amos je napisao/la: .Sto se tice toga sta odgovara kriteriju sta je crkva a sta nije on je definisan pismom i tu nema koliko mi se cini puno nedoumica:"Crkva je telo Hristovo sacinjeno od individua, rodjenih ne od tela vec od Duha Svetog, kojima je glava Hrist, a koji su vodjeni Duhom Svetim u podloznosti svojim nadglednicima, koji su podlozni Hristu.Ali svaki rodjeni od Duha ima zajednicu sa Bogom po tom istom Duhu, i po Njemu moze rasuditi sta je istina i sta nije.Tako da taj kriterij koji si naveo jeste tacan, ali ga trebas dopuniti pravom definicijom crkve
Potpuno se slažem, ovaj pojam trebamo nadopuniti, ali imajući na umu duboku stvarnost hijerarhijskog ustrojstva Crkve, sa vlašću ključeva, odnosno službenim autoritetom naučavanja i upravljanja Crkvom predanim apostolima. A od apostola njihovim nasljednicima, biskupima, koji ovaj slijed imaju sačuvati do konca svijeta, kako bi Crkva vođena Duhom Svetim ostala stup i uporište istine. Svima nam je vjerujem dobro poznata činjenica izabranja apostola, predaje vlasti kako nad nečistim duhovima i svakom bolešću, a zatim i vjernog tumačenja Kristovog nauka i potpune vlasti upravljanja – očitovana u ključevima kraljevstva nebeskog, predanih u Petru, preko njega i u zajedništvu s njime čitavoj Crkvi
(Mt 16,19; 18,18 ), i ne bih se u ovom trenutku zadržavao u toj točci. Ovdje želim ukazati na činjenicu da u sv. Pismu, a što kasnije biva podrobnije razrađeno u Predaji Crkve, eksplicitno razabiremo predanje iste ovlasti, od strane apostola, prema biskupima. Pogledajmo dakle, kako sv. Pavao predaje Timoteju i Titu isključivu vlast da naučavaju evanđelje i postavljaju službenike Crkve:
''To govori, zapovijedaj, karaj sa svom vlašću. Nitko neka te ne prezire.''
(Tit 2,15)''Kao što sam te zamolio kad sam odlazio u Makedoniju, ostani u Efezu da zapovijediš nekima neka ne naučavaju drugih nauka i neka se ne zanose beskrajnim bajkama i rodoslovljima, koja više pogoduju rasprama negoli rasporedbi Božjoj po vjeri.''
(1 Tim 1,3-4)''Poradi toga ostavih te na Kreti da urediš preostalo te po gradovima postaviš starješine kako sam ti ja odredio''
(Tit 1,5)Obojica su u službi biskupa, i samo njime – nikome drugome, pripadaju dotične ovlasti, iz naproste implikacije koju stanje vlasti sa sobom nosi. Doista, nitko se drugi mimo njih ne smije odlučivati da postavlja službenike Crkve ili da bude ovlašteni tumač i čuvar autentičnog poklada vjere, jer u protivnome – ovakva vlast uopće ne bi imala smisla. Jer, vlast ima smisao samo u tom slučaju ako određene odluke donesene od manjine obvezuju većinu, upravo kao što je vidljivo u gornjim primjerima.
Isto tako, primijetimo još važniju činjenicu disciplinske vlasti, a to je ovlast izopćenja iz zajednice:
''Ako li se tko ne pokorava našoj riječi u ovoj poslanici, zabilježite ga, ne drugujte s njime, da se postidi, ali ga ne smatrajte neprijateljem, nego ga urazumljujte kao brata.''
(2 Sol 3, 14-15)''Među njima je Himenej i Aleksandar, koje sam predao Sotoni da nauče ne huliti.''
(1 Tim 1,20)''A ludih se raspra, i rodoslovlja, i svađa, i sukoba zakonskih kloni: beskorisni su i isprazni. S krivovjercem nakon prvoga i drugog upozorenja prekini znajući da je izopačen i da griješi: on sam sebe osuđuje.''
(Tit 3,10)Dakle, biskup ima ovlast izopćiti nepokornog člana iz zajednice, bilo da se radi o moralnom prijestupniku ili krivovjercu. Samo on, i nitko drugi. Jer u protivnom, opet, vlast kao takva bi prerasla u apsurd i zbrku, jer bi svaki član trebao imati vlast nad svakim da izopći iz zajednice. Što je očita kontradikcija koju vjerujem ne treba posebno objašnjavati. Tako da ova izjava:
i protestanska crkva, je ona ista crkva koja je bila i za vreme apostola, linija nije prekidana niti ce biti
…nipošto ne stoji. Martin Luther je taj čovjek koji je bez ikakve ovlasti preuzeo sebi pravo da službeno naučava i osnuje vlastitu, odijeljenu Crkvu, na koju je onda uzurpirao sve ovlasti pravih biskupa. Bez da ih on sam posjeduje, jasno. Dakle, moramo razlikovati čisto ljudsku inicijativu postavljanja samih sebe tumačem i sucem vjere, od autoriteta predanog od samog Boga, iza kojeg On osobno stoji. Posljedice su očite, čovjekov se razum sam po sebi može tisuću puta prevariti i pogrešno protumačiti poklad vjere, no kada iza istog stoji Bog, tada ne može doći do zablude i vrata paklena, prema Božjem obećanju za koje ipak vjerujemo da je jače od svake ljudske sile, ne mogu nadvladati Crkvu, i ona ostaje stup i uporište istine do konca vremena. I to je dakle potpuna vizija Crkve onakvom kakvu ju je zamislio i ustanovio Krist – kao zajednice vjernika rođenih iz vode i duha, ali istovremeno i vidljive, hijerarhijske zajednice u kojoj preko apostolskih nasljednika Bog izvršava svoje obećanje da ćemo uvijek i u svakom trenutku imati poklad vjere sačuvanim i prisutnim u ovome svijetu, po Duhu Svetom koji uvodi u svu istinu. Ta potpuno istina dakle mora biti sačuvana i dan danas kao što je bila prisutna u apostolsko vrijeme, jer doista – Bog je vjeran svojim obećanjima.
Zadnja promjena: Caesar; pet 19 pro 2008, 20:51; ukupno mijenjano 1 put.