Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 37 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
Odgovoriću na sve tvoje promjedbe tj. tvrdnje

1. To je tvoje mijerilo da treba da piše ili mijerilo KS-re. Površno tumačiš Bibliju.

2. Postoji mnogo biblijskih opisa Oca, Sina i Duha Svetog. Znači da si iznio nešto što nije istina.

3. Postoji mnoštvo citata koji uče takvu nauku. Od krštavanja u ime Oca, Sina i Duha Svetog, apostolski blagoslov uključuje sve 3 ličnosti. Da ne govorim o opisima Duha Svetog.

4. nemaju jedinstveno mišljenje jer se Bog ne može upotpunosti shvatiti.

5. Ovo eng. preskačem. Ne znam baš najbolje eng.

6. Postoji uslov. Bog uči ljude preko Ivana da se Sin i Otac isto poštuju. A Duh Sveti da se ne psuje. Da ne govorim o krštenju.

7. Biblija uči da Otac i Sin imaju jednu volju, namjeru, dijelovanje. Oni jesu razdvojeni, ali ne potpuno, ali oni čine i jedinstvo. Što je Isus svojim dijelovanjem i riječima potvrdio.

8. Isus uči da se treba klanjati Ocu i svojim primjerom da se i Njemu trebaju klanjati ljudi.

9. Bog Jahve naravno nije Bog nereda. Otac, Sin i Duh Sveti pokazuju savršeni red.

10. Definicija Trojstva je potpuno logična. Svaka od 3 ličnosti je upotpunosti Bog. Svaka postoji za sebe i ujedno čine jedinstvo jednog Boga.

11. 100% + 100% čovjek je Isus posrednik Bog i ljudi. A posrednik može biti samo neko ko je i čovjek i Bog.

Ovaj dio tvrdnji ću objasniti kasnije.

Sama Biblija je dovoljna po sebi da objasni sve nauke (2.Tim 3;16) dok je Trojstvo definirano samo putem koncila, znači čisto ljudskom naukom i filozofijom
SZ i NZ se ne smiju suprotstavljati, Jahve je i dalje jedini Bog a Isus otkriveni Mesija.

Dalje...

12. Isus je iskušan jer je i čovjek. Nije kušan kao Bog. Umro je kao čovjek. Isus je mogao samog sebe vaskrsnuti. Ima vlast da položi svoju dušu i da je uzme. Samo Bog može vaskrsnuti. Naravno Otac Ga je vaskrsnuo. Ali Isus kaže da je mogao i On sam sebe vaskrsnuti.
Da je Isus svemoćan dokazuje da su Ga apostoli zamolili da zapovijedi ognju da siđe sa Neba. Kada je jedan grad odbacio Isusa, nisu htjrli da ga prime.

13. Isus izvršava Očevu volju jer je i čovjek. A to je i Njegova volja dok je bio na Nebu a tada je bio samo Bog.

14. Netačna tvrdnja.
- Isus dunu Sveti Duh na apostole - Jevandjelje po Ivanu 20. 22

I na ovo ostalo ću ti odg. danas

Isus ističe Očevo ime Mt 6;9 dok za sebe nikad ne koristi "vlastito" ime JHVH
Isus ima ograničeno znanje Mk 13;32
Isus postaje viši na nebu nakon svoje žrtve. Bog ne može biti još viši.
Čitanjem originala iz SZ-a u NZ-u nestaje svaka mogućnost takve nauke
Isus tj. Jehošua znači Jahve je spasenje. Isusovo ime nije zamjenilo Jahvino
Isus ističe da njega slavi židovski Bog Iv 8;54 a to može biti samo Jahve
Biblija daje ime Boga (JHVH), Sina (Isus) ali ne i duha.
JHVH je jedinstveno i osobno Božje ime, Isus je često ime, Krist nije ime

Na 14 primjedbi sam ti odmah odg. i sve ih objasnio i oborio tvoje tvrdnje. I na ostale ću.

more_horiz
Odg. studentu na ove njegove tvrdnje.

Isus ističe Očevo ime Mt 6;9 dok za sebe nikad ne koristi "vlastito" ime JHVH
Isus ima ograničeno znanje Mk 13;32
Isus postaje viši na nebu nakon svoje žrtve. Bog ne može biti još viši.
Čitanjem originala iz SZ-a u NZ-u nestaje svaka mogućnost takve nauke
Isus tj. Jehošua znači Jahve je spasenje. Isusovo ime nije zamjenilo Jahvino
Isus ističe da njega slavi židovski Bog Iv 8;54 a to može biti samo Jahve
Biblija daje ime Boga (JHVH), Sina (Isus) ali ne i duha.
JHVH je jedinstveno i osobno Božje ime, Isus je često ime, Krist nije ime

ODGOVORI 15. Isus ističe Očevo ime i samim tim svoje. I Isusovo ime je Jahve, On ga ističe u riječi ego-eimi. I samo ime Isus koje znači Jahve spašava, potvrđuje da je Isus Jahve. Jer u Novom zavjetu Isus spašava ljude. Znači da je Isus Jahve.

16. Isus nema ograničeno znanje.

Evo objašnjenja.

Marko 13.32 kod nas je prevedeno kao da Isus ne zna dan i čas svog povratka na Zemlju.

Ovaj grčki glagol ima više mogućnosti za prevođenje, a najprikladnija bi u skladu sa sadržajem bila ova: "A o danu tome i času niko neće objavljivati (predavati znanje, a ne znati) ni anđeli, ...ni Sin, do Otac." Sin koji je poistovećen sa mudrošću, koji je zajedno sa Ocem stvarao svet, koji je zajedno sa Ocem pravio plan spasenja uključujući i Hristov drugi dolazak i koji je izrekao veoma precizna proročanstva o ovom događaju sigurno zna kada će doći da uništi greh, ali će taj dan i čas objaviti Otac.

Dakle došlo je do pogrešnog prevoda.

Isus je bio uzvišen do rođenja u tijelu čovjeka. Jer se On ponizio da bi se mi uzvisili. I naravno opet je uzvišen kada je obavio svoju spasiteljsku misiju. Dakle bio je prije svog rođenja u tijelu čovjek uzvišen.

17. Upravo je Isusovo ime adekvatno zamijenilo Jahvino, jer je to jedan Bog. Isus znači Jahve spašava, a u Novom zavjetu vidimo da je Isus spasitelj. Znači da je Isus Jahve Bog.

18. Opet netačno što se tiče stiha 8,54 Ivan i Isus je Jahve. To se vidi u stihovima 8,55-58

Ajd da pogledamo jasnije tumačenje.

Isus odgovori: ako se ja sam slavim, slava je moja ništa: otac je moj koji me slavi, za kojega vi govorite da je vaš Bog.

55 I ne poznajete ga, a ja ga znam; i ako rečem da ga ne znam biću laža kao vi. Nego ga znam, i riječ njegovu držim.
56 Avraam, otac vaš, bio je rad da vidi dan moj; i vidje, i obradova se.
57 Tada mu rekoše Jevreji: još ti nema pedeset godina, i Avraama li si vidio?
58 A Isus im reče: zaista, zaista vam kažem: ja sam prije nego se Avraam rodio.
59 Tada uzeše kamenje da bace na nj; a Isus se sakri, i iziđe iz crkve prošavši između njih i otide tako.

Sasvim je jasno da jedna ličnost Boga slavi drugu ličnost. A ljudi sve 3 ličnosti.

Isus slavi Oca i Otac Njega. Slava pripada samo Bogu.

19. Opet netačno što se tiče imena. Bog ima više imena, ne samo jedno. I Duh Sveti ima imena. Njegova imena oslikavaju Njegov karakter, a ne puka slova. Njegov karakter je svet.

Neka od imena Božijih.

Bozanska imena:

JAHVE (JHVH)-«Ja jesam «Ja sam koji jesam- 6823 puta ustarom zavjetu
ABBA-« Otac» na Aramejskom, Rim 8,15 Gal4,6 Mt, 6,9
ADONAI- «Moj gospodin»(gospodar ) vlasnik, post, 15,2 izl 4, 10, 13 još7,7 2 Sam7, 18 ,20
ELOHIM-Bog stvoritelj, moćan, snažan, nadmoćan.» 2500 puta ustarom zavjetu
ELŠADAJ svemogući Bog u svemu dovoljan ,više nego dovoljan za mene. 48 puta ustarom zavjetu
EL ELION –Najviši Bog, Višnji ili svevišnji Ps91,1 7,18 47,3 97.9
EL ROI-Svevid Bog. Bog,koji sve vidi, Post.16, 13
EL OLAM–Bog vječni post.21,33- pnz23 ,37
JAHVE CIDKENU- Gospodin naša pavednost Jer.23, 6
JAHVE MEKADEŠ – Gospodin koji nas posvećuje Izl 31, 13 Lev 20 . 7,8 21, 8 2, 9,32
JAHVEŠALOM – Gospodin naš mir Suci 6. 24
JAHVE ŠAMA – Gospodin je uvijek prisutan,Gospodin je blizu EZ 48. 35
JAHVE RAFA –Gospodin koji iscjeljuje, gospodin naš iscjelitelj. Izl. 15,25
JAHVE JIRA—Gospodin koji proviđa, Gospodin koji me opsrbljuje, brine seza mene, Gospodin Će se pobrinuti za to .Izl 17. 15
JAHVE NISI-Gospodin stijeg naše pobjede, naša pobjednička Zastava.Izl.17.15
JAHVE ELOHENU- Gospodin Bog naš Ps.99, 8,9
JAHVE ROI- Gospodin moj pastir-ili blizak prijatelj s kojim dijeliš sve. Ps.23,1 izl. 33,11
JAHVE CEVAOT (SEBAOT). Gospodin nad vojskama, zapovjednik vojskovođa .Ps.24.101Sam.1,3
ADONAI KANA-Bog ljubomorni(želizaštititi) Izl.33. 14
ATIK-pradavni 7,9.13
KADOŠ-sveti Iz 57, 15

U knjizi proroka i Novom Zavjetu spominju se mnoga imena inazivi za Isusa.

ISUSOVA IMENA
ISUS (Ješua)- spasitelj-Jahve je spasenje
KRIST-(grč,) pomazanik
MESIJA-(heb) pomazanik
EMANUEL- Bog je s nama Mt. 1.23 Iz 7. 14
BOG- Iv, 1.1
GOSPODAR-Flp, 2.11
GOSPODIN-Iv.4,15
GOSPODIN SLAVE- 1Kor,2,8
RIJEČ BOŽJA- Otk.19,13
RIJEČ-Iv.1.1.14
RIJEČŽIVOTA- 1.Iv.1, 1
ŽIVOT- 1 Iv.1,1
ŽIVOT VJEČNI-1.Iv 1,2
.JA JESAM-Iv.8.58
SIN BOGA ŽIVOGA- Mt.16,16
SIN BOŽJI, Iv,11.27

IMENA DUHA SVETOGA U STAROM I NOVOM ZAVJETU

DUH SVETI-Lk. 11,13 PARAKLETOS-grč.
DUHBOŽJI- Post. 1,2 - Branitelj, pomoćnik, tješitelj , zastupnik,

DUH JAHVIN- Suci. 3,10 6.34 - jačatelj, savjetnik, onaj koji stoji uz tebe

DUH ISUSA KRISTA-Flp. 1,19 -Iv.!4,16,26 15,26 16, 7

DUH BOGA ŽIVOGA- 2Kor 3,3
DUH ISTINE-Iv14,17 16, 13
DUH MILOSTI- Heb.10,29
DUH SLAVE-Pet.4,14
DUH DOBRI- Neh 9. 20
DUH SVETI OBEĆANI- Ef. 1, 13

20. Jahve jeste jedinstveno ime ali nije jedino. Eto gore Božijih imena i ima ih još.

Prema tome Sveto Trojstvo itekako postoji.

"Ko je upravljao Duh Gospodnji? Ili mu bio savetnik i naučio ga? S kim se dogovarao i ko ga je urazumio i naučio putu suda, i naučio ga znanju i pokazao mu put razuma?" (Is. 40.13,14) Ovde je Božji Duh prikazan opet kao neko ko sve zna, koga niko ne može da nauči nečemu. Božjim Duhom niko ne upravlja, jer Duh ima apsolutne, superiorne osobine u odnosu na nas, kakve ima samo Bog. "Kuda bih otišao od Duha tvojega, i od lica tvojega kuda bih utekao?" (Ps. 139.7) Ovde je za psalmistu isto bežati od Božjeg Duha i bežati od Božjeg lica. Samo Bog je sveprisutan, pa se od njega ne može pobeći.

U 1.Kor. 12.11 Duh razdeljuje po svojoj vlasti darove kako hoće. Za takvo delovanje mu je potrebno znanje koje ima samo Bog, inače bi pri podeli darova grešio. Duh dakle ima autoritet da radi po svojoj volji. Isus je takođe imao stav osobe koja ima vlast (Mt. 7.29; 9.6).

more_horiz
Zašto ne vjerujem u TT

Za Sotonu, ljude, Isusa, upotrebljava se izraz bog ali ne i za duha
Prvi kršćani su imali samo Isusove riječi, evanđelja i poslanice dolaze kasnije. Gramatika ne igra ulogu u Isusovim riječima. Isus sebe nikad ne prikazuje Bogom.
Kršćani danas pokazuju kojeg boga obožavaju svojim postupcima
Lažna nauka i izmišljotina današnjeg kršćanstva da je vjera u trojedinog boga uvjet i temelj za spasenje dok je Biblija potpuno jasna po tom pitanju
Božje ime JHVH u SZ-u je istaknuto 6800 puta. Većina današnjih kršćana ga ne poznaje ili ga tretira kao titulu te ga zamjenjuje sa riječi Gospodin
Trojstvo treba tumačenje teologa, bez njihove pomoći nauka je potpuno promašena, uz njihovu pomoć nauka dobiva misteriozne oblike koje laik poistovjećuje sa Božjom neshvatljivošću
Svaki teolog, vjernik ima svoju viziju kako objašnjava Trojstvo i često suprotno drugom teologu
Ime Boga Sina (Isus) je izgleda važnije od imena Boga Oca i Boga Duha Svetoga koji su izgleda bezimeni unutar Trojstva pa čak i od imena cjelokupnog božanstva JHVH
Duh Sveti većinom pisan u srednjem rodu, bez imena, neodređen
Židovi vjerovali u jednog Boga, kao jednu osobu. NZ ne spominje niti jednu objavu/raspravu o trojedinom bogu
Otkrivenje halleluyah; JHVH u NZ
Otkrivenje ne spominje navodnog trećeg člana Trojstva Duha Svetog
100% Bog +100% Čovjek=100% Bogočovjek?
Isus je zvan Sin Božji nikad Bog Sin
Ne postoji izraz Bog Duh Sveti
Adam je čovjek, Isus je čovjek =otkup
Isus je učinjen Gospodinom i Mesijom... 1 Kor 15;28 Isus će se pokoriti Bogu da Bog bude sve u svemu
Isus je izabrani Sluga Jahvin koji je po njegovoj volji i na kojeg je Jahve stavio svoj duh Mt 12;18

more_horiz
Jel ti ovdje vodiš monolog?

Sam sa sobom raspravljaš.

Kao što sam ti gore oborio skoro sve tvrdnje i ove ću isto.

-Da za ljude, satanu se upotrebljava nekad riječ bog, ali Isus ima prirodu Boga, što znači da je Bog. Kološanima 2,9

-Opet netačno, prvi kršćani su imali i Stari zavjet, Isus ga je tumačio. A apostoli su dobro znali da se u Starom zavjetu spominje dolazak Isusa Mesije, Sina Božijeg.

-Isus sebe direktno ne prikazuje Bogom, ali prihvata klanjanje i obožavanje.

-Opet netačno, Bog nema samo jedno ime. Riječ Kirios (Gospod) je direktno prevedena od riječi Adonaj, koja je nastala od riječi Jahve. Gospod znači Bog.

-Trojstvo su tumačili apostoli pomoću Duha Svetog.

-Svi teolozi se slažu oko toga da je jedan Bog u tri osobe.

- Upravo je Biblija jasna i podržava Trojstvo. Duh Sveti se spominje u Starom zavjetu.

- -Šta ti ovo znači Kršćani danas svojim postupcima pokazuju kojeg Boga obožavaju. Ne generalizuj, ne sudi. To Bog zna.

-Ime Boga Sina ne izgleda važnije od Oca i Duha Svetog. Sva trojica se isto slave. Uvijek u crkvama (katoličkoj, pravoslavnim i protestantskim) se odaje slava Ocu, Sinu i Duhu Svetom
-
Opet netačno Duh Sveti je opisan kao osoba. Rod muški, ženski, srednji je nebitan. U Starom zavjetu, na jednom mjestu Isus je opisan u ženskom rodu.

-Jevreji su vjerovali u jednog Boga, pa su mislili da Isus nije Bog i zato Ga razapeli. Ali pravi Jevreji pobožni u Starom zavjetu i Novom kao hrišćani su vjerovali u Trojstvo. Posebno Isaija to potvrđuje.

-Otkrivenje spominje Duha Svetog.
Otkrivenje 1,4 , pa 1,10

-postoji izraz DUH SVETI.

čITAJ Student čitaj.

Ili ne znate da su tjelesa vaša crkva svetoga Duha koji živi u vama, kojega imate od Boga, i nijesta svoji? 1. Korinćanima 6,19

-Isus će se pokoriti Bogu jer je i čovjek, i kao čovjek. A Isus će vječno biti na prestolu sa svojim Ocem.

Otkrivenje 11,15
I sedmi anđeo zatrubi i postaše veliki glasovi na nebesima govoreći: posta carstvo svijeta Gospoda našega i Hrista njegova, i carovaće va vijek vijeka.

-Negiraš Svetog Duha a kažeš da je Jahve stavio duh svoj u Isusa. Baš čudno.

I sve sam ti tvrdnje oborio.

more_horiz
Dugo nisam bio na ovom forumu, otkako je forum na krscanstvo.net ugašen sve višegodišnje analize biblije tj. trojstva su sada izgubljene i na netu nema neke kvalitetnije rasprave na tu temu.

www.apokrinomai.com je moja stranica, godinama sam tražio podatke i analizirao istinitost tisuća tvrdnji i na kraju shvatio da tako detaljna analiza nikoga ne zanima pa sam ostavio stranicu vizuelno i tekstualno nedovršenom. Na ovim našim prostorima jednostavno nema previše ljudi koji mogu smisleno razgovarati o biblijskim temama a da istovremeno imaju određeni znanstveni pristup. A da je takav pristup itekako potreban govori činjenica da iza svakog biblijskog prijevoda stoji uložen trud njezinih više-manje stručnih prevodilaca. Još nisam naišao na Bibliju gdje je kao prevodilac potpisan Bog.

Čitam baš raspravu studenta stalnog i trinitarističkih kolega, pa su mi na pameti tri pitanja koje mi se godinama stalno iznova nameću:

a) Zašto je tako lako biti Vjernik a tako teško biti Čovjek
b) Zašto se netko poziva na Boga a dokazuje lažima da mu do istoga nije stalo
c) Zašto vjernik koristi jedne kriterije za obranu trojstva a druge za ostale doktrine

Nikoga ne mislim vrijeđati ali laž zaista ne mislim ignorirati. Pogotovo kada dolazi od strane osobe koja tvrdi da je Bog svemira na njegovoj strani.

Ima preeeviše stvari na ovom forumu koje bih mogao istaknuti ali ću samo par primjera navesti kao primjer:

1) tripo 41 - "Ni ne znaš studente da riječ Kirios odgovara riječima Jahve i Adonaj". ....pa onda paralela... "Jahve-Jehova-Adonaj" i zaključak "Isus-Sin Božji-Bog"....Opet netačno, Bog nema samo jedno ime. Riječ Kirios (Gospod) je direktno prevedena od riječi Adonaj, koja je nastala od riječi Jahve. Gospod znači Bog. ...

Smile

I sad se ja pitam slijedeće;
Zašto tripo 41 spominje riječ ADONAJ vezano uz Isusa Krista ako se ta riječ ne koristi za njega? Zašto tripo 41 ne spominje i ADON/ADONI i obrazloži šta te riječi znače i za koga se koriste? Zašto tripo 41 ne objasni šta uistinu znači riječ Kurios i za koga se sve upotrebljava?
Zašto tripo 41 iz "Jahve-Jehova-Adonaj" stvara zaključak "Isus-Sin Božji-Bog"??????
Zašto tripo 41 kaže da je Adonai nastao iz riječi Jahve kad to nije istina?
Zašto tripo 41 kaže da Gospod(in) jednoznačno znači Bog kad to nije istina?

2) tripo 41 - "Vidiš da je prijestol jedan Božiji i Jagnjetov. "..."Ja ću se pokloniti Ocu, Sinu i Duhu Svetom tj. Bogu. "

Smile

Zašto tripo 41 priznaje da je na prijestolju Bog i Jagnje ali i dalje priča o Ocu, Sinu i Duhu Svetomu?
Zašto tripo 41 ne odaje počast Bogu i Jagnjetu ako je tako jasno napisano u Bibliji već unosi u tekst nešto što ne postoji?

3) Priča tripo 41 o pastirima ali zaboravi spomenuti i slijedeće:

Iz 63;11 "Spomenuše se tad davnih dana i sluge njegova Mojsija: "Gdje li je onaj koji izvuče iz vode PASTIRA STADA SVOJEGA? Gdje je onaj koji udahnu u njega Duh svoj sveti?"

Dj. 7;37 "To je onaj Mojsije koji reče sinovima Izraelovim: PROROKA POPUT MENE od vaše braće PODIĆI ĆE VAM BOG. "

Ez 34;23,24 "POSTAVIT ću im JEDNOGA PASTIRA koji će ih pasti, slugu svoga Davida; on će ih sam pasti i BIT ĆE IM PASTIR; a ja , Jahve, bit ću njihov Bog, i moj sluga David bit će im knez. Ja, Jahve, rekoh!"

Ez 37;15-28 "...i oni će biti moj narod, a ja njihov Bog. I sluga moj David bit će im kralj, i SVIMA će im biti JEDAN PASTIR. ...I moj sluga David bit će im KNEZ DOVIJEKA. Sklopit ću s njima savez mira; bit će to SAVEZ VJEČAN s njima...i ja ću biti njihov Bog a oni narod moj..."

1. Dn 29;23 "Tako je Salomon sjeo na Jahvino prijestolje da kraljuje namjesto svoga Oca Davida"

Mihej 5:1 A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena. (2) Zato će ih Jahve ostaviti dok ne rodi ona koja ima roditi. Tada će se Ostatak njegove braće vratiti djeci Izraelovoj. (3) On će se uspraviti, na pašu izvodit' svoje stado SILOM JAHVINOM, veličanstvom imena BOGA SVOJEGA. Oni će u miru živjeti, jer će on rasprostrijeti svoju vlast sve do krajeva zemaljskih.“

Heb 13;20-21 "A BOG MIRA, koji po krvi vječnoga Saveza OD MRTVIH IZVEDE velikoga PASTIRA ovaca, Gospodina našega ISUSA, osposobio vas za svako dobro djelo da vršite volju njegovu, činio u nama što je njemu milo, po Isusu Kristu, komu slava u vijeke vjekova."

itd

Mislim da bi svakome osim osobi opsjednutoj nečistom silom ili vlastitim egom moralo biti jasno da biti pastir ne znači biti istovremeno i i biti Bog i da je taj pastir učinjen pastirom jer je to volja samoga Boga.

Pa da skratim, kako da jednom amateru i slabom poznavatelju Biblije poput tripa 41 čovjek dokaže da jednostavno..LAŽE? misli

S obzirom da je na forumima jako teško pratiti rasprave i argumenti se vrlo lako izgube uslijed velikog broja stranica, ja predlažem slijedeće:

Neka tripo 41 i svi zainteresirani trinitarijanci na forumu sklope jedan savez i u njega uključe što više školovanih teologa van foruma, bilo iz Osijeka ili Zagreba, te neka slože jednu web stranicu sa jednom duuuugačkom tabelom gdje će biti predstavljeni neoborivi i ARGUMENTIRANI dokazi za trojstvo a ja ću sam, bez ičije pomoći, nisam teolog, inženjer sam i tehničke sam struke, koristeći VAŠE riečnike i biblije, složiti tablicu paralelnu vašoj i jasno pokazati, jednom za svagda, za našu hrvatsku ali i širu publiku, da istine nema u vašim riječima.

S obzirom da je riječ o ogromnoj količini gradiva predlažem da uzmete vremena koliko vam treba, mjesec, 6 mjeseci, godinu dana...istu privilegiju dopuštam i sebi.

Imamo li dogovor?

P.S. Tripo 41, oborio si ti sam sebe Cool

more_horiz
Upozoravam te da sam obrišeš ovaj dio svog posta, jer je uvrijedljivog sadržaja. Ako to ne uradiš obrisaću ti cijeli post.

Napisao Igor. Dakle ovaj dio svog posta obriši.
Pa da skratim, kako da jednom amateru i slabom poznavatelju Biblije poput tripa 41 čovjek dokaže da jednostavno..LAŽE?

Odg.

Ti ništa ne možeš da oboriš od tvrdnji koje ja iznosim.

A sada odgovori na tvoja pitanja.

Riječ Adonaj koristim jer tu riječ je upotrebio apostol Toma za Isusa.

http://sr.wiktionary.org/sr/%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%98

A sada riječ Kurios. http://en.wikipedia.org/wiki/Kurios

Riječi Adonaj (Moj Gospode) i Adon (Gospod) se ne vezuju direktno za Isusa, ali je riječ nastala od riječi Jahve, a riječ Kirios (Gospod) od Adonaja. Riječ Kirios znači: Onaj kome pripada neka osoba ili predmet, o kojoj ta osoba ima moć odlučivanja. Jevreji i Grci hrišćani su je koristili isključivo za Boga.

According to Josephus the Jews refused to call the Roman emperor ‘Lord’ (kurios), because this was the title reserved for God.

Prema Josifu Flaviju Jevreji su odbili da zovu rimske impr. sa Kurios jer su smatrali da je ta riječ rezervisana za Boga.

Prema tome Isus jeste Bog. Njega su zvali Gospodom, znači Bogom. Eto za koga su Jevreji upotrebljavali riječ Kirios.

A sada Adoni- Adon (Gospod) Adoni Adoni — ref. to men: my lord, my master.

Riječ Sin nema bukvalno značenje kao što je neko sin svog oca i majke. Radi se o antropomorfizmu. Naravno ako znaš šta je to? Jevreji su smatrali da kada sebe neko proglasi sinom Božijim da se proglasio za Boga.

Adonaj je nastala od Adon OD JHWH.

Vidiš da znači Gospodin ili Gospod da je Bog.

According to Josephus the Jews refused to call the Roman emperor ‘Lord’ (kurios), because this was the title reserved for God.

Prema Josifu Flaviju Jevreji su odbili da zovu rimske impr. sa Kurios jer su smatrali da je ta riječ rezervisana za Boga.

Zato što je Jagnje isto Bog, i Duh Sveti isto Bog, Otac isto Bog i to nisu tri Boga, nego jedan.

Prvo da utvrdiš šta znače riječi Sin Božiji.

Šta to znači da je Isus Sin Božiji?

Pitanje: Šta to znači da je Isus Sin Božiji?

Odgovor: Isus nije Božiji Sin na način na koji su to otac i sin. Bog se nje oženio i dobio sina. Isus je Božiji Sin na način da se On, Bog otelovio u ljudskom obliku (Jovan 1:1,14). Isus je Božiji Sin tako što je On začet od Duha Svetog. Luka 1:35 objavljuje, "Anđeo pak odgovori i reče joj: Duh Sveti će doći na tebe i sila Svevišnjega oseniće te; zato će se to sveto dete zvati Sin Božiji" U biblijska vremena, izraz “sin čovečiji” je korišćen da opiše čoveka. Sin čovečiji je čovek.

Tokom njegovog suđenja pred Jevrejskim vođama, Prvosveštenik je zahtevao od Isusa, “Zaklinjem te Bogom živim da nam kažeš jesi li ti Hristos, Sin Božiji?" (Matej 26:63). Isus je odgovorio, “Tako je, kako kažeš; ali vam kažem, od sada ćete videti Sina čovečijeg kako sedi s desne strane sile i dolazi na nebesnim oblacima.” (Matej 26:64). Jevrejske vođe su odgovorile na ovo tako što su optužili Isusa za bogohuljenje (Matej 26:65-66). Kasnije, pred Pontijem Pilatom, “Odgovoriše mu Jevreji: mi imamo zakon i po tom zakonu on mora da umre, zato što se sam proglasio za Sina Božijeg” (Jovan 19:7). Zašto bi se tvrdnja da je “Sin Božiji” smatrala bogohuljenjem i bila vredna smrtne kazne? Jevrejske vođe su jasno razumeli šta je Isus mislio pod izrazom “Sin Božiji.” Da si “Sin Božiji” je da imaš istu prirodu kao Bog. “Sin Božiji” je “od Boga.” Tvrdnja da budeš iste prirode kao Bog, da u stvari “budeš Bog,” je bila bogohuljenje za Jevrejske vođe; samim tim, oni su zahtevali Isusovu smrt. U Jevrejima 1:3 ovo se jasno kazuje, “On ( Sin) je odsjaj Njegove slave i odraz Njegovog bića…”

Drugi primer se može naći u Jovanu 17:12 gde je Juda opisan kao "sin propasti." Jovan 6:71 nam kaže da je Juda bio Simonov sin. Šta Jovan 17:12 misli pod tim kad opisuje Judu kao "sina propasti"? Reč "propast" znači "rušenje, uništenje, rasipanje." Juda nije u bukvalnom smislu bio sin "uništenja,rušenja i rasipanja" – ali ovo su bile odlike Judinog života. Juda je manifestacija propasti. Na isti način, Isus je Sin Božiji. Sin Božiji je Bog. Isus je Božije ovaploćenje (Jovan 1:1,14).

http://www.gotquestions.org/Srpski/Isus-Sin-Bog.html

A sada da vidiš šta znači Duh Sveti

Ko je Sveti Duh?

Pitanje: Ko je Sveti Duh?

Odgovor: Postoje mnoga pogrešna tumačenja o identitetu Svetog Duha. Neki vide Svetog Duha kao neku mističnu silu. Drugi shvataju Svetog Duha kao bezličnu silu koju je Bog učinio dostupnom sledbenicima Hrista. Šta Biblija kaže o identitetu Svetog Duha? Jednostavno rečeno – Biblija kaže da je Sveti Duh, Bog. Biblija nam isto kaže da je Sveti Duh Osoba, Biće sa umom, emocijama i voljom.

Činjenica da je Sveti Duh Bog, jasno se vidi u mnogim stihovima u Pismu uključujući Dela 5:3-4. U ovom stihu Petar suočava Ananiju zato što je lagao Svetog Duha i kaže mu, “nisi slagao ljudima, nego Bogu.” To je jasna izjava da laganje Svetog Duha je laganje Boga. Takođe možemo da znamo da je Sveti Duh Bog po tome što poseduje iste osobine ili karakteristike kao i Bog. Na primer, činjenica da je Sveti Duh sveprisutan se jasno vidi u Psalmu 139:7-8 “Kuda bih otišao od Duha Tvoga, i od lica Tvoga kuda bih utekao? Da izađem na nebo,ti si onde. Da siđem u pakao, onde si.” Zatim u 1 Korinćanima 2:10-11 vidimo karakteristiku sveznanja kod Svetog Duha. “ A nama je Bog otkrio posredstvom Duha; jer Duh ispituje sve, i dubine Božije. Jer ko od ljudi zna šta je u čoveku – sem čovekovog duha koji je u njemu? Tako isto niko – sem Duha Božijega – ne zna šta je u Bogu.”

Da je Sveti Duh zaista Osoba, možemo da znamo zato što poseduje um, emocije i volju. Sveti Duh misli i zna (1 Korinćanima 2:10). Sveti Duh se može ožalostiti (Efesci 4:30). Sveti Duh nas zastupa (Rimljani 8:26-27). Sveti Duh donosi odluke u skladu sa svojom voljom (1 Korinćanima 12:7-11). Sveti Duh je Bog, treća “Osoba” Svetog Trojstva. Kao Bog, Sveti Duh može zaista da bude Utešitelj i Savetnik, ono što je Isus obećao da će biti (Jovan 14:16,26; 15:26).

Isti izvor.

more_horiz
A sada da vidiš šta znači Jagnje Božije.

Šta to znači da je Isus Jagnje Božije?

Pitanje: Šta to znači da je Isus Jagnje Božije?

Odgovor: Kada je Isus nazvan Jagnje Božije u Jovanu 1:29 i Jovanu 1:36, to se odnosilo na to da je On bio savršena i konačna žrtva za greh. Da bismo razumeli ko je Hrist bio i šta je uradio, moramo da pogledamo u Stari Zavet, u kome se nalaze proročanstva u vezi Hristovog dolaska kao “žrtve za greh” (Isaija 53:10). U stvari, ceo žrtveni sistem koji je Bog ustanovio u Starom Zavetu je priprema za dolazak Isusa Hrista, koji je savršena žrtva koju je Bog obezbedio kao otkupljenje za grehe njegovog naroda (Rimljanima 8:3; Jevrejima 10).

Zrtvovanje jagnjadi je igralo vrlo važnu ulogu u Jevrejskom religioznom životu i žrtvenom sistemu. Kada je Jovan Krstitelj nazvao Isusa “Jagnje Božije koje uklanja greh sveta” (Jovan 1:29), Jevreji koji su ga čuli su mogli da pomisle na bilo koju od nekoliko važnih žrtvi. Vreme Pashe je nabližavalo, prva misao je mogala da im bude žrtva pashalnog jagnjeta. Pasha je bila jedan od glavnih Izraelskih praznika i slavljenje uspomene na Božije oslobađanje Izraelaca iz Egipatskog ropstva. U stvari, klanje pashalnog jagnjeta i mazanje kućnog dovratka njegovom krvlju (Druga Mojsijeva 12:11-13) je prelepa slika Hristovog otkupljujućeg dela na krstu. Oni za koje je on umro su prekriveni njegovom krvlju, koja nas štiti od anđela (duhovne) smrti.

Druga važna žrtva sa jagnjadima je bila svakodnevna žrtva u hramu u Jerusalimu. Svako jutro i veče, žrtvovalo se jedno jagnje u hramu za grehe naroda (Druga Mojsijeva 29:38-42). Ove svakodnevne žrtve, kao i sve druge, su bile pokušaj da se ljudi usmere ka savršenoj Hristovoj žrtvi na krstu. U stvari, vreme Isusove smrti na krstu se podudara sa vremenom večernje žrtve u hramu. Jevreji tog vremena bi trebalo da su bili upoznati sa starozavetnim prorocima Jeremijom i i Isaijom, koji su prorekli dolazak Jednog koji će biti prinesen “kao jagnje na zaklanje vođen bi” (Jeremija 11:19; Isaija 53:7) i čije stradanje i žrtva će obezbediti otkupljenje za Izrael. Naravno, ta osoba je bila niko drugi do sam Isus Hrist, “Jagnje Božije.”

I dok ideja žrtvenog sistema nama danas izgleda čudno, koncept plaćanja i restitucije je nešto što lako možemo da razumemo. Znamo da je plata za greh smrt (Rimljanima 6:23) i da nas naš greh razdvaja od Boga. Takođe znamo da Biblija uči da smo svi grešnici i da niko od nas nije pravedan pred Bogom (Rimljanima 3:23). Zbog našeg greha, mi smo odvojeni od Boga, i smo krivi pred njim. Zbog toga, jedina nada koju mi možemo da imamo je da On obezbedi način kako možemo da se izmirmo sa Njim, što je On i učinio kada je poslao Svog Sina Isusa Hrista da umre na krstu. Hrist je umro da bi otkupio naš greh i da bi platio kaznu za grehe svih koji veruju u njega.

Zahvaljujući njegovoj smrti na krstu kao savršene žrtve za grehe i njegovog vaskrsenja tri dana kasnije mi danas možemo da imamo večni život ako verujemo u njega. Činjenica da je sam Bog obezbedio prinos kroz koji da iskupi naše grehe je deo veličanstvene dobre vesti evanđelja koja je jasno objavljena u Prvoj Petrovoj 1:18-21: “Znajući da od svog sujetnog načina života, koji vam je od vaših otaca predan, niste iskupljeni propadljivim stvarima, srebrom ili zlatom, nego dragocenom krvlju Hrista kao nevinog i čistog jagnjeta, koji je pre postanka sveta bio predodređen, a na kraju vremena je objavljen radi vas, koji njegovim posredstvom verujete u Boga koji ga je vaskrsao iz mrtvih i obdario ga slavom, tako da vaša vera i vaša nada budu usmerene na Boga.”

A sada da nastavim da ti obaram tvrdnje.

Izaija 63;11 "Spomenuše se tad davnih dana i sluge njegova Mojsija: "Gdje li je onaj koji izvuče iz vode PASTIRA STADA SVOJEGA? Gdje je onaj koji udahnu u njega Duh svoj sveti?"

Mojsije simboliše Isusa, kao i David i Melhisedek.

Očigledno nisi čuo za simboliku.

Psalam 109 1-5
1 Bože, slavo moja, nemoj mučati,
2 Jer se usta bezbožnika i usta lukava na me otvoriše; govore sa mnom jezikom lažljivijem.
3 Riječima zlobnijem sa svijeh strana gone me, i oružaju se na me ni za što.
4 Za ljubav moju ustaju na mene, a ja se molim.5 Vraćaju mi zlo za dobro, i mržnju za ljubav moju.

Novi zavjet

A Isus govoraše: Oče! Oprosti im; jer ne znadu šta čine. A dijeleći Njegove haljine bacahu kocke. (Lk. 23:34)

Ili pak ovo

Daju mi žuč da jedem, i u žeđi mojoj poje me octom. (Ps. 69:21)

Dadoše Mu da pije sirće pomiješano sa žuči, i okusivši ne htje da pije. (Mat. 27:34)

Mojsije, David i Melhisedek simbolišu Isusa. A ja kada bi rekao da je Isus samo Bog, onda bi tvoji stihovima imali pravo tumačenje. Isus je i Bog i čovjek.

Sljedeći stih što si dao.

Dj. 7;37 "To je onaj Mojsije koji reče sinovima Izraelovim: PROROKA POPUT MENE od vaše braće PODIĆI ĆE VAM BOG. "

Pa Isus jeste prorok. Isus je i prorok i spasitelj i Mesija i prvosveštenik i Jagnje i Pasha i žrtva i vodič i nagrada.

Isus je i čovjek, i zato jeste kao Mojsije. Isus nije samo Bog.

Ovo što si ti iznio je proročanstvo koje se ispunilo u ovom stihu.

A ljudi vidjevši čudo koje učini Isus govorahu: Ovo je zaista onaj prorok koji treba da dođe na svijet. (Ivan 6:14)

Igor-A postovao
Ez 34;23,24 "POSTAVIT ću im JEDNOGA PASTIRA koji će ih pasti, slugu svoga Davida; on će ih sam pasti i BIT ĆE IM PASTIR; a ja , Jahve, bit ću njihov Bog, i moj sluga David bit će im knez. Ja, Jahve, rekoh!"

Ez 37;15-28 "...i oni će biti moj narod, a ja njihov Bog. I sluga moj David bit će im kralj, i SVIMA će im biti JEDAN PASTIR. ...I moj sluga David bit će im KNEZ DOVIJEKA. Sklopit ću s njima savez mira; bit će to SAVEZ VJEČAN s njima...i ja ću biti njihov Bog a oni narod moj..."

1. Dn 29;23 "Tako je Salomon sjeo na Jahvino prijestolje da kraljuje namjesto svoga Oca Davida"

Već sam ti dokazao da David simboliše Isusa, kao i Mojsije i Mekhisedek. I Solomon isto simboliše Isusa. Ali si jednu stvar zaboravio. Isus ima presto na Nebu, nije ga imao u Jerusalimu, Isusu se ljudi klanjaju, Isus je bz grijeha (A Mojsije, David, Solomon su grešni, kao i svi drugi ljudi) Isus oprašta grijeh, Isus je mogao sam sebe da vaskrsne.

Mihej 5:1 A ti, Betleheme Efrato, najmanji među kneževstvima Judinim, iz tebe će mi izaći onaj koji će vladati Izraelom; njegov je iskon od davnina, od vječnih vremena. (2) Zato će ih Jahve ostaviti dok ne rodi ona koja ima roditi. Tada će se Ostatak njegove braće vratiti djeci Izraelovoj. (3) On će se uspraviti, na pašu izvodit' svoje stado SILOM JAHVINOM, veličanstvom imena BOGA SVOJEGA. Oni će u miru živjeti, jer će on rasprostrijeti svoju vlast sve do krajeva zemaljskih.“

Vidiš da je Isus od vječnih vremena, znači oduvijek.

Tako nisi ništa svoje dokazao. Jer Mojsije i David simbolišu Isusa Hrista pravog pastira. Nisu David i Mojsije pastiri. Jer nije Mojsije vodio ljude iz Egipta nego Bog.

Evo kako bukvalno tumačiš stihove.

1. Dn 29;23 "Tako je Salomon sjeo na Jahvino prijestolje da kraljuje namjesto svoga Oca Davida".

Ali ovdje se radi o Jerusalimu, ne na Nebu. Ovdje Solomon simbolično predstavlja Isusa. Jer Isus će istinski da sjedne na Svoj prestol koji je i Božiji.

David simboliše Boga Oca, Solomon Boga Sina Isusa. Jer samo Bog može da bude na prestolu.
Samo je Bog istinski pastir.

A sva Starozavjetna proročanstva oko riječi pastir pokazuju da je Isus pravi pastir zato što je Bog.

- Bog pastir - knjiga proroka Isaije 40. 9 - 11
- Isus pastir dobri - Jevandjelje po Jovanu 10. 11 - 14
• 9 Izidi na visoku goru, Sione, koji javljaš dobre glase; podigni silno glas svoj, Jerusalime, koji javljaš dobre glase; podigni, ne boj se. Kaži gradovima Judinijem: evo Boga vašega.
• 10 Evo, Gospod (Jahve) Bog ide na jakoga, i mišica će njegova obladati njim; evo plata je njegova kod njega i djelo njegovo pred njim.
• 11 Kao pastir pašće stado svoje; u naručje svoje sabraće jaganjce, i u njedrima će ih nositi, a dojilice će voditi polako.

• 11 Ja sam pastir dobri; pastir dobri dušu svoju polaže za ovce,
• 12 A najamnik, koji nije pastir, kome nijesu ovce svoje, vidi vuka gdje ide, i ostavlja ovce, i bježi: i vuk zgrabi ovce i raspudi ih;
• 13 A najamnik bježi, jer je najamnik i ne mari za ovce.
• 14Ja sam pastir dobri i znam svoje, i moje mene znaju.

Dakle Bog pastir Jahve u Starom zavjetu je Bog pastir Isus u Novom z.

A sada malo o temi Trojstvo.

Apostolski blagoslov uključuje Trojstvo i krštavanje u Ime Oca, Sina i Duha Svetog. Ne u ime Oca u ime Sina u ima Duha Svetog.

Tako da se nemoj zalijećati sa svojim pozivom na debatu.

Jedino što si bio upravu jesi za riječ Adonaj. Sve ostalo sam ti oborio.

Treba znati simboliku, tipologiju, antitipologiju i antropomorfizme u Bibliji. Ni ja nisam teolog prof. sam razredne nastave ili narodski što bi se reklo učitelj.

more_horiz
Smile Prijatelju, primjetio sam naknadno da si moderator, to znači da imaš sva prava i mogućnosti da me cenzuriraš bez obzira tko od nas dvojice bio u pravu.

Ok, obrisat ću sporno ali mi ti prvo objasni par stvari;

Prva, zašto ti smiješ iznositi neistine i to nemaš namjeru cenzurirati a ja ne smijem reći da iznosiš neistine iako sam to jasno potkrijepio? Na kome je veća odgovornost? Ako sam te uhvatio da iznosiš laži i dokazao da slabo poznaješ Bibliju, ZAŠTO to moram obrisati???

Druga, predloži mi način koji smijem ...... kada želim reći da tripo 41 iznosi neistine, osim ako to ne smijem reći? Tripo 41 nikada ne laže i sve je istina šta kaže?

Treća, zašto citiraš cijele članke na forumu i time onemogućavaš jasnu raspravu pa je stoga postalo nejasno da li se rasprava vodi s tobom ili Gotquestons web stranicom? Možeš li prestati kopirati tuđe odlomke i početi KRATKO i JASNO iznositi VLASTITE umotvorine? Ovo je smiješno šta radiš. Dok se ja petljam s rječnicima i slažem demante ti ćeš jednostavno kopirati tuđe odlomke slagane mjesecima kao odgovor a ja ću onda odgovarati na njih? Smile

Vezano uz tvoje "ISTINE", AKO TO TAKO SMIJEM NAPISATI?

1) Riječ Adonaj koristim jer tu riječ je upotrebio apostol Toma za Isusa.

Smile

NIJE ISTINA. Apostol Toma nije ...... heb. riječ Adonai za Isusa Krista a pogotovo u grčkim spisima. Izmišljaš. I ZAŠTO stavljaš link na kojem nema niti jednog spomena Isusa Krista? Smile

I zašto Adonai opet istićeš kao dokaz kad si i sam priznao da nisi u pravu: CITIRAM: Jedino što si bio upravu jesi za riječ Adonaj.

???????

Nemaš pojma šta govoriš. Kopiraš s neta pa šta prođe prođe.

2) Riječi Adonaj (Moj Gospode) i Adon (Gospod) se ne vezuju direktno za Isusa, ali je riječ nastala od riječi Jahve, a riječ Kirios (Gospod) od Adonaja. Riječ Kirios znači: Onaj kome pripada neka osoba ili predmet, o kojoj ta osoba ima moć odlučivanja. Jevreji i Grci hrišćani su je koristili isključivo za Boga.

Smile

NIJE ISTINA. Adonai i Adon NISU nastali od riječi Jahve. Štoviše, starije su po nastanku. Kurios NIJE nastao od riječi Adonai. Kurios nije niti korišten isključivo za Boga.

http://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?Strongs=G2962&t=KJV

I ako priznaješ da Adonai nije direktno vezan za Isusa, zašto to onda koristiš kao dokaz da je Isus Bog? Smile

"Jahve-Jehova-Adonaj" "Isus-Sin Božji-Bog" ??? Smile

3) Adonaj je nastala od Adon od JHWH.

Smile

NIJE ISTINA.

4) Zato što je Jagnje isto Bog, i Duh Sveti isto Bog, Otac isto Bog i to nisu tri Boga, nego jedan.

Smile

I to ima neke veze s tim što su na prijestolju Bog i Jagnje? Smile

Onda je i Bog Otac umro na križu s obzirom da je sve isti Bog? Smile

5) ....Isus nije Božiji Sin na način na koji su to otac i sin........

Smile

Pa nitko to ni ne tvrdi Smile

Osim da biti Sin Božji nije isto što i biti Bog i da je bilo još Sinova Božjih u Bibliji. Istina ili nije?

6) Izaija 63;11 "Spomenuše se tad davnih dana i sluge njegova Mojsija: "Gdje li je onaj koji izvuče iz vode PASTIRA STADA SVOJEGA? Gdje je onaj koji udahnu u njega Duh svoj sveti?"

Mojsije simboliše Isusa, kao i David i Melhisedek.

Očigledno nisi čuo za simboliku.

Smile

To isto bih pitao i ja tebe.

Isus je pastir jer je to volja njegovog Oca i Boga, Jahve. Ovce su njegove jer mu ih je Otac dao.

Ja tvrdim da biti pastir ne znači biti istovremeno i Bog. Ima li nešto nejasno u tome? Koje točno tvrdnje tako fenomenalno obaraš? Smile

7) Vidiš da je Isus od vječnih vremena, znači oduvijek.

Smile

Nije baš tema ali ako baš toliko inzistiraš da pokažeš svoje (ne)znanje Smile

But thou, Bethlehem 01035 Ephratah 0672, [though] thou be little 06810 among the thousands 0505 of Judah 03063, [yet] out of thee shall he come forth 03318 unto me [that is] to be ruler 04910 in Israel 03478; whose goings forth 04163 [have been] from of old [b]06924, from everlasting 03117 05769.

Strong 6924;
1) east, antiquity, front, that which is before, aforetime
a) front, from the front or east, in front, mount of the East
b) ancient time, aforetime, ancient, from of old, earliest time
c) anciently, of old (adverb)
d) beginning
e) east
AV - east 32, old 17, eastward 11, ancient 6, east side 5, before 3,
east part 2, ancient time 2, aforetime 1, eternal 1, misc 7; 87

Strong 3117;
1) day, time, year
a) day (as opposed to night)
b) day (24 hour period)
1) as defined by evening and morning in Genesis 1
2) as a division of time
a) a working day, a day's journey
c) days, lifetime (pl.)
d) time, period (general)
e) year
f) temporal references
1) today
2) yesterday
3) tomorrow
AV - day 2008, time 64, chronicles + 01697 37, daily 44, ever 18, year 14, continually 10, when 10, as 10, while 8, full 8
always 4, whole 4, alway 4, misc 44; 2287

Strong5769;
1) long duration, antiquity, futurity, for ever, ever, everlasting, evermore, perpetual, old, ancient, world
a) ancient time, long time (of past)
b) (of future)
1) for ever, always
2) continuous existence, perpetual
3) everlasting, indefinite or unending future, eternity
AV - ever 272, everlasting 63, old 22, perpetual 22, evermore 15,
never 13, time 6, ancient 5, world 4, always 3, alway 2, long 2,
more 2, never + 0408 2, misc 6; 439

Treba još? Smile

8.) David simboliše Boga Oca, Solomon Boga Sina Isusa. Jer samo Bog može da bude na prestolu.
Samo je Bog istinski pastir.

Smile

Bingo, upravo tako, SAMO je Bog istinski pastir. Vidiš da i sam znaš izvući pravilan zaključak.

Heb 13; "20 A Bog mira, koji po krvi vječnoga Saveza od mrtvih izvede velikoga Pastira ovaca, Gospodina našega Isusa

I opet neistina, vezano uz prijestolje i tko može biti na njemu:

Lk 1;30-35 " No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog DATI prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja

Jer33;14-17 "Evo, dolaze dani - rijeć je Jahvina - kad ću ispuniti dobro obećanje što ga dadoh domu Izraelovu i domu Judinu: U one dane i u vrijeme ono podići ću Davidu izdanak pravedni; on će zemljom vladati po pravu i pravici. U one dane Judeja će biti spašena, Jeruzalem će živjeti spokojno. A grad će se zvati: 'Jahve, Pravda naša.' Jer ovako govori Jahve: "Nikada Davidu neće nestati potomka koji će sjediti na prijestolju doma Izraelova.

Otk 12;10 "Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika Njegovoga!"

Ez 34;23,24 "Postavit ću im jednoga Pastira koji će ih pasti, slugu svoga Davida; on će ih sam pasti i bit će im pastir; a ja , Jahve, bit ću njihov Bog, i moj sluga David bit će im knez. Ja, Jahve, rekoh!"

22;1-Prijestolje BOŽJE i Jaganjčevo!

22;3- Prijestolje BOŽJE i Jaganjčevo!

1.Kor15;24-28-Krist predaje kraljevstvo Bogu i Ocu da bi se i sam Sin podložio Onomu koji je njemu sve podložio da Bog bude sve u svemu!!!

Lk 22; "29 Ja vam stoga u baštinu predajem kraljevstvo što ga je meni predao moj Otac: 30 da jedete i pijete za mojim stolom u kraljevstvu mojemu i sjedite na prijestoljima sudeći dvanaest plemena Izraelovih."

Heb 8; "1A glavno u ovom izlaganju jest: takva imamo Velikog svećenika koji sjede zdesna prijestolja Veličanstva na nebesima

Heb 10; "12 A ovaj, pošto je prinio jednu jedincatu žrtvu za grijehe, ZAUVIJEK sjede ZDESNA BOGU

Heb 12; "2 Uprimo pogled u Početnika i Dovršitelja vjere, Isusa, koji umjesto radosti što je stajala pred njim podnese križ, prezrevši sramotu te sjedi zdesna prijestolja Božjega.

itd.

Čije je sve prijestolje i tko sjedi Bogu zdesna? Smile

Prijatelju nepoznati, da skratimo priču, jednostavno mi nisi dorastao i to sada nije bila uvreda već konstatacija. Na desetine neistina si napisao i ja nemam vremena tebe moljakati da se primiš knjiga i rječnika prije nego nešto opet napišeš za širu javnost. S obzirom da ne pokazuješ niti znanje niti skromnost ne vidim razloga da dalje razgovaramo. Trošiš moje vrijeme uzalud i ovo tvoje kopiranje s neta je...nepotrebno.

Smatram da smo ti i ja završili naš razgovor.

MOLIM da ne brišeš ova dva posta. HVALA

Ako ti nije još jasno, razgovaram s tobom, ne zbog tebe samoga, već zbog čitalačke publike koja treba dobiti uvid u sve detalje koje se tiču ove teme pa da mogu sami procijeniti šta je istina a šta nije.

Kao što sam rekao, najbolje da prekinemo ovaj cirkus i podmetanje bezbroj dezinformacija, pozivam još jednom sve kolege s foruma ali i daleko šire da se dogovore i vrlo KONKRETNO, s navođenjem izvora, slože u jednoj dugačkoj tablici sve nepobitne dokaze za trojstvo, tu tablicu ću ja objaviti na svojoj web stranici, vi objavite gdje god želite, i paralelno vašim argumentima ću postaviti svoje.

