Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 34 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
Intersuje me da li si znas za za Jevandjelje po Barnabi ?
Drugo itanje za tebe je sledece, kako razumijes onda poslanstva Abrahama (Ibrahima a.s.) Noa (Nuh a.s.), Mojsija (Mussa a.s.)? Sloziti cemo se da su bili ljudi, veliki poslanici, koji nisu imali Bozanske osobine, osim naravno da ih je Svemoguci prosvijetlio svojom miloscu. Odkuda onda odjednom Isus (Issa a.s) da dolazi kao sin Boziji (mada ti ne vjerujes tako) ili kako kazes 100& bog 100% covjek? Zar nije logicnije da je i on kao i spomenuti poslanici covjek sa nadnaravnim rodjenjem ali ipak covjek?
Jer u citiranom stihu:
Ali nece biti kako ja hocu, vec kako ti zelis Gospodaru
Zar se ovde jasno ne vidi, da su u pitanju dva subjekta?
Po tebi ako je Bog 100% bio u Isusu, sta je sa Isusom u trenucima kada je 100% covjek? Mislim stvarno mi je nelogicno?
Iako ne vjerujes u poslanstvo Muhameda a.s. i sam Muhamed a.s. je kao i spomenuti oslanici bio inspirisan Bozijim odredbama. Sta je sa Isusom onda? Bez nametanja mislim da je najlogicnije upravo ova verzija da je bio covjek-poslanik!!
Ne zelim da sada nadmecem bilo sta, ako kazes da su stari narodi imali neke spoznaje o svemiru, i uzmimo da je i Muhamed a.s. znao za to, zasto je onda potencirao na necemu kada u trom vremenu ovo nije imalo znacaja? A u Kur`anu ima nesto i mimo svemira:
Kur`an - sura Al-Hadid - ajet 25
...i gvozdje smo spustili, u kome je velika snagai koje ljudima koristi....

Glagol spustiti, koji se u ajetu ...... uz rijec gvozdje, moze se figura-
tivno shvatiti u znaacenju davanja na sluzenje ljudima. Medjutim, kada se rijec
uzme u obzir u njenom stvarnom znacenju fizicko spustanje sa neba, uocit ce se
da ajet sadrzava jednu veoma znacajnu naucnu mudzizu, posto otkrica moderne
astronomije iznose da ruda gvozdja dolazi sa ogromnih zvijezda iz vanjskog
kosmosa.
Teski metali u kosmosu proizvode se u jezgru velikih zvijezda. Sto se tice
naseg, Suncevog sistema, on ne posjeduje strukturu koja bi u sebi mogla proizvoditi element zeljeza. zeljezo ili gvozdje moze se formirati jedino na zvijezdama koje su mnogo vece od Sunca, na temperaturi
koja dostize nekoliko stotina miliona stepeni. Kada kolicina zeljeza na ovim zvijezdama, koje su nazvane Nova ili Supernova, prekoraci odre|enu mjeru, zvijezda vise nije u stanju da je nosi i eksplodira. Kao posljedica ove eksplozije, meteori, koji u sebi sadrze zeljezo, rasipaju se po svemiru i plove njegovim prostranstvima dok se ne sudare sa nekim nebeskim tijelom, ulaskom pod uticaj njegove gravitacije. Tako dolaze i na zemlju!
Opet je zanimljivo zasto bi Muhamed a.s. potencirao ( Allahovom odredbom) na ovome iako je znao da u njegovom vremenu ovo nema znacaja, cak je tada zvucalo i cudno?
S druge strane sta god ko mislio o Muhamedu a.s jasno mu je da uticaj koji je on postigao niko vise nikada nece ponoviti. Isus (Issa a.s) je imao slican uticaj ali nijedan to ne bi mogli izvesti bez Bozije odredbe i pomoci!
Na osnovu cega tvrdis da je Kur`an izmijenjen, u zavisnosti kada je ko bio na vlasti?
Muhamed a.s nije ujedinio samo Arape, nego i ljude od Kine i dijela Kine do zapada Afrike. Od juga Afrike do Kavkaza itd. Razne etnicke skupine su tu? Ne znam koliki stepen inteligencije da je imao tako nesto nije mogao uraditi bez Bozije dozvole i milosti. Ipak ako neko zeli razmisljati ovo mu je odlicna tema!

THERE IS NO GOOD BUT ALLAH AND MOHAMMAD IS THE MESSENGER OF ALLAH

more_horiz
Muatez je napisao/la:
Intersuje me da li si znas za za Jevandjelje po Barnabi ?

Ne nisam nikada čitao te spise . Mislim da sam dovoljno opširno objasnio u čemu je stvar kod apokrifnih evanđelja.Pravo da ti kažem nisam siguran ni dali sam čuo za njega uopšte. Zašto ti je to bitno?
Drugo itanje za tebe je sledece, kako razumijes onda poslanstva Abrahama (Ibrahima a.s.) Noa (Nuh a.s.), Mojsija (Mussa a.s.)? Sloziti cemo se da su bili ljudi, veliki poslanici, koji nisu imali Bozanske osobine, osim naravno da ih je Svemoguci prosvijetlio svojom miloscu. Odkuda onda odjednom Isus (Issa a.s) da dolazi kao sin Boziji (mada ti ne vjerujes tako) ili kako kazes 100& bog 100% covjek? Zar nije logicnije da je i on kao i spomenuti poslanici covjek sa nadnaravnim rodjenjem ali ipak covjek?

Pa zato što nije , jer Isus je nadnaravno rođen dakle on nema fizičkog Oca jer ga je Bog rečju stvorio u utrobi device.Reći da je Božiji sin stoga je istina, ali ne u smislu kako to tumače trojičarski teolozi, kao drugu osobu trojstva, Bog Sin.Već Boge je prebivao u punini u Isusu. Vidiš Isus ispunjava mesijanska proroštva, i jedan od najključnijih po meni je iz Isaije proroka : Izaija 9, 6: "Jer, Dijete nam se rodilo, Sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni." To je jedan jako bitan razlog iz kojeg Isus nije samo poslanik.

Jer u citiranom stihu:
Po tebi ako je Bog 100% bio u Isusu, sta je sa Isusom u trenucima kada je 100% covjek? Mislim stvarno mi je nelogicno?

Razumem da ti je nelogično zato što polaziš sa sasvim drugog gledišta. No meni lično to uopšte nije nelogično, čak šta više vrlo mi je logično.Vidiš svaki nanovo rođeni vernik ima jedno iskustvo sa Bogom, a to je da Bog prebiva u njemu, i kada se moli Bogu on zna da taj Bog prebiva u njemu čineći ga delom tela Hristovog samim tim i delom samog Boga. Stoga mi nije ništa nelogično da je Bog prebivao u Isus i da On iako je bio čovek je bio i Bog.
Iako ne vjerujes u poslanstvo Muhameda a.s. i sam Muhamed a.s. je kao i spomenuti oslanici bio inspirisan Bozijim odredbama. Sta je sa Isusom onda? Bez nametanja mislim da je najlogicnije upravo ova verzija da je bio covjek-poslanik!!

Pa tebi jeste i meni to uopšte nije upitno, no meni nije zato što poznajem potpuno šta uči reč Božija o tome. No tvoj problem je što stvar gledaš totalno drugačije, recimo ovako da ti pojasnim. Sa gledišta jednog Budiste uopšte nije logično da postoji Bog koji je osoba i koliko god se trudio da mu to objasniš njemu to neće biti logično, jer se njegova logika zasniva na drugačijim premisama.Isto tako i sa nama dvojicom, ono što je tebi logično ne mora da značii da je istina, jer logika ne određuje istinu, jer logika može biti zasnovana na pogrešnom temelju. To onda čini logiku pogrešnom iako sam čovek je jako ubeđen da je to istina i vrlo logično.
Ne zelim da sada nadmecem bilo sta, ako kazes da su stari narodi imali neke spoznaje o svemiru, i uzmimo da je i Muhamed a.s. znao za to, zasto je onda potencirao na necemu kada u trom vremenu ovo nije imalo znacaja? A u Kur`anu ima nesto i mimo svemira:

Pazi iskreno da ti kažem ne poznajem toliko kuran da bih o njemu raspravljao, mogu da razgovaram o bibliji to mi je poznato. Zašto je on potencirao ne znam, postoje različite teorije vezane za Muhameda, neke od njih imaju ovde na forumu koje je izneo Dr. Rivera , neke su zanimljive neke ne, neke fantastičene neke ne, no sam Muhamed me lično ne interesuje jer verujem da sam pronašao originialnu istinu i zašto sada da gubim vreme sa nečim što smatram polu istinom. Proučavam istinu i o njoj pišem a vama ću prepustiti da prezentirate to gledište. Tako da je suvišno meni postavljati pitanja da objašnjavam o nečemu o čemu iskreno nemam pojma, a to je u ovom slučaju Islam. Ono na čemu zasnivam svoj pogled je biblija koja kaže da ima samo jedno ime i samo jedan put a to je Isus Hrist i meni je to sasvim dovoljno da otpišem sve ostalo. Malo usko mišljenje priznajem, no ja sam takav a znam da su i drugi samo glume široko shvatanje, dok je i samo njihovo shvatanje usko i poseduju iluziju širine i pokušavaju da je prezentuju.
Kur`an - sura Al-Hadid - ajet 25
...i gvozdje smo spustili, u kome je velika snagai koje ljudima koristi....

Glagol spustiti, koji se u ajetu ...... uz rijec gvozdje, moze se figura-
tivno shvatiti u znaacenju davanja na sluzenje ljudima. Medjutim, kada se rijec
uzme u obzir u njenom stvarnom znacenju fizicko spustanje sa neba, uocit ce se
da ajet sadrzava jednu veoma znacajnu naucnu mudzizu, posto otkrica moderne
astronomije iznose da ruda gvozdja dolazi sa ogromnih zvijezda iz vanjskog
kosmosa.
Teski metali u kosmosu proizvode se u jezgru velikih zvijezda. Sto se tice
naseg, Suncevog sistema, on ne posjeduje strukturu koja bi u sebi mogla proizvoditi element zeljeza. zeljezo ili gvozdje moze se formirati jedino na zvijezdama koje su mnogo vece od Sunca, na temperaturi
koja dostize nekoliko stotina miliona stepeni. Kada kolicina zeljeza na ovim zvijezdama, koje su nazvane Nova ili Supernova, prekoraci odre|enu mjeru, zvijezda vise nije u stanju da je nosi i eksplodira. Kao posljedica ove eksplozije, meteori, koji u sebi sadrze zeljezo, rasipaju se po svemiru i plove njegovim prostranstvima dok se ne sudare sa nekim nebeskim tijelom, ulaskom pod uticaj njegove gravitacije. Tako dolaze i na zemlju!
Opet je zanimljivo zasto bi Muhamed a.s. potencirao ( Allahovom odredbom) na ovome iako je znao da u njegovom vremenu ovo nema znacaja, cak je tada zvucalo i cudno?

Pa vidiš to što si ti ispripovedao da piše tamo ja to uopšte ne vidim, ja vidim da piše nešto jako kratko a da si ti od toga izvukao fantastičnu teoriju, no verujem da ti to nekako vidiš, jer svako vidi ono što bi jako želeo.
S druge strane sta god ko mislio o Muhamedu a.s jasno mu je da uticaj koji je on postigao niko vise nikada nece ponoviti.

Pazi ne osporavam njegov uticaj kao čoveka, to sam ti i rekao. No ne pridajem tome Božansku inspiraciju. Postojalo je u istoriji veliki broj ljudi koji su ostavili toliko značaj uticaj da je to i danas prepoznatljivo.Recimo Nikola Tesla, Albert Ajnštajn, da ne pričam o Marksu i Engelsu koji su prevrnuli ceo svet, no to ne znači da je to nešto što je Božanski inspirisano. Kao što ne verujem da je Katolička crkva bila nešto što je insprisano Bogom iako ima elemente religije.
Isus (Issa a.s) je imao slican uticaj ali nijedan to ne bi mogli izvesti bez Bozije odredbe i pomoci!

Tu se ne slažemo, Isus nije učinio ni sličan uticaj kao Muhamed, već potpuno drugačiji. Ono što su posle od toga napravili možda liči na Muhamedovuticaj, ali originalni uticaj je daleko od Islama kao nebo od zemlje.
Na osnovu cega tvrdis da je Kur`an izmijenjen, u zavisnosti kada je ko bio na vlasti?

Pazi svako ima svoje podatke i u njih veruje , tako da ne vidim čemu sada nabrajanje izvora. Mogao bih da se potrudim da ih pronađem ako bih verovao da će to da te poljulja u stavu, no ne verujem da hoće jer ćeš reći da to nije tačno i uzalud sam se mučio da prepisujem iz istorijskih knjiga koje koristim.
Muhamed a.s nije ujedinio samo Arape, nego i ljude od Kine i dijela Kine do zapada Afrike. Od juga Afrike do Kavkaza itd. Razne etnicke skupine su tu? Ne znam koliki stepen inteligencije da je imao tako nesto nije mogao uraditi bez Bozije dozvole i milosti. Ipak ako neko zeli razmisljati ovo mu je odlicna tema!

Komunistička internacionala je uradila mnogo veće stvari pa to ne znači da su bili od Boga pokrenuti. Rimsko carstvo je uradilo još veće stvari , pa šta. Hitler isto, Staljin, pa i mnogi drugi koji su ostavili svoj pečat u istoriji su to uadili.Za Josipa Broza Tita se veruje da je bio mašin bravar pa je napravio model države po kojem i danas funkcioniše EU. To ništa ne znači.Ne dovodim u pitanje da je Muhamed bio veliki čovek, ali dali je imao ispraan stav po pitanju Boga i dali Islam može dovesti bliže Bogu je ono što ja sumnjam, ili još bolje ne verujem. Pitanje samo ušta veruješ i to je sve.

more_horiz
amos je napisao/la:

Jer u citiranom stihu:

Razumem da ti je nelogično zato što polaziš sa sasvim drugog gledišta. No meni lično to uopšte nije nelogično, čak šta više vrlo mi je logično.Vidiš svaki nanovo rođeni vernik ima jedno iskustvo sa Bogom, a to je da Bog prebiva u njemu, i kada se moli Bogu on zna da taj Bog prebiva u njemu čineći ga delom tela Hristovog samim tim i delom samog Boga. Stoga mi nije ništa nelogično da je Bog prebivao u Isus i da On iako je bio čovek je bio i Bog.
[/quote]

Vidi, nikada nije sorno da su poslanici bili insirisani Bogom, tako i sam Isus (Issa a.s.). Kada kazes svakom vjerniku prebiva Bog cineci ga dijelom Hrista samog i diejlom samog Boga u mikronima se mogu sloziti samo metforicno. Pazi sad, onda kao rimijenimo tvoju logiku ispade da je sad svaki vjernik Bog. Mislim kojom god logikom da se sluzimo ovo je besmisleno!

[/quote]
Komunistička internacionala je uradila mnogo veće stvari pa to ne znači da su bili od Boga pokrenuti. Rimsko carstvo je uradilo još veće stvari , pa šta. Hitler isto, Staljin, pa i mnogi drugi koji su ostavili svoj pečat u istoriji su to uadili.Za Josipa Broza Tita se veruje da je bio mašin bravar pa je napravio model države po kojem i danas funkcioniše EU. To ništa ne znači.Ne dovodim u pitanje da je Muhamed bio veliki čovek, ali dali je imao ispraan stav po pitanju Boga i dali Islam može dovesti bliže Bogu je ono što ja sumnjam, ili još bolje ne verujem. Pitanje samo ušta veruješ i to je sve.
[/quote]
komunisticka internacionala ej uradila velike stvari ali nestala ili jos vrlo kratko ce se zadrzati negdje, nadam se da se tu slazemo. S Hitlerom je vec zavrseno kao i sa Staljinom. Gdje bas njih nadje za oredjenje, ali ne uzimam ti za zlo znam na sta si mislio. O Titu ne vrijedi trositi rijeci vidimo sta je sa njegovom idejom, i EU mislim da ce imati svoj kraj u svjetovnom smislu, sad nebitno kada, ali da se razumijemo ujedinile su se samo Krscanske zemlje, iak oet ostade samo Krscanstvo , mislim u nasem kontekstu. Islam se jos samo zadrzao, i sloziti cemo se da nece nestati. Opet ostaje ono sto sam ti i pisao. Niko bez bozanske 'omoci en ostavlja takav trag. Isus (Issa a.s.) i Muhamed a.s. , imamoi Mojsijev(Mussa a.s.) trag danas. Nitsa vise. Ostali nisu rezivili vijek dva, najvise.

Iako en zelim da potenciram volio bih da malo roguglas o Jevandjelju po Barnabi, molba-nista vise.
Svako dobro....

more_horiz
Vidi, nikada nije sorno da su poslanici bili insirisani Bogom, tako i sam Isus (Issa a.s.). Kada kazes svakom vjerniku prebiva Bog cineci ga dijelom Hrista samog i diejlom samog Boga u mikronima se mogu sloziti samo metforicno. Pazi sad, onda kao rimijenimo tvoju logiku ispade da je sad svaki vjernik Bog. Mislim kojom god logikom da se sluzimo ovo je besmisleno!

Upravo tako.Malo prejaka izjava ali to je namera Božija :

Psa 82:6 Rekoh: bogovi ste, i sinovi višnjega svi.

Isus sam citira ove stihove :
Joh 10:34 Isus im odgovori: ne stoji li napisano u zakonu vašemu: ja rekoh: bogovi ste?
Joh 10:35 Ako one nazva bogovima kojima riječ Božija bi, i pismo se ne može pokvariti;
Joh 10:36 Kako vi govorite onome kojega otac posveti i posla na svijet: hulu na Boga govoriš, što rekoh: ja sam sin Božij?
Ili pak apostol Pavle :

Rom 8:29 Jer koje naprijed pozna one i odredi da budu jednaki obličju sina njegova, da bi on bio prvorođeni među mnogom braćom.

Stoga nije pogrešno smatrati da je u konačnici čovek postaje Bog, ma kako to tebi bilo apsurdno to je ipak nešto što biblija uči. Naravno treba objasniti šta i kako.

komunisticka internacionala ej uradila velike stvari ali nestala ili jos vrlo kratko ce se zadrzati negdje, nadam se da se tu slazemo. S Hitlerom je vec zavrseno kao i sa Staljinom. Gdje bas njih nadje za oredjenje, ali ne uzimam ti za zlo znam na sta si mislio. O Titu ne vrijedi trositi rijeci vidimo sta je sa njegovom idejom, i EU mislim da ce imati svoj kraj u svjetovnom smislu, sad nebitno kada, ali da se razumijemo ujedinile su se samo Krscanske zemlje, iak oet ostade samo Krscanstvo , mislim u nasem kontekstu. Islam se jos samo zadrzao, i sloziti cemo se da nece nestati. Opet ostaje ono sto sam ti i pisao. Niko bez bozanske 'omoci en ostavlja takav trag. Isus (Issa a.s.) i Muhamed a.s. , imamoi Mojsijev(Mussa a.s.) trag danas. Nitsa vise. Ostali nisu rezivili vijek dva, najvise.

Pa želeo sam da izvadim neke ekstreme koji su bili jako zli no ipak napravili velike stvari, nije da sam hteo da svrtsam Muhamenda među njih, nego sam samo hteo da pokažem da to nije argument za Božansku inspirisanost. Stoga drago mi je da si razumeo da nisam imao lošu nameru, nego sam samo pravio poređenje. Što se tiče opstajanja Islama nisam uveren u njega, kao što nisam uveren u opstanak Hrišćanstva, lično verujem da će se to sve na kraju sliti u jedan sotonski ili kako vi kažete šejtanski miks ljubavi, mira i tolerancije gde će svi na kraju radi političke korektnosti se odreći svog identiteta i krenuti u svetlu budućnost , a dobiće smrt i pakao. No to je moje uverenje....

Iako en zelim da potenciram volio bih da malo roguglas o Jevandjelju po Barnabi, molba-nista vise.
Svako dobro....

Pogledaću ,sada imam goste pa e mogu baš da se posvetim no od nedelje hoću pa možda otvorimo temu pa razgovaramo o tome.

more_horiz
muslimanmusliman je napisao/la:
Nije ovo moja izjava, ovo je pokusaj prevoda Kurana, jednog ajeta kako mi kazemo...
Htio sam samo da kazem da je Bog jedan Bog, a ne trojica...Isus, neka je Allahov mir i spas na njega, je bio jedan mocan poslanik. Mogao je, Bozijom voljom, ozivjeti mrtve, izlijecit gubavca isl.To je poslanik kojeg su jevrei cekali, i kada im dodje ne poverovae u njega...pa htjedose da ga ubiju ali ga Allah uzdize sebi...on ce ponovo doci kada se pojavi dedzal ili antikrist kako vi kazete....
Bit ovog svega je da Bog nece oprostiti da mu se pripisuje drug....razmisli malo, zasto bi Bog objavi nesto tako komlikovano kao sto je trojstvo. Zar vjera nebi trebala da bude logicna, svakom covjeku pristupacna...kod vas ima mnogo razilazenja....slijepog slijedjenja vasih ucenih
Iznesite dokaze za to sto govorite...dokazite svoje stavove...nadji mi u bibliji da je Isus rekao "Ja sam bozanstvo"

Joh 10:34 Isus im odgovori: ne stoji li napisano u zakonu vašemu: ja rekoh: bogovi ste?
Joh 10:35 Ako one nazva bogovima kojima riječ Božija bi, i pismo se ne može pokvariti;
Joh 10:36 Kako vi govorite onome kojega otac posveti i posla na svijet: hulu na Boga govoriš, što rekoh: ja sam sin Božij?

more_horiz
Vidi Amos ovo ode sad u filozofsku raspravu. Covjek je covjek i nikada nece postrati Bog. Ako se slazemo da je zivot na onom svijetu vjecan i to je Bozija milost, nekima kazna. Nema to veze sa pojmom samom Boga koji je jedan. Mozda u tome i omognes sebi a vidis da sto se odnosi na ljude to i na samog Isusa (Issa-a a.s.). Covjek.
Islam ce opsati u to budi siguran, koliki je broj Muslimana u odredjenom periodu je manje vazno. itanje je koliko je vjernika Muslimana i danas. Islam je vazniji od Muslimana. Slicna situacija je i za Krscanstvo. Ipak ce ovakva situacija docekati Isusa (Issa a.s) koji ce doci. pazi mozda jos za naseg zivota. Tada cemo saznati istinu o njemu. Svi!
Ne treba se odricati Bozanskih zakona i zapovijedi! Ako se odreknemo toga sta nam reostaje-ljudski zakoni- Cemu vode' Srdzbi od Boga. Jer onaj ko napravi recimo automobil, najbolje zna i njegove performanse. Bog je stvorio covjeka i zna sta je najbolje za nejga. Sta mi imamo traziti kada su u itanju jasne naredbe dosle od Boga. Suludo i jadno.
Vidi poslacu link za to Jevandjelej o Barnabi ima na netu, Jevandjelej o Barnabi df-na google-i to je to, mislim.
Iskreno volio bih da popricamo o njemu.

more_horiz
Muatez je napisao/la:
Vidi Amos ovo ode sad u filozofsku raspravu. Covjek je covjek i nikada nece postrati Bog. Ako se slazemo da je zivot na onom svijetu vjecan i to je Bozija milost, nekima kazna.

Ne slažemo se po ovom pitanju. Život večni ili imaš već ovde ili ga nemaš nikako.Nešto kao mesto večnih muka ne postoji, jedino što je večno je Bog, ako imaš Boga imaš večni život , ako nemaš Bpga nemaš večni život.
Pa na forumu nam ništa drugo i ne preostaje nego da filozofiramo Smile no o svim stvarima o kojima pričam ne govorim napamet, već govorim o stvarima koje živim svaki dan.
Nema to veze sa pojmom samom Boga koji je jedan. Mozda u tome i omognes sebi a vidis da sto se odnosi na ljude to i na samog Isusa (Issa-a a.s.). Covjek.

Ohoho nego da ima veze. Jer Jedan Bog u svima nama je isti Jedan Bog koji je prebivao u Isusu, ima veze itekako.
Islam ce opsati u to budi siguran, koliki je broj Muslimana u odredjenom periodu je manje vazno. itanje je koliko je vjernika Muslimana i danas. Islam je vazniji od Muslimana. Slicna situacija je i za Krscanstvo. Ipak ce ovakva situacija docekati Isusa (Issa a.s) koji ce doci. pazi mozda jos za naseg zivota. Tada cemo saznati istinu o njemu. Svi!

Pa dobro to nije problem, da se ispitati vremenom..... Svakako će svi saznati istinu o Isusu, samo neki je znaju već sada.
Ne treba se odricati Bozanskih zakona i zapovijedi! Ako se odreknemo toga sta nam reostaje-ljudski zakoni- Cemu vode' Srdzbi od Boga. Jer onaj ko napravi recimo automobil, najbolje zna i njegove performanse. Bog je stvorio covjeka i zna sta je najbolje za nejga. Sta mi imamo traziti kada su u itanju jasne naredbe dosle od Boga. Suludo i jadno.

Ja se ne odričem Božijih zakona i zapovesti. Isus kaže da je vršenje volje Božije da se sluša onaj kojeg je Bog poslao zar ne ? Ja to i radim tako da nemam problema sa zakonom kao takvim, verujem da jedan istinski vernik treba da živi iznad merila zakona, zakon je nešto spoljašnje što radiš, biti nanovorođen znači biti to unutra.To su mnogo veći zahtevi nego zakon.
Vidi poslacu link za to Jevandjelej o Barnabi ima na netu, Jevandjelej o Barnabi df-na google-i to je to, mislim.

Čuj moraćeš da mi staviš na forum jer sam zablokirao pm jer me jedna osoba uznemirava preko privatnih poruka.
Very Happy

more_horiz
Muatez je napisao/la:

Pročiotao nešto malo, pa dobro nemoj mi reći da si ozbiljan. Slatko si me nasmejao, nemoj da se ljutiš ali da Isus kaže ove reči je više nego smešno :

"39 Tad reče Ivan: "Dobro si govorio, o gospodaru, ali nama nedostaje da znamo kako je čovjek zgriješio kroz svoju oholost?" Isus odgovori: "Kad je Bog istjerao Satanu, i anđeo Gabriel pročistio masu zemlje na koju je Satana pljunuo, Bog je stvorio sve što živi, i životinje koje lete i od njih one koje hodaju i plivaju i On je ukrasio svijet sa svim šta on ima. Jednog dana Satana se približio kapijama raja, i videći konje kake jedu travu, on im najavi ako ta masa zemlje treba primiti dušu, onda će oni imati težak posao i da bi zato bila za njih prednost da zgaze taj komad zemlje na takav način da više ne bude dobarnizašto. Konji su ustali i naglo krenuli da gaze preko tog komada zemlje koji je ležao među ljiljanima i ružama. Nato Bog dade duh toj nečistoj masi zemlje, na koju je pljunuo Satana, koju jeGabriel uzeo sa mase: I podiže psa, koji, lajući ispuni strahom konje i oni pobjegoše. Tad Bog dade svoj duh čovjeku, dok su svi sveti anđeli pjevali: "Blagoslovljeno neka je Tvoje sveto ime, o Bože naš Gospode".
"Adam, skočivši na svoje noge, vidje u vazduhu natpis koji je sijao kao Sunce, a pisalo je: "POSTOJI SAMO JEDAN
BOG, A MUHAMMED JE POSLANIK BOŽIJI". Nato Adam otvori svoja usta i reče: "Zahvaljujem ti, o Gospodaru
moj Bože, što si Ti isplanirao da me stvoriš; ali reci mi ja te molim, šta znači poruka ovih riječi: "Muhammed je poslanik Božiji? Zar je postojao drugi čovjek prije mene?" Tad Bog reče: "Neka si dobrodošao o Adame, moj slugo. Ja ti kažem da si ti prvi čovjek kog sam stvorio. A onaj kojeg si vidio (spomenutog) je tvoj sin, koji će doći na svijet mnogo godina kasnije i biće moj poslanik, za kog sam stvorio sve stvari; koji će dati svijetlo svijetu kad on dođe, čija je duša stavljena u nebeski sjaj šezdeset hiljada godina prije no što sam išta stvorio". "

Sa druge strane poslanica mi izgleda kao da je pisao neki Islamac, samo način izražavanja zvuči Islamski. Počinje tako štp Barnaba pokušava da kaže da apostol Pavle je prevaren, ma daj molim vas uozbiljimo se.
Baviću se rado ovom poslanicom kroz naredno vreme, ali stvarno nemoj mi reći da si ozbiljan, reci da si se samo šalio. Pa kako misliš, hajde da ne polazimo od autentičnosti, već zdravo razumski da će ona da ostavi bilo kakav uticaj na ijednog iole iskrenog vernika. Mogu da razumem zašto vi interno to smatrate ozbiljnim spisom jer vam daje vetar u leđa, ali trebate razumeti da je Muhamed rođen 570 godina posle Hrista i da je normalno da je sasvim bio upućen u biblijska učenja iz kojih je očigledno crpeo svoja saznanja kada je krenuo da širi svoju veru. Tako vidim u ovu poslanicu očigledno napisana od strane nekog Islamca, to što je Barnaba može biti falsifikat a i ne mora jer na istoku je to ime normalno.
No dobro, kako god želite ja vas ne mogu odvratiti.Ali očigledno je da je jako neozbiljno to podmetai kao argument, previše je Islamski.

more_horiz
Nemoj da skrecemo sa teme Amos, rijec je bila ako se sjecas o Isusu, i njegovoj prirodi. Sto se tice zivota vjecnog stvar je standardizacije. Prvo smrt je relazak iz jednog u drugi svijet. Samo je sustina u tome sta cemo na drugom svijetu. Jedino tako se moze shvatiti vjecnost ljudskog zivota, po meni, ne namecem misljenje.
Ti si rekao da je Bog prebivao U Isusu. I Isus je sam bio 100% Bog. Ja sam te itao sta ej sa Isusom u trenucima kada se molio onda?
Takodje si rekao da Bog rebiva u svim vjernicimaili ljudima, pa sad onda logikom mozemo reci da su i svi ljudi (neuzubillah ) Bog. Jer ako to si primijenio na Isusa, onda moze i na ostale ljude. Sada dolazimo do besmisla. Cemu ovo vodi!
Sda kad kazes da istinu neki o Isusu vec znaju ja se slazem. Samo ko je zna?

Kur`an - sura En-Nisa - ajeti 157, 158, 159
i zbog riječi njihovih: ”Mi smo ubili Mesiha, Isaa, sina Merjemina,
Allahova poslanika!” A nisu ga ni ubili ni raspeli, već im se pričinilo.
Oni koji su se o njemu u mišljenju razilazili, oni su sami o tome u
sumnji bili; o tome nisu ništa pouzdano znali, samo su nagađali; a
sigurno je da ga nisu ubili,
već ga je Allah uzdigao Sebi. – A Allah je silan i mudar.
I nema nijednog sljedbenika Knjige koji, kada bude umirao, neće u
njega onako kako treba povjerovati, a na Sudnjem danu on će protiv
njih svjedočiti.

Kur`an - sura En-Nisa - ajeti 170-175
O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu
govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov po-
slanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega;
zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: ”Trojica su!”
Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog – hvaljen neka je
On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i
ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao svjedok.
Mesihu neće biti zazorno da prizna da je Allahov rob, pa ni mele-
kima, Njemu najbližim. A one kojima bude zazorno da se Njemu
klanjaju, i koji se budu oholili, Allah će ih sve pred Sebe sakupiti:
vjernike koji su dobra djela činili On će prema zasluzi nagraditi i još
će im, iz obilja Svoga, više dati; a one koji su zazirali i oholili se –
na nesnosne muke će staviti i oni neće naći sebi, mimo Allaha, ni
zaštitnika ni pomagača.
Oljudi, dokaz vamje već stigao od Gospodara vašeg i Mi vamobjav-
jujemo jasnu Svjetlost.

One koji budu u Allaha vjerovali i čvrsto se Njegovih propisa pridr-
žavali – On će, sigurno, u milost Svoju i blagodat uvesti, i pravim
putem Sebi uputiti.

Ne zelim da namecem bilo sta nego za raspravu o Isusu (Issa-u a.s.) sa stanovista Islama ovo je najbolji odgovor. Za stvari iz Biblije ja pitam ili komentarisem. Link o Evandjelju o Barnabi imamo tu:
[color=#0e774a]bljesak.xtreemhost.com/EVANDELJE - INDZIL PO BARNABI.pdf

Dok ga jos malo procitate i ja cu priremiti post InsaAllah. Do tada pogledajte jos malo ko je i sta bio spomenuti Barnaba. Usput pogledajte istorijat njegovog Evandjelja. Najbolje je to p a da malo analiziramo.

[b]THERE IS NO GOOD BUT ALLAH AND MOHAMMAD IS THE MESSENGER OF ALLAH

more_horiz
Muatez je napisao/la:
Nemoj da skrecemo sa teme Amos, rijec je bila ako se sjecas o Isusu, i njegovoj prirodi. Sto se tice zivota vjecnog stvar je standardizacije.

Ne vidim kako sam skrenuo a da ti nisi bio taj znak na kome sam skrenuo, nije pošteno da mi prebacuješ zbog nečega što si sam započeo.
Prvo smrt je relazak iz jednog u drugi svijet. Samo je sustina u tome sta cemo na drugom svijetu. Jedino tako se moze shvatiti vjecnost ljudskog zivota, po meni, ne namecem misljenje.

He,he,he koliko si puta do sada rekao ne namećem mišljenje da bih skoro i poverovao u to.
Ti si rekao da je Bog prebivao U Isusu. I Isus je sam bio 100% Bog. Ja sam te itao sta ej sa Isusom u trenucima kada se molio onda?

Ja sam ti odgovorio, Isus 100 % čovek se molio Bogu koji je prebivao u Njemu, iz tog razloga sam pokušao da ti pojasnim način na koji Bog danas prebiva u vernicima, no nekako mi se čini da se ovo polako pretvara u vretenje u krug zašta nisam preterano zainteresovan.
Takodje si rekao da Bog rebiva u svim vjernicimaili ljudima, pa sad onda logikom mozemo reci da su i svi ljudi (neuzubillah ) Bog. Jer ako to si primijenio na Isusa, onda moze i na ostale ljude. Sada dolazimo do besmisla. Cemu ovo vodi!

Ne rekao sam da Bog prebiva u nanovorođenim vernicima, onima koji su :Pokajani, obraćeni, posvećeni i zapečaćeni duhovnim krštenjem.No to je već tema za sebe. Ok ako je tebi to besmisao uredu ja tu ništa ne mogu, meni to jako ima smisla, jer u tome i jeste poenta dao sam ti biblijske stihove na kojima se temeljim, no ti izgleda nemaš vremena da pročitaš ono što je napisano, no ja sam našao vremena da čitam tu Barnabinu poslanicu. Ako ništa bar da imamo neku iole ozbiljnu priču, no vidim tebi nije izgleda do toga, tebi je do čistog prepucavanja i iskreno da ti kažem motivacija mi se sve više smanjuje za priču.
I ovo boldano neuzubillah mi ništa ne znači niti razumem taj pojam.Objasni ga da bi mogao bolje da ti odgovorim.

Sda kad kazes da istinu neki o Isusu vec znaju ja se slazem. Samo ko je zna?

Onaj koji poznaje Isusa.

Ne zelim da namecem bilo sta nego za raspravu o Isusu (Issa-u a.s.) sa stanovista Islama ovo je najbolji odgovor. Za stvari iz Biblije ja pitam ili komentarisem. Link o Evandjelju o Barnabi imamo tu:

Pronašao sam nije problem i da naravno da je sa stanivištva islama to dobar odgovor, samo je pitanje da li je istiniot odgovor.
Dok ga jos malo procitate i ja cu priremiti post InsaAllah. Do tada pogledajte jos malo ko je i sta bio spomenuti Barnaba. Usput pogledajte istorijat njegovog Evandjelja. Najbolje je to p a da malo analiziramo.

Naravno, samo treba otkriti iz kojeg izvora potiču informacije.

more_horiz
Sto se tice Evandjelja po Barnabi, slazem se! Najbolje je da istrazi svako za sebe taj dio. Moj savjet je da pogleda se orginalno iz Vatikana izneseno Evanljedlje o Barnabi i ono nadjeno na njegovom grobu. remada svako moze reci ovako ili onako zanimljivo bi bilo ogledati starost samog sisa. Koliko je staro?

Ja sam te itao i nemam namjeru da to vrtim u krug. Rekao si Isus je 100% covjek u kome je prebivao Bog. Ja sam te itao jel Isusa smatras covjekom? Da vise rascistimo sa tim. Ako ne, sta smatras da je on?
Sto se tice ovoga da Bog prebiva u svakom novonastalom vjerniku, pitao sam smijeu li se onda i oni smatrati Bogom (neuzubillah)?

Ko zna pravu istinu o Isusu?

Amos je naisao:
Onaj koji poznaje Isusa.

a valjda rasravljamo ko ga poznaje? malo pretenciozno je ovo tvrdjenje.

To boldovano neuzubillah najlakse ces shvatiti kao nesto sto itan samo hipoteticki, jer se kosi sa islamskim vjerovanjem. da bi ostali shvatili sta pitam ili navodim. Samo to.

more_horiz
Muatez je napisao/la:

Ja sam te itao i nemam namjeru da to vrtim u krug. Rekao si Isus je 100% covjek u kome je prebivao Bog. Ja sam te itao jel Isusa smatras covjekom? Da vise rascistimo sa tim. Ako ne, sta smatras da je on?

Isus iz Nazareta je čovek rođen od device Marije , stvoren rečju Božijom u potunosti savršen, u kome prebiva Bog , posuda koju je Bog odabrao da se objavi ljudima telesno.
Sto se tice ovoga da Bog prebiva u svakom novonastalom vjerniku, pitao sam smijeu li se onda i oni smatrati Bogom (neuzubillah)?

Smeju, da sam ti stihove koji tu tvrdnju potvrđuju, ali evo ponoviću ih :

Psa 82:6 Rekoh: bogovi ste, i sinovi višnjega svi.

Isus sam citira ove stihove :
Ili pak apostol Pavle :

Rom 8:29 Jer koje naprijed pozna one i odredi da budu jednaki obličju sina njegova, da bi on bio prvorođeni među mnogom braćom.

Tako da uopšte nije svetogrdno reći tako nešto. Ako sam dobro shvatio to neuzubillah znači svetogrđe ili blasphemy kako god.

a valjda rasravljamo ko ga poznaje? malo pretenciozno je ovo tvrdjenje.

Pa jeste Smile , ne sumnjam da Ga znam lično. Stoga ne vidim zašto bi to bila tema raspravljanja, možda tebi jeste tema jer Ga ne znaš, ali meni nije.

more_horiz
Amos je napisao
Pa jeste Smile , ne sumnjam da Ga znam lično. Stoga ne vidim zašto bi to bila tema raspravljanja, možda tebi jeste tema jer Ga ne znaš, ali meni nije.

Isusa (Issa a.s) znam samo na osnovu Kur`ana i Sunneta, i to uzimam za istinu. Da ne bi bilo usko glediste dajem za ravo da ga drugi razumiju kako zele i misle da treba. Da bih uzeo jos neki izvor mora biti autentican. Ja ga do sad nisam nasao.
Tvoje stihove iz Biblije razumijem ali ono sto ti ne razumijes je to kolika je autenticnost same Biblije. Sam si rekao da je izmijenjena, i ta Sabor u Nikeji, nije odgovarao mnogim svecenicima toga doba, ali sami su videli da je po njih najbolje cutati.
Tvrdnju da ne sumnjas da ga licno oznajes je suvisno rasravljati. Neka svako rociejni za sebe.
Amos je naisao:
Isus iz Nazareta je čovek rođen od device Marije , stvoren rečju Božijom u potunosti savršen, u kome prebiva Bog , posuda koju je Bog odabrao da se objavi ljudima telesno.

Ako vec tvrdis da je Bog uzviseni prebivao u Isusu (Issa-u a.s.), da je tjelesno se obratio ljudima tu dolazimo tek do rasprave.
Po tome ispade da je Bog uzviseni prebivao na zemlji. sta o tome kaze sama Biblija:
....Boga nitko nikada nije vidio.....
Dalje:
Biblija - Evandjelje o Ivanu- oglavlje 5-stih 37
Pa i Otac koji me posla sam je svjedocio za mene. Niti ste glasa njegova ikada culi niti ste lica njegova ikada vidjeli,
.....Nikad niste culi Njegov glas, niti ste vidjeli Njegovo lice......
Slazes li se sa ovim?

more_horiz
Muatez je napisao/la:

Isusa (Issa a.s) znam samo na osnovu Kur`ana i Sunneta, i to uzimam za istinu. Da ne bi bilo usko glediste dajem za ravo da ga drugi razumiju kako zele i misle da treba. Da bih uzeo jos neki izvor mora biti autentican. Ja ga do sad nisam nasao.

U tome i jeste problem, ti Ga znaš iz knjige ja Ga znam lično. Da bi Ga i ti upoznao lično moraćeš da veruješ onome kojega je On poslao, no ti u to ne veruruješ stoga ne postoji mogućnost da ga upoznaš. Osoba o kojoj ti pričaš nije ona ista koju ja poznajem, ti znaš nekog Issu a.s ja njega ne poznajem, ali znam Isusa Hrista. I primećujem da je u tome problem mi uporno pričamo o različitim osobama kao da je to jedna te ista , ali nije .
Tvoje stihove iz Biblije razumijem ali ono sto ti ne razumijes je to kolika je autenticnost same Biblije. Sam si rekao da je izmijenjena, i ta Sabor u Nikeji, nije odgovarao mnogim svecenicima toga doba, ali sami su videli da je po njih najbolje cutati.

Pa ne sećam se da sam rekao da je iko menjao bibliju, rekao sam samo da nisu prihvaćene knjige koje odstupaju od istinskog učenja, i rekao sam da sabor u Nikeji nije odgovarao većini biskupa, no ti stalno mešaš katoličku organizaciju i njene dogme sa Hrišćanstvom, no to nema međusobno niakvu povezanost. Za mene po istinitosti i ispravnosti učenja nema nikakve razlike između Islama i kaolicizma, oboje jednako nemaju istinu, ali su otišli na dve strane.No to nema nikakve veze sa nastankom biblije, biblija je postojala i pre nastanka katoličke organizacije 325 godine . Taj deo sam ti opširno objasnio no ti izgleda vidiš samo ono što želiš i isto tako čuješ samo ono što ti paše, no nema veze religijski ljudi su svi takvi to me ne uzbuđuje previše. Molim te da posvetiš malo više pažnje onome što pišem tako ćeš izbeći opasnost da me pogrešno shvatiš kao sada. Čisto radi razgovora i poštovanja sagovornika, da mogu da osetim da ima svrhe trošiti vreme na objašnjavanje ovih stvari.
Sa druge strane drago mi je da razumeš stihove i da oni mogu da ti pokažu ako ništa bar zašto ja tako verujem kako verujem, no ne moraju nužno da te ubede da i ti tako veruješ. Biću i jesam zadovoljan već ako shvatiš razloge mog ubeđenja i na čemu se temeljim, to je dovoljno.
Tvrdnju da ne sumnjas da ga licno oznajes je suvisno rasravljati. Neka svako rociejni za sebe.

Upravo tako.

Ako vec tvrdis da je Bog uzviseni prebivao u Isusu , da je tjelesno se obratio ljudima tu dolazimo tek do rasprave.
Po tome ispade da je Bog uzviseni prebivao na zemlji. sta o tome kaze sama Biblija:
....Boga nitko nikada nije vidio.....
Dalje:
Biblija - Evandjelje o Ivanu- oglavlje 5-stih 37
Pa i Otac koji me posla sam je svjedocio za mene. Niti ste glasa njegova ikada culi niti ste lica njegova ikada vidjeli,
.....Nikad niste culi Njegov glas, niti ste vidjeli Njegovo lice......
Slazes li se sa ovim?

Apsolutno se slažem, do tog trenutka oni nisu mogli čuti, međutim kada Filip postavlja pitanje Isusu :Pokaži nam Oca , Isus mu odgovara :
Joh 14:8 Reče mu Filip: Gospode! pokaži nam oca, i biće nam dosta.
Joh 14:9 Isus mu reče: toliko sam vrijeme s vama i nijesi me poznao, Filipe? koji vidje mene, vidje oca; pa kako ti govoriš: pokaži nam oca?
Joh 14:10 Zar ne vjeruješ da sam ja u ocu i otac u meni? Riječi koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego otac koji stoji u meni on tvori djela.
Vidiš problem nastupa kada pokušavaš da jednim delom knjige tumačiš celu knjigu. To je čini mi se problem i kod mnogih drugih izvan islama. Moraš uzeti celu knjigu u obzir. Ne možeš da pročitaš samo jedan pasus recimo Tolkinovog Gospodara prstenova i da zaključiš o čemu se tu radi, moraš da pročitaš celu knjigu (tačnije tri i plus silmarion) da bi razumeo o čemu se tu radi. A to je obična knjiga, a biblija je verski spis i kudikamo zahteva još obimnije i pažljivije istraživanje.
Kada biblija kaže da je Boga sin objavio i kada se to uklopi sa svim pasusima dobijamo neizbežan zaključak da se Bog objavio u Isusu Hristu.
Vidiš meni je jako čudno da vi priznajete da nijedan poslanik nije imao tako nadnaravnu službu, nijedan nije tako nadprirodno rođen, a opet Ga izjednačavate sa ostalima, to mi je jako čudno.
Bog se sakrio od očiju ljudi u telu Isusa iz Nazareta, ko je imao oči da vidi video je, ko je imao uho da čuje čuo je. Isto tako je i danas.

more_horiz
postovanje svima
Da ne duljim ja sam Muatez, koji je bez objasnjenja iskljucen sa ovog foruma, razloga svakako nije ni bilo!!!!!
Razlog bi mozda bio argumentovano objasnjenje i raskrinkavanje lazi (prava rijec) koje se ovde nalaze, usput ako slucajno argumentima nesto objasnjavate onda vas iskljuce.
Molim jos jednom sve koji traze istinu, da otvore 4 oci kako bi je i nasli. Gledajte i "crnu" i "bijelu" stranu, istina jeste nekad na krajevima , ali najcesce je negdje izmedju.

MOZDA UPRAVO PRAVA ISTINA I POZADINA SVEGA SE MOZE NACI U PREDAVANJIMA KOJA CU POSTAVITI NA LINKOVIMA. MOZDA NAM JE ZATO I TESKO NACI ZAJEDNICKU KADA SMO BUKVALNO OKUPIRANI LAZNIM VIJESTIMA ILI ILUZIJAMA.

MI NE ZIVIMO U DOBU POSLANIKA DA SVOJIM OCIMA VIDIMO CUDA ALI SU NAM ONA OSTAVLJENA KAO DOKAZI U KOJE ZAISTA NIKO RAZUMAN NECE SUMNJATI. ODAVDE I OVAKO BI TREBALO POCETI!
EVO LINKA:
https://www.youtube.com/watch?v=88dlxdOxW5k

SVAKO DOBRO SVIMA

more_horiz
Ne bi htio uvrijediti muza, ali pogledaj:

http://www.chick.com/reading/tracts/0042/0042_01.asp

pa mi kaži što o tome misliš?

Pogledao sam tvoj link film, ali me se nije dojmio.
Biblijska knjiga o stvaranju je napisana tisućicu godina prije Kurana.

Usporedbom onih činjenica koje se iznose u tvom link filmu i Biblijskog postanka svijeta uviđam da je Bog Jahve Svemogući Jedini Stvoritelj napravio sve, počevši od Zemlje, pa ostale zvijezde, iz ničega, a ne explozijom koja ništa ne stvara, već uništava, sve je stvorio u 6 dana, a Alah je stvarao milijardama godina.

Odobravanje Velikog Praska i milijardi godina ide na ruku evolucionista koji su kontra kreacionista.

Malo sam pročitao Kuran, malo neke osvrte, ali me nije baš privuklo pozitivnošću.

Vjernik, Kršćanin, sam postao samo zato jer mi se je Bog Jahve Jedini obratio, te tada ga ja prihvatio.

more_horiz
Bilo bi dobro da se prebacite u forum Kršćanstvo & Islam, jer je ipak ovo tema o Trojstvu....molit ću za fer diskusiju, bez vrijeđanja, povišenih tonova, kao i moj Bog je veći i jači od tvoga. Hvala.

more_horiz
amos-u

Pročitah Bibliju 11 puta, NZ 13 puta, Otkrivenje 20 puta,
ali ne nađoh nigdje Trojstvo i Trojedini Bog,
ne nađoh nigdje da je Isus Krist rekao za sebe - ja sam Bog,
ne nađoh nigdje da piše da je Sveti Duh Bog.
Ako ne piše - onda su uredbe ljudske, predaja, a to nije istina.
Trojstvo i Trojedini bog se počinje spominjati nakon 300 godine.
Do tada nije postojalo.
Poseban odnos između Boga Oca, Sina i Svetog Duha postoji, ali je taj odnos hijerarhijski postavljen.
Prvi je Bog Otac Jahve, pa onda Isus i Sveti Duh.
Isus i Sveti Duh su od Boga Oca Jahve.
Bog je glavni.
U Bibliji nigdje ne piše da je Isus stvaraoc kao što je Bog Otac Jahve Stvoritelj svega.
Ali mnoge Crkve poučavaju da je Isus stvaraoc svega!?
Ako su Oni jednaki, zašto se u Crkvava jednako ne slave?
Primjećujem da se u velikoj većini Crkava sve više slavi Isus, a sve manje Bog Jahve.
Čak se i neke pjesme koje su slavile Boga Oca, prepravljaju pa se slavi Isus Krist.
Šta kaže prva Božja Zapovjest?!
Jedan Jedini Bog Otac Jahve!
Neznam da li se Ocu sviđa da se više slavi njegov Sin, nego On?
Neznam da li se Ocu sviđa da se njegove zasluge ( stvaranje ) pripisuje Sinu?
Sve je to skretanje sa zdravog Biblijskog nauka koji je jasno napisan.
Najvažnije je to da lažni nauk i lažni učitelji idu u vječnu spalionu.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply