Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Slobodna volja

power_settings_newLogin to reply
+7
Hell master
apostol
hrvoje hrki
Spart
Justin
vivi
Mali princ
11 posters

descriptionSlobodna volja - Page 3 EmptyRe: Slobodna volja

more_horiz
Da, ali nije moja zasluga za spasenje. Što hoćeš reći? Da mi ne možemo apsolutno ništa učiniti? Da čovjek nema volju? Pa ako ti nemaš volju, ja ju imam.

more_horiz
Ako se ja ne mogu dobrovoljno predati Bogu, tada između mene i Boga ne može postojati odnos ljubavi.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Da, ali nije moja zasluga za spasenje. Što hoćeš reći? Da mi ne možemo apsolutno ništa učiniti? Da čovjek nema volju? Pa ako ti nemaš volju, ja ju imam.

Dizmina filozofija, i svih reformiranih kršćana koji niječu djelo čovjekovo na putu spasenja je nepotpuno shvaćanje jedne činjenice a ta je da samo ono Božansko nadživljava, i da onaj stari čovjek nema učešća u novom čovjeku, i da kao takav ništa nije mogao učiniti. Sve što se čini dobroga na spasenju, čini samo Bog. U konačnici to vodi zaključku da Bog sam sebe(i svoje) spašava iliti, što mi je draže i bliže je istini, da Bog Sebe kroz nas živi.
Cjelokupna kršćanska teologija, svih mogućih denominacija, bori se sa shvaćanjem te jednostavne činjenice: da se mlado vino ne stavlja u stare mijehove, odnosno da je čovjek prah i da će prah ostati. Naš je zadatak shvatiti da smo Bogoliki, i da Bog živi kroz nas, i da se s pravom možemo zvati djeca Božja, jer "rekoh, Bogovi ste"....
Nadam se da će teologija napredovati na radu Hansa Kunga koji je počeo shvaćati neke činjenice i koji nije zadojen konfesionalnim brigama i glupostima nego slobodno promišlja stvarnost i na osnovi toga donosi svjetonazor. I s pravom tvrdi da ako je čovjek u glavi zdrav, njegov konačni sud o svijetu ne smije biti različit od evanđeoskog svjetonazora.
Također se nadam da će zapadni teolozi prepoznati rad arhimandrita Sofronija koji je u knjizi "Videti Boga kao što jeste" predivno zaključio na kraju: "Samo Bog uistinu postoji koji živi u mnoštvu lica braće naše..."

more_horiz
Justin je napisao/la:
Ako se ja ne mogu dobrovoljno predati Bogu, tada između mene i Boga ne može postojati odnos ljubavi.

Kad se ti predaš Bogu, tada nestaješ! Predanje Bogu nalik je kocki leda koju baciš u vrelu vodu.

more_horiz
Mali princ je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Kad se ti predaš Bogu, tada nestaješ! Predanje Bogu nalik je kocki leda koju baciš u vrelu vodu.

Što to znači? Da obraćeni kršćani više ne postoje? Očito nisu umrli... U kom smislu oni prestaju postojati? Pavao je također za sebe rekao da je "umro", nakon što je "Zakon došao"... Pavao je htio reći da se prestao oslanjati na sebe, da je postao svjestan svoga grijeha i da je postao svjestan da ga Zakon osuđuje, jer je grešnik. U kom smislu obraćeni čovjek "prestaje postojati"? Moramo na ovom polju biti vrlo oprezni... Prije svega, obraćeni kršćanin ne prestaje imati svoju vlastitu volju... On prestaje biti "rob grijeha", ali ni ovo ne smijemo shvatiti u smislu da se potpuno oslobađa svoje grešne naravi... Čovjek ne postaje karakterno savršen onog trenutka kad se preda Bogu. Moramo shvatiti da smo svi grešnici i da je naša volja daleko od savršenstva. Ako shvatimo poslanicu Rimljanima, vidjet ćemo da je upravo ovo Pavlova misao, koju pokušava izložiti.
Stoga, ako baš hoćemo sve u detalje analizirati - budući da imamo takvu nesavršenu volju, koja ide kontra Božjoj volji, a u isto vrijeme i uzdiše i čezne za predanjem Njemu, zbog toga Bog nas ni ne može odjednom učiniti savršenima i potpuno slobodnima, jer On ništa ne radi na silu...On će našu volju mijenjati i preobražavati nas u "svoje obličje" samo u tolikom omjeru, koliko Mu to naša volja dopusti. On ništa ne radi na silu... Dakle, nakon obraćenja čovjek se ne "utapa" u Bogu, ne oslobađa se sasvim svoje grešne naravi, nego to oslobađanje počinje biti jedan proces, koji traje cijelog života...zato je to borba. Biblija kaže da ćemo tek pri Kristovom drugom dolasku biti "preobraženi" i tek tada ćemo dobiti savršena tijela, savršene karaktere i umove... Tek tada ćemo biti potpuno slobodni da volimo.

more_horiz
Justin je napisao/la:

Tu nastane pitanje tko je koga prvi uzljubio i dao mu milost ljubavi. Božja je ljubav takva da topi led staroga ja (oprosti mi, Petit prince, što sam posudio jednu tvoju frazu malo je okrenuvši). lol!

more_horiz
uvijek postoji slobodna volja za izbor
nikome odabir ili izbor ne pada sam od sebe , tako da recimo Bog nekoga predodredi da će mu DATI MILOST , OBRAĆENJE ili ne
svatko sam bira da li će činiti dobro ili ne
ne nameće nam to svevišnji
kad bi tako bilo , čemu onda naš život, patnje , trud da činimo dobra djela, budemo dobri, što bliži Bogu a ne zlu !

more_horiz
scimus autem quoniam diligentibus Deum omnia cooperantur in bonum his
qui secundum propositum vocati sunt sancti nam quos praescivit et
praedestinavit conformes fieri imaginis Filii eius ut sit ipse
primogenitus in multis fratribus quos
autem praedestinavit hos et vocavit et quos vocavit hos et iustificavit
quos autem iustificavit illos et glorificavit (Rom 8,28-30)lol!

Zadnja promjena: ; čet 22 oľu 2007, 21:27; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Dizma je napisao/la:
hrvoje hrki je napisao/la:
nikome odabir ili izbor ne pada sam od sebe , tako da recimo Bog nekoga predodredi da će mu DATI MILOST , OBRAĆENJE ili ne
kad bi tako bilo , čemu onda naš život, patnje , trud da činimo dobra djela, budemo dobri, što bliži Bogu a ne zlu !

Nije čovjek dobar jer čini dobra djela, ali dobar i pobožan čovjek čini dobra djela. (M. Luther)

a reci mi tko je dobar čovjek
(koji samo vjeruje , pa onda npr. siluje 2-3 žene, ubije 3-4 čovjeka, izvrši 10 pljački i onda samo kaže ja vjerujem da je Isus otkupio i moje grijehe na križu- BIT ĆU TOM NJEGOVOM INICIJALNOM , GENERALNOM ŽRTVOM SPAŠEN:twisted: afro )
J
je li takav dobar čovjek i da li je on imao sam izbor ili je izbor već odavno bio PREDODREĐEN???study

more_horiz
Dizma je napisao/la:

Nije čovjek dobar jer čini dobra djela, ali dobar i pobožan čovjek čini dobra djela. (M. Luther)

a reci mi tko je dobar čovjek
(koji samo vjeruje , pa onda npr. siluje 2-3 žene, ubije 3-4 čovjeka, izvrši 10 pljački i onda samo kaže ja vjerujem da je Isus otkupio i moje grijehe na križu- BIT ĆU TOM NJEGOVOM INICIJALNOM , GENERALNOM ŽRTVOM SPAŠEN:twisted: afro )
J
je li takav dobar čovjek i da li je on imao sam izbor ili je izbor već odavno bio PREDODREĐEN???study

scimus autem quoniam diligentibus Deum omnia cooperantur in bonum his
qui secundum propositum vocati sunt sancti nam quos praescivit et
praedestinavit conformes fieri imaginis Filii eius ut sit ipse
primogenitus in multis fratribus quos
autem praedestinavit hos et vocavit et quos vocavit hos et iustificavit
quos autem iustificavit illos et glorificavit (Rom 8,28-30) ya

Zadnja promjena: ; čet 22 oľu 2007, 21:27; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Dizma je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Tu nastane pitanje tko je koga prvi uzljubio i dao mu milost ljubavi. Božja je ljubav takva da topi led staroga ja (oprosti mi, Petit prince, što sam posudio jednu tvoju frazu malo je okrenuvši). lol!

Slažeš li se da je ljubav nešto što mora biti obostrano? Kako onda ovo tvrdiš?

more_horiz
Bog ne može mene spasiti bez mog pristanka, jer ljubav ništa ne radi na silu. Ljubav dopušta drugoj strani da kaže "NE".

Slažemo li se?

more_horiz
Justin je napisao/la:
Bog ne može mene spasiti bez mog pristanka, jer ljubav ništa ne radi na silu. Ljubav dopušta drugoj strani da kaže "NE".

Slažemo li se?

Ne mogu da kažem, da je Netko sa mnom radio na silu.
A šta ljubav dopušta, to su već spekulacije. Jer mi ne govorimo o ljubavi tek tako, nego o agape. sunny

more_horiz
Biblija kaže da ćemo tek pri Kristovom drugom dolasku biti "preobraženi" i tek tada ćemo dobiti savršena tijela, savršene karaktere i umove... Tek tada ćemo biti potpuno slobodni da volimo.

Najveći problem kršćana je što su im popovi utuvili u glavu da se na taj famozni drugi dolazak treba čekati u nekom neodređenom vremenu, umjesto da shvate jednostvanu istinu da je Krist ponovo došao u onom tijelu čovjeka koji u Volji očevoj prepoznaje svoju volju.

more_horiz
Dizma je napisao/la:
Justin je napisao/la:

Slažemo li se?

Ne mogu da kažem, da je Netko sa mnom radio na silu.
A šta ljubav dopušta, to su već spekulacije. Jer mi ne govorimo o ljubavi tek tako, nego o agape. sunny

Hej, ne možeš govoriti da su to spekulacije!
Ljubav bez slobode nije ljubav! Pa bar je to jasno o ljubavi...

Ljubav je nešto što je obostrano, dakle nešto što ja primam i dajem natrag. U protivnom, kakav je to odnos? Bog je stvorio Adama i Evu zato da imaju s Njim odnos ljubavi, zar ne? A ne da budu roboti, koji nemaju izbora, koji MORAJU vraćati Njemu ljubav... Slažemo li se?
Ili je Bog možda njih stvorio kao mehanizme koji nemaju mogućnost da kažu Bogu: "Hej, ja ne želim više tebi vraćati tvoju ljubav!"?? Pa očito nije, jer da je takvima stvorio Adama i Evu, oni onda ne bi mogli pogriješiti; oni ne bi imali slobodu i snagu volje, kojom bi mogli odlučiti da više ne žele imati takav odnos s Bogom! Nije li tako?

Dakle, oni su imali slobodnu volju, snagu odlučivanja, mogućnost odabira okretanja leđa Bogu!

Razmisli, ako si ti u pravu i ako je Bog taj koji odlučuje tko će biti spašen, a tko neće, a ljudi ne mogu o tome odlučivati - tada je Bog odlučio i za Evu i Adama da će pogriješiti, zar ne? Prema tebi, Bog je njih "predodredio" da pogriješe! Zašto bi Bog, ako je On ljubav, to učinio?

Prema tvom shvaćanju, izgleda da je Bog sve samo ne ljubav! On je ustvari pravi kriminalac...da ne kažem nešto gore... On je stvorio ljude koji su MORALI Njemu vraćati Njegovu ljubav, jer je Njemu to baš fino pasalo, kad su Mu se divili... I zatim Mu je to izgleda dosadilo, pa je napravio da Mu oni prestanu vraćati ljubav, učinio je da Mu okrenu leđa... I otada se On poigrava sa čitavim čovječanstvom, koje jadno ne može samostalno odlučiti o svome spasenju... On odabire koga će spasiti, a koga ne... Kao kad uzmemo cvijetić, pa kidamo latice: "Ti ideš, ti ne ideš...ti ideš, ti ne ideš...". STRAŠNO!

more_horiz
Biblija kaže da ćemo tek pri Kristovom drugom dolasku biti "preobraženi" i tek tada ćemo dobiti savršena tijela, savršene karaktere i umove... Tek tada ćemo biti potpuno slobodni da volimo.

Najveći problem kršćana je što su im popovi utuvili u glavu da se na taj famozni drugi dolazak treba čekati u nekom neodređenom vremenu, umjesto da shvate jednostvanu istinu da je Krist ponovo došao u onom tijelu čovjeka koji u Volji očevoj prepoznaje svoju volju.

Ne razumijem što hoćeš reći i na koji način povezuješ to što si napisao s tim što si citirao... Molim te objasni mi... I ne možeš uspoređivati nas s bezgrešnim Isusom Kristom, ako si to pokušao...

more_horiz
Justin je napisao/la:

Ne razumijem što hoćeš reći i na koji način povezuješ to što si napisao s tim što si citirao... Molim te objasni mi... I ne možeš uspoređivati nas s bezgrešnim Isusom Kristom, ako si to pokušao...

Mislim da mali princ,misli,a ja vise ne zivim,nego Krist zivi u meni.A o Kristovom dolasku i to fizickom,govori Matej 24 glava,i ma jos i u otkrivenju 14 glava.......i znaci slazem se prince s tobom,Krist mora sad ovog trenutka biti u meni,ali Krist ce doci fizicki,i ugledat ce ga svako oko.

more_horiz
Slažem se s Dinom.

Ja sam ono napisao samo zato, da objasnim da dokle god smo na ovoj Zemlji, nećemo biti oslobođeni naše grešne naravi.
Međutim, svakako mi već danas moramo biti promijenjeni, moramo se predati Bogu i moraju se u našem životu vidjeti promjene koje samo Božji Duh u nama može učiniti!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply