inliner je napisao/la: Cezare, dosta sa tom sektaškom retorikom koju katolička crkva toliko koristi, jadno je i bijedno to što radite, zavodite nepostojane duše da se klanjaju kipovima, vodite ih u idolopoklonstvo koje vodi u smrt. Licemjeri, maknuli ste drugu Božju zapovijed koja zabranjuje štovanje kipova.... neznam što bih rekao, i onda jo koristite sektašku retoriku da bi ste se opravdali...
Katolička crkva svakoga tko govori protiv idolopoklonstva naziva sektašem.... ali to govori o njoj samoj....
Sektaška retorika?
Umjesto da repliciraš na moja objašnjenja o idolopoklonstvu, iz čistog mira navodiš filmove koji moju Crkvu prozivaju Sotoninom sinagogom i Marijina ukazanja Sotoninom prijevarom, bez da izustiš ijedan jedini argument. Na jednom drugom topicu izjednačuješ euharistiju s crnom misom (!!!), Katoličku crkvu koja po tvome provodi prikriveni sotonizam nazivaš Babilonskom bludnicom, papu antiktristom i demonom iz pakla, reklamiraš sektaške, lažljive stripove Jacka Chicka. I ti sad nekoga prozivaš za sektaštvo???
Uvijek ističem načelo da će Gospodin svakome suditi po djelima, no ne namjeravam dozvoliti da ovakvi ljudi-bez-argumenata šire govor mržnje i obmanjuju javnost.
inliner je napisao/la:
"Ne pravi sebi kipa ni slike bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovjedi."
Sa katolicima poput Cezara uzaludno je raspravljati on nas i dalje uvjerava da klanjanje kipovima nije idolopoklonstvo ili nas zašprehava na foru da se ekipa na donjoj slici ne klanja kipovima....
Pa za tebe je možda uzaludno jer ne nalaziš nijedan protuargument i odgovara ti dalje živjeti u obmani da je štovanje kipova idolopoklonstvo, ali ne i za onoga tko želi spoznati istinu služeći se valjanim biblijskim i logičkim argumentima. Nažalost, dosad nisi pružio nijedan jedini argument u potporu vlastite teze, i ovakva prepucavanja nemaju dalje nikakvog smisla.
inliner je napisao/la:
Gle, ja vjeurjem da bi mnogi katolici htjeli da mi njima kažemo.... samo se vi klanjajte kipovima i dalje, idite na hodočašća, pognite svoje glave pred idolima, nije to idolopoklonstvo, ali savjest mi to neda.
Zato jer ako sam imao priliku osvjedočiti nekog katolika, da je to grijeh, a nisam to napravio, Bog će tražiti od mene odgovornost za tu dušu.
Osim toga, svima je i više nego jasno da se ta ekipa u Međugorju i šire doslovce klanja pred tim kipovima, tj. da im se klanja, te da je klanjanje pred kipovima idolopoklonstvo. Zašto prikrivati tu činjenicu? Kako katolicima na lijep način reči da je idolopoklonstvo grijeh?
Katolici jako dobro shvaćaju da je idolopoklonstvo grijeh i ne treba im dodatno objašnjenje. Već ako govorimo o vjerovanju Katoličke crkve smatram da bi najprikladnije bilo pogledati što doista vjeruje:
''2112 Prva zapovijed osudjuje mnogobostvo. Od covjeka trazi da ne vjeruje u druge bogove osim u Boga, da ne casti druga bozanstva, osim Jedinoga. Sveto pismo neprestance doziva u pamet odbacivanje kumirâ, koji su "srebro i zlato, ljudskih ruku (...) djelo", koji "usta imaju, a ne govore, oci imaju, a ne vide". Ti isprazni kumiri covjeka cine praznim: "Takvi su i oni koji ih napravise i svi koji se u njih uzdaju" (Ps 115,4-5.
. Bog, naprotiv, jest "Bog zivi" (Js 3,10; Ps 42,3; itd), koji ozivljuje i zahvaca u povijest.
2113 Idolopoklonstvo se ne odnosi samo na krivo pogansko bogostovlje. Ono ostaje stalna napast za vjere. Sastoji se u tom da se ucini bogom ono sto nije Bog. Idolopoklonstvo je kad covjek casti i stuje neko stvorenje namjesto Boga, bilo da je rijec o bogovima ili zlodusima (npr. satanizam), ili o moci, uzitku, rasi, precima, drzavi, novcu, itd. "Ne mozete sluziti Bogu i bogatstvu", kaze Isus (Mt 6,24). Mnostvo je mucenika umrlo da se ne moraju klanjati "Zvijeri", cak odbijajuci hiniti da je stuju. Idolopoklonstvo ne priznaje jedino gospodstvo Bozje; zato je nespojivo sa zajednistvom s Bogom.
2114 Zivot se ljudski ujedinjuje klanjanjem Jedinomu. Zapovijed klanjati se samo Gospodinu pojednostavljuje covjeka i spasava ga od rasipanja bez granica. Idolopoklonstvo je izopacenje religioznog osjecaja, koji je covjeku prirodjen. Idolopoklonik je onaj koji "svoje neunistivo poznavanje Boga primjenjuje na bilo sto drugo a ne na Boga".
(KKC 2112-2114)I opet ponavljam da se katolici ne klanjaju kipovima (dakle ne stavljaju ih na mjesto Boga) već ih jednostavno štuju, kao što se može štovati svaki drugi predmet i osoba:
''2129 Bozji je nalog sadrzavao zabranu praviti bilo kakav rukotvoren Bozji lik. Ponovljeni zakon tumaci: "Pazite dobro! Onoga dana kad vam je Gospodin, Bog vas, govorio isred ognja na Horebu, niste vidjeli nikakva lika (...)" (Pnz 4,15-16). To je Bog posve transcendentni koji se objavio Izraelu. "On je sve!", ali istodobno jest i "iznad svih djela svojih" (Sir 43,27-28). On je "sam Tvorac ljepote" (Mudr 13,3).
2130 Ipak je Bog, vec od Staroga zavjeta, naredio ili dopustio da se prave likovi koji bi simbolicno vodili k spasenju u Utjelovljenoj Rijeci: tako npr. mjedena zmija, kovceg Saveza i kerubi.
2131 Sedmi opci sabor u Niceji (god. 787.), polazeci od otajstva Utjelovljene Rijeci, nasuprot ikonoboraca, opravdao je cascenje ikonâ: ikonâ Kristovih, ali i Bogorodice, andjelâ i svih svetaca. Utjelovivsi se, Bozji je Sin otvorio novu "ekonomiju" slika.
2132 Krscansko stovanje slika nije suprotno prvoj zapovijedi, koja zabranjuje kumire. Doista, "cast iskazana slici odnosi se na onoga koji je slikom prikazan", i "tko stuje sliku, stuje osobu koja je na njoj prikazana". Cast iskazana svetim slikama jest "cascenje puno postovanja", a niposto klanjanje, koje pripada samo Bogu. Stovanje se ne iskazuje slikama uzetima u sebi, nego ukoliko vode k utjelovljenom Bogu. Prema tome pokret duha prema slici ukoliko je slika ne staje na njoj, nego smjera k onome sto slika predstavlja.''
(KKC 2129-2132)