Ali se istina otkriva progresivno. To sam i rekao. Naveo sam i primjer dijelova Biblije koji su zapečaćeni za posljednje vrijeme. I Isus je rekao učenicima:
Ivan 16,12 Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi.
Sve ovo govori o progresivnoj istini, odnosno istini za sadašnje vrijeme, koja nam se putem Svetog Duha otkriva onda kada je potrebno.
Mogao bih se složiti do neke mjere, ali ne i dopustiti da ovo postane argument svaki put kad netko nešto ne zna interpretirati iz Svetog Pisma.
U slučaju rasprave nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona, potpuno je jasno da Kršćani kojima apostol Juda piše Poslanicu već znaju o čemu piše apostol ( možemo čak ići tako daleko i reći da su ovu spoznaju dobili Svetim Duhom ). Ovo znači da Crkva već
tad zna o čemu apostol piše i da se ne očekuje otkrivenje istine u budućnosti.
Ako Židovi i Katolici znaju u vezi čega se raspravlja nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona, tad ovo znači da je Duh Sveti već objavio ovu spoznaju, i da su poteškoće nastale primjenom Sola Scripture na Sveto Pismo.
Pa ja danas shvatam poantu ovog teksta (Poslanica Jude Apostola 1:9) iako ne prihvaćam usmenu predaju kao izvor istine.
Nije stvar u shvaćanju teksta, već u tome što apostol Juda koristi da bi formirao poantu. Poanta je razumljiva radi načina na koji je apostol objasnio što misli pozivajući se na tradiciju, ali sama činjenica da apostol poziva na Tradiciju znači da Sveto Pismo nije smatrao jedinim izvorom vjere, te da ga ne bi trebalo interpretirati na taj način.
Poantiranje je razumljivo, ali nedostaje ti teološki okvir koji bi objasnio strukturu te poante.
Pa naravno da ga neće spoznati u budućnosti, kada je u vrijeme pisanja Ivanovog evanđelja Petar već bio mrtav i vijest o njegovoj smrti je bila raširena među vjernicima.
Drugim riječima, Petrova smrt i informacije vezane uz nju prenosile su se Usmenom Tradicijom, te apostol Ivan citira Tradiciju nezapisanu u Svetom Pismu.
Pa meni je i sad jasno o čemu je ovdje riječ.
Ne bih se kladio. Kao što sam već ustvrdio ,razumiješ ponatu apostolovog citiranja Tradicije, ali ne možeš reći da ti i apostol imate jednako vjerovanje u interpretaciji Biblije.
Nemora sve da ti se crta. Dovoljno je da čitatelj uključi logiku i da mu bude jasno o čemu je riječ
Ako ti meni kažeš da npr. pauk ima 8 nogu i ja nakon toga provjeravam u nekoj enciklopediji dali je to stvarno tako, onda je jasno da je za mene ta enciklopedija mjerodavna, a ono što mi ti pričaš, primam sa rezervom, kao da može biti tako, a i ne mora. Ako mene još netko pohvali pri tome, onda i taj koji me pohvalio smatra da tako treba da se radi. Pametnom dosta.
Logika mi govori da ako su Židovi Bereje imali Deuterokanon koji im je potvrdio Isusovo Mesijanstvo, apostoli su imali nauk o Čistilištu ( inače Židovi Bereje ne bi povjerovali u Evanđelje koje su propovijedali ).
A nisu ga prepoznali zato što su te biblijske istine bile zatrpane tradicijom i na njih su više polagali računa.
Ovo jednostavno nije istina- Isus je rekao da farizeji imaju "Mojsijevu stolicu", drugim riječima da imaju teološku ispravnost nauka, ali ne i dosljednost istom.
I rekao je zašto ih ne primjenjuju. Zato što su zapovijedi Božje ukidali svojom predajom.
Evo što je rečeno o tadašnjoj nauci izraelskog naroda:
Matej 15,9 Uzalud me poštuje, nauka je njegova samo ustanova ljudska.'
Recimo ovako....
Sa strane Katoličke Crkve Sola Scriptura je uredba ljudska koja je ukinula Riječ Božju da se Usmene Tradicije imaju održavati. Bog nigdje nije rekao da je Biblija jedini izvor vjere, i ovako nisu niti Židovi niti apostoli shvaćali Sveto Pismo.
Evanđelje po Mateju 15:9 govori da se Židovi nisu pridržavali Božjih naredbi prenešenih Pismenim i Usmenim putem, ne samo Pismenih. Dok je Stari Zavjet uistinu veliki izvor vjere, nije jedini, i svi koji ga takvim smatraju zapravo su u opasnosti da Božje Naredbe koje su se prenosile usmenim putem zamijene ljudskim naukom Sola Scriptura.
A ti tvrdiš da se tako nešto nemože desit Božjoj crkvi. E pa desilo se već i to Isus kaže.
Upravo suprotno, Isus veli i Kršćanima koji su zapali u idolopoklonstvo da će biti NJegova Crkva, ali da će nestati ako se ne poprave. U doba inkvizicija mnogi su otpali od vjere, ali bilo je i mnogo redova koji su ostali uz nauk.
Tko je u to vrijeme za prosječnog katolika bio autoritet po pitanju tumačenja onoga što nam Pismo govori?
Isus Krist, kroz instituciju Crkve. Slično kao što ti danas ne vjeruješ da su Lutherovi pokolji umanjili istinitost Sola Scripture, ja vjerujem da grešni pape nisu utjecali na doktrinalnu istinu Crkve. Jer na temelju grijeha ne možemo formirati vjeru u opravdanost nauka.
Nije se samo na to odnosilo. Židovstvo tog vremena je čistu Božansku istinu naprosto zatrpalo svojom tradicijom. i Isus u tom prilikom kaže:
Marko 7,13 Stim dokidate zapovijed Božju svojom predajom, koju vi postaviste. I tako još mnogo koješta činite.
Znači, bilo je još mnogo takvih stvari. Protiv ovakve predaje govorio je i apostol Pavle:
Kološanima 2,8 Pazite da vas tko ne odvuče mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na "počela svijeta", a ne na Krista.
Dakle, sa jedne strane imamo Pismo koje je sve Bogom nadahnuto, a imamo predaju, koja može bit ok, ali ima i one koju su ljudi sami sebi predali.
Sve je ovo manje više okej- ali u Pismu nigdje ne piše da je jedini nadahnuti izvor vjere. Ako je Sola Scriptura nešto što su ljudi sami sebi predali, tad je dio gore navedenih upozorenja.
Siguran sam da nema potrebe ponovo citirati mjesta gdje Pavao poziva na očuvanje Usmene Tradicije. Ako Usmenu Tradiciju odbijemo, Sveto Pismo će nam postati kontradiktorno na mnogo mjesta. Ovo znači da Sveta Tradicija nije "okej" već nešto bez čega ne možemo pratiti Sveto Pismo, i što je osnovni dio istine.
I onda netko kaže da ta predaja, koja može bit svakakva treba bit tumač Svetog Pisma. Mislim stvarno ....
Taj "netko" su apostoli, koji pozivaju na Predaju. Ovo znači da su čvrsto vjerovali da će ti nauci biti sastavni dio Crkve i u budućnosti, čak i 2000 godina nakon Slavnog Uskrsnuća i da neće biti narušeni ljudskim uredbama i predajama.
Ako je Biblija jedini izvor vjere, gdje je rasprava nad Mojsijevim tijelom Mihaela i demona? Ako nigdje, ili je netko izvadio iz Biblije knjigu koja je o tome govorila, ili je radi neke usmene uredbe ( Sola Scripture ) došlo do ukinuća Božje Naredbe da se Tradicije drže.
Sveto Pismo najbolji je dokaz za postojanje Usmene Tradicije.