Caesar je napisao/la:
Ne znam na što točno misliš pod Biblikumom, u svakom slučaju na našim se učilištima proučava Biblija otkad ona postoje, jer je sv. Pismu za Crkvu Božja Riječ u pisanom obliku i kao takva glavni (ali ne i jedini) izvor Božje objave, nastao u Crkvi od Crkve i za Crkvu po Duhu Svetomu i treba biti tumačen u istom Duhu kojim je pisan. Ovo dalje što pišeš si stvorio pravi pravcati kaos jer u isti koš trpaš stvari koje nisu bitne za spasenje (i samim time, imaju malo veze s Božjom voljom da budu obznanjene) s onima koje jesu. Očigledna činjenica da Mojsije nije osobno napisao čitavo Petoknjižje potvrđena povijesno- kritičkim istraživanjem ni na koji način ne utječe na pitanje je li Petoknjižje Božja Riječ ili nije, i kao očigledna činjenica koju svaki istinoljubiv čovjek treba prihvatiti nema veze s njegovim karakterom i pogledima na svijet.
Ne znaš da je Biblikum vaš Biblijski institut koji postoji tek 80 godina, na kojem se ateistički izučava i ponižava Božja riječ. Biblija je jedini izvor Božje objave, gdje je ta usmena objava, da se ne prenosi na uho.. o čemu se radi dovoljno govori da vi vjerujete u čistilište, a pravoslavci koji imaju istu tu tradiciju vjeruju u mitarastva, očigledno da je došlo do gluhog telefona kod te usmene objave...
Mojsije je autor petoknjižja, tako je vjerovao Isus i svi kršćani. Vjeruj mi ne želiš samnom raspravu oko Mojsijevog autorstva, nemoj se bez potrebe sramotiti.
Jedna Katolička crkva koja se sastoji od mnoštva obreda (među njima rimo- i grkokatoličkog) ima jasno definiranu doktrinu, odnosno skup članaka apostolske vjere koja je prema Božjem obećanju po Duhu Svetomu očuvana do dana današnjeg, a ono što se često ne razlikuje jest narav pojedinih vjerovanja i mišljenja te ovo dvoje jedno od drugog. Iskreno sumnjam da si čuo ovakve stavove iz riječi dvaju doktora teologije čisto iz razloga jer smo već navikli na tvoju popriličnu slobodu u tumačenju pojedinih izjava radi stvaranja podloge za senzacionalne zaključke.
U nedostatku argumenata podvale, uvrede, podmetanja... to je taj vaš rimokatolički, jezuitski duh, to je taj "duh" koji čuva vašu objavu, imena sveučilišnih profesora , koji se izrekli te izjave poznata su moderatoru.
Jesi razmislio što prethodi nastanku spomenutih sekti?
Što se tiče osobnog studija Biblije radi otkrivanja ''univerzalne'' istine za spasenje, uz napomenu da je takvo što do pred kojih dvjesto godina zbog praktičnih razloga bilo dostupno samo neznatnom postotku kršćanske populacije, zanimljivo je kako konačni rezultat ne odstupa značajno od stare ''quot capita, tot sententiae''. Doista, znam nekoliko ljudi sa svjedočanstvom osobnog traganja za istinom popraćenog molitvom, pokorom, mrtvljenjem, besanim noćima i eto na koncu jedan postaje zakleti antitrinitarac s grotesknim tumačenjem katoličkih vjerovanja, drugi se divi božanskoj mudrosti E. G. White i ne pada mu na pamet da napusti koncepciju Trojstva, treći zahvaljuje Bogu što mu je otkrio smicalice svih pokreta proizašlih iz Reformacije i vratio ga natrag Katoličkoj crkvi. Tko je ono govorio o odbacivanju predrasuda kao preduvjetom hermeneutike? Nemoj zamjeriti, ali čini mi se da je ovaj posljednji (nisam ja
) najotvoreniji za diskusiju i prihvaćanje sugovornikovih argumenata.
Zašto Biblija nije bila dostupna svi znamo, ali Biblija nam je na vašu žalost sada dostupna i knjigu niko više neće zatvoriti, nikad više nećete imati monopol nad Biblijom!
Ne zanima me put drugih, ja sam iz Rimske crkve otišao, kada sam shvatio da to nije Kristova crkva, već crkva na koju nas je Krist upozoravao. Pri tome sam izgubio sve, radno mjesto, financijsku sigurnost... Svaki čovjek koji malo proučava Bibliju može vidjeti o kakvoj se zločinačkoj organizaciji radi, to što ste vi zatvorili svoje umove, to je vaš problem...
Kako god, i nicejsko-carigradsko vjerovanje također ispovijeda vjeru u Isusa Krista kao jedinorođenca Očeva, i trebamo razlikovati termin od značenja za kojim tragamo. Dok je točno da u Bibliji nema riječi ''Trojstvo'', isto tako vrijedi i da je prilično jednostavno dokazati ono što termin Trojstva podrazumijeva. Ista vrijedi primjerice i za teološke koncepcije utjelovljenja, hipostatske unije i čistilišta.
U Nicejskom vjerovanju dogma o trostvu nije još bila definirana, čak niti to da je Isus jednak Bogu nije tako lako zaživjelo.
Tebi je sve lako dokazati iz Biblije, i čistilište i besmrtnost duše... Biblija je kao čovjek, ako je dovoljno dugo mučiš, ona će ti priznati šta god želiš...
Kao odgovor, poslužit će se ničim drugim nego osobno tvojim riječima:
''Ako znaš na temelju Biblije, prirodu Oca, Sina i Duha Svetoga, onda ti se takvo tumačenje zdravorazumski nameće.''
Kao što Apostol uči, Isus je sudjelovao kod stvaranja i Isus je taj kome se Bog obraća kad kaže ''načinimo'':
''On je slika Boga nevidljivoga, Prvorođenac svakog stvorenja. Ta u njemu je sve stvoreno na nebesima i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Vrhovništva, bilo Vlasti - sve je po njemu i za njega stvoreno: on je prije svega i sve stoji u njemu.'' (Kol 1, 15-17)
Budući da stvarati iz ničega može jedino Bog, to vrlo jasno upućuje da je Isus božanske prirode i istobitan s Ocem, kao što uostalom sam svjedoči (Iv 10,30). QEA u svojoj analizi koja opovrgava bilo kakve skepse, navodi situaciju pošto su Adam i Eva sagriješili i time prekršili Božji savez:
Zatim reče Bog: "Evo, čovjek postade kao jedan od nas - znajući dobro i zlo! Da ne bi sada pružio ruku, ubrao sa stabla života pa pojeo i živio navijeke!" ( Post 3,22 )
Čovjek je u spoznaji dobra i zla postao poput boga, no ne kaže Jahve ''poput mene'' već ''poput nas'' što je prilično očigledan dokaz da postoji više od jedne osobe unutar jednog Boga, a proučavanjem Božje Riječi dolazimo do zaključka da su te osobe tri – Otac, Sin i Duh Sveti – iste u svojoj božanskoj biti kao zasebne osobe jednog, vječnog i svemogućeg Boga.
Isus i Bog nisu dio trojstva. Samo je jedan Bog i jedan Sin Božji, prvorođenac, prototokos, prije svega stvorenog, koji sudjeluje sa Bogom pri stvaranju. Čovjek postade jedan od nas... da li je čovjek postao dio trojstva?! Ne budi smiješan, dobro i zlo razlikuju i anđeli, demoni... ne moram ponovo objašnjavati riječ Elohim. Evo objašnjenja za sve koji žele znati istinu:
http://uk.youtube.com/watch?v=KBu0pqfRKAU&feature=PlayList&p=113A3C3E567A45B2&index=1http://uk.youtube.com/watch?v=ZOBAlEFign0&feature=PlayList&p=113A3C3E567A45B2&index=2Zanimljivo, često fundamentalisti zastupaju verbalnu inspiraciju pa tumače kao da je Bog doslovce diktirao svetom piscu tekst, ti ovdje čini se odlaziš u jednom posve suprotnom smjeru. Budući da jahvistički pisac ove riječi pripisuje Bogu, to znači da trebamo proučiti što je osobno Bog htio reći – a mi vidimo da komunicira među sobom i daje veoma jasnu aluziju na postojanje više od jedne osobe unutar jednoga Boga.
Što se tiče tumačenja riječi Elohim, ne mogu reći drugo nego da se slažem s tvojim opažanjem. Svi kršćani u pravom smislu riječi danas vjeruju u JEDNOGA/EHAD Boga u tri osobe, a riječ Elohim u pluralnom obliku i singularnom značenju tome daje još jaču potvrdu jer se Bog i sam objavljuje kao jedan u pluralu – tri osobe. No iako ima singularno značenje kad se pridjeva izraelskom Bogu, kad se govori o drugim bogovima prevodi se pluralno. Primjerice u Dekalogu - Izl 20,3: nemaj drugih bogova pored mene, za bogove koristi se riječ elohim.
Opet ponavljaš pobijeno, i onda se čudite što vam ne odgovaram, pa ne mogu ja deset puta na isto odgovoriti, još kada mi kreneš sa jahvistom... ali ja sam fundamentalist, a ti si racionalist, koji vjeruje u Marijino uznesenje i njezina Bogojavljanja po raznim kamenjarima... kako ćeš braniti najnoviju dogmu tvoje crkve ( dolazi uskoro), da je Marija četvrta božanska osoba? Onda će ti svi ovi argumenti za trojstvo pasti u vodu, jer ćeš morati i mariju ugurati u troglavo čudovište.
Ako upišemo riječ ''sud'' u biblijsku tražilicu dobit ćemo vrlo zanimljive rezultate:
http://biblija.adventisti.info/index.php?text=sud&prijevod=stvarnostI vidimo da je Bog itekako sklon posezati za pravnim terminima, na brojnim mjestima ga se naziva Sucem svijeta (Post 18,25; 1 Kor 4,4; Jak 5,9…), jedina razlika da u tom pravnom sustavu nije moguća manipulacija dokaznim materijalima, nešto što neki čine kad se radi o katoličkim vjerovanjima, koristeći između ostalog Bibliju utvrđenu kanonom po sucu koji nije dobio božanski autoritet da o tom pitanju donosi ikakvu presudu, već ga sam sebi prisvojio.
Mislim da svi dobro znamo šta je kanon, a šta knjige koje ste vi dodali, koje do duše nisu loše, ali nisu nadahnute.
Da jesu slični po strukturi i upotrebljenim motivima si između ostalog i sam ustvrdio na jednom mjestu koje tebi odgovara bez shvaćanja da samom sebi proturječiš, i ne radi se tu ni o kakvom omalovažavanju Biblije već proučavanju Božje Riječi da bi se njezina poruka mogla na potpuniji način razumjeti, nama na spasenje i Bogu na slavu. To što su se sveti pisci koristili religijskim motivima obližnjih naroda govori nam nekoliko stvari – prvo, da u svakoj religiji ima elemenata svetosti i istine, upravo u skladu s onim što govori II. Vatikanski sabor u deklaraciji ''Nostra aetate'' i trebamo ih vrednovati na način kao što i sam Bog čini – da poštujemo sve ono što je istinito; drugo, da nijedan običaj ili vanjska forma nije sama po sebi zla, nego ovisi o sadržaju koji ga definira (poput primjerice šabata čiji je naziv kao jednog od dana odmora prisutan u babilonskoj religiji); i treće, da Bog ima tu moć prožeti poganske običaje i forme svojom svetošću i učiniti ih sredstvom koje će govoriti o Njegovoj veličini i povezivati vjernike s njime. I nema nikakvog razloga zašto bi trebali patiti od iracionalnih strahova da neki oblici svetopisamske poruke i običaja nalaze sličnosti u poganskim religijama – činjenice pokazuju da doista jest tako, međutim to ni u kom smislu ne degradira valjanost i snagu Božje poruke, jer kao što sv. Augustin piše: ''Bog govori ljudima na ljudski način jer tako govoreći nas traži'', i sigurno je da se Bogu radi efikasnosti svoje riječi bilo prikladnije poslužiti načinom govora koji će biti u toj sredini poznat i razumljiv.
Ponovo omalovažavaš Bibliju, lažeš i podvaljuješ, a moderator ništa. Šabata nema u Babilonu, to je bio pokušaj podmetanja vas papista, na temelju nekih lingvističkih akrobacija, šabat je sveta Božja zapovjed, jedna i jedinstvena. Mojsije i biblijski pisci se nisu služili poganskim mitovima, čovječe prestani podvaljivati, zašto širiš te sotonine laži? Misliš da ćeš ako obezvrijediš Bibliju dati legitimitet vašoj "tradiciji"?
Već sam ti napisao da je Mojsije zapisao izvještaje nadahnut od sile Božje, svetoga duha, a tako veliki događaj kao potop ostao je degradiran kroz mnoga stoljeća prisutan u mitovima svih naroda svijet, šta je tu nejasno?
O Nostra aetate možda odgovorim drugi put, uglavnom, ide se polako, ali sigurno prema stvaranju jede velike svijetske religije.
Zadnja promjena: servus dei; uto 19 kol 2008, 12:20; ukupno mijenjano 1 put.