UČENIK10 je napisao/la: Bog kaze da neka se kipovi ne rade, kipovi i oblicja bilo cega sto je na nebu....to je vec Bog zabranio a da ne govorim o molitvi ispred kipa....
Bog kaže da se ne grade idoli poganskih bogova, da im se ne klanja niti služi, dok s druge strane izravno naređuje da budu izgrađeni kipovi kerubina te oslikane zavjese u Svetištu i jeruzalemskom Hramu
(Izl 25, 18-20; Izl 26,1; Izl 26,31; 1 Kr 6, 23-30; Kr 7, 27-29). Dakle ne zabranjuje izradu i štovanje kipova kao takvih, već adoraciju idola, tj. kipova za koje se vjerovali da su poganski bogovi u svojoj suštini, dok obični kipovi jesu samo slikovna reprezentacija određene osobe. Dvije ključne stvari koje trebamo razlikovati u cijloj priči.
UČENIK10 je napisao/la:
gdje pise da je marija uskrsnula i ostali svetci?
stovanje kojih predmeta u ostalim crkvama?
Marija je prema vjeri jedanput zavazda predanoj svetima
(Jd 3) i povjerenoj na čuvanje, prenošenje i širenje apostolima na čelu s Petrom te njihovim nasljednicima
(Mt 16,18; Mt 18,18; Iv 20, 15-17; Mt 28, 18-20) uznesena dušom i tijelom na nebo te nas prati svojim moćnim zagovorom kod Svemogućeg Boga, isto kao i sveci koji gledaju Boga i preporučuju nas u svojim molitvama
(Otk 5,8; Otk 8, 3-4). Oni koji se odjeljuju od zemaljskog autoriteta Crkve uspostavljenog od samog Krista to ne mogu prihvatiti, na jednako tako nam ne znaju koji prorok govori da će se Mesija zvati Nazarećanin
(Mt 2, 23), tko su Janes i Jambres
(2 Tim 3,8 ) te okolnosti borbe za Mojsijevo tijelo
(Jd 9).
UČENIK10 je napisao/la:
Petar nije niti stijena niti ugaoni kamen!!!
“A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati.”
(Mt 16, 18 )“Nakon doručka upita Isus Šimuna Petra: "Šimune Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?" Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim." Kaže mu: "Pasi jaganjce moje!" Upita ga po drugi put: "Šimune Ivanov, ljubiš li me?" Odgovori mu: "Da, Gospodine, ti znaš da te volim!" Kaže mu: "Pasi ovce moje!" Upita ga treći put: "Šimune Ivanov, voliš li me?" Ražalosti se Petar što ga upita treći put: "Voliš li me?" pa mu odgovori: "Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim." Kaže mu Isus: "Pasi ovce moje!"
(Iv 21, 15-17)"Šimune, Šimune, evo Sotona zaiska da vas prorešeta kao pšenicu. Ali ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću."
(Lk 22, 31-32)Ipak ću prije vjerovati Isusu… a nastavak diskusije o dotičnom pitanju preporučam ovdje:
https://izaija95.forumcroatian.com/teologija-f10/razbijanje-mita-o-sagradnji-crkve-na-petru-mt-1618-19-t1108-45.htm#38082UČENIK10 je napisao/la:
a ukazanja, prijatelju ako sotona moze napraviti Nlo i znakove u poljima, zar mu je tesko ukazati se jednoj katolkinji koja u to vjeruje i koja moli krunicu i vjeruje u Mariju i da je ona na nebu????
Sotoni ništa nije teško ni nemoguće, no mi pričamo o realnim činjenicama vezanim uz konkretni slučaj… ili više njih.
UČENIK10 je napisao/la:
da li je kip u međugorju svet?
zasto ljudi idu u međugorje, da li je Bog tamo vise nego u mojoj sobi?
kakva je razlika između molitve doma u sobi ili u međugorju?
samo je Bog svet, a da bi nesto bilo sveto Bog treba biti tamo!!!
a Bog moze biti u tvom srcu i tada si svet, a ne u kipu,crkvi ili nekom mjestu!!!
Realno postoji izvjesna razlika jer svakako s motivacijskog aspekta nije isto moliti u svojoj sobi ili na mjestu Isusovog groba, uzmimo za primjer… pa tako nije isto moliti ni na na bilo kojem drugom mjesto gdje je Bog učinio svoje znamenje... ili pred slikom Gospe ili Isusa koji nam jednako tako pomažu usredotočiti se mislima na molitvu. A Bog je svet zatekli se mi u bilo kojoj prilici, tu se barem slažemo.
UČENIK10 je napisao/la:
opet ti pisem ovo, neznam sto je ovdje nejasno, Izaija je bio jasan, tj. Bog:
Izaija 44,9-20:
Tko god pravi kipove, ništavan je, i dragocjenosti njegove ne koriste ničemu. Svjedoci njihovi ništa ne vide i ništa ne znaju, da im budu na sramotu. Tko pravi boga i lijeva kip da od toga korist ne očekuje? Gle, svi će štovatelji likova biti osramoćeni, izrađivači njihovi više od bilo koga. Nek` se saberu svi i pojave: prepast će se i postidjeti odjednom. Kovač ga izrađuje na živu ugljevlju, čekićem ga oblikuje, snažnom ga rukom obrađuje. Gladan je i iznemogao; ne pije vode, iscrpljuje se. Drvodjelja uzima mjeru, pisaljkom lik ocrta, ostruže ga dlijetom, šestarom ga zaokruži i izdjelja ga po uzoru na lik ljudski, kao lijepo ljudsko obličje, da stoji u hramu. Bijaše sebi nasjekao cedre, uzeo čempres ili hrast koje je za se njegovao među šumskim drvećem; ili je posadio bor koji raste od kiše. Čovjeku su dobra za vatru; uzima ih da se ogrije; pali ih da ispeče kruh. Ali od njih djelja i boga pred kojim pada ničice, pravi kip i klanja mu se. Polovinom od toga naloži, dakle, oganj, peče meso na žeravi, jede pečenku i siti se: grije se i govori: "Ah, grijem se i uživam uz vatru. Ali od onoga što preostane pravi sebi boga, svog kumira, pada pred njim ničice i klanja mu se i moli: "Spasi me, jer si ti moj bog. Ne znaju oni i ne razumiju: zaslijepljene su im oči pa ne vide, i srce pa ne shvaćaju. Takav ne razmišlja, nema u njega znanja ni razbora da sebi kaže: "Polovinom od ovoga naložio sam oganj, na žeravici ispekao kruh, ispržio meso koje sam pojeo, pa zar ću od ostatka načiniti gnusobu? Zar ću se komadu drveta klanjati? On voli pepeo, zavodi ga prevareno srce. Neće spasti svog života i nikad neće reći: "Nije li varka ovo u mojoj desnici?
Upravo tako, nismo daleko da se sporazumijemo… dakle Izaija osuđuje pravljenje idola za koje izrađivači i klanjatelji drže da su živi bog! Takvo poimanje kipova, naravno, nema nikakve veze s praksom u Katoličkoj crkvi gdje slike i kipovi služe prvenstveno estetskim svrhama i jesu puka reprezentacija određene osobe, ne i osoba kao takva za koju pogani vjeruju da vidi, čuje, jede, pije, uslišava molitve i čini čuda.
ILIJA je napisao/la:
....prava i kriva priroda idolopoklonstva !?
To onda lopov nije lopov nego fizicki radnik ?!
Predmetima pripada cast ???Mozes li mi ih nabrojati molim te pa da im i ja iskazem cas jer za to nisam znao,a vjeruj mi da cu im izraziti i pokazati cast koja im dolikuje po Pismu,samo mi ih lijepo nabroji ako bi bio ljubazan...
Tako je, kriva priroda idolopoklonstva nije uopće idolopoklonstvo već nešto drugo isto kao što krivo iznesena priroda lopova nije lopov nego nešto drugo, može biti i fizički radnik u svakom slučaju.
Da bi shvatio zašto i čemu čast ne treba čak ni Biblija već je dovoljan zdravi razum… vjerojatno se i ti odnosiš s čašću i poštovanjem (ili barem s obzirom, što već na izvjestan način jest poštovanje) prema slikama i predmetima neke drage osobe, pa ne postoji razlog zašto ne bi trebao držati u časti slike koje prikazuju Krista i Bogorodicu. Ipak njih više volimo od zemaljskih ljudi, zar ne?