apostol je napisao/la:
A kako Tvoj sistem rješava važnije - problem prijelaznog perioda sa narodom kao neklasom koja nije jedinstvena ni etički ni obrazovno ni interesno u vrijeme hladnoga rata kada ga vođe zagrijavaju na eventualni velikomali rat a menadžeri ga pljačkaju?Treba li pokretati narod na humani sistem ocjenjivanja podučavanjem i ukazivanjem na jednostavnost rješenja pravednog oblikovanja društva putem svijesti o ocjenjivanju kao pokretačkom mehanizmu društvene pravednosti?Opet se radi o politici a ne o antipolitici zdravog etičkog razuma?!
Tebi dajem negativnu ocjenu što ne objašnjavaš sistem kako treba kao sistem koji ima svoje organizacione oblike bez kojih ni anarhija ne može napredovati..
Trebao bi napraviti jenu pokaznu vježbu ocjenjivanja i oduševiti pojedince naroda..Imaš li kakvu brošuru koja može ponijeti duše običnih ljudi koji ne znaju ni što je lijevo ni desno te ih zanosi svaki vjetar neke pljesnive reforme..Ljudi traže vođu istine koja objedinjuje evanđelje i reformnu praksu svagdašnjeg života..Političari to nisu jer su do sada samo različito obećavali promjenu koja je narod uvijek stajala krvi a oni se obogatili, svećenstvo je u reformaciji ponekiput sjedinjavalo evanđeosku riječ i silu opravdanja kroz vjeru kada je trebalo osloboditi se od crkvenih poreza i napraviti idejni prostor za prvobitnu akumulaciju kapitala..
Kako sada putem ocjenjivanja koje nema pravnu silu niti ne-klasni pokret etičke revolucije ukazati da dobrota može postati moć ako se primjenjuje protiv zla i u korist zlih tj vojske Antikrista..?
Ja imam teškoće da ljudima objasnim kako je taj sistem koji sam ja zamislio jednostavan jer svi očekuju neku dubokomisaonost. Uzmimo da si učenik i neko te pljune u razredu. Da li tebi treba neko da ti kaže šta je lijevo a šta desno da bi dao svoju ocjenu nasilniku? Ili šef te maltretira na poslu. Da li tebi treba neko da ti kaže šta je lijevo a šta desno da bi dao svoju ocjenu napasniku? Ili predsjednik te pošalje u rat. Da li tebi treba neko da ti kaže šta je lijevo a šta desno da bi dao svoju ocjenu zločincu? Sve to zlo će sistem ocjenjivanja ukloniti jer tebi ne treba neko da ti kaže šta je lijevo a šta desno da bi dao svoju ocjenu ljudima koji te ugrožavaju? Sve to piše u mojoj knjizi i u brojnim člancima a i od mene si to mogao puno više čuti da si malo više odgovarao na moja pitanja. Ja stvarno ne znam šta ti nije jasno jer to je sve toliko jednostavno da jednostavnije ne može biti.
apostol je napisao/la:Problem kod Titanik sistema su nedostaci sistemi projektiranja civilizacije u kojima se ne može polaziti od iskustva kojega čovjećanstvo nema - od opasnosti nepoznavanja sistema , dakle od avanture?
Kkao Tvoj sistem rješava takav problem sa ljudima projektiranja cijelog sistema prijelaza u drugu civilizaciju ako kršćani drže da nije njihovo oblikovati pravedno društvo što je u suštini kontradikcija sa Kristovom pravednošću koju mogu dobiti vjerom?
Uplašili se Antikrista - znači da mu ne daju ocjenu kako treba , dakle kako treba i na koju adresu i na koji način?
Ako pod avanturom misliš na moj sistem onda ti moram reći da tu avanture nikakve nema. Sistem se može probati i bez ikakvih nagradi i kazni. Hajde samo da vidimo koliko će negativnih i pozitivnih ocjena ljudi dobijati. I to će već zasigurno napraviti veliki napredak u društvu.
Antikrist te ne može preplašiti jer je ocjenjivanje anonimno. Niko neće znati ko mu je dao ocjenu. Svako će na kraju znati samo koliko je pozitivnih i negativnih ocjena dobio. Svaka negativna ocjena će svakog čovjeka tjerati da popravi svoje ponašanje prema svim članovima zajednice. Nije li to super? Taj sistem će ukloniti zlo. Da li ti razumiješ kakva je to vrijednost?
Aleksandar