Jevrejin je napisao/la: Ja znam da ni ti ni ja necemo da popustimo jedan drugome. Medjutim, to mozda nije problem koji bi trebao da nam smeta licno, ali ako je to nesto sto zadire u Bozji autoritet, onda ce ovo pitanje mozda i verovatno biti odlucujece pred Bogom. Tako je bar po mom shvatanju religije.
Mislim da neće biti odlučujuće za većinu pojedinaca. Naime, ljudi ne razmišljaju o tome, i ako su shvatili Kristovu poruku za svoj život, ma kojoj Crkvi pripadali mislim da su spašeni. To dakako ne znači da ne trebamo tražiti istinu.
To je pravilo koje mora da se postuje jer se u suprotnom od nekog odvojenog stiha pravi citava nauka.
A izgleda da su danas mnogi skloni to da cine. Pa i ti.
Ne činim ja to, barem ne na ovom primjeru. Radi se o cijelom tekstu Mt 16:13-20 koji objašnjava jedan cjelovit događaj. Upravo je analiza cijelog teksta potrebna da se shvati da je predaja ključeva jedinstvena.
Pogledaj kako je funkcionisalo rano hricanstvo u Delima apostolskim.
(...)
Ujedno, vidi i ovo, Pavle ukorava Petra za dvolicnje. Ko danas sme da ukori papu kada se po dogmi Crkve smatra nepogresivim.
Papa je nepogrešiv samo kad govori ex chatedra. Za sve ostalo možeš ga napasti, optužiti za dvoličnost itd. Papa iznimno rijetko govori ex chatedra, a pri tome se uvijek debelo savjetuje sa biskupima, a proučava i vjeru kršćanskog naroda. Ili čak sazove Crkveni Sabor gdje su svi biskupi, pa njegove zaključke proglašava dogmama.
To bi bilo po uzoru na Dj 15:6-11. Dugo se raspravljalo i onda je zaključak iznio Petar, te se nakon toga u taj zaključak nije sumnjalo. Naravno, netko i dalje može sumnjat ako hoće, imaš i danas takve, ali Kristova Crkva ne sumnja.
Ali postavlja se pitanje odma na tvoju tvrdnju da li je Crkva onda uopste i bila na Petru utemeljena. Pa nije, kao sto si i sam kazao da se u tome slazemo, Isus je Glava Crkvi.
Ako je tako, onda onaj koji se cvrsto drzi Isusovog ucenja, mroa da je ostao pod upravom Glave koji je Hristos...
Ja bih rekao da je Crkva utemeljena na Kristu, i sagrađena na Petru. To barem eksplicitno piše u Bibliji.
Jest, bitno je držati se pravog Isusovog učenja. Ali:
"Šimune, Šimune, evo Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću." (Lk 22:31,32)
Krist, odlazi. Tj. ne odlazi, ali više nije vidljiv kao prije, da ga se može pitati što god nije jasno. Pa svatko može misliti što hoće i proglašavati to Kristovim. Vidimo da i hoće, Sotona je krenuo u svoj pohod. Ali, Krist je molio za Petra, ne veli za ostale nego za Petra, i njemu daje zadatak da učvrsti braću. Kako sad netko od te braće može reći: "Ne Petre, krivovjeran si, ja imam direktni doticaj s Kristom i znam to!"? Ne, za Petra je jedino sigurno da je Isus molio da mu vjera ne malakša i zadaća mu je da drži vjeru ostalih.
Zbog gore navedenog je i potrebna Petrova služba. Sotona nas rešeta, a Krist više nije prisutan na način da ga možemo nešto pitati i da odgovor bude svima jasan. Nikad niti nije bio prisutan na taj način. Dok je bio, apostolima niš nije bilo jasno, a kad im je postalo jasno, na Duhove, više ga nije bilo. Iskreno, još mi nije jasno zašto je to tako, ali očito jest zbog:
"No kažem vam istinu:
bolje je za vas da ja odem:
jer ako ne odem,
Branitelj neće doći k vama;
ako pak odem,
poslat ću ga k vama." (Iv 16:7)
I zbog njega niko nije morao da bezi iz rane Hriscanske Crkve. Budimo malo posteni.
To ne znamo. ;)
Pape, i to vekovima jedan za drugim, su proganjali, i proganjali, ubijali i ubijali, vekovima vise od hiljada godina. Pazi malo, vise od hiljadu godina neprekidno.
Ajde, ipak nemojmo pretjerivati. Naše društvo je prepuno predrasuda oko srednjovjekovne Crkve. Kad stvarno proučiš povijest, slika ispada malo drugačija. Eklatantan primjer je inkvizicija koja se totalno sotonizira, a nije baš tako. Možemo o tome pričati na nekoj drugoj temi, slušao sam neka povjesna predavanja o tome, pa znam nešto.
Dali me dobro razumes, dragi moj brate, tako je dosao dan kada je Bog posle mnogih opomena u to vreme vekovnog krsenja Bozjeg pravila ljubi, Bog proglasio preko nekih reformatora papski sistem za Tiranski i otpali.
Razumijem što ti hoćeš reći. Ali ovo je krajnje neuvjerljivo. Jedino što se može zaključiti iz papinske tiranije je da kršćanstvo nevalja. Reći tu da je kršćanstvo dobro, da je Biblija Božja Riječ, ali da su eto njegovu Crkvu nadvladala vrata paklena, pa mi moramo napraviti novu pravu Crkvu, je malo kontradiktorno. Ne misliš li?
Ostali su samo mali broj onih koji imaju cistu istinu. Pogadjas sta hocu da ti kazem, i u pravu si!
Ne baš. Tko su ti malobrojni? Po čemu da ja njima vjerujem?