Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Je li Isus Bog?

power_settings_newLogin to reply
+12
marijofilo
*El,Omen
sivko5
IGOR-apokrinomai
Seljak
emanuel
TOnniBonni
tripo 41
msomi
Juditha
piramida4
kainos
16 posters

descriptionJe li Isus Bog? - Page 10 EmptyRe: Je li Isus Bog?

more_horiz
I sada ovo

http://www.gotquestions.org/Srpski/Isus-moli-Bogu.html

more_horiz
Smile

Iv 3:16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. 17 Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.

GDJE piše u Bibliji da je Bog OSOBNO morao doći i umrijeti? GDJE?

Ja tvrdim da je Bog poslao Sina. Ti dokaži suprotno.

"I Bog je morao da dođe, jer nema opraštanja grijeha bez prolijevanja krvi. "

I to ima veze s čime? Smile

Antropomorfizam, aa, to je ono kad Bog kaže da ima uši ali ih zapravo nema?

To je ono kad piše da Bog ima Sina ali ga zapravo nema? Smile

Tko je ovdje uistinu mali heretik? Smile

more_horiz
Igore ne isprdavam se nego sam napisao "dotukao si nas" zato što ja više evo nemam ništa drugo za reći i zato što si rekao svojim zaključkom "misteriji riješen". Otud povod mojem odgovoru. Ali mene zanima tko moze platiti grijeh ako ne samo Bog. Zašto onda nije poslao anđela Gabrijela?
On je isto svet, bez grijeha i bio je isto stvoren prije Abrahama.
Nije bilo u nikakvoj lošoj namjeri ali me nasmijalo kad si napisao da je misteriji riješen.

more_horiz
IGOR-apokrinomai je napisao/la:
Smile

Iv 3:16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. 17 Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.

GDJE piše u Bibliji da je Bog OSOBNO morao doći i umrijeti? GDJE?

Ja tvrdim da je Bog poslao Sina. Ti dokaži suprotno.

"I Bog je morao da dođe, jer nema opraštanja grijeha bez prolijevanja krvi. "

I to ima veze s čime? Smile

Antropomorfizam, aa, to je ono kad Bog kaže da ima uši ali ih zapravo nema?

To je ono kad piše da Bog ima Sina ali ga zapravo nema? Smile

Tko je ovdje uistinu mali heretik? Smile

Dakle heretice, ti tvrdis da Isus Krist nije nas Spasitelj,nas Otkupitelj i nas Gospodin!

more_horiz
tripo 41 je napisao/la:
Ali Student će opet po svome.

tipo41 hocu li dobiti odgovor i komentar na gornji post??

Ako se ne varam tvoje shvatanje je:
Isus je indirekno reko da je on Jahve, TE SU ZATO zidovi hteli da ga kamenuju?

prjema prjevodu:
-1965: "Prije no što se Abraham rodio, vec sam bio onaj koji jesam"(Das Neue Testament, od Jörga Zinka).

OK hajmo sada ovako prjema prjevodu: ….ja postojim pre no što se Avraam rodio (Emilijan Carnic)

Recimo da im je (ZIDOVIMA) Isus reko "direkno" NE ja nisam Jahve, ali sam ziveo na nebu prje abrahama. Kakva bi reakcija Zidova Bila ? Dali bi posrgli da ga kamenuju ILI ne ?

more_horiz
tripo 41 je napisao/la:

ova stranica Mesijanskih zidova je veoma slaba u usporedbi koje sam ja citao od njih ...
Mada mi nije cilj, a nije ni fer da komentiram linkove VEC clanove ovdje, kada nadjem vrjeme kometiracu par stvari na pocetku tamo sta pise:

A. Bog
Prvo od ovih božanskih imena je Bog. Ješua je nazvan Bogom u Jovanu
1:1: U početku je bila Reč, i Reč je bila kod Boga, i Reč je bila Bog.
U 14. stihu Jovan jasno govori da onaj koga naziva Rečju, jeste zapravo
Isus. Stih 1 kaže: "Reč je bila kod Boga, pa prema tome, različita je od
Boga"
. Zatim Jovan kaže, "Reč je bila Bog". To znači da je On isti taj Bog.

obojejeno: OVU proturjecnost objasnjavaju dolje: ->

Kako je ovo moguće, može se shvatiti jedino razumevanjem Svete Trojice.
On je bio kod Boga, što znači da Ješua nije Otac, niti je Duh Sveti. Međutim,
On je bio Bog, znači da je On Sin, druga osoba Svete Trojice

hajmo tipo41 protresti ovo donje objasnjenje... Moze li??? Smile

Zadnja promjena: Seljak; ned 29 tra 2012, 09:48; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
BonniT

I dalje nisam baš siguran da li je to bila ironija ili ne. Ništa ne govoriš šta sam krivo napisao, a ne pokazuješ ni neko iznenađenje jer je ovo jedan od nekoliko vaših najvećih dokaza za trojstvo. Ali znaš kako se kaže, možeš lagati meni ali ne i sebi i onom u koga vjeruješ.

No, da ti kratko odgovorim. Umoran sam a i stalno radim i druge poslove na računalu paralelno ovom našem raspravljanju pa ću morati početi smanjivati vrijeme na forumu.

„Ali mene zanima tko moze platiti grijeh ako ne samo Bog. Zašto onda nije poslao anđela Gabrijela?
On je isto svet, bez grijeha i bio je isto stvoren prije Abrahama.“

Ok, mislim da imate, prilikom čitanja Biblije nekoliko, po meni, nevjerojatnih previda.

Navest ću samo par ali ima ih više.

1) Centralna figura Biblije je Isus Krist a ne Jahve

2) Jahve je samo jedno od niza imena

3) Jahve nema Sina

4) Isusovo ime je zamijenilo Jahvino

Naglašavam točku 3) NE vjerujete da Bog IMA Sina već da je taj Sin istovremeno i sam Bog.

Sad će tripo 41 opet o bukvalnom shvaćanju ali to su njegovi dvostuki standardi.

Ako ja kažem Bog (Jahve) ima Sina (Isus) onda to ne može, ako tripo kaže Bog (Bog Otac) ima Sina (Bog Sin) onda je sve jasno samo po sebi Wink

Sad se vraćam na tvoje;

Iv 3: 16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. 17 Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu.

Ovo bi bio jedan od sažetaka cijele Biblije.

Imamo na jednom mjestu skoro sve informacije koje nam trebaju:

Šta nam govore ova dva stiha:

a) Da postoji Bog
b) Da taj Bog ima Sina
c) Da je taj Sin poseban jer je Jedinorođenac
d) Da je potrebna vjera u Njegovog Sina
e) Vjera u Njegovog Sina je besmislena ako se ne vjeruje i u Boga, logično
f) Da se vjerom u Njegovog Sina dobiva vječni život
g) Da je Bog izabrao Sina a ne nekog drugog da donese spasenje
h) Da je Bog poslao Sina ali nije i sam došao
i) Da je Sin poslan kao spasitelj (po Sinu se spašava)
j) Da je i Bog spasitelj (izvor spasenja)

Tvoje je samo da otvoriš Stari zavjet i pogledaš koji je Bog u pitanju. Odgovor je Jahve, židovski Bog. Isusov Bog i Otac.

I sad vidiš šta su ova dva retka kristalno jasno rekla:

k) Da postoji Bog Jahve
l) Da taj Bog Jahve ima Sina
m) Da je taj Sin poseban jer je Jedinorođenac
n) Da je potrebna vjera u Jahvinog Sina
o) Vjera u Jahvinog Sina je besmislena ako se ne vjeruje i u Boga Jahvu, logično
p) Da se vjerom u Jahvinog Sina dobiva vječni život
q) Da je Jahve izabrao Sina a ne nekog drugog da donese spasenje
r) Da je Jahve poslao Sina ali nije i sam došao
s) Da je Sin poslan kao spasitelj (po Sinu se spašava)
t) Da je i Bog Jahve spasitelj (izvor spasenja)

Pitaš me zašto ne Gabrijel ili netko drugi. Ali ja tebe pitam isto, zašto Bog a ne netko drugi? Nije li Jahvina volja da pošalje svog Sina a ne Gabrijela? Ne određuje li Bog kolika će biti otkupnina? Ako Bog kaže Gabrijel je dovoljan, onda je to dovoljno. Ako Bog kaže Njegov Sin je otkupnina, dobio si svoj odgovor.

Bog iz Starog zavjeta je isti Bog kao i u Novom zavjetu. U Starom zavjetu je jasno istaknuto da će Bog poslati nekoga i u Novom zavjetu je ta osoba otkrivena, Isus Pomazanik, Mesija, Jedinorođenac. Onaj koji dolazi u Ime Božje.

Vi trinitaristički vjernici stalno optužujete da vaši neistomišljenici pokušavaju objasniti Boga. To su gluposti. Nitko ne pokušava objasniti nešto u šta ni ne vjeruje da postoji. Bio Bog jedan ili trojedin jednako je svima neshvatljiv. Upravo vi ste ti koji pokušavati objasniti Boga i stvarate misterij tamo gdje ga nema.

No, reci ti meni, vidio si da tripo 41 (i njegova ekipa) ne zna značenja riječi Adonai, Kurios..a hrpu ostalih bedastoća da ni ne spominjem, šta misliš zašto naš admin καιros ne želi reći javno da njegov moderator širi neistine?

Koji je smisao razgovarati o istini s ljudima kojima do istine očito nije stalo? Odgovori mi molim te na pitanje.

Nije trik pitanje pa molim da mi se post ne briše.

Emanuel

No

“Dakle heretice, ti tvrdis da Isus Krist nije nas Spasitelj,nas Otkupitelj i nas Gospodin!“

Svaki Jehovin svjedok vjeruje da je Isus Krist Spasitelj, Otkupitelj i Gospodin.

Dobio si odgovor na sva svoja pitanja. Mada mi nije jasno zašto to uopće pitaš i kakve to ima veze s onim što sam napisao. Neka to ostane tvoja tajna.

Ili si nešto napisao samo da me možeš heretikom nazvati? fenforcer

more_horiz
Samo Bog može biti spasitelj. Nije samo po Sinu, nego je Sin spasitelj.

Samo je Bog spasitelj. A Igor neka objasni kako može stvoreno biće da bude spasitelj.

1. Timotiju 1:15

15Istinita je riječ i svakog primanja dostojna da Hristos Isus dođe na svijet da spase grešnike, od kojih sam prvi ja

Isus znači Jahve spašava, znači da je Isus Jahve. Otac i Sin spašavaju ljude, ali to nisu dva Boga. već sam objasnio šta znače antropomorfizmi ota i sin.

Otac kroz Isusa spašava i Isus spašava.

Matej 1:21

21 Pa će roditi Sina, i nadeni Mu ime Isus; jer će On izbaviti svoj narod od greha njihovih.

Ovdje piše SVOJ NAROD. U SZ znamo da je to Božiji narod. "Dođe kod svojih i svoji ga ne poznaše".

Luka 19:10

10 Jer je Sin čovječiji došao da nađe i spase šta je izgubljeno.

Luka 1:68

68 Blagosloven Gospod Bog Jakovljev što pohodi i izbavi narod svoj,

1. Solunjanima 5:9-10

9 Jer nas Bog ne postavi za gnjev, nego da dobijemo spasenje kroz Gospoda svog Isusa Hrista,

10 Koji umre za nas da mi, stražili ili spavali, zajedno s Njim živimo
.

Ovdje je jasno da riječ "kroz" ne znači da je Isus neko oruđe koji Bog drži u ruci. Nego je Isus dvije ruke, a glava Otac. A to može biti samo jedno tijelo tj. jedan Bog. Isto tako i za stvaranje.

Ovdje je potpuno jasno da Otac i Sin imaju jednu volju, namjeru, plan, djelovanje za spasenje ljudi.

"...Gle ovo je BOG naš, Njega čekasmo, i spašće nas...Isaija 25,9

Isus će doći oko ponoći. Da je to isti Bog jedan Bog iz SZ potvrđuju ovi stihovi.

"A oko ponoći pobi Gospod sve prvence u zemlji misirskoj" Izlazak 12,29

"Umiru za čas i po noći uskoleba se narod i propadne i odnese se jaki bez ruke ljudske" Job 34, 20

"A u ponoći stade vika: Eto ženika gdje ide, izlazite mu na susret" Matej 25,6

more_horiz
ZA tipo 41
dalje u linku stoji:

dalje u linku stolji: ZA Tipo41

Drugi primer ovog božanskog imena nalazimo u Jovanu 20:28: "Moj
Gospod i moj Bog!", odvrati Toma.
Toma je bio učenik koji je sumnjao, koji je video vaskrslog Isusa i
oslovio ga Moj Gospod i moj Bog. Ješua nije pokušao da ga ispravi govoreći,
"Ne, Tomo, ja sam tvoj Gospod, ali nisam tvoj Bog."

http://www.isus.at/teme/ArnoldFruchtenbaum/MESIJINA%20BOZANSKA%20PRIRODA.pdf

Tko je Isus ?
Matej 16:
13Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji? 14Oni rekoše: Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka. 15Kaže im: A vi, što vi kažete, tko sam ja? 16Šimun Petar prihvati i reče: Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga. 17Nato Isus reče njemu: Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima

Tipo 41 -Cija izjava je tacna: nebjernog Tome ILI Petrova ????

more_horiz
A sad će Igor da vidi kako se pravilno tumači Biblija. Sigurno nije ni čuo za simboliku, tipologiju i antitipologiju.

Oko 150 godina prije nego što se i rodio Kir Veliki Isaija ga spominje. Stihovi Isaija 45,1-2

E sada ćete vidjeti kakve veze imaju proročanstva za Vavilon, Kir sa Isusom Hristom i Njegovim drugim dolaskom.

U Isaiji 44,27-28 piše da će Kir izvršit volju Boga i sazidati crkvu. I da će vode Eufrata presušiti.

Istorija dokazuje da je Kir Veliki 539. g. p. n. e. zauzeo Vavilon jer su vode u Eufratu presušile.

Šta je Kir uradio? Oslobodio je Jevreje (Tadašnji Božiji narod) bez plaćanja otkupa, dakle za džabe. Podigao je hram u Jerusalimu, tj. dao ukaz.
Ovdje Kir Veliki simboliše Isusa Hrista koji će da konačno oslobodi one koji Ga čekaju.

Kir Veliki dolazi sa istoka, Isus dolazi sa istoka sunčanoga. Dakle Kir simboliše Isusa.

Ako Kir simboliše Isusa sina Božijeg. Ko simboliše Oca? Darije Veliki. Obojica su bili veoma tolerantni prema drugim vjerama.

Kir i Darije su tip oca i sina.

A ko su antitipski carevi koji dolaze sa istoka.

Isaija, Jezekilj i Ivan iz Otkrivenja to potvrđuju.

Isaija 41,1-2 "...Ko je podigao pravdu sa istoka? ...

Jezekilj 43,1-2 "I gle slava Boga Izrailjvog dohođaše sa istoka, ..."

A sada Otkrivenje 16,12

"I šesti anđeo izli čašu svoju na veliku rijeku Eufrat, i presahnu voda njena, da se pripravi put carevima od istoka sunčanoga"

Rijeka Eufrat je hranila Vavilon. Ivan nas vraća u pad drevnog Vavilona, Ivan ovdje piše o duhovnom Vavilonu, on uzima drevni Vavilon za simbol sadašnjeg duhovnog Vavilona koji predstavlja ujedinjeni religijsko-politički otpad na kraju vremena. ( Dakle ne o Vavilonu koji je danas ruševina u Iraku i gdje niko ne živi, sačuvana je samo kapija boginje Ištar i jedna ulica do te kapije) Duhovni Vavilon predstavlja Antihrista i njegove sljedbenike.

Eufrat simboliše novac, moć, uticaj današnjeg Antihrista i zvjeri. Dakle nestaće novac, moć i uticaj zvijeri i Antihrista.

A ko su carevi koji trebaju da dođu?

"...i Sin će čovječiji postidjeti njega kada dođe u slavi Oca svog sa anđelima svetim" Marko 8,38

To su carevi sa istoka sunčanoga. Otac i Sin. To je Bog koji će doći.

Tako da se može vidjeti jedna duboka simbolika iz jednog istorijskog događaja kao što je pad Vavilona iz 539. g. p. n. e. kojeg je osvojio Kir Veliki.

more_horiz
Seljak je napisao/la:
ZA tipo 41 dalje u linku stoji: dalje u linku stolji: ZA Tipo41
Drugi primer ovog božanskog imena nalazimo u Jovanu 20:28: "Moj Gospod i moj Bog!", odvrati Toma. Toma je bio učenik koji je sumnjao, koji je video vaskrslog Isusa i oslovio ga Moj Gospod i moj Bog. Ješua nije pokušao da ga ispravi govoreći, "Ne, Tomo, ja sam tvoj Gospod, ali nisam tvoj Bog." http://www.isus.at/teme/ArnoldFruchtenbaum/MESIJINA%20BOZANSKA%20PRIRODA.pdf
Tko je Isus ? Matej 16: 13Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji? 14Oni rekoše: Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka. 15Kaže im: A vi, što vi kažete, tko sam ja? 16Šimun Petar prihvati i reče: Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga. 17Nato Isus reče njemu: Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima Tipo 41 -Cija izjava je tacna: nebjernog Tome ILI Petrova ????

Tačna i jednog i drugog.

Po 100 puta moram ponoviti da riječi otac i sin nisu bukvalnog značenja.

Isus je svemoćni Bog. On je i Mesija i prorok i prvosveštnik i spasitelj i žrtva i nagrada i Pasha i car i sluga i čovjek i svetinja i vodič i stvoritelj.

more_horiz
tripo 41 je napisao/la:

Isus znači Jahve spašava, znači da je Isus Jahve.

ah oh uh sad ga rece sve Tipo41, A pisao sam kako se hebrejski piše Isus.....
Znaš li šta ovim tvrdiš?????

Izlazak 17:10 stvarnost prjevod http://cro.scripturetext.com/exodus/17.htm
10 Jošua učini kako mu je Mojsije rekao te zađe u borbu s Amalečanima, a Mojsije, Aron i Hur uzađoše na vrh brda.u borbu

ויעש יהושע כאשר אמר לו משה להלחם בעמלק ומשה אהרן וחור עלו ראש הגבעה׃
Exodus 17 Hebrew Bible (OT and NT) http://mod.hebrewtanakh.com/exodus/17.htm

Vaija as Jehošua ka ašer amarlov mošeh, lehilšlahem ba amalek, umošeh aharon večur, alu roš hagivah. (hebr. latinica od mene)

Time tvrdiš da je Kralj Jozua( ili Jošua) JAHVE pale

more_horiz
tripo 41 je napisao/la:
Seljak je napisao/la:
Drugi primer ovog božanskog imena nalazimo u Jovanu 20:28: "Moj Gospod i moj Bog!", odvrati Toma. Toma je bio učenik koji je sumnjao, koji je video vaskrslog Isusa i oslovio ga Moj Gospod i moj Bog. Ješua nije pokušao da ga ispravi govoreći, "Ne, Tomo, ja sam tvoj Gospod, ali nisam tvoj Bog." http://www.isus.at/teme/ArnoldFruchtenbaum/MESIJINA%20BOZANSKA%20PRIRODA.pdf
Tko je Isus ? Matej 16: 13Kad Isus dođe u krajeve Cezareje Filipove, upita učenike: Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji? 14Oni rekoše: Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka. 15Kaže im: A vi, što vi kažete, tko sam ja? 16Šimun Petar prihvati i reče: Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga. 17Nato Isus reče njemu: Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima Tipo 41 -Cija izjava je tacna: nebjernog Tome ILI Petrova ????

Tačna i jednog i drugog.

Isus je svemoćni Bog. On je i Mesija i prorok i prvosveštnik i spasitelj i žrtva i nagrada i Pasha i car i sluga i čovjek i svetinja i vodič i stvoritelj.

Heh ....hajd nek bude po tvome, (mada nisam citao to) nego recimi gdje ti pročita:
Isus je svemoćni Bog. ?

Zadnja promjena: Seljak; ned 29 tra 2012, 11:39; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
Smile

"Samo Bog može biti spasitelj. Nije samo po Sinu, nego je Sin spasitelj.
Samo je Bog spasitelj. A Igor neka objasni kako može stvoreno biće da bude spasitelj. "

Smile

Toliko o 5 teologa i pastora koji stoje iza tebe Smile

Ajmo još jednom, za sve amatere koji stoje iza tebe:

Iv 3:16, 17 16 Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. 17 Ta Bog nije POSLAO Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi PO NJEMU.

PO KOME se svijet spašava?

Tko je izvor spasenja a tko sredstvo spasenja?

Ovo je jedan od osnovnih temelja Biblije.

Ti si učitelj razredne nastave? Možeš li svojim učenicima dati ova dva retka i postaviti isto pitanje?

"Isus znači Jahve spašava, znači da je Isus Jahve."

Smile

Već sam ti odgovorio koji akter iz Starog zavjeta također nosi ime koje znači "Jahve (je) spasenje.

Pokazao sam ti i na primeru biblijskih imena koliko je česta povezanost s Jahvinim imenom.

A ti i dalje po svom mouse

"Jer nas Bog ne postavi za gnjev, nego da dobijemo spasenje KROZ Gospoda svog Isusa Hrista,
10 Koji umre za nas da mi, stražili ili spavali, zajedno s Njim živimo.
Ovdje je jasno da riječ "kroz" ne znači da je Isus neko oruđe koji Bog drži u ruci. "

Smile

Ma oš se kladit? Smile Da pitamo druge učitelje razredne nastave šta KROZ znači u ovom tekstu? Smile

Nije problem što ne znaš, znanje se prikuplja s vremenom i čovjek može naučiti ono što ne zna, ali ti si toliko bahat da ne priznaješ svoje pogreške i postaje suvišno dalje razgovarati s tobom.

Prestrašno je koliko ne znaš a još strašnije da si ti učitelj mladima koji tek trebaju razviti kritičku svijest o životu i kako se koristiti zdravim razumom. Ovo nije uvreda već iznošenje činjenice. Ali ti si nepopravljiv.

Jasno mi je zašto izbjegavaš stavljanje argumenata na jedno mjesto. Ovakve tvrdnje je lakše objaviti na forumu pa će se u moru stranica svaka nebuloza izgubiti nego na jednom mjestu gdje su sve poredane jedna pored druge smjeh

more_horiz
IGOR-apokrinomai je napisao/la:
Smile

Ti si učitelj razredne nastave? Možeš li svojim učenicima dati ova dva retka i postaviti isto pitanje?

Tipo 41 je učitelj razredne nastave ?? Ne kužim ovo ?
Jel si Učitelj u osnovnoj školi ili srednjoj ili Ucitelj Teološke škole ili kako?.
Pitam čisto iz radoznalosti- hvala

more_horiz
"Po 100 puta moram ponoviti da riječi otac i sin nisu bukvalnog značenja."

Smile

Na koji točno način ja Jahve stvorio svog Sina Biblija ne otkriva.

No termini koji nama stoje na raspolaganju daju točan odnos između njih:

Jahve je stariji Isus je mlađi.

Jahve je stvoritelj (Otac) Isus je stvorenje (Sin).

Jahve (Otac) DAJE život Isus (Sin) PRIMA život.

S obzirom da ni ti ne znaš šta znači vječno rađanje Sina, onda nemoj piliti ni zahtijevati od nas da ti nacrtamo mehanizam stvaranja Sina Božjega. Korektno, zar ne?

Iako su to termini prilagođeni nama, naravno da je bukvalno u smislu stvaranja ali samo rođenje nije izvedeno na isti način kao i kod ljudi, nije valjda Isus samo simbolično SIN Božji? klap

more_horiz
tripo 41 je napisao/la:
Seljak je napisao/la:

Tačna i jednog i drugog.

Šta bi značilo: Tomina izjava je Tačna JER: moj Bog je bukvalnog značenja ALI Otac i Sin: Nisu bukvalnog značenja ? Ili kako ?

p.s. ne zamjeri mi direknim i prostim pitanjima slabo sam učen , seljak sam Sad
reci mi gdje si piso o : "da riječi otac i sin nisu bukvalnog značenja" da bih pročitao i to?

more_horiz
za tipo 41 u linku dalje stoji:

Treći primer nalazimo u Jevrejima 1:8: a za Sina: "Tvoj presto, Bože,
stoji doveka i žezlo pravičnosti žezlo je tvoga carstva."
Isus je u ovom stihu nazvan Bogom. Pisac knjige Jevrejima tvrdi da se
starozavetni stih iz Psalma 45:6 koji je citirao, odnosi izričito na Sina.
Jevrejski tekst koristi naziv Elohim, što znači "Bog", a Novi zavet ga jasno pripisuje Ješui.
http://www.isus.at/teme/ArnoldFruchtenbaum/MESIJINA%20BOZANSKA%20PRIRODA.pdf

Psalam 45:6 a naravno i propusteni stavak 7 Smile
psalam 45:6 i 7
6 Prijestolje je tvoje, Bože, u vijeke vjekova, i pravedno žezlo - žezlo je tvog kraljevstva! (stvarnost prjevod)

6 כסאך אלהים עולם ועד שבט מישר שבט מלכותך׃
Kisaha elohim ovlam va ed, ševet mišor ševet malhuteha.

7 אהבת צדק ותשנא רשע על כן משחך אלהים אלהיך שמן ששון מחבריך׃
Ahavta cedek vatisna reša alken mešahaha elohim eloheiha šemen sason mehavereiha. - Bog,Bogtvoj

7 Dein Thron ist Gottes Thron, darum steht er für alle Zeiten fest. Du regierst dein Reich als gerechter König. (GN Bibel) Tvoj Prjestol je Bog

Vidi:
-An American Translation, Moffat
- rubne bilješke (marginalije) u American Standard Version
-The New English Bible

a to kako i zasto stoji u Jevrejima 1:8 cemo drugom prilikom....

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply