Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 13 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
abraham je napisao/la:
Tvoj Game - u eri Game-dijaloga: Game studiranja ne daje Ti alibi ni imunitet da tobož pomoću konspirativnog povjeravanja imena sveučilišnih profesora moderatoru- spustiš kost o kako Ti kažeš - trinitarnoj shizofreniji - i da se skriješ iza neke denominacije te je prikažeš kakva ona nije u odnosu na Trojstvo...

Abrahamae, šta je uznemirilo duhove? Samo sam tražio da diskutant ne aludira da ležem, i dao imena ljudi koji su izrekli te izjave.
Drugo, ne skrivam se iza nikave denominacije, ja sam pručavam Bibliju, nisam u nikavoj crkvi ni zajednici.
Nisam je kriv što pioniri adventizma nisu bili trinitarci, i što je ta nebiblijska doktrina uvedena u vašu crkvu tek 1932., a u Jugoslaviji se do 1982. nije učilo trojstvo, tek 1983. stižu prve lekcije od sa jednom od 24 lekcije o trojstvu.

more_horiz
Caesar je napisao/la:
Da budem iskreno-osoban, od bivšeg katoličkog apologeta koji je razotkrio sve papističke smicalice ipak sam očekivao više.

Nisam ih još razotkrio, moja knjiga još nije gotova... Ako si očekivao više, evo ti: Ne znaš šta uče tvoji teolozi, pa ću te prosvjetliti:

Slično izreka "Bog je ljubav" (1 Iv 4,8 ) nije definicija Boga. Treba je uzeti u istom smislu kao izreku: " Bog je duh " (4,24) i " Bog je svjetlo " (1 Iv 1,5), jer Ivan time izražava jedno bitno Božje svojstvo. Uvod u Novi zavjet, Wilfrid J. Harrington, 9. pog., str.406

Ovo je ujedno i Abrahamu odgovor.

more_horiz
QEA je napisao/la:
Ovdje vidimo jednakost Oca i Sina, dvije božanske naravi:

''Budući da u njemu (Kristu), stanuje stvarno sva punina božanstva…'' (Kol 2:9)
''Jer Otac ne sudi nikomu, već je sav sud dao Sinu, da svi poštuju Sina kao što poštuju Oca.'' (Iv 5:23)
Nikoga se ne može poštivati kao Boga jer, nitko kao Bog, dakle Isus je BOG.
"da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. " Fil 2,10

Nisam rekao da Isus nije bio jednak s Ocem, ako tebe vlasnik učini moderatorom foruma, jesi li ti i vlasnik, ili si moderator, sa ovlastima koje si od vlasnika dobio? Niko ne spori da je Isus sve ove ovlasti dobio od Oca.
Evo ti objašnjenje toga iz prve Korinćanima, 15 glava:

24 Onda svršetak, kad preda kraljevstvo Bogu i Ocu, i kad dokine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu.
25 Jer njemu valja kraljevati, dok ne podloži sve neprijatelje pod noge svoje.
26 A kao posljednji će se neprijatelj uništiti smrt;
27 "Jer je sve pokorio pod noge njegove." A kad veli, da je sve njemu pokoreno, jasno je, da je osim onoga, koji je njemu sve pokorio.
28 A kad mu bude sve pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome, koji mu je sve pokorio, da bude Bog sve u svemu.

Gdje ćeš jasnije od ovog.

Navodiš Kološanima 2,9, a ne vidiš Kološanima 2,12;

Zakopani s njim u krštenju, u kojemu s njim i uskrsnuste po vjeri u silu Boga, koji ga uskrsnu od mrtvih.

Znači Isusa je Bog, svemogući Bog, jedini pravi Bog, uskrsnuo od mrtvih. Isti Bog koji ga je stvorio, jer Sin, prototokos nije stvorio Oca.

"Težite za onim za čime treba da težite u Kristu Isusu! On, božanske naravi, nije se ljubomorno držao svoje jednakosti s Bogom, nego se nje lišio uzevši narav sluge i postavši sličan ljudima. Kad postade kao čovjek, ponizi sam sebe postavši poslušan do smrti, i to smrti na križu. Zato ga Bog uzdiže na najvišu visinu i dade mu jedincato ime koje je iznad svakog drugog imena, ...'' (Fil 2:5-9)

Nisu li ovo eklatantni dokazi jednakosti Oca i Sina kao dvije božanske naravi, jer dakako, nitko ne može biti kao Bog i nikoga se ne može poštivati kao Boga ?

Gore ti je već objašnjeno, ključne su riječi ZATO GA BOG UZDIŽE, nema tu trojstva.

Također,u Izaiji 44:6 i 48:12, Jahve sam za sebe kaže da je ''Prvi i Posljednji''. U Otkrivenju Isusa 1:17, Krist je ''Prvi i Posljednji''. Prvi i Posljednji je jedino Bog, a ovdje Krist kaže za sebe! Dakle, i ovdje vidimo da Bog ima više naravi.

Ista stvar je zapravo i ovdje:
U Otkrivenju 1:8, Svemogući Bog je Alfa i Omega, a u Otk 20:13, Krist je Alfa i Omega. Alfa i omega su prvo i posljednje slovo grčkog alfabeta. To ustvari znači isto što i prvi i posljednji.
Ovdje također vidimo:
Čitaj malo moje druge odgovore, a ne da tebi moram ponavljati. Ivan koristi sliku božice Hekate u Otkrivenju. Nikakve dvije Božje naravi, Bog nije shizofreničar.

Ja jesam, je jedno od imena za Boga (grč. ego eimi). U knjizi Izlaska 3:14 (i Iza 48:12), Bog se Mojsiju objavljuje pod tim imenom. U Ivanovom evanđelju Isus koristi ovo ime. Isus je rekao Židovima: ''Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da 'Ja jesam,' umrijet ćete u grijesima svojim.'' (Iv 8:24)
Nemojmo sektaški vaditi citate izvan konteksta, tu Isus ne tvrdi za sebe da je JHWH. Pogledajmo cijeli tekst:
Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim. 25 Nato mu oni rekoše: A tko si ti? Odvrati Isus: 26 Ta što da vam s početka opet zborim? Mnogo toga imam o vama zboriti i suditi; no onaj koji me posla istinit je, i što sam čuo od njega, to ja zborim svijetu. 27 Ne shvatiše da im govori o Ocu. 28 Isus im nato reče: Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. 29 Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo. 30 Na te njegove riječi mnogi povjerovaše u njega.
Nema govora o tome da je Isus izgovorio Ehjeh Ašer Ehjeh, ali za to treba poznavati povijesni kontekst u Izraelu onog vremena.

U Rimljanima 10:13 apostol Pavao govoreći o Kristu kaže da tko god zazove ime Gospodnje, spasit će se. Prorok Joel kaže da će oni koji prizivaju ime Jahvino biti spašeni (Joel 3:5). Da li ima dva imena po kojima se trebamo spasiti? Dakako da nemaju jerBiblija jasno kaže da je samo jedno ime dano ljudima po kojem se trebaju spasiti. To ime je Isus Krist, a On je Jahve.

Da li ti je poznato šta znači Jehošua, Ješua ili Isus? Bog je spasitelj.
Nastavljamo u revijalnom tonu...

more_horiz
Gubavac je napisao/la:
1. Ivanova 5,7Jer su trojica, što svjedoče u nebu: "Otac, Riječ i Duh Sveti; i ova su trojica jedno,...

Mislio sam da je poznato svima da je ovo krivi prijevod.
Uzmi recimo Bibliji Stvarnosti:

Tako troje svjedoči: Duh, voda i krv, i ovo troje se slaže. 1 Ivanova 5,7

Što se tiče ostaloga: Već sam napisao da se samo Bog u evanđeljima naziva ho theos, a Isus theos bez člana.

more_horiz
Trojstvo - Page 13 Mozus300

Kad "me zapitaju: ‘Kako mu je ime?"’ rekao je Mojsije, "što ću im odgovoriti?" (Izlazak 3,13)

"Ehjeh ašer Ehjeh", rekao je glas iz gorućeg grma. "JA SAM KOJI JESAM." "Ovako kaži Izraelcima: ‘JA JESAM’ posla me k vama.’" (redak 14) Ovim riječima Bog se predstavio svojom osnovnom karakteristikom, da je Onaj koji jest.

Apostol Ivan kaže: "U početku bijaše Riječ" i ona je bila Bog (Ivan 1,1). Biblija ne kaže u početku čega, ali to nije bitno. Niti objašnjava kad je taj početak bio - ni to nije bitno. što god da je bilo, imalo je početak, ali Bog ga nije imao. što god da je bilo, On je već postojao. On je samodovoljan, nepromjenjiv, uvijek prisutan.

Hebrejska riječ emeth najčešće se prevodi s "istina". U svakidašnjem govoru "istina" se odnosi na činjenice. "Istinu vam kažem" znači: "Govorim vam činjenice koje poznajem." Ali biblijski pojam emeth ne znači samo svijest o postojanju nekog predmeta, već poznavanje same njegove biti.
To nije nešto o čemu govorimo, nego ono što jest.

Psalam 31,6 govori o Bogu emeth, Bogu istine (u našem prijevodu "vjerni", a u Jeremiji 10,10 "pravi Bog"). To ne znači da je On samo Bog koji govori istinu. On je sam po sebi istina, odnosno vjernost. Sve ostale stvarnosti potječu od Njega i pripadaju Njemu.

Isus je rekao da đavao ne stoji "u istini jer nema istine u njemu: kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži" Ivan 8,44. Laž i prijevara nespojive su s Bogom. One su protivne Bogu i kad se njima služimo, mi Ga brišemo s Neba. A ako nastavimo njegovati ovu naviku, mi iz svoje duše čupamo Njegov lik.

Pod utjecajem platonizma u razumijevanju jestastvenosti europsko razmijevanja sve do danas ne izlazi iz predmetnog promatranja i kada se radi o introspekciji - sagledavanju sebe ..Smisao tog izraza bitka nadilazi grčku filozofiju i transcendentna razmišljanja jer egzistencija stvoritelja nije predmetna za stvorenje - ona se ne može promatrati - nešto o tome izdaleka je izrekao David kada je naglasio da Tvojom svjetlošću vidimo svjetlost..Zato se istinska spoznaja mora doživljavati objavno u dinamici jestastvenosti koju mi ne možemo dokučiti predmetno te se u objavi translatira svjetlo Jahve pomoću svjetlosti Njegove tj Sina Oca i Duha ...

Ehjeh ašer ehjeh – Jesam koji jesam u starozavjetnom kontekstu znači: Ja sam onaj koji prouzračuje da bude sve što postoji i ne postoji. Prouzročitelj je Bog koji djeluje u ljudskoj povijesti. Mojsije i Izraelci upoznat će tko je Bog tako što će doživljavati i prihvaćati ono što on čini za njih. Bog koji osobno zahvaća u ljudsku povijest bit će tokom povijesti sve više upoznavan i priznavan.Istovremeno uzročitelj postojanja i nepostojanja u vrijednosnom sadržaju - dakle sudstvenom...što se kasnije pokazalo u mesijanskoj osobi.

Hajde da odgovorimo na pitanje -Čemu Bogu tj Ocu Sin - ?

more_horiz
servus dei je napisao/la:
abraham je napisao/la:
Tvoj Game - u eri Game-dijaloga: Game studiranja ne daje Ti alibi ni imunitet da tobož pomoću konspirativnog povjeravanja imena sveučilišnih profesora moderatoru- spustiš kost o kako Ti kažeš - trinitarnoj shizofreniji - i da se skriješ iza neke denominacije te je prikažeš kakva ona nije u odnosu na Trojstvo...

Abrahamae, šta je uznemirilo duhove? Samo sam tražio da diskutant ne aludira da ležem, i dao imena ljudi koji su izrekli te izjave.
Drugo, ne skrivam se iza nikave denominacije, ja sam pručavam Bibliju, nisam u nikavoj crkvi ni zajednici.
Nisam je kriv što pioniri adventizma nisu bili trinitarci, i što je ta nebiblijska doktrina uvedena u vašu crkvu tek 1932., a u Jugoslaviji se do 1982. nije učilo trojstvo, tek 1983. stižu prve lekcije od sa jednom od 24 lekcije o trojstvu.

Servus dei,
pa zar zbiljam mene hoces ubjediti u nesto sto nije covjece?
Netrebas biti pripadnik nikakve denominacije i nitko to od trebe ne trazi,ali mi nemozes govoriti ono sto ti hoces.Isto je to kao da ja tvrdim tebi ,da je tvoja zena danas skuhala za rucak kiseli kupus,a pojma nemam sto je skuhala.Cuj ako si posteni istrazitelj,i da su tako vjerovali sto ti je bitna godina,kad znas da ti adventisti kad naidju da je nesto pogrjesno mogu i promjeniti,a ovo s 24 lekcije,si scahaci pobrkao malo loncice.
A knjiga koja se zove....Osnovne istine svetog pisma datira s mnogo ranijim terminom.
Rijec je o necem drugom.
Posteni istrazivac dopusta sebi dozu tolerancije u istrazivanju.

Trojstvo

Postoji jedan Bog: Otac, Sin i Sveti Duh, jedinstvo tri osobe iste vječnosti. Bog je besmrtan, svemoćan, sveznajući, iznad svega i svuda prisutan. On je beskonačan i prelazi moć ljudskog shvaćanja, ali ipak poznat preko svojih otkrivenja o Sebi. On je vječno dostojan da Ga sva stvorenja poštuju, obožavaju i da Mu služe. (Ponovljeni zakon 6,4; Matej 28,19; 2. Korinćanima 13,14; Efežanima 4,4-6; 1. Petrova 1,2; 1. Timoteju 1,17; Otkrivenje 14,7) ↑ Sadržaj
http://www.adventisti.info/index.php?itemid=30#toc2

more_horiz
Meni ne smeta ako mi neko kaže da nemam pojma o rimokatoličkoj teologiji (iako je znam bolje od svih vas), ili da sam na razini babe, ali mi smeta kada neko aludira da ležem.
O kojim se doktorima rimokatoličke teologije radi napisao sam moderatoru.

Pojam o grkokatoličkoj teologiji vidljiv je iz svakog novog upisa i ne treba ga posebno komentirat – osoba koja tvrdi da katolici štuju egipatske bogove ili namjeravaju Mariju uzdići u božanstvo ili se šali ili je zaglibila u literaturi kojoj ni Stražarska kula ni Chickovi traktati nisu do koljena. Tako da bi bilo opravdano upitati: vrijedi li pritužba, i smije li smetati ikome ako se laže o njegovoj vjeri?

Apsurd trinitarijanizma

Sveto Trojstvo
Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti
Isus Krist je Bog, kao i Sveti Duh, ali nema ih više, sva trojica su Jedno. Isus je svoj vlastiti otac i svoj vlastiti sin. Sveti Duh nije niti otac niti sin već oboje.
Sina je začeo otac, ali je postojao prije toga – kao i kasnije, nakon smrti na križu.
Prema nebeskoj tablici množenja: jedan puta jedan je tri, a tri puta jedan je jedan. Ako oduzmemo dva od jedan ostaje tri, a ako dodamo dva i jedan nastaje jedan.

Sin je morao biti mučen i raspet da bi Bog Otac oprostio ljudima grijeh koji nisu počinili (naslijedili ga od Eve i Adama koji nisu razlikovali dobro i zlo). Na križu zavapi: "Bože zašto si me ostavio", tj. zašto sam ostavio samoga sebe na križu, a kada moli Oca da ne pije kaleža muke križa, On moli samoga sebe da se ne žrtvuje pred samim sobom.

On je Božji sin, ali nije mlađi od Boga, jer su oba tj. On, isto vječno stari, kao i Sveti Duh koji je sišao na apostole i Krista tj. samog sebe. A Djevica Marija (Mirijam) je začela po Njemu, kako bi se On rodio i umro na križu, i uskrsnuo treći dan, iako je vječan kao i njegov svemogući Otac tj. On sam.
(Ingersoll's Works, Vol. 4, str. 266-67).

Ne znam koliko je mjerodavno pozivati se na interpretatora Trojstva koji ne poznaje razliku između pojmova biti, osobe i odnosa – uostalom, mislim da sam te uputio na protukršćanske autore koji tvrde da je Trojstvo biblijski nauk, tako da ne vidim u čemu je kvaka. Ako za vas predstavljaju ikakav autoritet, neka je i to dano na znanje.

Odnos Isusa i Marije

(1) Ako je Isusa rodila Marija, njegova je majka;
(2) Ona "jer je začela po duhu Svetomu," a svi su Jedno-Otac Sin i Duh, bila mu je žena;
(3) Bog, Otac cijelog čovječanstva, a jedno s Kristom, Marija mu je kćerka;
(4) Ona, kao Božja kćerka, a Isus kao Sin Božji, Isusova je sestra.

Isto ovdje, ako uvaženi nema pred očima zasebnost triju božanskih osoba koje su jednake po svojoj božanskoj biti, svaka daljnja rasprava je uzaludna. Tko ono kaže da svaki studij teologije treba započeti s filozofijom?

''Jer dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je : Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni…'' (Iza 9:5)

Zašto prorok kaže da je dijete (Isus) BOG?

Evo šta o ovome kažu tvoji egzegete:

Ovi se naslovi mogu usporediti sa sa svečanim govorom koji su držali faraonu u trenutku krunjenja. Sin kraljevske loze imati će Salomunovu mudrost, Davidovo zdravlje i pobožnost, velike kreposti Mojsija i izraelskih patrijarha (us 11.2). Jeruzalemska Biblija, str. 1080, e)

Znači nikakvo trojstvo, niti Mesija JHWH, odnosno dio trojstva.

Da vidimo objašnjenje ovog od strane samog proroka Izaije:

Dolazak pravednoga kralja
11 Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit' iz njegova korijena. (2) Na njemu će duh Jahvin počivat', duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg. (3) Prodahnut će ga strah Gospodnji: neće suditi po viđenju, presuđivati po čuvenju, (4) već po pravdi će sudit' ubogima i sud prav izricat' bijednima na zemlji. Šibom riječi svoje ošinut će silnika, a dahom iz usta ubit' bezbožnika. (5) On će pravdom opasati bedra, a vjernošću bokove.

Dovoljno jasno?

Apsolutno točno, no nemojmo zaboraviti da se u osobi Isusa Krista nalazi ispunjenje proročke, kraljevske i svećeničke službe naviještenoj između ostalog u pralikovima, koji se navode u objašnjenju – a savršenstvo otajstava nalazi se u samome Bogu, upravo kao što stoji u tekstu. Ne preko onog što je pisano (1 Kor 4,6).

Nisam ih još razotkrio, moja knjiga još nije gotova... Ako si očekivao više, evo ti: Ne znaš šta uče tvoji teolozi, pa ću te prosvjetliti:

Slično izreka "Bog je ljubav" (1 Iv 4,8 ) nije definicija Boga. Treba je uzeti u istom smislu kao izreku: " Bog je duh " (4,24) i " Bog je svjetlo " (1 Iv 1,5), jer Ivan time izražava jedno bitno Božje svojstvo. Uvod u Novi zavjet, Wilfrid J. Harrington, 9. pog., str.406

Ovo je ujedno i Abrahamu odgovor.

Nadam se da ću biti dostojan časti dobiti ekskluzivni autogram.

Nemam kod sebe navedeno djelo iz kojeg je citat stoga ne mogu komentirati što je cijenjeni autor htio reći, međutim tvoja sugestija promašuje bit. Možeš li nam najprije definirati pojmove definicije i svojstva te objasniti njihovu nespojivost? Harrington bi prvi potpisao moju i Abrahamovu konstataciju jer ja nisam ni tvrdio da je ovo kompletna definicija. Boga se nikad ne može u potpunosti definirati, jedino što možemo jest izraziti njegove atribute, čime ga zapravo jednim dijelom definiramo jer svojstvima određujemo njegovu bit, a bit se izražava definicijom, dakle – svojstva su sastavni dio definicije i kao takva pozornosti vrijedna u našem razmatranju.

Nisam rekao da Isus nije bio jednak s Ocem, ako tebe vlasnik učini moderatorom foruma, jesi li ti i vlasnik, ili si moderator, sa ovlastima koje si od vlasnika dobio? Niko ne spori da je Isus sve ove ovlasti dobio od Oca.
Evo ti objašnjenje toga iz prve Korinćanima, 15 glava:

24 Onda svršetak, kad preda kraljevstvo Bogu i Ocu, i kad dokine svako poglavarstvo i svaku vlast i silu.
25 Jer njemu valja kraljevati, dok ne podloži sve neprijatelje pod noge svoje.
26 A kao posljednji će se neprijatelj uništiti smrt;
27 "Jer je sve pokorio pod noge njegove." A kad veli, da je sve njemu pokoreno, jasno je, da je osim onoga, koji je njemu sve pokorio.
28 A kad mu bude sve pokoreno, tada će se i sam Sin pokoriti onome, koji mu je sve pokorio, da bude Bog sve u svemu.

Gdje ćeš jasnije od ovog.

Navodiš Kološanima 2,9, a ne vidiš Kološanima 2,12;

Zakopani s njim u krštenju, u kojemu s njim i uskrsnuste po vjeri u silu Boga, koji ga uskrsnu od mrtvih.

Znači Isusa je Bog, svemogući Bog, jedini pravi Bog, uskrsnuo od mrtvih. Isti Bog koji ga je stvorio, jer Sin, prototokos nije stvorio Oca.

Ako je Isus bio jednak Ocu, a sam sebe ponizio, uzevši lik sluge, odnosno ljudsku narav, kako bi otkupio ljudski rod (Fil 2, 5-9), tada je on jednak Ocu po božanskoj naravi i tu svaka daljnja rasprava o Isusovom božanstvu treba prestati. Sve podsjeća na slučaj s Petrom kad mu Isus očigledno daje ime ''Stijena'', međutim neki će kako bi to osporili krenuti nabrajati sve moguće odlomke gdje se Boga Oca ili Isusa naziva stijenom – potpuno uzaludno, utile per inutile non vitiatur. Možeš ti citirati desetine stihova koji govore o Isusovoj ljudskoj naravi i uspoređuju ga s Ocem, međutim to se uopće ne traži i nema nikakve veze s pitanjem. Isus tvrdi da su On i Otac jedno (Iv 10,30) i sebi prisvaja atribute koji su rezervirani Bogu, a što nitko od patrijarha ili proroka nije činio – sasvim dovoljno, ne trebamo ići dalje.

Čitaj malo moje druge odgovore, a ne da tebi moram ponavljati. Ivan koristi sliku božice Hekate u Otkrivenju. Nikakve dvije Božje naravi, Bog nije shizofreničar.

Ovo je toliko iracionalno da uopće nije potrebno komentirati – i ključevi i oznaka ''prvi i posljednji'' spominju se, odnosno pripisuju Bogu u Starom zavjetu i više od toga nije potrebno reći. Ove riječi izgovara Isus osobno, i sigurno se ne referira na poganske mitove koji nisu dio Božje objave.

''Ja jesam, je jedno od imena za Boga (grč. ego eimi). U knjizi Izlaska 3:14 (i Iza 48:12), Bog se Mojsiju objavljuje pod tim imenom. U Ivanovom evanđelju Isus koristi ovo ime. Isus je rekao Židovima: ''Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da 'Ja jesam,' umrijet ćete u grijesima svojim.'' (Iv 8:24)''

Nemojmo sektaški vaditi citate izvan konteksta, tu Isus ne tvrdi za sebe da je JHWH. Pogledajmo cijeli tekst:

Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim. 25 Nato mu oni rekoše: A tko si ti? Odvrati Isus: 26 Ta što da vam s početka opet zborim? Mnogo toga imam o vama zboriti i suditi; no onaj koji me posla istinit je, i što sam čuo od njega, to ja zborim svijetu. 27 Ne shvatiše da im govori o Ocu. 28 Isus im nato reče: Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac. 29 Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama jer ja uvijek činim što je njemu milo. 30 Na te njegove riječi mnogi povjerovaše u njega.

Nema govora o tome da je Isus izgovorio Ehjeh Ašer Ehjeh, ali za to treba poznavati povijesni kontekst u Izraelu onog vremena.

Isus ovdje izgovara riječi ''ja jesam'' zato jer istima Bog u Starom zavjetu daje Mojsiju poslanje:

"Ovako kaži Izraelcima: 'Ja jesam' posla me k vama." (Izl 3,14)

I Židovi jako dobro razumiju da Isus sebe izjednačuje s Bogom jer ga na iste riječi hoće kamenovati, što je kazna za bogohuljenje. Isto tako, Ivan izričito tvrdi da se Isus izjednačuje s Bogom:

''Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.'' (Iv 5,18 )

Tako da ti sada preostaju dvije solucije: ili ga proglasiti varalicom, ili reći da nije mislio ozbiljno, u kojem slučaju ni ikoja druga Isusova riječ ne mora biti shvaćena ozbiljno.

''Kada je Toma vidio Isusa kaže: "Gospodin moj i Bog moj! – izjavi Toma.'' ( Iv 20,28 ), Isusu se ne protivi tome što ga Toma naziva Bogom, dapače, odgovara: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" Iv 20,29

''Sin je Božji došao i dao nam razum da poznamo Istinitoga. I mi smo u Istinitom, u Sinu njegovu, Isusu Kristu. On je Bog istiniti i Život vječni.'' (1.Iv 5:20)

Zašto Ivan kaže za Isusa da je Bog?''

Već sam objasnio. Ponavljam: Novi zavjet bez iznimke Boga naziva "ho theos" ( sa članom ), samo Njega, NIKOG DRUGOG, NIKAD Sina ili Duha Svetoga ne naziva tako. Isusa naziva " theos " bez člana, provjeri ovo na KBF-u u Zagrebu.

Također objašnjeno, osim što ova opaska nema smisla jer se za svaku konkretnu osobu po logici stvari mora koristiti član ispred imeničke riječi koje je određuje, naposljetku nije ni točna jer je vrlo lako provjeriti da se u Iv 20,28, Tit 2,13 i 2 Pt 1,1 Isusa naziva ''theos'' sa članom, a isto vrijedi i za 1 Iv 5,20 gdje ispred stoji atribut. Ne trebamo provjeravati na kbf-u dovoljno je zaviriti u grčki tekst Novoga zavjeta pa vidjeti da je doista tako:

http://www.greeknewtestament.com/

Zadnja promjena: Caesar; pon 11 kol 2008, 19:56; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
Dina je napisao/la:
Servus dei,
pa zar zbiljam mene hoces ubjediti u nesto sto nije covjece?
Netrebas biti pripadnik nikakve denominacije i nitko to od trebe ne trazi,ali mi nemozes govoriti ono sto ti hoces.Isto je to kao da ja tvrdim tebi ,da je tvoja zena danas skuhala za rucak kiseli kupus,a pojma nemam sto je skuhala.Cuj ako si posteni istrazitelj,i da su tako vjerovali sto ti je bitna godina,kad znas da ti adventisti kad naidju da je nesto pogrjesno mogu i promjeniti,a ovo s 24 lekcije,si scahaci pobrkao malo loncice.
A knjiga koja se zove....Osnovne istine svetog pisma datira s mnogo ranijim terminom.
Rijec je o necem drugom.
Posteni istrazivac dopusta sebi dozu tolerancije u istrazivanju.

Trojstvo

Postoji jedan Bog: Otac, Sin i Sveti Duh, jedinstvo tri osobe iste vječnosti. Bog je besmrtan, svemoćan, sveznajući, iznad svega i svuda prisutan. On je beskonačan i prelazi moć ljudskog shvaćanja, ali ipak poznat preko svojih otkrivenja o Sebi. On je vječno dostojan da Ga sva stvorenja poštuju, obožavaju i da Mu služe. (Ponovljeni zakon 6,4; Matej 28,19; 2. Korinćanima 13,14; Efežanima 4,4-6; 1. Petrova 1,2; 1. Timoteju 1,17; Otkrivenje 14,7)

http://www.adventisti.info/index.php?itemid=30#toc2

Draga Dina, je tebe ne želim ubijediti, ja ti samo iznosim činjenice. Znam da se adventisti pozivaju na Bibliju, ali se postavlja pitanje: da li su Ellen White i ostali bili u krivu u pogledu jedne takve ozbiljne istine, kao što je temeljna istina o Bogu. Pa i oni su temeljito proučavali Bibliju i bili dobro upoznati sa naukom o trojstvu koju su propovjedale njihove crkve. Kakvi su se to novi dokazi pojavili u korist "trojstva" ?
Da nije Daniels a Prescott dobio eskluzivnu viziju od Boga, sa detaljnim objašnjenjem trojstva?

O adventistma i trojstvu napisati ću nešto više kasnije, idemo redom.

Zadnja promjena: servus dei; pon 11 kol 2008, 02:20; ukupno mijenjano 2 put/a.

more_horiz
Abrahamu sam dužan odgovore, dobit će ih, kao i svi ostali, pomalo, nadam se da ću uskoro imati više vremena.

more_horiz
QEA je napisao/la:

Filip je pitao Isusa: ''Gospodine, pokaži nam Oca i dosta nam je!” Isus je odgovorio: “Toliko sam vremena s vama – odgovori mu Isus – i ti me, Filipe nisi upoznao? Tko je vidio mene, vidio je i Oca.(…) Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni?'' Isus je, u Iv 8:19, rekao ''Kad biste mene poznavali, poznavali biste i Oca moga.'' Ovakvo što može reći samo sam Bog.
Našo sam jedno dobro objašnjenje ovih stihova, koje si opet izvadio iz konteksta:
Jedino Sin u potpunosti poznaje Oca

7 Oni koji žele doći k Bogu moraju udovoljiti određenim zahtjevima (Psalam 15:1-5). Tko bolje od Sina zna što je potrebno da bi se ispunili Božji zahtjevi i da bi se steklo njegovo priznanje? Isus je rekao: “Sve mi je predao Otac moj. Nitko ne poznaje Sina tako dobro kao Otac i nitko ne poznaje Oca tako dobro kao Sin i kao onaj kome ga Sin hoće otkriti” (Matej 11:27). Razmotrimo zašto je Isus s pravom i bez pretjerivanja mogao reći da nitko ne poznaje Oca tako dobro “kao Sin”.

8 Kao “prvorođenac svega što je stvoreno”, Sin ima posebno prisan odnos s Bogom (Kološanima 1:15). Zamisli koliko su se Otac i Sin zbližili dok su nebrojeno mnogo vjekova bili sami — od samog početka stvaranja pa dok nisu stvorena i ostala duhovna stvorenja (Ivan 1:3; Kološanima 1:16, 17). Razmisli o tome kakvu je izuzetnu priliku imao Sin dok je bio pored Oca — usvajao je Očev način razmišljanja i upoznavao njegovu volju, mjerila i način ponašanja. Prema tome, nije nimalo pretjerano reći da Isus poznaje svog Oca bolje nego itko drugi. Ta je bliskost nesumnjivo omogućavala Isusu da predstavi svog Oca onako kako to nitko drugi ne bi bio u stanju učiniti.

9 Isusova učenja otkrila su da on jako dobro zna kako Otac razmišlja, što osjeća u određenim situacijama i što očekuje od svojih slugu. Isus je ljudima predstavio svog Oca na još jedan izniman način. On je rekao: “Tko je vidio mene, vidio je i Oca” (Ivan 14:9). U svemu što je govorio i činio Isus je savršeno oponašao Oca. Stoga, kad u Bibliji čitamo o Isusu — kako je snažnim i privlačnim riječima poučavao ljude, kako je iz samilosti liječio bolesne te kako iz sućuti nije mogao zadržati suze — nije nam teško zamisliti da Otac isto tako govori i postupa (Matej 7:28, 29; Marko 1:40-42; Ivan 11:32-36). Očev način postupanja i njegova volja savršeno su se očitovali u onome što je Sin govorio i činio (Ivan 5:19; 8:28; 12:49, 50). Stoga, da bismo imali Božje priznanje, trebamo se držati Isusovih učenja i oponašati ga (Ivan 14:23).

10 Budući da Isus najbolje poznaje Oca te je njegova savršena slika i prilika, sasvim je razumljivo što je Otac odlučio da mu možemo doći samo preko Sina. Sad kad razumijemo zašto je dobar odnos s Ocem moguće steći samo preko Isusa, razmotrimo što znače Isusove riječi: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim preko mene” (Ivan 14:6).
by harmagedon

Petar mu reče: "Ananija, zašto ti Sotona ispuni srce te si slagao Duhu Svetomu i odvojio od utrška imanja? Da je ostalo neprodano, ne bi li tvoje ostalo; i jednoć prodano, nije li u tvojoj vlasti? Zašto si se na takvo što odlučio? Nisi slagao ljudima, nego Bogu!" (Dj 5:3,4)

Ovdje vidimo da je Duh Sveti Bog, jer za Petra, lagati Duhu Svetom, znači lagati Bogu.

''Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju." (Iv 4:24)

"Ta i mene je duh Božji stvorio, dah Svesilnoga oživio mene."
(Job 33:4) Dakle, i Duh Sveti, treća božanska narav, je stvarao.

Duh je energija, sila, znači nije osoba.

I ovdje ću se poslužiti tuđim objašnjenjem, jer je jako dobro.

Dela.Ap.7:55,65. A on je, pun duha svetoga, upro pogled u nebo i ugledao slavu Božju i Isusa kako stoji zdesna Bogu 56 i rekao: “Evo, vidim nebesa otvorena i Sina čovječjeg kako stoji zdesna Bogu.

Objasni gde je treca osoba , da je sveti duh osoba , onda bi bio vidljiv i Stjepanu.Trojstvo - Page 13 Rolleyes1

Dj.Ap.8:17-20.Tada su polagali ruke na njih i oni su primali sveti duh.

18 A kad je Šimun vidio da ljudi primaju duh kad apostoli na njih polože ruke, ponudio im je novac 19 i rekao: “Dajte i meni tu moć da svatko na koga položim ruke primi sveti duh!” 20 No Petar mu je rekao: “Neka srebro tvoje propadne s tobom, jer si mislio novcem steći Božji dar!

Pogledaj dobro ono sto je Petar odgovorio :to je Boziji dar , a nije nikakva osoba.

Duh

Objašnjenje pojma: Hebrejska riječ ruah i grčka riječ pneúma, koje se često prevode s “duh”, imaju širok spektar značenja. Sva se značenja odnose na silu koja se ne može vidjeti ljudskim okom, ali se može prepoznati po svom djelovanju. Hebrejska i grčka riječ koriste se kad se govori o (1) vjetru, (2) životnoj sili u zemaljskim stvorenjima, (3) unutarnjoj sili koja izvire iz čovjekovog simboličnog srca i koja ga potiče da govori i postupa na određeni način, (4) nadahnutim izjavama koje potječu iz nevidljivog izvora, (5) duhovnim stvorenjima i (6) sili kojom se Bog služi, odnosno svetom duhu. Neka od tih značenja ovdje su razjašnjena u obliku pitanja koja bi se mogla pojaviti u službi propovijedanja.

Što je sveti duh?

Uspoređivanjem biblijskih redaka koji govore o svetom duhu jasno se vidi da sveti duh može “ispunjavati” ljude te da oni mogu biti “kršteni” i “pomazani” njime (Luka 1:41; Mat. 3:11; Djela 10:3 ). Da je sveti duh osoba, nijedan od tih izraza ne bi bio prikladan.

Osim toga, Isus je sveti duh nazvao “pomoćnikom” (grčki: parákletos), koji će “poučavati”, “posvjedočiti”, “govoriti” i “čuti” (Ivan 14:16, 17, 26; 15:26; 16:13). U Bibliji nije ništa neobično da se nečem neživom pridaju ljudska svojstva. Tako se, naprimjer, za mudrost kaže da ima “djecu” (Luka 7:35). Za grijeh i smrt kaže se da kraljuju (Rim. 5:14, 21). Premda neki biblijski reci kažu da duh “govori”, iz drugih se redaka jasno vidi da duh ustvari govori preko anđela ili ljudi (Djela 4:24, 25; 28:25; Mat. 10:19, 20; usporedi Djela apostolska 20:23 s 21:10, 11). U 1. Ivanovoj 5:6-8 kaže se da “svjedoče duh i voda i krv”. Prema tome, nijedna izjava iz spomenutih redaka ne dokazuje da je sveti duh osoba.

Točno objašnjenje što je ustvari sveti duh mora odgovarati svim biblijskim recima koji govore o njemu. Imajući to na umu, razumno je zaključiti da je sveti duh sila kojom se Bog služi. To nije osoba, nego moćna sila koja potječe od Boga i kojom on izvršava svoju svetu volju (Psal. 104:30; 2. Petr. 1:21; Djela 4:31).

Što dokazuje da netko doista ima sveti duh?

U Luki 4:18, 31-35 zapisane su, između ostalog, riječi koje je Isus pročitao iz svitka proroka Izaije: “‘Duh je Jahvin na meni, jer Bog me pomazao da objavim dobru vijest.’ (...) I otišao je u Kafarnaum, grad u Galileji. I poučavao ih je u subotu, a oni su bili zadivljeni njegovim učenjem, jer je govorio kao onaj iza čijih riječi stoji Bog. A u sinagogi je bio čovjek opsjednut duhom, demonom nečistim. I povikao je na sav glas. (...) A Isus ga je prekorio: ‘Umukni i izađi iz njega!’ Tada je demon pred njima oborio čovjeka te izašao iz njega, a da mu nije naudio.” (Na temelju čega se moglo zaključiti da Isus ima Božji duh? U izvještaju se ne govori o tome da je Isus drhtao, vikao ili pao u nekakav zanos. Upravo suprotno, izvještaj kaže da je govorio autoritativno, kao onaj iza čijih riječi stoji Bog. No zanimljivo je zapaziti da je tom prilikom demonski duh naveo čovjeka da viče na sav glas i da padne na tlo.)

U Djelima apostolskim 1:8 stoji da će Isusovi sljedbenici nakon što dobiju sveti duh početi svjedočiti o Isusu. U Djelima apostolskim 2:1-11 izvještava se da su promatrači bili zadivljeni jer su učenici, koji su svi odreda bili Galilejci, primivši taj duh, počeli govoriti o veličanstvenim Božjim djelima na jezicima koje su mogli razumjeti mnogi prisutni stranci. No izvještaj ne govori o tome da je među onima koji su primili duh došlo do nekontroliranog izljeva osjećaja.

Zanimljivo je da je Elizabeta prilikom dobivanja svetog duha “uzviknula na sav glas”, no ona tom prilikom nije prisustvovala nekom bogoslužju, nego je pozdravila rođakinju koja joj je došla u posjet (Luka 1:41, 42). Kad je, prema Djelima apostolskim 4:31, sveti duh sišao na skupinu učenika, potreslo se mjesto na kojem su bili skupljeni, ali duh nije djelovao na učenike u tom smislu da su se počeli tresti ili valjati po tlu, nego su “odvažno govorili riječ Božju”. Slično je i danas — odvažno propovijedanje Božje Riječi i revno svjedočenje dokazuju da netko ima sveti duh.

by harmagedon

Zadnja promjena: servus dei; pet 15 kol 2008, 23:28; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Već sam objasnio. Ponavljam: Novi zavjet bez iznimke Boga naziva "ho theos" ( sa članom ), samo Njega, NIKOG DRUGOG, NIKAD Sina ili Duha Svetoga ne naziva tako. Isusa naziva " theos " bez člana, provjeri ovo na KBF-u u Zagrebu.

Na ovo ti je već odgovoreno, no ja ću još jednom ponovit jer vidim da si dosta inzistirao na ovom argumentu.

Ja ću samo izdvojit Iv 20,28 iz jednog posebnog razloga...

"28 In answer Thomas said to him: “My Lord and my God!” "

Ovo je iz NWT prijevoda Jehovinih svjedoka. Evo ti link pa provjeri

http://www.watchtower.org/bible/

Tu, i ne samo tu se vidi da nije istinita tvoja tvrdnja da se na Isusa nigdje ne primjenjuje oblik ho theos.

Isto tako, tvoja tvrdnja da se Boga bez iznimke uvijek naziva sa tim članom je toliko neopisivo kriva da ti samo mogu preporučit da si u buduće za učitelje nađeš neke druge izvore, odnosno ljude. Uglavnom, pogledaj samo Ivanov prolog u grčkom i sve će ti biti jasno. Sva izmišljena pravila već u njemu samom padaju. Istina je da su Jehovini svjedocu (a i ti skupa s njima) potpuno proizvoljno i nekonzistentno odredili gdje će pisati "Bog", a gdje "bog".

Isto tako, kad je Isus sebe oslovio sa "Ja Jesam" (Iv 8,58 ), to je učinio riječima (grčki):
egoo eimi

Isti izraz koristi se u Izl 3,14 (Septuaginta)
Egoo Eimi

Stoga, reakcija Židova je vrlo jasna s obzirom na njihovo nepotpuno razumjevanje Pisma. (Usput, nisi mi na to odgovorio, tj. nisi mi rakao zašto su Isusove riječi redovito sablažnjavale Židove ako su oni imali potpuno i ispravno razumjevanje Pisma. Zašto su ih sablažnjavale? Zašto? Zašto? Zašto ih je sablaznilo to što je Isus rekao: "egoo eimi"? Smile ).

Ali najvažnije pitanje za tebe, ono egzistencijalno, je slijedeće:
Da li bi se ti poklonio Isusu kao Toma apostol i da li bi ti rekao Isusu ono što je Toma rekao?

Da li bi rekao riječi "Gospodin moj i Bog moj!" na koje mu je Isus rekao: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"

Naravno, uzimajući u obzir da je zabranjeno obožavanje bilo koga osim Boga. Volio bih dobit odgovor kratak i jasan, jer oko ovog pitanja stvarno nema smisla razvijat filozofiju. Jedno da ili ne će biti sasvim dovoljno.

To je vjera Crkve od početka. Nedaj se zavest pustim pričama modernih mudraca koji ti govore svašta, a koji ti ne mogu pokazat da je to ono učenje koje je Crkva gajila kroz cijelo svoje postojanje. Nemoj zaboravit, Bog je obećao da će se njegovo učenje učiti od koljena do koljena, a ne da će nakon 1900. godina doć netko tko će, eto, ispravit greške i zablude.

more_horiz
Servus Deii,

Filozofski naginješ arijancima jer tvrdnju i argument na pitanje o razlogu i smislu rođenja Sina ne ekspliciraš niti nalaziš argument za stvaranje Isusa već , iako ga nisi izrekao - preostaje Ti da Isusa kao "stvorenog" povežeš sa mudrošću kao Arije što je povezao stih o porijeklu mudrosti sa razlogom rođenja Sina..Izreke 8,2..
Navodiš Jehovističke argumente služeći se logikom agnostika :
Trojstvo - Page 13 180px-Trinity_by_Jeronimo_Cosida

Trojstvo - Page 13 180px-3enighed.svg
Pitao sam, kako bi bila moguća Ljubav ako ne bi bilo Trojstva?
Znači, jedan od osnovnih Tvojih razloga za rođenje Sina bi bila Ocu - Ljubav..
Sin bi trebao imati sve osobine božanske tj puninu božanstva radi čega?Ačemu Bogu Sin kao stvorenje..?
Zar Bog nije cjelovit sa i po trojstvu?
Filozofi koji i ne bi morali ili htjeli biti kršćani - kazali bi nam da se u terminu - rođenja Sina radi o ospoljavanju biti a ne o stvaranju Osobe , radi se o ospoljenju jedne od Osoba koja je oduvijek bila u trojstvu..
Pozdravljam sa porukom apostola Pavla iz
2.Korinćanima 13,13
13 Milost Gospodina Isusa Krista, ljubav Boga i zajedništvo Duha Svetoga sa svima vama!
I s Tobom koji za Duha Svetog oduzimaš ontologiju osobnosti i suzuješ ga na Silu..za kojega apostoli u Djelima 15,28 kažu da su se s Njim savjetovali:
28 Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno..
Tako Calvin i Wesley dokazuju osobnost Duha Svetog iz Ivana 16,13..:
13 No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. 14 On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. 15 Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i - navješćivat će vama.

Uzmimo da božanska sila ima neka svojstva osobnosti pa da čuje, govori. ali ne od sebe..itd. i da misli , jer razlikuje slobodu u sebi da govori i poslušnost da govori ono što čuje , da pozna plan spasenja, da zna svu istinu itd..brzo bi se filozofi vratili iz šume apsurda ka božanskoj osobnosti Duha Svetoga kao jednoj od trojstvene osobe Boga..

Zadnja promjena: abraham; pon 11 kol 2008, 10:38; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Jedino Sin u potpunosti poznaje Oca

7 Oni koji žele doći k Bogu moraju udovoljiti određenim zahtjevima (Psalam 15:1-5). Tko bolje od Sina zna što je potrebno da bi se ispunili Božji zahtjevi i da bi se steklo njegovo priznanje? Isus je rekao: “Sve mi je predao Otac moj. Nitko ne poznaje Sina tako dobro kao Otac i nitko ne poznaje Oca tako dobro kao Sin i kao onaj kome ga Sin hoće otkriti” (Matej 11:27). Razmotrimo zašto je Isus s pravom i bez pretjerivanja mogao reći da nitko ne poznaje Oca tako dobro “kao Sin”.

Prvo, Ps 15:1-5 nema apsolutno nikakve veze sa temom i ne znam zašto je istaknut.

Drugo, ispravan prijevod glasi ovako:

"Sve je meni predano od Oca mojega. Nitko ne pozna Sina, nego jedino Otac, i nitko ne pozna Oca, nego jedino Sin i onaj, kojemu to Sin hoće objaviti. "

Onaj "tako dobro" tu ne pripada. Odnosno, on ostavlja dojam da ni Isus ne pozna Oca do kraja nego samo do neke granice. A to nije točno. Sin poznaje Oca i Otac poznaje Sina. Potpuno. A da bi se potpuno poznavali moraju imati istu bit, tj. ne može jedno stvorenje nikad poznavat Oca do kraja jer bi to značilo da je i ono beskonačno. Samo Bog poznaje Boga do kraja, stvorenje to jednostavno ne može.

8 Kao “prvorođenac svega što je stvoreno”, Sin ima posebno prisan odnos s Bogom (Kološanima 1:15). Zamisli koliko su se Otac i Sin zbližili dok su nebrojeno mnogo vjekova bili sami — od samog početka stvaranja pa dok nisu stvorena i ostala duhovna stvorenja (Ivan 1:3; Kološanima 1:16, 17). Razmisli o tome kakvu je izuzetnu priliku imao Sin dok je bio pored Oca — usvajao je Očev način razmišljanja i upoznavao njegovu volju, mjerila i način ponašanja. Prema tome, nije nimalo pretjerano reći da Isus poznaje svog Oca bolje nego itko drugi. Ta je bliskost nesumnjivo omogućavala Isusu da predstavi svog Oca onako kako to nitko drugi ne bi bio u stanju učiniti.

Ovo je izvanredan primjer gdje se vidi kako se sa puno lijepih riječi i opisa pokušava sakrit istina.

Stvorenje nikad ne može upoznati Oca do kraja jer je Otac beskonačan a stvorenje je konačno. Tu nije razlika samo kvantitete nego i suštine, tj. biti.

Na žalost, ovaj tekst kojeg si naveo nas pokušava zavest na misao koja kaže da stvorenje ipak s vremenom može potpuno upoznat Oca. I zbog toga je on lažan.

Naveo si Iv 1,3
"Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo, što je postalo."

Točno. Sve je postalo po Riječi i bez nje ništa nije postalo. Sve stvorenje je nastalo po Riječi ali sama Riječ nije stvorenje, nego s Ocem djeli istu bit. Ona je Bog. Pravi Bog. To ti svjedoči Ivanov prolog, a i Toma to prepoznaje (a Isus mu potvrđuje i ne osporava ga). Slično je i u Kološanima, sve stvorenje je po Riječi, a sama Riječ nije stvorenje.

Isusova učenja otkrila su da on jako dobro zna kako Otac razmišlja, što osjeća u određenim situacijama i što očekuje od svojih slugu. Isus je ljudima predstavio svog Oca na još jedan izniman način. On je rekao: “Tko je vidio mene, vidio je i Oca” (Ivan 14:9). U svemu što je govorio i činio Isus je savršeno oponašao Oca. Stoga, kad u Bibliji čitamo o Isusu — kako je snažnim i privlačnim riječima poučavao ljude, kako je iz samilosti liječio bolesne te kako iz sućuti nije mogao zadržati suze — nije nam teško zamisliti da Otac isto tako govori i postupa (Matej 7:28, 29; Marko 1:40-42; Ivan 11:32-36). Očev način postupanja i njegova volja savršeno su se očitovali u onome što je Sin govorio i činio (Ivan 5:19; 8:28; 12:49, 50). Stoga, da bismo imali Božje priznanje, trebamo se držati Isusovih učenja i oponašati ga (Ivan 14:23).

Ovdje se još jednom vidi pokušaj da se beskonačnog Boga svede na nešto što stane u jedno stvorenje.

Žalosno je kad se tako jasne Isusove riječi razvodnjavaju izjavom:

"Stoga, kad u Bibliji čitamo o Isusu — kako je snažnim i privlačnim riječima poučavao ljude, kako je iz samilosti liječio bolesne te kako iz sućuti nije mogao zadržati suze — nije nam teško zamisliti da Otac isto tako govori i postupa"

Pa zar je to sve što Otac može? Pa zar je to sve što se ima vidit? ZAr je Otac uistinu takav da ga se sa par čuda može opisati. A ne ne. Neće ići. Isus je jasno rekao

"Tko je vidio mene vidio je i Oca"

On, utjelovljena Riječ po kojoj sve stvorenje postoji, je Bog i jedino tako se ovo može shvatit. Ljupke i slatke riječi koje pokušavaju zanemariti ovu stvarnost su u biti otrovne laži.

Budući da Isus najbolje poznaje Oca te je njegova savršena slika i prilika, sasvim je razumljivo što je Otac odlučio da mu možemo doći samo preko Sina. Sad kad razumijemo zašto je dobar odnos s Ocem moguće steći samo preko Isusa, razmotrimo što znače Isusove riječi: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim preko mene” (Ivan 14:6).

Isus potpuno pozna Oca. Onaj dodatak "najbolje" je u ovom slučaju samo pokušaj zavođenja da ni Isus ne pozna Oca do kraja. A to ne odgovara Pismu.

A sad ću se još osvrnit na Duha Svetoga. Odgovor koji si naveo je potpuno promašen i loš.

more_horiz
Duh Sveti , zaista nije bez sile ali nije samo sila koja čuje , misli, zna itd.

Trojstvo - Page 13 18301_11-_web
26 Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima. 27 A Onaj koji proniče srca zna koja je želja Duha - da se on po Božju zauzima za svete.
28 Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. 29 Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom. 30 Koje pak predodredi, te i pozva; koje pozva, te i opravda; koje opravda, te i proslavi.

U Ivanu 16,13 se za sredjni rod -pneuma upotrebljava muška oznaka :13 No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. 14 On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. 15 Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i - navješćivat će vama.
tj:
ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 16:13 Greek NT: WH / NA27 / UBS4 with Concordance
ὅταν δὲ ἔλθῃ ἐκεῖνος τὸ πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς / ἐν τὴν / τῇ ἀλήθειαν / ἀληθείᾳ πᾶσαν / πάσῃ· οὐ γὰρ λαλήσει ἀφ' ἑαυτοῦ, ἀλλ' ὅσα ἀκούει / ἀκούσει λαλήσει καὶ τὰ ἐρχόμενα ἀναγγελεῖ ὑμῖν.

Zadnja promjena: abraham; pon 11 kol 2008, 15:14; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
13 No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. 14 On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. 15 Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i - navješćivat će vama.

ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 16:13 Greek NT: WH / NA27 / UBS4 with Concordance
ὅταν δὲ ἔλθῃ ἐκεῖνος τὸ πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁδηγήσει ὑμᾶς εἰς / ἐν τὴν / τῇ ἀλήθειαν / ἀληθείᾳ πᾶσαν / πάσῃ· οὐ γὰρ λαλήσει ἀφ' ἑαυτοῦ, ἀλλ' ὅσα ἀκούει / ἀκούσει λαλήσει καὶ τὰ ἐρχόμενα ἀναγγελεῖ ὑμῖν.

Howbeit when he the Spirit of truth is come he will guide you into all truth for he shall not speak of himself but whatsoever __ he shall hear that shall he speak and he will shew you things to come
οταν conjunction
hotan hot'-an: whenever (implying hypothesis or more or less uncertainty); also causatively (conjunctionally) inasmuch as -- as long (soon) as, that, + till, when(-soever), while.
δε conjunction
de deh: but, and, etc. -- also, and, but, moreover, now (often unexpressed in English).
ελθη verb - second aorist active subjunctive - third person singular
erchomai er'-khom-ahee: accompany, appear, bring, come, enter, fall out, go, grow, light, next, pass, resort, be set.
εκεινος demonstrative pronoun - nominative singular masculine
ekeinos ek-i'-nos: that one (or (neuter) thing); often intensified by the article prefixed -- he, it, the other (same), selfsame, that (same, very), their, them, they, this, those.
το definite article - nominative singular neuter
ho ho: the definite article; the (sometimes to be supplied, at others omitted, in English idiom) -- the, this, that, one, he, she, it, etc.
πνευμα noun - nominative singular neuter
pneuma pnyoo'-mah: ghost, life, spirit(-ual, -ually), mind.
της definite article - genitive singular feminine
ho ho: the definite article; the (sometimes to be supplied, at others omitted, in English idiom) -- the, this, that, one, he, she, it, etc.
αληθειας noun - genitive singular feminine
aletheia al-ay'-thi-a: truth -- true, truly, truth, verity.
οδηγησει verb - future active indicative - third person singular
hodegeo hod-ayg-eh'-o: to show the way (literally or figuratively (teach) -- guide, lead.
υμας personal pronoun - second person accusative plural
humas hoo-mas': you (as the objective of a verb or preposition) -- ye, you (+ -ward), your (+ own).
εις preposition
eis ice: to or into (indicating the point reached or entered), of place, time, or (figuratively) purpose (result, etc.); also in adverbial phrases
πασαν adjective - accusative singular feminine
pas pas: apparently a primary word; all, any, every, the whole
την definite article - accusative singular feminine
αληθειαν noun - accusative singular feminine
aletheia al-ay'-thi-a: truth -- true, truly, truth, verity.
ου particle - negative
ou oo: no or not -- + long, nay, neither, never, no (man), none, (can-)not, + nothing, + special, un(-worthy), when, + without, + yet but.
γαρ conjunction
gar gar: assigning a reason (used in argument, explanation or intensification; often with other particles)
λαλησει verb - future active indicative - third person singular
laleo lal-eh'-o: to talk, i.e. utter words -- preach, say, speak (after), talk, tell, utter.
αφ preposition
apo apo': off, i.e. away (from something near), in various senses (of place, time, or relation; literal or figurative)
εαυτου reflexive pronoun - third person genitive singular masculine
heautou heh-ow-too': him-(her-, it-, them-, also (in conjunction with the personal pronoun of the other persons) my-, thy-, our-, your-) self (selves), etc.
αλλ conjunction
alla al-lah': other things, i.e. (adverbially) contrariwise (in many relations) -- and, but (even), howbeit, indeed, nay, nevertheless, no, notwithstanding, save, therefore, yea, yet.
οσα correlative pronoun - accusative plural neuter
hosos hos'-os: as (much, great, long, etc.) as
αν particle
an an: denoting a supposition, wish, possibility or uncertainty
ακουση verb - aorist active subjunctive - third person singular
akouo ak-oo'-o: to hear (in various senses) -- give (in the) audience (of), come (to the ears), (shall) hear(-er, -ken), be noised, be reported, understand.
λαλησει verb - future active indicative - third person singular
laleo lal-eh'-o: to talk, i.e. utter words -- preach, say, speak (after), talk, tell, utter.
και conjunction
kai kahee: and, also, even, so then, too, etc.; often used in connection (or composition) with other particles or small words
τα definite article - accusative plural neuter
ερχομενα verb - present middle or passive deponent participle - accusative plural neuter
erchomai er'-khom-ahee: accompany, appear, bring, come, enter, fall out, go, grow, light, next, pass, resort, be set.
αναγγελει verb - future active indicative - third person singular
anaggello an-ang-el'-lo: to announce (in detail) -- declare, rehearse, report, show, speak, tell.
υμιν personal pronoun - second person dative plural
humin hoo-min': to (with or by) you -- ye, you, your(-selves).

-----------
O sili se tako ne misli i ne govori ni u antropomorfnom personificiranom značenju - to bi bila neka dinamična mitologija tj. mitologija dinamosa..

more_horiz
Duh je energija, sila, znači nije osoba.

Prvo i osnovno, ti kad kažeš sila onda misliš u smislu gravitacije ili elektromagnetne slie. Nepotrebno je reći da je takvo razmišljanje potpuno promašeno. I, naravno, nebiblisko.

"Ta Duh Sveti poučit će vas u taj čas što valja reći." " Lk 12,12

Gravitacija te neće ničem podučit osim što će te zaljepit za zemlju ako ispadneš iz aviona. Gravitacija nije osoba jer nema inteligenciju, volju, snagu... A gravitacija je sila.

Tvoje zaključivanje ide ovako...

Premise:

Gravitacija je sila.
Gravitacija nije osoba.

Zaključak --> sila nije osoba.

Duh Sveti je Sila.

Budući da je gravitacija sila a nije osoba, onda znači da ni Duh Sveti nije osoba.

Ispravno zaključivanje ide ovako:

Osoba je onaj koji ima inteligenciju, volju, snagu, mudrost itd.
Osoba nije samo onaj tko ima tjelo nego osoba može biti i Duh, bez tijela. Otac je osoba a nema tijelo nego je duh.

Duh Sveti ima volju (da nas poduči), ima snagu (da nas poduči), ima inteligenciju (da nas poduči). To piše u Pismu.

Isto tako, u Pismu piše...
"Duh reče Filipu: "Pođi i pridruži se tim kolima!" Dj. 8,29

Uistinu, gravitacija ništa ne može reći jer nije osoba, ali Duh Sveti može jer jeste osoba. To što mi i za gravitaciju kažemo da je sila i što Pismo za Duha Svetog kaže da je sila, to ne znači da se ta riječ koristi u istom smislu tj. da ima isto značenje. Uopće ne. Naslino svrstavanje Duha Svetoga na razinu gravitacije je hula.
A budući da Pismo kaže da Duh govori, onda si dužan tome vjerovat ako si želiš zadržat onaj naziv "bibliski" kao opis svojih stavova.

Slino je u: Dj10:19-20; 11:12;13:2; Otk. 22:17

"Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno" Dj. 15:28

Gravitacija uistinu ništa ne zaključuje, no to ne znači da Duh Sveti ne zaključuje.

"A sve to djeluje jedan te isti Duh dijeleći svakomu napose kako hoće." 1Kor 12,11

Duh uistinu ima volju. To nam Pismo kaže. To što gravitacija nema volju ništa ne znači. Jer, iako je gravitacija sila ona nije osoba, a Duh Sveti je osoba koja ima i inteligenciju i volju i snagu (silu) da provede svoju volju. Volja Duha je uvjek u suglasnosti s Očevom i Sinovom, no ako želiš biti iskren čitač Pisma, onda ne može poreć da i On ima volju.

itd. ima toga još, ali mi se sad ne da pisati.

Dela.Ap.7:55,65. A on je, pun duha svetoga, upro pogled u nebo i ugledao slavu Božju i Isusa kako stoji zdesna Bogu 56 i rekao: “Evo, vidim nebesa otvorena i Sina čovječjeg kako stoji zdesna Bogu.

Objasni gde je treca osoba , da je sveti duh osoba , onda bi bio vidljiv i Stjepanu.Trojstvo - Page 13 Rolleyes1

Khm, nemoj se uvrijedit, ali... odakle ova logika izlazi?

Duh Sveti se ne vidi --> nije osoba ?????
Svašta.

Duh Sveti je osoba zato što to Pismo kaže. Vaše pogreške u razmišljanju to ne mogu promjeniti.

Dj.Ap.8:17-20.Tada su polagali ruke na njih i oni su primali sveti duh.

18 A kad je Šimun vidio da ljudi primaju duh kad apostoli na njih polože ruke, ponudio im je novac 19 i rekao: “Dajte i meni tu moć da svatko na koga položim ruke primi sveti duh!” 20 No Petar mu je rekao: “Neka srebro tvoje propadne s tobom, jer si mislio novcem steći Božji dar!

Pogledaj dobro ono sto je Petar odgovorio :to je Boziji dar , a nije nikakva osoba.

Duh Sveti je i dar i Darivatelj. To je ono što Pismo uči i govori. Ne možeš smisao Pisma tražit tako da jedan citat suprostavljaš drugom, nego je smisao tamo gdje se oni nadopunjuju. Duh Sveti je dar jer dolazi onima koji ga uistinu traže, te došavši, On ih daruje svojim darovima.
Bez dara Duha Svetoga, čovjek je jadan i nemoćan.

Isto tako, I Isus je dragovoljno prihvatio smrt, što znači da je i On dar čovjeku da čovjek ne propadne.
Ah, naporno je odgovarat na ove "logičke" permutacije.

A ostalo ću odgovorit ako nađem snage za to Very Happy

more_horiz

Duh

Objašnjenje pojma: Hebrejska riječ ruah i grčka riječ pneúma, koje se često prevode s “duh”, imaju širok spektar značenja. Sva se značenja odnose na silu koja se ne može vidjeti ljudskim okom, ali se može prepoznati po svom djelovanju. Hebrejska i grčka riječ koriste se kad se govori o (1) vjetru, (2) životnoj sili u zemaljskim stvorenjima, (3) unutarnjoj sili koja izvire iz čovjekovog simboličnog srca i koja ga potiče da govori i postupa na određeni način, (4) nadahnutim izjavama koje potječu iz nevidljivog izvora, (5) duhovnim stvorenjima i (6) sili kojom se Bog služi, odnosno svetom duhu. Neka od tih značenja ovdje su razjašnjena u obliku pitanja koja bi se mogla pojaviti u službi propovijedanja.

Stari Zavjet otkriva da ima jedan Bog koji je stvorio sve, vidljivo i nevidljivo. Također SZ, govori o Mesiji, za kojeg daje naznake za ono što će Biti otkriveno u NZ. O Duhu Svetom gotovo ništa ne svjedoči, nego samo u naznakama govori o njemu.

U NZ, Duh Sveti otkriva istinu o Sinu. No i dalje ne svjedoči sam o sebi. Tek nakon Isusovog uskrsnuća, Isus šalje svog Duha ljudima (da, Duh Sveti je i Isusov Duh (provjeri u Pismu Dj 16,7) a ne samo od Oca, prema tome u vodu pada teorija da je on nekakva bezlična sila od Oca.

Duh Sveti je od Oca i Sina. Dolazi i od Oca i od Sina.

Duh Sveti se otkriva tek u Crkvi. Zato se tek u Djelima apostolskim vidi više o Njemu. Čak i evanđelja nisu toliko bogata podacima o njemu (jer je Isus bio s nama pa je i Duh bio s Njim).
Dakle, tek u okrilju prve Crkve se očituje Duh Sveti, iako se potvrda može retroaktivno gledat i u evanđeljima i u SZ.

Uglavnom, to je razlog zašto tvoja (ničim dokazana) pretpostavka da su Židovi imali potpunu objavu i ispravno razumjevanje Pisma ne drži vodu.
Dakle, argument... Židovi su to i to tako razumjeli ništa ne znači.
Važno je kako razumje Crkva kojoj je nakon Kristove smrti došao Duh Istine da je u svemu pouči.
Duh Istine nije poučio Židove cijeloj Istini prije Kristove smrti i to je toliko očigledno da nema smisla puno o tome raspravljat. To je Bibliska Istina koju se Pismom ne može oboriti.

Osim toga, Isus je sveti duh nazvao “pomoćnikom” (grčki: parákletos), koji će “poučavati”, “posvjedočiti”, “govoriti” i “čuti” (Ivan 14:16, 17, 26; 15:26; 16:13). U Bibliji nije ništa neobično da se nečem neživom pridaju ljudska svojstva. Tako se, naprimjer, za mudrost kaže da ima “djecu” (Luka 7:35). Za grijeh i smrt kaže se da kraljuju (Rim. 5:14, 21). Premda neki biblijski reci kažu da duh “govori”, iz drugih se redaka jasno vidi da duh ustvari govori preko anđela ili ljudi (Djela 4:24, 25; 28:25; Mat. 10:19, 20; usporedi Djela apostolska 20:23 s 21:10, 11). U 1. Ivanovoj 5:6-8 kaže se da “svjedoče duh i voda i krv”. Prema tome, nijedna izjava iz spomenutih redaka ne dokazuje da je sveti duh osoba.

Da, Isus je Duha nazvao pomoćnikom, jer On uistinu pomaže ljudima. Nazvao ga je učiteljem jer On uistinu poučava ljude. Nazvao ga je svjedokom jer svjedoči. Nazvao ga je darivateljem jer daruje...
Kažeš...

U Bibliji nije ništa neobično da se nečem neživom pridaju ljudska svojstva. Tako se, naprimjer, za mudrost kaže da ima “djecu” (Luka 7:35).

Ta mudrost jeste Duh Sveti Smile
I to je jedan od naziva za Duha Svetog. Kad Bog kaže: rukama sam svojim svijet stvorio, te ruke su Sin i Duh Sveti, a ne ruke koje ja i ti imamo. Kad kaže da je Mudrošću oblikovao, onda to uistinu jeste tako. Ovo što si naveo nije dokaz da Duh nije osoba pogotovo što u Izaiji piše da na Isusu ležu Duh mudrosti i umnosti. Da, Onaj Duh uistinu je i to... Mudrost.

Za grijeh i smrt kaže se da kraljuju (Rim. 5:14, 21).

Pa onda možemo reći i da je Otac personifikacija nekakve sile a ne osoba jer i za Njega se kaže da kraljuje? Hoćemo to reći?

Premda neki biblijski reci kažu da duh “govori”, iz drugih se redaka jasno vidi da duh ustvari govori preko anđela ili ljudi (Djela 4:24, 25; 28:25; Mat. 10:19, 20

Istina, Duh Sveti govori po prorocima, po ljudima i anđelima. No nije poanta u tome po kome on govori nego u tome da On uistinu govori. I Pismo je nastalo po Duhu Svetomu. Ljudi su pisali po Njegovoj inspiraciji.
To je ono što te uči Pismo.

U 1. Ivanovoj 5:6-8 kaže se da “svjedoče duh i voda i krv”. Prema tome, nijedna izjava iz spomenutih redaka ne dokazuje da je sveti duh osoba.

Nije točno. Ako tako uzmeš, onda možeš i Oca negirat a ne samo Duha. Duh Sveti je govorio po prorocima. Duh Istine je obećan Crkvi nakon smrti Kristove. I taj Duh prati Crkvu sve do kraja svijeta.
Još jednom: činjenica da je Duh Sveti u isto vrijeme i Duh Očev i Duh Sinov, pokazuje jasno da nije točan opis koji nude Jehovini svjedoci.
A da je Duh Sveti i Duh Očev i Duh Sinov, nedvojbeno svjedoči sv. Pismo.

Uspoređivanjem biblijskih redaka koji govore o svetom duhu jasno se vidi da sveti duh može “ispunjavati” ljude te da oni mogu biti “kršteni” i “pomazani” njime (Luka 1:41; Mat. 3:11; Djela 10:38). Da je sveti duh osoba, nijedan od tih izraza ne bi bio prikladan.

Ne vidim zašto to ne bi bilo prikladno. Ako Duh sve živo održava na životu (a održava), zašto ti izrazi ne bi bilo prikladni za osobu? Žao mi je ali ovo ne stoji.

Točno objašnjenje što je ustvari sveti duh mora odgovarati svim biblijskim recima koji govore o njemu. Imajući to na umu, razumno je zaključiti da je sveti duh sila kojom se Bog služi. To nije osoba, nego moćna sila koja potječe od Boga i kojom on izvršava svoju svetu volju (Psal. 104:30; 2. Petr. 1:21; Djela 4:31).

Točno. On mora odgovarat svim Bibliskim recima što Pišu o njemu, samo što je ironija što Jehovini svjedoci čine sve da ospore ono što piše umjesto da to prihvate. Dakle, rade upravo suprotno od onog što javno propagiraju. Jer, jadno je tumačenje ono koje za sve kaže "to nije istina jer blablabla". A to je upravo argumentacija tvoja koju si pokupio od JS.
Dakle, ako hoćeš biti dosljedan onda moraš prihvatit da je Duh Sveti u isto vrijeme i Duh Očev i Duh Sinov Smile

A što to znači, prepuštam tebi na razmatranje Smile

U Luki 4:18, 31-35 zapisane su, između ostalog, riječi koje je Isus pročitao iz svitka proroka Izaije: “‘Duh je Jahvin na meni, jer Bog me pomazao da objavim dobru vijest.’

Točno. A taj Duh Jahvin je ujedno i Duh Sinov (Dj 16,7) Smile

Jednostavno, moraš prihvatit sve što piše a ne parcijalno izdvajat. A značenje svega skupa je ono što Crkva uči otkad postoji Smile

(Na temelju čega se moglo zaključiti da Isus ima Božji duh? U izvještaju se ne govori o tome da je Isus drhtao, vikao ili pao u nekakav zanos. Upravo suprotno, izvještaj kaže da je govorio autoritativno, kao onaj iza čijih riječi stoji Bog. No zanimljivo je zapaziti da je tom prilikom demonski duh naveo čovjeka da viče na sav glas i da padne na tlo.)

Isus je govorio autoritativno je On jeste Bog. On je taj koji oprašta grijehe, a u Pismu jasno piše da smo Bog oprašta grijehe.
Vidiš, i to što je otpustio grijehe je kod Židova izazvalo sablazan. Zašto? Iz istog razloga zašto su ga htjeli i kamenovat kad je rekao "ja jesam".

U Djelima apostolskim 1:8 stoji da će Isusovi sljedbenici nakon što dobiju sveti duh početi svjedočiti o Isusu. U Djelima apostolskim 2:1-11 izvještava se da su promatrači bili zadivljeni jer su učenici, koji su svi odreda bili Galilejci, primivši taj duh, počeli govoriti o veličanstvenim Božjim djelima na jezicima koje su mogli razumjeti mnogi prisutni stranci. No izvještaj ne govori o tome da je među onima koji su primili duh došlo do nekontroliranog izljeva osjećaja.

Kakav nekontrolirani izlijev osjećaja? O čemu ti to? Ne izaziva Duh Sveti trans i padavicu kod ljudi. On nam daje snagu da svjedočimo, ustrajnost da ne sustanemo, mudrost da ralikujemo, strah Božji da se grijeha klonimo itd.

Zanimljivo je da je Elizabeta prilikom dobivanja svetog duha “uzviknula na sav glas”, no ona tom prilikom nije prisustvovala nekom bogoslužju, nego je pozdravila rođakinju koja joj je došla u posjet (Luka 1:41, 42).

I što to znači? Da svi trebamo stalno vikati? Jel Isusu nedostajalo Duha jer je najčešće bio blag u ophođenju? Naravno da ne i naravno da to nema veze. Proroci puni Duha Svetog viču, bore se, upozoravaju, kore, blagoslivlju, uče itd, itd.

Kad je, prema Djelima apostolskim 4:31, sveti duh sišao na skupinu učenika, potreslo se mjesto na kojem su bili skupljeni, ali duh nije djelovao na učenike u tom smislu da su se počeli tresti ili valjati po tlu, nego su “odvažno govorili riječ Božju”. Slično je i danas — odvažno propovijedanje Božje Riječi i revno svjedočenje dokazuju da netko ima sveti duh.

Točno. No treba razlikovat revno svjedočenje za laž i za Istinu. Ono za laž nije od Duha Svetoga. Sva revnost ovog svijeta je beskorisna ukoliko ona služi na propovjedanju laži.
A jedan od kriterija za provjeru je slijedeći: da li to što netko uči ima svoju potvrdu u prethodnoj generaciji. I tako sve do apostola. Jer, ako nema, onda ne ispunjava nužan uvjet da bi smo mogli reć da se radi o autentičnim svjedocima. Jehovini svjedoci, od kojih crpiš svoje znaje, su vrlo nepouzdan izvor znanja. Priupitaj ih što je bilo s proroštvima koja su najavili za točno određene godine.
A, vidiš, i to je jedan znak raspoznavanja jer u SZ piše:

"A prorok, koji se usudi govoriti što u ime moje, što mu nijesam naložio da govori, i koji govori u ime drugih bogova: takav prorok neka se pogubi!
21 Ako li pomisliš: Kako ću znati, koju riječ nije Gospod rekao?
22 Onda znaj: Ako se ono, što prorok govori u ime moje, ne zbude i ne ispuni, to je riječ, koje nije rekao Gospod. Drsko ju je izgovorio prorok. Ništa ga se ne boj!" Pnz 18,20-22

Nek ti osim onog s čim ti pune uši posvjedoče o svojim proroštvima. No o tome šute. To ti neće reći. To ne spominju onima koje vrbuju. A, fakat je čudno, ono što su oni uradili zaslužuje kamenovanje.

E pa, ako ćeš nastavit gomilat si takve učitelje, onda na tebi doista nema Duha mudrosti.

more_horiz
Onima koji su osvjedočeni u euharistiji Ljubavlju -agape - primaju spoznaju Duhom jer se mijenjaju i ne dodiruju sobom samo tijelo i krv već Boga u trojstvu osoba, da se poslužim citatom Ratzingera :

"Ako je antički svijet nejasno osjećao da je istinska čovjekova hrana – ono od čega on kao čovjek živi – Logos, vječna mudrost, sada je taj isti Logos postao doista za nas hrana – kao ljubav. Euharistija nas uvodi u čin Isusove žrtve. Mi ne primamo samo na statički način utjelovljenoga Logosa, već ulazimo u samu dinamiku njegova predanja samoga sebe. Slika braka između Boga i Izraela sada se ostvaruje na način koji je ranije bio nepojmljiv: ono što je prije značilo stajati u Božjoj prisutnosti, postaje sada sjedinjenje s Bogom po dioništvu u Isusovu žrtvenom prinosu, dioništvu u njegovu tijelu i u njegovoj krvi. »Mistika« sakramenta, koja se temelji na Božjem silasku do čovjeka, ima mnogo veću težinu i uzdiže nas mnogo više no bilo koje mistično uzdizanje čovjeka.14. Ovdje moramo promotriti još i jedan drugi vidik: »mistika« sakramenta ima društveni karakter, jer se u sakramentalnom zajedništvu sjedinjujem s Gospodinom kao i svi pričesnici. Kao što kaže sveti Pavao: »Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi; ta svi smo dionici jednoga kruha« (1 Kor 10,17). Postati jedno s Kristom znači istodobno postati jedno sa svima onima kojima se on daruje. Ne mogu imati Krista samo za sebe; mogu mu pripadati samo u jedinstvu sa svima onima koji su postali ili će postati njegovi. Pričest me odvaja od mene sama prema njemu i jednako tako prema jedinstvu sa svim kršćanima. Postajemo »jedno tijelo«, potpuno stopljeni u jedno postojanje. Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu sada su doista sjedinjene: utjelovljeni nas Bog sve privlači k sebi. Stoga shvaćamo kako je izraz agape sada postao također naziv za euharistiju: u njoj nam Bog dolazi na tjelesan način da bi nastavio svoje djelo u nama i po nama. Samo polazeći od toga kristološko-sakramentalnog temelja može se ispravno shvatiti Isusov nauk o ljubavi. Prijelaz koji on čini sa Zakona i prorokâ na dvostruku zapovijed ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu te zasnivanje cijeloga vjerskog života na toj zapovijedi nije samo moralno pitanje, nešto što može postojati kao samostalna stvarnost uz vjeru u Krista i njegovo sakramentalno posadašnjenje. Vjera, bogoslužje i ethos međusobno se prožimaju kao jedna jedina stvarnost koja se oblikuje u susretu s Božjom agape"iz Deus Caritas Est
Zatim:
"
19. Ako vidiš ljubav na djelu, vidiš Trojstvo«, pisao je sveti Augustin.(11)U prethodnim smo razmišljanjima imali priliku usmjeriti svoj pogled na Probodenog (usp. [i]Iv 19,37; Zah 12,10), spoznajući naum Oca koji je, iz ljubavi (usp. Iv 3,16), poslao Sina jedinorođenca u svijet da otkupi čovjeka. Umirući na križu Isus – kao što izvješćuje evanđelist – »preda duh« (usp. Iv 19,30), predznak onoga dara Duha Svetoga koji će dati nakon uskrsnuća (usp. Iv 20,22). Ostvarit će se tako obećanje o »rijekama žive vode« koje će se, zahvaljujući izlijevanju Duha, razliti srcima vjernika (usp. Iv 7,38-39). Duh je, naime, ona unutarnja snaga koja njihovo srce dovodi u sklad s Kristovim srcem i potiče ih da ljube braću kao što ih je on ljubio kada se prignuo oprati noge učenicima (usp. Iv 13,1-13) i nadasve kada je dao svoj život za sve (usp. Iv 13,1; 15,13).
Duh je također snaga koja preobražava srce crkvene zajednice kako bi svjedočila u svijetu ljubav Oca, koji želi čovjeèanstvo učiniti jednom obitelji u svome Sinu. Cjelokupno djelovanje Crkve izraz je ljubav koja traži potpuno čovjekovo dobro: traži njegovu evangelizaciju po riječi i sakramentima, što je u povijesti pokatkad predstavljalo pravi herojski pothvat, i traži njegovo promicanje u različitim područjima života i ljudskog djelovanja. Ljubav je prema tome služenje koje Crkva ostvaruje da bi neprestano izlazila ususret čovjeku koji trpi ili je u potrebi, uključujući tu i materijalne potrebe. Na tome vidiku, na tom služenju ljubavi, želim se zadržati u ovom drugom dijelu enciklike."
Iz:
Kroatisch,
Podvukao bih Augustina jačom iskustvenom formulacijom-
Kad primiš Ljubav primio si trojstvo i vidiš i razumiješ što Ti je objavljeno po onome što si primio kad imaš um Kristov ..

more_horiz
remove_circleSimilar topics
chat_bubbleSubota vs. Nedjelja
chat_bubbleTrinity - Trojstvo
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply