Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Je li papa antikrist

power_settings_newLogin to reply
+5
Izrail
hrvoje hrki
kainos
Živac
braslav
9 posters

descriptionantikrist - Je li papa antikrist - Page 5 EmptyRe: Je li papa antikrist

more_horiz
Hvala Joshua i Danilo.

Zar vi ne vidite iskreno sto govori Bozja rec, Zivac i Izrail? Pa ako to ne vidite, bar shvatite nas zasto mi drugi vidimo to.
Mi vidimo jasno sta pise. Mi ne uzimamo neke delove iz Pisma i odna od toga branimo svoje verovanje.

Zato i postoji zabuna da mi protestanti mrzimo katolike i pape. Ma ne, mi samo sto postenije citamo Bibliju u kojoj jasno pise da je Isus stena. On je Hristos Bozja Stena.
A princip naseg proucavanja Pisma oslanja se na sistem tumacenja da Biblija tumaci samu sebe.
I to je problem koji nas razdvaja.

Kako onda do dijaloga i razumevanja, kada po nama sistem papstva za nas je neprihvatljiv. To jest moze, ali na Bibliji i njenim dokazima.

descriptionantikrist - Je li papa antikrist - Page 5 EmptyRe: Je li papa antikrist

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Isus je te Stena! Niko ne moze da bude stena. Vera u Hrista je stena.
Na toj Steni sazidacu Crkvu svoju koju vrata paklena nece nadvalati.
Vera koju je Petar pokazao deklarisuci Ga Sina Bozjeg, je Stena, jer je to Isus, koju vrata pakla nikada nece nadvladati.

Ako je Bog na coveku utvrdio Crkvu, onda je kontradikoran sam Sebi.

Ovo što iznosiš je direktno suprotno sa onim što piše u evanđelju, daj se saberi.

Isus nije rekao "Ja sam Stijena" niti "Tvoja vjera je Stijena", nego "Ti si Stijena". Petar uostalom i znači stijena, ako nisi znao.

Jevrejin je napisao/la:
Ma grehe papa samo pominjem kao dokaz da nije neko mogao da cini takve gadosti i da i dalje ima pravo na kljuceve Crkve.

Nisi ti davao te ključeve i ne možeš određivati tko ima pravo na njih, oprosti.

...ali kako ti mislis da je moguce toliko stotinama godinama jedan sistem opstaje zahvaljujuci teroru i da i dalje ostane Bozji miljenik.

Da se taj sistem temelji na teroru propao bi kao i sva carstva koja su propala u povijesti.

Bog ih je podigao i On je hteo da spasi papstvo, medjutim, ono nije nikoga slusalo.

Pa Bog je itekako unaprijed znao šta će bit od papinstva. Odakle tebi uopće ideja da se Bog može predomišljat?

...sistem koji je bio najkrvolociniji od svih do sada u citavoj ljudskoj istoriji?

Čekaj, molim te ne izvaljuj bedastoće.

Ma meni nemoras kazati nista, ali ti sam sa sobom razmisli malo.

Nemam ja šta raščišćavat, ti si fulao temu.

more_horiz
Ma pametni moj brate, ne znaci Petar stena. Ma to nije istina. Petar znaci kamen.

O, kako ti pogresno sve tumacis. Isus je Stena. A Petar je kamen, mali kamen.

Stvarno se vidi da nisi teolog.

more_horiz
Ma kako se onda Bog predomislio za Jevreje i odbacio ih? Kako je je mogao da odbaci svoj izabrani narod?

Da znam sto ces reci, ali Jevreji su ubili Hrista a papstvo one Hristove a tako i Hrista u njima.

Jer ko ucini Hristovoj deci zlo on to cini i Hristu.

Ala se pravis slep.

more_horiz
Joshua je napisao/la:
Dobro,hvala na odgovoru,a sad samo još jedno pitanje; zašto misliš da je papa nasljednik Petra

Petrova služba po svojoj naravi mora postojati u svakom vremenu.

Papa ima kontinuitet od Šimuna Petra. Osim toga, papa je jedini koji se poziva na tu službu, pa nema tko drugi bit. Da vi protestanti zmislite neku svoju stijenu koja ima ključeve, mogli bismo raspravljati o tome koji je pravi, al ovako nemamo šta razmišljat.

i kako komentiraš navedeni citat gdje Isus kaže: "Ja sam vrata.Tko uđe kroza me,spasit će se...

Pa da, slažem se. To je druga stvar. Petar nije nikakva garancija spasenja, dok Krist jest. Petar je samo garancija istine na ovoj zemlji.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Ma pametni moj brate, ne znaci Petar stena. Ma to nije istina. Petar znaci kamen.

Petrus na grčkom znači stijena, pa daj se obrazuj. Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

Isus je Stena.

A odakle si to izvuko?!?

Uf, ovo sola scriptura se zbilja svodi na sam svoj majstor, a jasni citati iz Biblije se izvrću. Rolling Eyes

Jevrejin je napisao/la:
Ma kako se onda Bog predomislio za Jevreje i odbacio ih?

Nije se predomislio, znao je on to od početka. I navještao je po prorocima.

Osim toga nije točno da je odbacio židovstvo, on je proslavio židovstvo. Što neki nisu to prihvatili je njihova stvar.

Nakon Krista više nema objave i ovakvi preokreti su nemogući. Ili ti hoćeš reći da su reformatori primili novu objavu?

more_horiz
Ma daj obrazuj se ti. Petar nije stena vec kamen. Ma sta kazes sam svoj majstor. Ta sola sciptura se svodi sam svoj majstor. Ti si stvrano majstor za zabludu.

Vidi, ima hiljadu dokaza i prorocanstva u Bibliji za papstvo i ubijanje i unistavanje ljudi.
Kao i prorocanstvo da ce papstvo biti unisteno.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:
Ma daj obrazuj se ti.

Ako si ti obrazovan Jevrejine onda si u debelom grijehu jer namjerno iskrivljuješ istinu. Ako si pak neobrazovan onda ti to ide u prilog i umanjuje grešno stanje u kojem se nalaziš.

Jevrejin je napisao/la:

Vidi, ima hiljadu dokaza i prorocanstva u Bibliji za papstvo i ubijanje i unistavanje ljudi.
Kao i prorocanstvo da ce papstvo biti unisteno.

Kad ovo čitam odmah se sjetim kraja osamdesetih godina i govora akademika iz Beograda. Kasnije su mangupi takav govor prihvatili i činili zločine po Hrvatskoj i BiH.
Strašno je vidjeti da je taj duh još živ.

more_horiz
Petar je kamen, moze se prevesti i stena. Jer je kamen o kom govorimo ustvari deo stene.

Isto tako i Isus kada se o njemu govori kao o kamenu ili ugaonom kamenu, moze da se prevede kao stena. Jer je ugaoni kamen u kamenolomu bio isecen od jedne posebne vrste stena. I on je nosio svu gradjevinu.

Tako mozemo, kada govorimo o kamenu, reci da je u pitanju stena.

Petar nije prema tome stena, iako ga se moze tako prevesti, vec samo kamen. A stena, kao ugaoni kamen, je Isus. Zasto to znamo?
Zato sto sva gradjevina to jest Crkve raste na temelju apostola, ali je sva tezina pa i temelj oslonjen na steni, ili ugaonom kamenu koji je Isus.

more_horiz
Isus Krist jeste Stijena, a to je ono što je Bog duhom svojim objavio Petru da je Isus Krist Sin Božji.

Stijena su te riječi: Ti si Krist, sin Boga živoga!

Meni nije jasno, kako to da ljudi ne mogu shvatiti da Stijena se odnosi na vječno, neprolazno, sveto, od Boga došao s neba Sin Božji.

Židovima je to bilo ne samo tvrda kora na kojoj se lome zubi, nego je to GROMADINA na kojoj se lomi svijest Čovjeka. Ne može smrtnik biti Stijena, stijena je od BOGA ROĐEN Sin a to SIN u mojsijevansku nauku ne ide, kamenovalo se za bogohuljenje.

Tko kaže da Bog ima Sina, taj je za Židove bio hulnik.

Petar je dobio uvid tko je Isus i za taj UVID je Isus rekao da je Stijena.I na toj Stijeni, na toj Istini da je Isus SIN, gradi se crkva i spasenje.

I, opet velim, prvi crkveni poglavar je bio Jakov. Iz Jeruzalema je krenulo evanđelje ka cijelom svijetu. Crkva je osnovana u Jeruzalemu.

Riječi Petrove: ti si Krist, sin Boga Živoga i danas su stijena o koju se lupaju i razbijaju predrasude i nerazumijevanja i neznanja. Kad se čovjek razbije, slomi, kad se raskidaju spone uske svjesnosti TEK tada se izlije božanska prisutnost, ljubav i milost.

Isusova molitva u evanđelju po Ivanu lijepo kaže: a ovo je život vječni , spoznati tebe, živoga Boga i koga si poslao , Isusa Krista. Isus Krist je ta udarena Stijena iz koje teče živa voda koja nas čini kršćanima.

Ne vidim zašto bi to bilo teško da se shvati? scratch

more_horiz
Pavle lepo u 1 Korincanima kaze: "Jer temelja drugoga niko ne moze postaviti OSIM POSTOJECEG, koji je ISUS HRISTOS." ( 1 Kor.3,11; )

Zatim lepo nastavlja da objasnjava: "Zato niko da se ne ponosi ljudima, jer je sve vase: Bio Pavle, ili Apolos, ili Kifa ( kamen ), ... sve je vase, a vi ste Hristovi, a Hristos Bozji." ( 1 Kor.3,21-23; )

Zasto je vazno razumeti ovu temu? Zato jer smo: "Nazidani na temelju apostola i proroka, gde je ugaoni kamen sam Isus Hristos." ( Efe.2,20; ) A ugaonikamen nije samo kamen. To jest Isus nije samo ugaoni kamen vec je i stena, ili noseca Stena. Citajmo 1 Petrovu poslanicu 2,6-8: "... i bi Kamen spoticanja i STENA sablazni."

Kako ovo mozemo da znamo? Jednostavno jer Hram u Jerusalimu pravio od stena u kamenolomu. Svaki kamen bio je ustvari deo stene. Jer je isecen iz Stene. Ili jos bolje iz Planine je izvadjen, i deo je stene.
Tako su apostoli kamen temelj, ili stene temelj, ali samo je Isus ugaoni kamen ustvari ugaona Stena.

I to je razlog sto mi ne verujemo da je Isus na Petru mislio da izgradi svoju Crkvu, iako ima u svojoj poruci i taj smisao. Medjutim, iako je Petar zajedno sa drugim apostolima cinio kamen ili temelj Hristove gradjevine Crkve, samo je Isus temelj. Samo je ON glava, samo je On vrata, samo je ON istina.

Zato kada neko tvrdi da je Isus mislio na Petru izgradi Crkvu mora da ima na umu i cinjenicu da je taj temelj bezvredan bez ugaonog kamena Isusa Hrista.

A takav onda mora da pociva na Isusu da vrsi ono sto Isus trazi od njega.

Ako bi neko, ko je bio apostol, poceo da krsi Hristove zapovesti i ubijao ili progonio one koji se ne slazu sa njima, tada on vise nema pravo da se smatra da je oslonjen na Isusu kao ugaonom kamenu.

Jer je ovde ustvari prikazan slikovito, duhovni princip, i on je samo primer koji nam ukazuje na sustinu.

Ali vi to ocigledno ne razumete do kraja.

more_horiz
Jevrejin je napisao/la:

Ali vi to ocigledno ne razumete do kraja.

Čuj teško onom tko se za tobom povodi, grozan će vam biti kraj.
Eto ja vjerujem kako je papa dobar čovjek i vidim njegova dobra djela.
A onaj koji sudi neka mu samom bude suđeno kako to iGospodin reče da je već sam sebe osudio.

more_horiz
Noemi je napisao/la:
Stijena su te riječi: Ti si Krist, sin Boga živoga!

Pa daj pročitaj evanđelje, mooolim te. moli Ne možeš ovako buncat.

Inače, isplati se googlat, našao sam odakle zabluda da je petros kamenčić: http://www.katolici.org/faq2.php?action=c_vidi&id=695

Ukratko, u antičkom grčkom postoje riječi petra, što znači stijena, i petros, što znači kamenčić. Novi zavjet je napisan na kointskom grčkom koji je nastao kasnije i u kojemu se izgubila ta razlika, pa obje riječi znače i jedno i drugo. Upotrebljena je riječ petros jer se nije moglo Šimunu dati žensko ime.

Da se misli na stijenu, osim konteksta govori i još jedna jezična analiza. Isus i ekipa su govorili na aramejskom, ne na grčkom. Na tom jeziku je napisano i Matejevo evanđelje, što se vidi npr. iz Isusovom govika s križa "Eli, Eli, lama sabachtani". Original je izgubljen. I da nije tako, trebamo otkriti koje je ime dao Isus Šimunu na aramejskom. Radi se o imenu Cephas, što je na grčki preinačena aramejska riječ Kefa. To ime se puno puta može naći u Novom Zavjetu. Kefa znači velika, masivna stijena, i ne može se drukčije prevest.

Usput, pogledajte Iz 22:22.

more_horiz
Ma evo nekih prevoda na engleskom pa vidi kako sve su sve to prevodili strucnjanci. Moze se prevesti kao stena a i kao kamen.

I naravno, da kamen ili stena nisu kamencici. To je jasno. Radi se o velikom masivnom kamenu ( bloku ) isecenom iz ogromne planinske stene.

I prestanite me stalno vredjati kako baljezgam ili buncam. Ili cu vam vratiti istom merom.

KJV - Jhn 1:42 -
And he brought him to Jesus. And when Jesus beheld him, he said, Thou
art Simon the son of Jona: thou shalt be called Cephas, which is by
interpretation, A stone.
King James Version 1611, 1769

NKJV - Jhn 1:42 -And he brought him to Jesus. Now when Jesus looked at him, He said, "You are Simon the son of Jonah. You shall be called Cephas" (which is translated, A Stone).
Footnote:
NU-Text reads John.
New King James Version © 1982 Thomas Nelson

NLT - Jhn 1:42 -Then Andrew brought Simon to meet Jesus. Looking intently at Simon, Jesus said, "You are Simon, the son of John-but you will be called Cephas" (which means Peter).
Footnote:
The names Cephas and Peter both mean “rock.”
New Living Translation © 1996 Tyndale Charitable Trust

NIV - Jhn 1:42 -
And he brought him to Jesus.
Jesus looked at him and said, “You are Simon son of John. You will be called Cephas” (which, when translated, is Peter).
Footnote:
Both Cephas (Aramaic) and Peter (Greek) mean rock.
New International Version © 1973, 1978, 1984 International Bible Society

ESV - Jhn 1:42 -
He brought him to Jesus. Jesus looked at him and said, “So you are Simon the son of John? You shall be called Cephas” (which means Peter).
Footnote:
Cephas and Peter are from the word for rock in Aramaic and Greek, respectively
The Holy Bible, English Standard Version © 2001 Crossway Bibles

NASB - Jhn 1:42 -He
brought him to Jesus. Jesus looked at him and said, "You are Simon the
son of John; you shall be called Cephas" (which is translated Peter).
New American Standard Bible © 1995 Lockman Foundation

RSV - Jhn 1:42 -He
brought him to Jesus. Jesus looked at him, and said, "So you are Simon
the son of John? You shall be called Cephas" (which means Peter).
Revised Standard Version © 1947, 1952.

ASV - Jhn 1:42 -He
brought him unto Jesus. Jesus looked upon him, and said, Thou art Simon
the son of John: thou shalt be called Cephas (which is by
interpretation, Peter).
American Standard Version 1901 Info

Young - Jhn 1:42 -and
he brought him unto Jesus: and having looked upon him, Jesus saith,
`Thou art Simon, the son of Jonas, thou shalt be called Cephas,' (which
is interpreted, A rock.)
Robert Young Literal Translation 1862, 1887, 1898 Info

Darby - Jhn 1:42 -And
he led him to Jesus. Jesus looking at him said, Thou art Simon, the son
of Jonas; thou shalt be called Cephas (which interpreted is stone).
J.N.Darby Translation 1890 Info

Webster - Jhn 1:42 -And
he brought him to Jesus. And when Jesus beheld him, he said, Thou art
Simon the son of Jona: thou shalt be called Cephas; which is, by
interpretation, a stone.
Noah Webster Version 1833 Info

HNV - Jhn 1:42 -
He brought him to Yeshua. Yeshua looked at him, and said, "You are
Shim`on the son of Yonah. You shall be called Kefa" (which is by
interpretation, Rock).
Hebrew Names Version 2000 Info

Vulgate - Jhn 1:42 -et adduxit eum ad Iesum intuitus autem eum Iesus dixit tu es Simon filius Iohanna tu vocaberis Cephas quod interpretatur Petrus
Jerome's Latin Vulgate 405 A.D. Info

more_horiz
Radi se o velikim komadima kamena, koji su bili delovi velikih planinskih stena.

Petar i apostoli su kamena, ili stene na kojima su Isus izgradjuje svoju Crkvu.

Oni su TEMELJ Bozje Crkve. A temelj se ne moze napraviti od malih ili okruglih kamena. Posebno ne za takav hram kakva je Bozja Crkva.

Ali ja govorim o drugome, da Petar nije glavni ugaoni kamen, i postoji mogucnost da je na to Isus ukazivao kada je kazao Petru da ce na Steni izgraditi svoju Crkvu. Ipak vise sam sklon verovati da je UgaonaStena Isus prisno povezan sa blokovima stena, i On nosi celu gradjevinu.

Ujedno to ne znaci da je Isus Petru dao vrhovnu vlast, kojom moze da cini sta hoce. Onaj koji bi svoja oslonoc prestao da ima na UgaonojSteni, sam bi sebe iskljucio ili odvojio od Hrista.

To je ona situacija kada mi stalno cinimo greh bez pokajanja, bez obzira na sve opomene i ukore koja na Bog salje. I kada se tako nesto desi tada neko ko je bio stena, to prestaje da bude. Jer ovde govorimo o duhovnoj gradjevini koja ukazuje na nas unutrasnji odnos sa Bogom.

Zato, Petrovi naslednici, krseci Bozje zapovesti, sami sebe iskljucuju iz lanca apostolata, i bivaju odbaceni kao nepokajani gresnici.

Pa sa velikim pouzdanjem mozemo biti sigurni da danasnje pape vise nemaju vlast koju su trebali da poseduju. Ali svojim zlocinima i zloupotrebama, postali su otpadnici od Boga.

more_horiz
A pape su hiljidama godina cinilo sve ono sto je Isus preko svojih apostola ucio da njie dozvoljeno.

Tako mi danas znamo da oni vise nisu glava ili vrhonistvo koje trebamo da slusamo.

more_horiz
Da li je papa danas antihrist ili ne, to meni nije problem. Tesko da bi to danas mogao biti ali nije ni daleko od toga da jeste.

Ali ono sto sa sigurnoscu znam to je da on pa i buduci njegovi naslednici vise ne prestavljaju apostolsku vlast Crkve.

Papstvo je o tome trebalo da vodi racuna pre, pre, mnogo vekova. Danas je kasno da se ista promeni, ako se i dalje insistira na istim principima.

more_horiz
Stalno me se optuzuje da sudim, a ono sto je ucinjeno u mracnoj istoriji papstva nije moja tvrdnja.
Mnogo veci i bolji ljudi od mene, zabelezili su ove trenutke.

Stoga mi je jasno da opuzbe i dalje ukazuju na onaj stari papski duh kojim je zver rikom optuzivala i progonila moju bracu hriscane stotinama godina.

Pa, to mora tako biti. Da bi se pokazali pravi medju nama!

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply