Tko ne voli brata Dizmu, neka se javi!!!!!!!!
Justin je napisao/la:Obećavam svima da ću ubuduće biti pažljiviji prema drugima...
Justin je napisao/la:
A što se tiče onih tvojih predrasuda da ja tvoja stajališta a priori odbijam - žao mi je što tako misliš o meni. Ja samo pokušavamo tumačiti Pismo onako kako sam uvjeren da je ispravno i u Božjem Duhu.
Justin je napisao/la:Mali prinče,
malo si me sad udario tamo gdje boli...Ja također tumačim sve i iz vlastitog iskustva! Nemoj misliti da je ovo za mene tek nekakva teorija, kućni red, kodeks, kojega znam napamet, a ne trudim se puno da ga se pridržavam...
Ne, jako se varaš. Itekako u svom životu imam prilike proživjeti, doživjeti, osjetiti i spoznati stvari o kojima pišem. Što se tiče konkretno ove teme, zar se ne vidi da govorim više iz vlastitog iskustva i onoga što me kršćanski život naučio, nego iz nekih teoloških udžbenika? Pa ovu temu na teologiji sam samo površno naučio... Vidiš da nemam ni puno biblijskih redaka... Izraz "slobodna volja" se nigdje u Bibliji ni ne spominje...
Mislim da se u suštini nas dvojica slažemo u gledištima, samo se ti (oprosti, ali tako je) često jako komplicirano izražavaš i teško mi je (i ne samo meni) dokučiti tvoju misao... Ako želiš da razjasnimo nesuglasice po pitanju slobodne volje i grešne ljudske naravi, molim te da se barem potrudiš da izraziš svoje misli na jednostavan način, da tvoje rečenice više ne budu napisane u stilu mudrih izreka, u kojima svaka riječ ima neko značenje... Doista mi to smeta, jer vidim da si dubok i da tvoje razumijevanje stvari ima itekako veliku težinu! Jako bih volio da se nas dvojica bolje međusobno shvatimo, jer sam siguran da se u većini stvari slažemo! Molim te, budi jednostavniji.
Hvala.
Justin je napisao/la:
Ali opet jednu stvar o meni ne shvaćaš. Pod ovom temom moj je cilj bio isključivo jedan: logično i teološki objasniti slobodnu volju.
Dakle, molim te da shvatiš da to što ovdje ne otvaram ljudima svoju dušu, ne znači da ju nemam.
Drago mi je što iskreno kažeš da ti imaš takav DOJAM. A u nastavku tvog izlaganja krije se i razlog zbog kojeg imaš takav dojam. A razlog je u činjenici da smo ti i ja kao ličnosti poprilično različiti. Ti si više emotivac, melankolik, senzibilan tip, ili što već, dok sam ja više racionalan tip, volim stvari posložiti sistematski, volim ih lijepo izanalizirati, volim imati "big picture", prije nego donesem neki zaključak i poprilično sam oprezan u svojim izlaganjima, a također i u svakodnevnom životu, u komunikaciji s ljudima... Ja sam takav tip. Prijatelju, molim te shvati da to što sam ja takva LIČNOST, ne znači da nemam zajednicu s Bogom. Neki ljudi će puno više svojim UMOM uspjeti uspostaviti zajednicu s Bogom, a neki će to puno lakše učiniti kroz ISKUSTVO...
Justin je napisao/la:
I možeš li mi još malo bolje sad objasniti kakva je moja sjedinjenost s Bogom, a kakva je tvoja? Znam da ti je to teško, ali jako me zanima. Molim te. Ako nije za javnost, napiši mi pp.
|
|