Zanimljivo je da pri stvaranju neba i zemlje Bog samog sebe titulira u množini, dok u najpoznatijoj židovskoj molitvi (š'ma izrael) iz Pnz 6,3 Bog samog sebe objavljuje kao jednog koristeći izraz ''ehad'' koji podrazumijeva jedinstvo od više dijelova. Primjerice kao što su muško i žensko jedno tijelo, a jutro i večer jedan dan, tako Bog za samog sebe govori da je ''jedan od više dijelova'' - Oca, Sina i Duha Svetoga, kao što će nam biti objavljeno u punini vremena.
Krivo. Isus je sudjeolovao pri stvaranju sa Bogom. Riječ EHAD ne označava isključivo kolektivno jedinstvo, nego tek ponekad (u zavisnosti od broja kolektivnih imenica u singularu unutar jezika). Ehad znači JEDAN, kao i u našem jeziku. Riječ ehad se može koristiti za kolektiv, npr. jedan naroda, jedna ekipa... ali ne postoji druga riječ za izražavanje jednine, tako da se riječju EHAD označava i jedan čovjek, jedan auto, jedan štap...
U Tanahu se riječ ehad upotrebljava upravo u tom smislu, jedna ( ehad ) zakon, jedna kuća...
Kako bi na našem jeziku rekao Bog je jedan, a jedan može biti i tim, ali nema druge riječi.
Šta znači U ime Oca, Sina i Duha Svetoga Matej 28,19?
" U ime Oca" - krštenik priznaje da je to JEDINI Bog, kojem je sagriješio i kojem se vraća pokajanjem preko jedinog posrednika između Boga i čovjeka " i Sina" Sina Božjeg, Isusa Krista, snagom Božje sile "i Duha Svetoga" Svetoga Duha.
Isto kao što svi kršćani danas slave jednog istinitog Boga.
Vi slavite babilonsko - egipatsku trijadu, a ne Boga Abrahama, Izaka i Jakova, reci mi zašto Abraham, Božji prijatelj, nije poznavao trojstvo?
Rekao sam već da nemam veze sa tom sektom koja sebe naziva Jehovini svjedoci, rađe bih bio rimokatolik kada bih morao birati između te dve sekte.
Oci koji nisu vjerovali u trojstvo: Justin Mučenik, Irenej, Klement Aleksandrijski, Tertulijan, Hipolit, Origen, pa čak ni Teofil iz Antiohije najvjerovatnije nije vjerovao u trojstvo. Trojstvo ulazi u crkvu tek tristo godina nakon Isusovog uskrsnuća, pa ga opet izbacuju, pa vraćaju, a još stotinama godina poslije traje borba sa " hereticima ".
Upravo tako, Isus u Otkrivenju sebi pripisuje isti atribut koji stoji za Boga Jahvu u SZ-u:
''Tko je to učinio i izvršio? Onaj koji odiskona zove naraštaje, ja, Jahve, koji sam prvi i bit ću ovaj isti s posljednjima!'' (Iz 41,4)
''Ovako govori kralj Izraelov i otkupitelj njegov, Jahve nad Vojskama: "Ja sam prvi i ja sam posljednji: osim mene Boga nema.'' (Iz 44,6)
Čuj me, Jakove, Izraele, koga sam pozvao: Ja jesam, ja sam prvi, ja sam i posljednji. (Iz 48,12)
''Kad ga vidjeh, padoh mu k nogama kao mrtav. A on stavi na me desnicu govoreći: "Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji'' (Otk 1,17)
I anđelu Crkve u Smirni napiši: "Ovo govori Prvi i Posljednji, Onaj koji bijaše mrtav i oživje'' (Otk 2,8 )
''Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak!'' (Otk 22,14)
Budući da Otac i Sin sebi pripisuju iste atribute to upućuje da ove dvije osobe imaju istu božansku bit jer su vječne - a vječan je jedino Bog.
''Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog - Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar.'' (Otk 1,8 )
Ovi citati koje si naveo su pogrešna analogija, ovdje se Ivan ne služi Tanahom, nego slikom poganske božice Hekate, koja je Alfa i Omega, ona koja drži ključeve groba i podzemlja.Evo nešto o njoj: http://www.shieldmaidens.org/Vhr/udruga/letak/hekata.html
Upravo tako - Otac, Sin i Duh Sveti su jedinstvo Trojstva, jedan Bog u tri osobe, iste po bivstvu i supstanci, različite jedino po međusobnim odnosima - očinstvo, sinovstvo i nadisanje (spiracija). Također, sv. Pismo nam svjedoči da je Bog ljubav (1 Iv 4,8; 4,16), a znamo da ljubav ne može postojati u izolaciji. Kad bi Bog bio jedna osoba, prije vremena ta ljubav ne bi bila ostvariva jer nema drugog bića prema kojemu bi bila upućena, međutim budući da nam Pismo svjedoči o postojanju vječne Riječi koja je rođena od Oca prije vremena, to znači da je Sin onaj koji je ljubljeni (Mt 3,17), a Duh Sveti ljubav kojom Otac spoznaje Sina - dakle Trojstvo je vječno jedinstvo ljubavi.
Isprazna, ničim utemeljena apologetika apsurda.
http://www.greeknewtestament.com/B43C001.htm
en arch hn o logoV kai o logoV hn proV ton qeon kai qeoV hn o logoV
O čemu ti pričaš? Kakav Bog ''malim slovom''? Čak i za nekog s osnovnim znanjem grčkog vrlo je lako provjeriti da je ''teon'' akuzativ imenice ''teos'' i stoji uz obližnji prijedlog, a redak poslije imamo ''kai teos en ho logos'' što znači ''i Riječ bijaše Bog''. Dakle prilično jasno - Isus je kao Očeva Riječ (Iv 1,14) pravi Bog rođen od Oca prije svih vjekova, i eto još jednog u nizu biblijskih dokaza o Njegovom božanstvu.
Navedimo ih još nekoliko da otklonimo svaku sumnju. Najprije, Isus sam sebi prisvaja ime kojim se Bog objavio izabranom narodu. Izraz ''ja jesam'' je ime koje si Bog daje u Izl 3,14 i bilo je bogohulno da ga itko neopravdano izgovori. Zato ga Židovi i hoće kamenovati:
''Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!" Nato pograbiše kamenje da bace na nj. No Isus se sakri te iziđe iz Hrama.'' (Iv 8, 58-59)
Dakle Židovi prepoznaju da se izjednačuje s bogom, a znamo da Isusove riječi ne mogu biti krive. dajle, po ukazanju Toma priznaje Isusa Bogom:
''Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj! Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!" (Iv 20, 28-29 )
Da Isus nije Bog sigurno bi ispravio Tomu i upozorio ga da ne govori bogohulno - izjednačuje nekoga s bogom kome ne pripada taj naslov, no upravo suprotno - hvali ga jer je povjerovao u Njegovo božanstvo, isto što će učiniti za svakog Jehovinog svjedoka i unitarista koji se obrati sa svog krivovjerja. Dalje, i Petar i Pavao priznaju Isusa Bogom:
''On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom'' (Fil 2,6)
''…iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.'' (Tit 2,13)
''Šimun Petar, sluga i apostol Isusa Krista, onima koje pravednošću Boga našega i Spasitelja Isusa Krista zapade ista dragocjena vjera kao i nas.'' (2 Pt 1,1)
Možemo ići dalje i priložiti još atributa koji u sz-u pripadaju Bogu, a Isus ih pripisuje sebi, no mislim da je i ovo dovoljno kako bi se ukazalo da je Mesija - Isus Krist, istobitan s Ocem, pravi Bog i pravi čovjek
Na sve ovo mogu ti reći samo: Novi Zavjet naziva Oca, JEDNOG i JEDINOG PRAVOG BOGA, "ho theos" ( sa članom ), samo Njega, NIKOG DRUGOG, NIKAD Sina ili Duha Svetoga ne naziva tako. Isusa naziva " theos " bez člana.
Za kraj sjetimo se Isusovih riječi, i razmislimo o njima:
Oče, hoću da i oni koje si mi dao budu sa mnom gdje sam ja, da gledaju slavu moju koju si mi dao, jer si me ljubio prije postanja svijeta.
O, Oče pravedni, svijet tebe ne pozna, a ja te upoznah, i ovi spoznaše da si me ti poslao.
I ja im objavih ime tvoje i objaviću: da ljubav kojom me ljubiš u njima bude, i ja u njima. Ivan 17, 25-26
Zadnja promjena: servus dei; čet 31 srp 2008, 22:14; ukupno mijenjano 1 put.