Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Idolopoklonstvo

power_settings_newLogin to reply
+24
Eutanasije
crusader
kolovoz
Bible_Believer
laodikejac
Mika
Filozofska misao
Ruta
jakob
kainos
Euro
spetrov
Spart
matej24
Domenika
vivi
ziger
ILIJA
Medeni
Aladin
UČENIK10
Rahela
QEA
Caesar
28 posters

descriptionIdolopoklonstvo - Page 9 EmptyRe: Idolopoklonstvo

more_horiz
Voltaire je napisao/la:

Sto ovo znaci, Crkva je autor Biblije????- Crkva je iznedrila Bibliju, ona nastaje u Crkvi-?!!!

Naravno.
Odmah cu odgovoriti i na drugo pitanje.
Bog je autor, ali su je ljudi pisali. Bog je nadahnjivao pisce (bogonadahnutost), ali su oni bili slobodni. Autori su i Bog i ljudi preko kojih je Biblija i zapisana jer nije Bog seo pa napisao Bibliju.

Sve je to lepo sto je naveo Abraham, ali to je samo Stari Zavet.
Hriscani priznaju i Novi Zavet (inace nisu hriscani). Sveto pismo nije nastalo bez potrebe. Uzmimo za primer poslanice. Apostol Pavle ih nije pisao zato sto mu je bilo dosadno i nije imao sta da radi, nego zato sto se u odredjenoj lokalnoj zajednici (Crkvi) pojavio problem ili nejasnoca. One su citane na sabranjima (agape, Liturgija) zajedno sa spisima iz SZ i kruzile od Crkve do Crkve. Vremenom je Crkva uvidela da bi to trebalo sacuvati i malo po malo nastao je NZ, a SZ je prihvacen od strane Crkve kao priprema za dolazak Hrista. To se videlo odmah jer su na bogosluzenjima upotrebljavali Psaltir (Davidove Psalme), Proroke, Petoknjizje... Vidimo sta ap.Petar kaze na Pedesetnicu okupljenom narodu i to argumentuje citatom proroka Joila. Apostol Pavle se cesto poziva na Pismo. Bibliju je sakupila Crkva. Biblija nije nezavisna od Crkve niti je pala sa neba.Njen pravi tumac je Crkva, ali to ne iskljucuje licno promisljanje o pojedinim temama iz Biblije.

Ona nastaje u Crkvi, od Crkve i za potrebe Crkve.

more_horiz
abraham je napisao/la:
Suvremena idolopoklonstva, kako ih prepoznati i svladati kod sebe:

Narod često misli da voli, a u stvarnosti teži ovladati ili manipulirati drugima. Nekoga se voli iz vlastite sebičnosti, a to je također klanjanje lažnome božanstvu.