Na taj način će svatko moći provjeriti svaku pojedinu tvrdnju bez da lista po gomilama stranica na forumu i traži tko je gdje šta rekao i kada. Sve će biti na jednom mjestu i vidjet ćemo tko koliko uistinu zna.

Da li je to pošteno ili nije? Tražim li previše?

more_horiz
Iako je ovdje tema o trojstvu, da postavim neke citate koje objasnjavaju da je Isus Bog...bas me zanima sto ce Igor objasniti znasetveno ove teksetove iz Izaije 40,3 i Zaharije...evo teksta

Evo što neki tekstovi kažu sa Sina...

"Dok je bio u Božjem obličju,on se nije grčevito držao svoje jednakosti s Bogom,nego je sebe poništio uzevši obličje sluge,i postao jednak ljudima.Vanjštinom je bio kao čovjek.Ponizio je samoga sebe postavši poslušan do smrti,do smrti na križu." Filipljanima 2:6-8

"Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast.
Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni." Izaija 9:5

"Boga nitko nikada nije vidio.Jedinorođeni koji je Bog,koji počiva u Očevu krilu,nam ga je objavio." Ivan 1:18 Cak i u grckom originalu stoji monogenes Theos, jedinorodjeni Bog.

I sada dolazimo do dva teksta, koji rijetko tko koristi da bi opravdao Isusovo bozanstvo i u stvari da je On onaj Ja Jesam...

Ovako, Isus je i Jahve iz Starog zavjeta, to sam objasnio već sa ovim stihom Izaija 40,3: "
Glas viče: "Pripravite Jahvi put kroz pustinju. Poravnajte u stepi stazu Bogu našemu.

Što čitamo u Mateju 3,3:
Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!
O kome je ovdje u Mateju riječ, ko kome priprema put, Ivan Krstitelj - Isusu Kristu..., ili kako ga je Izaija nazvao Jahvi, Jehovi...zato je Isus rekao ja i Otac jedno smo....Ta duhovna stijena koja je vodila izraleski narod kroz pustinju je Isus Krist ,kako negdje stoji u poslanici Korinćanima...on ih je znači vodio...Jahve, Isus je komunicirao sa izraelcima....kad je Mojsije vidio Boga sa leđa, to je bio Isus, jer sam Isus kaže, Oca nikada niko nije vidio, samo Sin...

Drugo, pogledajte samo ovaj stih iz Zaharije 10,12,13: "Rekoh im tad: "Ako vam je to dobro, dajte mi plaću; ako nije, nemojte." Oni mi odmjeriše plaću: trideset srebrnika. A Jahve mi reče: "Baci u riznicu tu lijepu cijenu kojom su ME procijenili!" Ja uzeh trideset srebrnika i bacih u riznicu u Domu Jahvinu.

Ko je izdan u Novome zavjetu za 30 srebrnika, Isus Krist...a Jahve reče bacite u riznicu tu lijepu cijenu kojom su me precjenili...Otac i Sin jedno su...I Otac i Sin su Jahve ili Jehova...Božja Riječ reče ovo...

Molit ću pojedinačno komentare za svaki stih...Božja Riječ reče ovo....

more_horiz
Ja jesam moderator, ali neću dozvoliti da iko bude vrijeđan. Ko ti je uopšte rekao da ću cenzurisati. Zato te i jesam pozvao da obrišeš dio posta, jer koliko vidim nema opcije za dio teksta nego za cijeli post. Baš zato da ne bi ispala cenzura pozvao sam te da obrišeš taj dio. I da je tebe neko vrijeđao isto bi postupio.

Zatim obavezan si da prevodiš tekstove. Neću obrisati ova dva posta.

Isto držimo se teme. A tema je Trojstvo.

Ono što ti smatraš da je neistina, ja smatram da je istina i obratno.

A sada da odg. na tvoje primjedbe.

Toma je bio Jevrejin i svi pisci su Jevreji izuzev Luke on je jedini Grk. Isus je govorio aramejski.

Novi zavjet pisan na grčkom to je prevedeno ovako Ivan 20,28 Απαντώντας ο Θωμάς τού είπε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!»

Toma mu je nato odgovorio: Gospod moj i Bog moj".

Riječ Kurios ili Kirios je upotrebljavana isključivo za Boga. I pusti se toga šta ona označava kod Grka danas. Toma je bio Jevrejin, a ne Grk.

A Josif F. jasno kaže da su Jevreji riječ Kirios (Gospod) koristili isključivo za Boga.
Josephus remarked that Greek speaking Jews refused to call the emperor Kurios for they reserved that word for God.

Prema tome Josif F. jasno piše da su Jevreji riječ Kirios upotrebljavali isključivo za Boga. I nisu htjeli zvati careve sa tom riječju. A Toma je bio Jevrejin. Dakle za Jevreje koji su govorili grčki.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kurios

Riječ Adonaj jeste korištena do JHWH, mada se Jevreji nisu usuđivali da govore Jahve ili Jehova. Dakle to je zamjenska riječ za JHWH, a Kirios itekako ima veze sa Adonaj i Adoni.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kyrios_%28biblical_term%29

http://dictionary.sensagent.com/Adonai/en-en/

The Greek word Kyrios (κύριος) means "lord, Lord, master".

Adonai (אֲדֹנָי) is Hebrew for "my lords", from adon "lord, owner". The singular form is Adoni, "my lord".

Vidiš da ima veze Kirios sa ovim riječima.

Dobro si rekao Bog je istinski pastir. A to je Isus.

Vidiš da je Isus poglavar pastirski.

2 Pasite stado Božije, koje vam je predato, i nadgledajte ga, ne silom, nego dragovoljno, i po Bogu, niti za nepravedne dobitke, nego iz dobra srca;
3 Niti kao da vladate narodom; nego bivajte ugledi stadu;
4 I kad se javi poglavar pastirski, primićete vijenac slave koji neće
uvenuti.

I vidiš da je stado Božije, a Isus kaže da je njegovo stado.

• 14Ja sam pastir dobri i znam svoje, i moje mene znaju. Ivan 10,14

Vidiš da je Isusovoi kraljevtsvo.

Lk 22; "29 Ja vam stoga u baštinu predajem kraljevstvo što ga je meni predao moj Otac: 30 da jedete i pijete za mojim stolom u kraljevstvu mojemu i sjedite na prijestoljima sudeći dvanaest plemena Izraelovih."

Kukaš za moje dugačke tekstove, a daješ na desetine stihova iz Biblije.

Isusu je predano kraljevs. ne zato što Ga On nije imao prije, nego zato što se ponizio. To je čin kojim Ga Otac uzvisuje. A ne predaja kao što ljudi predaju funkcije vladarske.

I sa ovim stihovima nisi ništa svoje dokazao.

Ovo što govoriš da nisam dorastao, samo dokazuješ koliko sebe uzdižeš. A to Bog ne voli. Na sve tvoje primjedbe sam dao odg. i oborio ih. Ne moraš raspravljati niko te ne tjera. Previše si ponosit. A evo šta Biblija kaže za takve ljude. I previše se hvališ. A nisi ni neko znanje pokazao.

2. Korinćanima 10:18

18 Jer onaj nije valjan koji se sam hvali, nego kog Gospod hvali.
Tako da mi ne možeš pera odbit. Ni sam ne znaš šta si htio dokazati sa ovim stihovima. Zato ne zalijeći se.

A Trojstvo itekako postoji.

more_horiz
Igore ja ću sa tvog sajta uzeti sve tvrdnje i ovdje posebno otvoriti temu i obarati te tvoje tvrdnje.

http://www.gotquestions.org/Srpski/Trojstvo.html

more_horiz
καιros Dok tripo 41 obara tvrdnje s mog sajta, a ako to bude činio kao na ovom forumu dok je demantirao studenta stalnog, koji je kopirao dijelove moje stranice, pa je tako i mene usput demantirao, to će zasigurno biti prava umjetnost za čitati Smile, ja ću tebi kratko odgovoriti.

Na svaki navedeni citat sam već odgovorio na svojoj stranici,

ww.apokrinomai.com

stisneš ctrl+f i upišeš traženi pojam i pronađeš odgovor. Nema smisla da sad opet potrošim mjesece i godine na rasprave i onda se jednog dana tvoj forum ugasi, kao i onaj na kojem sam godinama raspravljao, ili se uslijed velikog broja stranica i komentara izgubi sva preglednost rasprave...i sve postane uzaludno. Jasno ti je o čemu govorim?

Pa sad, da ne gubimo vrijeme uzalud, nije li najbolje rješenje da na jednom mjestu imamo sve? Poslažemo u 2 stupca sve argumente i svaki čitatelj može usporediti stavove jedne i druge strane i donijeti odluku tko govori istinu.

Predlažem da se vas nekoliko s foruma poveže s braćom i sestrama s KBF-a i ETF-a, mada vjerujem da i među vama ima školovanih teologa, i uzmete vremena do kraja ove godine i postavite neoborive argumente koji potvrđuju doktrinu o trojstvu. Nakon toga ću ja u idućoj godini slagati odgovore na vaše argumente. S obzirom da vi imate daleko više ljudskih i materijalnih resursa, vjerujem da neće biti potrebe da me naknadno ispravljate jer ćete reći baš sve što je potrebno u prvom naletu, zar ne?

Reci mi da li se slažeš s time?

A ovo je kratak odgovor tripu 41, primjetio sam u pravilima točku 4)

Copy-paste dugačkih tekstova, sa drugih web stranica ili nekog medija (CD, DVD…), nisu dozvoljeni. ..Nije potrebno postavljati čitave članke u svojim porukama. Dovoljno je samo postaviti link do tamo. Imajte u vidu da je ovo forum, a ne blog. Najbitniji su pitanja i komentari, a ne stavljanje dugih tekstova. ...

S obzirom da ti imaš običaj citirati poprilično duge tuđe tekstove, pretpostavljam da ćeš ...... svoje ovlasti moderatora i obrisati vlastite postove?

Pretpostavljam da si pročitao pravila ponašanja i znaš za točku 4)?

Također, ako te uhvatim u lažima i to kažem, to nije uvreda i smijem to napisati jer je to istina koju sam potkrijepio argumentima. Jedino je nejasno da li to radiš namjerno ili zbog neznanja. Vrijeme će pokazati.

P.S. Ako ti ja moram prevoditi sa Strongovog rječnika, onda definitivno nemamo o čemu više ikada razgovarati jer ja nemam vremena na stotine engleskih imenica slagati i crtati jer ti ne poznaješ taj jezik. Uzmi rječnik i nećeš imati nikakovg problema sam pronaći jer su to vrlo jednostavni izrazi.

A što se tiče tvog "demanta", odmah ću ti reći da gubiš vrijeme jer ne poznaješ ni najosnovnije pojmove u Bibliji.

Ovo ti je moj zadnji odgovor, jer si zaista početnik, i neću gubiti vrijeme s takvima jer vremena imam jako malo i nitko od čitatelja nema koristi od rasprave s tobom.

PAZI:

1) Novi zavjet pisan na grčkom to je prevedeno ovako Ivan 20,28 Απαντώντας ο Θωμάς τού είπε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!» Toma mu je nato odgovorio: Gospod moj i Bog moj". Riječ Kurios ili Kirios je upotrebljavana isključivo za Boga. I pusti se toga šta ona označava kod Grka danas. Toma je bio Jevrejin, a ne Grk. A Josif F. jasno kaže da su Jevreji riječ Kirios (Gospod) koristili isključivo za Boga.

Smile

Stavio sam ti čak i link na kojem možeš vidjeti šta Kurios uistinu znači

http://www.blueletterbible.org/lang/lexicon/lexicon.cfm?Strongs=G2962&t=KJV

1) he to whom a person or thing belongs, about which he has power of deciding; master, lord
a) the possessor and disposer of a thing
1) the owner; one who has control of the person, the master
2) in the state: the sovereign, prince, chief, the Roman emperor
b) is a title of honour expressive of respect and reverence, with which servants greet their master
c) this title is given to: God, the Messiah
AV — Lord 667, lord 54, master 11, sir 6, Sir 6, misc 4

Ali ti naravno nemaš pojma tko je Strong i čemu uopće služi njegov leksikon? Ovako misliš moju stranicu demantirati? Smile

Ne znam šta kaže Josif F. ali znam šta kaže Biblija i ona jasno kaže da tripo 41 nema pojma o čemu priča i da pusti Josifa F. na miru i pogleda sam šta piše.

Kurios se ne koristi isključivo za Boga i s tobom je uzaludno voditi više ikakve ozbiljne rasprave Smile

I sad ćeš se opet ljutiti kad kažem da si početnik?

2) Riječ Adonaj jeste korištena do JHWH, mada se Jevreji nisu usuđivali da govore Jahve ili Jehova. Dakle to je zamjenska riječ za JHWH, a Kirios itekako ima veze sa Adonaj i Adoni.

Smile

Aha, sad je korištena DO JHWH a cijelo vrijeme si tvrdio da je Adonaj nastao OD JHVH Smile

Joj, to nije zamjenska riječ za JHWH jer je cijeli Stari Zavjet koristio ime Božje Jahve, miješaš kasnije židovske običaje i nebiblijsko izbjegavanje korištenja Božjeg imena i preslagivanje slogova sa Adonai sa originalnim Starim Zavjetom Smile

Židovi nisu uopće nikada izgovarali Božje ime? Kaže Biblija ili Josif F.? Smile

Adonai je termin korišten za JHWH, Adoni je općenit pojam, Kurios je općenit pojam.

3) The Greek word Kyrios (κύριος) means "lord, Lord, master". Adonai (אֲדֹנָי) is Hebrew for "my lords", from adon "lord, owner". The singular form is Adoni, "my lord". Vidiš da ima veze Kirios sa ovim riječima.

Smile

Nisi primjetio ovo što si sam citirao?

The Greek word Kyrios (κύριος) means "lord, Lord, master".

E vidiš, početniče, ovo "lord" i "Lord" NIJE ista stvar Smile Ista grčka riječ ali je prijevodimo ovisno šta mislimo pod njom.

Grčki ima samo jednu riječ za Gospodin/gospodin – Kurios, a hebrejski više - Adonai, Adon/i.

Na grčkom sa Kurios možeš za Boga reći Gospodin ali ISTOM rječju možeš osloviti i svog štovanog susjeda Smile

Na hebrejskom sa Adonai možeš osloviti samo jednu osobu. Ok, ti 3 jer vjeruješ u trojedinog boga. Znači Jahvu. Sa Adon/i možeš osloviti tog istog susjeda. Skontao? Smile

I sad sam ja hvalisav jer kažem da ne znaš i da bezveze tupiš o nekom trojstvu a ne znaš ni NAJOSNOVNIJE pojmove iz Biblije? Smile

Nadam se da smo ti i ja završili naše, hm, razgovore. Wink

more_horiz
Ovaj forum traje skoro 6 godina, i da si bio aktivan u prvim godinama, sigurno bi raspravljao s njih 20, jer kako sam vidio taj forum krscanstvo.net nije bio bas nesto aktivan...neke rasprave u vezi ove i slicnih tema mozes naci u arhivi. Inace slazem se da rijec "Trojstvo" nigdje neces naci u Bibliji, ali naznake mozes...tako je poznati teolog Augustin nekom arijevcu rekao u vezi trojstva idi na Jordan i naci ces trojstvo. Dovoljno je objasniti da su Isus i Duh Sveti Bog i doci do tog zakljucka.

P.S. Inace imam onu knjigu od Maria Percina o Trojstvu, ali nije mi pri ruci...

more_horiz
καιros je napisao/la:
Ovaj forum traje skoro 6 godina, i da si bio aktivan u prvim godinama, sigurno bi raspravljao s njih 20, jer kako sam vidio taj forum krscanstvo.net nije bio bas nesto aktivan...neke rasprave u vezi ove i slicnih tema mozes naci u arhivi. Inace slazem se da rijec "Trojstvo" nigdje neces naci u Bibliji, ali naznake mozes...tako je poznati teolog Augustin nekom arijevcu rekao u vezi trojstva idi na Jordan i naci ces trojstvo. Dovoljno je objasniti da su Isus i Duh Sveti Bog i doci do tog zakljucka.
P.S. Inace imam onu knjigu od Maria Percina o Trojstvu, ali nije mi pri ruci...

Puno hvala na trudu i za preporuku knjige,
ali mi je važnija Biblija,
a ne uredbe ljudske.

Ali mi je drago da priznaješ da TROJSTVO - TROJEDINI BOG - TROJEDNAKOST
ne postoji u Bibliji.

Ali mi objasni onda - zašto upotrebljavaš te izraze????????????????
Ne dodaji - ne oduzimaj - ne preko napisanoga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jasna uputstva stoje u Bibliji, ako ti je ona primarna.

more_horiz
jel neko od vas uspjeo objasnit trojstvo?

more_horiz
Evo nešto zanimljivo :

https://www.youtube.com/watch?v=BZ-nkOjudTs

more_horiz
BonniT je napisao/la:

Izvan Biblijske izmišljotine,
uredbe ljudske
nisu zanimljive.

Čitaj Bibliju samostalno,
ako već nisi zaglibio u krivome smjeru.

more_horiz
haArec je napisao/la:
jel neko od vas uspjeo objasnit trojstvo?

Objašnjenje TT je:

TT je najveća Sotonina prevara.

Sa TT
- prvo i osnovno - upotrebljavaš izmišljenu -ne Biblijsku riječ
- ti mičeš Boga Jedinoga Jahvu sa Njegova prijestolja
- sve što je Bog Jahve napravio - ti prebacuješ na Sina
- uzimaš ime Boga Jahve i daješ ga Sinu
- klanjaš se Sinu a ne Bogu Jahvi
- zagovaraš TT, a istovremeno imaš samo Dvojicu
- Bog Sveti Duh - nema u Bibliji
- Isus kaže za sebe - Ja sam Bog -nema u Bibliji
- nema jednakosti između "osoba" u TT
.................................................

Sve ukupno:

Mislim da se taj ne- Biblijski dogmatski, od 325. god. počevši,
lažni nauk,
neće baš sviđati Bogu Jahvi,
koji će morati povećati kapacitete svoje spalione.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply