Upravo tako - sudjelovao je zajedno s Bogom Ocem i Duhom Svetim, a budući da svijet stvara samo i isključivo Bog - to implicira da i ostale dvije osobe imaju božansku narav. Znamo da bog jedini ima moć stvaranja- i ako bi se to svojstvo odnosilo samo na Oca - ne bi li tada bio prikladniji izraz ''načinit ću'' ili ''idem načiniti''? Koja je potreba za upotrebom množine ako nitko drugi izuzev Oca ne bi imao božansko svojstvo? Nikakva! Jedini smisao dobiva ako u stvaranju sudjeluju sve tri osobe, i to božanske osobe jer jedino one mogu stvarati iz ničega.
Gdje ti vidiš trojstvo u "načinimo" ? Kako znaš da ih nije dvoje, petero, dvjesto ili je to možda tristo milijuna indijskih Bogova?
Isisali ste trojstvo iz prsta, jer ga tu nema. U Bibliji ga nema.
Da li je Mojsije kada je to pisao htio time ukazati na trojstvo? A, da vi ne vjerujete da je to pisao Mojsije, da li su Jahvistički, Elohistički, Dutronomistički i Svećenički redaktori imali u vidu trojstvo, kada su tu priču preuzeli iz kozmogonija okolnih naroda? Na oba pitanja, bilo da je pisao Mojsije (kako vjeruju Isus, svi pravi Jevreji i kršćani), bilo da su pisali redaktori, odgovor je NE! Mojsije je vjerovao u JEDNOG/EHAD Boga, ne u trojedinog, a okolini narodi su vjeovali u mnogobrojna Božanstva.
Elohim je u hebrejskom apstraktni plural, skupni pojam opsega Božanske moći i odgovara našem pojmu "božanstvo". Premda je
izraz "elohim" pluralni oblik, on
ima singularno značenje, kad god se pridjeva Izraelovom Bogu. Adalbert Rebić; Središnje teme Starog zavjeta; Objava Boga u Starom zavjetu, 1. pog, str.32.
Evo ti dva Biblijska primjera za bolje razumjevanje:
Izalazak 7,1 - Mojsije je Elohim Faraonu, Prva Knjiga o Kraljevima 11,33 opet elohim Aštarota, elohim Kemoš, elohim Milkom.
Više na:
https://www.youtube.com/watch?v=KBu0pqfRKAU&feature=relatedhttps://www.youtube.com/watch?v=ZOBAlEFign0&feature=email
Postoji, druga riječ je jahid i označava jedincatost, dakle u isključivom smislu. Pogledajmo kako točno glasi tekst:
''Slušaj, Izraele, drži ih i vrši da ti dobro bude i da se razmnožiš u zemlji kojom teče med i mlijeko, kao što ti je obećao Jahve, Bog otaca tvojih. Čuj, Izraele! Jahve je Bog naš, Jahve je jedan! Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!'' (Pnz 6, 3-5)
Dakle Bog se objavljuje kao jedan jedini izuzev kojeg nema drugog Boga - i tu je svakako prikladniji ovaj drugi izraz ukoliko je jedincat, međutim mi imamo ehad, što sugerira da se sastoji od više dijelova, upravo u skladu s ovim što smo prije rekli.
Drago mi je da se zanimaš za hebrejski, imaš odlične tečajeve u Jeruzalemu za sitne pare, pa ti ih preoručuje.
JAHID nije prikladniji izraz. Kao i u našem jeziku, mi kažemo Bog je JEDAN, a ne JEDINI, kada želimo naglasiti da nisu trojica ili trojstvo. Dakle Bog je jedan/ehad, a ne trojstvo, a i jedini/jahid pravi Bog.
Evo ti primjer iz najsrodnijeg jezika hebrejskom, arapskog:
Kul huwallahu
ehad!Reci, on, Allah je Jedan!
Reci, Bog je Jedan! (i nema druga)
Oni ne vjeruju u trojstvo i naglašuju da Bog nije trojstvo riječju EHAD.
Muslimani imaju daleko bolje razumjevanje Boga od tzv. kršćana.
P.S. Ehad je moj argument, ja sam ga prvi u Hrvatskoj navodio po forumima, dok još nisam znao istinu.
Samo bi me zanimalo iz čega ti izvlačiš da ''u ime Oca i Sina i Duha Svetoga'' implicira da je jedino Otac Bog? Konkretno kad govorimo o ovome stihu, vankontekstualno kako si ga uzeo.
Ako znaš na temelju Biblije, prirodu Oca, Sina i Duha Svetoga, onda ti se takvo tumačenje zdravorazumski nameće.
Dokaži! Koja službena definicija vjere od strane Katoličke crkve, od Nicejskog sabora na ovamo za boga priznaje egipatsku trijadu pod nazivom Horus, Izida, Oziris? U protivnom, ovo ću smatrat najobičnijom svirepom laži, čiji je cilj ljude zavesti u zabludu.
Inače, osim što je paralela skroz promašena, jer po toj logici netko se može pozvati da su neki poganski narodi vjerovali u jednoga boga pa tebe proglasiti njihovim sljedbenikom, ove trijade se sastoje od triju zasebnih bogova, a kršćani vjeruju u jednoga Boga u tri osobe. Inače nije zgorega ponoviti, budući da si ovoliko zainteresiran na poganske religije, da su neki dijelovi Biblije poput stvaranja i općeg potopa po svojoj strukturi veoma slični mitovima okolnih naroda, pa zaključi sam na što to implicira po tvojoj logici.
Ne možemo se stalno vaditi na službeni nauk crkve, to vam je ostatak rimskog legalizma, ali na Božjem sudu to ne prolazi.
Jedan moj prijatelj opomenuo me je kada sam gledeo neku djevojku, podsjećajući me na Isusove riječi " tko s požudom pogleda ženu...", a ja sam mu odgovorio da ona nije ničija žena, ni ja ničiji muž, pa stoga nema preljuba. Ja sam njega možda pobjedio tim argumentom, ali kod Boga to ne prolazi, Bog nije Haški sud.
Neki djelovi Biblije su slični poganskim mitovima, kažeš? Kako vi papisti, kad god vam se Biblijom dokazuje da ste u krivu, vadite se da je Biblija preuzimala poganske priče... To je ono što mi najviše kod vas smeta, omalovažavanje Biblije! Ne, Biblija nije ništa preuzimala, Bibliju su pisali nadahnuti pisci, ovo o čemu govoriš Mojsije, a poganski narodi su imali degradirane verzije stvarnih događaja (kao opći potop), pune bajkovitih i mitskih opisa!
To implicira... da je Izarel vjerovao u jednog Boga, a mnogi pogani u trojstvo (koje je kasnije malo modificirano pomoću grčke filozofije i postaje dogma RKC)! I danas i duhovni i fizički Izrael vjeruju u jednog Boga i drži njegov šabat, zato i jesu Božji narod, jedni i drugi.
Zbog toga što se Bog ljudskome rodu nije namjeravao objaviti odjednom nego govorimo o postupnosti objave. Isto se tako može postaviti pitanje zašto prije Mojsija nisu znali njegovo ime ili imali Zakon - isti razlog zašto do punine vremena nije odlučio poslati na svijet Spasitelja i Otkupitelja, i prije Pedesetnice Duha Svetoga.
Znao sam da ćeš to odgovoriti. To je rekao i jedan moj kolega, doktor rimokatoličke teologije kada sam ga to pitao: " Abraham je bio primitivni monolatrist koji nije mogao shavatiti otajstvo trojedinog Boga .", pa je Bog morao čekati još više od dve tisuće godina da nam ovu "istinu" objavi preko papskih teologa i njihove grčke filozofije. Gdje je citat da je Božji narod, starozavjetni Izrael vjerovao u trojstvo, gdje se Bog u Tanahu objavljuje kao trojstvo? Ako je Bog trojstvo, onda je Starozavjetni Izrael cijelo vrijeme bio u zabludi, jer nisu znali da je Bog trojstvo ( dok su BABLINOCI, Egipćani i Indijci to znali?!)?! A kriv je Bog, koji je gurnuo Starozavjetni Izrael, patrijarhe i proroke u teški grijeh, jer im nije otkrio istinu o sebi.
Ne znam doista odakle ti ovih informacija jer je svaki, ali baš svaki pojedini kršćanski pisac kojeg navodiš vjerovao u Trojstvo, tj. božanstvo Sina i Duha Svetog...
Ovo sam preuzeo od kolege sa jednog drugog foruma:
Što su naučavali prednicejski oci o trojstvu
Justin Mučenik, koji .je umro oko 165. g. n. e., nazvao je predljudskog Isusa stvorenim anđelom, rekavši da je on "različit ... od onog Boga koji je sve stvorio". Nadalje, rekao je da je Isus podređen Bogu I da "nikada nije učinio nešto sto od njega Stvorltelj nije ... tražio da učini ili kaže".
Irenej, koji je umro aka 200. g. n. e., rekao je da je predljudskl Isus egzistirao odvojeno od Boga I bio podređen.
On je pokazao da Isus nije ravan "istinitom/pravom i jedinom Bogu", koji je "iznad svega, osim kojeg nema drugog".
Klement Aleksandrijski, koji je umro aka 215. g. n. e., označio je Isusa u njegovom predljudskom postojanju "stvorenjem", a Boga "nestvorenim, neprolaznim i jedinim pravim Bogom".
On je rekao da je Sin "najbliži jedinom svemogućem Ocu", ali da mu nije ravan.
Tertulijan, koji je umro oko 230.g.n.e.naučavao je da je Bog najviši.
On je zapazio: "Budući da je Otac veći razlikuje se od Sina; kao sto je i onaj koji rađa različit od onog koji je rođen; onaj koji Šalje različit je od onoga koji je poslan. "Također je rekao: "Bilo je vrijeme kad Sin još nije postojao ... Prije nego je sve stvoreno, Bog je bio sam. "
Hipolit, koji je umro ako 235. g.n e.,pisao je da je Bog "jedan Bog, prvi i Jedini Stvoritelj i Gospodar svega i sviju", i "nista mu nije po starosti ravno ... Nego je bio jedan, sam po sebi; koji je, jer je to želio, dozvao u postojanje ono sto prije nije postojalo", kao što je to bilo sa stvorenim predljudskim Isusam.
Origen, koji je umro oko 250. g. n. e., rekao je: "Otac i Sin su ... U pogledu svoga bitka ... dvije (s)tvari"; "u usporedbi s Ocem, (Sin) je sasvim malo svjetlo". Obuhvativši povijesne dokaze,
Alvan Lamson kaze u svom djelu
The Church of the First Three Cen turies (Ckrva u prva tri stoljeca): "Danasnja popularna nauka o Trojstvu ... ne dobiva podršku iz riječi Justina Mučenika, a ova primjerdba može se proširiti na sve perdnicejske oce, to jest, na sve kršćanske pisce prvih 300 godina nakon Kristova rođenja.
Istina, oni govore o Ocu,Sinu i...svetom Duhu,ali ne kao međusobno ravnima, kao o nekoj nu­meričkoj biti ne kao o tri u jednom, u onom smislu kao što to sada naučavaju trinitarijanci. Zapravo, upravo je suprotno."
Prema tome, Biblija i povijest potvrđuju da je Trojstvo bilo nepoznato u biblijska vremena i nekoliko stoljeća nakon toga.
"Ništa ne ukazuje na to da je neki biblijski pisac čak samo naslućivao Trojstvo u Bogu" (The Triune God).Toliko o povijesnim prespektivama.
Zadnja promjena: servus dei; uto 05 kol 2008, 04:55; ukupno mijenjano 14 put/a.