Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Postanak-stvaranje

power_settings_newLogin to reply
+5
kloky
Justin
Mali princ
dominik
mirjam
9 posters

descriptionPostanak-stvaranje - Page 2 EmptyRe: Postanak-stvaranje

more_horiz
kloky je napisao/la:
Interesantno je kako ljudi misle da će u knjizi Postanka pronaći sami početak svega. A istina je zapravo da je u Ivanovom evanđelju na samom početku prikazano "vrijeme" prije stvaranja svijeta, tj. stanje koje nije moguće povezati sa dimenzijom vremena, jer Bogu je vrijeme konstanta.

.

cheers cheers cheers Bravo!!! My man!!

more_horiz
Nego, zanima me slijedeće:

Bog je stvorio Adama i Evu tako da je Adamu udahnuo život. Nigdje ne piše kako stvara druge ljude?

Znam, znam, prokreacijom!!!

No, onda se i taj Božji dah raznosi kao odraz Mjeseca u vodi, ako grabimo iz jedne velike posude u mali, ostat će jedan Mjesec na nebu, ali bit će sve više odraza tog Mjeseca u manjim posudama s vodom....

Jel to tak i s dahom?

more_horiz
Moram priznati da te ovdje ne kužim scratch
Kako misliš kako stvara druge ljude?
Pa stvorio je prve ljude u prvom izvještaju, a u drugom je stvorio prve ljude u koje je izlio svog Duha.
Adam i Eva su rodili Kaina i Abela, nije ih Bog stvarao posebno...
E sad, Šet i Kain su morali nastaviti vrstu sa kćerima ljudskim, no vjerujem da je Bog posvetio Šetovu ženu dok je Kaina prokleo.

Prokreacija, što je to? Neki Vatikanski sporazum?

more_horiz
Joj, ljudi, pa kakva su to pitanja??? Sram te bilo, Mali prinče... Postavljati takva izazivačka pitanja o dahu života... Pa zašto je čudno da je Bog stvorio čovjeka na takav način? Kasnije se čovjek razmnožava prokreacijom, naravno, tako je Bog i zamislio da bude, već u prvoj glavi Postanka... Ljudi, uvijek ćete imati čudna pitanja, ako ne pokušate vjerovati onome što piše u Bibliji... A sad ću vam pokazati razloge, teološke i znanstvene, zašto je NAJLOGIČNIJE i najpametnije vjerovati BIBLIJI!
GLEDAJTE:
Lijepo piše da je čovjek stvoren od praha zemaljskog i da mu je Bog udahnuo u nos dah života, a Evu je stvorio od Adamovog rebra. U ovom Božjem stvaralačkom činu imamo najdivnije poruke od Boga.
Prvo, Bog je stvorio čovjeka na način da ga je posebno oblikovao, te mu onda dao "poljubac" života... Dakle, pokazao je tim činom koliko je čovjek vrijedniji od životinja, jer je za životinje samo rekao riječ, i one su izašle iz zemlje...
Zatim, stvarajući Evu iz Adamovog rebra, Bog je prije svega pokazao čovjeku da je stvoren za društvo, a ne da bude sam... Zatim je to bila poruka Adamu, ne da je on nadmoćan nad Evom, nego da ju treba voljeti kao svoje vlastito tijelo! U poslanicama, Pavao kaže da muževi moraju voljeti žene, kao što Krist voli Crkvu (a znamo da je Crkva uspoređena s Kristovim tijelom) - predivna analogija, zar ne?
Bog je sve stvorio upravo na takav način, kako bi nama time nešto rekao o:
-sebi i svom karakteru,
-svijetu koji nas okružuje,
-nama samima.
Zar nemamo predivnog Boga?

P.s. Znanost je potvrdila da je čovjek nastao od praha zemaljskog i daha života, a također da su i životinje tako nastale, baš kao što piše u Bibliji, jer se i čovjek i životinje sastoje od mnoštva protoplazmi (unutrašnji dijelovi stanice, u kojima se odvija proces asimilacije i drugi tjelesni procesi), a 99% protoplazme sastoji se od 4 elementa (vodik, kisik, ugljik, dušik), a to su elementi tla... Nadalje, protoplazmu je nemoguće stvoriti umjetnim putem (spajajući ova 4 elementa), te također nitko još nije otkrio što je to, što protoplazmu pokreće na djelovanje, a najbolje objašnjenje je da je to doista misteriozni "dah Božji"!!!
Nije ozbiljna znanost nikada u sukobu s Biblijom, ljudi!

more_horiz
Da mi je neko pricao sta sve ljudi izmisljaju za Boga, ne bih verovao.

Pa sta ce onda Biblija?

Verovatno ona nekima sluzi da bi se izivljavali, oprostite mi na ovoj teskoj reci.

Zasto je onda Bog dao Bibliju?

more_horiz
Ako svako od nas ima pravo da Bibliju tumaci kako mu se svidja, onda nije ni cudo sto svasta cujemo kao njena tumacenja.

Ono sto sam ja zakljucio prateci neke rasprave, jeste da neki ovde na forumu iako dobri ljudi, imaju bujnu mastu.

more_horiz
Sram te bilo, Mali prinče... Postavljati takva izazivačka pitanja o dahu života...

Molit ću za pojašnjenje zašto su moja pitanja izazivačka....U protivnom, ovo je direktno vrijeđanje s tvoje strane.

more_horiz
Odgovorit ću ti biblijskim navodom. Evo što je rekao Bog Jobu (koji je bio vjeran, ali si je možda dao malo previše maha...kao naš Mali princ):

"Tko je taj koji riječima bezumnim
zamračuje božanski promisao?
Bokove svoje opaši ko junak:
ja ću te pitat, a ti me pouči.
Gdje si bio kad zemlju utemeljih?
Kazuj, ako ti je znanje sigurno.
Znaš li tko joj je mjere odredio
i nad njom uže mjerničko napeo?
Na čemu joj počivaju temelji?
Tko joj postavi kamen ugaoni
dok su klicale zvijezde jutarnje
i Božji uzvikivali dvorjani?"
(Job 38:2-7)

Mali prinče, ja sam ti samo htio reći da budeš oprezan, jako oprezan i ponizan, kad govoriš o Božjem stvaranju koje se opisuje u Postanku.
JER, TKO SI TI, ILI TKO SAM JA, DA PRAVIM ŠALU OD TIH STVARI? TKO SMO MI, DA POSTAVLJAMO BOGU TAKVA PITANJA?
U redu, ti možda smatraš da je Postanak 1 i 2 mit... Ali šta ako nije? A ti se tu rugaš s tim stvarima... Jednog dana ćeš pred Bogom odgovarati...

more_horiz
Ma tko se ruga, Bože sačuvaj, tko zbija šale, navedi mi moju rečenicu koja te navukla na takvu pomisao...

more_horiz
Mali princ je napisao/la:
Nego, zanima me slijedeće:

Bog je stvorio Adama i Evu tako da je Adamu udahnuo život. Nigdje ne piše kako stvara druge ljude?

Znam, znam, prokreacijom!!!

No, onda se i taj Božji dah raznosi kao odraz Mjeseca u vodi, ako grabimo iz jedne velike posude u mali, ostat će jedan Mjesec na nebu, ali bit će sve više odraza tog Mjeseca u manjim posudama s vodom....

Jel to tak i s dahom?

Evo ti navoda, majstore. Nije te sram što se tako zezaš s tim stvarima? Ne osjećaš da to nije u redu? Savjest te ne pecka?

more_horiz
Sram te bilo, Mali prinče... Postavljati takva izazivačka pitanja o dahu života...

Molit ću za pojašnjenje zašto su moja pitanja izazivačka....U protivnom, ovo je direktno vrijeđanje s tvoje strane.

Opomena! Kakvo je ovo ponašanje?

more_horiz
Justin je napisao/la:

Evo ti navoda, majstore. Nije te sram što se tako zezaš s tim stvarima? Ne osjećaš da to nije u redu? Savjest te ne pecka?

Justine, gdje si naučio osnove magije?

Jer, ovo što ti činiš meni sada jest magija par exellance, iliti inputacija nečega što nije dio mene, zatim nametanje osjećaja krivice i diranja u moju savjest, nametanje osjećaja srama itd. To ti se ne može naučiti niti u jednom magijskom kursu, to je talent, čestitam majstore.pale pomoc

Ja sam pitao jeli dah Božji koji je bio u Adamu, i u meni i tebi sada?

more_horiz
Noemi je napisao/la:

Opomena! Kakvo je ovo ponašanje?

Ova opomena se treba odnositi i na Justina.
Justine, pročitaj 14. poglavlje Poslanice Rimljanima.

...činite sve u ljubavi, ne ponižavajući brata niti uzvisućuji svoje mišljenje.
Gospodar svakome posebno sudi i svak mu polaže račun.

more_horiz
Noemi je napisao/la:
Molim vas, pročitajte prva tri poglavlja Biblije. Htjela bih da malo prodiskutiramo o prve tri glave Knjige Postanka.

Vratimo se temi,iznad je citiran prvi post naše Noemi pa ajmo sad u miru pridonijeti svojim komentarima.

more_horiz
Pozdrav svima...

Prilicno sam nov ovde, ali sto se ove teme tice-licno mislim da je remek delo Biblije!

Medjutim, isto tako, toliko je to opsirna tema, da ne znam sta reci na sve ovo...Stvaranje (ostavicu, mozda, kasnije temu o tome), obecanje, upozorenje, Adam, Eva, Eden, pad, obecanje o izbavljenju...

Bojim se da mnogo tema ima za samo jedan topic!

Ali, sve u svemu-tema je 'high', remek delo Biblije. Smile

Poz.

more_horiz
Molim vas, obratite pažnju na Boga, na njegov planski rad, i kako se postavio u odnosu na sami rad i djelovanje. Uzmimo najprije Postanak 1.

Što je mislio, kako je djelovao, njegovo promatranje, pokušajte doživjeti,osjetiti ...

more_horiz
Molim vas, obratite pažnju na Boga, na njegov planski rad, i kako se postavio u odnosu na sami rad i djelovanje. Uzmimo najprije Postanak 1.

Što je mislio, kako je djelovao, njegovo promatranje, pokušajte doživjeti,osjetiti ...

Pa evo, za mene licno ovo je pravi izazov. Smile

Poceo bih sa 1:2, jednim delom:

Zemlja bijaše pusta i prazna

zapazite ove dve kljucne reci, za sada: pusta i prazna. Takva je zemlja bila "u pocetku". I ovo je formula za sve ono sto ce Bog kasnije stvoriti.

Pusta: Bog ju je ispunio! (prva 3 dana) Prvog dana je stvorio svetlost, drugog dana svod koji je delio 'vodu', a treceg dana stvorio je kopno i biljke! Drugim recima, zemlja vise nije bila pusta, bila je spremna da se popuni necim.

Prazna: Bog ju je napunio (druga 3 dana). Cetvrtog dana je Bog stvorio 'dva videla', odnosno sunce i mesec. Ako pazljivo pratite text, videcete da je prvi dan paralelan sa cetvrtim, drugi sa petim, treci sa sestim, i zaokruzava se sa sedmim danom koji nema svog para.
1=4
2=5 7
3=6

Petog dana je stvorio ptice koje su letele izmedju svoda kojeg je Bog stvorio drugog dana, i zivotinje koje su mogle plivati u vodi koja je bila odvojena svodom, znaci mora (more). A sestog dana je Bog stvorio kopnene zivotinje, setite se da je treceg dana samo 'pripremio' teren za to, zanimljivo, i stvorio je coveka od od tog istog kopna (s tim sto se prosireni izvestaj o stvaranju coveka nalazi u Postanju 2). A sedmi je dan blagoslovio, posvetio, pocinuo. On nema svog para, zanimljivo.

Ne znam jeste li ikada pratili ovakvu strukturu, ali pokusajte citati text i videcete kako je sve Bog divno stvorio, i da nista nije slucajno.

Pozdrav.

more_horiz
Pripremio sam detaljno objašnjenje Postanka 1. i 2. poglavlja, koje pokazuje da nema nikakve kontradikcije među njima i da nije riječ o dva posebna stvaranja, nego o jednom.
Samo bih vas upozorio odmah da nije baš KRATKO, ali je vrlo zanimljivo i dobro argumentirano...
Pa, tko želi da se informira, sad ima priliku... klopa

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply