'' (Iz 1,21) Jeremija govori o Izraelu kao ženi koja je ''bludničila s mnogim milosnicima'' (Jr 3,1; vidi Hoš 3–4; Mih 1,7). Ezekiel kaže da je Izrael bludničio s mnogim narodima, uključujući Egipćane, Asirce i Kaldejce (Ez 16,26-29; 23,3-30). Osim toga, čini se da je Ivanov opis velike bludnice u 17,1-6 rezultat pojave kraljice Izebele koja je služila kao model za Jeremijin prikaz nevjernog Izraela (Jr 4,30; vidi 2 Kr 9,30).[sup]i[/sup] Prikaz saveza Babilona posljednjeg vremena i vladajućih političkih sila svijeta u Otkrivenju 17–18 gradi na ovim starozavjetnim slikama.

17,2. ''Pozemljari'' (KS: ''stanovnici zemlje''). Vidi Bilješke na Otkrivenje 6,10.

17,3. ''Ženu koja sjede na skrletnu Zvijer.'' Zvijer predstavlja političke sile koje su Babilonu posljednjeg vremena na raspolaganju u posljednje dane (vidi Bilješke na Otk 13,1).

''Bogohulenje.'' Hulenje se u Novom zavjetu odnosi na prisvajanje jednakosti s Bogom (Iv 10,33; vidi Mt 26,63-65) kao i na povlastice samoga Boga (Mk 2,7). Vidi i Bilješke na Otkrivenje 13,5.

17,5. ''Na čelo joj napisano ime.'' Ovo je možda odraz rimskog običaja prema kojem su prostitutke u javnim kućama nosile čeonu vrpcu s imenom.[sup]ii[/sup] Jeremija spominje ''čelo (ti je kao u) bludnice'' (Jr 3,3; Šarić: ''čelo žene zloglasne'').

''Tajna.'' Riječ ''tajna'' ovdje može biti dio natpisa na ženinu čelu (''Tajna Babilon'') ili prefiks titule. Najvjerojatnije se radi o ovom posljednjem, što pokazuje da Ivan misli na Babilon, ne u doslovnom smislu, već kao zagonetnom imenu i tajni koja će sada biti otkrivena. Samo oni koji su obdareni božanskom pronicljivošću u stanju su shvatiti puno značenje tog imena.

''Babilon veliki.'' Vidi Bilješke na Otkrivenje 14,8.

Tumačenje

17,1.2. Jedan od sedmorice anđela koji su izlijevali zala Božjeg gnjeva na zle poziva Ivana da vidi sud nad Bludnicom velikom. Anđeo koji je objavio pad Babilona najvjerojatnije je onaj sa sedmom čašom (Otk 16,19). Time je nagovješteno da će ono što anđeo treba objasniti Ivanu u Otkrivenju 17–18 obrađivati ono što je prikazano u šestom zlu (Otk 16,12-16). Isti anđeo kasnije poziva Ivana da mu pokaže Kristovu zaručnicu, Novi Jeruzalem (Otk 21,9). Robert H. Mounce ističe: kad velika bludnica sa svojom zavodničkom privlačnošću i sjajem bude ''izložena i uništena, onda će Kristova zaručnica zasjati u svoj svojoj ljepoti i pravoj vrijednosti''.[sup]iii[/sup]

Što predstavlja ova bludnica? U Otkrivenju 17,5 Ivan je prepoznaje kao ''Babilon veliki''. Babilon je u Starom zavjetu simbol tlačenja i pobune protiv Boga. Ivan se služi slikom Babilona da prikaže preovladajući otpadnički vjerski sustav u svijetu u vrijeme svršetka, povezan s državom i njenim vlastima vidi Otk 17,18. George E. Ladd ispravno zamjećuje da se ''ovaj grad povijesno očitovao u Rimu prvog stoljeća, ali puno značenje zlog grada je eshatološko''.[sup]iv[/sup] Babilon posljednjeg vremena je svjetska vjerska konfederacija sotonskog trojstva – Sotone, Zvijeri iz mora i Zvijeri iz zemlje ili Lažnog proroka – ustalog protiv Boga i njegovog vjernog naroda, i podupiranog od svjetovnih i političkih sila (vidi Otk 13,12-17).

U prikazivanju ovog otpadničkog vjerskog sustava posljednjeg vremena u Otkrivenju 17, Ivan se služi mnogim tekstovima koji u Starom zavjetu spominju drevni Babilon.[sup]v[/sup] On vidi bludnicu Babilon kako sjedi nad vodama velikim. Ova je fraza uzeta iz Jeremijine knjige; njome prorok opisuje drevni Babilon koji prebiva na mnogim vodama rijeke Eufrat, umnožavajući svoje bogatstvo: ''O, ti što prebivaš na velikim vodama i bogat blagom svakojakim! Sad ti svršetak dođe, kraj tvojoj lakomosti.'' (Jr 51,13) Anđeo kasnije objašnjava Ivanu da vode nad kojima bludnica sjedi imaju dublje značenje; one slikovito opisuju svjetovne sile svijeta, ''to su puci i mnoštva i narodi i jezici'' (Otk 17,15) koji će u vrijeme svršetka biti u službi Babilona i protiviti se Bogu i njegovom narodu. Činjenica da bludnica sjedi nad tim svjetovnim silama (vidi Otk 17,3.9.15) pokazuje da ona njima upravlja i vlada. Kao što kaže Ladd, u prvom stoljeću ''moglo se reći da Rim sjedi nad mnogim vodama u smislu što su mu snaga i suverenitet potjecali iz osvajanja mnogih naroda; ali će se to još bolje obistiniti u eshatološkom Babilonu, koji će zavesti sav svijet da štuje ono što nije Bog.''[sup]vi[/sup]

Zatim anđeo objašnjava da su s ovom bludnicom bludničili kraljevi zemlje (također u Otk 18,3.9). ''Kraljevi zemlje'' ovdje su vladajuće političke sile svijeta koje će svoju vlast i utjecaj staviti u službu otpadničkog vjerskog sustava posljednjeg vremena, nazvanog Babilon. Njihov odnos Babilonom prikazan je bludničenjem. Babilon će očito djelovati preko tih političkih sila ''da stekne kontrolu nad stanovnicima zemlje koji mu se nisu dragovoljno pokorili''.[sup]vii[/sup]

Kad su prikazivali nedozvoljene odnose Izraela s okolnim otpadničkim i neposlušnim narodima, proroci su u Starom zavjetu govorili o bludničenju (vidi Jr 3,1-10; Ez 16,26-29; 23,3-30). '' Sve će te to stići zbog tvojeg bludničenja s narodima'', vikao je Ezekiel (23,30). Otkrivenje 17. poglavlje gradi na ovom starozavjetnom shvaćanju da prikaže preljubnički savez Babilona posljednjeg vremena s političkim silama svijeta radi ekonomske koristi. Političke sile svijeta dat će se zavesti arogantnošću i golemim bogatstvom i luksuzom Babilona. Babilon im obećava zaštitu i sigurnost.

Preljubničko vino Babilona, koje zavodi političke sile svijeta, također utječe na stanovnike zemlje koji ih slijede i zbog toga se opiše vinom bluda njezina (također u Otk 18,3). Pijana osoba ne može jasno rasuđivati i misliti i to obično dovodi do loših odluka. Babilon posljednjeg vremena će pomoću prijevare steći nadzor nad narodima svijeta.

17,3. Anđeo sada odnosi Ivana u duhu u pustinju da vidi božanski sud koji se treba izvršiti nad bludnicom Babilon. Četiri puta je Ivan rekao da je bio ''u Duhu'' (vidi 1,10; 4,2; 17,3; 21,10). To pokazuje da ono što vidi i čuje nije ''ljudskom voljom doneseno'' već otkrivenjem Svetog Duha (2 Pt 1,21). Čini se da je pustinja prikladno mjesto za suđenje Babilonu posljednjeg vremena. U njoj je ''Zmaj velik, ognjen, sa sedam glava i deset rogova'' progonio crkvu za vrijeme tisuću dvjesto i šezdeset dana (Otk 12,6.14). Mjesto progonstva crkve sada je mjesto za suđenje Babilonu.

Zadnja promjena: ; sub 16 vel 2008, 12:34; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply