Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Slobodna volja

power_settings_newLogin to reply
+7
Hell master
apostol
hrvoje hrki
Spart
Justin
vivi
Mali princ
11 posters

descriptionSlobodna volja - Page 8 EmptyRe: Slobodna volja

more_horiz
Amen, brate.

Ma znao sam ja da ti shvaćaš bit, samo se malo nezgodno izražavaš. Sorry za new age, ali što mogu kad me asociralo na to...

E, samo naprijed, neka te Bog vodi! Samo, ipak te pozivam da pridaš Bibliji veću vrijednost. Nju treba svaki pravi vjernik, ne samo čitati, nego STUDIRATI! I to s molitvom i skrušenim srcem, jer je to najbolji način da Isus zaživit u Tebi!

Molit ću se za tebe, moli se i ti za mene. Svako dobro.

more_horiz
Justin je napisao/la:
Amen, brate.

Ma znao sam ja da ti shvaćaš bit, samo se malo nezgodno izražavaš. Sorry za new age, ali što mogu kad me asociralo na to...

E, samo naprijed, neka te Bog vodi! Samo, ipak te pozivam da pridaš Bibliji veću vrijednost. Nju treba svaki pravi vjernik, ne samo čitati, nego STUDIRATI! I to s molitvom i skrušenim srcem, jer je to najbolji način da Isus zaživit u Tebi!

Molit ću se za tebe, moli se i ti za mene. Svako dobro.

No problemo amigo! Nek' je Bog s Tobom...
A za Bibliju i tvoju preporuku, svakako, slažem se...poznavanje Biblije ipak daje težinu i ozbiljnost riječima koje čovjek piše i govori.

more_horiz
Dakle, izgleda da smo raspravu o slobodnoj volji ovime zaključili...Smile

Ima li netko nešto za dodati? Smile

Hehe, da Mali princ i Justin nemaju slobodnu volju, da li bi se oni mogli međusobno uvjeravati u svoja pomalo različita teološka stajališta? Pa ne bi... Da nemaju slobodnu volju, da li bi se mogli na kraju ovako usuglasiti? Pa ne bi... Da nemamo slobodnu volju, kakvi bismo mi bili ljudi?

Dakle, slobodnu volju imamo, nju trebamo njegovati, pokoravati Bogu, koji će ju činiti još slobodnijom, te nas sve više osposobljavati da poštujemo i slobodnu volju ljudi oko nas...

more_horiz
Sloabodna volja je neupitna u Bibliji, da ljudi nisu imali slobodnu volju nikada ne bi mogli pogresiti.

MOZDA TO I NIJE PRAVA TEMA, MOZE BITI KAKO POVEZATI SLOBODNU VOLJU SA PREDESTINACIJOM.

Ili jos bolje pitanje ZASTO NEKO PRIHVATA BOGA DOK NEKO DRUGI ODBIJA, DA LI JE TO STVAR SRECE, SPLETA OKOLNOSTI ILI KAKO VEC?

more_horiz
ovo je malo trivialno.. jer prema vama .. ako ste vjerni bogu imate slobodu, ako netko nevjeruje u boga nema slobodu?

more_horiz
Ima li netko nešto za dodati?

Nisam bas nesto sudjelovao u ovoj raspravi. Kada sam svojedobno sudjelovao na slicnoj temi nesto je zamrla rasprava. Uglavnom, mogu samo dodati da ne vjerujem u slobodnu volju. Tako nesto ne moze postojati u pravom smislu te rijeci.

more_horiz
tako i ja mislim.

što god mi odlučili ili ne odlučili, sve poteže uzročno-posljedičnu vezu. hm.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Fazlija je napisao/la:
Ima li netko nešto za dodati?

Nisam bas nesto sudjelovao u ovoj raspravi. Kada sam svojedobno sudjelovao na slicnoj temi nesto je zamrla rasprava. Uglavnom, mogu samo dodati da ne vjerujem u slobodnu volju. Tako nesto ne moze postojati u pravom smislu te rijeci.

Sto to konkretno Fazlija Noemi znaci?Mislite li da mi zivimo pod necijom tudjom voljom i kojom;tj.cijom?</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Hodao sam ulicom i susreo prosjaka. Tražio me da mu dam jednu kunu. Ja sam izvadio novčanik, otvorio ga i svojom slobodnom voljom odlučio da mu neću dati jednu nego deset kuna !

pozdrav

Euro

more_horiz
Dina je napisao/la:
Mislite li da mi zivimo pod necijom tudjom voljom i kojom;tj.cijom?

Bozjom, cijom drugom?! Ne postoje 2 Boga?!

more_horiz
U danasnje vrijeme mnoglu ljudi i organzacije,crkve uspjesno kontroliraju ljudsku volju namecuci im svoja misljenja kao jedina tocna i ona u koja se mora vjerovati. I tada covijek gubi slobodnu volju onu prvu stvar koju je Bog dao covjeku....

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
Euro je napisao/la:
Hodao sam ulicom i susreo prosjaka. Tražio me da mu dam jednu kunu. Ja sam izvadio novčanik, otvorio ga i svojom slobodnom voljom odlučio da mu neću dati jednu nego deset kuna !

pozdrav

Euro

A mogao si ga isto tako svojom slobodnom voljom zaobici.I tu je velicina Bozja,sto svojom voljom,postiva izbor nase slobodne volje.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Dina je napisao/la:
A mogao si ga isto tako svojom slobodnom voljom zaobici.I tu je velicina Bozja, sto svojom voljom, postiva izbor nase slobodne volje.

Kao Bog nije imao 100% utjecaja na Eurov izbor? Kao donio je samostalno tu odluku, Bog se bas ugodno iznenadio sto je tako dobar decko?! Nakon toliko muka sa svima ostalima u svemiru tog dana, eto Euro ga bas fino iznenadio?! Upisao mu Bog odmah jedna plus u veliku zlatnu knjigu na nebu?!

Ja stvorim neki lik u svojim mislima, i onda postivam njegovu "slobodnu volju". Radi taj sto god hoce! A ja samo gledam i divim se sto je to dobro stvorenje!

Kakvo je vase poimanje Boga i Njegovog odnosa sa svijetom?

more_horiz
A, mislis da Bog je sve isprogramirao,a mi se krecemo po tom programu po njegovoj volji,bez svoje volje?

more_horiz
Debora, Bog nije izvan tebe. On nije tamo, a mi ovdje. On gore, a mi dolje. Zbog cega krscani gledaju u strop ili u nebo kada se mole Bogu...

more_horiz
Pa upravo se radi o tome - da li Bog upravlja 100% sa našom voljom ili nam je nešto ostavljeno da i sami odlučujemo?
Fazlija, nije mene Bog stvorio da ja "radim što hoću" već da poštujem njegovu Božansku volju!!!

Fazlija, u brojnim svetim spisima ćeš naći primjere da Bog ostavlja ljudima mogućnost da se preobrate i da vrše Njegovu tj. Božju volju !!! A što to drugo znači nego da čovjek u jednog segmentu Božje volje ima i svoj izbor?
Ako treba to ću ti potvrditi i Biblijom, pa ako hoćeš i drugim spisima!!!

Mogao bih o tome napisati knjigu, ali sam ovdje na Forumu i nemam prilike govoriti o tome, jer mi ni prostor niti vrijeme to ne omogućavaju.

Ali dat ću ti dva primjera koji će tebi možda izgledati smiješno, ali kada razmisliš o njima nisu nimalo smiješni:

1. ako neka osoba smatra da je Bog unaprijed odredio njegov život, duljinu života i redoslijed njegovih događanja u životu onda ja imam pravo pitati - pa zar onda ne bi ta osoba mogla pušiti dvije kutije cigareta na dan? Iako znamo da pušenjem povećavamo rizik smrti za više od 50%, prema suvremenim liječničkim istraživanjima!!!
Da li razumiješ Fazlija o čemu pričam? Ako je Bog unaprijed odredio moj život, smrt i događanja u životu onda je svejedno da li ja pušim dvije ili četiri kutije cigareta na dan !!! Bog upravlja sa mnom i zna koliko ću živjeti, pa ja mogu pušiti sve u šesnaest!!!

2. ja sjednem u automobil i kažem sam sebi da neću stavljati sigurnosni pojas za vrijeme vožnje. Zašto? Zato jer Bog upravlja mojom voljom, pa prema tome Bog upravlja sa mojim automobilom!!! I ako je Bog odredio da ću umrijeti sa 50 ili 60 godina onda je potpuno svejedno jesam li vezan za vrijeme vožnje ili nisam pošto je Bog već otprije odredio koliko ću dugo živjeti, pa on upravlja mojim automobilom !!!
Bez obzira što ne stavljanje pojasa povećava rizik od smrti prilikom sudara, što se može pročitati u policijskim statistikama o nesrećama na cesti!!!
Primjer su i mladi motociklisti koji ne nose kacigu na glavi.

Fazlija, a što se tiče mog davanja milostinje razmisli još jednom da li sam o milostinji odlučivao ja ili Bog!
Ako Bog odlučuje o davanju milostinje onda je posve nepotrebno Jahve u Bibliji poslao Izaiju da kaže Izraelskom narodu kako trebaju dijeliti svoje sa sirotinjom i dozvoliti sirotinji pabirčenje nakon žetve!!!
Oprosti, ali ako je Jahve tj. Stvoritelj upravljao mislima i djelima svakog Židova zašto taj isti Bog daje pravilo Izaiji da ga saopći Židovima da dijele sve svoje što imaju sa siromasima!!! Zašto nije pustio Izaiju na miru i lijepo upravljao kao Bog s tim Židovima na taj način da daju sirotinji milostinju?

Eto, volio bih čuti tvoje konkretno mišljenje o tome i učenje iz kojeg proizlazi to mišljenje.

puno pozdrava

Euro

more_horiz
...u brojnim svetim spisima ćeš naći primjere da Bog ostavlja ljudima mogućnost da se preobrate i da vrše Njegovu tj. Božju volju...

Ne postoje, dragi Euro, dvije volje u svemiru. To o cemu govoris jeste samo prepoznavanje (sto bi kasmirci rekli - pratyabhijina) temeljnog jedinstva moje i Bozje volje. Tj. da nikada moja volja i nije postojala kao slobodna. Bog je uvijek djelovao. Bas danas citam 3 glavu BhG u kojoj se o tome na nekoliko mjesta vrlo jasno govori. Slicna mjesta se nalaze i u Evandjeljima kada Isus poducava ljude da se ne brinu, jer Bog skrbi za njih kao i za ptice i za cvijece i sl.

Ako je Bog unaprijed odredio moj život, smrt i događanja u životu onda je svejedno da li ja pušim dvije ili četiri kutije cigareta na dan...

Ne treba to tako promatrati, dragi Euro. Nije Bog nesto stvorio, pa to sada promatra sa strane. Za Boga vrijeme ne postoji, i On je u svemu u svakom trenutku, uvijek djelatan i stvara stvarnost u njenom samom trenu nastajanja. Bog je uvijek djelatan, kao sto si i ti djelatan kada zamisljas svoje zamisljaje. U svakom trenutku ih mozes promijeniti, usmjeriti u drugom smjeru. Sve sto zamislis jeste stvarnost za tvoje misli. One ne mogu postojati izvan tvoje svijesti i tvojega uma.

A sto se tice pusenja, treba se pitati da li imas takvu potrebu? Da li je Bog zamislio tebe kao takvoga pusaca? Ako jeste, svako opiranje je uzaludno. Cak i ako se javi zelja za prestajanjem, to je opet Bozja zamisao, cak i ako se javi teskoca i odustajanje od prestajanja pusenja, to je opet Njegova zamisao i volja. Mudri ljudi prepoznavaju Bozju volju u svemu.

...onda je potpuno svejedno jesam li vezan za vrijeme vožnje ili nisam pošto je Bog već otprije odredio koliko ću dugo živjeti, pa on upravlja mojim automobilom ...

Naravno, ali ne samo sa tvojim automobilom, nego i sa tvojim mislima, osjecajima, stavovima, tijelom. Kao i sa svim vanjskim okolnostima. Nema niti jednog dijela stvarnosti kojima On ne upravlja. Svaka tvoja misao, pa i ona jeste proizvod Boga. Nema samostalne tvoje ili moje niti jedne misli, nema pojave koja je izvan Boga.

...a što se tiče mog davanja milostinje razmisli još jednom da li sam o milostinji odlučivao ja ili Bog...

Recimo da zamislis jednog covjeka u svojim mislima. On je tvoja zamisao, ali dok ga ti zamisljas, on postoji u tvojim mislima. Potom zamislis i zamisljenu svijecu. Ona je isto proizvod tvoje volje. Tvoj zamisljeni covjek stavi ruku na zamisljenu svijecu... Sto ce se desiti? Kakva je vatra u tvojem svijetu? Mozda je hladna, mozda je plava...? Mozda je vruca, pa ce se tvoj zamisljeni covjek opeci? Mozda ces zamisliti da je on otporan na vrucinu? Da li je ta toplina stvarna? Za njega jeste, za tebe nije. Da li je on nesto razlitito od tebe? Sve zamisljeno (covjek, svijeca, plamen, toplina, cin stavljanja ruke na plamen, osjecaj koji si zamislio da se u njemu javlja) postoje unutar tvojeg toka svijesti, nisu nista razlicito od tvojeg toka svijesti. Oni postoje samo u odnosu na prostor, vrijeme i osobnost koje si im privremeno dao. Ti ppostojis kao stalna vrijednost i osonova iz koje i unutar koje oni postoje. Tvoj zamisljeni covjek moze vjerovati da je slobodan, ili da mu se nesto dogodilo izvan njegove slobodne volje. Ljudi obicno vjeruju da su slobodni sve dok im je lijepo, ali zaluju nad zlom sudbinom kada krene nesto lose.

Zašto nije pustio Izaiju na miru i lijepo upravljao kao Bog s tim Židovima na taj način da daju sirotinji milostinju?

Pa zato sto je tako zamislio, takva je volja Boga da covjek ima polu-razvijenu svijest o drustveno odgovornom ponasanju i moralu. Potice ljude na lijepo ponasanje, stvara dobro i zlo i borbu izmedju njih, kao sto ti mozes zamislit bilo kakav svijet u svojim mislima.

more_horiz
Nije uzalud Isus rekao: blago siromašnima duhom jer je njihovo kraljevstvo božje. Nadam se da svi znate kako je u kraljevstvu božjem. I, koliko je jako važno osiromašiti svoj duh. Jer, sadržaj u našem duhu može nam zatvoriti vrata. Kada sve otpustimo, tada tek imamo sve. Kada mislimo da nešto držimo u ruci, nemamo ništa.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply