servus dei je napisao/la:
Na sve ovo sam više manje odgovorio, ali još jednom: To što se Isusu pripisuju božanski atributi, ne znači da je Isus JHWH, već sam dao primjer moderatora i vlasnika foruma, dakle ako je tebe neko učinio moderatorom, ne znači da si vlasnik foruma.
Primjer kojeg si dao nije adekvatan. Isus jeste Jahve jer Pismo to za njega kaže, i naša nevjera Pismu to ne može iznegirati.
Još jednom ću navest što Pismo kaže a što nisi komentirao.
U
Psalmu 68 stoji napisano:
"17 Kola Božjih ima tisuće tisuća; Svemogući je došao od Sinaja u svetište: 18Uzašao si na visinu, doveo sa sobom roblje, primio darove od
ljudi; i nepokorni stanuju uz Boga, Gospoda." Mi čitajući taj tekst možemo shvatit svakako: doslovno, metaforički, likovito, ovako, onako. No to vrijedi samo do trenutka kad pročitamo što Pavle kaže o tome. Kad nam apostol protumači taj stih, mi onda više nemamo mogućnost samovoljne interpretacije.
A evo što apostol kaže:
"A svakomu je od nas dana milost po mjeri dara Kristova. 8Zato veli: Na visinu uzađe vodeći sužnje, dade dare ljudima. 9Ono "uzađe" - što drugo znači doli to da i siđe u donje krajeve, na zemlju? 10 Koji siđe, isti je onaj koji i uzađe ponad svih nebesa da sve ispuni" Ef 4:7
Pavle kaže da se poziva na Pismo i citira ga i direktno kaže da se tu radi o Kristu. I to je istina, tu se radi o Kristu (jer Pismo tako kaže
). No Psalm kaže za tog Krista da je Jahve
Dakle, nemaš mogućnost samovoljnog tumačenja tko je Jahve koji je uzišao na nebesa, a koji je prije toga sišao. Taj Jahve je Krist To direktno piše i maštovita tumačenja to ne mogu osporit.
A evo što još u tom Psalmu piše za tog Jahvu:
19 "Blagoslovljen neka je Svemogući! Svaki dan nosi nas Bog, spasitelj naš."Bog je naš spasitelj.
Krist je naš spasitelj.
24Vidješe, Bože, svečani ulazak tvoj, ulazak Boga mojega, kralja mojega, u svetište."Uistinu, Toma nije idolopoklonik koji se klanja stvorenju nego je pravi apostol koji se klanja pravom Bogu i koji kaže:
"Gospodin moj i Bog moj." Stoga nije ni čudo što su Ga htjeli kamenovat kad je sam za sebe posvjedočio: "Ja Jesam".
Ovo nikad nisi komentirao nego si zaobišao.
Duh nije osoba, ako Abelova krv vrišti, znači li to da je Abelova krv osoba.
opet promašen argument. A da bi ti to pokazao citirat ću jedan stih:
"Duh reče Filipu: "Pođi i pridruži se tim kolima!" ]Dj, 8,29Kad bi umjesto Duh napisali Marko, dobili bi slijedeću rečenicu:
Marko reče Filipu: "Pođi i pridruži se tim kolima!Kad bi prihvatio tvoju argumentaciju, onda bih morao isto primjenit i na puno drugih mjesta. Čak bi se i za tebe trebao upitat jesi li ti osoba. Jer, ako se hoće osporit ono što jasno piše (a da je Duh osoba piše prejasno), onda se uistinu koriste najmaštovitiji argumenti. A to je tužno. Svojim nerazumjevanjem Pisma osporavat ono što jasno piše...
Božju riječ je nemoguće tumačiti pomoću Novog zavjeta, već je jedino Novi zavjet moguće protumačiti ako se poznaje Tanah. Bog nam je dao Toru koja je temelj i fumndament naše vjere i sve kasnije objave se kontroliraju
sa Torom.
Pa samo Pismo te demantira.
"Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas
sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga." Iv 15,15Uistinu, tek nam je Sin sve saopćio što je Otac imao za reć. Prije nogo je Isus saopćio, Židovi nisu zali što radi Gospodar. Ne, Židovi nisu znali svu istinu prije Krista. nisu znali punu istinu ni o Bogu ni o čovjeku. Da su znali, ne bi Isusa raspeli što je rekao: Ja Jesam.
Da su znali ne bi se snebivali nad riječima o novom rađanju, rađanju od vode i Duha.
"No kada dođe on - Duh Istine - upućivat će vas u svu istinu; jer neće
govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi." Iv 16,13
Uistinu, tek će nas Duh Istine,
nakon što Kist ode, uvest u svu Istinu. Tek on će nam otvorit oči da vidimo što je uistinu u Pismu napisano. Tek On će nam dat pravo razumjevanje onog što smo do tad gledali u slikama.
On, Duh Istine, neće govorit sam od sebe, nego će navjestit ono što čuje od Oca.
I tu se vidi da je Duh osoba jer iako on može govorit sam od sebe (pogledaj Djela), on Crkvu uvodi u Istinu po onom što čuje od Oca.
To je vjera Crkve. A Trojstvo je samo riječ koja opisuje odnos između Oca, Sina i Duha Svetoga.
Ti si napravio fundamentalnu pogrešku kada si pokušao Stari zavjet protumačiti Novim, po toj logici je Kur an najnovija objava, pa ajmo korigirat Bibliju. Tako ne ide, mi smo odbacili Kur an kao Božju objavu baš zato što je suprotna Tanahu (Starom zavjetu).
Osim što je to tvoje osobno mišljenje da se Novi Zavjet treba tumačit po Starom, možeš li navest neki citat iz Pisma koji bi potvrdio tvoje mišljenje?
Naime, tvoje mišljenje nije argument.
Ja ti mogu navest još citata gdje se govori da je Stari Zavjet, cijeli Izrael, slika stvarnosti kojoj je pravi i puni smisao tek Krist dao.
Punina objave je došla po Duhu Svetom nakon što je Krist otišao. Zato je za prirodu Duha Svetog za nas mjerodavno ono što je nastalo nakon Kristove smrti.
Djela Apostolska su testament Duha Svetog. Nastala nakon pentakosta, ona su zapis prve Crkve koja je baštinila puninu objave. Ona su mjerodavna za tumačenje i starozavjetnih Pisama i ona nam govore kako razumjeti pojedini SZ tekst. Ti si dužan slušat tu Crkvu a ne sinagogu u tumačenju prirode Boga i čovjeka.
A što se tiče kurana, to nas dovodi do, za vas baštinike reformacije, uvijek
neugodnog pitanja: Uistinu, kako vi uopće znate koje bi knjige trebale činit Pismo a koje ne?
Mi katolici znamo zato što vjerujemo Crkvi koja nam kaže koje knjige su dio kanona a koje nisu. No vi možete samo nama vjerovat (ili ne vjerovat) jer sami nikako ne možete znat.
Kada bi u Novom zavjetu bilo nekih novih ili drugačijih istina od onih iz Tanaha, ja bih ga odbacio.
Ti ga i jesi odbacio. Kad ne vjeruješ da je i Isus Jahve, ti si ga de facto odbacio. Tvoje pozivanje na njega je samo kozmetičke naravi. No, NZ ne piše suprotno SZ, nego otkriva smisao onog što je u SZ napisano, a što mnogi ne razumiju.
Samim židovima je prorečeno da će im njihove knjige biti zapečaćene i
da ih neće znat čitat.
Dakle, Bog kaže da će Duh Istine koji će nas uvest u svu Istinu doć tek nakon Kristove smrti. Hoćeš li ti tome vjerovat, ovisi prvenstveno o tebi.
Ali toga nema, Bog je uvijek isti, On se ne mijenja, pa se tako ni objava ne mijenja. Ne postoji razvoj objave, sve istine postoje već u pet Mojsijevih knjiga. I bez Novog zavjeta, imamo dovoljno podatka da ustvrdimo da je Ješua Nazarećanin Mesija.
Uistinu, Bog je uvjek Isti, no naša spoznaja Boga je doživjela vrhunac tek nakon što je Duh Istine došao nad Crkvu. A Isus je mesija, a taj mesija je sam Bog (kao što je prorečeno da će sam Bog doć spasit ljude). Sin je Jahve, to nas uči Pismo. Sin nije Otac, i to nas uči Pismo.
Crkva vjeruje Pismu i onom što se tamo nalazi zapisano, stoga vjeruje u
obje te istine, a ne kao vi što jedan citat suprostavljate drugom umjesto da imate tumačenje koje ih sve pokriva.
Lako je sklopit tumačenje koje će bit suglasno s par mjesta u Pismu, no samo je jedno koje će bit suglasno sa svim mjestima u Pismu.
"Gospodin moj i Bog moj" - usklik koji će svaki kršćanin vikat do kraja svijeta, pa i poslje.
Evo, sad kad sam ti još jednom pokazao, priupitat ću te:
Tko je Jahve u Ps 68 koji je uzišao u visinu? Otac? Ili Sin? Još jednom,
objašnjenje o tom potraži u Ef 4:7.
NOVI ZAVJET MOGUĆE JE SHVATITI SAMO AKO POZNAJEMO STARI ZAVJET! TO JE JEDINI ISPRAVNI NAČIN!
Osim svoje vike, imaš li još kakav argument koji bi pobio Isusove riječi da ćemo u puninu Istine bit uvedeni tek nakon njegove smrti?
Zadnja promjena: melkisedek; pon 01 ruj 2008, 21:45; ukupno mijenjano 1 put.