Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 10 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
Zanimljivo je da pri stvaranju neba i zemlje Bog samog sebe titulira u množini, dok u najpoznatijoj židovskoj molitvi (š'ma izrael) iz Pnz 6,3 Bog samog sebe objavljuje kao jednog koristeći izraz ''ehad'' koji podrazumijeva jedinstvo od više dijelova. Primjerice kao što su muško i žensko jedno tijelo, a jutro i večer jedan dan, tako Bog za samog sebe govori da je ''jedan od više dijelova'' - Oca, Sina i Duha Svetoga, kao što će nam biti objavljeno u punini vremena.

Krivo. Isus je sudjeolovao pri stvaranju sa Bogom. Riječ EHAD ne označava isključivo kolektivno jedinstvo, nego tek ponekad (u zavisnosti od broja kolektivnih imenica u singularu unutar jezika). Ehad znači JEDAN, kao i u našem jeziku. Riječ ehad se može koristiti za kolektiv, npr. jedan naroda, jedna ekipa... ali ne postoji druga riječ za izražavanje jednine, tako da se riječju EHAD označava i jedan čovjek, jedan auto, jedan štap...
U Tanahu se riječ ehad upotrebljava upravo u tom smislu, jedna ( ehad ) zakon, jedna kuća...
Kako bi na našem jeziku rekao Bog je jedan, a jedan može biti i tim, ali nema druge riječi.

Šta znači U ime Oca, Sina i Duha Svetoga Matej 28,19?
" U ime Oca" - krštenik priznaje da je to JEDINI Bog, kojem je sagriješio i kojem se vraća pokajanjem preko jedinog posrednika između Boga i čovjeka " i Sina" Sina Božjeg, Isusa Krista, snagom Božje sile "i Duha Svetoga" Svetoga Duha.

Isto kao što svi kršćani danas slave jednog istinitog Boga.

Vi slavite babilonsko - egipatsku trijadu, a ne Boga Abrahama, Izaka i Jakova, reci mi zašto Abraham, Božji prijatelj, nije poznavao trojstvo?

Rekao sam već da nemam veze sa tom sektom koja sebe naziva Jehovini svjedoci, rađe bih bio rimokatolik kada bih morao birati između te dve sekte.

Oci koji nisu vjerovali u trojstvo: Justin Mučenik, Irenej, Klement Aleksandrijski, Tertulijan, Hipolit, Origen, pa čak ni Teofil iz Antiohije najvjerovatnije nije vjerovao u trojstvo. Trojstvo ulazi u crkvu tek tristo godina nakon Isusovog uskrsnuća, pa ga opet izbacuju, pa vraćaju, a još stotinama godina poslije traje borba sa " hereticima ".

Upravo tako, Isus u Otkrivenju sebi pripisuje isti atribut koji stoji za Boga Jahvu u SZ-u:

''Tko je to učinio i izvršio? Onaj koji odiskona zove naraštaje, ja, Jahve, koji sam prvi i bit ću ovaj isti s posljednjima!'' (Iz 41,4)

''Ovako govori kralj Izraelov i otkupitelj njegov, Jahve nad Vojskama: "Ja sam prvi i ja sam posljednji: osim mene Boga nema.'' (Iz 44,6)

Čuj me, Jakove, Izraele, koga sam pozvao: Ja jesam, ja sam prvi, ja sam i posljednji. (Iz 48,12)

''Kad ga vidjeh, padoh mu k nogama kao mrtav. A on stavi na me desnicu govoreći: "Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji'' (Otk 1,17)

I anđelu Crkve u Smirni napiši: "Ovo govori Prvi i Posljednji, Onaj koji bijaše mrtav i oživje'' (Otk 2,8 )

''Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak!'' (Otk 22,14)

Budući da Otac i Sin sebi pripisuju iste atribute to upućuje da ove dvije osobe imaju istu božansku bit jer su vječne - a vječan je jedino Bog.

''Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog - Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar.'' (Otk 1,8 )

Ovi citati koje si naveo su pogrešna analogija, ovdje se Ivan ne služi Tanahom, nego slikom poganske božice Hekate, koja je Alfa i Omega, ona koja drži ključeve groba i podzemlja.Evo nešto o njoj: http://www.shieldmaidens.org/Vhr/udruga/letak/hekata.html

Upravo tako - Otac, Sin i Duh Sveti su jedinstvo Trojstva, jedan Bog u tri osobe, iste po bivstvu i supstanci, različite jedino po međusobnim odnosima - očinstvo, sinovstvo i nadisanje (spiracija). Također, sv. Pismo nam svjedoči da je Bog ljubav (1 Iv 4,8; 4,16), a znamo da ljubav ne može postojati u izolaciji. Kad bi Bog bio jedna osoba, prije vremena ta ljubav ne bi bila ostvariva jer nema drugog bića prema kojemu bi bila upućena, međutim budući da nam Pismo svjedoči o postojanju vječne Riječi koja je rođena od Oca prije vremena, to znači da je Sin onaj koji je ljubljeni (Mt 3,17), a Duh Sveti ljubav kojom Otac spoznaje Sina - dakle Trojstvo je vječno jedinstvo ljubavi.

Isprazna, ničim utemeljena apologetika apsurda.

http://www.greeknewtestament.com/B43C001.htm

en arch hn o logoV kai o logoV hn proV ton qeon kai qeoV hn o logoV

O čemu ti pričaš? Kakav Bog ''malim slovom''? Čak i za nekog s osnovnim znanjem grčkog vrlo je lako provjeriti da je ''teon'' akuzativ imenice ''teos'' i stoji uz obližnji prijedlog, a redak poslije imamo ''kai teos en ho logos'' što znači ''i Riječ bijaše Bog''. Dakle prilično jasno - Isus je kao Očeva Riječ (Iv 1,14) pravi Bog rođen od Oca prije svih vjekova, i eto još jednog u nizu biblijskih dokaza o Njegovom božanstvu.

Navedimo ih još nekoliko da otklonimo svaku sumnju. Najprije, Isus sam sebi prisvaja ime kojim se Bog objavio izabranom narodu. Izraz ''ja jesam'' je ime koje si Bog daje u Izl 3,14 i bilo je bogohulno da ga itko neopravdano izgovori. Zato ga Židovi i hoće kamenovati:

''Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!" Nato pograbiše kamenje da bace na nj. No Isus se sakri te iziđe iz Hrama.'' (Iv 8, 58-59)

Dakle Židovi prepoznaju da se izjednačuje s bogom, a znamo da Isusove riječi ne mogu biti krive. dajle, po ukazanju Toma priznaje Isusa Bogom:

''Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj! Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" (Iv 20, 28-29 )

Da Isus nije Bog sigurno bi ispravio Tomu i upozorio ga da ne govori bogohulno - izjednačuje nekoga s bogom kome ne pripada taj naslov, no upravo suprotno - hvali ga jer je povjerovao u Njegovo božanstvo, isto što će učiniti za svakog Jehovinog svjedoka i unitarista koji se obrati sa svog krivovjerja. Dalje, i Petar i Pavao priznaju Isusa Bogom:

''On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom'' (Fil 2,6)

''…iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.'' (Tit 2,13)

''Šimun Petar, sluga i apostol Isusa Krista, onima koje pravednošću Boga našega i Spasitelja Isusa Krista zapade ista dragocjena vjera kao i nas.'' (2 Pt 1,1)

Možemo ići dalje i priložiti još atributa koji u sz-u pripadaju Bogu, a Isus ih pripisuje sebi, no mislim da je i ovo dovoljno kako bi se ukazalo da je Mesija - Isus Krist, istobitan s Ocem, pravi Bog i pravi čovjek

Na sve ovo mogu ti reći samo: Novi Zavjet naziva Oca, JEDNOG i JEDINOG PRAVOG BOGA, "ho theos" ( sa članom ), samo Njega, NIKOG DRUGOG, NIKAD Sina ili Duha Svetoga ne naziva tako. Isusa naziva " theos " bez člana.

Za kraj sjetimo se Isusovih riječi, i razmislimo o njima:

Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu sa mnom gdje sam ja, da gledaju slavu moju koju si mi dao, jer si me ljubio prije postanja svijeta.
O, Oče pravedni, svijet tebe ne pozna, a ja te upoznah, i ovi spoznaše da si me ti poslao.
I ja im objavih ime tvoje i objaviću: da ljubav kojom me ljubiš u njima bude, i ja u njima. Ivan 17, 25-26

Zadnja promjena: servus dei; čet 31 srp 2008, 22:14; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Sluzbeni stav adventisticke crkve o Trojstvu glasi....

Sveto Trojstvo
Postoji jedan Bog: Otac, Sin i Sveti Duh, jedinstvo tri vječne Osobe. Bog je besmrtan, svemoguć, sveznajuć, iznad svega i uvijek nazočan. On je neograničen i izvan moći ljudske spoznaje; pa ipak poznat po onome kako se sČm objavio. On je vječno dostojan da Ga obožava, poštuje i da Mu služi sve što je stvoreno. (Pnz 6,4; Mt 28,19; 2 Kor 13,14; Ef 4,4-6; 1 Pt 1,2; 1 Tim 1,17; Otk 14,7)
http://www.adventisti.hr/temeljna_vjerovanja.html

Zadnja promjena: Dina; čet 31 srp 2008, 22:11; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Dina je napisao/la:

A ja krstena 1970god. u ime Oca Sina i Duha svetoga,trebam li ovo vjerovati?Onima koji pisu izvana ili ja koja unutra zivim?

Objasnio sam šta znači u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. U Jugoslaviji su prve lekcije za krštenike sa trojstvom došle tek nakon osamdesete. A adventisti su prihvatili trojstvo oko 80 godina nako osnivanja ( ne crkve, nego adventnog pokreta, znači to nije 1970. nego dvadesete godine ).

Ako ne vjeruješ meni pitaj bilo kojeg historičara adventista, Urija Smith je recimo u necenzuriranoj verziji Danila i Otkrivenja na sedam mjesta zanjekao trojstvo.

more_horiz
servus dei je napisao/la:
Dina je napisao/la:

A ja krstena 1970god. u ime Oca Sina i Duha svetoga,trebam li ovo vjerovati?Onima koji pisu izvana ili ja koja unutra zivim?

Objasnio sam šta znači u ime Oca, Sina i Duha Svetoga. U Jugoslaviji su prve lekcije za krštenike sa trojstvom došle tek nakon osamdesete. A adventisti su prihvatili trojstvo oko 80 godina nako osnivanja ( ne crkve, nego adventnog pokreta, znači to nije 1970. nego dvadesete godine ).

Ako ne vjeruješ meni pitaj bilo kojeg historičara adventista, Urija Smith je recimo u necenzuriranoj verziji Danila i Otkrivenja na sedam mjesta zanjekao trojstvo.

Molim te napisi brojevima jasno koje dvadesete 1820?
1520? ili 1920.

more_horiz
Dina je napisao/la:

Sveto Trojstvo
Postoji jedan Bog: Otac, Sin i Sveti Duh, jedinstvo tri vječne Osobe. Bog je besmrtan, svemoguć, sveznajuć, iznad svega i uvijek nazočan. On je neograničen i izvan moći ljudske spoznaje; pa ipak poznat po onome kako se sČm objavio. On je vječno dostojan da Ga obožava, poštuje i da Mu služi sve što je stvoreno. (Pnz 6,4; Mt 28,19; 2 Kor 13,14; Ef 4,4-6; 1 Pt 1,2; 1 Tim 1,17; Otk 14,7)

Znamo, ali pioniri adventisti nisu bili trinitarci, NITI JEDAN od njih.

more_horiz
Dina je napisao/la:

Sveto Trojstvo

Znamo, ali pioniri adventisti nisu bili trinitarci, NITI JEDAN od njih.

I u cemu je problem?
Nego idemo razmrsiti 80 i 20 godinu?Moja mama je krstena 1950god.takodje u ime OCA, SINA I DUHA SVETOGA.

more_horiz
Dina je napisao/la:
1520? ili 1920.

1931. Trojstvo je prihvaćenu u adventističkoj crkvi, kada više ni jedan od pionira adventnog pokreta odavno nije bio živ. Ako uzmemo da je adventni pokret nastao sredinom 19. vijeka, onada je to osamdesetak godina.

Evo sta kaze Ellen White:

" Tko je Krist? – On je Jedinorodni Sin živoga Boga " YI Junie 28, 1894

" Kompletna žrtva je načinjena; jer je Bog tako ljubio svijet, da je Sina Svojega jedinorođenoga dao – ne sina stvorenog, kao sto su anđeli, ne Sina posvojenog, kao sto je grešnik kome je oprošteno, , nego Sina rođenog prema slici Očeve ličnosti, Sin jednak u veličini i slavi i jednak s Bogom u dostojanstvu i savršenstvu” Signs of the Times, may 30, 1895

Joseph Bates razgovara sa svojim ocem: " Ako me možeš uvjeriti da smo mi isti u tom smislu, da si ti moj otac, a ja tvoj sin; i također da sam ja tvoj otac, a ti moj sin, onda ću ja moći vjerovati u Trojstvo. " (Joseph Bates, The Autobiography of Elder Joseph Bates (Battle Creek, MI: SDA
Publishing, 1868), 205.)

J.M. Stephenson iznosi stav da je Krist rođen od Oca, da je imao božansku prirodu, ali nije bio besmrtan.

Zadnja promjena: servus dei; čet 31 srp 2008, 22:33; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Dina je napisao/la:
I u cemu je problem?
Nego idemo razmrsiti 80 i 20 godinu?Moja mama je krstena 1950god.takodje u ime OCA, SINA I DUHA SVETOGA.

Još jednom: Šta znači U ime Oca, Sina i Duha Svetoga Matej 28,19?
" U ime Oca" - krštenik priznaje da je to JEDINI Bog, kojem je sagriješio i kojem se vraća pokajanjem preko jedinog posrednika između Boga i čovjeka " i Sina" Sina Božjeg, Isusa Krista, snagom Božje sile "i Duha Svetoga" Svetoga Duha.

more_horiz
Dina je napisao/la:
1520? ili 1920.

1931. Trojstvo je prihvaćenu u adventističkoj crkvi, kada više ni jedan od pionira adventnog pokreta odavno nije bio živ. Ako uzmemo da je adventni pokret nastao sredinom 19. vijeka, onada je to osamdesetak godina.

Evo sta kaze Ellen White:

" Tko je Krist? – On je Jedinorodni Sin živoga Boga " YI Junie 28, 1894

" Kompletna žrtva je načinjena; jer je Bog tako ljubio svijet, da je Sina Svojega jedinorođenoga dao – ne sina stvorenog, kao sto su anđeli, ne Sina posvojenog, kao sto je grešnik kome je oprošteno, , nego Sina rođenog prema slici Očeve ličnosti, Sin jednak u veličini i slavi i jednak s Bogom u dostojanstvu i savršenstvu” Signs of the Times, may 30, 1895

Joseph Bates razgovara sa svojim ocem: " Ako me možeš uvjeriti da smo mi isti u tom smislu, da si ti moj otac, a ja tvoj sin; i također da sam ja tvoj otac, a ti moj sin, onda ću ja moći vjerovati u Trojstvo. " (Joseph Bates, The Autobiography of Elder Joseph Bates (Battle Creek, MI: SDA
Publishing, 1868), 205.)

J.M. Stephenson iznosi stav da je Krist rođen od Oca, da je imao božansku prirodu, ali nije bio besmrtan.

nego Sina rođenog prema slici Očeve ličnosti, Sin jednak u veličini i slavi i jednak s Bogom u dostojanstvu i savršenstvu”

Mislim da smo se nas dvoje sreli na istoj tmi na www.adventisti.info
svi moji pokusaji ,za objasnjenjem tebi nisu pomogli shvatiti velicinu OCA NEBESKOGA i velicinu Trojstva.Bog je u trojstvu nesto drugo,nego ja i moj otac i moje dijete.Prvo to trojstvo je oduvijek postojalao,a moj otac,ja i moje dijete smo se radjali generacijama.Ako mozes shvatiti svemocnost Boga onda ti ovo vise nije problem.

more_horiz
Dina je napisao/la:
svi moji pokusaji ,za objasnjenjem tebi nisu pomogli shvatiti velicinu OCA NEBESKOGA i velicinu Trojstva.Bog je u trojstvu nesto drugo,nego ja i moj otac i moje dijete.Prvo to trojstvo je oduvijek postojalao,a moj otac,ja i moje dijete smo se radjali generacijama.Ako mozes shvatiti svemocnost Boga onda ti ovo vise nije problem.

Nismo, ja tamo nisam pisao, nego sam preuzeo ove argumente o trojstvo od nekih adventista koji ne prihvaćaju trojstvo, a sa kojima si vjerovatno raspravljala, a nedavno sam bio u Beogradu, gdje su mi na adventističkom fakultetu potvrdili da prvi adventisti nisu vjerovali u trojstvo.

Bog je svemoćan i JEDAN, ali nije trojstvo, trojstvo je logički apsurd, kao i okrugli kvadrat.

more_horiz
Servus dei
Bog je svemoćan i JEDAN, ali nije trojstvo, trojstvo je logički apsurd, kao i okrugli kvadrat.

Zavisi o teoriji polja..

Pavao je u Filipljanima izrazio čežnju želje svoje duše da bude sa Mesijom te je u drugom poglavlju napisao o Kristu kao o trajnom Božjem liku i da se nije kao plijena držao svoje jednakosti već je sam sebe oplijenio - od čega i kakvoga?
Trajni je lik ponizio sam sebe i Bog Ga je preuzvisio kako bi svaki jezik priznao da Krist Isus jeste Gospodin.., Isus je objavio ime Božje onima koje mu je Otac dao kako bi ljubav kojom Ga je ljubio Otac bila u njima:

On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, 7 nego sam sebe oplijeni uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, 8 ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. 9 Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, 10 da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. 11 I svaki će jezik priznati: Isus Krist jest Gospodin! - na slavu Boga Oca.

"On, trajni lik Božji, "

Zašto kaže trajni lik ako ne misli na trajnu bit?
Evo odgovora:
" Kompletna žrtva je načinjena; jer je Bog tako ljubio svijet, da je Sina Svojega jedinorođenoga dao – ne sina stvorenog, kao sto su ađeli, ne Sina posvojenog, kao sto je grešnik kome je oprošteno, , nego Sina rođenog prema slici Očeve ličnosti, Sin jednak u veličini i slavi i jednak s Bogom u dostojanstvu i savršenstvu” Signs of the Times, may 30, 1895

Ovdje ljudi griješe kada porede ljudsko rođenje sa Sinom Oca - Sinom sa trajnim likom kome pripada i trajna bit..Jednostavno - Sin je rođen od Oca , Otac nije rođen od Sina..Oduvijek je bio u Ocu?

Ne upoređujem stvorenje sa Stvoriteljem ali ukazujem na ljudima teško razumljivost logike fenomena istovremenog postojanja na pr . materije i energije, na pr - svjetlo je istovremeno korpuskula i energija pa tako možemo mjeriti kako i energija ima strukturu zajedničke biti sa materijom..

more_horiz
Dina je napisao/la:

Nismo, ja tamo nisam pisao, nego sam preuzeo ove argumente o trojstvo od nekih adventista koji ne prihvaćaju trojstvo, a sa kojima si vjerovatno raspravljala, a nedavno sam bio u Beogradu, gdje su mi na adventističkom fakultetu potvrdili da prvi adventisti nisu vjerovali u trojstvo.

Da neke stvari se mogu i trebaju prihvatiti vjerom,ja ipak ne bi preuzimala
tudje misljenje,kako ti je poznato i ako na pocetku nisu vjerovali,dosli su proucavanjem do valjanog razloga i Biblijskog dokaza da je ispravno vjerovanje trojstva i prihatili su to.Ne znam je si li na www.adventisti.info
ali slicna konverzacija je.Ne znam je li interpretiras tvoje znanje o tome ili samo ovako,kako si rekao da neki adventisti to ne prihvataju.

more_horiz
Pozdrav od Simplya.
Tema trojstva je često "kamen spoticanja" kršćanima, a kamoli ne i nekršćanima. Ali, Bog nam je dao dovoljno mudrosti i jednostavne životne usporedbe pomoću kojih možemo razumjeti pojam trojstva.
Važno je za početak razumjeti tko ili što je čovjek, da bi ispravno razumjeli pojam "Bog". Ljudi obično misle da je čovjek = muškarac, a žena je žena. ALi biblijski gledano to nije točno. «Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju On ga stvori, muško i žensko stvori ihPostanak 1,27
Dakle, "čovjek" to su dvije osobe: muškarac i žena. Samo muškarac jest čovjek - kada ga treba razlikovati od biljke ili životinje. Isto tako i žena. Ali njih dvoje su jedno - čovjek!
Ova biblijska slika i primjer, pomažu nam da razumijemo jednostavno i trojstvo. "Bog" je pojam koji označava tri osobe: Oca, Sina i Svetog Duha. Oni nisu tri Boga, iako su tri osobe (kao što muškarac i žena nisu dva čovjeka, nego jedan - ali dvije osobe).
Dakle, "Bog je jedan" jer tri osobe čine jednu cjelinu. Ali svaki od njih je zasebna osoba - koja se s pravom može nazvati Bogom, u odnosu na čovjeka i anđele.
Ljudi vole reči: "Bog je jedan", ali ja volim reči i nešto puno dublje i važnije: "Bog je jedno" - jer to predstavlja savršeno zajedništvo između tri osobe (kao što su i muž i žena od dana vjenčanja - jedno).
Pozdrav

more_horiz
Zanimljivo je da pri stvaranju neba i zemlje Bog samog sebe titulira u množini, dok u najpoznatijoj židovskoj molitvi (š'ma izrael) iz Pnz 6,3 Bog samog sebe objavljuje kao jednog koristeći izraz ''ehad'' koji podrazumijeva jedinstvo od više dijelova. Primjerice kao što su muško i žensko jedno tijelo, a jutro i večer jedan dan, tako Bog za samog sebe govori da je ''jedan od više dijelova'' - Oca, Sina i Duha Svetoga, kao što će nam biti objavljeno u punini vremena.

Krivo. Isus je sudjeolovao pri stvaranju sa Bogom.

Upravo tako - sudjelovao je zajedno s Bogom Ocem i Duhom Svetim, a budući da svijet stvara samo i isključivo Bog - to implicira da i ostale dvije osobe imaju božansku narav. Znamo da bog jedini ima moć stvaranja- i ako bi se to svojstvo odnosilo samo na Oca - ne bi li tada bio prikladniji izraz ''načinit ću'' ili ''idem načiniti''? Koja je potreba za upotrebom množine ako nitko drugi izuzev Oca ne bi imao božansko svojstvo? Nikakva! Jedini smisao dobiva ako u stvaranju sudjeluju sve tri osobe, i to božanske osobe jer jedino one mogu stvarati iz ničega.

Riječ EHAD ne označava isključivo kolektivno jedinstvo, nego tek ponekad (u zavisnosti od broja kolektivnih imenica u singularu unutar jezika). Ehad znači JEDAN, kao i u našem jeziku. Riječ ehad se može koristiti za kolektiv, npr. jedan naroda, jedna ekipa... ali ne postoji druga riječ za izražavanje jednine, tako da se riječju EHAD označava i jedan čovjek, jedan auto, jedan štap...
U Tanahu se riječ ehad upotrebljava upravo u tom smislu, jedna ( ehad ) zakon, jedna kuća...
Kako bi na našem jeziku rekao Bog je jedan, a jedan može biti i tim, ali nema druge riječi.

Postoji, druga riječ je jahid i označava jedincatost, dakle u isključivom smislu. Pogledajmo kako točno glasi tekst:

''Slušaj, Izraele, drži ih i vrši da ti dobro bude i da se razmnožiš u zemlji kojom teče med i mlijeko, kao što ti je obećao Jahve, Bog otaca tvojih. Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan! Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!'' (Pnz 6, 3-5)

Dakle Bog se objavljuje kao jedan jedini izuzev kojeg nema drugog Boga - i tu je svakako prikladniji ovaj drugi izraz ukoliko je jedincat, međutim mi imamo ehad, što sugerira da se sastoji od više dijelova, upravo u skladu s ovim što smo prije rekli.

Šta znači U ime Oca, Sina i Duha Svetoga Matej 28,19?
"
U ime Oca" - krštenik priznaje da je to JEDINI Bog, kojem je sagriješio
i kojem se vraća pokajanjem preko jedinog posrednika između Boga i
čovjeka " i Sina" Sina Božjeg, Isusa Krista, snagom Božje sile "i Duha
Svetoga" Svetoga Duha.

Samo bi me zanimalo iz čega ti izvlačiš da ''u ime Oca i Sina i Duha Svetoga'' implicira da je jedino Otac Bog? Konkretno kad govorimo o ovome stihu, vankontekstualno kako si ga uzeo.

Vi slavite babilonsko - egipatsku trijadu, a ne Boga Abrahama, Izaka i Jakova,

Dokaži! Koja službena definicija vjere od strane Katoličke crkve, od Nicejskog sabora na ovamo za boga priznaje egipatsku trijadu pod nazivom Horus, Izida, Oziris? U protivnom, ovo ću smatrat najobičnijom svirepom laži, čiji je cilj ljude zavesti u zabludu.

Inače, osim što je paralela skroz promašena, jer po toj logici netko se može pozvati da su neki poganski narodi vjerovali u jednoga boga pa tebe proglasiti njihovim sljedbenikom, ove trijade se sastoje od triju zasebnih bogova, a kršćani vjeruju u jednoga Boga u tri osobe. Inače nije zgorega ponoviti, budući da si ovoliko zainteresiran na poganske religije, da su neki dijelovi Biblije poput stvaranja i općeg potopa po svojoj strukturi veoma slični mitovima okolnih naroda, pa zaključi sam na što to implicira po tvojoj logici.

reci mi zašto Abraham, Božji prijatelj, nije poznavao trojstvo?

Zbog toga što se Bog ljudskome rodu nije namjeravao objaviti odjednom nego govorimo o postupnosti objave. Isto se tako može postaviti pitanje zašto prije Mojsija nisu znali njegovo ime ili imali Zakon - isti razlog zašto do punine vremena nije odlučio poslati na svijet Spasitelja i Otkupitelja, i prije Pedesetnice Duha Svetoga.

Oci koji nisu vjerovali u trojstvo: Justin Mučenik, Irenej, Klement Aleksandrijski, Tertulijan, Hipolit, Origen, pa čak ni Teofil iz Antiohije najvjerovatnije nije vjerovao u trojstvo. Trojstvo ulazi u crkvu tek tristo godina nakon Isusovog uskrsnuća, pa ga opet izbacuju, pa vraćaju, a još stotinama godina poslije traje borba sa " hereticima ".

Ne znam doista odakle ti ovih informacija jer je svaki, ali baš svaki pojedini kršćanski pisac kojeg navodiš vjerovao u Trojstvo, tj. božanstvo Sina i Duha Svetoga. Redom koji navodiš:

Justin Mučenik

"God speaks in the creation of man with the very same design, in the following words: ‘Let us make man after our image and likeness.’ . . . I shall quote again the words narrated by Moses himself, from which we can indisputably learn that [God] conversed with someone numerically distinct from himself and also a rational being. . . . But this offspring who was truly brought forth from the Father, was with the Father before all the creatures, and the Father communed with him" (Dialogue with Trypho the Jew 62 [A.D. 155]).

Irenej

"It was not angels, therefore, who made us nor who formed us, neither had angels power to make an image of God, nor anyone else. . . . For God did not stand in need of these in order to accomplish what he had himself determined with himself beforehand should be done, as if he did not possess his own hands. For with him [the Father] were always present the Word and Wisdom, the Son and the Spirit, by whom and in whom, freely and spontaneously, he made all things, to whom also he speaks, saying, ‘Let us make man in our image and likeness’ [Gen. 1:26]" (Against Heresies 4:20:1 [A.D. 189] emphasis added).

Klement Aleksandrijski

"The Word, then, the Christ, is the cause both of our ancient beginning—for he was in God—and of our well-being. And now this same Word has appeared as man. He alone is both God and man, and the source of all our good things" (Exhortation to the Greeks 1:7:1 [A.D. 190]).

"Despised as to appearance but in reality adored, [Jesus is] the expiator, the Savior, the soother, the divine Word, he that is quite evidently true God, he that is put on a level with the Lord of the universe because he was his Son" (ibid., 10:110:1).

Tertulijan

"We do indeed believe that there is only one God, but we believe that under this dispensation, or, as we say, oikonomia, there is also a Son of this one only God, his Word, who proceeded from him and through whom all things were made and without whom nothing was made. . . . We believe he was sent down by the Father, in accord with his own promise, the Holy Spirit, the Paraclete, the sanctifier of the faith of those who believe in the Father and the Son, and in the Holy Spirit. . . . This rule of faith has been present since the beginning of the gospel, before even the earlier heretics" (Against Praxeas 2 [A.D. 216]).

"And at the same time the mystery of the oikonomia is safeguarded, for the unity is distributed in a Trinity. Placed in order, the three are the Father, Son, and Spirit. They are three, however, not in condition, but in degree; not in being, but in form; not in power, but in kind; of one being, however, and one condition and one power, because he is one God of whom degrees and forms and kinds are taken into account in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit" (ibid.).

"Keep always in mind the rule of faith which I profess and by which I bear witness that the Father and the Son and the Spirit are inseparable from each other, and then you will understand what is meant by it. Observe now that I say the Father is other [distinct], the Son is other, and the Spirit is other. This statement is wrongly understood by every uneducated or perversely disposed individual, as if it meant diversity and implied by that diversity a separation of Father, Son, and Holy Spirit" (ibid., 9).

"Thus the connection of the Father in the Son, and of the Son in the Paraclete, produces three coherent persons, who are yet distinct one from another. These three are, one essence, not one person, as it is said, ‘I and my Father are one’ [John 10:30], in respect of unity of being not singularity of number" (ibid., 25).

Origen

"For we do not hold that which the heretics imagine: that some part of the being of God was converted into the Son, or that the Son was procreated by the Father from non-existent substances, that is, from a being outside himself, so that there was a time when he [the Son] did not exist" (The Fundamental Doctrines 4:4:1 [A.D. 225]).

"No, rejecting every suggestion of corporeality, we hold that the Word and the Wisdom was begotten out of the invisible and incorporeal God, without anything corporal being acted upon . . . the expression which we employ, however that there was never a time when he did not exist is to be taken with a certain allowance. For these very words ‘when’ and ‘never’ are terms of temporal significance, while whatever is said of the Father, the Son, and the Holy Spirit, is to be understood as transcending all time, all ages" (ibid.).

"For it is the Trinity alone which exceeds every sense in which not only temporal but even eternal may be understood. It is all other things, indeed, which are outside the Trinity, which are to be measured by time and ages" (ibid.).

Hipolit

"The Word alone of this God is from God himself, wherefore also the Word is God, being the being of God. Now the world was made from nothing, wherefore it is not God" (Refutation of All Heresies 10:29 [A.D. 228]).

Teofil Antiohijski

"It is the attribute of God, of the most high and almighty and of the living God, not only to be everywhere, but also to see and hear all; for he can in no way be contained in a place. . . . The three days before the luminaries were created are types of the Trinity: God, his Word, and his Wisdom" (To Autolycus 2:15 [A.D. 181]).

Toliko o povijesnim perspektivama.

Zadnja promjena: Caesar; pet 01 kol 2008, 01:48; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz

Ovi citati koje si naveo su pogrešna analogija, ovdje se Ivan ne služi Tanahom, nego slikom poganske božice Hekate, koja je Alfa i Omega, ona koja drži ključeve groba i podzemlja.Evo nešto o njoj: http://www.shieldmaidens.org/Vhr/udruga/letak/hekata.html

Ti si ozbiljan? Mislim da upravo skačeš samome sebi u usta jer direktno priznaješ da je biblijski sadržaj preuzet iz poganske religije... Isus se spominje kao ''prvi i posljednji'', a to je neovisno o alfi, omegi i ključevima isti naziv koji sebi prisvaja jahve u Starom zavjetu. Još jedna paralela:

''Jer Jahve, Bog vaš, Bog je nad bogovima, Gospodar nad gospodarima, Bog velik, jak i strašan, koji nije pristran i ne da se podmititi;'' (Pnz 10,17)

''Njega će u svoje vrijeme pokazati On, Blaženi i jedini Vladar, Kralj kraljeva i Gospodar gospodara'' (1 Tim 6,15)

Ratovat će protiv Jaganjca, ali će ih pobijediti Jaganjac - i njegovi pozvanici, izabranici, vjernici - jer on je Gospodar gospodara i Kralj kraljeva." (Otk 17,14)

''Ogrnut je ogrtačem krvlju natopljenim; ime mu: Riječ Božja. Na ogrtač, o boku, napisano mu ime: "Kralj kraljeva i Gospodar gospodara." (Otk 19, 13.16)

Trebam li kopati po netu da pronađem sve 24 (slovima: dvadeset i četiri!) titule koje su zajedničke Isusu i Bogu Jahvi ili je i ovo dovoljno?

Isprazna, ničim utemeljena apologetika apsurda.

Da budem iskreno-osoban, od bivšeg katoličkog apologeta koji je razotkrio sve papističke smicalice ipak sam očekivao više.

Na sve ovo mogu ti reći samo: Novi Zavjet naziva Oca, JEDNOG i JEDINOG PRAVOG BOGA, "ho theos" ( sa članom ), samo Njega, NIKOG DRUGOG, NIKAD Sina ili Duha Svetoga ne naziva tako. Isusa naziva " theos " bez člana.

''Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" (Iv 20,28 )

kai apekriqh o qwmaV kai eipen autw o kurioV mou kai o qeoV mou

''…iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.'' (Tit 2,13)

prosdecomenoi thn makarian elpida kai epifaneian thV doxhV tou megalou qeou kai swthroV hmwn ihsou cristou

''Šimun Petar, sluga i apostol Isusa Krista, onima koje pravednošću
Boga našega i Spasitelja Isusa Krista zapade ista dragocjena vjera kao
i nas.'' (2 Pt 1,1)

sumewn petroV douloV kai apostoloV
ihsou cristou toiV isotimon hmin lacousin pistin en dikaiosunh tou qeou
hmwn kai swthroV ihsou cristou

Dovoljno?

more_horiz
Smiješno je tvoje objašnjenje, Židovi se nisu
molili anđelima. Evo jedne molitve zabilježene u rimokatoličkom narodu:
" Mali Isuse moli svetog Antu za ..."
Sad ćeš ti reći da to nije službeni nauk crkve....

Hajde, molim te lijepo, navedi mi gdje si pročitao Katoličku molitvu koja traži Isusa za zagovor Svetog Ante. Ako mi ne uspiješ navesti službeni Katolički izvor, niti ti niti ja nismo dužni vjerovati da te nije nasamario sotona. Ovo nije ništa sramotno- demon stoljećima zavarava i već je iskusan podlac- ali to ne znači da ne bismo trebali raskrinkavati njegove naume i baš svaku ludoriju koju izmisli uzeti za ozbiljno.

Ako Katolici mole Isusa za zagovor svetaca, neka sam ekskomuniciran iz Katoličke Crkve. Toliko o tome.

Što se tiče Židova, Kršćana i anđela- Židovi imaju jednaku vjeru Katolicima- da su anđeli sluge Božji i vode brigu o pojedincima na zemlji (neko bi rekao da su ovo Židovi preuzeli iz rimske religije- familijara) i ne smatra ih se malim bogovima radi toga (Evanđelje po Mateju 18:10)

Egioćani su imali trojstvo: http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2003/07/13/srpski/F03071201.shtml

U hrišćanstvu su funkcije Ozirisa i Horusa izražene kroz oca i sina.

Kao što možeš pročitati i u samom tekstu kojeg si naveo, Egipćani su bili politeisti ( tekst spominje božicu Nuit ) i njihovo poimanje trojstva i religije čak niti ne liči na Kršćansku predodžbu.

Bog
nije nikakav shizofreničar koji se sastoji od tri osobe, on je JEDAN,
EHAD, u JEDNOG BOGA koji nije trojstvo su vjerovali su svi patrijarsi,
carevi i proroci. Pokaži mi dokaz da su patrijarsi, proroci ili
apostoli vjerovali u trojstvo. Pokaži mi gdje je Isus za sebe rekao da
je Bog.

Barnaba, Ignacije, Matheus, Irenej, Tertulijan- samo neki od ranih Crkvenih patrijarha koji su vjerovali u Trojstvo.

Iskreno govoreći, Trojstvo je mnogim Crkvenim patrijarsima glavna tema, jer su se svojim pismima borili s herezom Sabelijanizma, koja danas ima svoj povratak u takozvanoj "Jesus Only" teologiji. Bilo bi prilično apsurdno tvrditi da rani teolozi nisu vjerovali u Trojstvo, znajući koliko je mnogo pisano o toj temi tijekom njihovog doba.

Isus proziva sebe "Ja jesam", Ime Boga ( Ja hve ) na mnogo mjesta u Svetom Pismu (Evanđelje po Ivanu 8:28, Evanđelje po Luki 22:70) i jednom čak riskira kamenovanje, jer Ga je svjetina optužila da od Sebe radi idola i huli na Boga. Isus ih nije ispravio. Jednako tako, Isus dopušta da Ga se naziva Bogom ( Evanđelje po Ivanu 20:28 ) a Pavao Ga naziva jednakim Bogu ( Poslanica Filipljanima 2:6 )

Gdje sam rekao da su Slaveni utjecali na vašu
dogmu o trojstvu, samo sam nabrojio poganske narode koji su vjerovali u
trojstvo, a direktno su na ovu dogmu utjecali Egipćani, postoji knjiga
jednog pape protiv trojstva Pobožna ludovanja svetog Atanazija.

Još nešto, Slaveni nisu bili arijevci, već arijska rasa, a arijci su vjerovali u trojstvo.

Ali koja je svrha tvojeg argumenta da postoji još religija koje vjeruju u trojstvenu prirodu svojih božanstava? Zar bi to išta promijenilo? Postoje mnoge religije koje vjeruju u jedinstvo svojeg božanstva, pa ovo ne bi sugeriralo da su ih Židovi preuzeli.

Što se tiče rase, ona uopće nije vezana religijom. Bilo tko može vjerovati što želi- čak i Židovi Starog Zavjeta nisu bježali od činjenice da je Bog Gospodar svijeta i da je stvoritelj stranaca.

more_horiz
Prije svega, ispričavam se braći rimokatolicima zbog načina na koji diskutiram, ali to je moj stil. Vjerujem da su i Caesar i Sinke dobronamjerni, najvažnije je da proučavaju Bibliju.
Rimokatoličke apologete koje se pozivaju na Bibliju su model preuzet iz protestantizma, jer oni imaju Biblikum tek 80 godina, rimokatolički teolozi ne vjeruju da u Bibliji nema grešaka, kažu da se 80 posto Bibliji nikad nije desilo... Ipak, pozitivno je da se Sinke, Caesar i ostali služe Biblijom, da je proučavaju, iako čisto sumnjam da vjeruju u Božje stvaranje i doslovno tumačenje, recimo Potopa, Egipatskih zala ili bitke Davida i Golijata. Rimokatolička crkva pobija Mojsijevo autorstvo, u svakoj knjizi Novog i Starog zavjeta vidi bezbrojne redakcije, pa čak i najkonzervativniji kao sadašnji papa Benedikt XVI. vjeruju u redakcije.

Čitava RKC je ustvari jedan konglomerat vjerovanja, tako sam ja upoznao dva rimokatolička teologa sa istog fakulteta, jedan je tvrdio da je izlazak iz Egipta doslovan (po njemu izvještaj ima grešaka, ali se izlazak desio), drugi da je simboličan, jedan je vjerovao u Sotonu i opsjednuća, drugi je tvrdio da je Sotona neki savjetnik sa nekakvog dvora, da on zapravo ne postoji, a da su opsjednuća psihička oboljenja.

Ja radim drugčije od vas, načujem neko teološko tumačenje drugačije od moga, provjerim ga Biblijom, pa ga prihvatim ili odbacim.
Kako sam odbacio trojstvo?
Član ovog foruma Jonhy, rekao mi je da trojstvo nije Biblijska istina i da je Isus i Otac i Sin i Duh Sveti. Nakon nekoliko mjeseci proučavanja Biblije i sve moguće litarature, uz post i molitvu otkrio sam da je Jonhy bio djelomično u pravu. Trojstvo nije Biblijska istina, ali Isus nije Otac, Sin i Duh Sveti, već Sin Božji, PRVOROĐENAC/PROTOTOKOS.Većina današnjih "kršćana" imaju nauku neke svoje sekte, velike ili male, čija učenja propagiraju , a da o njima ne razmišljaju, nego ih "prihvaćaju vjerom". Međutim, pravi i istiniti Bog, JEDAN/EHAD i JEDINI/JAHID dao nam je Bibliju, svoju objavu da kroz nju sve provjeravamo. A u Bibliji trojstva nema, pa nema.

Zadnja promjena: servus dei; pon 04 kol 2008, 22:47; ukupno mijenjano 3 put/a.

more_horiz
jedan je tvrdio da je izlazak iz Egipta doslovan (po njemu izvještaj ima grešaka, ali se izlazak desio),

Ovo se moze povijesno i arheoloski dokazati.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply