Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 17 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
Bog je barem dvoje

Elohim i YHVH aplicirano na dvije osobnosti. Postoje situacije u hebrejskim Pismima u kojima se termin Elohim koristi za dvije osobnosti u jednom retku. Jedan takav primjer je Psalam 45,6-7: Tvoj tron, o Bože, je zauvijek i uvijek, žezlo pravednosti je žezlo tvoga kraljevstva, Ti ljubiš pravednost i mrziš pokvarenost, stoga Bože, Tvoj Bog pomazao Te uljem radosti više nego tvoje drugove. Treba zapaziti da se obraća prvom Elohimu i da je drugi Elohim Bog prvog Elohima. I tako je Božji Bog pomazao Njega uljem radosti. Drugi primjer je Hošea 1,7: Imati ću milosti prema kući Judinoj, spasit ću je Jahvom, Bogom njihovim, neću je spasiti lukom, mačem... Govornik je Elohim koji kaže da će imati milosti prema kući Judinoj i da će je spasiti instrumentaliziranjem Jahve, njenog Elohima. Dakle, Elohim broj 1 će spasiti kuću Judinu sredstvom Elohima broj 2. Ne samo da se Elohim aplicira na dvije osobnosti u jednom retku, nego i samo ime Božje. Jedan primjer je Postanak 19,24: Tada On Jahve pusti sumpor i vatru na Sodomu i Gomoru od Jahve gore na nebesima. Prvi Jahve, ovdje na Zemlji, pušta kišu sumpora i vatre od drugog Jahvea koji je na nebesima. Nadalje, Zaharija 2,12-13: Ovako govori Jahve nad Vojskama, čija me Slava izaslala k narodima koji su vas opljačkali: Tko vas dira, dira mi zjenicu oka. Gle, ruku dižem na njih da plijenom budu svojim robovima. Znat ćete tako da me posla Jahve nad Vojskama! Opet imamo jednog Jahvu koji šalje drugog Jahvu da izvrši specifičan zadatak.

Bog je troje

Ako hebrejska Pisma uistinu upućuju na pluralnost Božju, postavlja se pitanje koliko osobnosti postoji u Bogu? Za sada smo vidjeli dokaze za dvije, ali ako pomnije promotrimo pisma vidjet ćemo da su tri, i samo tri različite osobnosti ikada smatrane božanskima.
1. Na prvom mjestu stoji izraz Gospodin Jahve. On se spominje toliko često da ga nije potrebno objašnjavati.
2. Druga osobnost je Anđeo Jahvin. Ova individua je uvijek različita od svih drugih anđela i jedinstvena je. U skoro svakom retku u kojem se spominje imenuje ga se Anđelom Jahvinim i samim Jahvom. Npr. U Postanku 16,7 on je anđeo Jahvin, a u Postanku 16,13 on je sam Jahve. U Postanku 22,11 on je anđeo Jahvin, ali je sam Jahve u slijedećem retku. Ovakvih primjera ima mnogo, npr. u Postanku 31 on je Anđeo Božji u retku 11, ali Bog betela u retku 13. U izlasku 3 on je anđeo Jahvin u drugom retku, a istodobno i Jahve i Bog u retku 4. U Sucima 6 on je Anđeo jahvin u recima 11, 12, 20, 21, ali je Jahve osobno u recima 14, 16, 22 i 23. U Sucima 13,3 i 21 on je Anđeo Jahvin, ali je u retku 22 sam Bog. Zanimljiv je ulomak Izlazak 23,20-23 u kojem ovaj anđeo ima moć opraštanja grijeha jer je Božje vlastito ime Jahve na njemu i zato ga se mora slušati bez pitanja. To se ne može reći za bilo kojeg anđela. No, činjenica da je Božje vlastito ime na tom anđelu ukazuje na njegov božanski status.
3. Treća osobnost je Duh Božji, kojeg se često označava jednostavno ruah ha-kodeš (sveti duh). Postoji dobar broj referenci na Duha Božjega, među kojima su Postanak 1,2 i 6,3; Job 33,4; Psalam 51,11 i 139,7; Izaija 11,2 i 63,10-14. Duh Sveti ne može biti tek emanacija jer ima sve karakteristike osobnosti (intelekt, emocije i volju) i smatra se božanskim.
Dakle, iz raznih ulomaka hebrejskih Pisama vidljivo je da se tri osobnosti smatraju božanskima i da su Bog: Gospodin Jahve, Anđeo Jahvin i Duh Božji.

Tri osobnosti u istom ulomku

U hebrejskim pismima također se nalaze reci u kojima se spominju sve tri božanske osobe. Dva primjera su Izaija 48,12-16 i 63,7 14. Zbog važnosti prvog ulomka, citirat ćemo ga:
Slušaj me, o Jakove i Izraele, Kojega sam pozvao, Ja sam On, Ja sam prvi, Ja sam isto tako i posljednji. Uistinu moja ruka je položla temelje Zemlji, a Moja desnica je razapela nebesa, kada ih zovem, stoje zajedno. Svi vi, skupite se i slušajte! Tko je među njima objavio ove stvari? Jahve Ga voli, On će izvršiti svoju zadovoljštinu nad Babilonom i Njegova ruka bit će protiv Kaldejaca. Ja, čak Ja,govorio sam: da, zvao sam Ga, doveo sam Ga, i Njegov put će uspijevati. Dođite blizu Mene, čujte ovo: nisam govorio u tajnama od početka i od kad se zbivalo, bijah ondje. I sad Gospodin Jahve Duh Njegov poslaše me. Treba zapaziti da govornik govori o sebi kao o onome tko je odgovoran za stvaranje neba i zemlje. Očito je da ne može govoriti ni o kome drugome nego o Bogu. Ali opet, u retku 16 govornik govori o sebi koristeći zamjenice "ja" i "mene" i pravi razliku između sebe i druge dvije osobnosti. Razlikuje sebe od Gospodina Jahve i onda od Duha Gospodnjeg. Ovdje je trojstvo najjasnije što se iz hebrejskih Pisama dade iščitati. U drugom ulomku nalazimo refleksiju nazad u doba Izlaska kada su sve tri osobe bile prisutne i aktivne. Gospodin Jahve nalazi se u sedmom retku, anđeo Jahvin u devetom i Duh Božji u recima 10, 11 i 14. Mada u hebrejskim Pismima Bog česti ističe da je samo On odgovoran za Izraelovo oslobađanje iz Egipta, u ovom ulomku sve tri osobe nose odgovornost. Ipak, kontradikcije nema jer sve tri osobe čine jedinstvo Božje.

Zaključak

Nauka je hebrejskih Pisama da postoji mnoštvo u Bogu. Prva osoba se konstantno naziva Jahve, dok druga osoba nosi ime Jahve, anđeo Jahvin i sluga Jahvin. Druga osoba uvijek biva poslana od prve. Treću osobu se naziva Duhom Jahvinim ili Duhom Božjim ili Svetim Duhom. I ona je poslana od prve osobe, ali je uvijek povezana s poslanjem druge osobe. Ako koncept trojstva Božjeg nije židovski prema modernim rabinima, tada nisu ni hebrejska Pisma. Židovski kršćani ne mogu biti optuženi za upadanje u poganstvo kada se drže činjenice da je Isus božanski Sin Božji. On je isti onaj o kojem je Mojsije pisao kad je Gospodin rekao: Gledaj, poslao sam anđela pred tobom da te drži na putu i dovede na mjesto koje sam pripremio. Čuvaj Ga se i slušaj Njegov glas, ne ljuti Ga jer neće otpustiti tvoje prijestupe, jer Moje ime je na Njemu. Ali
ako slušaš Njegov glas i činiš što Ja govorim tada ću biti neprijatelj tvojih neprijatelja i protivnik tvojih protivnika jer moj anđeo će ići pred tobom i dovesti te do Amorićana i Hetita i Perižana i Kanaanaca i Hivijaca i ......; i Ja ću ih posjeći.

more_horiz
SD, imaš značajan potpis.

more_horiz
Joj, ja se umori dok ovo iscita, ali ovo trojstvo mi bas nikako nije jasno. Ne bih da nekog uvrijedim ali mislim da nije ni vama, ali ok, ako neko misli da jeste njegovo misljenje. Postujem.
Ko najbolje poznaje ono sto je napravio(stvorio), onaj koji ga je i napravio. Neki automobil najbolje poznaje njegov proizvodjac, zna njegoove prednosti i nedostatke. Bog koji je stvorio covjeka (valjda se u tome slazemo), najbolje ga poznaje i zna sta su njegove mogucnosti. Zar bi ga onda mucio covjeka sa vjerovanjem koje mu nije jasno, i to tako da mu sustina tog vjerovanja nije jasna. Mi se sturismo oko ovog trojstva ali ne de, zar ne?
Zato draga braco i sestre, najbolje je da idemo na forume odnosno teme, Bibilja ili Kur`an, i slicno. Valjda nadjemo odgovore, Bozijom miloscu (istog onog Boga koji nas je i stvorio).

more_horiz
zanki, neki od najbriljantnijih umova kao što je fizičar TIPLER su dokazali da je SVEMIR trojedan baš kao što je kršćanski bog otkrio svoju prirodu nama. nadalje, znam da je najlakše misliti da bog sjedi na svome tronu i zapovjeda drugima kako će biti njegove poslušne sluge i upute kako ga obožavati kako bi dobili vječni život, ali ljudski um se ne zadovoljava sa takvom površnošću. razlika između našega i tvoga boga je da naš posjeduje sve božanske atribute. on je beskrajno milosrdan, pravedan i beskrajno nas voli. allah nije takav jer prema kuranu on ne voli one koji prekoračuju granice, nevjernike, nepravedne, nepoštene.. nije beskrajno pošten jer ne kažnjava SVE grijehe . božja objava kao sveto trojstvo ima itekako smisla jer za razliku od islama mi ne umanjujemo božje atribute. ljudi griješe i to predstavlja problem. ako je bog beskrajno pravedan on mora kazniti SVE grijehe, ali ako nas beskrajno voli i ako je beskrajno milosrdan on nam također želi oprostiti. pa što će on uraditi? poslati sve u pakao? to bi bilo pravedno jer bi svi grijesi bili kažnjeni, ali opet bi bilo u kontradikciji da nas beskrajno voli. ako bog svima oprosti to bi značilo da nas beskrajno voli i da je beskrajno milosrdan ali ne be bilo beskrajno pravedno. pa što će jednno beskarjno milosrdno i pošteno biće uraditi koje nas isto tako beskrajno voli. odgovor islama je ograničiti boga i njegove atribute pa allah nije beskrajno pravedan, milosrdan i ne voli nas beskrajno. on nije beskarjno pravedan jer ne kažnjava sve grijehe. u većini slučajeva u islamu ako se pokaješ oprošteni su ti grijesi možeš se onda ponašati kao da se ništa nije dogodilo. za ovo možeš reći da je beskrajno milosrdno, ali nije beskrajno pravedno. kao što sam već pisala allahova ljubav isto nije beskrajna jer on ne voli svakakve vrste ljudi. kuran opisuje boga koji voli samo one koji vole prvo njega. btw. ovu vrstu ljubavi je osudio isus u mateju 5! u kršćanstvu SVI GRIJESI će biti kažnjeni jer je bog beskrajno pravedan i oprostit će svima koji mu dođu jer nas voli toliko mnogo da je dobrovoljno uzeo kaznu za grijehe na sebe. božja beskrajna ljubav i pravednost su se ispunile na KRIŽU! to je bio božji plan koji je on nama otkrio u obliku svetoga trojstva. nadam se da sada vidiš da kršćanski bog posjeduje božje atribute za razliku od allaha.

"Bog koji je stvorio covjeka (valjda se u tome slazemo), najbolje ga poznaje i zna sta su njegove mogucnosti. Zar bi ga onda mucio covjeka sa vjerovanjem koje mu nije jasno, i to tako da mu sustina tog vjerovanja nije jasna. Mi se sturismo oko ovog trojstva ali ne de, zar ne?"

mi kršćani znamo dovoljno o bogu. znamo da je on LJUBAV, da nas beskrajno voli, da je beskrajno milosrdan i pravedan. mene kršćanski bog nimalo ne muči zanki, nego me allah dosta muči.

p.s. mislim da trebamo o ovome nastaviti na temama koje si spomenuo. samo sam htjela intervenirati jer si rekao da nas bog muči sa vjerovanjem u sveto trojstvo. nismo mi nikakvi mučenici nego sretnici što vjerujemo u ISUSA.

POZZ

more_horiz
estera je napisao/la:
zanki, neki od najbriljantnijih umova kao što je fizičar TIPLER su dokazali da je SVEMIR trojedan baš kao što je kršćanski bog otkrio svoju prirodu nama. nadalje, znam da je najlakše misliti da bog sjedi na svome tronu i zapovjeda drugima kako će biti njegove poslušne sluge i upute kako ga obožavati kako bi dobili vječni život, ali ljudski um se ne zadovoljava sa takvom površnošću. razlika između našega i tvoga boga je da naš posjeduje sve božanske atribute. on je beskrajno milosrdan, pravedan i beskrajno nas voli. allah nije takav jer prema kuranu on ne voli one koji prekoračuju granice, nevjernike, nepravedne, nepoštene.. nije beskrajno pošten jer ne kažnjava SVE grijehe . božja objava kao sveto trojstvo ima itekako smisla jer za razliku od islama mi ne umanjujemo božje atribute. ljudi griješe i to predstavlja problem. ako je bog beskrajno pravedan on mora kazniti SVE grijehe, ali ako nas beskrajno voli i ako je beskrajno milosrdan on nam također želi oprostiti. pa što će on uraditi? poslati sve u pakao? to bi bilo pravedno jer bi svi grijesi bili kažnjeni, ali opet bi bilo u kontradikciji da nas beskrajno voli. ako bog svima oprosti to bi značilo da nas beskrajno voli i da je beskrajno milosrdan ali ne be bilo beskrajno pravedno. pa što će jednno beskarjno milosrdno i pošteno biće uraditi koje nas isto tako beskrajno voli. odgovor islama je ograničiti boga i njegove atribute pa allah nije beskrajno pravedan, milosrdan i ne voli nas beskrajno. on nije beskarjno pravedan jer ne kažnjava sve grijehe. u većini slučajeva u islamu ako se pokaješ oprošteni su ti grijesi možeš se onda ponašati kao da se ništa nije dogodilo. za ovo možeš reći da je beskrajno milosrdno, ali nije beskrajno pravedno. kao što sam već pisala allahova ljubav isto nije beskrajna jer on ne voli svakakve vrste ljudi. kuran opisuje boga koji voli samo one koji vole prvo njega. btw. ovu vrstu ljubavi je osudio isus u mateju 5! u kršćanstvu SVI GRIJESI će biti kažnjeni jer je bog beskrajno pravedan i oprostit će svima koji mu dođu jer nas voli toliko mnogo da je dobrovoljno uzeo kaznu za grijehe na sebe. božja beskrajna ljubav i pravednost su se ispunile na KRIŽU! to je bio božji plan koji je on nama otkrio u obliku svetoga trojstva. nadam se da sada vidiš da kršćanski bog posjeduje božje atribute za razliku od allaha.

"Bog koji je stvorio covjeka (valjda se u tome slazemo), najbolje ga poznaje i zna sta su njegove mogucnosti. Zar bi ga onda mucio covjeka sa vjerovanjem koje mu nije jasno, i to tako da mu sustina tog vjerovanja nije jasna. Mi se sturismo oko ovog trojstva ali ne de, zar ne?"

mi kršćani znamo dovoljno o bogu. znamo da je on LJUBAV, da nas beskrajno voli, da je beskrajno milosrdan i pravedan. mene kršćanski bog nimalo ne muči zanki, nego me allah dosta muči.

p.s. mislim da trebamo o ovome nastaviti na temama koje si spomenuo. samo sam htjela intervenirati jer si rekao da nas bog muči sa vjerovanjem u sveto trojstvo. nismo mi nikakvi mučenici nego sretnici što vjerujemo u ISUSA.

POZZ

Amen sestro! Ovo je bilo nevjerovatno ohrabrujuće. Hvala Gospodu što koristi i nas male i grešne ljude da bi otkrio kakav On zapravo jest. Mir ti u Isusu Kristu želim.

more_horiz
ako vam je sve tako kristalno jasno, onda ne znam sta otvarate ovaj topic sa ppitanjemia "Kako shvatate trojedinog Boga?"
Drugo Allah (arap. Bog) ako je iko pravedan -On jeste. Kakva je pravednost da ja odgovaram za grijehe Adama i Eve (Adem .a.s I Hava) ili bilo ko drugi. Kako i zasto kaznjava Allah s.v.t objasnjeno na drugim forumima gdje si prisutna Estera, sa misljenjem kao i obicno, jer ti fali argumenata.
A to da Allah s.v.t zeli da sve ljude posalje u pako je takva glupost da naprosto nemam komentar. To ti onako ispalis kad ti naumpane. Tvoj problem.
I jos nesto kako te to muci Allah s.v.t ili Islam?

more_horiz
ma daj zanki. kakva je to pravednost u allaha. nije on pravedan samo zato što ti to kažeš. treba to dokazati i potkrijepiti kuranom. a kada se okreneš kuranu, upravo vidiš da ne posjeduje atribute boga kao što sam pokazala.
uopće nemaš pojma o kršćanstvu. mi ne odgovaramo za grijehe adama i eve. svatko odgovara za svoje vlastite grijehe. ovo samo pokazuje da nemaš pojma o osnovama kršćanstva. osima ovoga prisutna sam samo na jednom drugom topicu o islamu i ne fali mi argumenata jer se uvijek od srca nasmijem tvojim odgovorima jer me pokušavaš uvjeriti da su apsurdi nekakva znanstvena čuda. još uvijek lijepo ostavim link gdje se svi moji navodi mogu provjeriti od nepristranih intelektualaca.

"A to da Allah s.v.t zeli da sve ljude posalje u pako je takva glupost da naprosto nemam komentar."

gdje sam ja ovo napisala?

"I jos nesto kako te to muci Allah s.v.t ili Islam?"

muči me to kako je moja moralnost kao jednoga običnoga čovjeka iznad moralnosti nekoga tko se smatra bogom. ima dosta drugih stvari, ali ovo je samo ukratko.

more_horiz
još nešto zanki. vama allah garantira raj samo u jednom slučaju: ako poginete za njega.

9:111

Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za Džennet koji će im dati - oni će se na Allahovu putu boriti, pa ubijati i ginuti. On im je to zbilja obećao u Tevratu, i Indžilu, i Kur’anu - a ko od Allaha dosljednije ispunjava obećanje Svoje? Zato se radujte pogodbi svojoj koju ste s Njim ugovorili, i to je veliki uspjeh.

tekst jasno kaže da je raj za one koji ubiju i poginu za allaha. i ovo vam je jedina garancija.

kršćanski bog garantira raj kroz vjeru u njegovoga sina, koji je postavio puno veće moralne standarde nego allah i muhamed.

ovo je velika razlika između naših bogova.

nadalje, kršćanski bog na jednom mjestu u bibliji kaže da smo mi njegova radost, a prema suri 19:71 svi će muslimani otići u pakao. naravno nećete svi tamo ostati do kraja, samo dok vas allah malo ne ispeče zbog grijeha na zemlji...

eto vidiš sada koliko vas allah "neizmjerno" voli. voli vas toliko da će vas sve poslati u pakao na neodređeno vrijeme.

uistinu, allahovo milosrđe i ljubav su neizmjerni.

pozdrav

more_horiz
Post vrlo jadan, nema sta ne bih komentarisao
Kur`an - sura Junus - ajet 9
One koji vjeruju i čine dobra djela Gospodar njihov će na Pravome putu podržati, zato što vjeruju; rijeke će teći ispred njih u džennetima zadovoljstva,

Kur`an - sura Jusuf - ajet 56 i 57
I tako Mi Jusufu dadosmo vlast u zemlji, boravio je ondje gdje je htio: milost svoju Mi dajemo onome kome hoćemo i ne dopuštamo da propadne nagrada onima koji dobra djela čine.
A nagrada na onome svijetu je bolja za one koji vjeruju i koji se grijeha čuvaju.

Ovako bih mogao do sutra nabrajati, ali nema potrebe. Ne bih komentarisao tvoje pisanje, nemam potrebe, oni koji ovo citaju vide , ako zele da vide, tvoje razloge i namjere.
Onaj prvi ajet koji si citirala je divan, tvoj komentar jadan. Samo to. Neka ostali prosude sami.
Zoves krscanski Bog, pa zar nije Bog jedan, i zar taj nije vlasnik svega i Gospodar svega. Tako da nemamo razlictog Boga nego ga obozavamo na razlicit nacin, od kojih je jedan pogresan nacin, neka svako prosudi koji.
A kad vec spominjes "krscanskog Boga" koliko je pravedno da se nosi neko grijeh Adama i Eve (Adema a.s. i Have) kad ih nismo ni upoznali niti su nas sta pitali. Sta imamo sa tim "Prvim grijehom" da ne spominjem ostalo.
Kad smo vec kod "Bozijeg Sina" (neka je selam i mir na Isusa -Issa a.s. koji ovo nikad nije rekao), ako je vec bio bozanstvo, sta je radio do svojih tridesetih godina zivota. Je li ista uradio da pomogne covjecanstvu (ovo ne znaci da je bio los). Nije. Zasto? Zato sto nije mmogao dok mu nije dosla naredba (objava Evandjelje). Od koga? Od Boga, koji je slao poslanike svakom narodu. A i sam Isus (Issa a.s.) je bio samo poslanik i nista vise. Zato je morao i cekati, jer sam nista nije mogao.
N e bih da vse duljim, za sad. ustalom sta je Istina a sta ne, imamo na topicu Kur`an, neka svako prosudi. Nadam se samo da nece biti zakljucan ili izbrisam kao neki do sad. Toliko.

svako dobro

more_horiz
hajde ti malo opovrgni ovo što sam ja napisala i uvjeri nas da moja interpretacija ajeta nije ispravna i pokaži nam gdje na drugom mjestu u kuranu se vama GARANTIRA raj. ajet jasno kaže da je allah sklopio sa vama nagodbu što se dženeta tiče i samo u ovom slučaju ćete ići 100% u raj. to nije moj problem jer ja nisam muslimanka i ne vjerujem u "allaha".

Zoves krscanski Bog, pa zar nije Bog jedan,

BOG JE jedan ali jedna je i istina. nema ih 100. meni je istina kršćanstvo, a ne islam.

A kad vec spominjes "krscanskog Boga" koliko je pravedno da se nosi neko grijeh Adama i Eve (Adema a.s. i Have) kad ih nismo ni upoznali niti su nas sta pitali. Sta imamo sa tim "Prvim grijehom" da ne spominjem ostalo.

opet ti sa ovom glupošću koja nema veze sa istinom. nitko ne nosi ničije grijehe u kršćanstvu. čak pravoslavni kršćani ne vjeruju u istočni grijeh. nemaš pojma šta pričaš i samo pokazuješ koliko je neizmjerno tvoje neznanje što se kršćanstva tiče. čak nisi upoznat ni sa osnovama. ali sigurna sam da smatraš pravednim da se musliman treba ubiti kada napusti islam jer je muhamed to naredio. da to je baš oličenje pravednosti.

Kad smo vec kod "Bozijeg Sina" (neka je selam i mir na Isusa -Issa a.s. koji ovo nikad nije rekao), ako je vec bio bozanstvo, sta je radio do svojih tridesetih godina zivota. Je li ista uradio da pomogne covjecanstvu (

pa on je spasio čovječanstvo i obnovio vezu čovjeka i boga, te dao moralne upute za život. stvarno me iznenađuje tvoje ogromno neznanje. pretpostavljam da nisi ni vidio , a kamoli pročitao bibliju. dovoljno je samo pročitati evanđelje o ivanu da shvatiš da se muhamed ne može mjeriti sa isusom ni u kojem pogledu.

btw. tema je trojstvo, a ne islam i kršćanstvo. trebamo se premjestiti na onaj drugi topic.

pozdrav

more_horiz
Naveo sam ti jasno ajete koji izmedju ostalih govore o tome ko ce u raj. Nemam namjeru da te nerviram, jer ocigledno da i ne pazis sta pises npr. "glupošću".
Da mene ne optuzujes o Prvom grijehu, dajem ti priliku da nam objasnis, tvoj stav o njemu, odnosno kako je objasnjen Prvi grijeh u Krscanstvu. Tako da sa tim rascistimo.
I ja se slazem da niko necenositi nicije grijehe, sasvim tacno. Kur`an - sura El-Bekare - ajet 134
Taj narod je bio i nestao; njega čeka ono što je zaslužio, i vas će čekati ono što ćete zaslužiti, i vi nećete biti pitani za ono što su oni radili.

I u Bibliji imamo nesto slicno
Sin nece nositi krivnje oca, niti ce otac nositi grijehe sina

tako da bi bilo jako lijepo viditi objasnjenje "Prvog grijeha", i ja se slazem da trebamo preci na onaj topic, usput samo sam i pitao otrojstvu ovde, pa opet nista.

svako dobro ti zelim

more_horiz
u raj će po allahu ići samo oni koji se njemu pokoravaju, a to svakako uključuje manjinu svijeta, tako da će pakao biti pun nas ostalih. ti se možeš praviti da ti se ne sviđa ajet 9:111, ali on je tu i ne treba ga sada zaobilaziti i praviti se da ne postoji jer je allah bio jasan tko ide u raj i kako je on s njegovom sljedbenicima sklopio pogodbu.

što se tiče istočnoga grijeha u njega ne vjeruju svi kršćani. protestanti i katolici vjeruju, a pravoslavci ne. radi se o ovome. vi muslimani živite u nekakvoj zabludi da mi kršćani nasljeđujemo nekakve grijehe i da je isus umro na križu zbog istočnog grijeha što nema veze sa vezom.

stvar je sljedeća. adam i eva su SAGRIJEŠILI i to je točno. sagriješili su u okruženju koje je bilo SAVRŠENO. unatoč takvim uvjetima nisu uspjeli ne griješiti. to nam je jedan od dokaza da je ljudska narav grešna i da mi ljudi trebamo priznati da smo samo ljudi, vjerovati isusu, potražiti od njega pomoć i onda će nas duh sveti voditi i mi ćemo proizvesti dobar plod! taj istočni grijeh se prenapumpava, a u biti se sve svodi na to da APSOLUTNO SVI ljudi griješe i ja ne vidim šta je u tome sporno. jedini tko je bio bez grijeha bio je ISUS. ne radi se o nasljeđivanju nikakvih grijeha, već je svatko odgovoran za sebe.

vi muslimani čak neki mislite da je isus umro zbog istočnoga grijeha. to nije točno. radi se o sljedećoj situaciji. bog je savršen i naravno da će naći savršeno rješenje kako komunicirati sa nama. to kršćanstvo ne rješava slanjem jednoga svjedoka koji će stvoriti novu religiju. biće koje nas beskrajno voli odlučilo je boraviti među nama kako bi nam pokazalo koliko mu značimo i šta on znači nama. e sada. naravno da je ISUS bio savršen, nije griješio, i kritizirao je truli moral 1. stoljeća. logično je da su se ljudi pronašli razotkrivenima jer je ukazao na korumpiranost njihovoga srca i naravno da istina boli. njihova logična reakcija je bila da su ga htjeli eliminirati jer je ukazao na zlo u ljudima, ali njegove riječi na križu: oče oprosti im jer ne znaju što čine LOGIČKI svjedoče (one i samo one) da nas bog beskrajno voli i da nam ultimativno želi oprostiti! e sada, u tome trenutku došlo je do ponovne uspostave veze odnosa boga i čovjeka. bog nas je pozvao ponovo u zajednicu sa njim i dokazao nam da nas beskrajno voli, da je beskrajno milosrdan i pravedan i da smo mi njegova djeca i da on ne želi izgubiti ni jednoga od nas. TO SU SVE DOKAZI koje nam je bog ostavio kako bi mu mogli vjerovati i voljeti ga, jer njegova ljubav je bezuvjetna. volio nas je dok smo bili i grješnici. cijeli novi zavjet ti je pravo ljubavno pismo čovječanstvu. bilo bi lijepo da ga pročitaš. ja sam pročitala mnogo knjiga, ali rijetke su one u kojima sam našla toliko ljubavi, kao što je ljubav božja predstavljena prema nama u novom zavjetu. evo ti samo jedan od lijepih citata od ljubavi.

<tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr>
Kad bih sve jezike ljudske govorio i anđeoske, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi ili cimbal što zveči.[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#2]1. Korinćanima 13,2[/url]Kad bih imao dar prorokovanja i znao sva otajstva i sve spoznanje; i kad bih imao svu vjeru da bih i gore premještao, a ljubavi ne bih imao - ništa sam![url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#3]1. Korinćanima 13,3[/url]I kad bih razdao sav svoj imutak i kad bih predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi ne bih imao - ništa mi ne bi koristilo.[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#4]1. Korinćanima 13,4[/url]Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se;[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#5]1. Korinćanima 13,5[/url]nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo;[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#6]1. Korinćanima 13,6[/url]ne raduje se nepravdi, a raduje se istini;[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#7]1. Korinćanima 13,7[/url]sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi.[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#8]1. Korinćanima 13,8[/url]Ljubav nikad ne prestaje. Prorokovanja? Uminut će. Jezici? Umuknut će. Spoznanje? Uminut će.[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#9]1. Korinćanima 13,9[/url]Jer djelomično je naše spoznanje, i djelomično prorokovanje.[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#10]1. Korinćanima 13,10[/url]A kada dođe ono savršeno, uminut će ovo djelomično.[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#11]1. Korinćanima 13,11[/url]Kad bijah nejače, govorah kao nejače, mišljah kao nejače, rasuđivah kao nejače. A kad postadoh zreo čovjek, odbacih ono nejačko.[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#12]1. Korinćanima 13,12[/url]Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada - licem u lice! Sada spoznajem djelomično, a tada ću spoznati savršeno, kao što sam i spoznat!
[url=http://adventisti.info/biblija/glava.php?prijevod=sve&knjiga=1. Korinćanima&glava=13#13]1. Korinćanima 13,13[/url]A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav - to troje - ali najveća je među njima ljubav.

p.s. nadam se da sam uspjela pojasniti neke stvari i da ćemo od sada debatirati na onom topicu jer ovaj topic ne uključuje islam.

pozdrav

more_horiz
Draga moja Estera, Muslimani vjeruju da je Isus (issa a.s.) bio Allahov dz.s. (Boziji) poslanik kao sto su bili Ibrahim a.s. (Abraham), Mussa a.s. (Mojsije), Nuh a.s. (Noa) Muhamed a.s. i drugi. Njegova osnovna zadaca, Isusova, je bila pozivanje ljudi u Allahovu dz.s. vjeru-vjeru u jednog Boga koji nema nikakvog saucesnika u svojim bozanskim osobinama. Tvrditi da Muslimani imaju ista sa Prvim grijehom ili kako ti kazes istocnim grijehom je cista neistina, u mnogm postovima smo govorili suprotno. To je problem vas krscana.
Ajet sam ti objasnio do kraj i svidja mi se kao i svaki u casnom Kur`anu. Ne mozes svoje misljenje ubacivati meni ili nekom drugom u "usta" i tvrditi da mi to mislimo.
A o Allahovoj dz.s. milosti i dobroti prema lljudima cemo na sledelem topicu Kur`an.

svako dobro

more_horiz
znam ja što vi vjerujete zanki, ali isto znam što je isus govorio i više vjerujem njemu nego muhamedu. postavio je visoke standarde i iskreno mislim da se muhamed ne može sa njim mjeriti. ja nisam uopće rekla da muslimani imaju išta sa prvim grijehom. samo sam ti objasnila kako to funkcionira. uopće ne čitaš šta pišem. tražio si moje mišljenje o istočnom grijehu i dobio si ga. ja sam samo navela da vi nekada govorite da je isus umro zbog istočnog grijeha što je laž. pa najveći vaš "znalac" ahmed deedat je isto bio izjavio ovu glupost.

nadalje, nisi uopće objasnio ajet, nego si citirao druge. ja ne ubacivam svoje mišljenje nikome, samo sam napisala allahovo mišljenje. ne vidim u čemu je problem.

aj sad se stvarno selimo na temu kuran. pogledat ću šta si tamo pisao pa ću ti odgovoriti. pozdrav.

more_horiz
Ajet za koji mislim da trazi objasnjenje kaze da nije dovoljno samo vjerovati nego se moraju ciniti i dobra djela. Toliko. Nadam se jasno. ako kazes da znas u sta mi Muslimani vjerujemo nemoj nas pozvezivati sa Prvim ili Istocnim grijehom jer je to za nas cista glupost, i ne bih zelio da ovim nekog uvrijedim.
i ja se selim na onaj topic- ipak je trojstvo za vas. Meni nije nimalo jasno-kako je vama vasa stvar. Svako dobro od mene

more_horiz
zanki. ajet kaže nešto drugo i spominje borbu i smrt, a ne djela. ne povezujem muslimane sa prvim grijehom , ali mi se čini da opet nisi shvatio o čemu se radi. radi se o tome da svi ljudi griješe i točka. i adam i eva su sagriješili iako su bili u savršenom okruženju, što je samo dokaz da je ljudska narav grešna i da nam treba pomoć od boga. e sada, ako po tebi muslimani ne griješe okidoki. svaka čast brate. onda se allah ne treba brinuti kako će kazniti sve grijehe svijeta. kršćani griješe pa se naš bog pobrinuo da svi grijesi na križu budu kažnjeni. tebi je istočni grijeh glupost jer ne znaš šta je. ali ako se slažeš da svi griješimo, ne znam kako ti takvo nešto može biti glupost.

hajde vidimo se na topicu kuran.

more_horiz
estera je napisao/la:
zanki. ajet kaže nešto drugo i spominje borbu i smrt, a ne djela. ne povezujem muslimane sa prvim grijehom , ali mi se čini da opet nisi shvatio o čemu se radi. radi se o tome da svi ljudi griješe i točka. i adam i eva su sagriješili iako su bili u savršenom okruženju, što je samo dokaz da je ljudska narav grešna i da nam treba pomoć od boga. e sada, ako po tebi muslimani ne griješe okidoki. svaka čast brate. onda se allah ne treba brinuti kako će kazniti sve grijehe svijeta. kršćani griješe pa se naš bog pobrinuo da svi grijesi na križu budu kažnjeni. tebi je istočni grijeh glupost jer ne znaš šta je. ali ako se slažeš da svi griješimo, ne znam kako ti takvo nešto može biti glupost.

hajde vidimo se na topicu kuran.

Ja bih se samo jos nadovezao na ovaj post, i upitao muslimane, da nam objasne: kako dolazi grijeh u svijet?

Koncept "istocnog grijeha" u islamu je nepoznat, pa zato mi imamo u islamu ono sto imamo. Muslimani se nikada ne smatraju krivima, neovisno sto i kada pocinili. Osjecaj "opce" krivice im je takodjer nepoznat. Iz te potke se onda pletu sve politicke i religiozna razmirice u dijalogu sa muslimanima.

more_horiz
na topicu Kur`an objasnjavamo stvar vezane za Islam, a tebi dragi Rafael
"Muslimani se nikada ne smatraju krivima, neovisno sto i kada pocinili"
je nesto sto nema veze sa vezom, svako ce odgovarti za svoj grijeh, i nicije grijehe nece nositi osim svojih. U Islamu je to vrlo jasno tako da nemam pojma sta ti ovde tvrdis, ni kojim povodom ovo pises.
Ne znam gdje sam rekao da bilo ko pa i Muslimani kao ljudi ne grijese- to bih volio da vidim, ovde draga gospodo pocinjete izmisljti neke stvari- bas svasta:)
svako dobro od mene

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply