Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Slobodna volja

power_settings_newLogin to reply
+7
Hell master
apostol
hrvoje hrki
Spart
Justin
vivi
Mali princ
11 posters

descriptionSlobodna volja - Page 6 EmptyRe: Slobodna volja

more_horiz
viče Tko ne voli brata Dizmu, neka se javi!!!!!!!!

more_horiz
svirka

more_horiz
Ma da ga ne volim ne bi ga tako mazila,ali mu nemogu dopustiti da on ne voli mog malog dobrog i plemenitog princa,kao potencialnog stanovnika neba.Evo Dizma jos jednom tuci po meni nedam ti malog princa,jer je covjek korektan,i ima prava reci sto vjeruje,sto se ti i ja neslazemo s tim to je druga stvar.Jest slobodna volja,dok ne ugrozava volju mene,i malog princa,a onda prelazi u bahatost.cheers

more_horiz
Evo, sada smo opet svi braća!!!!!!!!!!sunny

more_horiz
Obećavam svima da ću ubuduće biti pažljiviji prema drugima...

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Justin je napisao/la:
Obećavam svima da ću ubuduće biti pažljiviji prema drugima...

Covjek se drzi za rijec,a vo za rogove,hvala ti sto si obecao,vjerujemo ti na rijec.cheers cheers cheers obred obred obred obred </BLOCKQUOTE>

more_horiz
Justin je napisao/la:

A što se tiče onih tvojih predrasuda da ja tvoja stajališta a priori odbijam - žao mi je što tako misliš o meni. Ja samo pokušavamo tumačiti Pismo onako kako sam uvjeren da je ispravno i u Božjem Duhu.

Nemoj misliti da ja nešto loše mislim radi toga što mislim da ćeš a priori odbaciti moje tvrdnje. Ti tumačiš Pismo iz svojeg uvjerenja a ja iz svojeg iskustva. Ja još nemam dovoljno znanja teologije da ti mogu potkrijepiti citatima iz Biblije svoje tvrdnje, ali dovoljno mi je i Ivanovo Evanđelje da se pokaže mnogo toga. Iz samog Proslova se mogu napisati knjige tumačenja. A svako tumačenje će biti u duhu onoga koji doživljava istinu. Ivanovo Evanđelje nije za teologe nego za mističare, one koji su nešto doživjeli, u kojima Bog stanuje, i koji u riječima evanđelista nalaze potvrdu. Osobno ne sumnjam u svoje uvide i objave jer mi istinitost daje Ivanovo Evanđelje. Neke stvari se ne mogu tumačiti direktno, a ako se tumače direktno, onda ispada ovo što si vidio na ovom topicu glede Pričesti-nerazumijevanje "jedenja Tijela" s obje strane zavađenih sugovornika. Ja kao katolik sa svojim stavovima sigurno nisam mainstream katoličke misli, no svoje gledište Kristove prisutnosti i dolaska sam često ovdje iznosio i mogu se pročitati. Stoga, ne bih ponavljao ono što sam već pisao jer i ono što sam napisao malo tko je komentirao.

more_horiz
Mali prinče,
malo si me sad udario tamo gdje boli...Ja također tumačim sve i iz vlastitog iskustva! Nemoj misliti da je ovo za mene tek nekakva teorija, kućni red, kodeks, kojega znam napamet, a ne trudim se puno da ga se pridržavam...
Ne, jako se varaš. Itekako u svom životu imam prilike proživjeti, doživjeti, osjetiti i spoznati stvari o kojima pišem. Što se tiče konkretno ove teme, zar se ne vidi da govorim više iz vlastitog iskustva i onoga što me kršćanski život naučio, nego iz nekih teoloških udžbenika? Pa ovu temu na teologiji sam samo površno naučio... Vidiš da nemam ni puno biblijskih redaka... Izraz "slobodna volja" se nigdje u Bibliji ni ne spominje...

Mislim da se u suštini nas dvojica slažemo u gledištima, samo se ti (oprosti, ali tako je) često jako komplicirano izražavaš i teško mi je (i ne samo meni) dokučiti tvoju misao... Ako želiš da razjasnimo nesuglasice po pitanju slobodne volje i grešne ljudske naravi, molim te da se barem potrudiš da izraziš svoje misli na jednostavan način, da tvoje rečenice više ne budu napisane u stilu mudrih izreka, u kojima svaka riječ ima neko značenje... Doista mi to smeta, jer vidim da si dubok i da tvoje razumijevanje stvari ima itekako veliku težinu! Jako bih volio da se nas dvojica bolje međusobno shvatimo, jer sam siguran da se u većini stvari slažemo! Molim te, budi jednostavniji.

Hvala.

more_horiz
ne može, mali princ je vanzemaljak leti

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Justin je napisao/la:
Mali prinče,
malo si me sad udario tamo gdje boli...Ja također tumačim sve i iz vlastitog iskustva! Nemoj misliti da je ovo za mene tek nekakva teorija, kućni red, kodeks, kojega znam napamet, a ne trudim se puno da ga se pridržavam...
Ne, jako se varaš. Itekako u svom životu imam prilike proživjeti, doživjeti, osjetiti i spoznati stvari o kojima pišem. Što se tiče konkretno ove teme, zar se ne vidi da govorim više iz vlastitog iskustva i onoga što me kršćanski život naučio, nego iz nekih teoloških udžbenika? Pa ovu temu na teologiji sam samo površno naučio... Vidiš da nemam ni puno biblijskih redaka... Izraz "slobodna volja" se nigdje u Bibliji ni ne spominje...

Mislim da se u suštini nas dvojica slažemo u gledištima, samo se ti (oprosti, ali tako je) često jako komplicirano izražavaš i teško mi je (i ne samo meni) dokučiti tvoju misao... Ako želiš da razjasnimo nesuglasice po pitanju slobodne volje i grešne ljudske naravi, molim te da se barem potrudiš da izraziš svoje misli na jednostavan način, da tvoje rečenice više ne budu napisane u stilu mudrih izreka, u kojima svaka riječ ima neko značenje... Doista mi to smeta, jer vidim da si dubok i da tvoje razumijevanje stvari ima itekako veliku težinu! Jako bih volio da se nas dvojica bolje međusobno shvatimo, jer sam siguran da se u većini stvari slažemo! Molim te, budi jednostavniji.

Hvala.

Evo upoznam vas ja na sastanku forumasa jel'moze?A dotle mili moji:gro: zajedništvo zajedništvo </BLOCKQUOTE>

more_horiz
Može!

more_horiz
Justine, oprosti, nisam želio omalovažiti tvoja iskustva ili reći da ne
pišeš na osnovi njih. No, dozvoli mi da malo analiziram tvoj pristup. Imam
dojam da ti tebi ratio prethodi empirii, odnosno da na osnovi onoga što
formiraš u umu doživljavaš iskustvo. Takvo će iskustvo uvijek biti dualne
narave. To jest, ti i predmet iskustva bit ćete u određenoj relaciji, odnosu, i
neće biti potpunog predanja sebstva. Uvijek će postojati distinkcija između
tebe i Tvog objekta. Takva iskustva su na razini umno-emotivne prirode.

Kod mene je iskustvo prethodilo razumu, ja nisam imao teoretsku ni teološku
podlogu da bih nešto doživio, jer sam svoje prvo duhovno iskustvo doživio prije
nego sam znao čitati i pisati, dakle s 4-5 godina. To iskustvo mi je obilježilo
cijeli život, i cijeli život tragam za racionalnim objašnjenjem. No, traganjem
za racionalnim objašnjenjem odstupam od blaženstva kojeg sam doživio. Kod mene
ne postoji dualni pogled, ja nemam nikakav odnos s Objektom iskustva, jer
Objektom ja jesam. Ne želim dalje pisati
o tome da ne ispadne za neke uši moguće bahato ili bogohulno, i stoga
nikad ne pišem niti govorim o najdubljim razinama koje doživim. Sve to
pokušavam indirektno reći kroz filozofiju ili teologiju i zato je moj jezik
težak, jer se borim sa sobom da izrazim to riječima koje nisu za to.

Namjerno sam pisao Objekt, i nisam koristio riječi teološke retorike, jer
svatko ima svoj Objekt i svatko misli da je u pravu, i zato uvijek nalazi
opravdanje u Pismu za svoje stanje. I ti i ja ćemo ih naći, i ti i ja ćemo biti
u pravu, no nikad nećemo razumiti jedno drugo. Ne, dok ti ne nadiđeš dualni
karakter iskustva. U pravu smo obojica kada čitamo Pismo, jer Pismo je pisano
kao matrica za onoga tko čita da nastavi u pozitivnom smjeru ukoliko je na tom
putu, ili da se zapita kamo ide ako nije. Kužiš, Pismo je poput zalaska Sunca,
jednako ga vidimo i ja i neki slikar, samo ja ne naslikam remek dijelo
umjetnosti. Tako je i s viđenjem Pisma: svi ga čitamo na sebi svojstven način,
a samo neki čine remek dijelo od svog života.

To što tko čini ne možemo mjeriti jedni drugima, jer život je mjerilo
svima. Samo ti znaš u svojoj duši imaš li spokoj i mir, samo ti znaš jesi li
uistinu sretan, i u svijetu i na nebu. Sreće nema bez sklada. Tako i ja za
sebe, i svatko od nas.

A riječi koje pišemo će proći, teologije su nebitne, vjeroispovijesti su
nebitne, sve dok čovjek baštini plodove svog Boga i darove koje mu obećaje,
sada i ovdje. Ako je Bog sklad, ljepota, snaga, ljubav, inteligencija,
mudrost... i ako te vrednote ne živiš kroz svoja djela, džabe sva religija.

Stoga Justine, ako kroz čovjek ne živi ideal njegovog Boga, sumnjiv mi je
ili taj Bog ili čovjekovo predanje Bogu.
Kužiš?
Recimo, katolici trube o apostolskom naslijeđu i otajstvu milosnih
sakramenata. Gdje su plodovi toga?
Apostolsko naslijeđe puca na prvom grešnom papi, tumačenje sakramenta
pada u vodu čim vidiš duhovno stanje katolika. Očito to tako ne ide, očito
čovjek treba sebe nadići da bi baštinio plodove raja. Pogledaj reformirane:
zaluđeni su spasenjskom ulogom Isusa i sebe nazivaju spašeni, a ja bih ih prije
nazvao splašeni jer se u svoj toj svojoj vjeri panično boje istinskog života.
Pogledaj pravoslavce, doista su ortodoksni. Ortodoksni u svojoj gluposti nacionalnog
ponosa. Adventisti mi pak sliče na one likove u iščekivanju Godota.
Da ne nabrajam sada dalje, nadam se da si razumio....

more_horiz
Prinče,
jako dobro sam te razumio i slažem se.

Ali opet jednu stvar o meni ne shvaćaš. Pod ovom temom moj je cilj bio isključivo jedan: logično i teološki objasniti slobodnu volju.

Zašto bih sada ovdje pisao postove 2 km dugačke, pričajući vam o tome kako sam u prošlosti imao borbe, kako su mi se proučavajući Bibliju otvarale oči i koja sam sve iskustva s vođenjem Svetog Duha imao u životu? Ovdje to nije tema. Postovi su mi ionako predugački, a kad bih se još o ovim svojim doživljajima i iskustvima raspisao, siguran sam da bi me najprije neki proglasili subjektivcem, a drugi bi me preklinjali da skratim i da prijeđem na stvar...
Dakle, molim te da shvatiš da to što ovdje ne otvaram ljudima svoju dušu, ne znači da ju nemam.

I druga stvar: ne znam koliko razumiješ psihologiju, pogotovo pitanje ličnosti i temperamenta. O MENI PIŠEŠ:

"Imam dojam da ti tebi ratio prethodi empirii, odnosno da na osnovi onoga što formiraš u umu doživljavaš iskustvo. Takvo će iskustvo uvijek biti dualne narave. To jest, ti i predmet iskustva bit ćete u određenoj relaciji, odnosu, i neće biti potpunog predanja sebstva. Uvijek će postojati distinkcija između tebe i Tvog objekta. Takva iskustva su na razini umno-emotivne prirode. Kod mene je iskustvo prethodilo razumu..."

Drago mi je što iskreno kažeš da ti imaš takav DOJAM. A u nastavku tvog izlaganja krije se i razlog zbog kojeg imaš takav dojam. A razlog je u činjenici da smo ti i ja kao ličnosti poprilično različiti. Ti si više emotivac, melankolik, senzibilan tip, ili što već, dok sam ja više racionalan tip, volim stvari posložiti sistematski, volim ih lijepo izanalizirati, volim imati "big picture", prije nego donesem neki zaključak i poprilično sam oprezan u svojim izlaganjima, a također i u svakodnevnom životu, u komunikaciji s ljudima... Ja sam takav tip. Prijatelju, molim te shvati da to što sam ja takva LIČNOST, ne znači da nemam zajednicu s Bogom. Neki ljudi će puno više svojim UMOM uspjeti uspostaviti zajednicu s Bogom, a neki će to puno lakše učiniti kroz ISKUSTVO... Svakako je potrebno i jedno i drugo, ali ljudi su različiti i zato Bog svakome prilazi na različiti način... Moramo to shvatiti. Kao ličnosti smo različiti i ne smijemo jedni o drugima imati loša mišljenja i predrasude, samo zbog toga što ne možemo razumjeti nekoga tko ima jako različit temperament nego mi... Nadam se da shvaćaš. Možda otvorim topic na ovu temu. Ustvari, vjerojatno ću to učiniti!

Pozdrav i čujemo se. Želim ti svako dobro od Boga.

more_horiz
Justin je napisao/la:

Ali opet jednu stvar o meni ne shvaćaš. Pod ovom temom moj je cilj bio isključivo jedan: logično i teološki objasniti slobodnu volju.

Dakle, molim te da shvatiš da to što ovdje ne otvaram ljudima svoju dušu, ne znači da ju nemam.

Drago mi je što iskreno kažeš da ti imaš takav DOJAM. A u nastavku tvog izlaganja krije se i razlog zbog kojeg imaš takav dojam. A razlog je u činjenici da smo ti i ja kao ličnosti poprilično različiti. Ti si više emotivac, melankolik, senzibilan tip, ili što već, dok sam ja više racionalan tip, volim stvari posložiti sistematski, volim ih lijepo izanalizirati, volim imati "big picture", prije nego donesem neki zaključak i poprilično sam oprezan u svojim izlaganjima, a također i u svakodnevnom životu, u komunikaciji s ljudima... Ja sam takav tip. Prijatelju, molim te shvati da to što sam ja takva LIČNOST, ne znači da nemam zajednicu s Bogom. Neki ljudi će puno više svojim UMOM uspjeti uspostaviti zajednicu s Bogom, a neki će to puno lakše učiniti kroz ISKUSTVO...

Kao prvo, možda sad ja skrećem s teme jer s logičko-teološke rasprave o slobodnoj volji idem u drugom smjeru. Tu si u pravu.

Drugo, nisam rekao da nemaš dušu, Bože sačuvaj....

Treće, ja jesam i to što si napisao, ali sam debelo analitičar, poput tebe, što dokazuje moj život: istovremeno sam inženjer strojarstva, matematičar kao hobi, i pišem knjige na temu duhovnosti. Dakle, nisam samo emotivac, i zato te kužim u tvojoj želji da sve važeš. Imamo tu sličnosti. Međutim, ti i dalje govoriš o Bogu kao o relaciji s Njim, a ja ne. Ja analiziram i filozofiram, iz jedne druge vrste sjednosti s Njim. To je bitna razlika, a ne u ličnostima. Ličnost je potrošna roba, i može se mijenjati...

more_horiz
Brate moj, imaš slobodnu volju da o meni misliš što hoćeš. Smile
Samo budi oprezan, jer teško da ćeš imati objektivne zaključke...

more_horiz
Hej, ne kužim sad ovo... Baš me zanima što si to točno mislio pod tom "relacijom"...?? CITIRAM:

"Međutim, ti i dalje govoriš o Bogu kao o relaciji s Njim, a ja ne. Ja analiziram i filozofiram, iz jedne druge vrste sjednosti s Njim. To je bitna razlika, a ne u ličnostima."

I možeš li mi još malo bolje sad objasniti kakva je moja sjedinjenost s Bogom, a kakva je tvoja? Znam da ti je to teško, ali jako me zanima. Molim te. Ako nije za javnost, napiši mi pp.

more_horiz
Justin je napisao/la:

I možeš li mi još malo bolje sad objasniti kakva je moja sjedinjenost s Bogom, a kakva je tvoja? Znam da ti je to teško, ali jako me zanima. Molim te. Ako nije za javnost, napiši mi pp.

Sad sam umoran i kasno je. Ostajem ti dužan to napisati, budem preko vikenda...pozdrav...

more_horiz
Da li svi ljudi po krscanima imaju prava na slobodnu volju?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply