Opet on po svom, čim neko vrijeme ne odgovaram odmah zaključivanje da ga se bojim
Ja sam uvijek iskren.
Ne bih te obrisao jer iako ustrajavaš u neistinama nisi vulgaran i imaš pravo reći šta god želiš.
Ovo je trik pitanje?
Ne, nisu ga smatrali za Boga jer da jesu onda bi bili tvoji kršćani.
Pitaš da li su smatrali da se Isus predstavio kao Bog?
Neki dijelovi evanđelja sugeriraju da nisu shvatili šta znači biti Sin Božji i da su smatrali da time huli i pravi se jednak Jahvi, Bogu i Ocu židovskom ali ne da se pravi samim Jahvom, s druge strane su mu zamjerali što se predstavlja Mesijom, pa Isusove optužbe na njihov račun, pa onda opet su ga lažno optuživali za sve...
Rekao bih, otprilike, da su smatrali upitnim kako Isus može biti Jahvin Sin.
Odgovor bi bio ne, nisu smatrali da se pravi Jahvom ali su smatrali da huli jer se Isus predstavio kao Jahvin Sin a po njima je nemoguće da Jahve ima Sina i da taj Sin predstavlja Jahvu. Ista stvar kao i kod vas.
Ako me hoćeš uhvatiti na trik pitanje vodi računa da farizeji pričaju sve i svašta, i što je istina i što nije, pa ne postoji savršen odgovor na tvoje pitanje.
--- Sve što je antihrišćansko mogu da obrišem. Ali ja sam tolerantan.
I ne zapinji za to što ja radim 4-5 sati, a ti 18. Jel te ko tjerao?
Da brišeš sve što ti smatraš antikršćanskim, nitko od nas netrinitarijanaca ne bi ni bio ovdje
Nisam ljubomoran niti želim raditi tvoj posao. Zadovoljan sam sasvim sa svojim. Poanta je bila da ja ne mogu odgovarati često koliko i ti i da sam i ovako previše vremena potrošio na forum. I da moje neodgovaranje ne može tebi služiti kao dokaz da si pobijedio u raspravi.
-- Ne postoje gospodari i robovi. Hrišćani nisu takvi. A evo ljudi jesu druge ljude zvali Kirios ali oni nisu bili njihovi vlasnici. Tako da ta riječ Kirios nema pravo značenje riječi Kirios. Samo je Bog vlasnik svega.
Pravi hrišćani ne priznaju gospodare i robove. I to Bog ne odobrava. I sve je jasno u Galatima stih koji sam dao. Tako da jeste istinski Kirios samo Isus.
I šta sad da ti kažem? Koliko postova se vrtimo oko toga jer ti tvrdiš da je KURIOS korišten samo za Boga? I sad odjednom nije i nikome ništa?
Onda se slažemo da je KURIOS svakodnevna riječ. Ok. Ja ne tvrdim da je KURIOS korišten na jednaki način za sve. Samo da je to višeznačna riječ.
A šta pravi kršćani vjeruju u vezi gospodara i slično NIJE ono o čemu mi sad pričamo. Izraz se koristi i od strane Isusa i od strane vjernika i od strane židova kao svakodnevni izraz i to je ono što je važno. NIJE isključivo vezan za Boga. TOČKA.
--- Riječ Kirios je sasvim adekvatno zamijenila riječ JHWH.
Ovo mi je predobra izjava. Apsolutno govori više nego svi ostali tvoji ostali postovi zajedno o tvojoj vjeri. Duboko se nadam da nećeš kasnije negirati da si to rekao.