Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Treba li se bojati Boga?

power_settings_newLogin to reply
+29
Eutanasije
magdalena
Domenika
Dorjan7
Medeni
maki
UČENIK10
ravni
ILIJA
Konin
hrvoje hrki
No Nick
simply
Aladin
Istina
crusader
vivi
Nikola
Justin
forestsilvy
cubela
vanja777
Debora
dominik
laodikejac
Vulkanac
maxadsl
kainos
sanja
33 posters

descriptionTreba li se bojati Boga? - Page 4 EmptyRe: Treba li se bojati Boga?

more_horiz
ne treba se bojati Boga, nego kazne za grijehe

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
ne treba se bojati Boga, nego kazne za grijehe

U cemu je razlika? Nije u redu ni ovo drugo. Bog ne zeli da Mu sluzimo iz straha, nego iz ljubavi. Bog je nas Stvoritelj, i voli nas onako kako otac voli svoje dijete (i jos puno vise od toga).

Razmislimo: Kako bi bilo jednom ocu, da ga dijete voli i postuje samo zato, sto se boji da ce dobiti batina?

more_horiz
To vam nema veze s takvim objašnjenjem. Bog nije samo "obični" Otac, on
je Bog! A prema Bogu trebamo imati posebni "respekt", strah. "Strah
Božji je vrlina", krepost. To je strah koji NE užasava,
"strahopoštovanje", a ne zloćudna pojava.

Ovdje ću staviti jedan link iz glasa koncila za primjer: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_meditacija.html?news_ID=4832

more_horiz
Kršćanin se ne boji svog Oca, nego je svjestan Njegovog postojanja, veličine, moći, ljubavi, oprosta i milosti. On nema osjećaje straha, nego ima svijest o Bogu. Takav "strah" nije strah. Nego svjesnost. Onaj tko doista poznaje Oca - taj živi u Njegovoj ljubavi. I ta ljubav izgoni strah - iako Bog i dalje ostaje Sudac svijeta, velik, močan, svemoguć - on jest tada naš Dobri Otac. Zato nema nikakvog straha od Njega, nego smo oprezni da Njegovu milost i ljubav nikada ne pronevjerimo.

Nažalost, velika večina kršćana se Boga boji - osjećaju strah od Boga. I upravo zato trebaju Mariju i svece da budu posrednici kod Boga. Upravo to što crkve poučavaju ljude da se do Boga može doći samo preko posrednika - pokazuje da su to crkve koje ljude drže u strahu od Boga.
A prava Božja djeca dolaze izravno pred Božje prijestolje milosti (Hebrejima 4,14-16), jer im je to omogučio Isus Krist - njihov jedini Spasitelj, i jedini posrednik između Boga i čovjeka. Samo takvi ljudi se Boga ne boje, jer se Divnog Oca ne treba bojati kada živiš po Njegovom Duhu, u potpunoj poslušnosti Njemu.

more_horiz
crusader je napisao/la:
To vam nema veze s takvim objašnjenjem. Bog nije samo "obični" Otac, on
je Bog! A prema Bogu trebamo imati posebni "respekt", strah. "Strah
Božji je vrlina", krepost. To je strah koji NE užasava,
"strahopoštovanje", a ne zloćudna pojava.

Ovdje ću staviti jedan link iz glasa koncila za primjer: [url=http://www.glas-koncila.hr/rubrike_meditacija.html?news_ID=4832
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_meditacija.html?news_ID=4832[/quote[/url]]

Razumijem te i slažem se. Samo želim naglasiti da postoji velika razlika između "straha" i "strahopoštovanja". Bog ne želi da strah bude naša motivacija za službu Njemu, jer strah je nešto negativno, nešto što paralizira i nešto što može prerasti u bolest.

Izgleda da u Bibliji možemo naći dvije vrsta straha: strah ljudski i strah Božji. Prvi je negativan (Adam i Eva su ga dobili nakon što su narušili odnos s Bogom - Postanak 3) i Bog želi da ga se oslobodimo. Drugi je pozitivan i Bog nam ga želi dati.

Osoba koja se pomirila s Bogom, dobila je od Njega "strah Božji", to strahopoštovanje, kojemu je u srži ljubav, a ne destruktivni osjećaj.

more_horiz
Ja bi rekao da je osjećaj straha od Boga obrnuto proporcionalan ispunjenosti Bogom, tj. Duhom Svetim.
Osjećaj straha od Boga, javlja se samo tamo i u onoj mjeri u kojoj sami sebe definiramo kao nešto različito od Njega, kada smo jedno s Njim, kada smo u potpunosti ispunjeni Duhom, tada nema straha. Kakav god taj strah bio.
"Pozitivan strah" je oksimorn, odnosno ne postoji u tom smislu, postoji izraz strahopoštovanje, a ono iako ima isti korijen kao i strah, nema ništa zajedničko s njime, nego mu je potpuna suprotnost (na duhovnom nivou, naravno, na fizičkom, ima vrlo slične simptome). Strah od Boga osjećaju samo ljudi koji se od Njega skrivaju, a strahopoštovanje oni koji Mu teže, ali su jako daleko od Njega.

more_horiz
Sjetite se drevnih civilizacija kako su se samo bojali svojih
bogova. Ljudi su svašta prinosili pred kipove i oltare za milost iz
strahopoštovanja, neki čak i pridonijeli ljudsku žrtvu, mislili su da
će prolivena krv zadovoljiti nekako bogove. Ali bijahu to primitivna
vremena koje u našem vijeku izgledaju smiješno.
Treba li se bojati Boga? - Page 4 Apocalypto
Čak i u Starom Zavjetu Bog Izraelov od svojih sljedbenika
zahtjeva krvi priklanog janjeta da njime škrope.. U sadašnja vremena
nema ništa sličnog u kršćanskom svijetu, dovoljno je kleknuti pred
Gospodnji oltar i iskreno se pomoliti Bogu, upustiti se u kratki
razgovor, meditrati i biti uvjeren da On postoji i pomaže nam u
nevolji, zahvaljivati mu na danu i biti sjedinjen s njime, u dobrom
odnosu, pripustiti se Njegovim vodstvu, tada ne moramo "strepiti" jer
smo njegovi. Neprijatelji neka ga se boje, jer bit će kažnjeni.

more_horiz
... "Bojte se Boga i dajte mu slavu, jer dođe čas suda njegova, i poklonite se onome, koji je stvorio nebo i zemlju, more i izvore vodene." Otkrivenje 14,7

more_horiz
ozbiljno crusader?
a Krv Kristova i Voda iz Prsiju Presvetoga i Janjeta bezgriješnoga ??
jako smo napredni
mi od Krvi
ruku opranih!!

nepriznavatelji Kristovi
dok ruka nije u rani Ruke i prst zaboden u Ranu Grudi
ne vjerujete jer ne vidite
a ona nada o kojoj pišete
i vjera o kojoj govorite?
nije li u toj vjeri nada otkupljenoga!!
ah,moj Preljubljeni Kriste....

Gospodine ja Vjerujem u Tebe
Tebi se klanjam
u Tebe se ufam i
Tebe ljubim
Molim Te oprosti svima koji u Tebe ne Vjeruju
Tebi se ne klanjaju
u Tebe se ne ufaju i
Tebe ne ljube!!

Trebali bi se bojati Pravednosti Božje
jer po Pravednosti kad bude sudio-tko li će se spasiti??

Ali zato imamo Krista utjelovljenoga
koji je Izvor Rijeke Milosrđa,
Izvor nepresušni,
Rijeka što Gnjev Božji Pravedni ublažava, milostivi..
Taj! što nas Duhom Svetim ispunja i tješi...
ah naš Božić...
Taj nosi samu Radost
nikakav strah!!

Blaženi koji povjerovaše a nisu vidjeli!

more_horiz
Onima koji ga ljube i koji postupaju po rijeci Njegovoj:

Ponovljeni zakon 6,2 Boj se Gospoda, Boga svojega, i drži zakone i zapovijedi njegove, koje ti dajem, ti i dijete tvoje i unučad tvoja, sve dane života svojega, da živiš dugo! Ponovljeni zakon 6,2

Njima je on radost i spasenje:

Izaija 41,10 Ne boj se; jer sam ja s tobom, ne gledaj plašljivo naokolo; jer sam ja Bog tvoj! Ja te krijepim, ja te pomažem, ja te podupirem jakom desnicom svojom.

Izaija 41,13 Ja sam Gospod, Bog tvoj, koji te držim za desnicu, koji ti govorim: "Ne boj se! Ja sam tvoj pomoćnik!

Izaija 41,14 Ne boj se, crviću Jakovljev, ljudi Izraelovi. Ja ti pomažem", - govori Gospod - "spasitelj je tvoj Svetac Izraelov.

more_horiz
Svijet tone u sve dublji vjerski i moralni indiferentizam kao posljedica odbacivanja evandjelja i filozofije evandjelja kao temelja oblikovanja svijeta bez grijeha..Svijet je trazio promjenu na osnovu lazne nade da je moguc svijet pravednosti u kojem vlada rad nad kapitalom ili kapital nad radom..Kako je i predpotopni svijet unisten jer su ljudi ne bojeci se Boga pokvarili putove svoje na Zemlji..tako ce i ovaj svijet biti potopljen ognjem jer ce nepopravljivo odbaciti strah Bozji ...
..."Nema straha Božjega pred očima njihovim."citira apostol Pavao u Rimljanima 3 Psalam 14 i 51 ...
Kako ce se bojati Boga ako nisu opomenuti..Crkva treba opominjati od opasnosti napustanja straha Bozjeg uslijed filozofije relativizma kojemu je sadasnji liberalizam zasnovan na pouzdanju u svijet pravde bez Boga....

more_horiz
..odbacivanja evandjelja i filozofije evandjelja kao temelja oblikovanja svijeta bez grijeha..

abrahame ovo je opet utopistička tvrdnja kao i svi poljudstveni obrasci rasudbe dobra i zla. Vjerujem i da vjera u Isusa Krista nipošto ne bi u osnovi trebala imati cilj niti nadanje u Idealno uređeno Ljudsko društvo!? Ispravi me.

Crkva je Kristova hodočasnička !
Domovina nam Nebo,
ovo jest i biti će samo ovako ili onako uskopana
dolina suza

ako je Gospodar trpio nad svim trpljenjima
zar neće i više sluga?

Evanđeoska poruka je za Sve ljude!
Evanđelje je govor Boga čovjeku!

ipak Ona ne ruši masovno i ne ruši za rekorde
već djeluje na razini svake pojedinačno osobe.
Treba je čuti
upiti i
primjeniti
ali uvijek nadajući se očekivati Božje djelovanje

Moj Bog u meni
za druge!!

(pa šta bude Very Happy victory bejbi) (obožavam ovog s ćućom-skužajte)

Zadnja promjena: ; sub 01 pro 2007, 21:48; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
"...Crkva ne može i ne smije preuzeti na sebe političku borbu za uspostavu što pravednijeg društva. Ne može se i ne smije staviti na mjesto države. Ali istodobno ne smije ostati na margini u borbi za pravednost. Mora se u nju uključiti racionalnom argumentacijom i mora ponovno probuditi duhovne snage, bez kojih se pravednost, koja zahtijeva uvijek i odricanja, ne može afirmirati i prosperirati. Pravedno društvo ne može biti djelo Crkve, već to mora ostvariti politika. Ipak zalaganje za pravednost pomoću napora usmjerenih otvaranju uma i volje za zahtjeve općeg dobra nešto je što je itekako zanima."
Nakon Francuske revolucije trend odbacivanja utopizma je nastavljen ali se pojavio u skrivenom obliku u marksizmu u laznoj nadi iz koje je izmjena svijeta zamisljena kao projekt bez Boga..U svijetu je moguca pravednost u vecoj mjeri ako se krscani ne povlace i opravdavaju uzaludnoscu makabejskih zamisli..
No cinjenica je da vjera kroz ljubav radi i krscani trebaju uciti da se drzi sve sto je zapovijedio Krist..Sto vise ucenika -to vise pravednosti..
No cinjenica je da se nalazimo u velikoj borbi izmedju dobra i zla i duznost nam je upucivati evandjeoskom kritikom politicke misli na cinjenicu da narod koji odbacuje Boga postaje rep a ne glava..
Jos jednom naglasavam:
"Ali istodobno ne smije ostati na margini u borbi za pravednost. Mora se u nju uključiti racionalnom argumentacijom i mora ponovno probuditi duhovne snage, bez kojih se pravednost, koja zahtijeva uvijek i odricanja, ne može afirmirati i prosperirati."

more_horiz
Strah je manipulacija i nedostatk ljubav s toga Bog to sigurno ne zeli u nasim zivotima...Strahom Crkve i vode svoje ovce sto nije od Boga...Bojati se Boga originalno znaci postivati ga a to je sasvim drugacija definicija od straha...

more_horiz
"Sin poštuje oca i sluga gospodara svojega. Ako sam ja otac, gdje je čast moja? Ako sam gospodar, gdje je strah od mene?' veli Gospod nad vojskama vama, svećenici, koji sramotite ime moje. Pitate: 'Kako smo mi to sramotili ime tvoje?' Malahija 1,6

Strah je Gospodnji mržnja na zlo; ja mrzim na ponositost i na oholost i na zli put i na usta opaka. Price Solomunove 8,13

Početak je mudrosti strah Gospodnji, i znanje je svetijeh stvari razum. Price Solomunove 9,10
Strah je Gospodnji na život; u koga je on, boravi sit, niti ga pohodi zlo.
Price Solomunove 19,23

descriptionTreba li se bojati Boga? - Page 4 Emptypitanje

more_horiz
imam pitanje, molim Vas odgovor...

Zar cijelo postojanje nas ljudi dobrih i loših, duha svetog, boga, isusa krista, svete marije ne bi trebalo biti ravnopravno?

Zašto bi trebalo "kazniti" čovjeka koji nije vjerovao u boga?
Zašto bog smije kazniti čovjeka?

Da li je to demokratski?

iskreno želim to shvatiti jer je nepošteno da se malu dušu koja nije kriva nizašto uzeme samo tako.

Ne radi se o nevjeri i smulji u boga i duha svetog već hoću reći da želim da svi sjedimo za "okruglim stolom" ravnopravno.

Ne želim kazne, želim mir i dobro svima.

pozdrav!

more_horiz
MISLIM DA SE TREBA SAMO IMATI POSTOVANJA PREMA BOGU JER JE ON NAS OTAC, ALI NEBI TREBALO IMATI NIKAKVOG STRAHA AKO GA SLUSAMO STO GOVORI I TAKO CINIMO.

more_horiz
slažem se ako imam poštovanja prema bogu imam i prema bilžnjem svom i to nije upitno.

Elementarno pitanje je zašto nismo ravnopravni apslutno svi, zašto imamo činove, oznake...?

Bog je sve stvorio, poštujem ga ali ne želim sjediti stepenicu više a niti niže želim ultimativnu ravnopravnost svih ljudi na svim nivoima i običnog smrtnika a i duha svetog.

Da li je to loše što želim?

Ne želim kazne, želim mir i dobro svima i ravnopravnost.

pozdrav!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply