Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota - sedmi dan

power_settings_newLogin to reply
+7
10
Caesar
Ruta
laodikejac
Justin
No Nick
dominik
11 posters

descriptionSubota - sedmi dan - Page 7 EmptyRe: Subota - sedmi dan

more_horiz
Jako je ovdje važno i analizirati Hebrejima 4. poglavlje, što ću također uskoro učiniti!

A naravno, i Kološanima 2:17!

Samo strpljenja, braćo moja... Malo mi dajte vremena da sve iznesem...vjerujem da će nam biti na pouku i blagoslov!

more_horiz
Prije počivanja treba se nešto i raditi u okviru Božjeg stvaralačkog autoriteta naše novoadamovske slobode pored stabla života..
abraham
Kako ćemo kazati za predivan ručak pored stabla života, hvala Ti Bože što si nam dao slobodu od zla i što sada možemo raditi po Tvojim uputama stvaranja..Nova ljudska kreacija ima i svoju pobožnost vječnog Božjeg autoriteta..
Počinak ima i svoj prethodni radosni uradak stalnog sastajanja sa Bogom..No u ritmu vječnosti koji je u skaldu sa stablom života koje rađa svakog mjeseca u kozmosu Novog neba pa će opet vrijeme imati mjerljiv ritam...duhovnoga tijela ..

more_horiz
Naravno da se to mora uraditi jer su to stihovi koji NA NAJDIREKTNIJI NACIN OBJVAVLJUJU TO DA JE SUBOTA SENKA POCIVANJA U HRISTU.

Ako zelis da ozbiljno razgovaramo o tome, moras se dotaci tih stihova, mada moje licno misljenje je da je najbolja egzegeza kada DOZVOLIMO DA TI STIHOVI OSTANU TAKVI KAKVI JESU I JEDNOSTAVNO IH PRIHVATIMO KAO CINJENICE!

more_horiz
dragomir je napisao/la:
Naravno da se to mora uraditi jer su to stihovi koji NA NAJDIREKTNIJI NACIN OBJVAVLJUJU TO DA JE SUBOTA SENKA POCIVANJA U HRISTU.

Ako zelis da ozbiljno razgovaramo o tome, moras se dotaci tih stihova, mada moje licno misljenje je da je najbolja egzegeza kada DOZVOLIMO DA TI STIHOVI OSTANU TAKVI KAKVI JESU I JEDNOSTAVNO IH PRIHVATIMO KAO CINJENICE!

Nadam se da ćeš mi dati priliku da ti dokažem da nisi u pravu. Pozdrav, iskreni moj brate i svako dobro od Boga!

more_horiz
Hvala ti na trudu Justin,sad nam daj malo vremena za citat.

Dina, slazem se...Ja nemam trenutno vremena pogledati, ali cim pre procitacu i ja detaljnije i reci cu svoje misljenje.

Dragomire, ovo je mac sa dve ostrice. Jer, ti textove tumacis na jedan nacin, i zelis ih tako ostavit. Medjutim, postoji i druga perpsektiva istih textova, koja uzima u obzir siru sliku. Usput, Kolosanima poslanica, ako na to mislis, nigde ne spominje subotu kao obavezu, ali ni kao aboliciju. Smesno bi bilo nametati textu neko tumacenje, sa bilo koje strane.

A pored toga, pocinak u Hristu ne determinise subotu ni najmanje, nego naprotiv.

poz., Justine, hvala na trudu.

more_horiz
Naravno brate justine, vrlo te pazljivo slusam ono sto mi imas reci jer govoris kao covek dubokih ubedjenja i velike iskrenosti, mozes biti siguran da sa paznjom i postovanjem pratim ono sto govoris.

Samo reci sve sto ti je u srcu, cak i ako zelis biti ostar kao sto si poceo kada si govorio o tome kako sam na losem putu jer znam dosta o istini, reci sve sto mislis neces me povrediti.

Pozdrav

more_horiz
dragomir je napisao/la:
Naravno brate justine, vrlo te pazljivo slusam ono sto mi imas reci jer govoris kao covek dubokih ubedjenja i velike iskrenosti, mozes biti siguran da sa paznjom i postovanjem pratim ono sto govoris.

Samo reci sve sto ti je u srcu, cak i ako zelis biti ostar kao sto si poceo kada si govorio o tome kako sam na losem putu jer znam dosta o istini, reci sve sto mislis neces me povrediti.

Pozdrav

Ovo mi je jako drago čuti, brate.

Eto, ja ću vjerojatno već danas iznijeti i ZANIMLJIVIJI I UBJEDLJIVIJI dio (također dugačak) o moralnosti subote - MORALNOST SUBOTE I STVARANJE SVIJETA.

Potrudit ću se da postovi budu logičnim redoslijedom i uredno napisani, tako da se što lakše čitaju i razumijevaju.

Vjeruj mi, ove stvari koje sad proučavam o značenju subote, i mene su samoga potakle na još dublje razmišljanje... Obećavam da će ova druga tema biti i za tebe uzbudljiva, da ćeš neke stvari (kao i ja) početi razumijevati po prvi put...

Želja mi je da što više ljudi pročita ovu iduću temu, jer nam Bog kroz nju želi puno toga reći o sebi...i o nama samima... Neka bi nam svima Božja Riječ uvijek širila horizonte i neka bi Božji Duh djelovao u nama, da sve bolje poznajemo svoga Stvoritelja i Spasitelja, da budemo sve bliži Njemu!

more_horiz
Dragi čitatelji...Smile Smile

Ispričavam se što kasnim s temom "Moralnost subote i stvaranje svijeta", ali imao sam malo gužve ovih dana, a imat ću ju i sutra, a možda i prekosutra... Tako da ću možda tek u petak postirati temu.

Planiram otvoriti novi topic, pod naslovom "Moralnost subote i stvaranje svijeta".

Zašto novi topic o suboti?
1. Zato što će biti JAKO PUNO TEKSTA.
2. Zato što taj topic na ovom forumu ne postoji.
3. Zato što je, na kraju krajeva, subota jedna JAKO ŠIROKA TEMA, kojoj se može prilaziti s mnogih strana!

Zato molim sve sudionike foruma da imaju razumijevanja po pitanju otvaranja još jednog topica o suboti.
Obećajem da će biti izuzetno zanimljivo. Hvala.

Justin

more_horiz
Što raditi subotom:
http://www.lltproductions.org/video/HealingonSabbath.wmv
autoritet i tradicija:
http://www.lltproductions.org/video/AuthorityandTradition.wmv
U Američkom Kongresu:
http://www.tagnet.org/llt/video/JonesandBlair.wmv
i
http://www.lltproductions.org/video/RedSquare.wmv

https://www.youtube.com/watch?v=mqXdzBoTwCM

more_horiz

more_horiz
Ono šta je ukinuto u Kološanima NIJE tjedna subota možete fenomenalnu apologetiku vidjeti na youtube-u ovdje!

http://openadventist.wordpress.com/2008/09/13/which-law-was-nailed-to-the-cross/

more_horiz
inliner je napisao/la:
Ono šta je ukinuto u Kološanima NIJE tjedna subota možete fenomenalnu apologetiku vidjeti na youtube-u ovdje!

http://openadventist.wordpress.com/2008/09/13/which-law-was-nailed-to-the-cross/

Obrambeni napad je sam po sebi krivo postavljen jer jako malo kršćana danas tvrdi da je 10 zapovijedi ukinuto. Govoreći o suboti također se ne radi o ukidanju zapovijedi nego ispunjenju onoga što predoznačuje, a to je središnji događaj povijesti spasenja - Kristovo uskrsnuće koje predstavlja novo stvaranje i novi izlazak iz smrti u život. Kako imamo novu žrtvu, novog velikog svećenika, s time dolazi i novi dan bogoslužja, kojeg kršćani svetkuju već u apostolskom razdoblju, kao što nepobitno svjedoči sv. Pismo i najraniji kršćanski spisi.

Drugo, odakle zaključak da je tjedna subota isključena, a spominje se odmah u početku popisa židovskih blagdana na koje se Pavao poziva (23. pogavlje Levitskog zakonika)? Zvučalo bi realno da se igdje u Novom zavjetu zapovijeda svetkovanje subote, međutim upravo zanimljivo - dok se ostale zapovijedi opetovano nalažu, o suboti ni riječi! Tako da mislim da je prilično nategnuto tumačenje koje nam se ovako egzaltirano sugerira na clipu, novozavjetna poruka vrlo jasno svjedoči u prilog Dana Gospodnjeg.

more_horiz
Prilično je nategnuto i ovo što ti veliš, jer nikada i nigde jevreji ne tumače da subota ima takav smisao kakvim ga danas predstavljaju mnogi kršćani. Subota ne može da bude tipologija jer nije zato ni data. Kome se sviđa-sviđa, kome ne-ne, nema druge.

more_horiz
Isto tako Židovi nikad nisu imali isto shvaćanje smisla obrezanja, žrtvi, nebeske mane, a naposljetku i kompletnog Zakona kao što ga kršćani imaju danas... znamo zašto:

''Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu.'' (Heb 1,1)

Subota ne može da bude tipologija jer nije zato ni data. Kome se sviđa-sviđa, kome ne-ne, nema druge.

Bog je objasnio zašto zapovijeda svetkovanje subote, a kršćani više ne obdržavaju pralik starozavjetnog kulta nego njegovo ispunjenje u Isusu Kristu. I stoga dan u koji je Gospodin ostao iz mrtvih - dan novog stvaranja i novog izlaska umjesto starog koji ga predoznačuje.

more_horiz
Caesar je napisao/la:
Isto tako Židovi nikad nisu imali isto shvaćanje smisla obrezanja, žrtvi, nebeske mane, a naposljetku i kompletnog Zakona kao što ga kršćani imaju danas... znamo zašto:

''Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu.'' (Heb 1,1)

Subota ne može da bude tipologija jer nije zato ni data. Kome se sviđa-sviđa, kome ne-ne, nema druge.

Bog je objasnio zašto zapovijeda svetkovanje subote, a kršćani više ne obdržavaju pralik starozavjetnog kulta nego njegovo ispunjenje u Isusu Kristu. I stoga dan u koji je Gospodin ostao iz mrtvih - dan novog stvaranja i novog izlaska umjesto starog koji ga predoznačuje.
Bog nigdje nije dao objašnjenje i zapovijed o ukidanju niti jedne od deset zapovijedi pa me zanima na temelju čega iznosiš ovakve tvrdnje?

more_horiz
10 je napisao/la:
Caesar je napisao/la:

Bog nigdje nije dao objašnjenje i zapovijed o ukidanju niti jedne od deset zapovijedi pa me zanima na temelju čega iznosiš ovakve tvrdnje?

A tvrdio sam što...?

''Obrambeni napad je sam po sebi krivo postavljen jer jako malo kršćana danas tvrdi da je 10 zapovijedi ukinuto. Govoreći o suboti također se ne radi o ukidanju zapovijedi nego ispunjenju onoga što predoznačuje, a to je središnji događaj povijesti spasenja - Kristovo uskrsnuće koje predstavlja novo stvaranje i novi izlazak iz smrti u život.''

more_horiz
Jevandjelisti jasno svedoce u koji je dan Hristos vaskrsao.

I vrlo rano u prvi dan nedelje dođoše na grob oko sunčanog rođaja. (Marko 16:2)
A Isus ustavši rano u prvi dan nedelje javi se najpre Mariji Magdalini, iz koje je isterao sedam đavola. (Marko 16:9)
A u prvi dan nedeljni dođoše vrlo rano na grob, i donesoše mirise što pripraviše, i neke druge žene s njima; (Luka 24:1)
A u prvi dan nedelje dođe Marija Magdalina na grob rano, još dok se ne beše rasvanulo, i vide da je kamen odvaljen od groba. (Jovan 20:1)

Posto je subota sedmi dan iz ovoga sledi da je vaskrsao u nedelju.
Ovde jer takodje naglaseno nesto novo. ,,Prvi dan" znaci zatvaranje jednog kruga od sedam dana, a preneseno znacenje je prestanak Starog Saveza izmedju Boga i Izrailja. I otvaranje Novog Saveza u krvi Hrista Bogocoveka.

more_horiz
To preneseno značenje prvog dana kojeg spominješ je čisto ljudska teorija. Nigdje u Bibliji nije iznešeno da prvi dan ima ulogu simbola Novog Zavjeta. On je u Bibliji običan radni dan, za koje nam 4. zapovijed zapovijeda da se u njega radi. Ništa više.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply