Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Trojstvo

power_settings_newLogin to reply
+57
tripo 41
msomi
Juditha
sivko5
piramida4
muza
muslimanmusliman
Stella Shine
Luna Tic
Diana
Muatez
Milan Nikolic
davor_ze
piramida3
miskec4096
informer
IGOR-apokrinomai
Mirza
cito
Čarli
aron
stefani
braslav
SIPA
Rafael
estera
zanki
usamljena
SD
amos
melkisedek
Gubavac
QEA
Caesar
Sinke
servus dei
bumbar
ILIJA
Hell master
DraganZ
Bhakti
Konin
Želislav
simply
Aladin
NJEGOVA
Totus Tuus
Feba
jony
No Nick
hrvoje hrki
Spart
pinot
laodikejac
cubela
dominik
kainos
61 posters

descriptionTrojstvo - Page 8 EmptyRe: Trojstvo

more_horiz
hrvoje hrki je napisao/la:
Bhakti je napisao/la:
jony je napisao/la:
Pa, ja kažem da je Isus bio Bog tek onda kad se na krštenju u Njega nastanio Bog. Ako promatraš Isusa - ima mnogo stihova gjde nastupa kao Bog (Bog govori kroz njega) i gdje nastupa kao čovjek (npr. plakao je na Lazarovom grobu!). Dakle, Isus nekad nastupa kao čvojek, a nekad kao Bog kad Bog govori kroz njega.

zar misliš da Bog nema emocije? ja mislim da se Bog smije, plače, da ima smisao za humor, itd. i da je sve to u onom izvornom savršenom obliku. plakanje za voljenom osobom, a pogotovo zbog toga što želiš s drugim dijeliti tugu da mu bude lakše, nije grešne naravi.

ja mislim da Isus nije mogao biti istodobno čovjek i Bog. čini mi se da je Isus bio čovjek kao i svaki drugi, samo što je imao u sebi osobu Božjeg sina, ali ne nikakve nadnaravne sposobnosti s time. jednostavno, kao da je netko uzeo svijesti Božjeg Sina i degradirao ju na ljudsku svijest. time je Sin Božji doista postao običan čovjek, jer više nije bio božanske prirode. tek tada nam Isus može postati pravi primjer, jer je kao i svi mi drugi - nije istodobno Bog i čovjek, nego samo čovjek. ali, fora je u tome što je on živio takvim životom koji je bio u skladu s božanskom voljom i Bog (Sveti Duh?) mu je pomagao kad god je trebalo, radilo se o liječenju, uskrsavanju ili bilo čemu drugome. znači, tako može i svaki drugi čovjek da ima potpunu vezu s Bogom (a bilo ih je koji su bili blizu tome, kad vidimo kakva su oni čuda radili, odnosno Bog preko njih).

kad bi to tako bilo, onda je kršćanstvo lažna religija
pobijaš sve osnove kršćanstva:!:

ne, baš suprotno... kršćanstvo se temelji na tome da je Isus bio jednak nama jer nam je jedino tako mogao pružiti vjerodostojan primjer.

more_horiz
jony je napisao/la:

Dakako da tu nije rječ o tri osobe i da sad jedna šalje drugi i jedna zapovijeda drugoj. Već Isus kaže da kad On (čovjek) ode k Ocu da će doći Duh Sveti (koji je zapravo manifestacija Oca - odnosno oblik Oca) i da će taj Duh Sveti svjedočiti o Njemu. Dakle, Duh odlazi od Oca, kao što para dolazi od vode.

Sorry, ali ful si smiješan. Vjeruješ u Trojstvo, a to ni neznaš! Wink
Sam kažeš, da je Bog voda, a da su Sin, Otac i Duh Sveti, njegove manifestacije, kao što je i led, tekućina i para jedno od agregatnih stanja vode H2O. Znači para je agregatno stanje vode, u svojoj biti (kemijskom sastavu) oni su isto (H20). Ali ih u relativnom svijetu (prirodi), možemo opažati kao vodu ili paru, koja imaju drugačija svojstva i svrhu i u međusobno su odnosu. Voda se može u ovom svijetu manifestirati kao led, voda ili para. Bog se u ovom svijetu može manifestirati, kao Sin, Otac i Duh Sveti. Mi ih opažamo kao različite, iako su oni jedna bit, jedan kemijski sastav.
To je potpuno isto onome što ja govorim.

Bilo bi bolje da kažeš da vjeruješ u Trojstvo, ali ne u onaj primitivni oblik, u koji recimo vjeruje Bhakti i koliko vidim još neki "vjernici"...
Ali, OK, sada ćemo se samo vrtiti u krug.

Ono u čemu je zapravo problem, je tvoje shvaćanje Boga. Bog nije osoba, nije ograničena jedinka, Bog daleko nadilazi ono što možemo pojmiti kao osobu.
Ako je Bog ograničen kao osoba, onda to nemože biti Bog, jer kako znaš da ne postoji nešto i iznad Njega? Kako znaš da taj bog o kojem ti govoriš nije samo visoko duhovno biće, nešto poput moćnog anđela?

more_horiz
Konin je napisao/la:
Sam kažeš, da je Bog voda, a da su Sin, Otac i Duh Sveti, njegove manifestacije, kao što je i led, tekućina i para jedno od agregatnih stanja vode H2O. Znači para je agregatno stanje vode, u svojoj biti (kemijskom sastavu) oni su isto (H20). Ali ih u relativnom svijetu (prirodi), možemo opažati kao vodu ili paru, koja imaju drugačija svojstva i svrhu i u međusobno su odnosu. Voda se može u ovom svijetu manifestirati kao led, voda ili para. Bog se u ovom svijetu može manifestirati, kao Sin, Otac i Duh Sveti. Mi ih opažamo kao različite, iako su oni jedna bit, jedan kemijski sastav.

Dakle, ovo je protestanstski forum i ovo što ja vjerujem nije ono što oni nazivaju trojstvo. Ti si uveo jednu novu sintagmu - primitvni oblik trojstva! Dakle, jasno je što ja vjerujem i što ti vjeruješ. To nije ono što cijeli svijet danas zove trojstvo, a ti nazivaš primitivnim oblikom trojstva!

Konin je napisao/la:
Ono u čemu je zapravo problem, je tvoje shvaćanje Boga. Bog nije osoba, nije ograničena jedinka, Bog daleko nadilazi ono što možemo pojmiti kao osobu.
Ako je Bog ograničen kao osoba, onda to nemože biti Bog, jer kako znaš da ne postoji nešto i iznad Njega? Kako znaš da taj bog o kojem ti govoriš nije samo visoko duhovno biće, nešto poput moćnog anđela?

Znam po tome što Biblija odgovara na ova pitanja i ona kaže da je Bog - jedna osoba! Druga je stvar što tebi Biblija nije autoritet. To je sad jedna druga priča - i nema potrebe da ulazimo u to u ovoj temi!

more_horiz
jony je napisao/la:
Konin je napisao/la:

Dakle, ovo je protestanstski forum i ovo što ja vjerujem nije ono što oni nazivaju trojstvo. Ti si uveo jednu novu sintagmu - primitvni oblik trojstva! Dakle, jasno je što ja vjerujem i što ti vjeruješ. To nije ono što cijeli svijet danas zove trojstvo, a ti nazivaš primitivnim oblikom trojstva!

Konin je napisao/la:

Znam po tome što Biblija odgovara na ova pitanja i ona kaže da je Bog - jedna osoba! Druga je stvar što tebi Biblija nije autoritet. To je sad jedna druga priča - i nema potrebe da ulazimo u to u ovoj temi!

koliko mogu shvatiti za tebe je Bog samo Bog OTAC- Jahve

a šta su Isus i Duh sveti??

more_horiz

Daj pročitaj postove...

Ali ajde, da ponivim:
Dakle, postoje Bog=Otac=Sin=Duh Sveti=Riječ i On je sebi stvorio šator u koji će se nastaniti - a to je bio čovjek Isus Krist! U prethodnim 
postovima imaš biblijske stihove koji to potkrijepljuju!

more_horiz
jony je napisao/la:

Daj pročitaj postove...

Ali ajde, da ponivim:
Dakle, postoje Bog=Otac=Sin=Duh Sveti=Riječ i On je sebi stvorio šator u koji će se nastaniti - a to je bio čovjek Isus Krist! U prethodnim

pa čitam ja postove
ali si brate nejasan

evo sada kažež da je SIN=Bog
a tko je po tebi Sin
zar nije Isus????obred

more_horiz
jony je napisao/la:

Daj pročitaj postove...

Ali ajde, da ponivim:
Dakle, postoje Bog=Otac=Sin=Duh Sveti=Riječ i On je sebi stvorio šator u koji će se nastaniti - a to je bio čovjek Isus Krist! U prethodnim

pa čitam ja postove
ali si brate nejasan

a tko je po tebi Sin
zar nije Isus????obred

Imaš Boga i čovjeka i njih možemo promatrati odvojeno! Dakle, u čovjeka Isusa se nastanila punina božanstva na krštenju - kao što se u trenutku našeg krštavanja Duhom Svetim u nas nastanjuje dio Boga (Bog=Otac=Duh Sveti=Sin)! Dakle, Isus je čovjek. A Sin=Duh Sveti=Otac se nastanio u njemu - čovjeku Isusu!

Kol. 1: 13 – 17 Koji nas izbavi od vlasti tame i premjesti u kraljevstvo Sina ljubavi svoje, U kojemu imamo otkupljenje krvlju njegovom, oproštenje grijeha; Koji je slika Boga nevidljivoga, prvorođeni prije svakoga stvorenja; Jer je po njemu sve stvoreno, što je na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, ili gospodstva, ili poglavarstva, ili vlasti: sve je po njemu i za njega stvoreno. I on je prije svega, i sve postoji u njemu.

Isus Krist čovjek nije bio prije svega!

Ef. 3: 9 I da otkrijem svima, kako se je ostvarila tajna od vjekova skrivena u Bogu, koji je
sve stvorio po Isusu Kristu;

Iv. 1:1 -3 U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ. Ova bijaše u početku u Boga. Sve je po njoj postalo , i bez nje ništa nije postalo, što je postalo.

Dakle, Biblija naziva Sinom i Isusom Kristom Riječ koja je Bog. 
Dakle, Riječ=Bog=Sin= Isus Krist koji je bio prije svega (što nikako nije čovjek Isus Krist!)
Stoga, Sin=Riječ=Bog=Isus Krist koji je bio prije svega se nastanio u čovjeku Isusu Kristu! Dakle, postoji Bog koji je samo jedna osoba i čovjek Isus Krist u koga se spušta na krštenju i tada je taj čovjek Isus Krist s Bogom u sebi - Bog!

Ako te zaista zanima, odvoji pol sata - sat vremena i pogledaj predavanja na: http://www.biblijski-krscani.com/GA/GA006.htm

more_horiz
jony je napisao/la:
jony je napisao/la:

Daj pročitaj postove...

Ali ajde, da ponivim:

pa čitam ja postove
ali si brate nejasan

a tko je po tebi Sin
zar nije Isus????obred

Imaš Boga i čovjeka i njih možemo promatrati odvojeno! Dakle, u čovjeka Isusa se nastanila punina božanstva na krštenju - kao što se u trenutku našeg krštavanja Duhom Svetim u nas nastanjuje dio Boga (Bog=Otac=Duh Sveti=Sin)! Dakle, Isus je čovjek. A Sin=Duh Sveti=Otac se nastanio u njemu - čovjeku Isusu!

Kol. 1: 13 – 17 Koji nas izbavi od vlasti tame i premjesti u kraljevstvo Sina ljubavi svoje, U kojemu imamo otkupljenje krvlju njegovom, oproštenje grijeha; Koji je slika Boga nevidljivoga, prvorođeni prije svakoga stvorenja; Jer je po njemu sve stvoreno, što je na nebu i na zemlji, vidljivo i nevidljivo, bilo prijestolja, ili gospodstva, ili poglavarstva, ili vlasti: sve je po njemu i za njega stvoreno. I on je prije svega, i sve postoji u njemu.

Isus Krist čovjek nije bio prije svega!

Ef. 3: 9 I da otkrijem svima, kako se je ostvarila tajna od vjekova skrivena u Bogu, koji je
sve stvorio po Isusu Kristu;

Iv. 1:1 -3 U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ. Ova bijaše u početku u Boga. Sve je po njoj postalo , i bez nje ništa nije postalo, što je postalo.

Dakle, Biblija naziva Sinom i Isusom Kristom Riječ koja je Bog.
Dakle, Riječ=Bog=Sin= Isus Krist koji je bio prije svega (što nikako nije čovjek Isus Krist!)
Stoga, Sin=Riječ=Bog=Isus Krist koji je bio prije svega se nastanio u čovjeku Isusu Kristu! Dakle, postoji Bog koji je samo jedna osoba i čovjek Isus Krist u koga se spušta na krštenju i tada je taj čovjek Isus Krist s Bogom u sebi - Bog!

Ako te zaista zanima, odvoji pol sata - sat vremena i pogledaj predavanja na: [url=http://www.biblijski-krscani.com/GA/GA006.htm
http://www.biblijski-krscani.com/GA/GA006.htm[/quote[/url]]

ma u zabludi si
Bog je" bio prisutan u Isusu u TRENUTKU samog začeća" u krilu najponiznije službenice Gospodnje, a ne tek od krštenja

pa koja crkva to ispovijeda-to je očito neki tvoj "izum"??

more_horiz

ma u zabludi si
Bog je" bio prisutan u Isusu u TRENUTKU samog začeća" u krilu najponiznije službenice Gospodnje, a ne tek od krštenja

Dokaži da je Bog bio prisutan u Isusu od trenutaka Njegovog začeća!
Evo ja ću ti dokazati da nije!

Lk. 2: 52 I Isus je napredovao u mudrosti, u dobi i u milosti kod Boga i kod ljudi.

Bog ne može napredovati u mudrosti i znaju! Bio je to čovjek - a tek se na krštenju u Njemu u potpunosti nastanio Bog!
Inače, nije ovo moj izum! Ali mislim da bi trebalo biti bitno da se slaže s Biblijom, a ne čiji je to izum! Reako to neki prosjak na ulici, ako se slaže s Biblijom - to je istina. A može reći i papa i ako se ne slaže s Biblijom - nije istina!

more_horiz
jony je napisao/la:

ma u zabludi si

Dokaži da je Bog bio prisutan u Isusu od trenutaka Njegovog začeća!
Evo ja ću ti dokazati da nije!

Lk. 2: 52 I Isus je napredovao u mudrosti, u dobi i u milosti kod Boga i kod ljudi.

Bog ne može napredovati u mudrosti i znaju! Bio je to čovjek - a tek se na krštenju u Njemu u potpunosti nastanio Bog!
Inače, nije ovo moj izum! Ali mislim da bi trebalo biti bitno da se slaže s Biblijom, a ne čiji je to izum! Reako to neki prosjak na ulici, ako se slaže s Biblijom - to je istina. A može reći i papa i ako se ne slaže s Biblijom - nije istina!

taj se citat odnosi na Isusa , ali kao čovjeka
krščani ne negiraju da je Isus bio i čovjek
i kao takav je rastao u mudrosti , kao što je rastao u visini , težini , dobivao bradu itd
ali on je od začeća Bog- samo se Bog još nije htio objaviti kroz Isusa u punini
zašto?
to ostavimo Bogu i njegovim tajnama
nije na nama da sve znamo i dokučimo

Bog je i dan danas otajstven , pa prihvatimo da neke stvari ne možemo u cjelosti shvatiti
jer mismo ipak ograničena bića i znamo onoliko koloko nam se Bog objavi!sunny

more_horiz
taj se citat odnosi na Isusa , ali kao čovjeka
krščani ne negiraju da je Isus bio i čovjek
i kao takav je rastao u mudrosti , kao što je rastao u visini , težini , dobivao bradu itd
ali on je od začeća Bog- samo se Bog još nije htio objaviti kroz Isusa u punini
zašto?
to ostavimo Bogu i njegovim tajnama
nije na nama da sve znamo i dokučimo

Bog je i dan danas otajstven , pa prihvatimo da neke stvari ne možemo u cjelosti shvatiti
jer mismo ipak ograničena bića i znamo onoliko koloko nam se Bog objavi!sunny

Još jedan put da u razgovoru o trostvu trojičari dođu do točke da im je Bog neshvatljiv. Tko se želi pomiriti s time, može. Međutim, ja čitajući Bibliju nalazim odgovore na pitanja i smatram da je Bog dao Bibliju da bi nam se objavio - a ne da bi nas mamio da će nam se otkriti i na kraju i dalje ostati neotkriven i tajanstven.
Bog ostaje tajanstven ako ga doživljavamo kao 3 osobe - jer ga takvog u Bibliji ne možemo vidjeti!

more_horiz
jony je napisao/la:
Konin je napisao/la:

Nisi mi odgovorio na pitanje.
Ako smatraš da je Bog ograničena jedinka i da je On potpuno točno opisan u Bibliji, kako znaš da je to Bog?
Kako znaš da osoba opisana u Bibliji nije samo neko duhovno biće, neka vrsta anđela?
Kako znaš da nepostoji nešto ili netko iznad njega ili netko jednak njemu?
Možeš reći da se je On objavio u Bibliji i da ti Njemu vjeruješ? Ali ostaje pitanje, kako znaš da ne vjeruješ nekom nižem biću od Boga, kako znaš da je to Bog?

Javlja se jadan egzistencijalni problem ako smatraš da je Bog odvojen od ovog svijeta. Ništa ne nastaje iz ničega. U početku je postojao samo Bog, ako je iz tog stanja nešto stvarao, morao je to nešto stvoriti iz sebe. Sve je stvorio po sebi. Dakle ništa ne postoji osim Boga, temelj sveukupne stvarnosti je Božji Duh, koji prožima cijeli ovaj svemir. Razmisli malo o ovome!

more_horiz
Konin je napisao/la:
Nisi mi odgovorio na pitanje.
Ako smatraš da je Bog ograničena jedinka i da je On potpuno točno opisan u Bibliji, kako znaš da je to Bog?
Kako znaš da osoba opisana u Bibliji nije samo neko duhovno biće, neka vrsta anđela?
Kako znaš da nepostoji nešto ili netko iznad njega ili netko jednak njemu?
Možeš reći da se je On objavio u Bibliji i da ti Njemu vjeruješ? Ali ostaje pitanje, kako znaš da ne vjeruješ nekom nižem biću od Boga, kako znaš da je to Bog?

Znaš kako znam da je Bog Biblije pravi Bog (a neko niže stvorenje):

Prvo, zato što je u Bibliji prorekao neke stvari koje su se ispunile. Prorekao je budućnost i ispunio ono što je rekao! A samo Bog zna budućnost!

Drugo, jer se u današnje vrijeme manifestirao na isti onaj način na koji se manifestirao kad je bio u čovjeku Isusu Kristu - iscjeljenjima i otkrivanjem tajni ljudskih srca (kao što je Isus ženi na studencu rekao da je imala pet muževa i da sada živi s nekim tko joj nije muž, ili Petru da mu se otac zove Jona ili Natanaelu da je bio pod smokvom kad ga je Filip pozvao)!

more_horiz
jony je napisao/la:

Znaš kako znam da je Bog Biblije pravi Bog (a neko niže stvorenje):

Prvo, zato što je u Bibliji prorekao neke stvari koje su se ispunile. Prorekao je budućnost i ispunio ono što je rekao! A samo Bog zna budućnost!

Drugo, jer se u današnje vrijeme manifestirao na isti onaj način na koji se manifestirao kad je bio u čovjeku Isusu Kristu - iscjeljenjima i otkrivanjem tajni ljudskih srca (kao što je Isus ženi na studencu rekao da je imala pet muževa i da sada živi s nekim tko joj nije muž, ili Petru da mu se otac zove Jona ili Natanaelu da je bio pod smokvom kad ga je Filip pozvao)!

O tome smo već pričali. Te sposobnosti nisu ništa posebno, postoje normalni ljudi, koji nisu u nikakvoj posebnoj vezi s Bogom i mogu takve stvari raditi.
Da ne govorim o ljudima koji se bave magijom i rade i veće stvari od toga. Isto tako postoje ljudi u drugim religija, koji nisu ni čuli za Biblijskog Boga, pa rade i veće stvari. To nije nikakav dokaz.
To je samo niža duhovna kvaliteta.
Ajmo ovako, kako znaš da samo Bog zna budućnost i tajne srca, kako znaš da ne postoji neka kolektivna svijest, kojoj svako, ako nauči ima pristup i može gledati u njen izvor?
Kako znaš da Bog nije omogućio "anđelima" uvid u budućnost i ljudske misli?

Drugo pitanje. Objasni mi kako je Bog stvorio ovaj svemir? Iz čega? Šta je njegova bit, a šta bitak? Zašto ga je stvorio? Zašto je nas stvorio? Koji je smisao života? Koji je krajnji cilj?

more_horiz
Konin je napisao/la:
O tome smo već pričali. Te sposobnosti nisu ništa posebno, postoje normalni ljudi, koji nisu u nikakvoj posebnoj vezi s Bogom i mogu takve stvari raditi.
Da ne govorim o ljudima koji se bave magijom i rade i veće stvari od toga. Isto tako postoje ljudi u drugim religija, koji nisu ni čuli za Biblijskog Boga, pa rade i veće stvari. To nije nikakav dokaz.
To je samo niža duhovna kvaliteta.
Ajmo ovako, kako znaš da samo Bog zna budućnost i tajne srca, kako znaš da ne postoji neka kolektivna svijest, kojoj svako, ako nauči ima pristup i može gledati u njen izvor?
Kako znaš da Bog nije omogućio "anđelima" uvid u budućnost i ljudske misli?

Znam ono što o tome kaže Biblija! Kako ti znaš da ono što Biblija govori nije istina? Odnosno, kako ti znaš kad je nešto istina što Biblija kaže, a kad nije potpuna istina?

Konin je napisao/la:
Drugo pitanje. Objasni mi kako je Bog stvorio ovaj svemir? Iz čega? Šta je njegova bit, a šta bitak? Zašto ga je stvorio? Zašto je nas stvorio? Koji je smisao života? Koji je krajnji cilj?

Ajmo o tome u novoj temi!

more_horiz
jony je napisao/la:

Znam ono što o tome kaže Biblija! Kako ti znaš da ono što Biblija govori nije istina? Odnosno, kako ti znaš kad je nešto istina što Biblija kaže, a kad nije potpuna istina?

Vrtiš se u krug: "Biblija je ispravna, zato jer je Božja riječ, a znam da je Božja riječ zato jer tako piše u Bibliji". Razmatraš činjenice unutar zatvorenog sustava, gdje nema vanjske perspektive.

Kako ja znam? Znam iz više razloga, odnosno neke stvari znam, a neke samo vjerujem.
Svaku stvar razmatram zasebno, jer nemam razloga misliti da je cijela Biblija točna Božja riječ. Zato jer znam da što god čovijek kaže, a pogotovo što netko drugi zapiše, jer relativno i podložno utjecajima i okolnostima. Zato jer su i Isus i Pavao, izričito govorili protiv robovanju spisima. Isus kaže "slovo ubija", a Pavao pisanu riječ naziva "Uredbe i nauci ljudski". Cijeli Novi Zavijet govori protiv te ideje, a čak su i apostoli zaključili da cijela Biblija nije potrebna, nego samo Isusov nauk. Zato jer sam čuo druge nauke koje su dublje i sadržavaju više Božje istine u sebi, od nekih djelova Biblije. Zato jer nikako ne mogu prihvatiti Boga koji je "plemenski Bog". Zato jer je Bog neograničen. Zato jer kada gledam što proizlazi iz neke nauke, vidim da nije u skladu s Bogom. Zato jer ne želim robovati pisanoj riječi, jer u njoj možda ima svjetla, ali je svjetlo slabo, prava svijetlost je u Duhu i Istini i samo njoj se klanjam.
I još milijon drugih razloga, a onaj najbitniji, stvarno neznam zašto bi Bibliju smatrao potpunom Božjom riječi, nevidim niti jednog razloga za to, a mnogo njih protiv.

more_horiz
Konin je napisao/la:
Vrtiš se u krug: "Biblija je ispravna, zato jer je Božja riječ, a znam da je Božja riječ zato jer tako piše u Bibliji".

Ovo nisam rekao! Rekao sam da zanam da je Biblija Božja Riječ jer se proroštva iz nje ispunjavaju i zbog natprirodne manifestacije koja je prisutana i danas.

Iv. 6: 63 Duh je ono, što oživljava, tijelo ne koristi ništa. Riječi, koje vam ja rekoh, jesu duh i život.

Ja vjerujem da je cijela Biblija Riječ Božja! Druga stvar je što ti vjeruješ da je samo neki dio (za koji ti procjeniš) zaista Riječ Božja, a ostalo u nekoj manjoj mjeri!
Na kraju krajeva, svatko ima pravo vjerovati što hoće!

more_horiz
Konin je napisao/la:
jony je napisao/la:

Vrtiš se u krug: "Biblija je ispravna, zato jer je Božja riječ, a znam da je Božja riječ zato jer tako piše u Bibliji". Razmatraš činjenice unutar zatvorenog sustava, gdje nema vanjske perspektive.

Kako ja znam? Znam iz više razloga, odnosno neke stvari znam, a neke samo vjerujem.
Svaku stvar razmatram zasebno, jer nemam razloga misliti da je cijela Biblija točna Božja riječ. Zato jer znam da što god čovijek kaže, a pogotovo što netko drugi zapiše, jer relativno i podložno utjecajima i okolnostima. Zato jer su i Isus i Pavao, izričito govorili protiv robovanju spisima. Isus kaže "slovo ubija", a Pavao pisanu riječ naziva "Uredbe i nauci ljudski". Cijeli Novi Zavijet govori protiv te ideje, a čak su i apostoli zaključili da cijela Biblija nije potrebna, nego samo Isusov nauk. Zato jer sam čuo druge nauke koje su dublje i sadržavaju više Božje istine u sebi, od nekih djelova Biblije. Zato jer nikako ne mogu prihvatiti Boga koji je "plemenski Bog". Zato jer je Bog neograničen. Zato jer kada gledam što proizlazi iz neke nauke, vidim da nije u skladu s Bogom. Zato jer ne želim robovati pisanoj riječi, jer u njoj možda ima svjetla, ali je svjetlo slabo, prava svijetlost je u Duhu i Istini i samo njoj se klanjam.
I još milijon drugih razloga, a onaj najbitniji, stvarno neznam zašto bi Bibliju smatrao potpunom Božjom riječi, nevidim niti jednog razloga za to, a mnogo njih protiv.

pa i meni je nekako Stari zavjet više plemenski i ekskluzivistički
i tu se donekle slažem s tobom , da je to dio Biblije koji rjeđe čitam i poslije pojave Isusa i Novog zavjeta , više mi je sekundaran izvor
iz SZ volim psalme, proroke- posebice Izaiju

i SIRAHA naravno:flower: cheers

Zadnja promjena: ; čet 19 srp 2007, 07:58; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply