ti vidiš na slici Bogorodicu? ja vidim ljude koji se mole kipu neke žene
šta se tiče laži, molim nazočne da posjete bilo koje svetište, pa naprave malu anketu i zapitaju ljude šta rade pred kipovima, ne tražim da nakon toga ovdje priznaju šta su od ljudi čuli, pošto znam da bi svoja saznanja prešutili, kad ionako znaju šta ljudi rade, a trude se sve gurnuti pod tepih, kao da bi ih neko htio i mogao suditi
Doista – anketirajmo ljude prisutne na slici i uvidimo je li ikoji toliko nepromišljen i naivan da vjeruje kako će mu sam kip ispuniti molitvu? Ili pak drže da je dotični kip samo slikovna reprezentacija osobe, koji služi u dekorativne svrhe i poticaj za pobožnost, u skladu s naukom Katoličke crkve?
''da ga primaš u euharistiji...jer ga tako ne priznaješ, a pozivaš se na Njega... da si istinski Bogoljubac onda bi prihvatio sakrament euharistije i Tijelo i Krv Spasiteljevu...''
mislim da je bolje prihvatit to sve onako kako je Krist rekao, a ne kako bi promjenjiva katolička dogma to protumačila
Apsolutno, zašto ne prihvatiti?
Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta." 52Židovi se nato među sobom prepirahu: "Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?" 53Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! 54Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. 55Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. 56Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. 57Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. 58Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke."
(Iv 6, 51-58 )I dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade svojim učenicima i reče: "Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje!" 27I uze čašu, zahvali i dade im govoreći: "Pijte iz nje svi! 28Ovo je krv moja, krv Saveza koja se za mnoge prolijeva na otpuštenje grijeha.
(Mt 26, 26-28 )Doista, tri puta je Isus ponovio svoje doslovno izrečene riječi da trebamo blagovati njegovu tijelo i krv, i nije pokazao ni najmanje namjere da ispravi nevjericu Židova da ga treba doslovno shvaćati (isto kao što nije ni Ivan, koji inače redovito razjašnjava neshvaćanja učenika i ukazuje na pravi smisao Isusovih riječi) – identičnu također epigonima reformacije, kojima ovaj govor na jednak način zvuči pretvrdo, te ga odlučiše izbaciti iz svetohraništa. No, Crkvi nikad nije zvučalo pretvrdo jer je zajedno s Petrom uvijek ispovijedala:
"Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga! 69I mi vjerujemo i znamo: ti si Svetac Božji."
…i uvijek ga nalazila u Euharistiju, prisutnog pod prilikama kruha i vina.
a šta to meni paše? ta nisam ja zarobljen u neke crkvene dogme koje moram bezuvjetno branit
po nalogu nekog autoriteta, a ta stroga tobože nepogrešiva dogma stoput se izmjeni
na kraju krajeva, sa svojim stavovima mogo bi bit isto katolik mada sam protiv mnogih stvari u toj Crkvi, jer mnogi u povijesti Crkve bili su protiv dogmi svog vremena, pa su one promjenjene, tako da se pozivati na nepogrešivost katoličkih dogmi je dost bedasto, kad su ih mjenjali i sami katolici kroz povijest
U redu, a sada nam otkrij koja je to dogma tokom povijesti mijenjana, i koji je to opovrgavajući dokaz o nezabludivost Crkve i Petrovog nasljednika? Ako ga ugledni crkveni povjesničar I. von Dollinger nije uspio pronaći, uz dužno poštovanje, sumnjam da umije itko drugi.
inače, ne želim vjerovat u nositelja titule koju su poklonici proglasili nepogrešivim i on to prihvaća, a bivši nositelj te titule svoju Crkvu proglasio jedinom Kristovom uz pravoslavnu, a istodobno ljubio kuran u džamiji i muslimane nazivao braćom po vjeri, ne znam čemu drskost prema drugim kršćanima dok se istodobno iskazuje bratsvo sa bezbožnicima
Pročitaš li službeni nauk Crkve, uvidjet ćeš da se još veće bratstvo zastupa prema kršćanima – upitno je jedino koliko su ga oni željni?
btw. katolik sam prestao bit kad sam počeo čitat Bibliju, bez utjecaja neke propagande
ja jesam bio katolik i u katoličkoj crkvi nisam upoznao niti Krista niti Bibliju i drago mi je što sam izašao iz Babilona, i nadam se da će mnogi izaći iz njega kao što je to slučaj u Južnoj Americi gdje ga masovno napuštaju....
Nadam se samo da se vaše spoznaje nisu zadržale na argumentima dotične gospode:
http://ecclesiaesuaesanctae.blog.hr/2008/12/index.html#dan8http://ecclesiaesuaesanctae.blog.hr/2008/08/index.html#dan19Jer, i oni su počeli iznenadno čitati Bibliju, pa je, uz dužno poštovanje, razvidno da je nisu dobro upoznali.