Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota - sedmi dan

power_settings_newLogin to reply
+7
10
Caesar
Ruta
laodikejac
Justin
No Nick
dominik
11 posters

descriptionSubota - sedmi dan - Page 3 EmptyRe: Subota - sedmi dan

more_horiz
Dragi svi,

Laodikejci nisu potpuno slijepi, jer u tom slučaju očinja mast im ne bi vrtila vid niti bi bili u stanju prepoznati svojstva Kristovog karaktera niti bi bili u stanju odbaciti hladnoću i vrelinu svoje mlakosti, kupiti bijele haljine i mast očinju za jasan vid..No Krist je taj koji pomazuje slijepe oči da bismo mogli raspoznati svetost Božjeg karaktera u Njegovu zakonu i razumjeti ljubav Kristovu koja predstavlja zlato žeženo u ognju.Mast je ulje Njegove milosti koje duši vraća duhovni vid kako bi mogla usvojiti razliku između djelovanja Božjeg Duha i neprijateljevog.Borba je naš dio.Primjena ovoga savjeta je praktične naravi..Nada za crkvu Laodikejsku je u reformi.Svim pripadnicima adventističke crkve nudi se nebeska odječa kroz iskustvo opravdanja vjerom, posvećenje i krštenje Duhom.Zlato vjere i ljubavi predstavljaju dio najskupocjenije svadbene odjeća koju samo Ženik može dati...Istina o bijeloj odječi usvojena predstavlja prvdu Kristovu usvojenu karakterom, čistota srca, pobuda , postaje značajka svakoga koji je oprao i ubijelio haljine svog karaktera..Jedno je kada vjernici adventisti sedmoga dana ubjeljuju svoje haljine samo teorijskim poznanjem istine a drugo, bitno je, ubijeliti haljine u krvi Jagnjetovoj u Svetinji..Vidjeti sebe onakvim kakvim zaista jesam u velikom Božjem ogledalu ganuća srca zaista ne mogu u idolu - ogledalu - već u stvarnom Nebeskom koje je Krist kao Svećenik koji je ispunio zakon i ljubav time što nam je dao svoje kroz opravdanje kroz vjeru, posvećenje i krštenje duhom.Za one koji ne primjenjuju praktično ovaj savjet je mrtvo slovo zato što su takvi mrtvi u grijesima..Prihvatanje Laodicijske poruke daje snagu Troanđeoskom pokretu.Za pripadnike crkve adventista sedmoga dana poruka laodicijskoj crkvi nije isto što i laodicijska poruka - laodicijska je poruka - poruka sa stanovišta laodicijske lažne sigurnosti..Zato je poruka vjernog Svjedoka - Kristova poruka milosti i opomena isto tako strašna kao što je strašna poruka u troanđeoskoj vijesti iako crkva u mlakosti nije dio Babilona..Ima vjernika koji misle da su primjenili savjet na sebe ali to nisu jer nemaju živo svjedočanstvo u korist istine koju misle da su praktično usvojili...Mlaki kršćanin obmanjuje i svijet i sebe - on stoji u svojoj svjetlosti a ne u svjetlosti sa gore viđenja..Svjetlošću istine koju ima adventistička crkva koja osvjetljava lažnu sigurnost laodicijske crkve mogu se prepoznati svjedočanstva koja je Bog povezao sa radom Troanđeoske vijesti kao uvjet za veliku žetvu ..Ukloniti uzroke prokletstva koje čine crkvu mlakom je dužnost svakog vjernika, a ostvaruje se ne promjenom istine , već njenom primjenom..Laodikejac ne kaže imamo istinu bolju od Vaše, on kaže bogat sam njome, tj primjenio sam je u praksi, on teorijsko svjetlo smara praktičkim svjetlom , kao onaj koji je teorijsku istinu manje vrijednosti od ove zaista primjenio praktično, no nije mogao se obogatiti sadašnjim bogatsvom jer nema sadašnju istinu..
Ne čini advsntističku crkvu svjetlost svijetu njena istina već žar ljubavi u srcima koji su kupili zlato žeženo u ognju - popslušanjem savjeta vjernog svjedoka.
Ne samo Urija Smit..., već mnoštvo svjedoka koji su iskusili svjedočanstva praktično...Mogli bismo reči gotovo je cijelo svjedočanstvo E.G W koja je Bog povezao sa radom pokreta troanđeoskog djela u stvari Božje uputstvo na reformu laodicijskoj crkvi u hodu samog djela..Mnoštvo takovih savjeta suvremenog iskustva - ustvari je odjek kucanja na srca..Postati sličan svijetu a misliti da si bogat primjenom sadašnje istine - je sramota za svakog vjernika, sramota koju on ne vidi, a još više je sramoti sotonina pakost onih koji mrze na sadašnju istinu smatrajuči je lažnom..Ako laodikejac pretvara Subotu na pr. u idola - to ne znači da je Subota idol, da je adventističko učenje o opravdanju vjerom, posvećenje i krštenje duhom - varijanta legalizma..zato što protivnici adventističke doktrine imaju nebiblijsku doktrinu o Zakonu i Svetinji, sudu itd..

more_horiz
Sada Abrahame mozda smo mi svi neadventisti slijepi i nemamo vodstvo Duha Svetoga kao vi,ali ti meni reci kako da ja povjerujem u nesto sto nema osnove a drugo pa vi ste bili jednom zavedeni i crkva je dozivila veliko razocarenje i mnogi su je napustili.Cak mnogi adventisti nisu davali svoju djecu u skole jer su smatrali da je to gubljenje vremena jer po Milleru je Hirist bio na vratima.Niko nije prepoznao laznog duha.Zar nije moguce da ce doci do ponovnog razocarenja adventista.Kad Gospod kaze; pa ja od vas to nisam ni trazio i da prorostvo nije tacno.Sada malo razmisli i stavi se u moj polozaj.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Ruta je napisao/la:
Sada Abrahame mozda smo mi svi neadventisti slijepi i nemamo vodstvo Duha Svetoga kao vi,ali ti meni reci kako da ja povjerujem u nesto sto nema osnove a drugo pa vi ste bili jednom zavedeni i crkva je dozivila veliko razocarenje i mnogi su je napustili.Cak mnogi adventisti nisu davali svoju djecu u skole jer su smatrali da je to gubljenje vremena jer po Milleru je Hirist bio na vratima.Niko nije prepoznao laznog duha.Zar nije moguce da ce doci do ponovnog razocarenja adventista.Kad Gospod kaze; pa ja od vas to nisam ni trazio i da prorostvo nije tacno.Sada malo razmisli i stavi se u moj polozaj.

Ne znam Ruta ali 4 zapovjed stoji,i za slijepe i neslijepe,Bog se neda varati,on nije covjek,pa da pise brise,rekao je da ce skoro doci,i doci ce,za Boga godine nisu mjerne jedinice kao za covjeka,a daj malo da o tvojo vjeri diskutiramo,koliko je ispravna,i koliko ima pravih proroka,Müller nije bio prorok.obred obred obred obred </BLOCKQUOTE>

more_horiz
Ruta je napisao/la:

Molim Te objasni svoj položaj još otvorenije.
Stavljam se u Tvoj položaj i stalno provjeravam sve položaje..
No međusobno se nisu svi stavljali u sve položaje..
Neka nas u tome vodi Gospod kako bi odbacili lažna proroštva i čekali Krista na ispravan način..

more_horiz
Pa Dino 4 zapovjed stoji i ja se njom slazem,ali se ne slazem da Subota ima udjela u spasenju.To imaju samo adventisti.
Neznam kako kod vas ljude nazivaju kada daju izjavu da Isus dolazi i da datum i svi ocekuju taj datum.Kod nas nije bilo takvih slucajeva Dino pa zaista ne znam tacan naziv za takvog covjeka.
Sto se tice moje male vjere ti Dino mozes da diskutujes i da me kritikujes koliko god oces jer zasigurno imas pravo.Ja ipak imam radost sto mogu naci primjer u takvoj sestri koja je puna vjere.Da ne vjerujem u Hrista ti bi mi bila primjer.

more_horiz
Ruta je napisao/la:

Sestro, kako ne shvaćaš da adventistička nauka nije sagrađena na Villiamu Milleru i njegovom tumačenju 1844. godine? Pogotovo nauka o suboti. Sve te biblijske istine adventisti su kasnije postepeno shvaćali i stalno produbljivali...

Adventisti kojima se na ovom forumu obraćaš, nastali su iz jednog pokreta koji je nastao NAKON 1844. GODINE! Taj pokret je uključivao vjerne i odane Božje ljude, koji su svim srcem istraživali Pismo i koristili se u njegovom tumačenju najboljim poznatim metodama.

Jedina naša biblijska nauka s kojom opravdano imaš problema, jest istražni sud 1844. godine (jer je to poprilično komplicirano za shvatiti, budući da se mora uzeti puno toga u obzir...). Međutim, moraš također još shvatiti i to, da mi adventisti ne smatramo da netko, tko nije shvatio nauku o istražnom sudu 1844. godine, ne može biti spašen! Ne! Na kraju krajeva, nisu za spasenje bitni datumi i brojke, nego srce i život koji su posvećeni Isusu!

Sam po sebi, istražni sud nije uopće komplicirana stvar da se shvati iz Biblije, jer nam i zdrava logika nalaže da on mora postojati... Ako te ova nauka sprječava da imaš pozitivno mišljenje o adventističkoj doktrini, tada se nadam da si sad razumjela da mi vjerujemo da je SAMO BOG taj, koji spašava čovjeka. A mi samo trebamo "vršiti Njegove zapovijedi i imati vjeru u Isusa" (Otkrivenje 14:12). Ako smo iskreni prema Božjoj Riječi, jasno nam je da Bog od nas očekuje držanje Deset Zapovijedi. Nije to ništa komplicirano. Nije put prema Isusu kompliciran, samo je težak.

more_horiz
Pa Dino 4 zapovjed stoji i ja se njom slazem,ali se ne slazem da Subota ima udjela u spasenju.

Za moj pojam ovo su prilicno jednstrane i jednostavne izjave. Udjela u spasenju ima Hristos i mi. Niko i nista vise. Ne racunam tu andjele koji su nam poslati kao sluzbenici, ne racunam tu veru koja je karika preko koje se ostvaruje nase spasenje.

Prema tome, Isus i ja. Subota nema tu funkciju, ne znam odakle ovakve 'harikiri' izjave, zaista ne znam??

more_horiz
Sada zasto bi subota bila jedina ceremonijalna stvar preneta iz Starozg Zaveta u Novi?

Zar samo to sto je ona napisana u 10 zapovesti. ONA JESTE BILA CEREMONIJALNI DAN, DAN SECANJA NA STVARANJE I IZBAVLJENJE IZ EGIPTA.

Pa sada ako su svi obredi, zrtveni zakon ipunjeni u Hristu zasto bi samo subota bila zapovest iz ceremonijalnog zakona koja je ostala?

I u razvijanju teologije to je doslo do mesta da je drzanje ili svetkovanje nedelje proglaseno za ZIG ZVERI, A DRZANJE SUBOTE ZA PECAT BOZIJI.

Subota je ceremonijal Starog Zaveta, i ukinuta je sa svim ostalim ceremonijalnim stvarima iz Starog Zaveta.

Sada Isus nikada nije ukinuo moralne zakone ALI JE APSOLUTNO PROMENIO NACIN NA KOJI COVEKA DOVODI DO ISPUNJENJA TOG ZAKONA.

Staro Zavetni zakon je BIO PEDAGOG UCITELJ ZA HRISTA, PRIPREMA ZA NJEGA I ON JE MOGAO SAMO UKAZATI NA GREH.

Ali ucenje Novog Zaveta je NANOVORODJENJE, tako da je to put kojim Bog danas deluje dajuci ljudima Novo Srce i nove misli.

Subota je samo sinbol toga i nista vise!

I sada ako vec kazete da je zakon primenjiv i danas zasto onda ne uzmete to u celokupnom izrazaju?

Naprimer Zakon je rekao da onaj ko ucini preljubu treda da se kamenuje, pa zasto vi to onda ne PRIMENJUJETE U SVOJIM CRKVAMA?

Zasto, pa to je zakon? Ne primenjujete zakon zato sto ispravno verujete u pokajanje, Milost i prastanje je li tako?

Pokazite mi na MILOST U ZAKONU? ZAKON NIJE IMAO PRASTANJE U SEBI. ON JE BIO SUDIJA.

I Isus nije ukunuo zakon ali ga je promenio. POSTROZIO GA JE!

Da si ti Justine u Izraelu udario svoga brata, TREBAO BI BITI SMRCU KAZNJEN, ALI SADA TI SI KRIV I AKO SE SAM GNEVIS NA BRATA, KRIV SI ZA PRELJUBU AKO POGLEDAS NA TUDJU ZENU ZA ZELJOM BEZ DA SI UCINIO ZLO DELO.

ISUS JE BIO STROZIJI U ZAKONU OD MOJSIJA ALI JE OTVORIO PUT, A TAJ PUT JE NANOVORODJENJE!

I to je Novi Savez izmedju Boga i coveka, zapecacem krvlju Isusa Hrista,

U Novom Zavetu su nam dati novi praznici odnosno ceremonijali, i Pavle i Biblija uce samo o Krstenju u vodi kao svecanosti na kojoj pojedinac priznaje svoje grehe i daje molbu Bogu za dobru savest, i pored toga IMAMO VECERU GOSPODNJU, KAO SECANJE NA GOLGOTU I CENU KOJA JE PLACENA ZA NASU SLOBODU.

Uzimajuci pashu Jevreji su se secali izbavljenja iz Egipta a mi danas uzimajuci veceru Gospodnju secamo se Golgote i patnje Sina Bozijeg.

To su dve jedine ceremonijalne stvari koje je propisao Novi Savez da ja nalazim u Pismu.

Ni o suboti niti nedelji nema govora da ja znam da je iko to obrazlagao u svojim poslanicama.

more_horiz
Dragomire,
dotakao si se ovdje mnogih točaka.
Htio bih ti skrenuti pažnju na nekoliko stvari:

Prvo mi je upalo u oči da subotu svrstavaš u CEREMONIJALNI zakon. Imaš li za to nekakvo obrazloženje? Jer, ako je subota, kako i sam priznaješ, "dan sjećanja na stvaranje", kako onda tvrdiš da se mi danas ne trebamo više sjećati stvaranja? Samo o ovoj točki bih mogao još jako puno pisati...trebamo više proučavati subotu u Bibliji, posebno njezinu ulogu pri stvaranju!

Za koji dan, obećavam da ću ovdje postirati dva malo duža posta. Prvi će odgovarati na pitanje zašto subota nije ceremonijalni, nego moralni zakon. Drugi će objašnjavati koliko je važnu ulogu subota dobila već pri stvaranju svijeta!

DALJE CITIRAM:

"Sada Isus nikada nije ukinuo moralne zakone ALI JE APSOLUTNO PROMENIO NACIN NA KOJI COVEKA DOVODI DO ISPUNJENJA TOG ZAKONA.
Staro Zavetni zakon je BIO PEDAGOG UCITELJ ZA HRISTA, PRIPREMA ZA NJEGA I ON JE MOGAO SAMO UKAZATI NA GREH.
Ali ucenje Novog Zaveta je NANOVORODJENJE, tako da je to put kojim Bog danas deluje dajuci ljudima Novo Srce i nove misli.
Subota je samo sinbol toga i nista vise!
I sada ako vec kazete da je zakon primenjiv i danas zasto onda ne uzmete to u celokupnom izrazaju?
Naprimer Zakon je rekao da onaj ko ucini preljubu treda da se kamenuje, pa zasto vi to onda ne PRIMENJUJETE U SVOJIM CRKVAMA?
Zasto, pa to je zakon? Ne primenjujete zakon zato sto ispravno verujete u pokajanje, Milost i prastanje je li tako?
Pokazite mi na MILOST U ZAKONU? ZAKON NIJE IMAO PRASTANJE U SEBI. ON JE BIO SUDIJA.
I Isus nije ukunuo zakon ali ga je promenio. POSTROZIO GA JE!
Da si ti Justine u Izraelu udario svoga brata, TREBAO BI BITI SMRCU KAZNJEN, ALI SADA TI SI KRIV I AKO SE SAM GNEVIS NA BRATA, KRIV SI ZA PRELJUBU AKO POGLEDAS NA TUDJU ZENU ZA ZELJOM BEZ DA SI UCINIO ZLO DELO.
ISUS JE BIO STROZIJI U ZAKONU OD MOJSIJA ALI JE OTVORIO PUT, A TAJ PUT JE NANOVORODJENJE!
I to je Novi Savez izmedju Boga i coveka, zapecacem krvlju Isusa Hrista,
U Novom Zavetu su nam dati novi praznici odnosno ceremonijali, i Pavle i Biblija uce samo o Krstenju u vodi kao svecanosti na kojoj pojedinac priznaje svoje grehe i daje molbu Bogu za dobru savest, i pored toga IMAMO VECERU GOSPODNJU, KAO SECANJE NA GOLGOTU I CENU KOJA JE PLACENA ZA NASU SLOBODU."

E ti si ovdje sad opet puno toga napisao... To je dobro, vidi se da puno o ovome razmišljaš.

Hoćeš li reći da je Bog u Starom Zavjetu imao jedan način spašavanja čovjeka, a u Novom Zavjetu drugi način? Je li po tvom mišljenju u SZ-u držanje zakona bilo sredstvo spasenja? Jer, kažeš da "novorođenje" nije postojalo u SZ-u. To znači da ljudi u tom periodu nisu mogli "srcem" prihvatiti Boga? Da nisu mogli biti "Duhom ispunjeni"? Da je to postala privilegija tek novozavjetnih vjernika?

Iz tvog izlaganja se može iščitati pitanje: Zašto ne kamenujemo ljude koji krše subotu? Ja tebe pitam: VJERUJEŠ LI U 5. ZAPOVIJED (poštuj oca i majku)? Ako vjeruješ u njezinu važnost za danas, kako to da si protiv smrtne kazne za osobu koja udari majku ili oca (Izlazak 21:15)?
Vidiš li da ne možeš na temelju smrtne kazne govoriti da subota danas više ne vrijedi?
A to što spominješ da zakon nalaže da se kamenuju preljubnici, također ne ukida 7. zapovijed, zar ne? Ne vidim u tvom izlaganju logiku.

Pazi, mi ne govorimo o starozavjetnim kaznama za kršenje Deset Zapovijedi, mi govorimo o DESET ZAPOVIJEDI! Na temelju ovoga ti ne dokazuješ da Deset zapovijedi danas nemaju vrijednost i važnost! A subota je dio Deset zapovijedi!

I dobro si zaključio, da je Isus bio na neki način "strožiji" po pitanju Zakona, nego Mojsije, budući da je Isus pokazao da su i zle pobude one koje nas osuđuju, a ne samo formalno kršenje zakona! Isus je raskrinkao grijeh. Objasnio je ljudima te stvari, koje su uvijek i bile takve, samo su Izraelci Isusovog vremena zapali u legalizam, pa ih nisu razumjeli... Isus, a kasnije i Pavao, su objasnili ljudima onog vremena, a time i svakome od nas danas, da nas Božji Zakon osuđuje, ne zbog toga što činimo grešna DJELA, nego zbog toga što mi JESMO GREŠNICI, od trenutka našeg rođenja. Vršenjem Zakona se nitko neće spasiti, to je bila i ostala glavna poruka. Ono što je potrebno, jest vršiti zakon iz pravih pobuda! Ali ni to nas neće spasiti, nego nas Kristova "krv" spašava! Mi ničime ne možemo zaslužiti svoje spasenje!

I da znaš da je ova poruka Evanđelja bila jasna i drevnom Izraelu, koji je prinosio Bogu žrtve koje su simbolizirale Krista, Mesiju, Spasitelja! Svaki pobožni Izraelac itekako je toga bio svjestan, da se on ne spašava svojim prinošenjem žrtava, ni nekim svojim dobrim djelima, nego jedino "krvlju Isusa Krista"! Te žrtve su samo UKAZIVALE na Njega. Ne možemo i ne smijemo tvrditi da se ljudi SZ-a nisu mogli "nanovo roditi". Ako to tvrdimo, tada ustvari kažemo da su oni samo mogli činiti djela zakona...a to znači da su bili legalisti, jer svoje srce nisu predali Bogu. A kako je onda moguće da im je Bog toliko puta "naređivao" da Ga LJUBE, da Ga vole svim srcem... (Ponovljeni zakon 6:4-6)? O ovome se može isto jako puno govoriti... To ću pokušati objasniti pod topicom "Božji savezi s čovjekom", kad nađem za to vremena...

Ali ona dva posta ću idući tjedan postirati... Vidjet ćeš da će se puno stvari posložiti na svoje mjesto...

more_horiz
Pozdav justine,

Primetio si veoma dobro neke stvari. Ljudi u Starom Zavetu su mogli imati iskustvo u hodanju sa Bogom, mogli su ljubiti Boga, ali nikada nisu primili Krstenje Svetim Duhom.

Sada istina je to se provlaci kroz celu Bibliju.

SAMO OBECANJE KOJE JE BOG DAO ABRAHAMU JE BILA MILOST! BEZUSLOVNI SAVEZ!

NEPOGODBENI! Savez sa Adamom i Evom je bio, ako ne jedete rod sa tog drveta zivecete, ako jedete umerece te.

Ta prica se proteze kroz celu Bibliju i JA NE PORICEM DA SU ONI LJUBILI BOGA, ALI ONI NISU IMALI OBECANJE SVETOG DUHA I OBREZANJA SRCA. ONI SU VEROM GLEDALI KA DOLASKU TIH STVARI.

Sta ces mi inace reci za pricu o Abrahamu i Avimelehu, procitaj to u Postanjku, Abraham se povrtaio u greh, lagao, navodio Saru na preljubu i pravedni kralj je pozeleo da je ozeni.

On je bio prevaren od strane Abrahama, apsolutno prevaren, i sta se desava Bog mu se pojavljuje u snu i kaze da ne cini greh sa Sarom.

COVEK JE BIO PREVAREN, OD ABRAHAMA PA IPAK BOG KAZE ON CE SE MOLITI ZA TEBE I JA CU SKLONITI KLETVU SA TVOG NARODA.

ABRAHAM JE BIO U SAVEZU BEZUSLOVNE MILOSTI.

I vidi cela stvar je u tome kako pristupas Bogu, kako ga dozivljavas.

Pogledaj pricu o izgubljenom sinu koji se odmentuno i u pokajanju vratio. Pa kad se vratio otac se toliko razveselio sve mu oprostio, dok je to starijeg sina naljutilo.

SADA KO JE BIO PRAVEDAN I KO JE ZADOVOLJIO OCA ISKRENI POKAJNIK, ZAR NE?

Eto i zemaljski primer toga, ti si rodjen u hriscanskom domu i bez sumnje vaspitavan kao hriscanin. Pa tako ono sto su mnogi tvoje vrsnajci smeli ti nisi. Pravila tvog doma su bila drugacija iako ih nisi razumeo, vasptitavan si po tim pravilima i krsenje toga je imalo posledice jeli tako?

Sada to u tebi nije moglo proizvesti ljubav nego strah, i strah je proizveo dela ,NISI CINIO MNOGE STVARI IZ STRAHA OD KAZNE. DA TOG STRAHA NIJE BILO CINIO BI IH.

I pogledaj ta dva momka jednom je jednostvno dosadilo da zivi po pravilima doma i otisao je u greh, drugi je nastavio u poslusnosti, ALI NJEGOVO SRCE JE BILO TAMO GDE JE BILO I SRCE NJEGOVOG BRATA.

Odbegli sin je imao iskustvo pokajanja i vratio se nazad, I TO JE OBRADOVALO NJEGOVOG OCA SADA JE NJEGOVO SRCE BILO ISPRAVNO I NJEGOVA LJUBAV NEDVOLICNA. On se nije vratio ni zbog ceg drugog nego zbog ljubavi prema domu.

I to je cela prica koja se preplice kroz celu Bibliju. Bilo je ljudi koji su ljubili Boga, patrijarsi, proroci, ali BEZ NAS ONI NISU MOGLI DOCI DO SAVRSENSTVA.

Sada voleo bih zaista znati koji je moralni znacaj drzanja subote a da to nije ceremonija?

JER SVE CEREMONIJE KOJE SU UKAZIVALE NA HRISTA SU PRESTALE!

Nema zrvovanja u hramu, nema praznika, ostaje samo subota koja je oznacavala pocinak, NEMAMO LI MI POCINAK U HRISTU?

more_horiz
Sada zasto bi subota bila jedina ceremonijalna stvar preneta iz Starozg Zaveta u Novi?

Prijatelju, a ko kaze da je subota jedina ceremonijalna stvar?? Isto tako kada kazes:

ali nikada nisu primili Krstenje Svetim Duhom.

Kakve su to ogranicene izjave, molim te?? Zar Duh Sveti nije delovao i u Starozem zavetu?

Ovo mi vise lici na neki 'svetootacki' pristup, cega se ja uzasavam.

JA NE PORICEM DA SU ONI LJUBILI BOGA, ALI ONI NISU IMALI OBECANJE SVETOG DUHA I OBREZANJA SRCA. ONI SU VEROM GLEDALI KA DOLASKU TIH STVARI.

A mi verom gledamo u proslost. I oni i mi se spasavamo miloscu kroz veru.

Ostalo necu komentariti, nema svrhe.

Poz.

more_horiz
Sada voleo bih zaista znati koji je moralni znacaj drzanja subote a da to nije ceremonija?

Kako koji, kakvo je ovo pitanje?? Koji je moralni znacaj ostalih 9 zapovesti? Sta uopste znaci "moralni znacaj", ako vec pricamo o tome??

Mislim...stvarno.

Ne mora da znaci da su prestale. Nasle su ispunjenje u Njemu, a to znaci veca odgovornost lezi na nama! Sto o ovome niko ne razmislja??

NISI CINIO MNOGE STVARI IZ STRAHA OD KAZNE. DA TOG STRAHA NIJE BILO CINIO BI IH.

Pa i ovo uopste nije tacno. Sta je Bog bio paganski bog kome su se prinosile zrtve iz straha ili sta...??

ABRAHAM JE BIO U SAVEZU BEZUSLOVNE MILOSTI.

Ne postoji bezuslovna milost, jer to onda znaci da je Bog sam sebi vezao ruke, a to ne moze. I nije tacna prica koju ti navodis, nesto drugo je u pitanju, samo me mrzi da pisem o tome. Bezuslovna milost ne postoji ni u novom zavetu sa dolaskom Hrista, a ne u starom zavetu. A sta je uopste milost, kako je definisati?

more_horiz
dragomir je napisao/la:

Nema zrvovanja u hramu, nema praznika, ostaje samo subota koja je oznacavala pocinak, NEMAMO LI MI POCINAK U HRISTU?

Super, jedva čekam da zajedno pogledamo moralnu vrijednost subote!
Također si me sad dobro podsjetio na Hebrejima 4. poglavlje - to ću isto jednom analizirati.

Božji blagoslov ti želim!

more_horiz
Super, jedva čekam da zajedno pogledamo moralnu vrijednost subote!

E pa bas i mene to isto zanima.

Inace, nema zapovesti koju je Bog dao a da nema neku moralnu vrednost u sebi, kao i obecanje koje ta zapovest nosi. To je evidentno sa celom Torom, a mi pricamo o suboti...

svasta.

more_horiz
Možda se neki pitaju zašto smo otvorili temu subota - sedmi dan. jedan od razloga je taj da subota stvarno je sedmi dan i stvarni dan odmora. A drugi razlog je da to zna jako malo ljudi.

more_horiz
Ali to treba biti objasnjeno i argumentovano. I tu nije dovoljno reci subota je u deset zapovesti.

TREBA JASNO RECI ZASTO SUBOTA NIJE TIP POCIVANJA U HRISTU, ZASTO JE POREN MIRA KOJI NAM JE ON OSTAVIO POTREBNA JOS UVEK SENKA.

I ne samo da je to sporno, sporno je puno toga, nacin na koji je to doslo kao otkrivenje, ljudi koji su ga doneli, JER ADVENTISTI TVRDE DA SU ZADNJA REFORMACIJA U CRKVI, DA IM JE BOG OTKRIO TAJNU KNJIGE OTKRIVENJA U POTPUNOSTI, i zato da bi to prihvatili prijatelji potrebno je mnogo vise od par ovestalih stvari koje se stalno ponavljaju.

Potrebni su ubedljivi dokazi Pisma NE SAMO ZA SUBOTU, NEGO I TROANJDEOSKU PORUKU A JOS VISE TZV. ZDRAVSTVENU REFORMU.

more_horiz
Ali to treba biti objasnjeno i argumentovano.

Prijatelju, moje je misljenje da nije sve u argumentima i dokazima, nego i u veri. Pogledaj, znas li koliko danas ima ljudi koji se smeju meni i tebi sto smo verujucu? Ma stali bi ti i ja jedan drugom rame uz rame u takvim situacijama, i branili bi nasu veru u Boga, njima nije bitno subota/nedelja/sreda, sama vera u Boga je problem. Pa mislis li da vredi milion argumenata? OK, kod nekih da, ali kod mnogih ne, ja sam to dozivio tako.

Prema tome, slazem se da treba sve lepo objasniti, ali nije sve u tome. Evo zasto. Naime, kazes:

I tu nije dovoljno reci subota je u deset zapovesti.

Pa sta drugo da bude dovoljno?? Ako je Bog napisao svojom rukom 10 zapovesti na kamenoj ploci, sto je simboliziralo vecnu vrednost (kamen-zanimljivo!), i ako je Bozji zakon upisan u nasa srca Duhom Svetim--sta drugo jos moze biti dovoljno??

TREBA JASNO RECI ZASTO SUBOTA NIJE TIP POCIVANJA U HRISTU, ZASTO JE POREN MIRA KOJI NAM JE ON OSTAVIO POTREBNA JOS UVEK SENKA.

Ja ovo uopste ne razumem kao pitanje, jer velik je problem na sta je Pavle mislio u Kolosanima, ako vec o tome mislis? Ne mora znaciti da je bila subota, jer ona nigde u sz nije navedena kao tip ispunjenja necega. Cak stavise, koliko se samo krscana slaze da ce se na novoj zemlji svetkovati subota, ali do tada ona je nebitna...Smile Drugo, ako i jeste u pitanju subota u kolosanima, sasvim je izvesno zasto je to Pavle kazao, vec rekoh. Ja nemam problem ovo reci:

sve je nebitno ako Hrista nemamo!! Pa i subota, i peta zapovest, i sve ostale!!

Jer, mozemo imati subotu, ali ne i Gospodara te subote, to je razlika!

U tom smislu--dzaba ga bilo, kazao bi nas narod.

I ne samo da je to sporno, sporno je puno toga, nacin na koji je to doslo kao otkrivenje, ljudi koji su ga doneli, JER ADVENTISTI TVRDE DA SU ZADNJA REFORMACIJA U CRKVI, DA IM JE BOG OTKRIO TAJNU KNJIGE OTKRIVENJA U POTPUNOSTI, i zato da bi to prihvatili prijatelji potrebno je mnogo vise od par ovestalih stvari koje se stalno ponavljaju.

Ono sto se iz istorije pouzdano zna jeste to da je subota bila poznata vekovima, i nisu je adventisti 'izmislili'.

Medjutim, ono sto ja prvi put cujem jeste izjava da "DA IM JE BOG OTKRIO TAJNU KNJIGE OTKRIVENJA U POTPUNOSTI". Ovo prvi put cujem, i osim sarlatana, ne mogu nekog ozbiljnog shvatiti da ovako nesto kaze.

Potrebni su ubedljivi dokazi Pisma NE SAMO ZA SUBOTU, NEGO I TROANJDEOSKU PORUKU A JOS VISE TZV. ZDRAVSTVENU REFORMU.

Smile Prijatelju, za troadnjeosku vest-mozda su potrebni dokazi, ali za zdravstvenu reformu uopste ti nisu potrebni dokazi iz Pisma, nego samo zdrav razum, i nista vise. Smile Naravno, shalim se, ali otprilike je tako. Zdrav razum danas pored svih otkrica govori sta sve valja/ne valja.

I jos nesto. Zasto adventisti zagovaraju zdravstvenu reformu??

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>
dragomir je napisao/la:
Ali to treba biti objasnjeno i argumentovano. I tu nije dovoljno reci subota je u deset zapovesti.

Aj Dragomire,
tko bi vama ugodio Ruta vice previse,samo subota pa subota,mi otvorimo topic nedjelja,nitko nista ne pise,ti opet vices na nas adventiste,za subotu pa tko bi cilom svitu ugodija,dodjemi da viknem.Ne dirajte subotu,jos nije poceo progon zbog subote, iako sam ja vec u skolskoj dobi to dozivjela,kad je moj tata djevojcici iz razreda placao 5 dinara, da dobijem domacu zadacu za ponedjeljak,i sam mi donosio,jer nitko nije smio znati identitet te djevojcice a u ponedjeljak u razredu,sam dobijala batine da kazem od koga sam dobila zadacu,i nisam rekla,tako ni pred tobom ni pred nikim ne mogu reci da subota nije posvecen dan Bogu,i nama kao druzenje s njim, sto to nije utorak,polako doci ce, i to vec je, nik Maki na ovom forumu stavio novi kalendar,ali ja imam dojam da vi neki,kao onda kad sam bila mala,dojurili se svi iz susjedstva,jer sam stanovala u vojnoj koloniji,bilo nas je puno djece,i ispred naseg stana vikali su noovjerka,novovjerka,a ja sa 7,8,9,10,godina sam plakala iza vrata,sto im smetam,bila sam bolji djak od njih,ali hvala Bogu, imala sam andjela,u mom nastavniku,matematike,koji mi je par njih tako silnih ,dodjelio da ima dajem instrukcije iz matematike.Jednoga od njih majka, i sad ju cujem i gledam,kako ga tuce i vice novovjerka tebe treba uciti,novovjerka koja ne ide subotom u skolu.Kad bi vi neki znali sto smo sve mi adventisti prozivjeli zbog svoje vjere,vi nas ne biste,tako verbalno napadali licemjeri,farizeji i slicno,nego bi ste molili Boga, da vam da vjere ko zrno gorusicino,eto Dragomire izazvao si me na jednu moju ispovijest,a da ti ne pricam na hiljade takvih zivota djece,koji su danas u svijetu visokopriznati intelektualci.Reci mi da li znas gdje, i tko je napravio prvu inplantaciju srca,usput receno na adventislickom koledju i to upravo adventista, koji je imao velike borbe za subotu,i dok slusam ove vase pomalo neukusne napade,mislim Gospode pa zar je moguce da cu morati opet braniti subotu od progonitelja.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

Zadnja promjena: ; sub 24 oľu 2007, 21:46; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply