Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 18 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
zanki je napisao/la:
na topicu Kur`an objasnjavamo stvar vezane za Islam, a tebi dragi Rafael
"Muslimani se nikada ne smatraju krivima, neovisno sto i kada pocinili"
je nesto sto nema veze sa vezom, svako ce odgovarti za svoj grijeh, i nicije grijehe nece nositi osim svojih. U Islamu je to vrlo jasno tako da nemam pojma sta ti ovde tvrdis, ni kojim povodom ovo pises.
Ne znam gdje sam rekao da bilo ko pa i Muslimani kao ljudi ne grijese- to bih volio da vidim, ovde draga gospodo pocinjete izmisljti neke stvari- bas svasta:)
svako dobro od mene

Nemoj se ljutiti!
Zasto mi nisi dao objasnjenje, kako muslimani obrazlazu dolazak grijeha u svijet. Dakle, kako je dosao grijeh i smrt u svijet?

Dok ne rijesis taj moralno-teoloski problem ne mozes diskutirati niti o grijehu niti o smrti.

Kada ja tvrdim, da muslimani nemaju osjecaj "naslijedjene krivice", onda ja imam argumente za tu tvrdnju. Muslimanski svijet danas, trazi za sve politicke i religiozne nedace koje ga pogadjaju krivicu u drugima, jer se po principu odgoja nikada nisu susreli sa "istocnim grijehom", koji implicira grijesnost svakog covjeka. Odakle ta grijesnost? Ona dolazi iz slobodne volje svakog bica. Svaki ljudski stvor se moze opredijeliti za ili protiv Boga po svom slobodnom odlucivanju.

Sto mi imamo u islamu? Islam mozes iskljucivo napustiti kao les, dakle u mrtvackom kovcegu. Tim islam krsi slobodu, koju je Bog dao ljudima. On muslimanima osporava slobodnu volju i slobodu izbora, (Al- Ghazzali!) fatalizira islamski svijet i nije u stanju objasniti niti ljudsku slobodu niti grijeh i smrt koja je posljedica grijeha. Islam naucava jednu vrstu predestinirane propasti, misleci da se covjek moze sam preko svojih djela spasiti. A to je obicna laz, jer povijesna zbivanja nam jasno ukazuju na nesto sasvim suprotno. Covjek se sam iz vlastite moci ne moze niti pardonirati niti spasiti.

Bez Isusove otkupiteljske zrtve na krizu i uskrsnuca od mrtvih, nije moguc spas. Bez krstenja nije moguce direktno uci u Kraljevstvo Bozje, to nam kaze sam Isus Krist. Evandjeoska-novozavjetna objava, koja je bila navjestena u SZ- i bila poslana 570 godina prije samozvanog islamskog proroka, je fundament te argumentacije.

Time islam pervertira Isusovu nauku, te osporava Njegovo Bozanstvo, pa se time stavlja u red krscanskih hereza, Arijanizma i drugih, cime postaje ANTIKRSCANSTVO. A u Evandjeljima i Poslanicama od Ivana imamo jasne direktive, da onaj tko ne priznaje Sina, ne priznaje ni Oca.

E sada, odlucujuce pitanje koje ovdje moramo postaviti jest: Je li Bog lazov? Moze li u Starom Zavjetu i u Novom Zavjetu tvrditi nesto sto u kasnijoj tzv. objavi opovrgava? Sumnjam u to!

Uz duzno stovanje tvoje osobe, i tvoga religijskog identiteta, kao i islama opcenito, ovdje ti moras povuci jednu crtu, pa nam pod tom crtom donijeti svoja objasnjenja, koja nece biti tvoja osobna misljenja, nego doktrinarni argumenti iz kurana.
Pozdrav!

more_horiz
Postovani Rafael i ostali za pocetak cu krenuti sa jednim po meni prikladnim, a nadam se i vama, odlomkom iz Kur`ana:
Kur`an - sura Es-Sems - ajet 8-20
Zar mu nismo dali oka dva
i jezik i usne dvije,
i dobro i zlo mu objasnili?
Pa, zašto on na blagodatima zahvalan bio nije? –
A šta ti misliš: kako se može na blagodatima zahvalan biti? –
roba ropstva osloboditi,
ili, kad glad hara, nahraniti
siroče bliska roda,
ili ubogoga nevoljnika,
a uz to da je od onih koji vjeruju, koji jedni drugima izdržljivost
preporučuju i koji jedni drugima milosrđe preporučuju;
oni će biti – sretnici!
A oni koji ne vjeruju u dokaze Naše, oni će biti – nesretnici,
iznad njih će vatra zatvorena biti.
ono sto sam podcrtao je u Kur`anu objasnjeno.

E sad, Allah s.v.t. (Bog uzviseni) je stvorio covjeka i dao mu slobodnu volju da se ponasa kako zeli. Slao je ljudima poslanike da im objasne pravi put, razluce Istinu od zablude, i upozorio ih. S druge strane, stvorio je i Iblisa (Lucifera) koji odvraca ljude od pravog puta i navodi ih u zlo. Sad je na svakom pojedincu da izabere kome ce sluziti i kako ce se ponasati. Ako krene stranputicom i zgrijesi sam ce za to odgovarati, ali zbog njegovog grijeha nece drugi. Zasto bih ja odgovarao za nekog drugog ili neko za mene. Sta ja imam sa grijeima Adama i Eve (Adema a.s. i Have)? Nista. Ni mene ni tebe nisu nista ni pitali niti smo se poznavali. Sta ja imam sa tim? Nista kao i ti. Zasto smo mi tu krivi? Ili zasto smo krivi za bilo koga drugog? Zapamti Rafael, odgovaracemo za svoja djela-nizasta drugo!

Vidi jos nesto moj Rafael. Muslimani su jedina nekrscanska religiaj koja vjeruje u Isusa (Issa a.s.). Mi nismo Antkristi, mi ne mrzimo Isusa. Mi vjerujemo da je zivljavao mrtve Allahovom s.v.t. voljom, da je Njegovom voljom lijecio bolesne td. Mi volimo Isusa (Issa a.s.). Ali ni nama ni vama zbog te ljubavi nije dato pravo da Isusa ssmatrano necim sto on nije. Ja znam da nije lako Krcanima kada neko pise o isusu bilo sta sto nije u skladu sa njihovom dogmom, ali ne radimo to da bi nekog uvrjedili ili naljutili ili bilo sta tome slicno. Muslimani su duzni pozivati u Allahovu s.v.t. vjeru, a On je taj koji upucuje.
Kur`an - sura Es-Sura- ajet 13
On vam propisuje u vjeri isto ono što je propisao Nuhu i ono što objavljujemo tebi, i ono što smo naredili Ibrahimu i Musau i Isau: ”Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!” Teško je onima koji Allahu druge ravnim smatraju da se tvome pozivu odazovu. Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.

Sta je to objavljeno brahimu a.s. (Abrahamu), Musau a.s. (mojsiju) Issau a.s. (Isusu) ? Ono sto je objavljeno svim poslanicima , i samom Muhamedu a.s. a to je vjrovanje i obozavanje jednog Boga koji nema nikakvog sudruga.

Ono sto mi Muslimani tvrdimo je to da je Bibilja promijenjena, odnosno da Evandjelja u njoj nisu onakva kakvim ih je Isusu dato, vec su ih ljudi izmijenili. Navodio sam dokaze za to u topicu Kur`an. Nisam dobio nikakav odgovor a ocigledna su. Nisam ih navodio sa podsmijavanjem. Nikako. Imao sam i imam najbolje namjere, i za njih smijem izaci miram pred Boga uzvisenog.
Za kraj tebi kao covjeku a svim dobronamjernim ostavljam lnk na kome mozes naci Evandjelje po Barnabi. Sve je tamo objasnjeno. U njemu se spominje nnovi poslanik, cije ce ime biti Ahmed. Ali to Evandjelje dragi moj Rafael je bilo u opticaju sve do 325 godine, odnosno , pogadjas, do Sabora u Nikeji. Kako je to moguce da to Evandjelje sadrz sve ono o cemu i Kur`an govori a biloje u opticaju jos 200 godina prije samom casnog poslanika Muhameda a.s.
Molim te pogledaj ga, lako ga je skinuti na racunar i procitaj ga, pa procitaj Kur`an pa pogledaj Bibliju, pa sam odluci.
http://www.mlivo.com/barnaba/Barnaba-1.htm

svako dobro od mene

more_horiz
joj zanki šta napisa. mi vjerujemo u ono šta je isus govorio i šta su njegovi učenici zabilježili, a ne u bajke koje je čovjek koji je došao 600 godina kasnije počeo pričati o njemu. i sada spominješ evanđelje o barnabi!? hahahahhaha pa hajde mi nađi muhameda u Novom zavjetu jer to piše u tvom kuranu. a svi dobro znamo da ga nema . mislim ima ali je lažni prorok. to je svima kristalno jasno. pozivaš se na gnostička evanđelja i srednjovjekovne krivotvorine. znaš li ti koliko je stoljeća to napisano poslije isusa?????' znaš li ti da su muslimani krivotvarali i pisali kasnije bajke kako bi u njima spomenuli muhameda jer kuran tako kaže , a nema ga u bibliji. citiraš mi ovdje bajku nastalu 700 godina poslije isusa, a hoćeš li da ti ja citiram ibn ishaQA. to je prvi vama dokaz da muhamed postoji i mogu samo pomoću njega dokazati da je bio tvoj prorok ubojica i silovatelj.- znam da to nećeš prihvatiti iako je to prvi dokaz da muhamed postoji, a mi bi trebali prihvatiti evanđelje o barnabi. ma daj molim te. NEMAŠ POJMA. btw. vi vjerujete u predestinaciju pa ćemo malo i o tome i koliko je to pravedno. evo ti sada dokaz iz tvojih izvora kako je allah pravedan i kako će nas suditi:

Bukhari Volume 8, Book 76, Number 570:
Narrated Anas:
Allah's Apostle said, "Allah will gather all the people on the Day of Resurrection and they will say, 'Let us request someone to intercede for us with our Lord so that He may relieve us from this place of ours.' Then they will go to Adam and say, 'You are the one whom Allah created with His Own Hands, and breathed in you of His soul, and ordered the angels to prostrate to you; so please intercede for us with our Lord.' Adam will reply, 'I am not fit for this undertaking, and will remember his sin, and will say, 'Go to Noah, the first Apostle sent by Allah' They will go to him and he will say, 'I am not fit for this undertaking', and will remember his sin and say, 'Go to Abraham whom Allah took as a Khalil. They will go to him (and request similarly). He will reply, 'I am not fit for this undertaking,' and will remember his sin and say, 'Go to Moses to whom Allah spoke directly.' They will go to Moses and he will say, 'I am not fit for this undertaking,' and will remember his sin and say, 'Go to Jesus.' They will go to him, and he will say, 'I am not fit for this undertaking, go to Muhammad as Allah has forgiven his past and future sins.' They will come to me and I will ask my Lord's permission, and when I see Him, I will fall down in prostration to Him, and He will leave me in that state as long as (He) Allah will, and then I will be addressed. 'Raise up your head (O Muhammad)! Ask, and your request will be granted, and say, and your saying will be listened to; intercede, and your intercession will be accepted.' Then I will raise my head, and I will glorify and praise my Lord with a saying(i.e. invocation) He will teach me, and then I will intercede, Allah will fix a limit for me (i.e., certain type of people for whom I may intercede), and I will take them out of the (Hell) Fire and let them enter Paradise. Then I will come back (to Allah) and fall in prostration, and will do the same for the third and fourth times till no-one remains in the (Hell) Fire except those whom the Qur'an has imprisoned therein." (The sub-narrator, Qatada used to say at that point, "...those upon whom eternity (in Hell) has been imposed.") (See Hadith No. 3, Vol 6).

Volume 8, Book 76, Number 571:
Narrated 'Imran bin Husain:
The Prophet said, "Some people will be taken out of the Fire through the intercession of Muhammad they will enter Paradise and will be called Al-Jahannamiyin (the Hell Fire people)."

ovo ti je jedan od dokaza da allah ne kažnjava svakoga po zasluzi, a ima ih još dosta. ovo sam prvo našla, sa sada moram ići jer učim budući da imam težak i važan ispit u četvrtak, a onda ću se idućeg vikenda vratiti da ispravim tvoje gluposti ovuda.

hajde malo bibliju u ruke, a ne se ovako sramotiti sa evanđeljem o barnabi. do sljedećeg vikenda od mene onda.

more_horiz
http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Barnabas

citiraš mi tu bajku iz 16. st. kao neki autoritet. a čak i na wikipediji piše o njoj. što se tiče nicejskog sabora, ova bajka nije bila napisana do njega sorry. a i trojstvo je bilo dobro ustanovljeno prije njega, pa je muhamed trebao znati o čemu priča u kuranu, a opet to nije uradio. hajde do idućeg vikenda. nemam više ni živaca za ovo, a imam pametnijeg posla.

more_horiz
Krizostom je napisao/la:
Kako razumijevate trojedinog Boga?
Odgovor je jednostavan!Tri osobe u jednom!Pozdrav!

more_horiz
Jako jednostavan odgovor moj Krizostom, tri sobe u jednom (sta). Opet osobi, bicu sta, cega . Na kraju ispade: TRI OSOBE U JEDNOJ OSOBI. E jest jednostavno nema sta.

Draga Estera, bojim se kada vidis kako Allah Uzviseni kaznjava da ce bit kasno i tebi i svima nama, zato prouci prihvati Islam. Pridji objektivo , neutralno koliko mozes, procitaj Kur`an i ti i ostali pa neka vas uputi Onaj za Kojim tragate i Koji nas je sve stvorio. Samo Njega molimo i od Njega pomoc trazimo.

Za pocetak, kazete da je Bog nestvoren, i ja se slazem, nije rodjen i nece umrijeti, nadam se da se vi sad slazete.
Pa sta je onda sa raspecem, je li Isus umro? Bog a vec mrtav (neuzubillah). Sta je radio do svojih tridestih godna zivota Isus (Issa a.s.) ? Cekao milost i prosvjetljenje sam od Onoga koji ga je poslao. A onaj (Isus) koji je poslat nije isti kao Onaj (Bog) koji salje. Zar to nije samo poslanik?
Kakvo trojstvo? Ko vam ga je objasnio. Neki svecenik, biskup, jerej, patrijarh, papa... Niko. Zasto? Pa ne moze, jer nema smisla. Zao mi je sto se ovako trgate, ali ne ide, pa ne ide.

Od mene svako dobro molim Onoga koji je poslao objave svojim poslanicima, Ibrahimu a.s. (Abrahamu) , Nuhu a.s. (Noa), Mussau a.s. (Mojsiju), Issa-u a.s. (Isusu), Muhamedu a.s. , Onoga koji je sve iz nicega stvorio, Onoga koji je od milostivih najmilostiviji da uputi sve one koji iskreno tragaju za Njim. Molim te Svemoguci Stvoritelju, prosvijetli nas. Amin.

svako dobro od mene

more_horiz
zanki nisam luda da vjerujem u muhamedove bajke i njegovog imaginarnog prijatelja. hello. nelogično mi je totalno da je bogu savršeno rješenje poslati jednoga čovjeka da nas nauči pameti. da ne napominjem šta je taj čovjek sve radio..pročitala sam kuran i hadise, istražila izvore kurana, muhamedov život i bogu fala islam je dobio knock out u prvoj rundi ovdje. ne bih vjerovala u allaha ni da mi se sam nacrta sada ovdje, jer uopće ne voli svoja stvorenja. voli samo dobre muslimane i one koji njega vole. ovo nije osobina boga nego razmaženog djeteta. znam da ga se bojiš jer sam pročitala kuran i znam kakav je . ja volim boga, a znam da i on voli mene. ali razlika između nas i vas je da je naš bog PRVO VOLIO NAS pa onda mi njega. kao što biblija kaže : volio nas je i kada smo bili grješnici. baš kao roditelj. iz ljubavi nastaju djeca. zato je nas i bog stvorio. da imamo odnos sa njim, a ne da mu služimo, obožavamo ga i sedžu činimo kao šta kuran kaže. allah je jednostavno preopsjednut sa tim da ga obožavate, a isus je skoncentriran na bit: ono što ste uradili mojim najmanjim meni ste uradili.... njih dvoje su ko' nebo i zemlja...de ti malo bibliju u ruke, lako ćemo mi za kuran..

kolega iznad je napravio pogrješku. trebao je napisati jedan bog u tri osobe.

stvarno sam u gužvi. toliko za sada. mogu o ovome magisterij napisat, ali moram učit. čujemo se za vikend tek.

pozz svima

more_horiz
Ovo sto si pisala bilo bi jako smijesno da nije zalosno. Bibliju ne znam vise ni koju nisam citao i osim gresaka i besmisla nisam nasao nista posebno. Ops, umalo da zaboravim, ono sto vidite i vi, vidio sam i ja, ljudi su se umijesali unijeli nekad i besmislice i gluposti, sad niti imate odgovora za one kontradikcije niti vam je samima jasno trojstvo.

Vise puta sam ti rekao Estera, o bozijim odlukama ja ne raspravljam i jos nesto sve do kraja su mi logicne a sto se tebi ne svidjaju tvoj problem.

Kur`an - sura El-Ankebut - ajet 86
Ti nisi očekivao da će ti Knjiga biti objavljena, ali, ona ti je objavljena kao milost Gospodara tvoga; zato nikako ne budi nevjernicima saučesnik!

Kur`an - sura Er-Rum - ajet 50
Zato pogledaj tragove Allahove milosti – kako On oživi zemlju nakon mrtvila njezina! On će, uistinu, i mrtve oživiti, On sve može.

Sad vi izucite samo malo od ovoga, a jos bolje cijeli Kur`anpa onda pricajte. Pogledajte kontradikcije iz Biblije pa skontajte koliko su i cime nadahnuti pisci Evandjelja. Ne znam sta kazete za ovu debatu, ne znam jeste li je gledali
https://www.youtube.com/watch?v=d8lq7b07W8Y&feature=related

svako dobro od mene

more_horiz
estera je napisao/la:
zanki nisam luda da vjerujem u muhamedove bajke i njegovog imaginarnog prijatelja. hello. nelogično mi je totalno da je bogu savršeno rješenje poslati jednoga čovjeka da nas nauči pameti. da ne napominjem šta je taj čovjek sve radio..pročitala sam kuran i hadise, istražila izvore kurana, muhamedov život i bogu fala islam je dobio knock out u prvoj rundi ovdje. ne bih vjerovala u allaha ni da mi se sam nacrta sada ovdje, jer uopće ne voli svoja stvorenja. voli samo dobre muslimane i one koji njega vole. ovo nije osobina boga nego razmaženog djeteta. znam da ga se bojiš jer sam pročitala kuran i znam kakav je . ja volim boga, a znam da i on voli mene. ali razlika između nas i vas je da je naš bog PRVO VOLIO NAS pa onda mi njega. kao što biblija kaže : volio nas je i kada smo bili grješnici. baš kao roditelj. iz ljubavi nastaju djeca. zato je nas i bog stvorio. da imamo odnos sa njim, a ne da mu služimo, obožavamo ga i sedžu činimo kao šta kuran kaže. allah je jednostavno preopsjednut sa tim da ga obožavate, a isus je skoncentriran na bit: ono što ste uradili mojim najmanjim meni ste uradili.... njih dvoje su ko' nebo i zemlja...de ti malo bibliju u ruke, lako ćemo mi za kuran..

kolega iznad je napravio pogrješku. trebao je napisati jedan bog u tri osobe.

stvarno sam u gužvi. toliko za sada. mogu o ovome magisterij napisat, ali moram učit. čujemo se za vikend tek.

pozz svima

Potpisujem!Trojstvo - Page 18 Thumbs1d

Kada bi imali vise takvih kao ti na forumu i u RZ-, zacjelo bi krscanstvo imalo drugi put od ovog kojim kroci u ptpunoj defenzivi, obeshrabljeno i potpuno dezorijentirano.
Budi mi srdacno pozdravljena!Trojstvo - Page 18 Luxhello

more_horiz
zanki je napisao/la:
Ovo sto si pisala bilo bi jako smijesno da nije zalosno. Bibliju ne znam vise ni koju nisam citao i osim gresaka i besmisla nisam nasao nista posebno. Ops, umalo da zaboravim, ono sto vidite i vi, vidio sam i ja, ljudi su se umijesali unijeli nekad i besmislice i gluposti, sad niti imate odgovora za one kontradikcije niti vam je samima jasno trojstvo.

Vise puta sam ti rekao Estera, o bozijim odlukama ja ne raspravljam i jos nesto sve do kraja su mi logicne a sto se tebi ne svidjaju tvoj problem.

Kur`an - sura El-Ankebut - ajet 86
Ti nisi očekivao da će ti Knjiga biti objavljena, ali, ona ti je objavljena kao milost Gospodara tvoga; zato nikako ne budi nevjernicima saučesnik!

Kur`an - sura Er-Rum - ajet 50
Zato pogledaj tragove Allahove milosti – kako On oživi zemlju nakon mrtvila njezina! On će, uistinu, i mrtve oživiti, On sve može.

Sad vi izucite samo malo od ovoga, a jos bolje cijeli Kur`anpa onda pricajte. Pogledajte kontradikcije iz Biblije pa skontajte koliko su i cime nadahnuti pisci Evandjelja. Ne znam sta kazete za ovu debatu, ne znam jeste li je gledali
https://www.youtube.com/watch?v=d8lq7b07W8Y&feature=related

svako dobro od mene

Sto reci na sve tvoje misionarske pokusaje? Sizifov put!
Biblija kakva god bila za vas muslimane, jest u najkracu ruku vrhunsko blago covjecanstva. Najcitanija i najrasprostranjenija knjiga na zemlji. Prevedena na sve jezike svijeta. Pravo Bozje cudo i djelo.

A sto reci za kuran? S brda i s dola pomjesani tekstovi bez razuma i eficijencije, pokupljeni po gnozi, Bibliji i beduinskoj lirici, pa stavljeni u amorfnu masu, tavore nepromjenjeni i nerazumljeni cak niti od samih izvornih Arapa.

Zato nas i opominje Ivanova prva poslanica kako slijedi:
" Tko je grdni lazac, ako ne onaj koji nijece da je Isus Krist? Tko nijece Oca i Sina, taj je ANTIKRIST. Tko god nijece Sina, nema ni Oca; tko priznaje Sina, ima i Oca." ( Ivanova I-, 22-23)

A njemacki politicar Martin Hohmann kaze za kuran:
" Ako bi kuran bio program jedne politicke stranke, onda bi bilo puno razloga da se tu stranku zabrani".

Islam je dakle vise jedan politicki totalitarni sustav, nego religija, sto nam islamisti svojim terorom svesrdno pokazuju, svakim danom iz nova. Sva javna glasila i mediji su puni izvjesca o krvolocnim napadima na nevine civile diljem svijeta, a sve fundirano u kuranu za Allaha. Po mom skromnom misljenju je svaka religija jadna i bijedna, kad joj doktrina pociva na pozivu za ubijanje tzv. nevjernika. U 204 versa u kuranu se poziva na ubijanje, progon i mrznju tzv. nevjernika, sto predstavlja presedan u religijama.

U NZ- se poziva na ljubav prema Bogu, svome bliznjemu, pa cak i neprijateljima. To je Bozji nauk!

A ti prijatelju "zanki" se nalazis u slijepoj ulici.
Znas li sto je pozitivno kod slijepe ulice? Pozitivno je to, da te slijepa ulica prisili na povratak. Zato je daleko bolje, ako si u slijepoj ulici, nego da ides u propast po jednoj jednosmjernoj ulici. Slijepa ulica te prisili na povratak, kako bi svoj novi pokusaj startao u ispravnom pravcu i na pravom putu.
Samo kako to uciniti u islamu? Irtidad=Apostazija je tamo skoro pa nemoguca!

Ad majorem Dei gloriam!

more_horiz
Kazes "Sizifov posao", vidi dragi Rafael, Muslimani su duzni da pozivaju u vjeru, a Allah s.v.t. je Onaj koji upucuje:

Kur`an - sura Er-Ra`d - ajet 7
A oni koji ne vjeruju govore: ”Zašto mu Gospodar njegov ne pošalje čudo?” Tvoje je da opominješ, a svaki narod je imao onoga ko ga je na Pravi put upućivao.

Kur`an - sura Er-Ra`d - ajet 27
Nevjernici govore: ”Zašto mu Gospodar njegov ne pošalje čudo?”Reci: ”Allah ostavlja u zabludi onoga koga On hoće, a k Sebi upućuje onoga ko Mu se pokajnički obraća,

Procitajte ove ajete, i citajte Kur`an i skontacete jednostavno da upucuje u vjeru samo vas Gospodar, a svi mi samo pozivamo. Jednostavno je.

Spominjes Ivanovu poslanicu, pa dobro. Znas li sta je prvo sto bih te pitao? Ko je bio Ivan, je li poznavao Isusa (Issa a.s.)? Je li bio njegov ucenik? Kako se prezivao taj Ivan? Je li to bio nadahnut Duhom svetim kao i ostali pa ostadose onakve kontradikcije? Usput sto on ne objasni to trojstvo? Imao bih jos pitanja ali zadovoljio bih se i ovim.
Martin Hohmann jako zanimljiv tip, ako nisi cuo zove se on i slicni njemu zovu se islamofobi, usput opet misljenje si naveo. Ako vec drzis do misljenja ukucaj na google-u Murad Hofmann, takodje nijemac ali sta da ti kazem, presao na Islam i argumentovano prica. Covjek je probao i Krscanstvo i Islam, pa odabrao sta je mislio da je ispravnije. Usput probao je obadvije strane, tako da mu ne fali argumenata.

E sad sta da ti kazem, za ovo ubijanje. Prvo ako nisi primijetio je to kako da medju arapskim narodina ima oko 14 miliona krscana, koji su medju njima vec stoljecima? Odakle onda ostadose zivi Kopti, medju Egipcanima, itd. S druge strane sta je sa Muslmanima u Spaniji, ko je vodio krizarske ratove i protiv koga, s kojim ciljem. Ko to danas ubija po Palestini, ko je okupirao Irak i Afganistan i s kojim ciljem? Da uvede demokratiju, ma nemoj mi reci. Ko to izvrsi genocid u Srebrenici, zasto bas njega spominjem, zato sto je trebalo hiljade lljudi da ga izvrse. Ako su neki zlocini cinili pojedinci i mozda se moglo reci to treba individualizirati, onda sta je sa hiljadama ljudi? Toliko o ubijanju i milosrdju. Primjera je more moj Rafael.
Kad je vasa Crkva progonila koga je stigla, hiljadu godina kasnije palila na lomaci i svoje ljude, u Kur`anu jos prije 1400 godina je receno:

Kur`an - sura Et-Tevbe - ajet 6
Ako te neki od mnogobožaca zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega. To zato što oni pripadaju narodu koji ne zna.

Vec jednom sam ti rekao pa mogu i sad zasto ne nadjes nesto sporno u Kur`anu? Ne mozes! Mozes okratati misljenja i misljenja, ali sta reci. Evo ti izazova:

Kur`an - sura En-Nisa - ajet 82
A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti.

Kur`an - sura El-Bekare - ajet 23 i 24
A ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome, načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.
Pa ako ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre za nevjernike pripremljene, čije će gorivo biti ljudi i kamenje.

Sta je jos potrebno Rafael, naucnih cinjenica je put sveti Kur`an dokaz za nase doba. opet cu ih poceti iznositi.
Da nas Stvoritelj nebesa i zemlje uputi na pravi put. Amin.

Kur`an - sura Es-Sura - ajet 13
On vam propisuje u vjeri isto ono što je propisao Nuhu i ono što
objavljujemo tebi, i ono što smo naredili Ibrahimu i Musau i Isau:
”Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!” Teško je onima koji Allahu druge ravnim smatraju da se tvome pozivu odazovu. Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati.
Kur`an - sura El-Kehf - ajet 57

I ima li nepravednijeg od onoga koji, kad se dokazima Gospodara
svoga opominje, za njih ne haje, i zaboravlja na posljedice onog što je učinio? Mi na srca njihova pokrivače stavljamo da Kur’an ne shvate, i gluhimih činimo; i ako ih ti na Pravi put pozoveš, oni, kad su takvi, nikada neće Pravim putem poći.

svako dobro

more_horiz
evo ti link za stranicu sa kuranskim kontradikcijama i izvoli ih početi opovrgavati da ne moram slušati više istu pjesmu milijun puta:

http://www.answering-islam.org/Quran/Contra/

more_horiz
Jako zgodna stranica. Bas sam neki dan ispravljao ispit na FER-u pa je jedan student na pitanje je li tvrdnja istinita ili lazna odgovorio da je oboje. Dakle za neke ljude zbilja nema kontradikcije.

Jel ima neka slicna stranica sa kontradikcijama u Bibliji?

more_horiz
Inace ta stranica sa kontradikcijama u Kur'anu ima mogucnost odgovora sa Islamske strane tako da koliko sam uspio procitati vecina tih kontradikcija je prokazana kao lazne kontradikcije. Iako je za vecinu potrebno napustiti doslovno tumacenje Kur'ana. No nije li isto s Biblijom da njezine kontradikcije nestaju s prestankom doslovnog tumacenja?

more_horiz
ima braslave. naravno da ima. samo da ovo za zankija napišem,

Book 37, Number 6665:
<BLOCKQUOTE>
Abu Musa' reported that Allah's Messenger (may peace be upon him) said: When it will be the Day of Resurrection Allah would deliver to every Muslim a Jew or a Christian and say: That is your rescue from Hell-Fire. </BLOCKQUOTE>
Book 37, Number 6666:
<BLOCKQUOTE>
Abu Burda reported on the authority of his father that Allah's Apostle (may peace be upon him) said: No Muslim would die but Allah would admit in his stead a Jew or a Christian in Hell-Fire. 'Umar b. Abd al-'Aziz took an oath: By One besides Whom there is no god but He, thrice that his father had narrated that to him from Allah's Messenger (may peace be upon him). </BLOCKQUOTE>
Book 37, Number 6667:
<BLOCKQUOTE>
This hadith has been transmitted on the authority of 'Aun b. Utba. </BLOCKQUOTE>
Book 37, Number 6668:
<BLOCKQUOTE>
Abu Burda reported Allah's Messenger (may peace be upon him) as saying: There would come people amongst the Muslims on the Day of Resurrection with as heavy sins as a mountain, and Allah would forgive them and He would place in their stead the Jews and the Christians. (As far as I think), Abu Raub said: I do not know as to who is in doubt. Abu Burda said: I narrated it to 'Umar b. 'Abd al-'Aziz, whereupon he said : Was it your father who narrated it to you from Allah's Apostle (may peace be upon him) ? I said: Yes.

hey zanki. dobro ovo pročitaj. jer znam da ne vjeruješ da je isus umro za naše grijehe. ali ti očito ne smeta što će allah pržiti u paklu nas i židove zbog vaših grijeha, umjesto vas. hehe

e sad za tebe braslave:

evo braća muslimani su se potrudili.

http://www.islamawareness.net/Christianity/bible_contra_101.html

no trud im je oboren na ovoj stranici.

http://web.comhem.se/~u18208324/min/contrad.htm

ma daj preneseno značenje u kuranu. kuran je knjiga propisa i nema u njemu prenesenog značenja. znači sada mogu i ja reći da oni ne smiju jesti svinjetinu u doslovnom značenju jer je allah mislio to prenijeti u prenesenom značenju.</BLOCKQUOTE>

more_horiz
samo da ne zaboravim. riječ je o sakih bukhariju zanki Wink

more_horiz
svoje kontradikcije navodite vec tako dugo pa ih ne vidim, ako vec ima sta tako ocito onda bujrum, iznesite.
Za Braslava, koji mi je trazio kontradikcije iz Biblije evo ih, i to ima ih kolko zelis. ove su tako ocite: (ops nisu na engleskom Trojstvo - Page 18 Icon_wink)

Mnoge su Biblijske kontradikcije, koje pokazuju da ova objava bar ne vecim svojim djelom nije Bozija nego djelo ljudskih ruku. Bog svmoguci nikad ne bi navodio nesto ovakvo. Navescu neke kontradikcije:

Biblija- Druga knjiga o kraljevima- 8 poglavlje- stih 26
Ahazji bijahu dvadeset i dvije godine kad se zakraljio, a kraljevao je godinu dana u Jerusalemu. Mati mu se zvala Atalija, a bila je kci izraelskog kralja Omrija.
Biblija –Druga knjiga ljetopisa- 22 poglavlje - 1 i 2 stih
Jeruzalemci zakraljise na njegovom mjestu najmladjeg mu sina, Ahazju, jer sve starije bijase poubijala ceta koja je sa Arapma bila navalila na tabor; tako se zakraljio Ahazja, sin Judejskog kralja Jorama.
Bile su mu cetrdeset dvije godine kad se zakraljio. Kraljevao je jednu godinu u jerusalemu. Materi mu je bilo ime Atalija, Omrijeva kci.
Koliko je imao godina Ahazja, 22 ili 42. je li ovo kontradikcija? Je li ovo nepromijenjena Bozija objava? Jesu li ljudi uplitali svoje prste u ovo?

Bibilja - Druga knjiga ljetopisa - 21 poglavlje- 20 stih (govori se o Joramu)
Bile su mu trideset dvije godine kad se zakraljio, a osam godina je kraljevao u Jerusalemu. Preminuo je a nitko nije pozalio za njim; i sahranise ga u Davidovom gradu, ali ne u kraljevskoj grobnici.
Joram se zakraljio kada je imao 32 godine, vladao 8 umro u 40-toj godini. Ok. Nasljedjuje ga sin Ahazja sa 42 godine. Sta je ovo sin dviej gdine stariji od oca. Gdje ovo ima? Jel ovo kontradikcija?

Bibilja – Evandjelje po Mateju – 1 poglavlje – 16 stih
Jakovu se rodi Josip, muz Marije, od koje se rodio Isus koji se zove Krist.
Bibilja – Evandjelje po Luki – 3 poglavlje – stih 23
Kad je Isus nastupio bilo mu je oko trideset godina. Bijase- kako se smatralo – sin Josipov, Elijev.
Da li je ovo Josip imao dva oca?

Biblija- Prva knjiga ljetopisa- 21 poglavlje -1 stih
Tada Satan ustade na Izraela, i potace Davida da izbroji Izraelce.
Biblija – Druga knjiga o Samjuelu- 24 poglavlje-1 stih
Jos jednom je srdzba Jahvina planula na Izraelce te potakla Davida protiv njih govoreci: „Idi, izbroj Izraelce i Judejce!“
Ko je potakao Davida da izbroji zraelce, Jahva ili satana

Evo jos jedan primjer:
Biblija - Druga knjiga o Samjuelu - poglavlje 24 - stih 9
Joab dade kralju popis naroda: Izraelaca bijaše osam stotina tisuca ratnika vicnih macu, a Judejaca pet stotina tisuca ljudi.
Biblija- Prva knjiga ljetopisa- poglavlje 21 - stih 5
Joab dade Davidu popis naroda; Izraelaca bijaše milijun i sto tisuca ljudi vicnih macu, a Judejaca cetiri stotine i sedamdeset tisuca vicnih macu.
Koliko bi koga? Izraelaca 800 000 ili 1 100 000 i koliko bi Judejaca 500 000 ili 400 000 . Razlika je "samo" u par stotina hiljada. Zar mislite da objava od Boga i to jos nepromijenjena sadrzi ovakve stvari. I zar nije dokaz promijenjenosti. Naucio sam da ne dobijem objasnjenja za ovo, ali i ne trazim ih za sebe nego zasto se vi en zamislite nad ovim. Ja sam zaista dobronamjeran. za svoju namjeru smijem miram izaci pred Boga.

svako dobro

more_horiz
Ko ce se peci odnosno ko ce u Dzehenem (Pakao) mozda najbolje objasnjava ovaj ajet:
Kur`an - sura El - Kasas - ajet 84
Onaj ko učini dobro djelo dobiće deseterostruku nagradu za njega,a onaj ko uradi zlo – pa, oni koji budu zlo radili biće tačno prema zasluzi kažnjeni.

Kur`an - sura El - An`am - ajet 160
Ko uradi dobro djelo, biće desetorostruko nagrađen, a ko uradi hrđavo djelo, biće samo prema zasluzi kažnjen, i neće im se učiniti nepravda.

Kur`an - sura Ez- Zilzal- ajeti 1-8
Kada se Zemlja najžešćim potresom svojim potrese
i kada Zemlja izbaci terete svoje,
i čovjek uzvikne: ”Šta joj je?!” –
toga Dana će ona vijesti svoje kazivati
jer će joj Gospodar tvoj narediti.
TogDana će se ljudi odvojeno pojaviti da imse pokažu djela njihova;
onaj ko bude uradio koliko trun dobra – vidjeće ga,
a onaj ko bude uradio koliko trun zla – vidjeće ga.

Kur`an - sura El- An`am- ajeti 164
Reci: ”Zar da za Gospodara tražim nekog drugog osim Allaha, kad je On Gospodar svega? Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi. Na kraju Gospodaru svome ćete se vratiti i
On će vas o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.

Sad nakon Kur`anskih ajeta neka misli sta ko hoce, njegovo pravo, usput koliko vam je ispravnije ovo ili prvi ili taj istocni grijeh, neka svako skonta.

svako dobro

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply