servus dei je napisao/la: Jedan od najvećih nonsensa i poganština jevjerovanje u babilonsko trojstvo koje propagiraju "kršćanske" crkve.
1.Trojstvo nije Biblijska istina, nigdje u Bibliji se Bog nije objavio kao nekakvo
trojstvo. Ni jedno od Božjih imena ne ukazuje na trojstvo.
Zanimljivo je da pri stvaranju neba i zemlje Bog samog sebe titulira u množini, dok u najpoznatijoj židovskoj molitvi (š'ma izrael) iz
Pnz 6,3 Bog samog sebe objavljuje kao jednog koristeći izraz ''ehad'' koji podrazumijeva jedinstvo od više dijelova. Primjerice kao što su muško i žensko jedno tijelo, a jutro i večer jedan dan, tako Bog za samog sebe govori da je ''jedan od više dijelova'' - Oca, Sina i Duha Svetoga, kao što će nam biti objavljeno u punini vremena.
servus dei je napisao/la:
2. Starozavjetni Izrael, patrijarsi, kraljevi i proroci nisu poznavali trojstvo, već su slavili Jedinog istinitog Boga.
Isto kao što svi kršćani danas slave jednog istinitog Boga.
3. Prvi kršćani nisu vjerovali u trojstvo, ta poganska nauka ušla je u crkvu tek tristo godina nakon Isusa, ali ni tada bez otpora.
Možda server Jehovinih svjedoka izbacuje obavijest ''trenutno nedostupno'', no ja sam pronašao poprilični broj eminentnih prednicejskih izvora koji govore da je Isus Krist pravi Bog i pravi čovjek, a Bog jedan u tri osobe:
http://www.catholic.com/library/Trinity.asphttp://www.catholic.com/library/Divinity_of_Christ.asp...i koji potvrđuju biblijsko učenje o Presvetom Trojstvo, prisutno u pologu vjere koji su Crkvi ostavili apostoli da je čuva, širi i prenosi do konca vremena, krsteći sve narode u ime Presvetoga Trojstva: Oca, Sina i Duha Svetoga.
4. Adventni pokret nije vjerovao u trojstvo, kao ni Ellen White. Ta je dogma u adventističku crkvu ušla tek poslije prvog svijetskog rata.
Hvala na korisnoj informaciji, u svakom slučaju ovo je još jedna potvrda apsolutne nefunkcionalnosti a time i nevaljanosti načelo o slobodnom tumačenju izvora objave (za koje nam usput ti isti ne mogu dokazati da jesu ti i ti i ništa izuzev toga).
Ali ispada da smo mi svi glupi, a pametni papski teolozi će nam objasniti trojstvo....
Sreća da nam ne trebaju, dovoljna nam je Biblija, pa makar i okrnjena.
Isus za sebe kaže da je prvi i posljednji, u Otkrivenju Ivan koristi apokaliptički govor svog vremena.
Upravo tako, Isus u Otkrivenju sebi pripisuje isti atribut koji stoji za Boga Jahvu u SZ-u:
''Tko je to učinio i izvršio? Onaj koji odiskona zove naraštaje, ja, Jahve, koji sam prvi i bit ću ovaj isti s posljednjima!''
(Iz 41,4)''Ovako govori kralj Izraelov i otkupitelj njegov, Jahve nad Vojskama: "Ja sam prvi i ja sam posljednji: osim mene Boga nema.''
(Iz 44,6)Čuj me, Jakove, Izraele, koga sam pozvao: Ja jesam, ja sam prvi, ja sam i posljednji.
(Iz 48,12)''Kad ga vidjeh, padoh mu k nogama kao mrtav. A on stavi na me desnicu govoreći: "Ne boj se! Ja sam Prvi i Posljednji''
(Otk 1,17)I anđelu Crkve u Smirni napiši: "Ovo govori Prvi i Posljednji, Onaj koji bijaše mrtav i oživje''
(Otk 2,8 )''Ja sam Alfa i Omega, Prvi i Posljednji, Početak i Svršetak!''
(Otk 22,14)Budući da Otac i Sin sebi pripisuju iste atribute to upućuje da ove dvije osobe imaju istu božansku bit jer su vječne - a vječan je jedino Bog.
''Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog - Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar.''
(Otk 1,8 ) servus dei je napisao/la:
Isus kaže: "Ja i Otac jedno smo!", a ne kaže Ja
i Otac smo trojstvo, ili Ja sam Otac... a kako su Otac i Isus jedno? I
Isus i Otac su jedinstvo bivastva i supstance.
Bog je SAMO
JEDAN! Bog nije mješavina Oca i Sina, već JEDINI ISTINITI BOG ima Sina.
Ali on može dio svoje slave prenjeti na onoga koga hoće, zato se
Lucifer pobunio, jer je htio biti jednak Bogu.
Upravo tako - Otac, Sin i Duh Sveti su jedinstvo Trojstva, jedan Bog u tri osobe, iste po bivstvu i supstanci, različite jedino po međusobnim odnosima - očinstvo, sinovstvo i nadisanje (spiracija). Također, sv. Pismo nam svjedoči da je Bog ljubav
(1 Iv 4,8; 4,16), a znamo da ljubav ne može postojati u izolaciji. Kad bi Bog bio jedna osoba, prije vremena ta ljubav ne bi bila ostvariva jer nema drugog bića prema kojemu bi bila upućena, međutim budući da nam Pismo svjedoči o postojanju vječne Riječi koja je rođena od Oca prije vremena, to znači da je Sin onaj koji je ljubljeni
(Mt 3,17), a Duh Sveti ljubav kojom Otac spoznaje Sina - dakle Trojstvo je vječno jedinstvo ljubavi.
Kod Ivana se za logos koristi riječ teos, a za Boga teov. To bi značilo:
U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga - i Riječ bijaše bog.
http://www.greeknewtestament.com/B43C001.htm en arch hn o logoV kai o logoV hn proV ton qeon kai qeoV hn o logoV
O čemu ti pričaš? Kakav Bog ''malim slovom''? Čak i za nekog s osnovnim znanjem grčkog vrlo je lako provjeriti da je ''teon'' akuzativ imenice ''teos'' i stoji uz obližnji prijedlog, a redak poslije imamo ''kai teos en ho logos'' što znači ''i Riječ bijaše Bog''. Dakle prilično jasno - Isus je kao Očeva Riječ
(Iv 1,14) pravi Bog rođen od Oca prije svih vjekova, i eto još jednog u nizu biblijskih dokaza o Njegovom božanstvu.
Navedimo ih još nekoliko da otklonimo svaku sumnju. Najprije, Isus sam sebi prisvaja ime kojim se Bog objavio izabranom narodu. Izraz ''ja jesam'' je ime koje si Bog daje u
Izl 3,14 i bilo je bogohulno da ga itko neopravdano izgovori. Zato ga Židovi i hoće kamenovati:
''Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!" Nato pograbiše kamenje da bace na nj. No Isus se sakri te iziđe iz Hrama.''
(Iv 8, 58-59)Dakle Židovi prepoznaju da se izjednačuje s bogom, a znamo da Isusove riječi ne mogu biti krive. dajle, po ukazanju Toma priznaje Isusa Bogom:
''Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj! Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"
(Iv 20, 28-29 )Da Isus nije Bog sigurno bi ispravio Tomu i upozorio ga da ne govori bogohulno - izjednačuje nekoga s bogom kome ne pripada taj naslov, no upravo suprotno - hvali ga jer je povjerovao u Njegovo božanstvo, isto što će učiniti za svakog Jehovinog svjedoka i unitarista koji se obrati sa svog krivovjerja. Dalje, i Petar i Pavao priznaju Isusa Bogom:
''On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom''
(Fil 2,6)''…iščekujući blaženu nadu i pojavak slave velikoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista.''
(Tit 2,13)''Šimun Petar, sluga i apostol Isusa Krista, onima koje pravednošću Boga našega i Spasitelja Isusa Krista zapade ista dragocjena vjera kao i nas.''
(2 Pt 1,1)Možemo ići dalje i priložiti još atributa koji u sz-u pripadaju Bogu, a Isus ih pripisuje sebi, no mislim da je i ovo dovoljno kako bi se ukazalo da je Mesija - Isus Krist, istobitan s Ocem, pravi Bog i pravi čovjek