Kršćanski Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kršćanski ForumLogin

PREŠLI SMO NA https://krscanski.chat/

Idolopoklonstvo

power_settings_newLogin to reply
+24
Eutanasije
crusader
kolovoz
Bible_Believer
laodikejac
Mika
Filozofska misao
Ruta
jakob
kainos
Euro
spetrov
Spart
matej24
Domenika
vivi
ziger
ILIJA
Medeni
Aladin
UČENIK10
Rahela
QEA
Caesar
28 posters

descriptionIdolopoklonstvo - Page 10 EmptyRe: Idolopoklonstvo

more_horiz
Nakon Pedestnice crkva je bila napadnuta raznim idolopoklonstvima..Jedna opasana sila bia je i simonija
- kupovanje dužnosti u nekoj službi .Naziv »simonija« dolazi od imena novozavjetnog lika Šimuna, koji je bio vrač i od apostola tražio da mu daju svoje moći, za koje je bio spreman i platiti usp. Dj 8,18-19.
Simonija je bila proširena u srednjem vijeku, kada su se svjetovni vladari i vlastelini prema crkvenim službama odnosili kao prema upravnim položajima pod njihovom vlašću. Primjer zloporabe je Aleksandar VI.Simoniju su u Katoličkoj crkvi osudili neki pape, među kojima su se istakli Grgur Veliki u 6. st. i Inocent XI. u 16. st.
Martin Luther je kritizirao simoniju u svojih 95 teza.
Prodavanje crkvenih službi, blagoslova i sl. najstrože zabranjeno Zakonikom kanonskog prava.No simonija je nanjela veliku štetu Crkvi..

Građevine - hramovi u kojima se crkva tj ecclesia okuplja pučki se naziva crkva..no građevina zaista nije crkva..No grčka riječ kiriake u upotrebi je dobila sadržaj objekta tj građevine:

more_horiz
Mene zanima gdje se u nauku Katolicke Crkve obvezuje vjernike da se moraju moliti Mariji i svecima, i klanjati kipovima?

more_horiz
crusadercro je napisao/la:
Mene zanima gdje se u nauku Katolicke Crkve obvezuje vjernike da se moraju moliti Mariji i svecima, i klanjati kipovima?

Pa bilo bi lijepo da nam ti objasnis.

more_horiz
Dali je upoznao Boga onaj tko siri lazi o drugima? U katolickom nauku idolopoklonstvo je zabranjeno a nikoga ne obvezuje molitva Mariji i svecima. Zar su se izraelci klanjali u Hramu Bogu ili kipovima i slikama kerubina? To je kao da ja kazem da se protestanti klanjaju zidovima kad kleknu na molitvu. Ako netko i grijesi tko moze da ga osudi osim Boga?

more_horiz
Dali je upoznao Boga onaj tko siri lazi o drugima? U katolickom nauku idolopoklonstvo je zabranjeno a nikoga ne obvezuje molitva Mariji i svecima. Zar su se izraelci klanjali u Hramu Bogu ili kipovima i slikama kerubina? To je kao da ja kazem da se protestanti klanjaju zidovima kad kleknu na molitvu. Ako netko i grijesi tko moze da ga osudi osim Boga?

Dali je upoznao Boga onaj tko siri lazi o drugima?

Ovo naravno vrijedi i za druge.
Ako netko i grijesi tko moze da ga osudi osim Boga?
[/quote]
ali mu isto tako nitko drugi ne moze oprostiti grijehe do Boga ili mislis drugacije?
Polako,polako pomjesao si babe i zabe.Idemo taksativno,objasni nam sve po redu.

more_horiz
Grijeh nije samo uvrijedio Boga, nanosi stetu i Crkvi. Kad katolik pogrijesi, treba se sto prije pokajati i Bog mu odmah oprasta ako se iskreno kaje. A prvom prilikom treba otici na ispovijed i pomiriti se sa Crkvom. Svecenik je tamo kao predstavnik Crkve u ime svih ljudi koje je nas grijeh ranio. (svih vjernika, i onih koje smo povrijedili a nemamo se mogucnosti sa njima pomiriti.)

more_horiz
Grijeh nije samo uvrijedio Boga, nanosi stetu i Crkvi. Kad katolik pogrijesi, treba se sto prije pokajati i Bog mu odmah oprasta ako se iskreno kaje. A prvom prilikom treba otici na ispovijed i pomiriti se sa Crkvom. Svecenik je tamo kao predstavnik Crkve u ime svih ljudi koje je nas grijeh ranio. (svih vjernika, i onih koje smo povrijedili a nemamo se mogucnosti sa njima pomiriti.)

Ali u OCE NAS,
ne stoji MOLIM TE OPROSTI onima koji su u crkvi,i onima koji nisu u crkvi.
Sto je s njima i grijeh ucinjen prema njima?
Evo ovako naprimjer.
Da budem jasnija,ti si meni sagrjesio i kako dalje?Ili imas prava me proganjati reci mi ruzne rijeci,i onda to sve sredis ispvjedanjem,mislim da to tako nece moci?
I molim te pojasni mi ovo?
Dali je upoznao Boga onaj tko siri lazi o drugima?

To je kao da ja kazem da se protestanti klanjaju zidovima kad kleknu na molitvu.

I kako mi je poznato,postoje neke katolicke formacije koje takodje klece na molitvi,i ne vidim grijeh u tome.
Ova diskusija naravno ima smisla,ako samo govorimo ne o folkrolnom katolicanstvu.

more_horiz
Stetu nastalu grijehom treba pokusati nadoknaditi koliko je u nasoj moci. Dostupan ti je Katekizam Katolicke Crkve na netu. Ako te zanima mozes prouciti, sve vazno tamo pise. Nista nije skriveno. Ja ti nemogu dati kompletan odgovor u par recenica. :-)

more_horiz
U temelju doktrine grijeha u katekizmu naglasak je na mrtvljenu tijela tj snage grijeha..putem Kristove pravednosti ..Problem je da svećenici ne mogu svladati pretvaranje grijeha u idol - sve je više katolika koji namjerno griješe i trguju sa euharistijom, planiraju grijeh i oprost..

more_horiz
Da, mi katolici smo gresnici. Zasto da lazem, ta gresnik sam. Nisam "pravedan" kao neki koji su poput onog farizeja iz Lukina Evandelja, ja lijepo sa carinikom vapim: "Boze milostiv budi meni gresniku!" (Lk 18, 13)

more_horiz
Svi mi smo grešnici,da nismo ne bi trebali Krista!
U Kristu i jedino u Njemu je naša pravednost!

"Tko god živi i vjeruje u me,sigurno neće nikada umrijeti."(Iv 11:26)

more_horiz
Da, mi katolici smo gresnici. Zasto da lazem, ta gresnik sam. Nisam "pravedan" kao neki koji su poput onog farizeja iz Lukina Evandelja, ja lijepo sa carinikom vapim: "Boze milostiv budi meni gresniku!" (Lk 18, 13)

Sto nam hoces poruciti,kako mi mislimo da smo sveci.E da je tako dragi moj ne bi trebalo Kristove zrtve.Niko nije svetac,i sto vise gledamo ogledalo istine Bibliju to vise vidimo koliko smo bjedni u grijehu.

Tko god živi i vjeruje u me,sigurno neće nikada umrijeti."(Iv 11:26)

more_horiz
Moje mišljenje je da bi svećenici na sv. misama trebali upozoriti narod... da te slike i kipovi u crkvi nisu da im se klanja, nego da simbolizira nešto što je bilo, odnosno da ukrašava zidove crkve...

more_horiz
stjepan je napisao/la:
Moje mišljenje je da bi svećenici na sv. misama trebali upozoriti narod... da te slike i kipovi u crkvi nisu da im se klanja, nego da simbolizira nešto što je bilo, odnosno da ukrašava zidove crkve...

...Pa ako si toliko zabrinut mlađahni "stjepo"
dođi (najbližem) svećeniku...pa mu reci...Razz ...
svoje mišljenje...!!

more_horiz
Domenika je napisao/la:
stjepan je napisao/la:

svoje mišljenje...!!

Zalud je sljepima i gluhima nešto govoriti.

more_horiz
Medeni je napisao/la:

Zalud je sljepima i gluhima nešto govoriti.

...Ej "medeni" ...baš si mjed što jeći,
i praporac što zveći...Razz ...

more_horiz
Domenika je napisao/la:
stjepan je napisao/la:

svoje mišljenje...!!

A,zar ti Domenika nisi zabrinuta za svoju braću i sestre kad ih vidiš da kleće i mole pred kipom?Zapitaš li se kako oni gledaju na tu molitvu,kako je doživljavaju,kome se mole....Zašto ti ne bi rekla svećeniku?
Znaš li koliko rimokatoličkih vjernika nije svjesno Istine baš zbog toga što oni koji znaju istinu,šute.
Nisu jadni rimokatolici krivi što ih se nije ispravno poučavalo.
Znaš li da je jedna starija žena u Međugorju izjavila jednoj mojo sestri koja je nosila Bibliju pod rukom;"Dijete drago,ne smiješ to čitati,to je samo za fratre.".
Nisu vjernici krivi što ih se krivo naučava,što im se ne objasni...
Ali svi koji gledamo,slušamo,a ne reagiramo krivi smo.

more_horiz
magdalena je napisao/la:

A,zar ti Domenika nisi zabrinuta za svoju braću i sestre kad ih vidiš da kleće i mole pred kipom?Zapitaš li se kako oni gledaju na tu molitvu,kako je doživljavaju,kome se mole....Zašto ti ne bi rekla svećeniku?
Znaš li koliko rimokatoličkih vjernika nije svjesno Istine baš zbog toga što oni koji znaju istinu,šute.
Nisu jadni rimokatolici krivi što ih se nije ispravno poučavalo.
Znaš li da je jedna starija žena u Međugorju izjavila jednoj mojo sestri koja je nosila Bibliju pod rukom;"Dijete drago,ne smiješ to čitati,to je samo za fratre.".
Nisu vjernici krivi što ih se krivo naučava,što im se ne objasni...
Ali svi koji gledamo,slušamo,a ne reagiramo krivi smo.

...Na sve ovo ću odgovoriti (samo )
ako si Rimokatolkinja...?

more_horiz
privacy_tip Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.
power_settings_newLogin to reply