Ovo mi postaje zanimljivo pa bih voleo da se i ja malkice uključim. Igor je tu kao neko ko nije deo Hrišćanstva, ti si tu kao Hrišćanin koji veruje u trojstvo, pa evo i mene kao Hrišćanina koji ne veruje u trojstvo.
informer je napisao/la:
svetog duha se nebi doticao jer smatram da nemamo dovoljno dokaza dali je treca osoba ili je to boziji duh.
zadrzao bi se na isusu i njegovom bozanstvu.
Mudro pošto postoji izvrsan Biblijski dokaz da je Otac i Sveti duh ustvari jedna te ista osoba :
Mat 1:18 A rođenje Isusa Hrista bilo je ovako: kad je Marija, mati njegova, bila isprošena za Josifa, a još dok se nijesu bili sastali, nađe se da je ona trudna od
Duha svetoga. Mat 1:19 A Josif muž njezin, budući pobožan, i ne hoteći je javno sramotiti, namisli je tajno pustiti. Mat 1:20 No kad on tako pomisli, a to mu se javi u snu anđeo Gospodnji govoreći: Josife, sine Davidov! ne boj se uzeti Marije žene svoje; jer ono što se u njoj začelo od
Duha je svetoga. Tako da iz ovih stihova izravno saznajemo da je Otac od Isusa Hrista Sveti Duh.
posto je bog rekao da je stvorio adama i evu na svoju sliku (ne samo adama vec oboje) tad mozemo uzeti njihov primjer za shvatiti prirodu bozanstva.
biblija kaze da je prvorodjenac, da je kroz njega sve stvoreno, da je jedno sa bogom, itd...
Biblija uči da ništa nije nastalo bez reči Božije Logosa ne od osobe Isusa iz Nazareta.
znaci....prvo isus nije bog otac vec potpuno odvojena osoba.
isus nije stvoren nego je proizisao od boga. kako?
Prvi način na koji se Bog koji je nevidljivi objavio je tako što je nešto rekao, tako da je iz Njega proizašla reč, Bog je stvorio nešto vidljivo da bi prikazao sebe nevidljivoga.
Col 1:12 Zahvaljujući Bogu i ocu, koji nas prizva u dijel našljedstva svetijeh u vidjelu; Col 1:13 Koji nas izbavi od vlasti tamne, i premjesti nas u carstvo sina ljubavi svoje, Col 1:14 U kome imamo izbavljenje krvlju njegovom i oproštenje grijeha; Col 1:15
Koji je obličje Boga što se ne vidi, koji je rođen prije svake tvari.
Nadam se da ću uspeti da dočaram ono kako vidim to u pismu. On je obličeje jednog Boga nije nova osoba Boga već obličje te jedne Božanske osobe. Način na koji se nevidljivi Bog učinio vidljivim prvo u duhovnom svetu, i onda na isti način telesnom svetu. Stvorio je obličje Isusa iz Nazareta i objavio se u njemu pomoću predhodne objave Logosa (reči) .
eva je proizisla od adama (nije stvorena vec od njegovog rebra (materije) proizisla). tako je jednom u odrdjenom perijodu prije bilo kojeg stvaranja bog uzeo dijo svoje materije i napravio drugu osobu istu sebi ali opet totalno odvojenu (sina prvorodjenog).
Bog nije napravio novu osobu, već je napravio obličje u kojem će On biti viđen u kojoj će biti nastanjen.Tako da je iz nevidljivog Boga proizašla reč pomoću koje se nevidljivi Bog objavio.
zasto je krist vijecan? jer njegova materija datira vijecno.
eva je nastala u odredjenom trenutku ali njena materija datira kao adamova.
adam i eva su jedno.... jer i ako su odvojene osobe jedan drugoga nadopunjavaju (to mozemo vidjeti u razlikama musko zensko di je zenin mozak i tjelo vise za majcinstvo i slicno dok je muskarac vise za teze fizicke aktivnosti, pribavljanje dobara kao hrana i slicno, zastita obitelji itd... zanci nadopunjavaju se da budu kao jedno u obitelji i izrasatanju djece. (mislim da shvacas sta zelim reci i ako nisu bas neki primjeri). tako su bog i sin jedno jer se nadopunjavaju i ako totalno odvojene osobe.
Logos jeste večan jer je sa Bogom od početka, koji je bio u punini u osobi Isusa iz Nazareta, no sama osoba Isusa iz Nazareta je imala svoj početak.
kroz njega je sve stvoreno jer je sve stvarao sa ocem... tu isto mozemo uzeti primjer adama i eve i ako mi se bas ne svidja taj primjer da ga nebi netko krivo shvatio ali simbolika je tu. adam kroz evu (pomocu eve) daju na svijet novi zivot.
znaci ako za dijete, majka i otac imaju isti autoritet jer su jedno (roditelji)... tako i za nas isus i bog su jedno.
Nije Sin stvarao sa Ocem već je Bog stvarao rečju (Logosom) sve.
kada nas je isus dosao otkupiti svojim zivotom, nije dosao otac.
nego je dobrovoljno u dogovoru sa ocem dosao tako sto ga je otac..... nebi htio pogrijesiti sa primjerom ali pokusati cu to pojednostaviti da bude shvatljivo..... mogli bi reci njegov DNK bozanski degradirao na ljudski i stavio ga u marijinu utrobu. tada se rodio kao covijek i zibijo kao covijek i umro kao covijek (nesagrijesivsi) i tad ga je otac uskrsnuo. naravno da nije otac bijo na zemlji, pa nije sam sa sobom pricao itd...
Pa ja bih ovu tvrdnju proverio da bi mogli bolje da sagledamo tu situaciju bolje.Evo jedan stih koji pokazuje ko je ustvari bio ko u toj priči:
2Co 5:19 Jer Bog bješe u Hristu, i svijet pomiri sa sobom ne primivši im grijeha njihovijeh, i metnuvši u nas riječ pomirenja.
1Ti 3:16 I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u tijelu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovjedi se neznabošcima, vjerova se na svijetu, uznese se u slavi.
Mi tu vidimo samo jednu osobu Boga koja doduše jeste bila u Hristu i time Isus jeste Bog, ali kako jeste Bog tako jeste i čovek.Ono što ga čini posebnim je to što je Bog odabrao čoveka da se nastani u punini u njemu, ne samo da ga je odabrao već ga je i stvorio u utrobi Marije tako da je rođen bez greha i ostao bez greha i samim tim bio u mogućnosti da u njemu prebiva Bog u punini. Postoji još jedna stvar koju ću dodati no na sledeći citat će to biti.
morao bi napomenuti da je ta zrtva dovela do trajnih posljedica na bozansku prirodu sina posto je uskrsnut kao sto ce biti svaki covijek uskrsnut u novom tjelu. tako da je nasu cijenu skupo platio sa vjecnim posljedicama.
Definitivno biblija uči :
Act 2:36 Tvrdo dakle neka zna sav dom Izrailjev da je i Gospodom i Hristom Bog učinio ovoga Isusa koga vi raspeste.
Dakle u ovim stihovima se vidi da Isus nije bio degradiran već unapređen sa delom koje je izvršio u poslušnosti Bogu, i Bog se nastanio u Njemu i učinio ga Bogom, Bog čovek postaju jedno, Bog u telu poslednji Adam.
Ukoliko neko sumnja da je Isus bio i jeste pored toga što je Bog u Njemu čovek, pozvaću se na biblijski stih:
1Ti 2:5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus.
Naravno tu sam i otvoren za diskusiju, možemo nastaviti dalje i videti šta sve može ispasti iz toga. Čini mi se informer da si otvoren čovek i da bi mogli fino da razgovaramo.