Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Subota vs. Nedjelja

power_settings_newLogin to reply
+57
Aladin
miki
aletheia
SD
Ruta
stefani
Caesar
atanasije
crusadercro
stranac
kvisko
smirnof
Didahe
branko
amos
melkisedek
Domenika
QEA
simply
dubec
Filozofska misao
Štefek
Sinke
Gubavac
ILIJA
jakob
crusader
Mika
matej24
otpadnik
misliti
servus dei
dragan
Eutanasije
imhotep
Medeni
Darko
vijesnik
UČENIK10
10
No Nick
Daniel
braslav
forestsilvy
ziger
Fazlija
maki
samaritanka
Spart
laodikejac
Wiklif
cubela
Justin
dominik
kon
maxadsl
kainos
61 posters

descriptionSubota vs. Nedjelja - Page 6 EmptyRe: Subota vs. Nedjelja

more_horiz
laodikejac je napisao/la:
Da Feba ima i Baptista koji drže subotu, na ovim našim prostorima ih nema mislim na evropu, ima ih u americi! Postoje i drugi koji drže subotu što me je iznenadilo! Ali otom potom!

Dragi Laodikejce,dobro je prije izjave utvrditi cinjenice,na nasim prostorima,u zemljama bivse Jugoslavije ima baptista sedmog dana i to jako vjernih ljudi Bogu odani ljudi,umjereni i posteni pravi vjernici,imaju svoje radiopostaje i cjelokupne organizacije,ima i pojedinaca koji svetkuju subotu koji su sami citajuci Bozju rijec dosli do zakljucka da je subota sedmi dan,mislim da adventisti nebi se trebali kititi sami subotom,jer ima Bog svoje vjerne ljude svuda.

more_horiz
Ja nisam čuo, a ako ima napiši nam ovde nešto o njima možda imaju neki websajt ili sl.jer sam bio govorio sa jednim profesorom sa fakulteta iz Friedensaua i čovek kaže da ih ima na području amerike, a na ovim prostorima koliko se sećam da je reko da nema, bio je jedan čini mi se istočna nemačka i on je umro. To što sam čuo od prof.to sam i napiso, a drugi koji svetkuju subotu jasno sam gore napisao da ima i da sam iznenađen, i znam da mi(adventisti) nismo jedini koji svetkujemo subotu. I dalje sam napiso otom potom!

more_horiz
još nešto. Bog ima svoje verne ljude i među onima koji i ne svetkuju subotu!

more_horiz
"World Wide Church of God" isto svetkuje subotu. Imaju oko 64.000 Clanova. Zajednice postoje u 90 Drzava sirom svjeta.

more_horiz
Ja se zbunio. "World wide Church of God" izgleda ne svetkuje subotu. Ali u svakom slucaju "Living Church of God" svetkuje subotu. Neznam koliko imaju clanova.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
laodikejac je napisao/la:
još nešto. Bog ima svoje verne ljude i među onima koji i ne svetkuju subotu!

Ali, ima nevjernih i među kršćanima i nekršćanima svetkovateljima subote!Pogledajte Otkrivenje 3,14</BLOCKQUOTE>

more_horiz
Sabbath-Keeping Churches, Adventist

Sabbath-Keeping Churches, Non-Adventist in north Pennsylvania

Sunday Adventists

Sacred Name Groups

Other Adventists

more_horiz
Slažem se da Bog ima svoje vjerne ljude i među onima koji ne svetkuju subotu.

MEĐUTIM: Luka 12:48 - "kome je puno dano, od toga će se puno i tražiti"
Stoga, ako netko zna istinu o suboti, a svejedno ju ne svetkuje, već otvoreno priznaje da je on sam (tj. Crkva) odredio drugi dan za svetkovanje ("...pomišljat će da promijeni vremena i zakone..." - Daniel 7:25) - tada takva osoba ne može nikako biti spašena, jer se otvoreno buni protiv Boga, tj. Božjeg Zakona!

more_horiz
Justine, kad već daješ linkove, potrudi se da budu ispravni a ne da vode u wikipediju.

more_horiz
EVO I NASTAVKA TUMAČENJA DJELA 20,7:

2. Je li se izraz “lomljenje kruha” već koristio kao ustaljena formula koja isključivo označuje euharistijsko slavlje?

Izraz “lomiti kruh” zaslužuje pomniju pozornost. Što to zapravo znači u kontekstu ovog ulomka? Znači li to da oni ‘večeraju’ ili da slave euharistiju?

J. Behm u svom stručnom članku objašnjava da “je lomljenje kruha uobičajeni i nužni dio pripreme za zajednički obrok. Njim se počinje glavno jelo prigodom svakog obroka... To je opis uobičajenog zajedničkog obroka koji počinje lomljenjem kruha. Tako se ovaj izraz koristi za uobičajeno zajedništvo kod stola članova prve zajednice svakog dana u njihovim kućama (Djela 2,42.46), a također i za zajedničke obroke kršćanskih zajednica iz neznaboštva (Djela 20,7; usp. 1. Korinćanima 10,16)” (J. Behm, TDNT III, str. 728-729).

U Novom Zavjetu, glagol “lomiti” nakon kojega slijedi imenica “kruh”, spominje se petnaest puta. Devet puta se odnosi na Kristov čin lomljenja kruha dok je hranio mnoštvo, uzimao udjela u Posljednjoj večeri i kad je nakon uskrsnuća blagovao sa svojim učenicima . Dvaput se pojavljuje kad se opisuje Pavlovo započinjanje obroka i sudjelovanje u njemu. Dvaput se odnosi na lomljenje kruha na Gospodnjoj večeri. Dvaput se koristi kao opći opis učeničkog ili vjerničkog zajedničkog “lomljenja kruha”. Ono što treba shvatiti, jest da ni u jednom od ovih primjera Gospodnja večera nije izravno ili tehnički opisana kao “lomljenje kruha”.

Dva općenita retka u Djelima 2,46 i 20,7 mogu se pokušati protumačiti kao spominjanje Gospodnje večere. Međutim, izraz u Djelima 2,46 - “po kućama lomili kruh”, očito se odnosi na svakidašnje zajedništvo prvih kršćana kod stola kad su, kao što kaže tekst, “svaki dan postojano... zajedno uzimali hranu vesela i priprosta srca. Hvalili su Boga i zato uživali naklonost svog naroda” (redci 46,47). Ovakvo svakidašnje zajedništvo kod stola, premda je moglo uključivati slavljenje Gospodnje večere, ne može se smatrati isključivo obrednim slavljenjem Gospodnje večere.

Ista takva izjava koja se nalazi u Djelima 20,7, “sastadosmo se da lomimo kruh”, ne treba značiti više nego “okupili smo se da zajedno blagujemo”. Kako dobro primjećuje C. W. Dugmore, “ne spominje se ni čaša, ni molitve ni pjevanje: nakon Pavlova govora nazočnima ne slijedi čitanje ulomka iz Biblije”. (C. W. Dugmore, “Lord’s Day and Easter”, Neotestamentica et Patristica in honorem sexagenarii O. Cullmann, 1962., str. 274). Ovdje možemo dodati da je prema tekstu čak moguće da je Pavao sam lomio i jeo kruh. Nema pokazatelja da je on blagoslovio kruh ili vino i da ga je dijelio vjernicima.

Nadalje, nakon lomljenja kruha slijedilo je “blagovanje” (11. redak). Luka se koristi istim glagolom na tri druga mjesta s jasnim značenjem utaživanja gladi (Djela 10,10; 23,14; Luka 14,24). Nema sumnje da je Pavao nakog podužeg govora ogladnio, te je trebao nešto pojesti prije nego što nastavi sa savjetima i krene na putovanje. Međutim, ako je Pavao blagovao Gospodnju večeru zajedno s redovitim obrokom, tada je postupio suprotno svojim nedavnim uputama Korinćanima kad im je odlučno preporučio da se najedu kod kuće prije nego što se okupe da slave Gospodnju večeru (1. Korinćanima 11,2.22.34).

Sve ovo upućuje na to, da je Pavao sudjelovao u oproštajnoj zajedničkoj večeri, koja najvjerojatnije nije bila ono, što on sam naziva “Gospodnjom večerom” (1. Korinćanima 11,20).

more_horiz
3. Je li se “lomljenje kruha” odvijalo samo prvog dana u tjednu?

U Novom zavjetu nema pokazatelja koji bi ukazivali da je postojao određeni dan za proslavljanje Gospodnje večere. Isus Krist nije svojim učenicima odredio vrijeme za to, a nije ni Pavao vjernicima. Na primjer, u Djelima 2,42-46 opisuje se okupljanje jeruzalemskih vjernika oko stola gdje se “kruh lomio” “svakodnevno”. Slično zamjećujemo kod Pavla koji, dok korintskim vjernicima preporučuje poseban dan u koji će stavljati na stranu svoje darove, u istoj poslanici i istim vjernicima govoreći o slavljenju Gospodnje večere piše: “Kad se sastajete” (1. Korinćanima 11,18.20.33.34), ne određujući im posebno vrijeme ni dan.

Samo spominjanje “prvog dana sedmice” u ovome tekstu, vjerojatno nije povezano s običajem okupljanja u taj dan, nego s događajem koji se zbio tom prigodom - događaj s Eutihom. Treba zamijetiti da je događaj s Eutihom glavna epizoda zapisa o Pavlovom sedmodnevnom boravku u Troadi i zauzima njegov najveći dio (retci 9,10,12). U usporedbi s ovom epizodom, opis “lomljenja kruha” vrlo je sažet i ograničen na samo jedan glagol, “razlomi” (11. redak). Stoga je moguće da je Eutihovo uskrsnuće, koje se dogodilo tog istog dana kad se zajednica okupila na oproštajnu večeru s Pavlom, potaklo Luku da pomno zabilježi dan kad se cijeli dogođaj zbio. Takav neobičan događaj na vjernike je, bez sumnje, ostavio trajan dojam.

Drugi razlog za Lukinu obavijest o ovom skupljanju i «lomljenju kruha» u prvi dan tjedna, može biti njegova želja da čitatelju pruži vrijedan kronološki podatak, kako bi uspješnije pratio Pavlov dnevnik putovanja. U 20. i 21. poglavlju, Luka piše dijelove poglavlja u prvom licu množine, kao očevidac ( 20,4-15; 21,1-18) i bilježi trinaest vremenskih podataka dok izvješćuje o različitim dijelovima Pavlovog putovanja. Stoga je vjerojatno, da je uspomena na okupljanje prvog dana u sedmici, a ne na redoviti običaj bogoslužja u nedjelju, jedna u nizu kronoloških zabilješki kojima Luka ispunjava opis svoga putovanja.

NAKON SVEGA OVOGA, MOŽEMO ZAKLJUČITI:

Dokazna vrijednost Djela 20,7-12 za redovito štovanje nedjelje, prilično je beznačajna. Vrijeme, prigoda i način vođenja sastanka, pokazuju da je riječ o posebnom (izvanrednom) okupljanju, a ne redovitom nedjeljnom bogoslužju. «Budući da je sastanak počeo uveče prvog dana tjedna, a «lomljenje kruha» tek poslije pola noći (20,7.11), te da je Pavao zatim produžio govor sve do zore i onda krenuo na put – sve ovo nas navodi na zaključak da se ovdje radi o izvanrednom sastanku, a ne o redovnom ili uobičajenom sastanku. Zašto bi se glavni dio bogoslužja obavljao poslije pola noći, kada su svi pospani? Ovdje se dakle ne radi o redovnom bogoslužju, već o jednom noćnom oproštajnom sastanku, upriličenom zbog Pavlovog odlaska iz Troade.» (Mirko Golubić, Subota i nedjelja u Bibliji i povijesti, str. 66)

Najjednostavnije objašnjenje ovog ulomka jest da Luka ne spominje dan sastanka zato što je to bila nedjelja, nego zato što je:

- Pavao “kanio otići” (20,7),

- zbog posebnog iskustva i čuda s Eutihom,

- da pruži dodatni kronološki podatak radi lakšeg praćenja tijeka Pavlovog putovanja.

more_horiz
<BLOCKQUOTE>
<BLOCKQUOTE>

Justin je napisao/la:

Stoga, ako netko zna istinu o suboti, a svejedno ju ne svetkuje, već otvoreno priznaje da je on sam (tj. Crkva) odredio drugi dan za svetkovanje ("...pomišljat će da promijeni vremena i zakone..." - Daniel 7:25) - tada takva osoba ne može nikako biti spašena, jer se otvoreno buni protiv Boga, tj. Božjeg Zakona!

A tko zna Justine, bolje i više istinu o Suboti više od Isusa koji je Njen Gospodar?Srž svetkovanja Subote je odmor u Ljubavi Isusa Krista.
Tko ne drži Isusa Krista Gospodara Subote - i on može biti spašen ako uzvjeruje ma da je i držao što je znao o Suboti.Budimo blagi i sa onima koji pristaju na promjenu vremena i zakona - i sa onima koji sami sebe opredeljuju protiv subote ili protiv nedjelje..Apologetika ljubavi više nam treba od separatne disputacijske apologetike.Obucimo se u ljubav, obucimo apologetiku u ljubav a ljubav nije bez istine.Tzv. uništavajuća apologetika još uvijek nije dehelenizirana.Ljubav neće otupiti istinu niti će istina isječi ljubav..Ali znajmo da će antikrista ubiti mač usta Kristovih i iskorjenjen će biti svjetlošću Njegovog dolaska..A mi do tada da ne ostavljamo Isusa Krista kroz subotu ili nedjelju već da držimo istinsku Subotu u nelicemjernom svetkovanju i nelicemjernoj Ljubavi i nelicemjernom znanju već u svetosti božanske nam dane prirode kao djeca Božja , kao sunasljednici Gospodara Subote i Gospodara Pravde i Gospodara Ljubavi i Istine u životu vječnom kako prelazimo iz smrti u život.Podučavajmo sa pažnjom u savršenome znanju u stalnim molitvama i kajanjima jedni za druge, podučavajmo u Duhu Svetom učeći se od Krista kroz Svetoga Duha.Ako netko napreduje brže od drugoga u rastu da ne ostavlja brata koji sporije raste jer nam je rast sviju urastao u čokot Nebeski.Čuvajmo se demona molitvom i straženjem u svetosti da nas ne zavade u podučavanju i da ne izgubimo istine licemjernim ublažavanjem niti pretjeranošću izvan mjere blagodati- već sve po Bogu u strpljivosti koju nam je Bog dao
svojom strljpljivošću.Mjera je blagodati Isus Krist - darovatelj života.
Subota je dar čovječanstvu.Bez ljubavi ona postaje idol - uplakani sveti dan.Neće biti spašeni ni oni koji su ljubav pretvorili u idol ili ja svoju denominacijsku preosjetljivost..
Naprijed Justine, okrijepi nas novim dokazima...
</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
<BLOCKQUOTE>

<BLOCKQUOTE>
Justin je napisao/la:

I mi apologete , sporog ili brzog srca i uma na vjerovanje i znanje, ovdje, sa svih strana , zapisani ili ne u knjizi za spomen ili u knjizi života , očekujemo nalaz istražnog Nebskog suda.Ne mjenjajmo ni zakone ni vremena ni istinu ni svjedočanstvo ni proroštvo:) ni Sud,Shocked bolje nam je da nas Isus spasi od pobune i od pomišljanja nepriznavanja Božjeg autoriteta...
Kajmo se jer je došao čas suda njegova.</BLOCKQUOTE></BLOCKQUOTE>

more_horiz
Kad sam citirao tekst "kome je puno dano, od njega će se puno i tražiti", htio sam reći sljedeće: ako čovjek zna što Bog od njega očekuje i ako čovjek može to isto činiti, a unatoč svojoj spoznaji i svojoj sposobnosti, to ne čini - tada će taj čovjek odgovarati pred Bogom.

MEĐUTIM, savjest mi ne da mira i bojim se da sam ovime nekoga uplašio, jer sam siguran da na ovom forumu ima potpuno iskrenih ljudi, koji svim srcem teže k spasenju... Htio bih sve takve ohrabriti i reći im da je Bog spasio razbojnika na križu, iako taj čovjek nije svetkovao subotu... Bog će sigurno spasiti i mnoge koji nikada nisu ni čuli za subotu... Bog spašava svakoga, tko srcem svojim vjeruje u Njega i ustima Ga priznaje za svoga Spasitelja (Rimljanima 10. poglavlje). Međutim, razbojnik na križu nije imao vremena da počne svetkovati subotu, jer je visio na križu u velikim mukama i iščekivao (tj. nadao se) skoroj smrti! Ali mnogi od nas danas IMAJU PRILIKU da, ne samo predaju cijelo srce Isusu, nego da mu daju i svoje ruke i svoj rad i svoj svakodnevni život! Zato sve koji iskreno žele služiti Isusu, pozivam da ne čekaju sutra, nego da (kao što piše u Hebrejima) DANAS donesu odluku da će biti potpuno Njegovi. Bog je obećao da će nam dati mnoge blagoslove, ako se odlučimo činiti SVE što od nas zahtijeva, a tu spada i svetkovanje subote, i davanje desetine, isto kao i činjenje djela ljubavi i milosrđa. Ustvari, sve ove stvari su vrlo usko povezane... Neka Bog bude izvor snage i odlučnosti svakome, tko želi biti potpuno Njegov!

more_horiz
Uh, hvala ti brate Justine što si ovo napisao. Ja sam već bila pokojna Very Happy

more_horiz
Pa dobro, zašto te nema Justine, eeejjjjjj.....Juuuustiiineeeeee......viče

Ljudi, kud se denuo naš brat Justin?

more_horiz
možda je negdje na snijegu..ako ga je našao..za skijanje...

more_horiz
pa da, on na skijanje, a mi se stepenicama vozamo na forumu gore-dolje, umjesto da nam je ugradio lift pa onda otišao...ccc...mouse

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply