mislim da s trebamo vratiti na temu-ne znam kakve koristi ima od zakljucavanja teme, ako neko krsi pravila neka se banuje
vratimo se temi
vratimo se temi
Muatez je napisao/la:pozdrav svima
Ja bih se vratio na temu ovde....
Moze li mi iko navesti gdje za sebe Isus kaze da je Bog ili boziji sin,
I gdje se spominje u Bibliji rijec trojstvo (trinity)
Amatullah je napisao/la:Boziji Govor:
" Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je- Mesih, sin Merjemin!' A Mesih je govorio: ' O sinovi Israilovi, ibadet cinite Allahu, i mom i vasem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah ce mu ulazak u Džennet zabraniti i boraviste njegovo Džehennem biti; a zulumcarima nece niko moci pomoci." ( El-Maide, 72.)
" Nevjernici su oni koji govore: Allah je jedan od trojice! A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga sto govore, nesnosna patnja ce, zaista, stici svakog od njih koji nevjernik ostane." (El- Maide, 73.)
"To je Isa, sin Merjemin, to je prava istina o njemu, onaj u koga oni sumnjaju. Nezamislivo je da Allah ima dijete, Uzvisen je On! Kad nesto odredi, on zato rekne samo: 'Budi!'- i ono bude." ( Merjem, 34-35)
" O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte o svom vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i stvoren je Rijecju Njegovom, koju je Merjemi dostavio, i zivot mu dao; zato vjerujte u Allaha i njegove poslanike i ne govorite: 'Trojica su!' Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, slavljen neka je On, zar da ima dijete?! Negovo je ono sto je na nebesima i ono sto je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zastitnik." (En- Nisa', 171.)
Ovo je samo dio.
Da je Isus bog uz Allaha smatraju Jehovini
svjedoci, mormoni, smatrali su to arijanci i još mnogi, ali svi
navedeni su izišli iz kruga kršćanstva.
Euro je napisao/la:Da je Isus bog uz Allaha smatraju Jehovini
svjedoci, mormoni, smatrali su to arijanci i još mnogi, ali svi
navedeni su izišli iz kruga kršćanstva.
To je netočno.
Jehovini svjedoci kao i Arije i arijanci vjeruju da je Isus ustvari arkanđel Mihael, a ne Bog.
pozdrav
Euro
haim je napisao/la:Amatullah je napisao/la:Boziji Govor:
" Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je- Mesih, sin Merjemin!' A Mesih je govorio: ' O sinovi Israilovi, ibadet cinite Allahu, i mom i vasem Gospodaru! Ko drugog Allahu smatra ravnim, Allah ce mu ulazak u Džennet zabraniti i boraviste njegovo Džehennem biti; a zulumcarima nece niko moci pomoci." ( El-Maide, 72.)
" Nevjernici su oni koji govore: Allah je jedan od trojice! A samo je jedan Bog! I ako se ne okane onoga sto govore, nesnosna patnja ce, zaista, stici svakog od njih koji nevjernik ostane." (El- Maide, 73.)
"To je Isa, sin Merjemin, to je prava istina o njemu, onaj u koga oni sumnjaju. Nezamislivo je da Allah ima dijete, Uzvisen je On! Kad nesto odredi, on zato rekne samo: 'Budi!'- i ono bude." ( Merjem, 34-35)
" O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte o svom vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i stvoren je Rijecju Njegovom, koju je Merjemi dostavio, i zivot mu dao; zato vjerujte u Allaha i njegove poslanike i ne govorite: 'Trojica su!' Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, slavljen neka je On, zar da ima dijete?! Negovo je ono sto je na nebesima i ono sto je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zastitnik." (En- Nisa', 171.)
Ovo je samo dio.
U tome i jeste problem: kur`an ne govori o Trojstvu, nego podmeće kršćanima da:
1.)vjeruju u tri boga, što nije istina
2.)da Mariju smatraju bogom
3.)da rođenje Isusovo od Boga smatraju biološkim rođenjem, kao što je slučaj u poganskih religija
Drugim riječima, kur`an uopće ne poznaje pravo kršćansko učenje o Trojstvu, on ga i ne spominje. On ili ne poznaje autentično kršćansko učenje, ili ga ne osuđuje.
Da je Isus bog uz Allaha smatraju Jehovini svjedoci, mormoni, smatrali su to arijanci i još mnogi, ali svi navedeni su izišli iz kruga kršćanstva.
Volio bih da nisam u pravu, ali slušajući Jehovine svjedoke, zatim čitajući njihovu literaturu i slušajući kućno propovjedanje, mislim da sam u pravu.
Otvoreno su mi rekli da Isus nikako ne može biti Bog i da je on arkanđel Mihael. I da taj Mihael nikako nije Bog.
Zato sam ih i pitao vjeruju li oni u Trojstvo i onda su rekli da naravno da ne vjeruju, jer Bog Otac i Isus nisu jednaki.
ja citiram jedno, ti pricas drugo
u Qur'aanu se ne spominje da je Marija bog, vec zena, a bog nije isto sto i zena a i ona je rodila Isusa isto kao sto i svaka druga zena radja djecu, samo sto Isus nije imao oca, i sta tu sad nije jasno
trojstvo je spomenuto u prethodno citiranim dijelovima Qur'aana
vas krscana ima raznih i svi vjerujete u razlicito "trojstvo"
100 krscana- 100 razlicitih tumacenja, a ako konkretno ti ne vjerujes u trojstvo, ne znaci da ni ostali krscani ne vjeruju
neki vjeruju da je jedan Bog iz 3 komponente, neki da su 3 boga, neki da je Bog jedan, neki da je Isus bog a ne sin, etc. pa ko da to sad sve uprati
sad zavisi u kojoj si ti kategoriji