Lažna božanstva vode u smrt, a klanjanje jedinome Bogu vodi u život

Idolopoklonstvo - Page 9 X
Idolopoklonstvo - Page 9 X

Papa je današnji je dan u Sydneyu završio susretom s mladim štićenicima zavoda za preodgoj sveučilišta Notre Dame u Sydneyu. Osvrnuvši se na naziv programa 'Alive' u kojem sudjeluju, zapitao se što znači „biti živ“, živjeti život u punini? To svi želimo – rekao je dodavši kako Krist upravo to za nas želi. On je doista rekao: „Došao sam da svi imaju život u izobilju“. Papa je istaknuo kako se ljudi katkada, a da toga nisu svjesni, klanjaju lažnim bogovima, a to su: materijalna dobra, posesivna ljubav i moć. Ne možemo živjeti bez materijalnih dobara, koja su po sebi dobra, ali ih ne smijemo pretvoriti u lažno božanstvo koje postaje uzrokom smrti. Bez prave ljubavi život nije moguć, jer se čovjek u pravoj ljubavi ostvaruje. Narod često misli da voli, a u stvarnosti teži ovladati ili manipulirati drugima. Nekoga se voli iz vlastite sebičnosti, a to je također klanjanje lažnome božanstvu. Moć koju nam je Bog dao da oblikujemo svijet oko nas, također je po sebi dobra. Ali neprikladna i neodgovorna uporaba moći preobražava život ljudi, a neodoljiva je napast da se drugima vlada i iskorištava okolinu poradi osobnoga probitka. I to je pretvaranje moći u lažno božanstvo. Lažna božanstva vode u smrt, a klanjanje jedinome Bogu vodi u život – rekao je Benedikt XVI.
Svijetli primjer što znači udaljiti se smrti i krenuti putom života, nalazimo u prispodobi koju, siguran sam u to, svi vi dobro poznajete: riječ je o rasipnom sinu. Brojni su od vas osobno iskusili isto što je iskusio mladić iz prispodobe. Možda ste donosili odluke zbog kojih se sada kajete, koje su vas dovele do bijede i zapuštenosti. Odluka da uživate droge ili alkohol, da se upustite u kriminalne radnje ili činite nešto čime ste samo sebi naškodili možda vam se u određenome trenutku učinila izlazom iz neke teške situacije ili pomutnje. Sada pak znate da, umjesto da je donijela život, ona je donijela smrt. Raduje me vaša hrabrost da se vratite na put života, upravo kako je učinio mladić iz prispodobe. Prihvatili ste pomoć: od prijatelja i rodbine, od osoblja programa 'Alive' kojemu je veoma stalo do vaše dobrobiti i sreće – istaknuo je Papa ohrabrujući mlade kako u njima vidi glasnike nade za sve koji se nalaze u sličnoj situaciji. Vi ih možete uvjeriti da odaberu put života a pobjegnu od puta smrti, jer govorite iz vlastitoga iskustva. Evanđelja nam govore kako je Isus posebno ljubio one koji su se, nakon pogrješnih odluka, vratili na pravi put, više od drugih otvorili su se njegovoj spasiteljskoj riječi. Oni su se, jer su željeli novi život, očitovali najraspoloženijima slušati Isusa i postati njegovi učenici. Vi možete slijediti njihov uzor, naročito se vi možete približiti Isusu jer ste odlučili da Mu se vratite. Budite sigurni da vas prihvaća raširenih ruku. Nudi vam svoju bezuvjetnu ljubav, a u dubokome prijateljstvu s Njim nalazi se punina života – zaključio je Benedikt XVI.
Sa Radio Vatikana

Sada moze biti da cu zvucati provokativno, pa neka ako tako neko bude tumacio moje pitanje, ali ja ga jednostavno moram postaviti.

Sto toliko cicata pape koristimo u iznosenju nasih stavova.

Sta je on ( papa ) toliko posebniji od drugih mislilaca u hriscanstvu? Zar ne bi smo i njih mogli cesto citirati? Cak mozda i vise od pape?

more_horiz
Prenaglasavanje bilo koga i bilo cega je i jeste klanjanje laznom bozanstvu.

more_horiz
Eutanasije je napisao/la:
Voltaire je napisao/la:

Sto ovo znaci, Crkva je autor Biblije????- Crkva je iznedrila Bibliju, ona nastaje u Crkvi-?!!!

Naravno.
Bog je autor, ali su je ljudi pisali. Bog je nadahnjivao pisce (bogonadahnutost), ali su oni bili slobodni. Autori su i Bog i ljudi preko kojih je Biblija i zapisana jer nije Bog seo pa napisao Bibliju.

Hriscani priznaju i Novi Zavet (inace nisu hriscani). Sveto pismo nije nastalo bez potrebe. Uzmimo za primer poslanice. Apostol Pavle ih nije pisao zato sto mu je bilo dosadno i nije imao sta da radi, nego zato sto se u odredjenoj lokalnoj zajednici (Crkvi) pojavio problem ili nejasnoca. One su citane na sabranjima (agape, Liturgija) zajedno sa spisima iz SZ i kruzile od Crkve do Crkve. Vremenom je Crkva uvidela da bi to trebalo sacuvati i malo po malo nastao je NZ, a SZ je prihvacen od strane Crkve kao priprema za dolazak Hrista. To se videlo odmah jer su na bogosluzenjima upotrebljavali Psaltir (Davidove Psalme), Proroke, Petoknjizje... Vidimo sta ap.Petar kaze na Pedesetnicu okupljenom narodu i to argumentuje citatom proroka Joila. Apostol Pavle se cesto poziva na Pismo. Bibliju je sakupila Crkva. Biblija nije nezavisna od Crkve niti je pala sa neba.Njen pravi tumac je Crkva, ali to ne iskljucuje licno promisljanje o pojedinim temama iz Biblije.

Sta to znaci Bog je autor ali su je ljudi pisali?
Da li sekretarica neke istitucije ima vaznost autora ako kuca tekst ili onaj koji tekst diktira?

I drugo da je crkva o kojoj govoris prihvatila Bibliju ona bi drzala zpovjedi i cinila po Evandjeoskom nalogu.Gde to pise da je tumac crkva i na koju crkvu pri tom mislis?

Inace mi krscani zaista vjerujemo da je Biblija dosla sa Neba od Boga ,to sto ti govoris da je tumac crkva i da je crkva iznedrila bibliju je u direktnoj suprotnosti sa Biblijskim ucenjem....Mojsije nije bio clan crkve, Pavle je bio isklucen iz Jevrejske sinagoge, Samog Hrista su istjerivali iz crkve a ljude koji su bili sa njim iskljucivali iz crkve...!!!!

Zadnja promjena: Voltaire; sub 19 srp 2008, 21:37; ukupno mijenjano 1 put.

more_horiz
otpadnik je napisao/la:

Sta je on ( papa ) toliko posebniji od drugih mislilaca u hriscanstvu? Zar ne bi smo i njih mogli cesto citirati? Cak mozda i vise od pape?

Slažem se,zašto je papa nekome toliko važan.
Lako je njemu pričati kad ga ne muče računi za hranu,struju,vodu,itd..

more_horiz
"Sve je Pismo od Boga nadahnuto" (2. Timoteju 3,16)?

Izvorna riječ prevedena s "nadahnuto" znači "Bogom udahnuto", knjigu koju nazivamo Biblijom dao je sam Bog. Apostol Petar je pisao: "Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi." (2. Petrova 1,21)

Dakle to što je Biblija "nadahnuta" znači da je nadprirodni utjecaj Svetoga Duha tako vodio biblijske pisce da su njihovi spisi izraz Božje volje.

Kako djeluje nadahnuće? Kako je Sveti Duh informirao i vodio pisce Biblije?

more_horiz
Voltaire je napisao/la:
Eutanasije je napisao/la:
Voltaire je napisao/la:

Naravno.

Da li sekretarica neke istitucije ima vaznost autora ako kuca tekst ili onaj koji tekst diktira?

I drugo da je crkva o kojoj govoris prihvatila Bibliju ona bi drzala zpovjedi i cinila po Evandjeoskom nalogu.Gde to pise da je tumac crkva i na koju crkvu pri tom mislis?

Inace mi krscani zaista vjerujemo da je Biblija dosla sa Neba od Boga ,to sto ti govoris da je tumac crkva i da je crkva iznedrila bibliju je u direktnoj suprotnosti sa Biblijskim ucenjem....Mojsije nije bio clan crkve, Pavle je bio isklucen iz Jevrejske sinagoge, Samog Hrista su istjerivali iz crkve a ljude koji su bili sa njim iskljucivali iz crkve...!!!!

Sekretarica ima vaznost autora jer sta ako pogresi?
Nece biti kriv direktor (ili onaj ko joj diktira) nego ona.

Hoces da kazes da Crkva ne drzi zapovesti i ne zivi po Jevandjelju?

To je ,,jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva". (Nikeo-carigradski simvol vere).

O cemu ti govoris? Hrista isterivali iz Crkve?
...sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati. (Matej 16:18 )

Crkva je telo Hristovo.

Sad se radujem u svom stradanju za vas, i dovršujem nedostatak nevolja Hristovih na telu svom za telo Njegovo koje je crkva, (Kološanima 1:24)

more_horiz
Jeli sekretarica iznedrila pismo ili onaj koji Pismo diktira,bez koga ne bi bilo pisma bez direktora ili bez sekretarice- bez koga to pismo nema vaznosti?

Naravno ti se cudis a Krscani znaju da je Krist istjeran iz crkve :
<tr>
Jovan 8,58A Isus im reče: zaista, zaista vam kažem: ja sam prije nego se Avraam rodio.
Jovan 8,59Tada uzeše kamenje da bace na nj; a Isus se sakri, i iziđe iz crkve prošavši između njih i otide tako.
,krscani znaju da je Isus razapet a na insistiranje i presudu crkvenih poglavara
<tr>
Matej 26,65Nato veliki svećenik razdrije haljine govoreći: "Pohulio je! Što nam još trebaju svjedoci! Evo, sada ste čuli hulu!
Matej 26,66Što vam se čini?" Oni odgovoriše: "Smrt zaslužuje!
no kako nisu jevreji smjeli izvrsiti smrtnu kaznu jer su bili pod Rimskom vlascu oni su trazili da se Varava pusti a Isus razapne,takodje Stefan je kamenovan od crkvenih glavara
<tr>
Djela apostolska 7,59I zasipahu kamenjem Stefana, koji se moljaše Bogu i govoraše: Gospode Isuse! primi duh moj.
Djela apostolska 7,60Onda kleče na koljena i povika iza glasa: Gospode! ne primi im ovo za grijeh. I ovo rekavši umrije.
Veliki svecenik je predsjedavao i u Stefanovom slucaju.-ako te zanima kako se zvala grupa krscana onda aprocitaj ove izvjestaje na cetiri razlicita prevoda.
Pavlovi tuzitelji su bili crkveni vodje:"svećenik Ananija s nekim starješinama i odvjetnikom, nekim Tertulom te izniješe upravitelju tužbu protiv Pavla."
Saric:
Djela apostolska 24,5Nađosmo ovoga čovjeka da je kuga, i podiže bune protiv svih Židova po svemu svijetu, i da je kolovođa sljedbi nazaretskoj.
Stvarnost:
Djela apostolska 24,5Utvrdismo da je ovaj čovjek kuga, da pokreće bune među svim Židovima po svijetu, da je kolovođa nazaretske sljedbe,
Dretar:
Apostolska djela 24,5Mi smo otkrili da ovaj čovjek bijaše jedna kuga, da izazivaše bune među svim *Židovima svijeta i da bijaše prvak sljedbe Nazorejaca .
Danicic-Karadzic:
Djela apostolska 24,5Jer nađosmo ovoga čovjeka da je kuga, i podiže bunu protiv sviju Jevreja po vasionom svijetu, i da je kolovođa jeresi Nazaretskoj;
I iako nisu bili priznati kao crkva vec ko sljedba ili jeres Nazirejska ili kao bi se danas reklo sekta oni su pred Bogom bili Bozja istinska crkva,jer upravo kako je Stefan pred smrt objavio :
<tr>
Djela apostolska 7,48Ali najviši ne živi u rukotvorenijem crkvama, kao što govori prorok:
Djela apostolska 7,49Nebo je meni prijestol a zemlja podnožje nogama mojima: kako ćete mi kuću sazidati? govori Gospod; ili koje je mjesto za moje počivanje?
Tako da govorimo o dve vrste crkvi o omoj koja je od drzave priznata i od ljudi i o onoj koja je doduse od ljudi progonjena i nepriznata ali je Bog smatra svojom kao sto je onu crkvu Jevreja odbacio zbog lazi i otpadnistva tako je odbacio i lazne crkve sadasnjeg vremena koji cine i govore laz a srca svih onih Hriscana koji zive po Bozjoj rijeci jesu zaista crkva pred Bogom jer crkva o kojoj Pismo govori nisu oltari ni kule:
<tr><tr>
Hebrejima 12,22Nego, vi ste pristupili gori Sionu i gradu Boga živoga, Jeruzalemu nebeskom, nebrojenim tisućama anđela, svečanom skupu,Hebrejima 12,23Crkvi prvorođenaca zapisanih na nebu, Bogu, sucu sviju, dusima savršenih pravednika
Hebrejima 12,24i Posredniku novog Saveza - Isusu - i krvi škropljeničkoj što snažnije govori od Abelove.
I naravno da crkva Bozja drzi Bozji zakon no ne i one crkve koje se zovu Bozjim imenom a u stvari su samo okreceni grobovi....Na kraju krajeva ovo je Bozji zakon a ti ispitaj da li tvoja crkva postuje ove Bozjae naredbe ako neku ne postuje to znaci da si u krivoj crkvi i da je njena vrijednost pred Bogom jednaka onima koji su sudili Stefana:
<tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr><tr>
Izlazak 20,1Onda Bog izgovori sve ove riječi:Izlazak 20,2"Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.Izlazak 20,3Nemoj imati drugih bogova uz mene.Izlazak 20,4Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.Izlazak 20,5Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena,Izlazak 20,6a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.Izlazak 20,7Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.Izlazak 20,8Sjeti se da svetkuješ dan subotni.Izlazak 20,9Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao.Izlazak 20,10A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata.Izlazak 20,11Ta i Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.Izlazak 20,12Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.Izlazak 20,13Ne ubij!Izlazak 20,14Ne učini preljuba!Izlazak 20,15Ne ukradi!Izlazak 20,16Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
Izlazak 20,17Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!
Drzi li tvoja crkva ove zakone koje je Bog odredio?

more_horiz
Ti navodis neke citate koji nemaju veze sa onim sto ti napises.

Prvo, Hristos nije isteran iz crkve nego je sam pobegao iz sinagoge jer se Jevreji nisu okupljali u crkvi. Tek Hristos osniva Crkvu svoju... (to sam ti vec pisao ranije i necu se ponavljati).

Ovim pada i trvoja druga tvrdnja jer veliki svestenik je praslika samog Hrista. On je novi Veliki arhijerej ,,koji prinosi i koji se prinosi".

A sto se tice sekretarice... oboje imaju isto ucesce.
Zasto onda direktor ne sedne i sam napise sta mu treba???

Sto se tice naziva ,,Nazaretska" to nije nista cudno jer su i Hrista nazivali ,,Nazarecanin". Ali je On opet rekao ,,sazidacu Crkvu", a ne sazidacu Nazaret svoj.

A to da li se moja Crkva pridrzava zapovesti ostavicu Hristu da presudi. Ali On nece suditi samo jednima nego svima.

more_horiz
"Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi." (2. Petrova 1,21)
Naučeni od Svetoga Duha , nadahnuti, pisali su ili diktirali kada nisu mogli vidjeti, sklapali su po Duhu Svetom razdvajajuć apokrifno od nebeskoga kanona..
Ispunjavajući ceremonijalni zakon Isus je ukinuo starozavjetni smisao sinagoge i postavio novozavjetno okupljanje kojemu je On glava a Duh Sveti oblikovatelj i sklopitelj udova tijela..
Voltaire dobro ukazuje na novozavjetnu crkvu za koju je citirao ponajviše poslanicu Hebrejima kao i Izlazak jer se u toj poslanici upravo pokazuje prestanak sinagoge i nastanak eklezijalnog okupljanja oko središnjice smisla crkve - objave slobodnog pristupa ka Prvosvećeniku iza zavjese u Svetinji nad svetinjom na kojega su ukazivale ceremonije u zemaljskoj svetinji tj hramu koji je bio razoren zbog idilopoklonstva a narod odveden u babilonsko ropstvo da se izliječi od idolopoklonstva i kojemu je dano preko Jeremije vrijeme od sedamdeset godina do povratka radi obnove Jeruzalema po Atakserksovom dekretu prema kojemu se računa 490 godina milosti koju je Bog dao Židovima da se pripreme za doček Mesije narećenog pismom tj. Starim zavjetom..Ivan je posvjedočavao za Svjetlo tj. za mesijansko utjelovljenje koje je najavio Izaija..svjedočio je za ispunitelja Zakona i proroka , za milost i Istinu koja postade po Isusu Kristu i kako je krstio vodom i kako bi se Krist očitovao Izraelu..
da vide Jagnje Božje na osnovu kojih riječi su i Ivanovi učenici slijedili Isusa...
E vidiš - ovaj korjen puta Izraela do ukidanje sinagoge ispunjenjem ceremonijalnog zakona mnoštvo denominacija ne prihvaća jer s time nije ni pravo upoznata ..Između samog ukidanja sinagoge - ispunjenjem novozavjetnog eklezijalnog okupljanja radi misijskg posla kojemu je Pavao bio sluga za pogane poslnog od Isusa - i oblikovanja novozavjetnog dijela Biblije postoji harmonija evanđelja kako u nadahnuću sadržaja tako i sklapanja...Mislim da je i to Voltaire mogao kazati ali je malo alergičan na institucionalne denominacije ..No vječno evanđelje ga obvezuje da propovjeda zapuštenu vijest - Danielovo proročanstvo koje je povjesno dokazano i imenom i godinom i događajima koji se još odvijaju i koji će se odvijati..
Na primjer Kir je prorokovan u Izaiji - pokazan u Babilonu 538/9 , dan je period od 490 godina, 1260 godina i 2300 godina sa kriterijem prepoznavanja maloga roga i njegovog napada upravo na Svetinju..

Jedan od razloga da se danas duhovna pustoš i pohlepa širi svijetom je idolopoklonstvo uzrokovano neuvažavanjem Božje škole nad Babilonom i idolopoklonstvom Židova kao i kršćana koji nisu vjekovima pravilno tumačili Danielovo proročanstvo..

more_horiz
Sto se tice nastanka kanona upucujem na Haringtona (u literaturi sam naveo njegova dela na hrvatskom) i Joanisa Karavidopulosa ,,Uvod u Novi Zavet" http://www.eparhija-dalmatinska.hr/Images/Publikacije/NoviZavet.jpg

http://www.eparhija-dalmatinska.hr/Frames-L.htm

Citanjem stavova nekih clanova foruma dosao sam do zakljucka da ruse idololatriju citatima iz Biblije. I samo Biblije.
Ovde bih bio slobodan reci da je i to vrsta idololatrije jer je jedna knjiga uzdignuta na nivo nepogresivosti (a znamo ko je jedini nepogresiv i bez greha). Ono sto ne pise u Bibliji prosto nije bitno. To me podseca na farisejsko drzanje Zakona bez osvrtanja oko sebe i saglegavanja svega ostalog sto je van Biblije.
Koji i učini nas vrsnim da budemo sluge novom zavetu, ne po slovu nego po duhu; jer slovo ubija, a duh oživljuje. (2. Korinćanima 3:6)

more_horiz
Kao sto smo vidjeli i znamo -pisano je da oni koji ljube Boga drze zapovjedi no oni koji ne drze zapovjedi oni ne ljube Bga tako i ovo......jedino pismo za koje znamo da je Bog osobno napisao je Njegov zakon no ipak to ne postujete!!!

more_horiz
Voltaire je napisao/la:

I Bog i čovjek su pravi autori Biblije, tako da je Bog nadahnuo ljude posebnom karizmom i koristio da prema vlastitim sposobnostima i moćima napišu sve ono i samo ono što On hoće. I u okviru božanskog nadahnuća sveti pisci su na svoj prepoznatljiv način oblikovali Božju poruku. dakle nisu bili pasivni instrument u Božjoj ruci tako da bi de facto Bog diktirao i sugerirao pojedine riječi, a ljudski doprinos bio zanemaren. Kako se ovo očituje u sv. Pismu možda je najbolje pokazati na jednom primjeru:

''Hvala Bogu što ne krstih nikoga od vas, osim Krispa i Gaja; da ne bi tko rekao da ste u moje ime kršteni. A da, krstih i Stefanin dom. Inače ne znam krstih li koga drugoga. '' (1 Kor 1, 14-16)

Ako bi Bog diktirao piscima pojedine riječi, imamo li vjerovati da je na trenutak nešto zaboravio? Naravno da ne, i vidimo da je ljudska uloga u nastanku Biblije značajna tako da možemo s punim pravom smatrati autorima sv. Pisma i Boga i čovjeka.

Voltaire je napisao/la:

I drugo da je crkva o kojoj govoris prihvatila Bibliju ona bi drzala
zpovjedi i cinila po Evandjeoskom nalogu.Gde to pise da je tumac crkva
i na koju crkvu pri tom mislis?

Inace mi krscani zaista
vjerujemo da je Biblija dosla sa Neba od Boga ,to sto ti govoris da je
tumac crkva i da je crkva iznedrila bibliju je u direktnoj suprotnosti
sa Biblijskim ucenjem....Mojsije nije bio clan crkve, Pavle je bio
isklucen iz Jevrejske sinagoge, Samog Hrista su istjerivali iz crkve a
ljude koji su bili sa njim iskljucivali iz crkve...!!!!

Pismo govori da je Crkva stup i uporište istine (1 Tim 3,15) tako da se svatko ima podložiti sudu Crkve odnosno apostola u pitanjima vjere i morala (Mt 18, 15-18; lk 10,16; Mt 10,40), a u početku nema pisane riječi već usmenog navještaja vjere odnosno sv. Predaje (Mt 28, 18-20; Mk 16,15-16) a biblije kao zbirka svetih knjiga odnosno nadahnutih tekstova jest pisani zapis te iste Predaje. Apostoli ističu da nemaju namjere sve zapisati:

“Mnogo bih vam imao pisati, ali ne htjedoh na papiru i crnilom, nego se nadam da ću doći k vama i iz usta u usta govoriti da radost vaša bude potpuna.” (2 Iv 1, 12)

“Mnogo bih ti imao pisati, ali neću da ti pišem crnilom i perom. Nadam se da ću te uskoro vidjeti pa ćemo iz usta u usta govoriti.” (3 Iv 1, 13-14)

“A ima još mnogo toga što učini Isus i kad bi se sve redom popisalo, sav svijet, mislim, ne bi obuhvatio knjiga koje bi se napisale.” (Iv 21, 25)

..tako da je neodrživo zastupati teoriju kako je čitava objava zapisana u pisanom obliku i ima služiti kao jedino i isključivo mjerilo vjere. Osim što, kao što sam prethodno napomenuo - Crkvi i nikome drugome pripada uz pomoć Duha Svetoga kojim Isus obećaje apostolima jamstvo autentičnog i nezabludivog naučavanja vjere (Iv 14, 16-17; Mt 28, 18-20; Iv 20, 21-23), naposlijetku bez Crkve ne možemo ni znati koje knjige jesu dio kanona a koje nisu. Jer, odakle npr. tebi spoznaja koje knjige jesu nadahnute, a koje nisu? Po čemu možeš biti siguran da nisi koju nadahnutu knjigu izostavio iz kanona, ili da koja knjiga iz kanona nije napisana pod Božjim nadahnućem? Tko ti jamči da je baš tih 66 knjiga nadahnuto, a ne više ili manje? Očito moramo imati jedan kriterij, a kao što vidimo iz sv. Pisma, kako Isus ništa nije činio uzalud ni prepustio slučaju, on je utemeljio vidljivo crkveno učiteljstvo koje će nas pomoću Duha Svetoga uvoditi u istinu, i tko se od njega odijeljuje, ne može biti siguran da ima potpunu i ispravnu vjeru koju su nam predali apostoli.

To je istovremeno i odgovor na tvoje pitanje o nepostojanju Crkve kad su pisane knjige sz-a, Crkva je nastala na Pentekost po izlijevanju Duha Svetoga i ne smijemo je miješati sa sinagogom - to što su Isusa i Pavla istjerali iz nje nema nikakve važnosti budući da sinagogi ne pripada autoritet nezabludivosti, Crkvi da. A uostalom, nakon osnutka Crkve sinagoga više nema nikakvu ulogu u ostvarenju božjeg kraljevstva tako da je to jasno.

Naprotiv, kao što vidimo, na Jeruzalemskom saboru apostoli vrlo jasno izražavaju taj božanski autoritet kad pomoću Duha Svetoga donose odluku da kršćane više ne obvezuje Mojsijev zakon. U zaključku stoji:

''Zaključismo Duh Sveti i mi ne nametati vam nikakva tereta osim onoga što je potrebno'' (Dj 15,28 )

more_horiz
Kao sto sam ranije toliko puta rekao postoji Crkva koju vi ne priznajete a koju Bog priznaje kao svoju to su oni koji idu za Jagnjetom no kako i ako smatrate crkvom zemaljske instistucije ustolicene od ljudi mogu smo sa Stefanom da zakljucim:

Ali najviši ne živi u rukotvorenijem crkvama, kao što govori prorok:

Nebo je meni prijestol a zemlja podnožje nogama mojima: kako ćete mi kuću sazidati? govori Gospod; ili koje je mjesto za moje počivanje? Ne stvori li ruka moja sve ovo?

Tvrdovrati i neobrezanijeh srca i ušiju! vi se jednako protivite Duhu svetome; kako vaši oci, tako i vi.

Kojega od proroka ne protjeraše oci vaši? I pobiše one koji naprijed javiše za dolazak pravednika, kojega vi sad izdajnici i krvnici postadoste;

Koji primiste zakon naredbom anđelskom, i ne održaste. Djela apostolska 7,53

Isus je bio sudjen pred velikim vijecem gdje je predsjedavao svecenik-Isusa su optuzili da govori protiv Hrama dakle postojali su kao zvanicna i od rimljana priznata crkva, upravo kako su danas vase crkve priznate od drzava i galavara ovoga svijet, no Prava Bozja crkva ima znak raspoznavanja ne po spoljnim obicajima i haljianma vec u vrsenju Bozjih Svetih Zapovjesti.

Bezbožnika će uhvatiti njegova bezakonja, i u uža grijeha svojih zaplešće se; Price Solomunove 5,22Zakon i svjedočanstvo tražite. Ako li ko ne govori tako, njemu nema zore. Isaija 8,20 Kvarimo li dakle zakon vjerom? Bože sačuvaj! nego ga još utvrđujemo. Rimljanima 3,31

I razgnjevi se zmija na ženu, i otide da se pobije sa ostalijem sjemenom njezinijem, koje drži zapovijesti Božije i ima svjedočanstvo Isusa Hrista.
Otkrivenje 12,17

more_horiz
Voltaire je napisao/la:
Kao sto sam ranije toliko puta rekao postoji Crkva koju vi ne priznajete a koju Bog priznaje kao svoju to su oni koji idu za Jagnjetom

A postoji Crkva koju ti osporavas, ali Bog je drzi u istini i veri jer joj je Hristos glava, a ona telo Njegovo. Hristos je zenik, a ona nevesta njegova. Crkva i dan danas ima mucenike i progonjena je mozda ne u Beogradu, Zagrebu, Rimu, Moskvi... ali u ostalim krajevima...

more_horiz
U Danielovom proročanstvu 9,24-27
stoji da će Mesija sklopiti savez s mnogima za jednu sedmicu..Što to znači i kada ovaj tjedan završava?
Riječ je o uspostavi Saveza između Boga i Izraela kao naroda.
Nakon toga tjedna koji seže do 34 godine kada je kamenovan Stjepan, kojega pominje Voltaire iz Djela 7, obećanje Novog Saveza (Jeremija 31,31-34 )
prešla su na Crkvu koja je - sastavljena od Židova , prirodna grana , i neznabožaca , divljagrana - postala duhovni Izrael kako stoji u Rimljanima 11,17-21..i nastavila podučavati svijet o pravom Bogu, Stvoritelju i Otkupitelju imajuči vječno evanđelje..

Početna godina računanja 490 godina ili 70 tjedana je 457 prije Krista jer stoji "Od časa kada iziđe riječ da se opet sagradi Jeruzalem..Od te godine prolaze 483 godine ili 69 tjedana do kneza Pomazanika tj do 27 godine kada je Isus započeo svoju službu na Zemlji..
Prorok Daniel proriče događaje povijesti u kojima Crkva prolazi veliku borbu dobra i zla do današnjih dana..

more_horiz
Voltaire je napisao/la:

Isus je bio sudjen pred velikim vijecem gdje je predsjedavao svecenik-Isusa su optuzili da govori protiv Hrama dakle postojali su kao zvanicna i od rimljana priznata crkva, upravo kako su danas vase crkve priznate od drzava i galavara ovoga svijet, no Prava Bozja crkva ima znak raspoznavanja ne po spoljnim obicajima i haljianma vec u vrsenju Bozjih Svetih Zapovjesti.

Zar nije Crkva osnovana na Pentekost - kako je onda mogla osuditi Isusa? Naprotiv, mi znamo da je Crkva sagrađena na temelju apsotola i proroka (Ef 2,20) - dakle ima vidljivu, zemaljsku hijerarhiju (Mt 18, 15-18; Lk 10,16; Mt 10,40) koju je uspostavio sam Krist.

more_horiz
.... upravo tako ima vise pojmova crkve u Bibliji- no kako razne tzv krscanske religije smatraju i zovu crkvom svoje gradjevine i svoje ustrojstvo tako isto su u Starom zavjetu jevrejski svecenici u Hristovo vrijeme smatrali sebe zvanicnom i pravom Bozjom crkvom,no pred Bogom oni su bili otpadnici- tako je i danas ,u svakom slucaju imamo izvjesca da su se apostoli sastajali po sobama i kucama i u zbornicama i jevrejskim satsjalistima no nemamo izvjesca da su gradili hrmove katedrale i ostale paganske gradjevine i zvali ih crkvom......na temelju apostola i proroka je nevidljiva duhovna gradjevina a ne tjelesna- no pisno je da tjelesni ne razumije duhovnoga.......

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply