Jevrejin je napisao/la: I prestanite me stalno vredjati kako baljezgam ili buncam.
Šta ste ti i Noemi ista osoba?
Općenito imam dojam da se sad pod nickom Jevrejin krije netko drugi. Ili te u međuvremenu netko dobrano nahuškao protiv papinstva. Prije si razumnije govorio.
Jevrejin je napisao/la: Petar i apostoli su kamena, ili stene na kojima su Isus izgradjuje svoju Crkvu.
I ovo si prije govorio drukčije. Sad su ipak ljudi stijene.
Ali ne više njih nego ipak jedan, onaj koji se i zove Stijena. Kojemu je Isus jasno rekao "Ti si Stijena" nakon što je ovaj njemu jasno rekao "Ti si Krist".
Oni su TEMELJ Bozje Crkve.
To ne bih rekao. Temelj je ipak Krist.
Ali ja govorim o drugome, da Petar nije glavni ugaoni kamen, i postoji mogucnost da je na to Isus ukazivao kada je kazao Petru da ce na Steni izgraditi svoju Crkvu.
Nema to veze jedno s drugim. Stijena je ono na čemu se gradi (vidi prispodobu o kući na stijeni i kući na pijesku Mt 7:24-27), a ugaoni kamen je jedan od kamenja građevine, onaj bez kojeg cijela građevina pada. Tu bi možda trebalo znati građevinarstvo onog doba. Ne postoji ugaona stijena.
I, da, Petar nije ugaoni kamen. On je stijena i ovdje o tome govorimo.
[/quote]Ujedno to ne znaci da je Isus Petru dao vrhovnu vlast, kojom moze da cini sta hoce.[/quote]
Naravno. Vrhovnu vlast ima Bog svojom providnošću, on svime upravlja. Ali na zemlji Petar je njegov potpuni namjesnik. Petar niti ne može učiniti nešto što Božja providnost ne dozvoli, pa nemamo straha da će odlutati. I ne možemo se pozivati na Boga jer nemamo direktni kontakt s njime na vanjskom planu, jednostavno moramo vjerovati njegovim riječima da Crkvu sagrađenu na stijeni vrata paklena neće nadvladati.
To je ona situacija kada mi stalno cinimo greh bez pokajanja, bez obzira na sve opomene i ukore koja na Bog salje. I kada se tako nesto desi tada neko ko je bio stena, to prestaje da bude.
Bog ne šalje ukore i nitko nije kometentan proglasiti nešto Božjim ukorom. Kako ti to nije jasno?
Jer ovde govorimo o duhovnoj gradjevini koja ukazuje na nas unutrasnji odnos sa Bogom.
Unutrašnji odnos je druga stvar. Pitanje stijene je bitno na vanjskom planu, radi se o vanjskoj jasnoći Kristove Crkve. Vanjski plan je nužan da ne bi svatko mislio svoje, što se i događa kad ga se ignorira. Kako je krist obećao sigurnost vanjskog plana, niti jednoj osobi na unutarnjem planu neće govoriti nešto drugo. I zato znamo da tko god rekao da je dobio objavu, viđenje, zaključio etc. da je vanjski plan pogrešan, ne govori od Boga.
Pa sa velikim pouzdanjem mozemo biti sigurni da danasnje pape vise nemaju vlast koju su trebali da poseduju. Ali svojim zlocinima i zloupotrebama, postali su otpadnici od Boga.
Vidim, i dalje se potvrđuju moje riječi da se tvoja vjera temelji na osudi.