Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Je li Isus Bog?

power_settings_newLogin to reply
+12
marijofilo
*El,Omen
sivko5
IGOR-apokrinomai
Seljak
emanuel
TOnniBonni
tripo 41
msomi
Juditha
piramida4
kainos
16 posters

descriptionJe li Isus Bog? - Page 17 EmptyRe: Je li Isus Bog?

more_horiz
Evo nekoliko ovakvih rečenica iz Ivanovog Evanđelja koje se nazivaju "Ja sam":

"Ja sam kruh života: koji meni dolazi neće ogladnjeti, i koji mene vjeruje neće nikad ožednjeti." (Ivan 6:35)

"Ja sam vidjelo svijetu: ko ide za mnom neće hodati po tami, nego će imati vidjelo života." (Ivan 8:12)

"Ja sam vrata; ko uđe kroza me spašće se, i ući će i izaći će, i pašu će naći." (Ivan 10:9)

"Ja sam vaskrsenja i život: koji vjeruje u mene ako i umre živjeće. I nijedan koji živi i vjeruje mene neće umrjeti vavijek." (Ivan 11:25-26)

"Ja sam put, istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me." (Ivan 14:6)

"Ja sam pravi čokot, i otac je moj vinogradar." (Ivan 15:1)

Samo Bog ovo može reći.

more_horiz
tripo 41 je napisao/la:
Evo nekoliko ovakvih rečenica iz Ivanovog Evanđelja koje se nazivaju "Ja sam":
"Ja sam kruh života: koji meni dolazi neće ogladnjeti, i koji mene vjeruje neće nikad ožednjeti." (Ivan 6:35)
"Ja sam vidjelo svijetu: ko ide za mnom neće hodati po tami, nego će imati vidjelo života." (Ivan 8:12)
"Ja sam vrata; ko uđe kroza me spašće se, i ući će i izaći će, i pašu će naći." (Ivan 10:9)
"Ja sam vaskrsenja i život: koji vjeruje u mene ako i umre živjeće. I nijedan koji živi i vjeruje mene neće umrjeti vavijek." (Ivan 11:25-26)
"Ja sam put, istina i život; niko neće doći k ocu do kroza me." (Ivan 14:6)
"Ja sam pravi čokot, i otac je moj vinogradar." (Ivan 15:1)
Samo Bog ovo može reći.

Pomozi mi malo
što znači - ja sam?

more_horiz
Znači da je Isus Bog. Jer samo Bog može biti vaskrsenje i život, put, istina i život, vidjelo svijetu itd. I naravno "biti, postojati" kao i u stihu "Ego eimi i objave da je prije Avrama. I to je direktna primjena Božijeg imena JHWH.

Kao i zapovijesti u kojima Isus kaže da su Njegove zapovijesti. Što bi po tebi bilo nezamislivo, ako nije Bog.

Ali Biblija ne tumači kako ti tumačiš.

more_horiz
tripo 41 je napisao/la:
Znači da je Isus Bog. Jer samo Bog može biti vaskrsenje i život, put, istina i život, vidjelo svijetu itd. I naravno "biti, postojati" kao i u stihu "Ego eimi i objave da je prije Avrama. I to je direktna primjena Božijeg imena JHWH.
Kao i zapovijesti u kojima Isus kaže da su Njegove zapovijesti. Što bi po tebi bilo nezamislivo, ako nije Bog.
Ali Biblija ne tumači kako ti tumačiš.

Znači:

Ja jesam, ja sam = JAHVE
?

more_horiz
Govorimo o Isusu. On jeste Bog Jahve.

more_horiz
Evo kako Igor izvlači riječi iz konteksta kada tumači Bibliju.

E ovo me zaista umirem od smijeha umirem od smijeha

Igore ovo što si dao iz Mateja 19,17 me zaista Very Happy

Tvrdnja Isus odbija poistovjećivanje sa Bogom Mt 19;17

Samo za Igora osobno

Ko je taj "dobar"? Pogledajmo sada taj česti prigovor onih koji misle da Isus nije Bog koji oni izvlače iz Jevanđelja po Mateju 19,17, i Marko 10, 17-18 gdje Isus kaže: "...što me nazivaš dobrim? Niko nije dobar - osim jednoga Boga". (Karadžić koristi reč "blagi".)

Prema njima Isus ovdje poriče da je Bog, jer da je Bog priznao bi da je dobar - prihvatio bi hvalu, ne bi je odbacio. No, ovo je proizvoljno tumačenje i nerazumevanje same suštine odjeljka.

Treba primetiti da mladić oslovljava Isusa sa "učitelju" (ravi), dakle on ne upotrebljava neki od Mesijanskih naziva ili titula, što nam govori da je on Isusa smatrao kao jednog od mnogih rabina toga vremena.

Dalje, izraz "dobar" je zaista u apsolutnom smislu rezervisan samo za Boga, to je nešto što je svaki Jevrejin toga vremena znao (Ps. 86:5; Ps. 100:5; Ps. 103:8; Ps. 106:1, itd).

No, Isus nije ukorio mladića što ga je njime častio, On mu nije rekao: "Nemoj mi govoriti da sam ja dobar, jer je samo Bog dobar", već: "Zašto me nazivaš dobrim, kada znaš da je jedino Bog dobar?"

Isus je njegov izraz upotrebio kao protiv-pitanje, kojim je hteo iskušati mladićevu vjeru u Njega. Međutim, bogataš nije bio spreman priznati Isusa za nešto više.

Mladić nije imao svjesti o stvarnoj Hristovoj veličini, da je imao, najvjerovatnije bi na Isusovu opasku spremno odgovorio: dobrim."Da, zato te i ja nazivam " Suština cijele ove situacije je slična kao sa ženom Hananejkom, no, za razliku od ovoga mladića žena je položila "ispit vjere" (Mt. 15:22-28), ona je svijesno priznala stvarnu Isusovu veličinu.

Dalje, kao podršku celom ovom tumačenju možemo se pozvati i na Ivan 10, gde Isus sam sebe čak tri puta naziva "dobrim". Kako to?

Zar ne bi bilo nedosledno sa Isusove strane da nešto takvo prvo poriče a zatim da to sebi pripisuje? Naravno, to ne može biti. Iz svega ovoga je jasno da Isus nije mislio ili rekao Ono što mu kritici žele pripisati ili mu "staviti u usta" po njihovom tumačenju

E Igore, Igore baš me umirem od smijeha umirem od smijeha

Kako hoćeš da zavaraš ljude Igore, Igore. Stvarno nevjerovatno.

Isus je ustvari ovo mislio "Što me zoveš blagi, ako misliš da sam učitelj (ravi)"?

I njegovo pitanje iskoristio kao protiv pitanje "Zašto me nazivaš dobrim, kada znaš da je jedino Bog dobar[/b]?"

Zadnja promjena: tripo 41; sri 09 svi 2012, 20:47; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Smile

Ispričavam se, može li koji od uber moderatora ili naš admin obrisati zadnji tripin post jer ga je naš tripo 41 već postao na drugoj temi i nema smisla da spama po svim temama jedna te istim bezveznarijama koje nemaju nikakve veze s postovima ispred? Smile

Ili je i to dozvoljeno? Smile

more_horiz
Također,

pitam sad admina, može li se zabraniti da tripo 41 masovno stavlja linkove i reklamira tuđe stranice, tj. barem da se ograniči da to čini u nekoj razumnoj mjeri?

Da li je ovo rasprava nas forumaša ili nas i tripinih prijatelja iz vanjskog svijeta? Smile

Kužim da čovjek stavi link povremeno, ali ovo je smiješno, dokazuje svoje tvrdnje beskonačnim pozivanjem na sajtove istomišljenika Smile

(P.S.Mislim na one imaginarne prijatelje, ne na tripine teologe) Smile

more_horiz
A sada si ljut kada sam te razotkrio. Eto kako tumačiš Bibliju. A gore sam dodao još teksta, tako da post nije isti.

Naravno na ovo gore nemaš ni slova reći jer je sve jasno objašnjeno.

"Što me zoveš dobrim?"

more_horiz
Smile

Ma čovječe, nisam ljut već je brate nepregledno to što činiš Smile

I nema veze s temom Smile

Osim ako ti je namjera da spamaš ovaj forum s toliko postova da svi mi neistomišljenici odustanemo i ti dokažeš koliko si dobar? Smile

more_horiz
Smile

Naravno Smile

Šta da kažem kad Isus negira da je Bog a tebi i ekipi je to dokaz kako je Bog? Smile

Pa kako to da demantiram? SmileSmileSmile

Jesi me Smile

more_horiz
Kako nema veze sa temom.

Stih iz Mateja 19,17 koji upotrebljavaš na svom sajtu da bi dokazao da se Isus ograđuje od Oca je objašnjen i ono što si ti dao nije istina.

Taj stih ne dokazuje da Isus nije Bog. A ovdje je tema baš to. Very Happy

more_horiz
Ajd pročitaj ono gore, pa ćeš vidjeti da jeste Bog. Nisi ni pročitao ono gore.

more_horiz
30 Ja i otac jedno smo.

31 A Jevreji opet uzeše kamenje da ga ubiju.

32 Isus im odgovori: mnoga vam dobra djela javih od oca svojega; za koje od onijeh djela bacate kamenje na me?

33 Odgovoriše mu Jevreji govoreći: za dobro djelo ne bacamo kamenje na te, nego za hulu na Boga, što ti, čovjek budući, gradiš se Bog.

34 Isus im odgovori: ne stoji li napisano u zakonu vašemu: ja rekoh: bogovi ste?

35 Ako one nazva bogovima kojima riječ Božija bi, i pismo se ne može pokvariti;

36 Kako vi govorite onome kojega otac posveti i posla na svijet: hulu na Boga govoriš, što rekoh: ja sam sin Božij? Ivan 10,30-36

Odg. za ovo rekoh bogovi ste.

"Rekoh: bogovi ste, i sinovi Višnjega svi, ali ćete kao ljudi pomreti, i kao svaki knez pašćete." (82.6) Ovde Bog kaže da oni tvrde da su bogovi iako čine zlo, iako su stvorenja - sinovi Višnjeg, i zato će umreti kao što i ljudi umiru. Umreće KAO ljudi, što znači da to nisu ljudi nego demoni.

Isus je jednom prilikom citirao ovaj psalam i rekao: "Ja i Otac jedno smo. A Jevreji opet uzeše kamenje da ga ubiju.

Isus im odgovori: -Mnoga vam dobra dela javih od Oca svojega; za koje od onih dela bacate kamenje na me? Odgovoriše mu Jevreji govoreći: -Za dobro delo ne bacamo kamenje na te, nego za hulu na Boga, što ti čovek budući gradiš se Bog. Isus im odgovori: -Ne stoji li napisano u zakonu vašemu: "Ja rekoh: bogovi ste?" Ako one nazva bogovima kojima reč Božja bi (upućena), i Pismo se ne može pokvariti, kako vi govorite onome kojega Otac posveti i posla na svet: "Hulu na Boga govoriš," što rekoh: -Ja sam sin Božji? Ako ne tvorim djela Oca svojega ne verujte mi. Ako li tvorim, ako meni i ne verujete, verujte delima mojim, da poznate i verujete da je Otac u meni i ja u njemu." Jovan 10.30-38

Ovde je naglašeno da su dobra djela koja je Hristos činio potvrda da je On Bog.

Tema ovog teksta su djela Isusa Hrista - da li su dobra ili zla ("za koje dobro delo bacate kamenje na mene?" -pita Hristos. A Jevreji odgovaraju: "Ne za dobra dela, nego za hulu na Boga").

Takođe, demoni (bogovi) su na saboru kritikovani zbog zlih dela i što sami sebe nazivaju bogovima iako su stvorenja - sinovi Božji (bili su savršeni do trenutka kada su odlučili da žive nezavisno od Boga).

Zato Isus kaže da nije hula na Boga ni kada se neko ko čini dobra dela nazove sinom Božjim, kad je Bog nazvao svojim sinovima pobunjene anđele.

Bog ih naziva Božjim sinovima jer ih je On stvorio, iako su se kasnije izopačili pa su im dela postala zla. Možemo da zaključimo da se po delima svake osobe vidi stepen poverenja u Boga ili u sebe.

Za detaljnije pogledati link.

http://www.isusdolazi.org/hriscanski-portal/index.php?option=com_content&view=article&id=281:o-nama&catid=90:najvanije-istine&Itemid=183

more_horiz

Super moderatoru, navedi razloge zbog kojih si obrisao moj zadnji post?

more_horiz
Zato što si pisao crvenim slovima. Ako pravila vrijede za sve, vrijede i za tebe. I adminu bih obrisao.

more_horiz
Sad sam OPET pročitao pravila foruma, otkad je pisanje crvenim slovima zabranjeno???

Pa nemoj me zezati. Seljak je rekao da su mi postovi nepregledni zbog kopiranja sugovornika ja ih obojim da se lakše vide a ti mi obrišeš cijeli post bez upozorenja?

Izgubio sam puno vremena na označavanje posta i sad bih trebao sve ispočetka?

Ok, ako si tako objektivan da bi i adminu obrisao, možeš li upozoriti javno tripu 41 da NE kopira neprestano tuđe članke jer je besmisleno da on odgovara kilometarskim tekstovima drugih autora? Pa šta bi mi ostali trebali? Kopirati na njegove tekstove tekstove vjernika koji ne vjeruju jednako kao i vi pa da nas onda stalno brišete zbog iznošenja "nekršćanskih" stavova?

Možeš li ga upozoriti i da stavlja linkove na sve što kopira da se vidi izvor teksta? Primjetio sam da stavlja linkove uglavnom kad šalje ljude na druge stranice ali NE i kad odgovara na tuđe postove pa se čini kao da su odgovori njegovi a nisu.

4.) Copy-paste dugačkih tekstova, sa drugih web stranica ili nekog medija (CD, DVD…), nisu dozvoljeni. Pokretanje teme na ovaj način također. Nije potrebno postavljati čitave članke u svojim porukama. Dovoljno je samo postaviti link do tamo. Imajte u vidu da je ovo forum, a ne blog. Najbitniji su pitanja i komentari, a ne stavljanje dugih tekstova. Također, ako prepisujete neki tekst, obavezno navediti autora i izvor odakle ste ga prepisali/prekopirali.

more_horiz
U pravu si. Svi, pa i Tripo neka se drži pravila.
Nisam cjepidlaka, ali se moramo držati pravila svi, ionako je forum dosta nepregledan.

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply